НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Големи количества кокаин откриха в кашони с банани в Бургас (ОБЗОР)

Големи количества кокаин откриха в кашони с банани в Бургас (ОБЗОР)

17 Август 2019 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Бургас. Около 75 кг кокаин са били открити в 20 626 кашона с банани в Бургас на стойност над 5 милиона лева.
Административният ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас Георги Чинев съобщи, че на 27 юли тази година плавателен съд на международна компания е акостирала в Пристанище Бургас, идвайки от Италия. Два дни по-късно - на 29-ти, са разтоварени голямо количество банани, които на 31 юли са пристигнали в складова база в Бургас. Получател на стоката е българско търговско дружество, като от Еквадор за него са били предназначени 15 контейнери с банани, във всеки от които е имало по 20 палета. Общо кашоните са били 20 626 броя. По случая е извършен оглед и са назначени физико-химически експертизи на иззетото наркотично вещество. Прокурор Чинев съобщи, че законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 г. до 15 г. и „глоба“ в размер от 20 000 лв. до 100000 лв. по образуваното досъдебно производство за държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество в особено големи размери.
Директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов каза, че работник е открил кашоните с банани. Наркотиците са били поставени в пакети, обвити с оловно фолио, което е затруднило визуализацията им при граничния и митнически контрол. Той изтъкна, че стойността на откритото наркотично вещество е над 5 000 000 (пет милиона) лв., като разследването по делото ще продължи и на територията на цялата страна, тъй като търговското дружество – получател в страната ни притежава подобни складове и в гр. София, гр. Варна и гр. Пловдив.
По първоначални данни чистотата на открития кокаин е изключително висока, а количеството наркотично вещество е най-голямото задържано от ОД на МВР-Бургас от началото на 2019 година. Към момента няма задържани по случая, добави още комисар Калоянов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Калоянов, ОДМВР – Бургас: Работник е открил кашоните с банани, в които след проверка са установени около 75 килограма кокаин

Калоян Калоянов, ОДМВР – Бургас: Работник е открил кашоните с банани, в които след проверка са установени около 75 килограма кокаин

17 Август 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Бургас. Работник е открил кашоните с банани, в които след проверка са установени около 75 килограма кокаин. Това каза директорът на ОДМВР – Бургас Калоян Калоянов на брифинг, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите му всеки от откритите пакети с банани е с тегло 2,5 кг. „Разположени са така, че на пръв поглед да се виждат плодовете в тях. Били са покрити със специфично фолио от метал, най-вероятно с цел избягване на проверки“, отбеляза Калоян Калоянов. Той добави, че чистотата на наркотичното вещество все още е въпрос на експертиза. „Към момента проследяваме цялото количество пратки – 400 тона, до различните направления. Открили сме места, където са доставени плодове от този склад и където в момента се извършват проверки. Към настоящия момент другаде не е установено друго количество наркотично вещество“, каза още директорът. По думите му в момента се изследва цялата документация по пътя на пратката. „Общата стойност на едро е 2, 652 млн. евро. Към момента няма задържани по случая“, добави ст. комисар Калоянов.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев: Около 75 килограма кокаин са открити в 20 626 кашона с банани

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев: Около 75 килограма кокаин са открити в 20 626 кашона с банани

17 Август 2019 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Бургас. Около 75 килограма кокаин са открити в 20 626 кашона с банани. Това съобщи по време на брифинг Георги Чинев, административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. "На 27 юли тази година плавателен съд на международна компания е акостирала в Пристанище Бургас, идвайки от Италия. Два дни по-късно - на 29-ти, са разтоварени голямо количество банани, които на 31 юли са пристигнали в складова база в Бургас. Получател на стоката е българско търговско дружество, като от Еквадор за него са били поредназначени 15 контейнери с банани, във всеки от които е имало по 20 палета. Общо кашоните са били 20 626 броя. Открити в тях са около 75 килограма кокаин", отбеляза Георги Чинев. Той посочи още, че е грама на такова високорисково наркотично вещество възлиза на близо 70 евро, а на едро - цената е около 80 хиляди лева. "Установено е, че част от бананите - 3240 кашона са били експортирани за Румъния. Идентифицират се баркодовете на отделните пратки. Пратката е включвала банани от 32 ферми от Еквадор", добави окръжният прокурор.
По думите му по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 354 а, ал.2, вр. ал 1 от НК, т.е "задържане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества - кокаин, в особено големи размери". "Проведени са множество действия по разследване, като са разпитани лица в качеството им на свидетели, извършене оглед на местопроизшествието, назначена е и физико-химическа експертиза", добави Георги Чинев.
Мария ПОПЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Погребение на бившия президент на Зимбабве Робърт Мугабе. 14 септември 2019 година
Погребение на бившия президент на Зимбабве Робърт Мугабе. 14 септември 2019 годи...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.