НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ и водни струи след сблъсъци с протестиращите

Reuters: Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ и водни струи след сблъсъци с протестиращите

25 Август 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Хонкинг. Полицията в Хонконг е използвала сълзотворен газ и водни струи в поредица от сблъсъци с протестиращите, които от своя страна са хвърляха тухли по силите на реда, предава Reuters.
Поне една петролна бомба „Молотов“ също е била хвърлена от протестиращите.
Въпреки, че властите в Китай спряха някои транспортни услуги в опит да попречат протеста, той все пак се състоя. По-рано органите на реда заплашиха, че ще започнат „операция по разпръскване“ на митинга, но въпреки това стотици хора останаха по улиците и дори се стигна до сериозни сблъсъци със силите на реда, след като протестиращите започнаха да хвърлят тухли по полицаите.
Те от своя страна използваха сълзотоврен газ и водни струи за да разпръснат тълпата.
В изявление на местната полиция се казва, че част от протестиращите са започнали да строят барикади по улиците.
„Подобни действия пренебрегват безопасността на гражданите и участниците в движението, парализирайки трафика в района“, се казва в изявлението.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ след сблъсъци с протестиращите

AFP: Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ след сблъсъци с протестиращите

24 Август 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Хонконг. Хонконгската жандармерия е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите, след като се е стигнало до сблъсъци с тях, предава AFP.
Протестиращите са отговорили като са хвърляли камъни и бутилки по органите на реда и са започнали да издигат барикади по улиците.
До конфликта се е стигнало след като някои от тях са започнали да хвърлят камъни по присъстващата на редовния протест полиция, която след това е нападнала събралата се тълпа. В крайна сметка силите на реда са се принудили да използват и сълзотворен газ за да разпръснат протестиращите. След сблъсъка няколко души са арестувани.
„Разбирам, че мирен протест няма да реши проблема“, заяви 19-годишен студент, който е бил част от митинга.
"Правителството няма да отговори на мирен протест. Ако ме арестуват, това е, защото излизам да говоря за справедливост.", добави той.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Служителят на британското консулство, задържан в Китай, е бил освободен и е обратно в Хонконг

AFP: Служителят на британското консулство, задържан в Китай, е бил освободен и е обратно в Хонконг

24 Август 2019 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Хонконг. Служителят на консулството на Великобритания в Хонконг Саймън Ченг е бил освободен от китайските власти, предава AFP.
Ченг изчезна в съседния град Шенжен по-рано, като в крайна сметка се оказа, че е бил арестуван от китайската полиция.
Семейството на Ченг написа във „Фейсбук“ днес, че той се е върнал в Хонконг след като е бил освободен от властите в Пекин.
Ченг се е връщал в Хонг Конг с високоскоростен влак на 8 август, когато е изчезнал безследно малко след като е преминал митническа проверка. Той беше в неизвестност няколко дни, преди Пекин да потвърди, че е бил взет под стража от полицията в Шенжен заради нарушаване на закон, свързан с обществената сигурност.
Ченг бе освободен след 15 дни в ареста като полицията заяви, че той е „признал фактите около на незаконната си дейност", но без да уточнява в какво е бил обвинен.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Китай смята, че събитията в Хонконг са предизвикани от външни сили

ТАСС: Китай смята, че събитията в Хонконг са предизвикани от външни сили

21 Август 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Пекин. Демонстрациите и безредиците в Хонконг са предизвикани от чужди сили, обяви министърът на външните работи, член на Държавния съвет на Китайската народна република Уанг Ий, предава ТАСС.
Той заяви това на среща с министрите на външните работи на Република Корея и Япония.
"Сегашните развития в Хонконг се дължат на намесата на чуждестранни сили", заяви министърът пред китайски държавни медии.
"Ситуацията в Хонконг е вътрешен проблем на Китайската народна република (КНР), чуждестранната намеса е изключена. Централното правителство на КНР подкрепя администрацията на Хонконг в правно отношение, а също така изразява подкрепа за суровите и справедливи действия на градската полиция при налагането на закона”, заяви Уанг Ий.
Той изрази подкрепата на китайското правителство и за хонконгските съдебни власти „при наказването на отговорните за актове на насилие в съответствие с правните рамки“.
Както отбеляза министърът, Китай разбира опасенията на някои страни по отношение на сигурността на техните предприятия и техните граждани в региона.
"Убеден съм, че властите в Хонконг ще могат да защитят правата и интересите (им) в съответствие със закона. Всички страни трябва да се отнасят към мерките, предприети от администрацията на Хонконг, с разбиране и подкрепа за ограничаване на безредиците и да заемат обективна и справедлива позиция по този въпрос", каза китайският външен министър.
В началото на юни в Хонконг избухнаха масови протести срещу законопроект, иницииран от местните власти, който има за цел да създаде механизъм за екстрадирането на заподозрени или издирвани издирвани лица от Хонконг в Китай. Законопроектът не беше приет, но това не спря вълната от протести.
Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Пекин потвърди, че е задържал служител на британското консулство в Хонконг

AFP: Пекин потвърди, че е задържал служител на британското консулство в Хонконг

21 Август 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Пекин. Липсващият служител на британското консулство в Хонконг е задържан от китайските власти, потвърдиха от Пекин в сряда, предава AFP.
„Лицето, което споменахте, е поставен под стража за 15 дни като наказание“ от полицията в Шенжен за нарушаване на закона за обществена сигурност, заяви говорителят на Министерството на външните работи на Китай Ген Шуан.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания е „изключително загрижена“ от съобщенията за задържане на служител на консулството й в Хонконг

AFP: Великобритания е „изключително загрижена“ от съобщенията за задържане на служител на консулството й в Хонконг

20 Август 2019 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Хонконг. Министерството на външните работи на Великобритания заяви във вторник, че е „изключително загрижено“ от съобщенията, че служител на консулството на страната в Хонконг е задържан от китайските власти, докато е пътувал обратно към града, предава AFP.
„Изключително сме загрижени от съобщенията, че член на нашия екип е задържан при завръщането си в Хонконг от Шенжен“, заявиха чрез съобщение от външното ведомство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sabah (Турция): Второ фиаско за САЩ в Хонконг

Sabah (Турция): Второ фиаско за САЩ в Хонконг

19 Август 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Хонконг, който е британска колония от 1842 до 1997 година, в последно време е основна тема за медиите във връзка с подобните на тези в парка „Гези“ протестни акции. Открито подкрепяните от САЩ акции в този административен район на Китай с население 7,4 милиона души по своя характер са аналогични на протестите „Гези“, пише турският проправителствен ежедневник Sabah в материал, представен без редакторска намеса.
Демонстрациите, които започнаха с въвеждането на законопроект за екстрадирането на престъпници в парламента на 3 април, не спряха, въпреки факта, че проектът беше отменен на 15 юли и в крайна сметка се превърнаха в прозападен бунт с искания за независимост. Позицията на Китай, който видя, че САЩ и Великобритания осъществяват проекта за „цветна революция“ в Хонконг, естествено, постепенно става все по-твърда. На 14 август Пекин отговори рязко на администрацията на Тръмп. И по-рано Китай изнесе ултиматум на администрацията на Тръмп: „Хонконг не е ваша работа. Занимавайте се със своите дела“ – намеквайки недвусмислено за разтърсващите САЩ масови убийства на почвата на расизма и международната банда педофили. А по-рано Китай отправи ултиматум на Великобритания: „Не се намесвайте в работите на Хонконг. Той вече не е британска колония“.
Освен това протестиращите, които обикалят улиците на Хонконг с американски и британски знамена в ръце, бяха предупредени от Китай: „Огънят, с който си играят, ще изгори самите тях“.
А преди това Тръмп сподели видео в своя акаунт в социалните мрежи за изпращането на китайски войски на границата с Хонконг и нагло попита: „Мнозина обвиняват мен и САЩ за проблемите в Хонконг. Защо?“

***

Ако погледнем проекта за цветна революция в Хонконг само през геополитическата призма, ще пропуснем много. Светлина по този въпрос може да хвърли анализът от гледна точка на финансовия капитал, който трябва да обезпечи хегемонията на долара. Глобалните соросоиди, които се отнасят към Тръмп, като към злокачествен тумор и бездарен политик, се борят рамо до рамо с него в хонконгската криза. А главната цел на соросоидите, които аплодират търговската война на Тръмп с Китай и неговата борба за спасяване на американските финансови ресурси, е да се завърши незавършеният през 2014 година хонконгски сценарий на Барак Обама.
Всъщност от 18-трилионната американска икономика, само пет трилиона идват от реалната икономика. Всичко останало идва от финансов грабеж, който се индексира в съответствие с глобалната хегемония на долара. В тази връзка Китай, Русия, Турция, Иран и Венецуела, които се обявяват срещу статута на долара като международна валута, са обявени за приоритетни врагове.

***

Всъщност Хонконг бе избран за мишена през 2014 година. Но благодарение на предприетите от Китай мерки, тези замисли не бяха осъществени. САЩ, обръщайки поглед към Украйна, пуснаха в действие план за ограбването на страните от ЕС и Русия. Според техните изчисления, в резултат от украинската криза от страните-членки на ЕС и Русия в САЩ трябва да „избяга“ един трилион долара.
Но не всичко се разви според плановете. В резултат от анексията на Крим и мерките, предприети от Китай, изтеглените от Европа пари завиха към Хонконг.
Сега САЩ искат чрез кризата в Хонконг, първо, да променят маршрута на този трилион долара, и второ, да осуетят проекта за съвременен „път на коприната“ и създаване на азиатска зона за свободна търговия начело с Китай, която може да стане най-голямата икономика в света с обем от порядъка на 50 трилиона долара.
Но Америка, която не успя да бутне Китай в хода на азиатската криза през 1999 година, отново няма големи шансове за успех. Тръмп, който не успя да получи желаното в Хонконг и заплаши да излезе от Световната търговска организация, вече демонстрира слабостта на страната си.
Изглежда, че САЩ, които ловуват един трилион долара в Хонконг, отново ще попаднат в ловко поставения китайски капан. И, както през 2014 година, ще претърпят още едно тежко поражение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Организаторите на митинга в Хонконг съобщиха, че на него са присъствали 1,7 милиона души

ТАСС: Организаторите на митинга в Хонконг съобщиха, че на него са присъствали 1,7 милиона души

18 Август 2019 | 19:28 | Агенция "Фокус"
Хонконг. Най-малко 1,7 милиона души излязоха на улиците на Хонконг в неделя и участваха в мащабен антиправителствен протест на острова. Тази цифра бе съобщена на журналистите от представителя на демонстрантите от продемократичното движение „Граждански фронт за правата на човека“ Джими Шам, цитиран от TACC.
"Всъщност все още не сме изчислили напълно броя на хората, простиращи се от залива Козуей до центъра . Ето защо смятаме, че в действителност броят на събраните хора надхвърля 1,7 милиона", каза активистът.
Първоначално организаторите на митинга очакваха да съберат най-малко 300 хиляди демонстранти. Полицията все още не е дала своя брой и оценки.
Организаторите на акцията обявиха края на събитието. Според кореспондента на ТАСС много участници са започнали да се разотиват вкъщи и са се отправили към най-близките метростанции. Отделни групи протестиращи обаче продължават да блокират района на Адмиралтейството, където са концентрирани основните правителствени сгради. Полицията засега се въздържа от разпръскването на протестиращите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: В Хонконг се провежда мирен антиправителствен протест

АFP: В Хонконг се провежда мирен антиправителствен протест

18 Август 2019 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Хонконг. Огромно множество протестиращи за демокрация заля улиците на Хонконг в неделя, предава AFP.
Демонстрантите целят да покажат пред управата на града, че тяхното движение привлича все по-широка обществена подкрепа, въпреки нарастващото насилие и все по-строгите предупреждения от страна на Пекин, коментира агенцията.
Десетки хиляди протестиращи, носещи чадъри, преминаха през центъра на остров Хонконг, въпреки проливния дъжд и полицейската заповед да не напускат Виктория парк, където се бяха събрали по-рано на антиправителствен митинг.
Седмици на демонстрации доведоха до криза финансовия център, а снимки на маскирани черно облечени протестиращи, обгърнати от сълзотворен газ по време на улични битки с полицията парализиращи града, известен със своята стабилност обикалят световните медии.
Неделната акция, най-мащабната от седмици, продължила и през нощта, беше определена от организаторите като завръщане към „мирния“ характер на спонтанно възникналото протестно движение.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Китай призова ЕС да не се меси в кризата в Хонконг

ТАСС: Китай призова ЕС да не се меси в кризата в Хонконг

18 Август 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китайското правителство призовава Европейския съюз незабавно да прекрати всяка намеса в Хонконг, предава ТАСС. Това се посочва в изявление, публикувано от посолството на Китайската народна република в съюза.
"Отново призоваваме ЕС да спазва международното право и основните принципи на международните отношения, да зачита правилно суверенитета на Китай и незабавно да спре да се намесва във вътрешните работи на Хонконг и Китай, за да не подкопае здравото и стабилно развитие на отношенията между Китай и Европейския съюз", се казва в изявлението.
"Ние искаме да подчертаем, че делата на Хонконг са чисто вътрешна афера на Китай, в която не може да се намесва никое чуждестранно правителство или организация. ЕС, игнорирайки забележката на Китай, многократно се намесва в делата на Хонконг и вътрешните работи на Китайската народна република. Ние сме силно загрижени за това и изразяваме силен протест, във връзка с подобни действия “, продължава изявлението на посолството.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Възникнаха сблъсъци между полиция и протестиращи в Хонконг

ТАСС: Възникнаха сблъсъци между полиция и протестиращи в Хонконг

17 Август 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Хонконг. Възникнаха сблъсъци между полиция и протестиращи в Хонконг, когато въоръжени с щитове и гумени палки, полицейски групи в Хонконг в събота вечер започнаха операция по разпръскване на демонстрантите в континенталната част на анклава, съобщи местен телевизионен канал,цитиран от TACC.
Редовни антиправителствени протести се провеждат в събота в различни части на Хонконг. В някои квартали шествията не бяха разрешени и полицията пристъпи към тяхното разгонване.
Хиляди проправителствени активисти проведоха голям патриотичен митинг в центъра на града в подкрепа на властите и полицията. Протестиращите държаха китайски знамена, изпяха химна и осъдиха радикалните активисти за техните провокации, насилие и размирици.
Преди повече от два месеца в Хонконг избухнаха масови протести срещу законопроект, иницииран от местните власти, който трябваше да установи механизъм за екстрадиция от Хонконг в континентален Китай за преследване на лица, заподозрени в нарушаване на китайски закони или издирвани от китайските власти. Под обществен натиск ръководителят на местната администрация оттегли законопроекта от дневния ред, но това не спря вълната от протести.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китайската армия проведе парад край границата на Хонконг

AFP: Китайската армия проведе парад край границата на Хонконг

15 Август 2019 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Шенжен. Хиляди китайски военнослужещи бяха изведени на парад в спортен стадион в близост до границата на Хонконг в четвъртък, съобщава кореспондент на AFP от мястото на събитието.
На стадиона в Шенжен е имало и бронирани машини, а френската агенция отбелязва, че парадът се случва в момент, когато от Вашингтон предупреждават, че армията може да се намеси, за да въведе ред в Хонконг, където от 10 седмици има протести.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп изрази надежда, че „никой няма да загине“ на протестите в Хонконг

AFP: Тръмп изрази надежда, че „никой няма да загине“ на протестите в Хонконг

13 Август 2019 | 20:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази надежда във вторник, че никой няма да загине на протестите в Хонконг, които продължават вече 10 седмици в южния китайски регион, предава AFP.
Държавният глава описа кризата, като „много трудна ситуация“.
„Надявам се всичко да преминава мирно, никой да не пострада, никой да не загине“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

South China Morning Post: Пекин призовава обществеността в Хонконг да сложи край на насилието

South China Morning Post: Пекин призовава обществеността в Хонконг да сложи край на насилието

6 Август 2019 | 18:48 | Агенция "Фокус"
Хонгконг. Пекин се опитва да обедини хонконгската общественост да помогне за възстановяването на социалния ред в Хонконг, в най-новата си стратегия да сложи край на антиправителствените вълнения, обхванали града това лято, пише хонконгския вестник South China Morning Post
Партийните вестници на комунистическата партия пуснаха нови коментари във вторник, след като протестиращите хвърлиха града в хаос в понеделник, а работници от различни сектори участваха в обща стачка.
В становище, представено от държавната информационна агенция Xinhua, се казва, че Хонконг не може да понесе повече хаос и насилие, които може да предизвикат "немислими последици".
„Всеки (в Хонконг) трябва да спре и да помисли дали Хонконг може да издържи повече страдания, хаос и жертва на обществения интерес. (Хората) не трябва да бъдат заложници, нито да търпят насилие и да ядат горчивите плодове на социалния хаос “, се казва в коментара.
„Нека всички вземем позиция да кажем„ не “на насилието и да върнем Хонконг към разума и мира, а не по пътя, откъдето няма връщане.“
В коментар на редакцията на първа страница, трибунът на комунистическата партия People's Daily заяви, че централното правителство „решително подкрепя действията за опазване на закона и реда на Хонконг от патриоти и хора, които обичат Хонконг“.
"В момента най-голямата опасност за ситуацията в Хонконг е, че насилствените действия все още не са ефективно овладяни ... Надяваме се ... че с единството между патриотите и хората, които обичат Хонконг, хонконгското общество може да възстанови закона и реда скоро."
Коментарът на People's Daily подчерта подкрепата на Пекин за управителя на Хонконг Кери Лам и призова обществеността да застане на страната на полицията и на Лам и Хонконг.
За да обедини подкрепата на „обсаденото“ правителство в Хонконг, Пекин също така свика главните политически съветници в града - членове на политическата консултативна конференция на китайския народ - и народните представители в съседния град Шънджън на кризисна среща в сряда.
По време на стачката в понеделник транспортните услуги и ежедневният бизнес бяха сериозно нарушени и избухнаха сблъсъци между протестиращи и някои привърженици на управляващите.
Базираният в Пекин политически анализатор Джан Лифан заяви, че Пекин ще използва подобни разделения срещу протестиращите, като използва пропаганда, за да обедини патриотичните лагери и хонконгската общественост, които искат да сложат край на насилието.
"Това е чудесна възможност за Пекин да премине в контрнастъпление", заяви Джан.
Ли Сяобинг, доцент по право в университета Нанкай в Тиендзин, заяви, че коментарите на държавните медии също призовават Хонконг да използва собствените си ресурси, за да възстанови реда и да лекува разривите в обществото.
"Най-лошата стратегия за правителството на Хонконг е да се бори само", каза Ли. „Извънредните събития изискват извънредни мерки.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.