НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

TAСС: Американското разузнаване смята, че Русия ускорява работата си над ракети с неограничен обсег

TAСС: Американското разузнаване смята, че Русия ускорява работата си над ракети с неограничен обсег

11 Септември 2019 | 22:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американското разузнаване вярва, че руските крилати ракети с неограничен обсег тип "Буревестник“ или Skyfall, според класификацията на НАТО, ще бъдат пуснати в експлоатация по-рано от планираното, предава TACC, като се позовава на америнакси медии.
Според източниците, Русия интензивно провежда тестове на ракетата, като за последните две години са проведени пет изпитания, всички от които обаче са били неуспешни.
Според тяхната версия тестовете показват, че ракетите не могат да стартират правилно, заради сложните си ядрени двигатели. Американският телевизионен канал CNBC свързва тази информация с инцидента в района на Архангелск.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Мария Захарова отговори на Джон Болтън за кражбата на технологии

ТАСС: Мария Захарова отговори на Джон Болтън за кражбата на технологии

16 Август 2019 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в отговор на изявление на съветника на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън относно твърденията за кражба на технологии от страна на Русия припомни за изземването на руската дипломатическа собственост от американските власти, цитира думите й TACC.
"Ще бъде интересно да се изчисли колко и какви технологии са откраднали САЩ от цял свят. Ще се заема с това в свободното си време. Изпратете ми интересни исторически факти и съвременни данни - ще ги обобщим", написа тя на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“ в петък.
„Но ако Джон Болтън говори за кражба, ще припомня, че Вашингтон открадна сградите на Генералното консулство на Русия и резиденцията на генералния консул в Сан Франциско, руската търговска мисия във Вашингтон, резиденцията на генералния консул на Русия в Сиатъл, както и две руски дипломатически институции в Мериленд и Ню Йорк ", припомни дипломатът." Но това, което е по-важно, САЩ откраднаха голям брой руски граждани от трети страни. Или това не е кражба, господин Болтън? Тогава ги върнете! " – пише Захарова.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Болтън обвини Русия в кражба на технологии на САЩ, свързани със създаването на хиперзвуково оръжие

ТАСС: Болтън обвини Русия в кражба на технологии на САЩ, свързани със създаването на хиперзвуково оръжие

15 Август 2019 | 07:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън обвини Русия в кражба на американски технологии, свързани включително със създаването на хиперзвуково оръжие, предава ТАСС.
В излъчено по радио The Voice of America интервю той бе помолен да коментира инцидента на военния полигон край Северодвинск.
„Този инцидент показва, че макар руската икономика да е приблизително с размерите на нидерландската, тя (Русия) все пак отделя достатъчно средства за отбрана, така че не само да модернизира ядрения си потенциал, но и да създаде нови видове средства за доставка – хиперзвукови планиращи летателни апарати, хиперзвукови крилати ракети, откраднати до голяма степен от американските технологии“, заяви Болтън.
Според него, „този потенциал и възможността други страни да успеят да постигнат това, остава реален проблем за САЩ и техните съюзници“.
„Няма съмнение в това“, посочи помощникът на президента Доналд Тръмп.
Той счита, че инцидентът на военния полигон край Северодвинск демонстрира опитите на Русия да се придвижи напред в създаването на средства за доставка на ядрено оръжие. „Това е пример за това, че Русия се опитва да постигне технически прогрес в своите възможности за достаква на ядрено оръжие. Очевидно тук нещо се е объркало“, обясни той.
По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отказа да коментира инцидента и призова журналистите да се съсредоточат върху информацията от руски организации и по-конкретно от организацията, провеждала изпитанията, а не върху заявленията на американския лидер.
Руската агенция припомня, че на 8 август на военен полигон край Северодвинск (Архангелска олбаст) се случи инцидент. На 10 август държавната корпорация „Росатом“ информира, че петима нейни служители са станали жертва на пожара и последвалата експлозия по време на ракетно изпитание на офшорна платформа, трима са хоспитализирани.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Има информация, че експлозията в Архангелск е предизвикана от тест на ядрен реактор

The Independent: Има информация, че експлозията в Архангелск е предизвикана от тест на ядрен реактор

13 Август 2019 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Има информация, че експлозията в Архангелск, станала причина за смъртта на петима души е причинена от тестове върху малък ядрен реактор, пише британският вестник The Independent.
В началото се предполагаше, че взривът е предизвикан от изпитание на нови балистични ракети.
Служител в Руския федерален ядрен център в Саров, загатна, че инцидентът се е случил по време на разработката на малък ядрен реактор, по-който учените са работили заедно с "много държави".
Валентин Костюков, ръководител на центъра, който е част от държавната корпорация „Росатом“, заяви, че тестът е бил предшестван от година на внимателна работа, а в момента държавна комисия разследва какво се е объркало.
Ядрените експерти се бореха със ситуацията, но не успяха да предотвратят аварията, заяви г-н Костюков.
Вячеслав Соловиев, научен директор на института, заяви, че руската роля в проекта е била разработването на маломащабни източници на енергия, които използват „радиоактивни материали, включително делящи се и радиоизотопни материали“.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп заяви, че САЩ са научили много от експлозията в Архангелск

ТАСС: Доналд Тръмп заяви, че САЩ са научили много от експлозията в Архангелск

13 Август 2019 | 07:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон е получил много информация от аварията в района на Архангелск, при която се взриви реактивен двигател на ракета, съобщава ТАСС.
Американският президент публикува на страницата си в "Туитър" коментар по въпроса.
"САШ разбраха много след експлозията в Русия. Имаме подобни, макар и по-напреднали технологии", пише той.
Тръмп добави, че експлозията на руската крилата ракета Skyfall е накарала хората в региона да се притесняват за качеството на въздуха в района на обекта и отвъд него, което е тревожно.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский Комсомолец“: Какво са изпитвали на полигона в Севернодвинск

„Московский Комсомолец“: Какво са изпитвали на полигона в Севернодвинск

12 Август 2019 | 20:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Какво са изпитвали на полигона в Севернодвинск, коментира руският вестник “Московский Комсомолец“.
Петимата служители на Общоруския изследователски институт за експериментална физика, които починаха на 8 август в Северодвинск, бяха погребани в понеделник с всички отличия в Саров. В затворения град е обявен двудневен траур. Учените изпълняваха задача от национално значение: тестваха двигател с течно гориво с радиоизотопен източник на енергия. В един момент стана експлозия с пожар, в резултат на което петима ядрени физици загинаха, а трима бяха ранени, припомня изданието
Почти веднага след трагедията се разпространяват слухове за нов Чернобил - взривен ядрен реактор и заплаха за населението на близките райони. В понеделник служителите и „Росатом“ разказаха на МК за случилото се.
И така, както стана известно, трагедията е станала в близост до село Ненокса от Архангелска област, не на брега на депото, както по-рано твърдеше Министерството на отбраната, а в Бяло море, на морска платформа. Провеждан е тест на нови оръжия, подготовката за който е продължила повече от година.
Според научния директор на центъра за ядрени изследвания Вячеслав Соловьов, изследователският център е провеждал изследвания и разработки в полза на Министерството на отбраната като част от научната програма на ядрения център „Саров“. „Едно от направленията е създаването на малки по размер енергийни източници, използващи радиоактивни материали“, каза той в официално видео съобщение на центъра. Той отбеляза също, че в чужбина се извършват подобни разработки: „Американски учени тестваха малък по размер ядрен реактор с капацитет от няколко киловата“.
Всъщност думите му за реактора бяха причината за последвалата паника в социалните мрежи. По същество става дума за тестване на твърдо-ракетни двигатели и реактивни двигатели за нова военна ракета. Инсталацията не може да се нарече реактор, тъй като основната й енергия е електрическа, която се подава само от топлината на радиоизотопния източник. С него ракетата може остане във въздуха дълго време. Най-вероятно става дума за създаване на междуконтинентална ракета с неограничен обсег, която беше спомената от Министерството на отбраната миналото лято.
За факта, че все пак е имало краткотраен скок на радиацията, местните власти информираха жителите на околните села в първите часове след трагедията. Същото потвърди и заместник-директорът на центъра, член-кореспондентът на Руската академия на науките Александър Чернишев, като добави, че е забелязан скок в радиационния фон в Северодвинск, разположен на 30 км от мястото на произшествието. „Установено е чрез директни измервания в Севмаш (корабостроителен комплекс. – ред.), че увеличението на радиационния фон е било двукратно и е продължило не повече от час. Нито собствени експерти, нито външните експерти са регистрирали остатъчно радиоактивно замърсяване “, успокои ученият.
Радиационният фон е на много ниско ниво и се увеличава леко, става дума за 1 микросиверт. Тази стойност е хиляда пъти по-малка от една милисиверта, което е равно на допустимото ниво на експозиция на населението през годината. Дозата, получена от рентгенови лъчи при стандартна рентгенография, е много по-голяма. Отчетената стойност е сто пъти по-малка от радиацията, която човек получава, когато лети в самолет.
Ясно е, че когато се появи информация с думите „радиация“, „увеличен фон“, хората започват да се притесняват, купуват йодни таблетки… Но „мини-Чернобил“ в този случай няма и йодът не е необходим.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: От „Росатом“ съобщиха подробности  за взрива в Севернодвинск

ТАСС: От „Росатом“ съобщиха подробности за взрива в Севернодвинск

10 Август 2019 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Запалване и последваща експлозия са станали в близост до Северодвинск по време на ракетно изпитание от морска платформа, обясни отдела за комуникации на държавната корпорация „Росатом“, пред TACC.
"Ракетните изпитания бяха проведени на морската платформа. След приключването на изпитанията се запали ракетното гориво, последвано от детонация. След експлозията няколко служители бяха изхвърлени в морето и имаше надежда да бъдат открити живи. Търсенето продължи, докато имаше надежда за оцелели. Едва след това беше обявена смъртта на петима служители на „Росатом“, които бяха ангажирани в работа, свързана с радиоизотопния източник на енергия, който беше част от ракетата ", съобщиха от ведомството.
Според представителя на „Росатом“ „е имало неблагоприятно стечение на обстоятелства, което често се случва при тестване на нови технологии“.
"Нашите служители, разбира се, бяха наясно с важността и потенциалната опасност от работата. Специалистите работят в условията на потенциалния риск, присъщ за всички тестове. Всеки от нас претърпя тежка загуба. Това е лична болка. Изпращането на колегите ще се проведе в понеделник, 12 август", - каза представителят на държавната корпорация.
Според него "финансовата отговорност за бъдещето на семействата на починалите другари сега, разбира се, е на държавната корпорация" Росатом ". Тук не става въпрос само за еднократна помощ. Това е малка част от това, което можем да направим в знак на признателност за всеотдайната работа на изпитателите, жертвали живота си за сигурността на всички нас“, допълни събеседникът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Петима са загиналите от взрива на ракетен двигател на полигона в Архангелска област

AFP: Петима са загиналите от взрива на ракетен двигател на полигона в Архангелска област

10 Август 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Експлозията на полигона за тестване на ракети в Архангелск е предизвикала смъртта на петима души, съобщава AFP, позоваваща се на данни на Руската ядрена агенция („Росатом“).
По-рано руските местни власти заявиха, че инцидентът е причинил повишаване на нивата на радиация, макар военните да отрекоха тази информация.
Произшествието се случи в северната област Архангелск.

В официалното си изявление "Росатом" заяви, че при инцидента са загинали петима от служителите, а трима са ранени, като са получили изгаряния и други наранявания.
Властите дадоха малко информация за инцидента. Първоначално министерството на отбраната заяви, че шестима негови служители и един разработчик са ранени, а двама други двама специалисти са починали от раните си.
Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.