НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Иван Николов, КИЦ – Босилеград : Увеличило се е желанието на босилеградските българи за придобиване на гражданство и обучение в българските университети

Иван Николов, КИЦ – Босилеград : Увеличило се е желанието на босилеградските българи за придобиване на гражданство и обучение в българските университети

14 Август 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
София. Увеличило се е желанието на босилеградските българи за придобиване на гражданство и обучение в българските университети. Това каза председателят на Културно-информационен център „Босилеград” Иван Николов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с улеснената процедура за българи в чужбина. Николов открои като основна тенденция повишаването на интереса към българските университети: „Той се увеличава константно от 1998 година, когато България отпускаше по 30 места за Западните покрайнини. Днес вече отпуска по 210 места за Сърбия и тази година са кандидатствали 156 кандидат-студенти от Босилеград, което е почти целият випуск от Босилеградската гимназия“, обясни той. Николов посочи и кои са условията за кандидатстване на българи по произход: „Необходимо е кандидат-студентите да знаят български език и да се справят с изпитите по история и български език и литература“, обясни той. Николов отбеляза като успех действията на центъра, вследствие на които почти целите випуски от Босилеград отиват да следват в България, а и отбеляза, че много хора отиват да искат българско гражданство: „Съжалявам, че трябва да чакат почти 5 години, за да го придобият, но това е единственият отдушник и единственият начин да могат да намерят препитанието си в западните държави или в България и да поддържат семействата си в Босилеград“, добави още той.

Теодора ПАВЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Николов, КИЦ – Босилеград : Българското малцинство в Сърбия е застрашено от изчезване

Иван Николов, КИЦ – Босилеград : Българското малцинство в Сърбия е застрашено от изчезване

14 Август 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
София. Българското малцинство в Сърбия е застрашено от изчезване, обезлюдяване и обезбългаряване на нашите райони. Това каза председателят на Културно-информационен център „Босилеград” Иван Николов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с проблемите на българската диаспора в Босилеград. Николов обясни тази тенденция със силните емиграционни процеси, които текат в града: „Имаме и силни демографски проблеми, разорена икономика, сложна комуникация, трудни контакти с България в пазарните средища, както и с българските комуникационни артерии“, коментира той. Николов изказа мнението, че решение на проблемите на българската диаспора в Босилеград може да се търси на европейско ниво: „Има механизми и начини, по които българските евродепутати по брюкселска линия могат непрекъснато да поставят въпроса за българските малцинства и да инициират дискусии. Това е задължение на българските евродепутати – нашият проблем да се постави като част от решаването на проблемите на Балканите“, добави още той.
Теодора ПАВЛОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.