НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Роженският събор е красноречиво доказателство, че българският дух е жив

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Роженският събор е красноречиво доказателство, че българският дух е жив

20 Юли 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Смолян. Роженският събор е красноречиво доказателство, че българският дух е жив, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред гостите на Националния събор на народното творчество и животновъдство „Рожен – 2019”. Тя отбеляза, че България има какво да остави на идните поколения и всички трябва да направим нужното за продължаване и съхраняване на нашите богати традиции. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
„Радвам се, че съм тук – на тази вълшебна планина, за да усетя неповторимата атмосфера”, подчерта още председателят на парламента. „Този уникален събор пази традициите и ни прави по-силни, защото тук се отварят сърцето и душата”, допълни Цвета Караянчева.
Председателят на Народното събрание поведе традиционното голямо роженско хоро, в което се включват всички участници в събора. Тя разгледа представената от Регионалния исторически музей – Смолян пътуваща изложба, която представя местни традиционни обичаи и етнографски експонати. Цвета Караянчева посети базара на местни занаятчии и опита характерни родопски ястия.
На събора присъстваха председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Даниела Дариткова и народни представители. Над 3500 изпълнители от всички фолклорни области в страната пеят, танцуват и свирят на четири сцени на Роженските поляни в трите дни на събора. Изложения на продукти от български ферми, занаятчийски произведения, етнографски и музейни изложби са включени в програмата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Мелемов, кмет на Смолян: Роженският събор е най-мащабното събитие в страната, това е марката на общината

Николай Мелемов, кмет на Смолян: Роженският събор е най-мащабното събитие в страната, това е марката на общината

5 Юли 2019 | 16:58 | Агенция "Фокус"
Смолян. След прекратяването на заседанието на Общинския съвет кметът Николай Мелемов и общинските съветници обявиха своите позиции на извънредни пресконференции, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Мелемов заяви, че трудно се работи в Общинския съвет и има пренебрежение от страна на общинските съветници. Той припомни, че една от точките в дневния ред на заседанието е била за организацията и провеждането на Роженския събор. „За осем години откакто съм кмет на Смолян претендирам, че Общината се управлява прозрачно. Роженският събор се провежда за трети път през последните години, включен е в националния и местен културен календар. В местния са заложени 80 000 лв. за събора, като средствата не са разбивани по мероприятия. Имало е приемане на бюджета, договорът за сътрудничество между Общината и Сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“ е раздаден на общинските съветници и бях готов на заседанието да им обясня всичко по организацията на събитието“, обясни Мелемов. Той посочи, че общинските съветници са искали да се проведе дебат и дори да се каже дали съборът ще има печалба за общината или не, но Общината не трябва да търси печалба от културни мероприятия. Те се правят за хората, за традиции и обичаите. „Преди над 100 години, когато е възникнал съборът, не е възникнал за печалба. Това е най-мащабното събитие в страната, това е марката на общината и въпросът е защо сме избрали за партньор сдружението. Те имат договор за земята, на която се провежда събора и затова има договор за сътрудничество с тях“, посочи Мелемов. По думите му важното е обществото да има полза от работата на този Общински съвет. „Но не виждам нищо от това, което се прави в него, да има полза за града и общината. В договора са разписани всички ангажименти на Общината по точки. Общината не се занимава с търговска дейност и не търси печалба от събора“, заяви кметът на Смолян.
На свикана пресконференция от съветниците от КРОС и БСП, председателят на групата на КРОС Кирил Хаджихристев заяви, че никой от съветниците не е против провеждането на Роженския събор и всички за такова мероприятие. Той посочи, че на заседанието на Общински съвет са искали да получат отговори на въпроси като, кога и от кои лица и по какви причини е взето решение съборът да се проведе през тази година, а не през 2020 г. Те са искали да разберат, защо е подписан договор с това Сдружение и защо Общинският съвет не е бил осведомен, каква е финансовата рамка и абсолютна сума на предвидените разходи от страната на община Смолян. „След разискванията, ако бяха допуснати такива, щяхме да предложим проекторешения за гласуване, които са изписани, но с провала на сесията не се стигна до отразяване на всички въпроси, които щяхме да поставим“, каза още Хаджихристев.

„Фокус“ припомня:
Заседанието на Общински съвет – Смолян бе прекратено, тъй като общинските съветници не приеха дневния ред. След близо едночасови разисквания на дневния ред, съветниците приеха докладната записка за участието на общината на събора на Рожен да бъде в края на дневния ред и да е като отговор на питане за предстоящия събор. Останалите докладни бяха включени като първа и втора точка. При гласуването на дневния ред в неговата цялост обаче, 12 общински съветници гласуваха „за“, 13 „против“ и 2 „въздържал се“. Така заседанието на Общински съвет – Смолян бе прекратено от председателя инж. Данчо Киряков поради неприемане на дневния ред.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Заседанието на Общинския съвет беше прекратено заради отхвърлен дневен ред

Смолян: Заседанието на Общинския съвет беше прекратено заради отхвърлен дневен ред

5 Юли 2019 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Смолян. Заседанието на Общински съвет – Смолян бе прекратено, тъй като общинските съветници не приеха дневния ред, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. В първоначалния бе включена само една точка за участието на Община Смолян в събора на Рожен. В последствие преди началото на дневния ред, бяха внесени още две докладни за финансово подпомагане на футболните клубове в града. След близо едночасови разисквания на дневния ред, съветниците приеха докладната записка за участието на Общината на събора на Рожен да бъде в края на дневния ред и да е като отговор на питане за предстоящия събор. Останалите докладни бяха включени като първа и втора точка. При гласуването на дневния ред в неговата цялост 12 общински съветници гласуваха „за“, 13 „против“ и 2 „въздържал се“. Така заседанието на Общински съвет – Смолян бе прекратено от председателя инж. Данчо Киряков поради неприемане на дневния ред.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Общинският съвет ще проведе заседание за участието на Общината в събора на Рожен

Смолян: Общинският съвет ще проведе заседание за участието на Общината в събора на Рожен

5 Юли 2019 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Смолян. Заседание на Общински съвет – Смолян за участието на Общината в събора на Рожен ще се проведе днес от 9.00 часа в Сесийната зала на Общината. Това съобщиха от Община Смолян. Искането за свикването на заседанието е на група общински съветници. В дневния ред е включена една докладна записка и тя е Запознаване на общинските съветници с участието на Община Смолян в организирането и провеждането на Събор на народното творчество и животновъдство „РОЖЕН” 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.