НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Лидерът на АБВ Румен Петков: Кой ще плати заплатите на тол полицията, след като тол система няма

Лидерът на АБВ Румен Петков: Кой ще плати заплатите на тол полицията, след като тол система няма

24 Август 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Варна. Правителството и министър-председателят трябва да обяснят пред обществото кой ще плати заплатите на тол полицията, след като тол система няма. Това коментира на пресконференция във Варна лидерът на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Според Петков това е въпрос, който неясно защо, не е бил обсъден досега сериозно в Народното събрание. По думите му забавянето на системата е ярка илюстрация за срастването управляващата партия с държавата, което вече има престъпни елементи. Румен Петков припомни, че тол системата е трябвало да стартира работа на 16 август тази година, но въпреки бурно обявяваните очаквани приходи до края на годината от министър-председателя от порядъка на 600 млн. лева, един път е отложена за октомври, а след това по инициатива на народни представители – за март следващата година.
„За забавянето на тол системата отговорност носи правителството. Народните представители, които са вносители на идеята да бъде отложено въвеждането в експлоатация, какви познания имат по този въпрос? В качеството си на какви могат да оценяват те, че изпълнителят от австрийската фирма ще може да изпълни поръчката до март? На базата на каква експертиза променят Закона?“, попита лидерът на АБВ.
Румен Петков допълни, че в момента не е ясно на каква нормативна база се обезпечава заплащането на близо 1000-та служители на тол полицията. Той настоя да се посочи ясно пред обществото какви неустойки са вписани в договора за изграждането на системата, както и колко ще платят от фирмата на държавата. „По наша информация 90 пункта предстои да бъдат изградени. От къде депутатите знаят? Министър-председателят да се мотивира какво е наложило възлагане на поръчката на австрийската компания и какви санкции ще понесат. А от фирмата ако държат на авторитета си, да обяснят на какво се дължи забавянето и ако вината е на правителството – то да подаде оставка незабавно“, каза още Румен Петков. Той призова и поименно да се каже, „дали забавянето се дължи на корупция на най-високо ниво или некадърност, отново на най-високо ниво“.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Олег Асенов, АПИ: Най-сериозните дискусии са върху това колко бързо да се избира маршрутът

Проф. Олег Асенов, АПИ: Най-сериозните дискусии са върху това колко бързо да се избира маршрутът

21 Август 2019 | 08:04 | Агенция "Фокус"
София. Най-сериозните дискусии са върху това колко бързо да се избира маршрутът. Това каза проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ, в интервю за предаването "Тази сутрин" на бТВ. „Ние на базата на техните препоръки се опитваме да оптимизираме още интерфейса, за да могат да имат така наречените бързи точки. ГКПП вече ги добавихме като бързи точки, за да могат лесно да ги избират, също типичните областни центрове, логистични центрове“, добави проф. Асенов. По думите му, точките на интерес в момента са около 30-40, след първите разговори и предстои да бъдат добавени. „В момента тестовете на тол системата вървят успешно, в центровете имаме съществен интерес. Превозвачите идват с болките си, с автопарка си и с типичните си маршрути.
"Едни харесват, други казват ама тук не може ли малко по-бързо, не може ли малко по-лесно“, коментира проф. Олег Асенов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Олег Асенов, АПИ: На базата на тарифа от 18 - 25 стотинки на километър очакваните приходите от тол системата да са около 600 - 650 млн. лв.

Проф. Олег Асенов, АПИ: На базата на тарифа от 18 - 25 стотинки на километър очакваните приходите от тол системата да са около 600 - 650 млн. лв.

21 Август 2019 | 08:02 | Агенция "Фокус"
София. На базата на тарифа от 18 - 25 стотинки на километър очакваните приходите от тол системата да са около 600 - 650 млн. лв. Това каза проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ, в интервю за предаването "Тази сутрин" на бТВ. „За минимума, който трябва да плащат превозвачите по тол системата, тарифи под 15 стотинки на километър вече не са здравословни. Това е моето лично мнение. Ние вече имаме точни разчети на базата на статистиките от винетките и при такива тарифи от 15 стотинки приходите само от тол няма как да бъдат повече от 550 млн. лв.“, посочи проф. Асенов. Според него на базата на 18 - 25 стотинки на километър очакваните приходите от тол са около 600 - 650 млн. лв. „Ако минем на 15 стотинки за километър, отиваме на 550 млн. лв. само от тол и остават само около 200 - 220 млн. лв. от винетки, които ще се добавят. Така че санитарният минимум при 15 стотинки ще бъде комбинирано от двата типа таксуване около 750 млн. лв.“, добави той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Олег Асенов, АПИ: В следващите седмици предвиждаме интензивни разговори за постигане на консенсус за тол системата

Проф. Олег Асенов, АПИ: В следващите седмици предвиждаме интензивни разговори за постигане на консенсус за тол системата

21 Август 2019 | 07:52 | Агенция "Фокус"
София. В следващите няколко седмици предвиждаме интензивни разговори в работните групи и обществения съвет, за да стигнем до консенсус, който ще позволи да стартираме тол системата. Това каза проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ, в интервю за предаването "Тази сутрин" на бТВ. „В настоящия момент да говорим за конкретна дата за стартиране на системата е трудно. Знаем, че крайната дата е 1 март 2020 г. Екипът на Агенция „Пътна инфраструктура“ има огромно желание да започнем и по-рано, но най-важното в момента е добре да се подготвим и да започнем плавно и ефективно. Това е нашата цел“, посочи проф. Асенов. „За мен оптимистичен вариант за старт на тол системата е 1 февруари от страна на техническа, организационна и нотификационна среда. Би могло и по-рано, но не много по-рано, защото има процедури, които трябва да преминат. Необходима е нотификация от Европейската комисия за новия обхват на системата, която отнема време, за да могат европейските провайдъри също да дойдат, а те ще дойдат едва след тази нотификация“, добави той.
По думите му към момента се работи с последната тестова тарифа, която е обсъждана на обществения съвет. „Това е между 18 и 25 стотинки на километър изминато разстояние за товарен камион над 12 т с 4 и повече оси. При тази тарифа още при първите тестове превозвачите видяха, че разстоянието София – Бургас струва 73 лв. Още при първия разговор те казаха, че може би още е необходимо да се обсъждат тарифите“, посочи Асенов. „В следващите няколко седмици предвиждаме интензивни разговори в работните групи и обествения съвет, за да стигнем до консенсус, който ще позволи да стартираме тол системата. Без тарифи и покритие тя няма как да стартира“, допълни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Започват работа четири демонстрационни центъра за тестване на тол услуги

АПИ: Започват работа четири демонстрационни центъра за тестване на тол услуги

20 Август 2019 | 09:28 | Агенция "Фокус"
София. От днес започват работа четирите демонстрационни центъра на Националното тол управление, в които превозвачите ще могат да тестват издаването на маршрутни карти за тежкотоварни автомобили. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Те ще имат възможност да се запознаят и с т.нар. тол калкулатор, който на база тестови обхват на пътищата с тол такса и тестова тарифа ще изчислява дължимата такса за определен маршрут.
Демонстрационните центрове ще бъдат в София, Пловдив, Варна и Русе и ще са отворени всеки работен ден от 14.00 до 18.00 часа. В тях с помощта на служители на Националното тол управление ще може да се тества купуването на маршрутни карти от четирите канала, по които АПИ ще ги продава – терминал за самообслужване, сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение и от гише.
В столицата демонстрационният център ще е в административната сграда на бул. „Цар Борис III“ 215, ет. 6, а в Пловдив (ул. „Христо Г. Данов“ 22), Варна (бул. „Доктор Пискюлиев“ 3) и Русе (ул. „Отец Паисий“ 5) – в съответното Областно пътно управление. Превозвачите може да изпращат въпросите за въвеждането на тол системата и на електронния адрес: consult.toll@api.bg.
Центровете ще работят минимум два месеца и целта е нашите служители в тях да отразят всички препоръки на превозвачите, коментира проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ. При необходимост в тях ще се правят специализирани работни срещи, а по заявка ще може да се организират и обучения с представители на браншовите организации.
Тези тестове са част от техническата експлоатация на тол системата като в нея поетапно ще бъдат включвани отделни компоненти. След като тя приключи успешно, до няколко месеца, но не по-късно от 1 март 2020 г., ще започне и търговската ѝ експлоатация, при която тежкотоварните автомобили ще преминат от винетки към тол такси.
При покупка на маршрутна карта след въвеждането в търговска експлоатация на тол системата ползвателят на републиканската пътна мрежа трябва да посочи начална и крайна точка на маршрута си, както и до четири междинни точки по заложения от него маршрут. Освен това трябва да въведе и техническите характеристики на пътното превозно средство (регистрационен номер, националност на пътното превозно средство, категория на ППС, емисионен клас, брой на оси). Системата автоматично ще предлага маршрут от ГКПП до ГКПП за улеснение на транзитния трафик, ще посочва още най-кратък и най-дълъг път. След като изчисли сумата системата ще попита клиента за потвърждение на въведените данни.
Маршрутните карти ще са с валидност 24 часа от началото на активирането им. Регистрираните потребители (регистрацията е чрез електронния адрес през платформата за купуване на маршрутна карта) ще могат да си ги купят до 7 дни предварително, а нерегистрираните потребители – за днешния или за утрешния ден.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тол системата е изградена на 100% и предадена на АПИ (ОБЗОР)

Тол системата е изградена на 100% и предадена на АПИ (ОБЗОР)

16 Август 2019 | 20:58 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски прие символичния ключ на Електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол, от изпълнителя на проекта за проектиране, изграждане и въвеждане на системата „Капш Трафик Солюшънс“ ДЗЗД. От днес АПИ чрез Националното тол управление ще оперира електронната система и в частта за тол таксуването, а не само за електронните винетки, както беше до момента. В сградата на НТУ Георги Терзийски и изпълнителният директор на „Капш Трафик Солюшънс“ ДЗЗД Михаел Вебер размениха приемо-предавателните протоколи, с което държавата приема тол системата, в това число 100 новоизградени и 100 преоборудвани стационарни контролни точки. За останалите 95 съществуващи контролни точки, на които са монтирани трафик камерите на АПИ, предстои преоборудване с лазерни скенери и камери. Срокът по договора с изпълнителя е до февруари 2020 г.От следващата седмица – 20 август, ще започнат работа 4 демонстрационни центъра на НТУ, в които превозвачи и всички заинтересовани от тол системата ще могат да тестват издаването на маршрутни карти - т. нар. ръчно тол деклариране, съобщи пред медии проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ с ресор въвеждане на тол системата. Демонстрационните центрове ще бъдат в София, Пловдив, Варна и Русе и ще са отворени всеки работен ден от 14 до 18 часа. В тях ще може да се тества купуването на маршрутна карта от четирите канала, по които АПИ ще ги продава – терминал за самообслужване, сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение и от гише. С тези тестове започва техническата експлоатация на тол системата като в нея поетапно ще бъдат включвани отделни компоненти. След като тя приключи успешно, до няколко месеца, но не по-късно от 1 март 2020 г., ще започне и търговската й експлоатация, при която тежкотоварните автомобили ще преминат от винетки към тол такси. „От днес превключваме средата за тол от тестова в среда за разработка“. Информацията съобщи директорът на Националното ТОЛ управление проф. Олег Асенов. „Искам още веднъж да изясня. Нашата система работи и в нашите центрове са инсталирани три среди, три места или как да се изразя по-просто, три части, за всеки един от основните компоненти, който имаме: електронно таксуване на база време, електронна винетка и електронно таксуване на база изминато разстояние - тол. Това са три среди: тестова, среда за разработка и работна среда, в която системата работи като търговско опериране. От днес продължаваме с търговското опериране на винетката електронната и превключваме средата за тол от тестова в среда за разработка“, обясни проф. Асенов. По думите му целта е още от вторник в 4 демонстрационни центъра, разположени на територията на страната да бъде показано и да бъдат поканени транспортните фирми и всички заинтересовани лица да се запознаят с това как работи системата на базата на издаване на маршрутни карти, така нареченото ръчно тол деклариране. Проф. Асенов обясни, че сега стартира ръчното тол деклариране, или издаването на маршрутните карти. „Законът казва, че до 1 март трябва да стартираме системата с плащанията. Тарифата, която сме заложили, е последната тарифа, която е обсъждана на обществения съвет", заяви Асенов. Той добави, че до момента е направено и първото плащане за системата. „Направено е първото плащане - 50% от сумата", поясни професорът. Асенов каза още, че досега парите, които са отпуснати, една част са във връзка с договора и една част са преки разходи на Националното тол управление. „В момента, в който сме готови, веднага ще стартираме процедурата за оперативна съвместимост", добави той. Професор Асенов посочи, че тази нова система ще помогне на превозвачите да си направят анализ на тарифирането. „При комбинирано пътуване за 368 км се плащат 73 лева", даде пример той
Председателят на Сдружението на автобусните превозвачи Васил Пиронков посочи, че за по-добра инфраструктура трябва да има и парични средства. „Програмите за инвестиции за строителство на пътища ще намалеят", заяви той и добави, че трябва да има средства, за да могат да се обслужват досега направените. Пиронков каза, че превозвачите са изненадани от тарифите. „За нас също е учудващо, че тарифите са малко по-високи от тези, които договорихме на обществения съвет, но това е контролно", поясни той. Васил Пиронков каза още, че системата ще бъде интегрирана с европейските такива системи, но трябва да се внимава да не се натовари много. „Надявам сам се да не превърнем нашите шофьори в счетоводители и дано по програмата да се работи още време, за да бъде опростена, за да е реално работеща", обясни той.
Изпълнителният директор на "Капш телематик технолоджис България" Михаил Веберпосочи, че има 100 нови и 100 съществуващи рамки са оборудвани и предадени на АПИ. „В последно време четохме много публикации, свързани с крайпътните рамки и инфраструктурата и затова показваме примери за съществуващи и нови портални рамки", каза още Вебер. Той добави, че от февруари постоянно се извършват поставяния на портални рамки по пътищата. „Големите рамки са повече от 40 метра в дължина. Оборудването се инсталира предварително на рамките и след това се вдигат с кран", обясни Вебер. По думите му всички портални рамки са изработени в България, а от Австрия е доставено активното оборудване като камери и софтуер. „Всички портални рамки са оборудвани с лазерни скенери и различни видове камери и камера за обзор", добави той. Вебер обясни, че когато кола пътува към порталната рамка, се включва лазерен скенер, който включва цялата рамка, за да се разбере какво превозно средство приближава. По думите му тези рамки са необходими, тъй като заснемат номера на колата отпред и отзад и веднага получават информация дали превозното средство има нарушения, а ако няма нарушение, информацията се изтрива автоматично.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.