НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Президентът на Украйна Владимир Зеленски призова Канада да попречи на Русия да се завърне в Г-8

ТАСС: Президентът на Украйна Владимир Зеленски призова Канада да попречи на Русия да се завърне в Г-8

22 Август 2019 | 19:47 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Владимир Зеленски призова премиера на Канада Джъстин Трюдо да подкрепи Киев и да не допуска Русия да се върне в Г-8, предава агенция ТАСС, като се позовава на информация на пресслужбата на президента.
Зеленски обсъди този въпрос с канадския министър-председател в телефонен разговор.
Украинският президент "благодари на Канада за последователната й позиция относно това Русия да се не се върне в Г-8 в условията на агресията, която продължава в Донбас и окупацията на Крим".
Според него "в ситуация, в която украинците продължават да умират, Русия не трябва да бъде връщана във формата, а трябва да бъде принудена да изпълнява задълженията си".
Зеленски и Трюдо се съгласиха да продължат да обсъждат въпроси, свързани с „противодействието на агресивната политика на Русия и защитата на интересите на Украйна след срещата от високо равнище на Г-7 във Франция“, която предстои.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Кремъл заяви, че няма за цел да се върне към формата Г-8

„Известия“: Кремъл заяви, че няма за цел да се върне към формата Г-8

22 Август 2019 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на руския президент, Дмитрий Песков заяви, че Русия няма за цел да се върне към формата Г-8, пише руският вестник „Известия“. В същото време, според него, страната няма да откаже да разговаря по темата.
Песков отбеляза, че обсъждането на глобални проблеми, без участието например на Китай, Индия или цяла група други страни не е напълно ефективно.
„Други формати, като Г-20, изглеждат по-ефективни“, добави той.
На 20 август американският президент Доналд Тръмп обяви, че би подкрепил идеята Русия да се върне към Г-8, тъй като много от темите в дневния ред на формата са свързани с Москва. В същия ден медиите съобщиха, че френският президент Еманюел Макрон в телефонен разговор с Тръмп е предложил да покани Руската федерация на срещата от високо равнище на Г-7 през 2020 г. По-късно обаче Макрон заяви, че завръщането на Руската федерация е възможно само след решаването на конфликта в Украйна.
Руският президент Владимир Путин от своя страна отбеляза, че Г-8 не съществува днес, така че страната няма възможност да се върне във формата. Въпреки това Москва е готова за преговори и чака членове на „седемте“ да поканят Кремъл за разговори.
Г-8 престана да съществува през 2014 г., след като Крим беше присъединен към Руската федерация. Другите страни, които бяха част от обединението, а именно Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония, отказаха да работят с Москва и започнаха да провеждат срещи на върха във формат Г-7.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Идеята за връщането на формата Г-8 и участието на Русия в него се е считала за слабост от страна на ЕС

ТАСС: Идеята за връщането на формата Г-8 и участието на Русия в него се е считала за слабост от страна на ЕС

22 Август 2019 | 16:03 | Агенция "Фокус"
Москва. Европейският съюз смята, че поканата към Русия да се върне във формата Г-8 при сегашните обстоятелства би била знак на слабост, предава TACC, като се позовава на източник на съюза.
Тази информация идва малко преди провеждането на срещата от високо равнище на Г-7 в Биариц.
„Идеята да се покани Русия на срещите на Г-7 без предварителни условия би била контрапродуктивна, това е знак за слабост“, казва източникът.
„ЕС е убеден, че причината за изключването на Русия от Г-8 през 2014 г. остава валидна и до днес.“, добави той.
По-рано друг европейски дипломат заяви, че ЕС счита изпълнението на споразуменията от Минск за необходимо условие, както за отмяна на санкциите срещу Руската федерация, така и за евентуална покана към Москва да се върне в Г-8.
Той отказа да коментира факта, че Русия не е страна по споразуменията от Минск, а гарант за тяхното изпълнение, заедно с Германия и Франция.
"През 2015 г. Европейският съвет реши, че е невъзможно да се върне към предишните си отношения с Русия, докато не бъдат приложени споразуменията от Минск.Тази позиция на ЕС се ръководи от въпроса за премахване на ограничителни мерки срещу Русия и този принцип ще бъде следван от страните от общността, когато обсъждат възможността Москва да се върне в Г-7.", добави дипломатът. Той също заяви, че връщането на страната в структурите на организацията на Г-8 не е в дневния ред на предстоящата среща в Биариц, но тази възможност все пак може да бъде обсъдена там.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Комсомолская правда“: Експерт за резултатите от срещата Путин-Макрон: ЕС иска да е с Русия, за да не допусне „бягството й към Китай“

„Комсомолская правда“: Експерт за резултатите от срещата Путин-Макрон: ЕС иска да е с Русия, за да не допусне „бягството й към Китай“

22 Август 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Москва. Визитата на руския президент Владимир Путин при френския му колега Еманюел Макрон премина в невиждано топла атмосфера. И не става въпрос за климата на Лазурния бряг, където лидерът на Петата република прие руския си гост, пише руското издание „Комсомолская правда“ в материал, представен без редакторска намеса.
„Русия е много дълбоко европейска страна. Вярваме в Европа от Лисабон до Владивосток“, написа Макрон на руски(!) в своя „Фейсбук“. А по-късно стана известно, че заедно с Вашингтон той не е против връщането на Русия в Г-7. И въобще, всячески намеква: май дойде време да се помирим. „КП“ се свърза с експерт, който обясни защо така изведнъж стопанинът на Елисейския дворец изпрати такива любовни сигнали към Русия?
„Строго погледнато, Макрон не каза нищо ново: още в президентската кампания през 2017 г. той обеща да продължи диалога с Русия, макар и „от позицията на силата“, коментира специалистът по Франция, водещ научен сътрудник на Института по Европа към РАН Сергей Фьодоров. „Тази страна винаги се е стремила да води независима външна политика – например, още през 1966 година, в разгара на Студената война, тогавашният президент Шарл дьо Гол демонстративно отиде на визита в СССР, с което се дистанцира забележимо от САЩ и останалия Запад“.
И въпреки че според експерта е неправилно да се сравнява тази ситуация със сегашната, движението на Петата република към Москва обективно е предопределено:
„Макрон винаги е претендирал да стане едноличен европейски лидер (макар и във външната политика) и в момента всички карти му се подреждат. В Италия има правителствена криза; във Великобритания новият премиер Борис Джонсън е зает с Брекзит; в Германия канцлерът Ангела Меркел обяви, че излиза от политиката през 2021 година. Така че за Макрон това е идеалният момент да се представи като влиятелен световен играч за обща изгода. Всъщност, както многократно беше казано и в Москва, и в Европа, санкционната война е неизгодна за двете страни. И ако най-накрая Русия се обърне към Китай и прекъсне икономическите връзки с ЕС, тогава загубите на западните й съседи ще бъдат още по-големи“, смята Сергей Фьодоров.
В крайна сметка, според експерта, без Русия е невъзможно да се поддържа стабилност в Европа и да се решат най-сложните международни проблеми (било то Сирия, Иран или Венецуела). Основните европейски играчи - Франция и Германия, търсят компромис с Москва и не искат си причиняват вреди заради конфронтация с нея. Освен това в украинската криза, заради която всичко започна, има малко оптимизъм - Путин и Макрон тъкмо обсъждаха изпълнението на споразуменията от Минск за постигане на мир в Източна Украйна.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Monde (Франция): Русия – дългосрочната инвестиция на Еманюел Макрон

Le Monde (Франция): Русия – дългосрочната инвестиция на Еманюел Макрон

22 Август 2019 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Париж. В навечерието на срещата на върха на Г-7 в югозападния френски курорт Биариц, държавният глава на страната Еманюел Макрон проведе среща с руския си колега Владимир Путин, за да обсъди бъдещето с него, внимателно избягвайки неприятните теми, подчертават в редакцията на парижкия ежедневник Le Monde.
Когато става въпрос за Русия, обикновено действащият с размах Макрон предпочита да залага на „дългосрочния план". Едва ли е възможно да го обвиняваме: въпросът е сложен, а събеседникът е непоколебим. На 19 август, когато канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и премиерът на Унгария Виктор Орбан отпразнуваха 30-годишнината от първия удар по Желязната завеса, френският президент прие руския си колега на Владимир Путин на брега на Средиземно море, за да обсъди изграждането на бъдещето с него.
Макрон не щади сили. Изборът на затворения и идиличен Форт Брегансон за срещата бе потвърден, въпреки картината на масовите арести на демонстранти в Москва през последните няколко седмици. Въпреки напомнянето на важността на свободата на словото, правото на събиране и участие в избори, френският президент избра да избегне други неприятни теми, като намеса на Русия в изборния процес в западните страни или задържането в Москва на 24 украински моряци и режисьора от Симферопол Олег Сенцов.
Президентът отново спомена Достоевски, Тургенев и Стравински като символи на Русия, която той щедро нарича „великата сила на Просвещението". „Общите идеи“ трябва да направят останалото: от гледна точка на Париж възстановяването на диалога с Москва си струва прекомерните прояви на лиризма в този „дълбоко исторически момент за възстановяването на международния ред“.
Картината на Просвещението представлява малък интерес за Владимир Путин. Букетът с цветя, подарен на Бриджит Макрон не трябва да заблуждава никого: руският лидер обича властта и презира Запада. Той се въздържа от ласкателни забележки по отношение на домакина си. Путин сега се сблъсква с много вътрешни затруднения и посещението му във Франция му позволява да покаже, че Русия отново се превърна в значителен играч на международната сцена до такава степен, че Франция го приема няколко дни преди срещата на върха, която организира тази година, макар Русия да е изгонена от формата. Перспективата (макар и трудоемка) за подобряване на отношенията между Русия и Европейския съюз, и по-специално премахването на санкциите, със сигурност си струва пътуване до Лазурния бряг.
Президентът на Русия благодари на Макрон за подкрепата на Франция за пълното завръщане на Русия в Съвета на Европа. Москва представи тази стъпка като голяма дипломатическа победа, а това предполага, че изолацията не е останала без последствия за нея. Освен това Путин посочи (единственият положителен сигнал от своя страна към пресата) за възможността за напредък в Донбас. Той знае, че ситуацията с ЕС не може да се подобри без напредък в Украйна и вижда, че френският президент е готов да се превърне в движеща сила в тази посока.
Логично е, че Макрон иска да говори с Путин, ако иска да разреши кризите в Сирия, Иран и Либия. Въпреки това е много по-опасна намесата в остри въпроси и неясни мечти за „архитектура на сигурността“ от Лисабон до Владивосток. С други думи, става въпрос за краткосрочни и дългосрочни перспективи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Планът на Макрон за Тръмп, Вселената и всичко останало

Politico: Планът на Макрон за Тръмп, Вселената и всичко останало

22 Август 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Париж. Поредната среща на върха на лидерите на страните от Г-7, помрачена от държавния глава на САЩ Доналд Тръмп? Не и според френския президент Еманюел Макрон, който има стриктен план за домакинството си на предстоящия форум на върха в Биариц, коментират в европейската редакция на изданието Politico.
Миналогодишното събиране на лидерите на Г-7 завърши с хаос, след като Тръмп обяви в любимата си социална мрежа „Туитър“, че няма да подкрепи договореното комюнике – очевидно напук заради коментарите на домакина, канадския премиер Джъстин Трюдо.
Макрон е решен да не позволи на американския му колега да направи шоу и тази година. Хитрият план: след срещата в югозападния курортен град Биариц няма да бъде разпространявано съвместно комюнике.
Но това не означава, че Макрон е лишен от амбиция, що се отнася до срещата на върха, която ще продължи от 24 до 26 август. В изявление пред репортери, продължило близо два часа, френският президент заяви, че разглежда срещата като ключов момент в стремежа си да спаси „застрашения многостранен либерален световен ред“. В своя маратонски брифинг Макрон заяви, че Франция носи „особена отговорност" в решаващата промяна на глобалния либерален ред. В противен случай „Европа е изложена на риск да избледнее… и да загуби своя суверенитет“, или по-лошо - „да стане васал“.
Срещата на върха се провежда във време на множество кризи по целия свят.Тръмп враждува на множество фронтове - от търговска война с Китай до причудлива битка с Дания заради идеята за закупуване на Гренландия. Новият премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън се бори вътре в страната си и извън нея за Брекзит. Италианският премиер Джузепе Конте вероятно ще присъства на срещата на върха, макар правителството му да се разпадна. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел е изправена пред отслабваща икономика. Всичко това е дори без да се изпада в дълбоки подробности за дълбоките международни разногласия по толкова различни въпроси като Иран и изменението на климата.
Ето някои от основните моменти в стратегията на Макрон за работата на Г-7.

<>b>Сдържане на Тръмп

Въпреки че Макрон призна, че той и американският президент „нямат еднакви позиции за глобалния ред, ние нямаме еднакви цели", той подчерта, че „президентът Тръмп не е бил никъде другаде толкова често, колкото във Франция. Г-7 ще бъде четвъртото му посещение от началото на мандата ми, [това] е полезно за координиране на нещата, защото в противен случай различията се увеличават".

И докато Макрон е наясно, че „с президента Тръмп, когато прави обещание в предизборна кампания, не можете да го убедите в друго", както беше случаят с оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата, ядрената сделка с Иран и воденето на търговска война с Китай, всички от които имат дестабилизиращо въздействие върху Европа, той все пак успява да се съсредоточи върху „постигането на истински неща заедно“. Като примери той посочи убеждаването на Тръмп да не изтегля всички американски войски от Сирия и решението на американския президент за съвместни въздушни удари в Сирия през 2018 г. с Великобритания и Франция в отговор на предполагаемо химическо нападение на сирийското правителство.

Няма отстъпки по въпроса за Брекзит

Макрон не харесва идеята за излизане на Великобритания от структурите на Общността без споразумение. „Твърдият Брекзит… ще бъде отговорност на британското правителство… Британците решиха за Брекзит. Правителството в Лондон има възможност до последната секунда да отмени член 50", подчерта френският президент.
Съгласно думите му, предоговарянето на сделката за Брекзит за премахване на предпазния механизъм за ирландската граница, както предложи Джонсън, „не е вариант... защото това, което той предлага в писмото, което изпрати... е да се избира между целостта на европейския пазар и спазването на Споразумението от Разпети петък. Ние не бихме избрали между тези две неща", категоричен бе Макрон.
А що се отнася до търговската сделка, която Великобритания би сключила със САЩ, Макрон заяви, че тя няма да компенсира разходите за Брекзит и ще се окаже „цената на историческа васализация… Не мисля, че това е волята на британските хора... да станат младши партньор на САЩ".

Отпор на Русия

Ден, след като Белият дом заяви, че Макрон е предложил на Тръмп да покани Русия на срещата на Г-7 догодина, френският президент отхвърли това твърдение, като подчерта, че трябва да се постигне значителен напредък в конфликта в Украйна, преди Москва да може да бъде приветствана обратно във формата.
„Уместно е в крайна сметка Русия да може да се върне към Г-8, но... задължителното предварително условие... е във връзка с Украйна да се намери решение въз основа на Минските споразумения", припомни Макрон.
„Мисля, че казаното за Русия, че може да се върне на масата без каквито и да било условия, е слабост за Г-7. Това би било стратегическа грешка и дълбока несправедливост".
Въпреки това, Макрон заяви, че е предпазлив оптимист по отношение на възможността за провеждането на среща на страните от нормандския формат през следващите седмици, за да се договори прекратяването на конфликта в Украйна.
„Можем да продължим с размяна на затворници. Имах дълъг разговор с [Владимир Путин] по този въпрос и той е готов. Можем да продължим напред по Донбас, по демилитаризацията. Изглежда, че президентите на Русия и Украйна са готови да продължат напред", коментира президентът на Франция.

Удвояване на данъка върху технологиите

Макрон е категоричен, че е „лудост“ гигантски компании като „Гугъл“ или „Фейсбук“ да избягват плащането на данъци в страни, където оперират, като им предоставят достъп до „постоянен данъчен рай".
Той обаче подчерта, че 3-процентовият цифров данък, приет от девет европейски държави, след като не бе наложен на равнището на ЕС, не се е насочен изключително към американски компании, а по-скоро към компании с определено ниво на приходи.
Данъкът предизвика яростта на Тръмп и го накара да заплаши с налагането на 100-процентов данък върху вноса на френско вино. Но Макрон посочи, че министърът на финансите на Тръмп, заедно с други финансови министри на Г-7, са подписали миналия месец принцип за облагане с данъци на технологичните компании в страните, където те правят пари.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Зеленски коментира възможността за връщане на формата Г-8

ТАСС: Зеленски коментира възможността за връщане на формата Г-8

22 Август 2019 | 07:26 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Владимир Зеленски коментира в социалната мрежа „Фейсбук“ възможността за връщане на формата Г-8 с участието на Русия, отбелязва TACC.
„От март 2014 г., след прекратяване на участието на Русия в Г-8, нищо не се промени“, заяви Зеленски. Освен това той отново спомена „окупацията“ на Крим, като изброи знаците, според него са „истински сериозни сигнали към света“, които Москва би трябвало да отправи към света. Русия многократно подчертава, че въпросът за статута на Крим окончателно е затворен.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че счита за подходящо връщането на формата на Г-8 с участието на Русия. Френският президент Еманюел Макрон на свой ред отбеляза, че завръщането на Русия зависи от ситуацията в Украйна. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че има малък напредък в прилагането на Минските споразумения, но не толкова важен, че да се говорим за връщане към формата на Г-8.
Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров отбеляза, че страната му е готова да разгледа всички искания във връзка с възстановяването на Г-8. Лавров припомни, че по-рано тази седмица руският президент Владимир Путин, говорейки пред пресата, преди срещата си с френския президент Еманюел Макрон в Брегансон, заяви, че Г-8 не съществува.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Лавров оцени перспективите за завръщането на Руската Федерация в Г-8

„Российская газета“: Лавров оцени перспективите за завръщането на Руската Федерация в Г-8

21 Август 2019 | 20:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският министър на външните работи Сергей Лавров оцени перспективите за завръщането на Москва в Г-8, пише електронното издание на вестник “Российская газета“.
Русия ще разгледа призивите на страните от Г-7 да върнат страната в „Голямата осмица“, ако има такива, заяви министърът.
Ден преди това президентът на САЩ Доналд Тръмп и френският президент Еманюел Макрон заговориха за завръщането на Русия в Г-8. Тръмп първо заяви това на среща с президента на Румъния Клаус Йоханис, а след това повтори думите си пред репортери. Американският лидер смята, че участието на Москва в Г-8 ще има положително влияние върху обсъждането на международните проблеми.
По-рано френският президент Еманюел Макрон предложи да покани Русия на срещата на Г-7 през 2020 г., която ще се проведе в САЩ. По-късно стана известно, че в Париж този въпрос все пак е свързан с развитието на ситуацията в Украйна.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Тръмп и Макрон са се договорили да поканят Русия на срещата на Г-7 през 2020 година

РИА Новости: Тръмп и Макрон са се договорили да поканят Русия на срещата на Г-7 през 2020 година

21 Август 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Москва. Американският президент Доналд Тръмп е приел предложението на френския лидер Еманюел Макрон да покани Русия на срещата на върха на Г-7 през 2020 година в САЩ и, както се очаква, този въпрос ще бъде повдигнат на форума на „голямата седморка“ през тази седмица в Биариц, съобщи в „Туитър“ журналистката от CNN Кайли Атууд, позовавайки се на източници в американската администрация, предава РИА Новости.
По-рано Тръмп заяви, че няма да възрази срещу завръщането на Русия в групата на седемте водещи страни и възобновяването на работата на тази група във формат Г-8.
По думите на Атууд, високопоставен източник от Белия Дом е съобщил, че в хода на телефонен разговор, състоял се във вторник, Тръмп и Макрон са се съгласили, че Русия трябва да бъде поканена на срещата на Г-7 догодина. При това журналистът отбелязва, че идеята е била на президента на Франция.
На уточняващ въпрос, планирали се в хода на преговорите лидерите на двете страни да обсъдят хипотетично превръщане на Г-7 в Г-8, Путин заяви, че Москва не си го поставя „като самоцел“.
Русия спря да бъде част от срещата на седемте водещи страни по света след събитията в Крим и Украйна през 2014 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп подкрепя връщането на Русия в Г-8

AFP: Тръмп подкрепя връщането на Русия в Г-8

21 Август 2019 | 03:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп във вторник изрази подкрепа за връщането на Русия в Г-8, като заяви, че ще е „много по-добре“ Москва да бъде в клуба на световните сили, предава AFP.
„Със сигурност мога да го подкрепя“, заяви американският лидер пред репортерите, само няколко дни преди срещата на върха на Г-7, без Русия, в Биариц, Франция.
„Много по-добре е да имаме Русия вътре“, подчерта той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Непослушният съюзник на Вашингтон. Макрон приема Путин в Брегансон

ТАСС: Непослушният съюзник на Вашингтон. Макрон приема Путин в Брегансон

20 Август 2019 | 03:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин ще проведе среща с френския си колега Еманюел Макрон в неговата резиденция форт Брегансон. В дневния ред за преговорите са Иран, Украйна, Сирия, търговската война между САЩ и Китай. На руския лидер му предстои да провери, дали е права френската преса, която счита, че Париж се готви за предпазливо сближаване с Москва, пише ТАСС в превю на срещата, представено без редакторска намеса.

Изкуството на реверанса

За новия обрат във външнополитическата линия на Елисейския дворец се заговори след 11 юни, когато президентът отправи покана на Владимир Путин да посети Франция. Държавният глава на Петата република обяви желанието си за диалог с Русия „без наивност“, но и „без да се затварят врати“. Като дата за срещата назначиха 19 август: френският лидер изрази желание да говори с Путин преди една седмица по-късно да отиде на срещата на върха на Г-7 в Биариц.
Срещата именно в този момент се обяснява с логиката на дипломатическите игри. Въпреки че съдържанието на преговорите лице в лице не се разкрива пред широката общественост, известно е, че мненията на Русия и Франция са близки по отношение на ядрената сделка с Иран и търговската война на САЩ с Китай. Приемайки Путин преди срещата с Тръмп, Макрон изпраща сигнал до американския президент: Париж не е съгласен с Вашингтон за всичко и точно по тези въпроси.
За да придаде тежест на този сигнал, Макрон отрано демонстрира потенциала за сближаване с Кремъл. При председателството на Франция руската делегация бе върната в състава на парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) през юни тази година. Тогава руският премиер Дмитрий Медведев прие ференския си колега Едуар Филип, а Макрон даде съгласието си да отиде в Русия на празненствата по повод 75-тата годишнина от Победата във Втората световна война. И още веднъж покани Путин: на Форума на мира на 11 ноември, който трябва да се състои в Париж.

Привличането на Атлантика

В навечерието на срещата на двамата президенти руско-френските отношения изглеждат по-силни от преди, но тесните връзки между Петата република и САЩ пречат на развитието им. От 2009 г. Франция е част от военното командване на НАТО, докато самостоятелно продължава антитерористичните операции в Африка. На Париж му трябва американска разузнавателна информация за провеждането им. Продължителният ангажимент със Съединените щати доведе до укрепване на приятелското лоби във Вашингтон сред военните.
По същия начин ориентиран към САЩ е и големият бизнес. Франция е водещ търговски партньор на Америка, който изнася повече стоки зад океана, отколкото внася. Това положение се обяснява с изгодните за Париж търговски правила. Запазването на добрите отношения с Вашингтон (и ниските мита) зависи от политическата воля на американците и е много изгодно за френските бизнесмени.
Но с появата на политическия небосклон на президента Доналд Тръмп се разколеба и взаимното разбирателство, което изглеждаше неразрушимо. Докато Вашингтон разваля отношенията с основните си съюзници, заплашвайки ги с търговски войни, значението на Москва като външнополитически партньор за Париж нараства.

Факторът Тръмп

Динамиката на отношенията между Макрон и Путин носи явен отпечатък от скорошните американско-френски възходи и падения. Колкото по-малко ласкателно президентите на САЩ и Франция говорят един за друг, толкова по-приятелски е настроерн Париж към Москва и обратното.
През 2017 г., когато Макрон и Путин се срещнаха за първи път, връзката им започна от ниска точка. По това време френският елит се опита да установи сътрудничество с Доналд Тръмп, а руският вектор не изглеждаше за Париж като приоритет. На съвместна пресконференция във Версай президентът Макрон си позволи да бъде изключително неодобрителен за руските медии, работещи във Франция. Кремъл не забави реакцията: френските журналисти не бяха поканени на пресконференцията на Путин по време на икономическия форум в Санкт Петербург 2017 г.
Търговските войни, които започнаха през 2018 г., позволиха на Москва и Париж да направят крачка една към друга. На фона на решението на американците да наложат мита върху европейската стомана и алуминий, Макрон за първи път посети Русия. И двете страни имаха причина за сближаване, допълнително укрепена, когато Вашингтон се оттегли от ядрената сделка с Иран. Москва и Париж осъдиха това решение еднакво.
През 2019 г. тенденцията към влошаване на отношенията между Франция и Съединените щати продължи. През юли президентът Тръмп говори за „глупостта“ на Макрон, с чието съгласие Париж наложи допълнителни данъци на американските ИТ гиганти. През август американският лидер си позволи пореден залп: той обвини Париж, че се опитва да узурпира правото на преговори с Иран. Във Франция отговориха на американците, че водят диалог, както сметнат за добре и с когото смятат за добре.
Решението на Макрон да дойде в Русия на посещение на 9 май 2020 г. може да се разглежда в контекста на търканията между САЩ и Франция. В крайна сметка САЩ отдавна не изпращат свои представители на парада. Преди обаче, през 2010 и 2015 г., френските лидери не отиваха на парадите. При Макрон ситуацията обещава да се промени.

Очи в очи

Освен американската връзка, в преговорите между Путин и Макрон има и европейски контекст. На фона на политическото отслабване на германския канцлер Ангела Меркел, френският президент сериозно претендира за статута на неформален лидер на Европейския съюз.
Директорът на френско-руската търговско-промишлена палата Павел Шински вижда в това шанс за сближаване между Европа и Русия, към което Меркел е откровено против. „Може би, в тази ситуация ще бъде намерена възможност за излизане от безизходицата и Макрон ще успее едностранно да предложи някакво смекчение на санкционния режим“, надява се Шински.
Според експерта обаче си струва да се разчита на прагматизма на френския президент. „Можем да кажем, че по отношение на Русия, Макрон се държи като личност без установен подход, но и без предразсъдъци. Поне в този смисъл е по-добър от предшественика си Франсоа Оланд, у когото изначално имаше силни предразсъдъци по отношение към съветското и руското. Оттогава ситуацията стана относително по-благоприятна“, заключава експертът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция обяви, че има консенсус в Г-7 да се действа бързо срещу криптовалутата на „Фейбук“ – Либра

AFP: Франция обяви, че има консенсус в Г-7 да се действа бързо срещу криптовалутата на „Фейбук“ – Либра

17 Юли 2019 | 20:21 | Агенция "Фокус"
Шантли. Г-7 са загрижени относно плановете на „Фейсбук“ да създаде собствена криптовалута – Либра и са постигнали консенсус за бързи действия, съобщи неназован френски източник пред AFP.
„Имахме много конструктивна и подробна дискусия за Либра с много голям и споделен консенсус относно нуждата да действаме“, заяви събеседникът на френската агенция след срещата на финансовите министри от страните-членки на Г-7 в покрайнините на Париж.
„Всички участници изразиха загриженост относно текущата ситуация и нуждата да се действа бързо“, обясни още той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция призова Г-7 да намери „международно решение“ за дигиталните данъци

AFP: Франция призова Г-7 да намери „международно решение“ за дигиталните данъци

17 Юли 2019 | 01:12 | Агенция "Фокус"
Париж. Министърът на финансите на Франция Бруно льо Мейр във вторник призова членовете на Г-7 да намерят международно решение за облагане с данъци на дигиталните гиганти на срещата им в покрайнините на Париж тази седмица, предава AFP.
„Убеден съм, че по време на този Г-7 сме способни да намерим задоволително международно решение“, заяви льо Мейр, чиято страна разяри САЩ по-рано този месец като стана първата голяма икономика, която наложи данъци на дигиталните гиганти, като Google, Apple, Facebook и Amazon.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.