НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Със 150 електрически тротинетки и 58 паркоместа започва инициативата за споделено пътуване в София (ОБЗОР)

Със 150 електрически тротинетки и 58 паркоместа започва инициативата за споделено пътуване в София (ОБЗОР)

22 Август 2019 | 19:43 | Агенция "Фокус"
София. Кметът Йорданка Фандъкова и представители на компанията, предоставяща услугата, обясниха новия начин и правилата за придвижване с електрически тротинетки в града. Кметът Фандъкова, обяви че 150 електрически тротинетки са предоставени на София за споделено пътуване. "Към момента са изградени 58 паркоместа в зоните в по-широкия център на столицата. Предвидени са още 200 места за паркиране на велосипеди, тротинетки и мотопеди. София е един от първите европейски градове, които преди навлизането на този вид средство за предвижване е осигурил специални места за паркиране." Според столичния кмет изграждането на паркоместа е наистина важно, за да не се допусне хаос с паркирането на тротинетки града. Увеличава се броят на хората, използващи този вид транспорт и затова една от мерките за по-чист въздух е насърчаването и използването на алтернативни начини на придвижване. Фандъкова коментира, че електрическите тротинетки са предизвикателство за безопасността по пътя, защото все още няма регулации в Закона за движението по пътищата. Тя призова всички хора, които са любители на този начин на придвижване да бъдат внимателни и да няма конфликт между пешеходците, шофьорите и съответно от хората, които използват велосипеди или тротинетки. Йорданка Фандъкова е поставила някои условия на партньорите, проявили интерес към развитието на споделено пътуване с тротинетки в столицата, а именно ограничение на скоростта - 20км/ч в градски условия, да има възможност автоматично да се намалява скоростта до 5 км/ч в парковете и градините на София. Едновременно с това да се спира движението на тротинетки по пешеходните зони, за да не се получават инциденти.
Йорданка Фандъкова коментира и подмяната на новите колчета на ул. „Граф Игнатиев“. Столичният кмет е поискал да се разгледат и други варианти и да се монтират по-безопасни ограничители. Причините за смяната на колчетата са инцидентите с пешеходци на улицата. Фандъкова посочи, че е имало експертен съвет към главния архитект, където беше взето решението за ограничителите и колчетата, те трябваше да се произведат и от днес започва вече монтажът, който ще осигури по-голяма безопасност за хората на ул. „Граф Игнатиев“. Подмяната на колчетата е за сметка на изпълнителя, само новите ограничители се заплащат от Столична община.

Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: От днес започва подмяна на колчетата на ул. „Граф Игнатиев“

Йорданка Фандъкова, кмет на София: От днес започва подмяна на колчетата на ул. „Граф Игнатиев“

22 Август 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. От днес започва подмяна на колчетата на ул. „Граф Игнатиев“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След първите инциденти, които станаха след монтирането на ограничителите, които бяхме длъжни да сложим от гледна точка безопасността на трамвая, аз поисках да се разгледат други варианти и да се монтират по-безопасни ограничители“, обясни Фандъкова. „Имаше експертен съвет към главния архитект, където беше взето решението за ограничителите и колчетата, те трябваше да се произведат и от днес започва вече монтажът, който ще осигури по-голяма безопасност за хората на ул. „Граф Игнатиев“, добави столичният кмет. „Работата по монтажа на новите колчета няма да се плаща от Столична община, ще бъде поета от изпълнителя. Единствено новите колчета се закупуват от общината, а старите ограничители ще се ползват за обезопасяване на други пространства, например паркови места“, коментира още Фандъкова.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Безопасността на пътя е предизвикателство, защото няма регулации в Закона за движение по пътищата

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Безопасността на пътя е предизвикателство, защото няма регулации в Закона за движение по пътищата

22 Август 2019 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. Предизвикателство е безопасността на пътя, защото все още няма регулации в Закона за движението по пътищата. Това заяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция “Фокус”. "Тротинетките вече са факт, те се движат по улиците на града и доста често се създават конфликти между различните участници в движението. Призовавам всички хора, които са любители на този начин на придвижване да бъдат внимателни и да няма конфликт между пешеходците, шофьорите и съответно от хората, които използват велосипеди или тротинетки”, обясни Фандъкова.
Йорданка Фандъкова коментира, че е било важно партньорството и работата с компаниите, "които проявиха интерес към развитието на споделено пътуване с тротинетки". "Поставихме няколко условия и очаквам едно от важните условия да се изпълни в следващите дни. Наред с ограничението на скоростта - 20км/ч в градски условия, да има възможност автоматично да се намалява скоростта до 5 км/ч в парковете и градините на София”, каза Фандъкова. “Едновременно с това да се спира движението на тротинетки по пешеходните зони, за да не се получават инциденти”, добави още кметът на София".
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: 150 електрически тротинетки са предоставени за споделено пътуване

Йорданка Фандъкова, кмет на София: 150 електрически тротинетки са предоставени за споделено пътуване

22 Август 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. 150 електрически тротинетки са предоставени на София за споделено пътуване. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция “Фокус”. “Към момента имаме маркирани 58 паркоместа в зоните в по-широкия център на столицата. Общо 200 сме предвидили за паркиране на велосипеди, тротинетки и мотопеди”, обясни Фандъкова. “Столична община и София като град сме едни от първите, които преди масовото навлизане на този вид средство за придвижване се заехме с това да осигурим специални места за паркиране, за да може да се регулира този процес. В цяла Европа това е доста голямо предизвикателство в момента”, добави столичният кмет. По думите й изграждането на паркоместа е наистина важно, за да не се допусне хаос с паркирането на тротинетки града. “Виждаме че все повече хора използват този вид транспорт и затова една от мерките за по чист въздух е насърчаването и използването на алтернативни начини на придвижване”, каза още Фандъкова.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.