НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Иван Милушев, Градска художествена галерия – Благоевград: Изкуството, във всичките си форми, е начин на живот

Иван Милушев, Градска художествена галерия – Благоевград: Изкуството, във всичките си форми, е начин на живот

1 Септември 2019 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Изкуството, във всичките си форми, е начин на живот. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин директорът на Градската художествена галерия в Благоевград Иван Милушев. По думите му това може би е банално, но действителността за всички хора, работещи в тази сфера, е такава. „С годините, колко и помпозно да звучи, аз възприемам изкуството като необходимостта да дишаш, съществуваш, живееш. Имам предвид, че дори сутрин се събуждаш с идеята да застанеш пред статива, за да погледнеш нещото, което си сътворил предната вечер. Тоест, това е като първа глътка въздух и първият поглед, който ще отправи рожбата към своята майка“, коментира още Милушев. Той отбеляза, че може би с годините се получава такъв вид обвързаност. „Вероятно, поне при мен, ще бъде така до края“, подчерта творецът.
Ливия НИНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Милушев, Градска художествена галерия – Благоевград: Татуировките са вид съвременно изобразително изкуство

Иван Милушев, Градска художествена галерия – Благоевград: Татуировките са вид съвременно изобразително изкуство

25 Август 2019 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Татуировките са вид съвременно изобразително изкуство. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин директорът на Градската художествена галерия в Благоевград Иван Милушев. По думите му в момента е модерно „да украсяваме тялото си“ с различни картини, дори със специални неща като текстове и йероглифи с мъдри фрази. „Адмирирам всичко това като лично отношение и дори смятам, че татуистът в най-добрите си проявления е един добър график“, заяви Иван Милушев. Според него, когато се използва цвят в татуировката, тя е чисто графично поднесена като отношение. „Неслучайно и повечето татуисти, които познавам, са великолепни художници и графици“, подчерта Милушев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Милушев, Градска художествена галерия – Благоевград: Графитите или т. нар. street art са отдавна добре познати като вид изкуство в България

Иван Милушев, Градска художествена галерия – Благоевград: Графитите или т. нар. street art са отдавна добре познати като вид изкуство в България

25 Август 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Графитите или т. нар. street art са отдавна добре познати като вид изкуство в България. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Иван Милушев, директор на Градска художествена галерия – Благоевград. По думите му се наблюдава по-голям интерес към тях сега, защото в определен период поради различни идеологически причини те са били забранявани. „Изведнъж се е случил така, че те „нахлуха“ в нашето ежедневие, затова са възприети като нещо ново, революционно“, заяви Милушев.
Той добави, че ако се върнем към класическите варианти на уличното изкуство, ще видим, че един от големите майстори в тази област в световен мащаб е Жан Пол Бастиа. „Той е американец, идващ от Ямайка, а за личността му има интересен биографичен филм, който може да бъде гледан, за да се види всъщност колко от отдавна датира този вид изкуство. Той всъщност е творил още в средата на миналия век и, предполагам, може да си представите какъв отрязък от време ни дели от това, което се е правело като графити, да речем в гетата на големите градове, най-вече в Америка“, уточни Милушев. Според него този вид изкуство се е развивал предимно там, тъй като е имало повече свобода и големи пространства, които никой не е забранявал творците да покриват със свои рисунки.
„В България всичко това дойде след 1990, даже 1997 – 1998 година, като сега е някакъв „бум“. Всички го смятат за нещо модерно, просто защото е било нещо, което е забранено, или най-малкото - игнорирано от властимащите“, посочи Милушев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Старозагорецът Даниел Ладжев – отличник и вицешампион по таекуон-до 17 септември 2019 г.
Старозагорецът Даниел Ладжев – отличник и вицешампион по таекуон-до 17 септемвр...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.