НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

София: Българската православна църква изпрати достойно в края на земния му път протодякон Стефан Марков

София: Българската православна църква изпрати достойно в края на земния му път протодякон Стефан Марков

22 Август 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
София. Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, митрополити от Светия Синод на Българската православна църква, епископи, множество представители на клира и десетки православни християни изпратиха в последния му земен път протодякон Стефан Марков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Опелото на отец протодякона се състоя в столичния храм "Св. Троица", кв. "Редута", където предстоятел и достоен последовател на делото му е неговия син отец Йоан. С благословението и при молитвеното присъствие на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит богослужението оглави Негово високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. С него съслужиха Техни високопреосвещенства Неврокопски митрополит Серафим, Врачански митрополит Григорий; Техни преосвещенства Мелнишки епископ Герасим - главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква, Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, Тиериополски епископ Тихон - патриаршески викарий, Негово високопреподобие архимандрит Василий - протосингел на Софийска сета митрополия, Негово високоблагоговейнство иконом Ангел Ангелов - духовен надзорник на Софийска епархия и др. предстоятели на храмове и представители на клира.
В прочувствено слово митрополит Йоан припомни, че на 19 август в Господа се престави незабравимият свещенослужител на Българската православна църква - Българска патриаршия, ангелогласният протодякон Стефан Марков. Целият си живот той отдаде в служение на Бога и светата ни Църква и ще остане незабравим Христов свещенодякон. Дълги години, когато се казваше "протодякона", всички знаеха кой е той - отец протодякона Стефан Марков". Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Почина протодякон Стефан Марков

София: Почина протодякон Стефан Марков

20 Август 2019 | 08:56 | Агенция "Фокус"
София. В ранните часове на 19 август почина протодякон Стефан Марков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Светият Синод на Българската православна църква дава следните биографични данни за отец протодякона:
"Отец Стефан е роден във Видин на 31 март 1936 г. Единствено дете е в свещеническо семейство. Баща му е енорийски свещеник в с. Видло и с. Гурко (дн. Дунавци). Отец Стефан Марков разказва, че по време на Втората световна война баща му е полкови свещеник. Когато през 1945 г. се завръща от фронта, е задържан под стража от народната власт. Точно на Бъдни вечер. Изправен е пред т. нар. Народен съд, а обвинението е, че е „въвел България във война с обединените народи”. Дванадесет часа е бил измъчван на електрически стол. От електричеството, което прокарват през тялото му езикът му се набраздява. Отец Марков, тогава едва 10-годишен, присъства на делото. Завежда го дядо му. Въпреки невинността си, баща му за пет години е лишен от граждански и политически права.
Репресиите срещу баща му и семейството не отклоняват о. Стефан от начертания му път и през 1949 г. той постъпва в Софийската духовна семинария. Той е от випуска, който постъпва в София, но след няколко месеца семинарията е преместена при гара Черепиш. След завършването й постъпва в Духовната академия в София. Веднага след като завършва висшето си богословско образование започва работа в църковната администрация. Първоначално като куриер в Светия Синод, като началник на готовата продукция в свещоливницата, финансов ревизор в Софийска св. митрополия.
Още при пристигането си в София като студент по препоръка на отец Йордан Мицов, дългогодишен солист на хоровата капела „Светослав Обретенов”, започва да учи вокално пеене при Геновева Списаревска, преподавател в консерваторията, и ходи редовно на уроци при нея до 1984 г., когато тя почива. След това до 2001 г. протодякон Марков продължава да поддържа гласа си при Райна Михайлова - народен артист, прекрасен преподавател и прекрасен дълбоко религиозен човек, завършила музикалното си образование със стипендия дадена й от Русенския митрополит Михаил. Тя имала убеждението, че този, на когото Бог е дал глас, трябва най-вече на Бога да пее, Него да славослови и да украсява с таланта си Божия дом - храма. Убеждение, което и отец Марков носи дълбоко в сърцето си и което определя житейския му избор и служението му.
С храм-паметник „Св. Александър Невски" е свързан от 1955 г. Веднага след завършването на богословското си образование се явява на конкурс и го приемат в състава на хора, а само след няколко месеца диригентът Ангел поп Константинов го прави солист на състава. Негов духовен наставник е Левкийски еп. Партений, когото дълбоко почита. Жени се за племенничка на архиерея, от който брак има две деца - Йоан, дългогодишен свещеник, и Бона-Мария. На 10 септември 1967 г. еп. Партений в качеството си на викарий на Софийския митрополит го ръкополага в митрополитската катедрала „Св. Неделя" в София за дякон, а от следващия ден постъпва на служение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски". По онова време еп. Николай Макариополски е предстоятел на патриаршеската катедрала и едновременно с това - ректор на Духовната академия. Именно той препоръчва на патриарх Кирил своя студент Стефан Марков за дякон в катедралата.
Като щатен дякон към храм-паметника поема задълженията и на счетоводител-касиер при храма и секретар на църковното му настоятелство. По това време в катедралата служи и именитият протодякон Флавиан Григориев Иванов, който е с руски произход и вече с доста разклатено здраве. Служи в храма до 1976 г., след което протодякон Марков остава сам.
Разказва, че когато постъпил в храма, той се отварял сутрин в 8 ч. за сутрешна богослужба и се затварял в 12 ч. В 15 ч. се отварял за вечерното богослужение и се затварял в 17 ч. Тогава църковното настоятелство под председателството на еп. Николай решило храмът да бъде отворен от 7 до 19 ч. Посещаемостта се увеличила, приходите и задълженията - също.
Като свещенослужител отец Марков с изключителна ревност изпълнява своето служение. Той от самото начало обиква и избира за свое служение дяконството - вероятно заради любовта си към певческото изкуство. Винаги идва пръв в храма, за да почисти и подреди в олтара всичко необходимо за богослужението. Неговият дългогодишен съработник и приятел доц. Д. Димитров казва за него, че е отказвал турнета в чужбина, считайки, че нищо не оправдава отсъствието му от богослужение в храма.
Със своята богата култура и изрядна богословска подготовка дякон Марков често произнася и проповеди в храм-паметника. Живо се интересува от всичко свързано с историята на ПКСХП „Св. Александър Невски", събира сведения, документи и подготвя книга за историята на храма, която поради липса на средства все още не е издадена.
През 1974 г. за храмовия празник на 23 ноември в страната гостува руска църковна делегация. По време на всенощното бдение в навечерието на празника по решение на Св. Синод на БПЦ Ленинградският митрополит Никодим го отличава софийския „протодякон”.
Протодякон Стефан Марков е участвал като хорист и солист в почти всички звукозаписи на църковна музика на плочи и компактдискове с хорове като: „Смесен хор при ПКСХП „Св. Александър Невски” и смесен хор „Св. Софроний Врачански” с диригент доцент Димитър Димитров; в запис през 1979 г. със сборен църковен хор и запис през 1980 г. със Софийския свещенически хор под диригентството на архим. Неофит (сега Български патриарх), с камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел - Ангелогласния” с диригент доц. Димитър Димитров; със Софийския свещенически хор през 1992 и през 1999 г., мъжкия хор при катедралния храм „Св. Неделя” през 1999 г. и с мъжки хор „Св. Йоан Рилски Чудотворец” през 1994 г. с диригент Кирил Попов (сега свещеноиконом); със Софийски ортодоксален хор с диригент проф. Мирослав Попсавов и др.
През 1998 г. отец Марков се пенсионира и административните му задължения към храма поемат семейство Калайджиеви. Продължава да свещенодейства както в патриаршеската катедрала, така и навсякъде, откъдето му отправят покана. Служи в различни храмове и епархии, участва в богослужбите по повод по-значими събития в БПЦ. Написва и книга за Левкийски еп. Партений и друга - посветена на православната икона.
През 2010 - 2011 протодякон Стефан Марков губи певческия си глас. Според лекари - на неврогенна основа. Загубата на този дар Божий, който без остатък е полагал десетилетия наред пред Престола Божий като жертва чиста, невъзможността да служи в храма го измъчва много. Воден от разбирането, че човек трябва да поднася пред Престола на Бога най-доброто, той се оттегля от служение, а в нашия църковен живот остава осезаема празнина.
С напредването на възрастта човек неизбежно губи все повече неща, които в младостта и силата си е приемал като даденост, но когато приема тези загуби с вяра и упование в Бога, придобива не по-малко важни дарове - търпение, смирение, мъдрост, крепка вяра и надежда в Бога. А отец Стефан Марков, без съмнение, има и силна вяра, и надежда, и любов към Бога, на Когото служи с всичките си сили и дарования през всички дни на своя живот.
С подобаваща тържественост на 31 март 2011 г. по решение на Светия Синод на БПЦ – БП протодякон Стефан Марков бе отличен за особени заслуги към Църквата с ордена на БПЦ „Св. Климент Охридски” - ІІ степен."
Спомням си, че някой беше казал за него, че е човек, предпочел "Св. Александър Невски" пред Миланската скала. Бог да прости протодякон Стефан Марков! Вечна му памет!
Никола Петков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.