НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Втори случай на морбили е регистриран в областта

Варна: Втори случай на морбили е регистриран в областта

23 Август 2019 | 17:59 | Агенция "Фокус"
Варна. Втори случай на заболял от морбили е бил регистриран във Варненска област, седмица след като беше установен болен мъж на 29 години. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция. Заболеляло е дете. Случаят е потвърден от Националната референтна лаборатория – „Морбили, паротит и рубеола” в София. Детето посещава детско заведение. Предприети са противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на заболяването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Паздеров, РЗИ – Бургас: Вирусът на морбили е силно заразен и болестта се разпространява много лесно от човек на човек

Д-р Георги Паздеров, РЗИ – Бургас: Вирусът на морбили е силно заразен и болестта се разпространява много лесно от човек на човек

14 Август 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Бургас. Морбили е остро протичащо и силно заразно инфекциозно заболяване, причиняващо се от вирус. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас д-р Георги Паздеров, директор на Регионална здравна инспекция – Бургас. По думите му източник на инфекциятата е болният човек. Според него вирусът на морбили е силно заразен и болестта се разпространява много лесно от човек на човек. Той добави, че всеки неимунизиран човек е изложен на риск от разболяване от морбили и разпространение на заболяването. „Основно средство за профилактика на заболяването е приложението на жива противоморбилна ваксина. Прилагането на тази ваксина е включено в задължителния имунизационен календар на Република България на 13 месеца и 12 години“, добави Паздеров. Той заяви, че всеки болен от морбили подлежи на изолация и лечение в дома или на хоспитализация по медицински и епидемични показания. Лечението се предписва от специалист инфекционист и се прилага в дома или в Инфекциозно отделение, като уточни, че при заболяване от морбили се извършва влажно почистване на повърхности и проветряване на помещенията, в които се намира болният. „Издирват се имунизациите срещу морбили на всички контактни лица. Неболедувалите и неимунизирани срещу морбили лица се имунизират (по възможност до 72 часа от контакта) и се поставят под медицинско наблюдение за 17 дни от датата на имунизация. При поява на случай на морбили в детско заведение или училище контактните деца от групата или от класа се поставят под медицинско наблюдение за 21 дни“, посочи д-р Георги Паздеров. По думите му контактните деца, неимунизирани срещу морбили, поради медицински причини или ненавършена възраст, се отстраняват от колектива за период от 21 дни. Всички медицински специалисти и друг персонал в лечебните заведения, които осъществяват контакт с пациенти и има вероятност да се заразят от морбили, представят данни за наличие на имунитет срещу заболяването.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: 29-годишен мъж е заболял от морбили, все още издирват контактни лица

Варна: 29-годишен мъж е заболял от морбили, все още издирват контактни лица

12 Август 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Варна. 29-годишен мъж от Варна е заболял от морбили. Той е настанен в Инфекциозната клиника в града, след като дълго време се е самолекувал. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна д-р Янка Драганова от Регионалната здравна инспекция. Мъжът не е бил имунизиран срещу заболяването. В момента състоянието му вече се подобрява и предстои до дни да бъде изписан от болницата. Според д-р Драганова спрямо установените хора, с които пациентът е общувал преди поставянето на диагнозата, се предприемат съответните противоепидемични мерки. Проверява се техният имунизационен статус и върху тази основа се установяват мерките. „Има една по-трудна задача – установяването на контактни лица по месторабота. Това ще ни затрудни. Мъжът е работил на летището“, коментира д-р Драганова. Според нея е трудно да се установи целият пътникопоток. До момента няма заболели от хората, които доказано са общували с мъжа. Той живее само с възрастни хора и опасността да е заразил малки деца е много малка.

Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Регистриран е случай на морбили в Гурково, РЗИ предприема мерки за ограничаване на разпространението на болестта

Стара Загора: Регистриран е случай на морбили в Гурково, РЗИ предприема мерки за ограничаване на разпространението на болестта

16 Юли 2019 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. На 12 юли 2019 г. е регистриран първият потвърден случай на заболяването морбили в област Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Регионална здравна инспекция – Стара Загора. Най-вероятно се касае за внесена инфекция. Случаят е от гр. Гурково при мъж на 49 г. Приет е в Клиника по инфекциозни болести веднага след завръщането си от Чехия.
Регионална здравна инспекция - Стара Загора извърши епидемиологично проучване и са предприети всички необходими противоепидемични мерки. Заболелият все още е хоспитализиран в Клиниката по инфекциозни болести, а контактните с него хора се наблюдават. Предприети са действия за издирване и имунизация срещу морбили на всички деца от 13 месеца до 18-годишна възраст, които са без личен лекар и без данни за проведена имунизация. Предоставени са здравно-образователни материали на населението в гр. Гурково, относно заболяването морбили. Провеждат се информационни беседи в град Гурково съвместно с община Гурково и неправителствената организация „Свят без граници”.
РЗИ напомня, че:
- при липса на данни за извършена имунизация срещу морбили в имунизационния паспорт на детето паортит и рубеола, родителите незабавно да се обърнат към лекар за ваксинация;
- на лицата, имали контакт със заболели от морбили в друга държава или пребивавали в държава с данни за разпространение на морбили е препоръчително извършването на серологично изследване в медико-диагностични лаборатории за установяване на наличието или липсата на защитен имунитет срещу заболяването;
- при лицата, които са с липса на имунитет е препоръчително да се направи една доза ваксина срещу морбили (комбинирана ваксина срещу морбили, паротит, рубеола).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Намаляват случаите на заразени с морбили в областта

Кюстендил: Намаляват случаите на заразени с морбили в областта

10 Юли 2019 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Намаляват случаите на заразени с морбили в област Кюстендил. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионална здравна инспекция – Кюстендил. За изминалата седмица са регистрирани само седем случая, а в предходната – осем. За сравнение в месец юни е имало седмици с по над 20 случая. От началото на годината има установени 145 заболели от морбили в региона. Данните сочат, че през изминалата седмица има два случая на туберкулоза, 16 на варицела и 1 на скарлатина. Регистрирани са и по един заболял от ротавирусен гастроентерит и салмонелоза.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 138 са случаите на морбили от началото на годината в областта

Кюстендил: 138 са случаите на морбили от началото на годината в областта

5 Юли 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 138 са случаите на морбили от началото на годината в област Кюстендил. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионална здравна инспекция – Кюстендил. Само за месец юни регистрираните случаи са 79. Общините Кюстендил и Дупница са най-засегнати от заболяването. За изминалия месец има 47 случая в Кюстендилска община и 31 в община Дупница. Установен е и един случай на територията на Невестинска община. 45 са случаите само за град Кюстендил, а по един в селата Багренци и Копиловци. Данните на здравната инспекция сочат и ръст при заболелите от варицела. За първото полугодие на 2019 година броят им е 442, а за същия период на 2018 година заразените са били 141 души.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.