НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

CINIC (Китай): За 18 години Китай увеличи своя БВП 10 пъти! БВП на Русия съответства на БВП на провинция Кантон? Ами САЩ?

CINIC (Китай): За 18 години Китай увеличи своя БВП 10 пъти! БВП на Русия съответства на БВП на провинция Кантон? Ами САЩ?

30 Юли 2019 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Пекин. Според Държавното статистическо управление, брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай през първото тримесечие на 2019 година се е увеличил с 6,4% в сравнение с миналата година и не се е променил по отношение на четвъртото тримесечие на миналата година, което съответства на прогнозите и е добър показател. Преди това се говореше, че темповете на растежа на БВП през първата половина на миналата година трябва да са 6,4-6,5%. В същото време се съобщава, че 17 организации са прогнозирали ръст на БВП на ниво 6,3% през второто тримесечие, максималната прогноза беше 6,4%, а минималната – 6,2%, пише китайското издание CINIC (China Internet Network Information Center - административна агенция, отговаряща за въпросите на интернет при Министерството на индустрията и информационните технологии на Китайската народна република) в материал, представен без редакторска намеса.
Според доклада, въпреки че през първата половина на 2019 г. ръстът на БВП на Китай падна до нов минимум през последните години - 6,3% - в сравнение с други страни, тази цифра е все още много висока и е една от първите в света.
Освен това, според откритата информация на Световната банка, през 2000 г. БВП на Китай е 1,21 трилиона долара и според този показател страната е на шесто място в света. Преди него бяха още четири държави с мощни икономики: САЩ, Япония, Германия и Англия. Струва си да се каже, че през 2000 г. БВП на САЩ беше 10 трилиона долара.
През последните 18 години БВП на Китай нарасна до 13,608 трилиона долара, което е увеличение с 12,398 трилиона долара в сравнение с 2000 година. И в процентно изражение се увеличи с 1024,6%, тоест десет пъти. Това е най-високият темп на растеж на БВП в историята на човечеството. Заслужава да се отбележи, че на САЩ бяха необходими 40 години, за да повишат БВП от малко над 1 милиард до 13 милиарда долара. А какво ще кажете за Русия?

БВП на Русия съответства на БВП на китайската провинция Гуандун (Кантон)?

Руският БВП е нисък, през 2018 г. той възлиза на 1.658 милиарда долара, което е по-малко от една десета от БВП на САЩ. Според валутния курс, изчислен в щатски долари, БВП на Русия е малко по-голям от този на провинция Гуандун (Кантон) в Китай. Подобна система за изчисляване на БВП в зависимост от валутния курс има своите недостатъци, тъй като не позволява да се оцени напълно реалното икономическо положение на страната.
Освен това населението на Русия е приблизително 140 милиона души. По този показател Русия е на девето място в света. В световен мащаб има 13 държави с население над 100 милиона, пет държави с население над 200 милиона и две държави с население над 300 милиона.
Въпреки това сред държавите с население от 100 до 200 милиона Русия е на шесто място и е веднага след Япония. Всички останали страни имат по-малко население от Русия. Ако сравним с тях, руската икономика е наистина силна, като се има предвид, че през последните 18 години руската икономика многократно беше в състояние на криза. Изглежда обаче, че развитите страни не се страхуват от кризи.

Каква е ситуацията с БВП в развитата Америка?

Ръстът на БВП на САЩ през последните години
Всички знаят, че в момента САЩ имат най-силната икономика в света. От края на 19 век БВП на Америка е по-висок от този на Англия и през 124 г. тя поддържа статута на страната с най-силна икономика. Към 2017 г. общият икономически обем на Съединените щати е бил приблизително една пета от целия свят.
Преди 18 години общият икономически обем на Китай беше 1,025 милиарда долара, докато БВП на САЩ беше 1,21 трилиона долара, което е десет пъти повече от китайския. Към 2018 г. обаче общият обем на американската икономика нарасна до 20.494 трилиона долара, което е увеличение от 10,244 трилиона долара. В допълнение, темпът на растеж на американската икономика остава същият и възлиза на 2,9%, което е един от най-високите темпове в света сред развитите страни.
Въпреки че темпът на растеж на американската икономика не е толкова висок, колкото този на Китай, предвид впечатляващите си първоначални цифри, Америка все още не е успяла да ги удвои – и това наистина не е лесно.
Освен това през 2018 г. БВП на Китай достигна 66,4% от БВП на САЩ, което е 2,74 пъти повече от БВП на Япония и този ръст се забелязва с просто око. Ако Китай продължи в същия дух, до 2030 г. той ще може да настигне Съединените щати по отношение на общия икономически обем, ставайки първи по този показател.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пороен дъжд наводни Капалъчарши. 17 август 2019 година
Пороен дъжд наводни Капалъчарши. 17 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.