НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Този сезон очакваме комарите да разболеят хора от западнонилска треска

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Този сезон очакваме комарите да разболеят хора от западнонилска треска

22 Август 2019 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. Този сезон очакваме комарите да разболеят хора от западнонилска треска. Това каза директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, в интервю за Агенция „Фокус“. „Миналата година починалите в Сърбия са 45, в Румъния – 35, в Гърция – над 50“, посочи професорът. По думите му заболяването е засегнало и България през миналата година. „В нашата страна миналата година доказахме 15 случая, двама от които починаха“, добави той.
Проф. Кантарджиев каза, че асептичните менингити и енцефалити се причиняват от две групи вируси, като едната е именно групата на западнонилската треска, а другата е групата на хората с възпаление на мозъка. „Другата група е свързана с възпаление на мозъка при деца, загуба на съзнание – това са ентеровирусите, които са характерни за периодите на горещините“, поясни той. Тодор Кантарджиев добави, че тази група вируси засяга централната нервна система.
Надежда ИВАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Над 20% от кърлежите обикновено са носители на някакви инфекции

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Над 20% от кърлежите обикновено са носители на някакви инфекции

22 Август 2019 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. Над 20% от кърлежите обикновено са носители на някакви инфекции. Това каза директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, в интервю за Агенция „Фокус“. „Въпреки че ухапванията от кърлежи в началните месеци на лятото бяха около 3 пъти повече ухапаните хора от ухапаните миналата година, заболяванията, които се предават от кърлежи и които се диагностицират в Националния център, са с 30% по-малко“, каза професорът. Той добави, че и случаите на лаймската болест също са намалели. „Всичко това се дължи на факта, че Националният център по заразни и паразитни болести широко препоръчваше взимането на еднократна доза антибиотик при свалянето на кърлеж“, поясни Тодор Кантарджиев и заяви, че кърлежите пренасят и други болести. „Кърлежите по градинките пренасят други заболявания, които преминават с неразположение и температура, като ерлихиоза, анаплазмоза и други инфекции. Тази година с една трета са по-малко регистрираните болни от лаймска болест и марсилска треска, благодарение на факта, че повечето хора взеха по една доза антибиотик със сваляне на кърлежа. Това намалява с 10,2 пъти вероятността да се разболееш“, заяви той. Професорът бе категоричен, че инфекциите трябва да се лекуват правилно, за да не настъпят тежки усложнения.
Надежда ИВАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019 г.
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.