НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Любомира Ганчева, АБВ: Има редица лица, групи и фактори, които ще направят всичко възможно да провалят проекта АЕЦ „Белене“

Любомира Ганчева, АБВ: Има редица лица, групи и фактори, които ще направят всичко възможно да провалят проекта АЕЦ „Белене“

29 Август 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. Има редица лица, групи и фактори, които ще направят всичко възможно да провалят проекта АЕЦ „Белене“. Това каза заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ганчева коментира думите на министър Теменужка Петкова, че е изненадана, че има българско участие в заявките за инвеститорски интерес към „Белене“. „Не съм изненадана, че има редица лица, групи и фактори, които ще направят всичко възможно да провалят проекта АЕЦ „Белене“, както провалиха „Южен поток“. Надявам се на правителството и на народните представители, които ще докарат проекта до ефекта, който ние търсим“, посочи още заместник-председателят на АБВ. Тя отчете, че АЕЦ „Белене“ може да гарантира достъпна и прогнозириуема цена на електроенергията. „Пред вас е писмо, което вчера входирахме на вниманието на Министерството на енергетиката и към председателя на Народното събрание относно темата за АЕЦ „Белене“. ПП АБВ винаги е била изключително последователна в политиката си по защита на АЕЦ „Белене“. Ние сме единствените, които продължаваме да настояваме проектът да бъде 100 % изцяло държавно участие“, подчерта Ганчева. Тя обясни, че в писмото си от АБВ се обръщат към министъра на енергетиката да постанови комисията, която предстои в рамките на 90 дни да изготви кратка листа на стратегическите инвеститори да не допусне спекула в проекта и той да не бъде провален. „За каква информация помолихме? Кой е собственикът на капитала на фирмите, които са заявили интерес в изграждането на проекта. Фактическият собственик и какъв е произходът на средствата“, допълни още Ганчева.
Предложението на АБВ във връзка с процедурата за стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ е адресирано до министъра на енергетиката Теменужка Петкова с копие до председателя на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева. В него ПП АБВ настоява министърът на енергетиката да възложи на работната група, която ще разгледа заявките и ще изготви „кратката листа“, да изиска следната информация от всички фирми, подали заявления и писма за намерение в наскоро приключилата процедура за избор на стратегически инвеститор: „С какъв собствен капитал разполага всяка от фирмите, подала заявка за участие?; Кой е фактическият собственик на всяка от компаниите, изявили интерес?; Какъв е произходът на капитала на фактическия собственик на компаниите?; Препоръчваме на Комисията тази „кратка листа“ да се започне само със стратегическите инвеститори, които искат да изкупят цялата мажоритарна част; В случаите, в които има подадена заявка от страна на консорциум, молим да се изиска информация от всяка от фирмите в този консорциум“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АБВ ще даде пресконференция в централата на партията

АБВ ще даде пресконференция в централата на партията

29 Август 2019 | 07:36 | Агенция "Фокус"
София. АБВ ще даде пресконференция в централата на партията. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Събитието ще се проведе от 12.30 часа в централата на партията на улица „Врабча“ 23. Ще бъдат обсъдени позицията на АБВ по процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ и позицията на партията по приватизацията на държавни предприятия.
Участие ще вземат председателят на ПП АБВ Румен Петков и зам.-председателите на партията Владимир Маринов и Любомира Ганчева.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Силното решение за България е 100% държавно участие при строежа на АЕЦ „Белене“

Румен Петков, АБВ: Силното решение за България е 100% държавно участие при строежа на АЕЦ „Белене“

26 Август 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Силното решение за България е 100 % държавно участие при строежа на АЕЦ „Белене“. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ лидерът на АБВ Румен Петков във връзка с подадените заявления за инвеститорски интерес към строежа на АЕЦ „Белене“. Петков изрази опасения, че в процеса на избор на инвеститор, може да се промъкнат и недобри помисли. „Доколкото се разбра от изявленията на министър Петкова, начело с ръководителя на Енергийния холдинг, трябва да се процедира изключително внимателно при прецизирането на компаниите, с които ще се преговаря, защото увисва впечатлението, че част от тези компании могат да бъдат използвани злонамерено за дискредитация на процедурата, за стопирането й“, обясни той. Петков заяви, че допускането до участие във финалната процедура трябва да бъде гарантирано прецизно. „В противен случай можем да си навлечем беди. Необходимо е много ясно да се идентифицира произходът на капитала, формата на собственост, конкретните собственици на компаниите, ако искаме да гарантираме и чистота на процеса и гаранция, че фирмите ще бъдат абсолютно добронамерени и ще желаят реалното изграждане“ коментира той. Като гаранция за икономическата изгодност на проекта „Белене“ Петков посочи участието на фирми, които са с добър имидж и се стремят към реалното осъществяване на проекта. „General Electric и „Фраматом“ са компании със световна тежест и потенциал, които са декларирали много ясно, че това, което ще бъдат, е стокови инвеститори. Тоест те ще изградят определена част от проекта за своя сметка и след това ще си възстановяват инвестираните технологии чрез средства от продажбата на ток“, обясни той. „Има спекулативни твърдения от хора, които винаги са били срещу развитието на енергийната сигурност на България като Трайчо Трайков, Мартин Димитров, Радан Кънев и се стигне до хора, които всъщност са от сектора, които мотивирани с други инструменти, продължават с вредителството. Същите тези хора обясняваха как няма да се състои „Турски поток“, как това е спекулативен разговор между президента Путин и президента Ердоган. Същите тези хора ни обясняваха, че „Южен поток“ не ни трябва. И в резултат на тяхното предателство, защото няма друга дума за тяхното поведение, ние сега ще плащаме транзитна такса на Турция за това, че ще ползваме руска газ. Сега същите тези хора обясняват, че „Белене“ не ни е необходимо и естествено в тяхното съзнание следващата стъпка ще бъде да си купуваме от Турция ток, произведен от руски ядрени реактори“, коментира още той.
Теодора ПАВЛОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Държавите, проявили интерес към инвестиция в АЕЦ „Белене“, са впечатляващи

Румен Петков, АБВ: Държавите, проявили интерес към инвестиция в АЕЦ „Белене“, са впечатляващи

26 Август 2019 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. Държавите, проявили интерес към инвестиция в АЕЦ „Белене“, са впечатляващи. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ лидерът на АБВ Румен Петков във връзка с подадените заявления за инвеститорски интерес към строежа на АЕЦ „Белене“. Петков определи инвеститорските намерения към проекта „Белене“ на държави като Русия, Китай, Южна Корея, САЩ и Франция като свидетелство за необходимостта от строежа на централата. „Интересът на тези страни към АЕЦ „Белене“ е ясно доказателство, с което от АБВ вече се опитваме да аргументираме години наред, че проектът е печеливш и привлекателен за инвеститорите“, обясни той. Петков открои причините, поради които строежът на АЕЦ „Белене“ би бил полезен за България. „Централата е нужна за страната ни. По две причини: през последните две години стана очевидно, че има недостиг на енергия, за което ние от АБВ предупреждавахме още преди пет години, че този момент ще настъпи. Втората причина разбира се е гарантирането на ниска цена на ел. енергията и перспективата на България като член на ядрения клуб. И нас продължава да ни глупи въпросът защо българската държава не се ангажира със стопроцентово инвестиране в този проект, защото част от споменатите участници вече договарят, с предварителни договори разбира се дотолкова, доколкото не са определени като стратегически партньори и стратегически инвеститор, продажбата на ток от „Белене“ в съседни на нас страни“, обясни той. Лидерът на АБВ определи стъпките към строежа на атомната централа като закъснeли, но в необходими и добави, че атомната централа може да даде енергийна сигурност на България и на бизнеса.
Теодора ПАВЛОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Българската държава следва да проучи много внимателно инвеститорите, техния потенциал и планове за реализацията на АЕЦ „Белене“

Президентът Румен Радев: Българската държава следва да проучи много внимателно инвеститорите, техния потенциал и планове за реализацията на АЕЦ „Белене“

22 Август 2019 | 18:17 | Агенция "Фокус"
София. „Наличието на толкова много инвеститори е положителен знак и показва, че от тази централа има необходимост и може да бъде рентабилна, защото когато бизнесът кандидатства за нещо, си прави много добре сметката.“ Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за заявения инвеститорски интерес към изграждането на АЕЦ „Белене“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Държавният глава подчерта, че няма да избързва с даването на оценки и очаква т.нар. кратък списък на инвеститорите. Румен Радев призова държавните институции да проучат много внимателно самите инвеститори, техния потенциал и конкретните им планове. По думите на президента най-големият риск пред АЕЦ „Белене“ е след заявените добри намерения да се окаже, че потенциалът на избраните инвеститори е изчерпан и да се мине на вариант държавата да трябва да се намеси с предоставянето на гаранция под една или друга форма, а това ще срине и идеята за самия проект – той да бъде без финансовото участие на държавата.
В отговор на въпрос за освобождаването на началника на НСО, президентът припомни, че генерал Данчо Дяков е внесъл сам молбата си за освобождаване по свое желание и лични причини. Държавният глава подчерта, че познава ген. Дяков от много години и той е вложил много усилия за усъвършенстване дейността на Службата, за освобождаването и от несвойствени дейности и имоти, за повишаване на подготовката и за по-добро взаимодействие с нашите партньори зад граница от сродни служби.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Процедурата по АЕЦ “Белене” беше максимално публична и прозрачна

Министър Теменужка Петкова: Процедурата по АЕЦ “Белене” беше максимално публична и прозрачна

22 Август 2019 | 17:02 | Агенция "Фокус"
София. Процедурата по АЕЦ “Белене” беше максимално публична и прозрачна. Това заяви на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция “Фокус”. “Всеки, който желаеше, можеше да заяви участие в проекта. Дадохме възможност всеки, който има интерес да участва”, добави Петкова. “Всеки избран дали ще желае да купи енергия вече е въпрос на избор от стратегическия изпълнител”, каза още министърът на енергетиката.
Виолета СИМЕОНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България  в чуждестранните медии – АЕЦ „Белене“, Западнонилска треска и руските имоти в страната (Агенция „Фокус“)

България в чуждестранните медии – АЕЦ „Белене“, Западнонилска треска и руските имоти в страната (Агенция „Фокус“)

22 Август 2019 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Седем компании, две от които български и една руска, чешка, китайска, корейска и германска, са изразили намерението си да станат стратегически партньори в изграждането на втората атомна електроцентрала в България – „Белене“, подчертават в редакцията на електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
Съответните обяви българският министър на енергетиката Теменушка Петкова. Тя уточни, че оферти за инвестиране в проекта на стойност 10 милиарда евро са подадени от руската компания „Росатом“, китайската CNNC, Hidro & Nuclear Power co. от Южна Корея, Vitkovice от Чешката република, както и от две български и една германска.
На потенциалния партньор няма да бъдат предлагани държавни или корпоративни кредитни гаранции или преференциални цени за закупуване на електроенергия. Съкратеният списък на кандидатите ще бъде известен след 90 дни.
Проектът за АЕЦ „Белене“ пропадна през 2012 г., когато България се отказа от него на фона на натиска от Запада да намали енергийната си зависимост от Русия (в случая руските енергийни технологии). Но България все пак получи два предплатени реактора с мощност 1000 MW от руската компания „Атомстройпроект".
В момента в единствената атомна електроцентрала в България – тази в Козлодуй, има два съветски реактора и осигурява 35% от енергийните нужди на страната.
***

Никозия. В България са потвърдени два случая на Западнонилска треска, като за един от пациентите се знае, че през част от това лято е живял в Кипър, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Министерството на външните работи на България не е излизало с нова информация към четвъртък сутринта, но според Philenews, здравното ведомство на страната е публикувало съобщение за 48-годишен българин, който е диагностициран със Западнонилска треска (ЗНТ).
Мъжът, от Пазарджик, е строителен работник, който през последните два месеца живее в Кипър.
Според българските власти, работникът се е разболял от треска веднага след завръщането си в страната и се е чувствал много зле. Веднага е приет в болница и му е поставена диагноза ЗНТ.
Други градове в България също са нащрек, като в официално изявление се казва, че клиники за инфекциозни заболявания в Белград и Ниш съобщават за заразени хора. Повечето случаи са били свързани със симптоми на летен грип, докато в редица други случаи е била засегната нервната система.
Според допълнителни съобщения в медиите, на радара на българските власти за възможни инфекции със ЗНТ са и други места, освен Кипър.
Според държавните медицински служби на Република Кипър, девет случая на ЗНТ са били потвърдени в южната част на страната през тази година до 16 август. Всички случаи са свързани с невроинвазивното заразяване с вируса, като двама пациенти остават в критично състояние, а четирима други са изписани от болницата.
По-рано тази седмица бе потвърден един смъртен случай в резултат от ЗНТ в покрайнините на Никозия, като здравните служби посочват, че пациентът е бил много възрастен.
***

През първото полугодие на 2019 година най-популярните страни за покупки на недвижими имоти сред жителите на Москва са България, Испания, Турция, Италия и САЩ, съобщава в съобщение до пресата аналитическия център Prian.ru, предава агенция РБК.
Финландия е най-популярната дестинация за гражданите на Санкт Петербург, следвана от Испания и Турция. Следващи по популярност са България и Италия, поясняват експертите.
През първото шестмесечие на 2019 година жителите на Казан са купили най-много имоти в Турция. На второ място при тях е Испания, а на трето – САЩ. Също така жителите на столицата на Татарстан са купували недвижима собственост в България и Чехия. Сред жителите на Новосибирск на първо място е България, на второ Турция, а на трето – Испания. Жителите на Сибир придобиват имоти още в САЩ и Германия, които са съответно на четвърто и пето място, се казва в изявлението.
Най-известен сред жителите на Владивосток е Тайланд. Също така там се ползват с висока популярност имотите в България, Турция, САЩ и Испания.
През есента на 2018 година анализаторите са регистрирали ръст с един път и половина на интереса към курортни имоти. Съобщава се, че в тази сфера сред руснаците най-предпочитани са обектите във Франция и Италия.
***

За 26-ти път ученици от училището „Йорг Цюрн“ прекараха две седмици в България, където се запознаха с местната история и се включиха в почистването на германско военно гробище в разположения в подножието на Пирин планина град Сандански, съобщава регионалният германски вестник Die Suedkurier.
Под мотото „Работа за мир“ 21 млади хора се включиха в инициативата за гробищата, която се провежда за десети път. Както и в предишните години, двуседмичната кампания е проведена в сътрудничество с Регионалната асоциация на Баден-Вюртемберг за поддръжка на германските военни гробища.
Изданието подчертава, че в Сандански са погребани 19 германски войници, загинали през Първата световна война, както и 16 загинали през Втората световна война. Групата е посетила и гробищата в Марино поле, където са отбелязани имената на 369 загинали германски войници. Кампанията е била подкрепена и от българи.
***
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Седем компании искат да участват в изграждането на АЕЦ „Белене"

„Вечер“ (Македония): Седем компании искат да участват в изграждането на АЕЦ „Белене"

22 Август 2019 | 13:27 | Агенция "Фокус"
София. Седем компании, две от които български и една руска, чешка, китайска, корейска и германска, са изразили намерението си да станат стратегически партньори в изграждането на втората атомна електроцентрала в България – „Белене“, подчертават в редакцията на електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
Съответните обяви българският министър на енергетиката Теменушка Петкова. Тя уточни, че оферти за инвестиране в проекта на стойност 10 милиарда евро са подадени от руската компания „Росатом“, китайската CNNC, Hidro & Nuclear Power co. от Южна Корея, Vitkovice от Чешката република, както и от две български и една германска.
На потенциалния партньор няма да бъдат предлагани държавни или корпоративни кредитни гаранции или преференциални цени за закупуване на електроенергия. Съкратеният списък на кандидатите ще бъде известен след 90 дни.
Проектът за АЕЦ „Белене“ пропадна през 2012 г., когато България се отказа от него на фона на натиска от Запада да намали енергийната си зависимост от Русия (в случая руските енергийни технологии). Но България все пак получи два предплатени реактора с мощност 1000 MW от руската компания „Атомстройпроект".
В момента в единствената атомна електроцентрала в България – тази в Козлодуй, има два съветски реактора и осигурява 35% от енергийните нужди на страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомира Ганчева, зам.-председател на АБВ: АЕЦ „Белене“ трябва да бъде с държавно участие, 60 години след построяването й би донесла на България минимум 400 млн. лв.

Любомира Ганчева, зам.-председател на АБВ: АЕЦ „Белене“ трябва да бъде с държавно участие, 60 години след построяването й би донесла на България минимум 400 млн. лв.

21 Август 2019 | 12:10 | Агенция "Фокус"
София. АЕЦ „Белене“ трябва да бъде с държавно участие, 60 години след построяването й би донесла на България минимум 400 млн. лв. Това каза за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева. Реализирането на енергийния проект е голяма и решителна, но закъсняла стъпка, обясни тя, като припомни, че през 2014 година АБВ беше единствената политическа сила, която последователно и постоянно защитаваше проекта с различни средства. България винаги е била енергиен лидер на Балканите и трябва да запази тази си роля, заяви тя. „От една страна държавното участие ще гарантира най-ниската цена и ще помогне да сме по-гъвкави при определянето както на цените за бита и икономиката, така и на начина, по който количеството на електроенергия да бъде слагано в конкретния момент в енергийния микс. Гледайки и по-глобално, при евентуална криза кой ще понесе отговорност, ако централата е чужда? Струва ли си, при положение, че сме предприели стъпки и има инвестиции? Голяма е разликата между разходи и инвестиции. Парите за закупуването на ядрените реактори са инвестиции, които ще се изплатят по изчисление, зависимост от годините. Ядрената централа ще се изплати изцяло за период най-много от 15-20 до 30-35 години, а тя ще работи 60. Останалите години ще гарантират на собственика й огромен приход“, обясни тя. По повод избора на инвеститор на проекта АЕЦ „Белене“ Любомира Ганчева апелира Комисията да изиска финансова яснота за компанията и да не се допускат спекуланти. Според нея електроцентралата ще даде тласък на икономиката и ще разкрие десетки хиляди работни места с високи заплати. Проектът не трябва да се разполага по хоризонталната ос на лява и дясна политика, обясни тя, като уточни, че това е политиката за България. Любомира Ганчева припомни, че спирането на проекта през годините причини загуби на електроенергия на ниска цена. АЕЦ „Белене“ не е в противоречие с АЕЦ „Козлодуй“, обобщи зам.-председателят на АБВ.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Площадката на АЕЦ „Белене“ е абсолютно сигурна от сеизмична гледна точка

Министър Теменужка Петкова: Площадката на АЕЦ „Белене“ е абсолютно сигурна от сеизмична гледна точка

21 Август 2019 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. Площадката на АЕЦ „Белене“ е абсолютно сигурна от сеизмична гледна точка. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Всичко това, което се обяснява като рискове, са едни силно преувеличени тези на определени хора“, заяви Петкова. Тя добави, че е видяла анализите и проверките, направени от БАН през годините, като в тях няма информация за нередности. „В тези анализи се твърди, че площадката на АЕЦ „Белене“ е една от възможно най-спокойните зони в страната в сеизмично отношение“, подчерта енергийният министър. По думите и реакторите за енергийният източник са на самата площадка. „Те са там от 2017 година, когато бяха доставени. Съхраняват се така, както предвиждат инструкциите за заводните производители“, обясни тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Над 3 млрд. лева са разходите до момента за АЕЦ „Белене“

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Над 3 млрд. лева са разходите до момента за АЕЦ „Белене“

21 Август 2019 | 08:59 | Агенция "Фокус"
София. Над 3 млрд. лева са разходите до момента за АЕЦ „Белене“. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „В АЕЦ проекта ние ще участваме с оборудването, което е българско“, добави тя. По думите и парламентът е определил, че не се предвижда гаранция, както и договори за изкупуване на електрическа енергия. „Ние се движим в рамките на тези параметри, които българският парламент е определил. Параметрите, в които се движим, са: без държавна гаранция, без корпоративна и без договор за изкупуване на електрическа енергия“, заяви тя. Петкова каза още, че министърът на енергетиката е длъжен на всеки етап от процедурата да информира българският парламент. „В хода на процедурата аз ще информирам българския парламент“, категорична бе Петкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Приятно изненадана съм, че се появиха български консорциуми за участие в проекта за АЕЦ „Белене“

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Приятно изненадана съм, че се появиха български консорциуми за участие в проекта за АЕЦ „Белене“

21 Август 2019 | 08:47 | Агенция "Фокус"
София. Приятно изненадана съм, че се появиха български консорциуми за участие в проекта за АЕЦ „Белене“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за предаването "Тази сутрин" на бТВ. Ние не успяхме да направим сериозна кампания сред българския бизнес, сред българските консуматори на електрическа енергия. Това е приятна изненада, защото все пак и българските компании дават определени заявки за участието в този проект“, обясни Петкова. „На този етап ми е рано да дам детайли за тези консорциуми и съответно за компаниите, които участват в тях. Има комисия, която е назначена с моя заповед, в тази комисия са включени експерти от Български енергиен холдинг, Националната електрическа компания, Министерство на енергетиката, електроенергиен системен оператор, те ще направят анализ на заявките, които са подадени от страна на кандидатите за стратегически инвеститори и ще имаме повече информация“, добави още енергийният министър. „Всички постъпили документи са запечатани, комисията от вчера започна работа по отделни заявления. Срокът за работа на комисията по отношения на заявленията и изготвянето на така наречената кратка листа от потенциални кандидати за стратегически инвеститор към този момент трябва да приключи в срок до 90 дни. В рамките на тези дни не успеем да се справим с тази задача, ние ще удължим срока. Но аз смятам ,че експертите ще се справят:, допълни още Петкова . Министърът на енергетиката уточни, че това не са офертите, а са заявленията за участие в проекта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Стратегическите инвеститори са тези, които ще строят АЕЦ „Белене“

Министър Теменужка Петкова: Стратегическите инвеститори са тези, които ще строят АЕЦ „Белене“

21 Август 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
София. Стратегическите инвеститори са тези, които ще строят АЕЦ „Белене“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в сутрешния блок на бТВ.
„13 компании подадоха заявления за участие в процедурата за стратегически инвеститори за АЕЦ „Белене“. Според мен това е наистина сериозен интерес. Процедурата за избор на стратегически инвеститор беше разработена в дълъг период от време. Ние много обмисляхме какви точно фази и етапи трябва да съдържа тя, тъй като съгласно решението на Парламента този проект трябва да се реализира на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, без предоставяне на корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия“, посочи Петкова. По думите ѝ за да бъде един такъв проект възможен, всички тези предпоставки по отношение на неговата икономическа жизнеспособност трябва да са налице. „Това наложи в процедурата за избор на стратегически инвеститор да бъде дадена възможност и на други компании, които искат да придобият миноритарен дял и да сключат договори за изкупуване на електрическа енергия. Тези 13 заявления включват кандидати във всеки един спектър на процедурата“, добави министърът.
„Стратегическите инвеститори са тези, които ще строят АЕЦ „Белене“. По отношение на миноритарните участници и нежелаещите на сключат договор за изкупуване на електрическа енергия процедурата предвижда да бъде дадена възможност определените за стратегически инвеститори да водят преговори със всяка една от тези компании, които са заявили такъв интерес до момента“, каза още тя. По думите ѝ изборът дали тези компании ще влязат в кръга на миноритарните собственици и дали с тях ще бъдат сключени договори за изкупуване на енергия в количествата, които тези кандидати са посочили, е въпрос на избор от страна на стратегическия инвеститор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Удовлетворени сме от заявката на 13-те стратегически инвеститори  за реализиране на на проекта  АЕЦ "Белене"

Румен Петков, АБВ: Удовлетворени сме от заявката на 13-те стратегически инвеститори за реализиране на на проекта АЕЦ "Белене"

20 Август 2019 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Удовлетворени сме от заявката на 13 участника в реализацията на проекта. Това заяви на пресконференция Румен Петков, председател на ПП АБВ, предаде репортер на Агенция “Фокус”. “Участието на 13 кандидати, стратегически инвеститори, ключови компании със световна значимост и декларации за закупуване на ток са доказателство, че АБВ е права за изграждането на АЕЦ “Белене”, добави Петков. “Представителите на Китай и Русия, които участваха в процеса, винаги са посещавали Сърбия и Северна Македония с готовност предварително да договорят изкупуване на електроенергия. За нас е непонятно защо България не го прави, а го прави стратегически инвеститор”, обясни председателят на ПП АБВ. “Ние даваме възможност на българския бизнес в дългосрочен план да купува енергия на стабилна цена. Изграждането на АЕЦ “Белене” ще даде тласък на цяла Северна България”, коментира Петков.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Световни лидери в ядрената енергетика са заявили интерес за участие в проекта АЕЦ "Белене"

Министър Теменужка Петкова: Световни лидери в ядрената енергетика са заявили интерес за участие в проекта АЕЦ "Белене"

20 Август 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. Едни от големите световни лидери в ядрената енергетика са заявили интерес за участие в проекта АЕЦ “Белене”. Това заяви на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция “Фокус”. “Забележете, освен с осигуряването и производството на оборудване и с участие с финансирането на проекта, което смятам е изключително сериозна заявка за възможен и реален проект АЕЦ “Белене”, обясни енергийният министър. “Мисля че имаше доста скептицизъм по отношение дали изобщо ще има интерес към реализацията на този проект и на база на тези подадени заявления, мисля че скептицизмът вече е разсеян”, добави още Петкова.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: 13 заявления са подадени за участие в организацията на проекта АЕЦ "Белене"

Министър Теменужка Петкова: 13 заявления са подадени за участие в организацията на проекта АЕЦ "Белене"

20 Август 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. 13 заявления са подадени за участие в организацията на проекта АЕЦ "Белене". Това заяви на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция "Фокус". Петкова обясни, че подадените заявления се делят на три части. "Заявления за стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене", за участие в организацията на проекта чрез закупуване на оборудване и
заявление за договор за изкупуване на електроенергия", допълни енергийният министър. "7 от за явленията са подадени от компании, желаещи да участват като стратегически инвеститор. 2 са исканията за участие в проекта чрез доставка на оборудване", добави Петкова. "4 са заявленията, съдържащи информация за договор за изкупуване на енергия", обясни още министърът на енергетиката.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: От забавянето на проекта АЕЦ „Белене“ губят България, бизнесът и  българският гражданин

Румен Петков, АБВ: От забавянето на проекта АЕЦ „Белене“ губят България, бизнесът и българският гражданин

20 Август 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
София. От забавянето на проекта АЕЦ „Белене“ губи България, губи бизнесът, губи българският гражданин. Това каза председателят на партия АБВ Румен Петков в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. „Проектът „АЕЦ Белене“ е забавен с 10-12 г. и от това забавяне пострада и бизнесът ни, пострада и потреблението на българския гражданин. А и България загуби, не само благодарение на „Белене“, благодарение, в кавички казвам, елиминирането на възможността за пряка доставка на газ през България за Европа, загуби време, загуби позиции, загуби мащаб. Така че това е една закъсняла, но голяма, решителна стъпка, защото и сега е видно от микса на ценообразуването, че най-евтина е ел. енергията, която ни подава АЕЦ „Козлодуй“, каза още лидерът на АБВ.
Румен Петков добави, че бизнесът би получавал от ядрената централа в средносрочен и дългосрочен план ел. енергия на предсказуема цена и по този начин проблемите и конфликтите между БЕХ и бизнеса биха били преодолени.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова ще обяви кандидатите, подали заявления в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“

Министър Теменужка Петкова ще обяви кандидатите, подали заявления в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“

20 Август 2019 | 07:23 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще обяви кандидатите, подали заявления в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката. Пресконференцията ще се състои от 10.00 часа в сградата на Министерството на енергетиката на ул. „Триадица“ 8. В нея ще участват и изпълнителните директори на „Български енергиен холдинг“ ЕАД Жаклен Коен, както и на „Национална електрическа компания“ ЕАД Иван Йончев.
Процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“ стартира на 22 май 2019 г., когато условията бяха публикувани в Официален вестник на ЕС. 90-дневният срок за подаване на заявления изтече на 19 август.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова ще обяви кандидатите, подали заявления в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“

Министър Теменужка Петкова ще обяви кандидатите, подали заявления в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“

19 Август 2019 | 15:02 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще обяви кандидатите, подали заявления в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката. Пресконференцията ще се състои на 20 август 2019 г. от 10.00 часа в сградата на Министерството на енергетиката на ул. „Триадица“ 8. В нея ще участват и изпълнителните директори на „Български енергиен холдинг“ ЕАД Жаклен Коен, както и на „Национална електрическа компания“ ЕАД Иван Йончев.
Процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“ стартира на 22 май 2019 г., когато условията бяха публикувани в Официален вестник на ЕС. 90-дневният срок за подаване на заявления изтича днес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: България прие заявката на „Росатом " за участие в проекта за АЕЦ „Белене“

ТАСС: България прие заявката на „Росатом " за участие в проекта за АЕЦ „Белене“

19 Август 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София/Москва. Държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“ подаде заявка за участие в строителния проект за АЕЦ „Белене" в България и тя е била приета. Това се посочва в официално съобщение от руската корпорация, предава TACC.
„Като част от процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта за АЕЦ „Белене"(България), обявена на 22 май 2019 г., държавната корпорация „Росатом" подаде своевременно заявление за участие в процедурата. Заявката беше успешно приета от Националната електрическа компания на България (НЕК)", става ясно от съобщението.
Процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта за АЕЦ „Белене“ е публикувана на 22 май 2019 г. в официалния вестник на Европейския съюз. Датата на завършване е 12 месеца от датата на публикуването.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изтича срокът за подаване на заявки за участие в процедурата на избор за стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“

Изтича срокът за подаване на заявки за участие в процедурата на избор за стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“

19 Август 2019 | 07:21 | Агенция "Фокус"
София. Изтича срокът за подаване на заявки за участие в процедурата на избор за стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. Процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“ бе публикувана на 22 май 2019 г. в брой С176 в Официален вестник на Европейския съюз. Срокът за получаване на заявления за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор бе до 90-тия ден, считано от датата на публикуване на поканата в Официален вестник на ЕС. Индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца. С Решение на Народното събрание на Република България от 7 юни 2018 г. и Решение № 447 от 29 юни 2018 г. на Министерския съвет бяха възобновени действията по търсене на възможност за реализация на проекта за АЕЦ „Белене“, съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип. Заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор, съответно интерес за придобиване на миноритарно акционерно участие в проектната компания, можеха да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения от такива.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължава турската операция в Северна Сирия
Продължава турската операция в Северна Сирия "Извор на Мира" 13 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.