НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

В Банско и София почетоха 77-ата годишнина от гибелта на поета Никола Вапцаров (ОБЗОР)

В Банско и София почетоха 77-ата годишнина от гибелта на поета Никола Вапцаров (ОБЗОР)

23 Юли 2019 | 20:27 | Агенция "Фокус"
София. В Банско и София почетоха 77-ата годишнина от гибелта на поета Никола Вапцаров. С драматизация на стихотворението му "Писмо" започна програмата по честване на 77-годишнината от разстрела на Вапцаров в родния му град Банско. Залата в "Домът на изкуствата" с топлота посрещна всички желаещи да си спомнят думите, които поетът ни е оставил след себе си. Ани Дурчова, Елена Калайджиева, Ани Родина и Силвия Терзиева докоснаха присъстващите с изпълнението си и припомниха забравени чувства на скръб и гордост. Директорът на музей "Никола Вапцаров" Светла Барякова, отбеляза датата по особено пламенен начин и покани кмета на Банско, който не опита да скрие вълнението си от чутото. Георги Икономов каза, че истинските поети се раждат и остават в народната памет със своите дела и наш дълг е да продължим спомена за тях.
С явна препратка към семейните корени и това, че родителите изграждат духа и характера на своя потомък бе открита изложба, представяща част от живота на Елена и Йонко Вапцарови, на които отбелязваме 50 и 80 години от кончините. Официалното полагане на венци и цветя, беше огласено от любимата песен на поета "Ой, га ме видиш", а пластиката на танцьорите от Студио за съвременни танци "Фрийдъм"- Русе, дошли специално за събитието, превърна пространството пред паметника в жива картина на безпокойството преди разстрела. Кмета Георги Икономов и председателят на Общински съвет Банско, положиха венец с бели цветя, символ на скръбта на стотиците хора, които бяха на площада днес. Много граждани с цветя извървяха мълчаливо стъпките до мемориала и отдадоха почитта си към великия поет. Освен в Банско в столицата 77-ата годишнина от гибелта на поета също бе почетена. Десетки хора се събраха на мемориала „Гарнизонно стрелбище“ по повод 77-ата годишнина от гибелта на поета Никола Вапцаров. Именно тук през 1942 г. са изпълнени смъртните присъди на поета Никола Вапцаров, Атанас Романов, Георги Минчев и Антон Иванов. Освен тях на това място са разстреляни още 55 души, осъдени по действащия тогава Закон за защита на държавата.
Във възпоменателната церемония участваха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, лидерът на БСП Корнелия Нинова, председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов. От ръководството на партията церемонията уважиха още заместник-председателят на Националния съвет на БСП Деница Златева и зам.-председателят на ПГ на "БСП за България". На събитието присъстваха социалисти и представители на Българския антифашистки съюз. Слова произнесоха вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя посочи, че да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто . Според нея никога изстрелите, забравата и палачите не могат да бъдат по-силни от героите. Лидерът на Градския съвет на БСП - София Калоян Паргов изтъкна, че е страшно, че в в съвременна европейска България трябва да се противопоставяме на фашизма, заради който Вапцаров и другарите му са платили с живота си. Пред журналисти лидерът на БСП Kорнелия Нинова заяви, че борбата на Никола Вапцаров за справедливост и по-добър живот е актуална и днес. След официалните речи с едноминутно мълчание и сведени глави присъстващите почетоха паметта на Никола Вапцаров и разстреляните същия ден Атанас Романов, Георги Минчев и Антон Иванов. Присъстващите поднесоха венци и цветя на лобното място на Вапцаров и съратниците му. Ръководството на ПП АБВ поднесе цветя на паметника на Никола Вапцаров по повод 77 години след разстрела му. Според лидера на АБВ Румен Петков си струва да се сещаме за българи като Никола Вапцаров, за които България е свято нещо и са готови да дадат живота си за нея.

Никола Вапцаров е разстрелян през 1942-ра година от тогавашната власт заради подривна дейност. Поетът е роден на 7 декември през 1909 година в град Банско. Завършва гимназията в град Разлог, след това по настояване на баща си се записва в Морското машинно училище във Варна (1926-1932), по-късно наречено на негово име. Практиката си изкарва първо на кораба „Дръзки”, а след това и на кораба „Бургас”, с който посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид и Хайфа. По това време се запознава с идеите на комунистическото движение и става техен последовател. През 1939 година подготвя единствената си стихосбирка „Моторни песни”, изляза от печат 1940г. Публикува и други стихотворения, както и разкази, и драма, но те нямат същия успех като поезията му. Същата година се включва активно в т.нар. Соболева акция и събира подписи в нейна подкрепа из Пиринска Македония. Соболевата акция има за цел да накара правителството на България да предостави бази на СССР във Варна и Бургас. Заради тази си дейност, Никола Вапцаров е арестуван, съден и интегриран в Годеч. Никола Йонков Вапцаров е световно признат поет, а стихотворенията му са преведени на повече от 70 езика и издадени в над 40 страни.
Заедно с Вапцаров другите по-известни личности, които са осъдени на смърт по този процес, са ярки фигури от ръководството на БКП като Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов
.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Банско сведе глава пред паметта на един от най-свидните си синове - Никола Вапцаров

Благоевград: Банско сведе глава пред паметта на един от най-свидните си синове - Никола Вапцаров

23 Юли 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Банско. На 23 юли, Банско сведе глава пред паметта на един от най-свидните си синове - Никола Вапцаров. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. С драматизация на стихотворението му "Писмо" започна програмата по честване на седемдесет и седем годишнината от разстрела му. Залата в "Домът на изкуствата" с топлота посрещна всички желаещи да си спомнят думите, които поетът ни е оставил след себе си. Ани Дурчова, Елена Калайджиева, Ани Родина и Силвия Терзиева докоснаха присъстващите с изпълнението си и припомниха забравени чувства на скръб и гордост. Директорът на музей "Никола Вапцаров" Светла Барякова, отбеляза датата по особено пламенен начин и покани кмета на Банско, който не опита да скрие вълнението си от чутото. Георги Икономов каза, че истинските поети се раждат и остават в народната памет със своите дела и наш дълг е да продължим спомена за тях.
С явна препратка към семейните корени и това, че родителите изграждат духа и характера на своя потомък бе открита изложба, представяща част от живота на Елена и Йонко Вапцарови, на които отбелязваме 50 и 80 години от кончините. Официалното полагане на венци и цветя, беше огласено от любимата песен на поета "Ой, га ме видиш", а пластиката на танцьорите от Студио за съвременни танци "Фрийдъм"- Русе, дошли специално за събитието, превърна пространството пред паметника в жива картина на безпокойството преди разстрела. Кмета Геоги Икономов и председателят на Общински съвет Банско, положиха венец с бели цветя, символ на скръбта на стотиците хора, които бяха на площада днес. Много граждани с цветя извървяха мълчаливо стъпките до мемориала и отдадоха почитта си към великия поет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Струва си да се сещаме за българи като Никола Вапцаров, за които България е свято нещо и са готови да дадат живота си за нея

Румен Петков, АБВ: Струва си да се сещаме за българи като Никола Вапцаров, за които България е свято нещо и са готови да дадат живота си за нея

23 Юли 2019 | 13:34 | Агенция "Фокус"
София. Струва си да се сещаме за българи като Никола Вапцаров, за които България е свято нещо и са готови да дадат живота си за нея. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция по повод 77-ата годишнина от гибелта на поета Никола Вапцаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Петков отчете, че Вапцаров е посмъртен носител на наградата за мир. „Човек, който е оставил много дълбока следа в българската поезия, в нравствеността на българина, не е зле когато разсъждаваме над въпросите какво е имало и какво е нямало в България, да си спомняме, че при разстрела му той умира с онези известни думи за смъртта и свободата. Така че на такива дни си струва понякога да можем да се поклоним пред хора, за които България наистина е свято нещо и те са готови да дадат живота си за нея“, каза още лидерът на АБВ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ръководството на ПП АБВ поднесе цветя на паметника на Никола Вапцаров по повод 77 години след разстрела му

Ръководството на ПП АБВ поднесе цветя на паметника на Никола Вапцаров по повод 77 години след разстрела му

23 Юли 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на ПП АБВ Румен Петков, заедно с членове на Изпълнителния съвет на партията, поднесоха цветя на паметника на Никола Вапцаров в София. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Днес се навършват 77 години от разстрела на една от най-значимите фигури в българската поезия.
Лидерът на АБВ - Младежи Пламена Заячка подчерта, че не бива да се позволява погазването на паметта на бележития поет с изкуствени дискусии за това имало ли е фашизъм в България или не.
„Никола Вапцаров е единственият българин, носител на Международна награда за мир, присъдена му посмъртно през 1952 година. Не бива да позволяваме изключването на негови произведения от учебниците, което по същество е още един разстрел. Не бива да позволяваме потъпкването на паметта му“.
Представителите на ПП АВБ се погрижиха за почистването на мемориала.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Вапцаров ни остави вярата в доброто и в човека - хубаво е не само да ги разбираме, но и да ги предадем на тези след нас

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Вапцаров ни остави вярата в доброто и в човека - хубаво е не само да ги разбираме, но и да ги предадем на тези след нас

23 Юли 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. Вапцаров ни остави вярата в доброто и в човека - хубаво е не само да ги разбираме, но и да ги предадем на тези след нас. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова след възпоменателната церемония по повод 77-ата годишнина от гибелта на поета Никола Вапцаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много усилия бяха направени през последните десетилетия да бъде забравен, да бъде изтрит от паметта на хората, дори от българската литература. Изтрити са имената на тези, които направиха този опит. Неговото остана“, каза още Йотова. Тя посочи, че стихотворенията му се цитират на много езици днес. „За мен беше една много голяма гордост като българка да чувам дори мои френски колеги, които знаеха поезията на Вапцаров. Тъй като днес е много модерно да говорим за ценности, толкова често ги споменаваме, толкова вече сме свикнали с тях, толкова много лицемерие има в собствените ни думи, че изтриваме онова, което ни остави Вапцаров“, каза тя и изброи жаждата за живот, вярата в красивото, в доброто и в човека. „Това са непреходни категории, които е хубаво не само да ги разбираме, но и да ги предадем на тези след нас“, допълни още Йотова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетки граждани и политици поднесоха венци и цветя пред лобното място на поета Никола Вапцаров

София: Десетки граждани и политици поднесоха венци и цветя пред лобното място на поета Никола Вапцаров

23 Юли 2019 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. Десетки граждани и политици поднесоха венци и цветя пред лобното място на поета Никола Вапцаров, предаде репортер на Агенция "Фокус". Цветя поднесоха на лобното място на Гарнизонното стрелбище, където е изпълнена смъртната присъда на поета и на неговите съратници вицепрезидентът Илияна Йотова, лидерът на БСП Корнелия Нинова, председателят на Градския съвет на БСП - София, депутати, представители на Българския антифашистки съюз, историци, общественици и граждани.
Преди това се проведе възпоменателна церемония. Слова произнесоха вицепрезидентът Илияна Йотова лидерът на Градския съвет на БСП - София Калоян Паргов. Есеистично слово произнесе и поетът- антифаист Петър Андасаров.
След официалните речи с едноминутно мълчание и сведени глави присъстващите почетоха паметта на Никола Вапцаров и разстреляните същия ден Атанас Романов, Георги Минчев и Антон Иванов.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светла Барякова, Музеен комплекс - Банско: Къщата музей „Никола Вапцаров“ е един от първите музеи в региона и е считана за един от символите на Банско

Светла Барякова, Музеен комплекс - Банско: Къщата музей „Никола Вапцаров“ е един от първите музеи в региона и е считана за един от символите на Банско

23 Юли 2019 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Банско. Къщата музей „Никола Вапцаров“ е един от първите музеи в региона и е считана за един от символите на Банско. Това каза пред Радио „Фокус“ - Пирин Светла Барякова, директор на Музеен комплекс - Банско. Тя отбеляза, че това е първият музей в града, като тя е обособена като музей през 1952 година и с нея се поставя началото на музейното дело в Банско. „От своето създаване до сега къщата е претърпяла много реконструкции – експозициите постоянно са обновявани и осъвременявани. В подреждането на първата експозиция е участвала и майката на поета – Елена Вапцарова, основно в частта, която пресъздава обстановката на детството на поета. Убедени сме, че тя е абсолютно автентична и е такава, каквато е била тогава, когато малкият Никола е тичал из стаите“, посочи тя. Директорът на Музеен комплекс - Банско отбеляза, че майката на Вапцаров е била екскурзовод в музея до самата си смърт през 1969 година.
Според Барякова цялата експозиция представя силната връзка между майка и син, тъй като тя наистина е била много силна и майката много повлиява в неговото оформяне особено като поет. Барякова добави, че посетителите на къщата музей „Никола Вапцаров“ остават възхитени от това, което виждат. „Техните впечатления са отразени в нашата книга, като те винаги са възхваляващи и благодарствени“, посочи тя. По думите ѝ идейният проект за последната експозиция в музея е дело на покойния режисьор Въло Радев, а изпълнението е на видни специалисти в областта на музейното дело и на музейното експониране в България. „Тя е нова, абсолютно съвременна, като първата част на експозицията представя Банско с неговите постижения в духовната и материалната култура като среда, в която се е родил и оформил поета като човек и като личност. Третата част от експозицията е посветена на поета Вапцаров – на неговото творчество“, обясни Светла Барякова. Тя добави, че са изложени и копия от негови ръкописи, първите публикации на неговите стихове, събрани по-късно в отделна стихосбирка, а във витрина се пазят костюмът, ризата и часовникът, носени от поета преди разстрела. Барякова подчерта, че с много добре подбрани видеоматериали усещането за пренасяне в света на Никола Вапцаров е още по-пълно, като е допълнено и с подходящо осветление и озвучаване.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Борбата на Никола Вапцаров за справедливост и по-добър живот е актуална и днес

Корнелия Нинова, БСП: Борбата на Никола Вапцаров за справедливост и по-добър живот е актуална и днес

23 Юли 2019 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. Борбата на Никола Вапцаров за справедливост и по-добър живот е актуална и днес. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след възпоменателната церемония по повод 77-ата годишнина от гибелта на поета Никола Вапцаров, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Борбата му за справедливост, за по-добър живот, за народа, на който, както казва остава верен докрай. Тя е актуална и съвременна, както и борбата с фашизма. Днес има прояви и в България, и по света на фашизъм. Трябва всички да бъдем много бдителни и да не допускаме неговото връщане. Така че актуален е и винаги ще бъде. Вечен е", допълни още лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП: Страшно е, че в съвременна европейска България трябва да се противопоставяме на фашизма, заради който Вапцаров и другарите му платиха с живота си

Калоян Паргов, БСП: Страшно е, че в съвременна европейска България трябва да се противопоставяме на фашизма, заради който Вапцаров и другарите му платиха с живота си

23 Юли 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
София. Страшно звучи, че в съвременна европейска България отново трябва да се противопоставяме на настъпването на фашизма, заради което Вапцаров и другарите му платиха с живота си. Това каза лидерът на Градския съвет на БСП - София и член на Изпълнителното бюро на партията Калоян Паргов по време на възпоменателната церемония по повод 77-ата годишнина от гибелта на поета Никола Вапцаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"На този ден стана традиция да се събираме тук на гарнизонното стрелбище, за да почетем паметта на големия поет и антифашист Никола Вапцаров и неговите съмишленици: Антон Попов, Антон Иванов, Атанас Романов, Георги Минчев и Петър БОгданов. На 1 юни същата година 1942 г. е разстрелян на това място ген. Владимир Заимов. Тук са изпълнени смъртните присъди на Цвятко Радойнов и неговите другари 25 дни след това. Мястото, на което те са убити заради своята антифашистка дейност днес цинично се нарича музей на националното помирение. Там, където с куршуми следите, от които още стоят е прекъснат насилствено техния живот и не може да бъде място за помирение. То е черен символ на разправата със съпротивата в България срещу хитлеро-фашизма. Простете ми, но днес няма да говоря за погубения световнозначим талант на Вапцаров. Както и самият поет се изразява: "Не сега не отива поезия - и да искаш не можеш я изпя"", каза Паргов. "77 години по-късно в края на второто десетилетия на 21 век в България в София отново се правят опити да се възродят фашистките прояви, характерни за 40-те години на миналия век в Германия. На 1 септември, денят, в който човечеството ще отбележи 80-ата годишнина от началото на Втората световна война, шепа неолиберали планират да поставят пречупени звезди на знакови места в София, сред които президентството и сградата, на която с големи букви пише Народното събрание. При това с благословията на Столична община. Датата 1 септември е свързана и с друг зловещ период, през 1941 г. в Германия влиза в сила правилник, който фиксира обозначаването на евреите със звезди. Аналогията е явна, съзирате ли я?", попита Паргов. Той отчете, че само преди дни главният прокурор и министърът на вътрешните работи са се обърнали към законотворците с апел за по-тежки наказания за престъпленията от омраза. "Повод се появи в разпространението на фашистка идеология в различни форми. Ние няма как да не приветстваме тази инициатива, но дано не се окаже, че е закъсняла, защото настъплението е явно. Подстрекават се младежи, за да шестват из София до местата, където се планират да бъдат поставени тези пречупени звезди. Звучи зловещо някак си във второто десетилетия на 21 век. Битката за хумаността, солидарността, справедливостта, не е приключила обаче", посочи Паргов. Лидерът на Градския съвет на БСП - София посочи, че дълг на всички нас е да съхраним истината за себеотрицанието и саможертвата на тези достойни мъже. "Поклон пред паметта на Вапцаров и загиналите в борбата с фашизма в България", завърши своето слово Калоян Паргов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: С полагане на цветя в града бяха почетени 77 години от гибелта на Никола Вапцаров

Благоевград: С полагане на цветя в града бяха почетени 77 години от гибелта на Никола Вапцаров

23 Юли 2019 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Благоевград. С ритуал по полагане на цветя благоевградската общественост почете 77 години от гибелта на поета Никола Вапцаров. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Пред барелефа на Вапцаров, разположен на фасадата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“, почит отдадоха заместник-кметът Иво Николов, главният секретар на областна администрация Ася Велкова, общински съветници, представители на политически партии и културни институции, граждани.
Моменти от живота и част от стиховете на поета бяха припомнени от директорът на ДТ „Енчо Халачев“ Бранимир Митов и Яна Янакиева, експерт от отдел „Култура“.
Поетът на морето и машините, както е известен Никола Вапцаров, е роден под най-високия връх на Пирин в гр. Банско през 1909 година. Увлечението му по литературата се превръща в желание самият той да твори и в ученическия вестник „Борба” излиза първото му напечатано стихотворение „Към светли идеали“. Никола Вапцаров учи в Морското машинно училище във Варна (1926 –1932), по-късно кръстено на негово име. Морското училище събужда у възторжения поклонник на Пирин планина и друга страст – към морето и машините. Участва в театрална трупа и се бори за интересите на работниците, а след като е уволнен от фабриката се премества със семейството си в София през 1936 година. През 1939 г. Вапцаров подготвя единствената си стихосбирка „Моторни песни”. В нея са побрани едни от най-значимите произведения в българската литература. Арестуван е през март 1942 г., а на 23 юли е осъден на смърт и още същата вечер - разстрелян. Вапцаров получава и световно признание – наградата на Световния съвет на мира, поднесена през 1952 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто - никога изстрелите, забравата и палачите не могат да бъдат по-силни от героите

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто - никога изстрелите, забравата и палачите не могат да бъдат по-силни от героите

23 Юли 2019 | 11:05 | Агенция "Фокус"
София. Да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто - никога изстрелите, забравата и палачите не могат да бъдат по-силни от героите. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на възпоменателната церемония по повод 77-ата годишнина от гибелта на поета Никола Вапцаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Точно преди 77 години в тази грозна сграда загубиха живота си по още по-грозен начин една група млади хора. Сред тях и един от най-великите поети в българската литература, един от най-големите човеци в българската история. Само на 33 години. Нито една смърт не е красива, нито една смърт не е оправдана. Смъртта на тези млади хора е един от най-позорните моменти в българската история – неоправдана и необяснима. Защо 77 години този въпрос тегне върху всички нас като българи и като общество. Защо на 33 години трябва да загубиш живота си само защото имаш красиви мечти, защото вярваш в идеали, защото имаш идеи, които някой не иска да припознава. 77 години по-късно ролята на палача е никаква, нищожна. Думите, красивите изречения и още по-красивите мисли на тези млади хора, на този поет са много по-силни, отколкото смъртта и отколкото позора на палачите. Вапцаров написа едни от най-простичките стихове, не само в българската, а в световната литература“, посочи още Йотова. Тя изтъкна, че в стиховете му има дълбока философия в тях. По думите й, всички помнят малката книжка с коминчета върху нея, които всеки е предпрочитал и е намирал своята мисъл и изречение. „Наш дълг е да покажем тази книжка на децата си и да я има за поколенията“, изтъкна Йотова. Вицепрезидентът обърна внимание, че Вапцаров е преведен на повече от 90 езика. „Едва ли има друг автор в българската литература, чиито стихове да звучат не само на основни европейски езици, но и на по-редки. Много от нашите мислители, днешни, съвременници казват, че това е тяхната настолна книга. Вапцаров не е само история, той е нещо много повече, защото днес в 21 век фашизъм има. Дали той ще бъде облечен с красиви думички, дали за него ще се говори като за патриотизъм, дали ксенофобията и национализмът, които заливат света, са първите стъпки към онова, което години след Вапцаров Умберто Еко нарече „14 начина, по който да познаем фашизма“. Всичко това стои пред нас като проблеми, ние трябва да го решаваме, да го разпознаваме и да възпитаваме така тези, които идват след нас, че никога повече да няма разстрели. Разстрели на вярата и на душата. Вапцаров вярваше в доброто. Често пъти сега ще чуете, говори за ценности, за европейски ценности, че трябва да има битка с несправедливост, с неравенства, че трябва да се обичаме като хора. Следващият момент ние си даваме сметка, че тези прекрасни думи толкова често ги употребяваме, толкова често лицемерничим с тях, че накрая изтриваме техния смисъл. Това не трябва да се допуска именно заради вярата на Вапцаров“, допълни още Йотова. По думите мнозина са се опитали да зачеркнат Вапцаров, да го свалят от учебниците, да отдалечат младите хора от идеите му. „Не успяха, защото неговата вяра е много по-силна. За да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто и в човечността. Поклон пред тази светла личност. Никога изтрелите, забравата и палачите не могат да бъдат по-силни от героите“, завърши словото си Йотова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетки хора са се събрали на мемориала „Гарнизонно стрелбище“ по повод 77-ата годишнина от гибелта на поета Никола Вапцаров

София: Десетки хора са се събрали на мемориала „Гарнизонно стрелбище“ по повод 77-ата годишнина от гибелта на поета Никола Вапцаров

23 Юли 2019 | 10:09 | Агенция "Фокус"
София. Десетки хора са се събрали на мемориала „Гарнизонно стрелбище“ по повод 77-ата годишнина от гибелта на поета Никола Вапцаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Именно тук през 1942 г. са изпълнени смъртните присъди на поета Никола Вапцаров, Атанас Романов, Георги Минчев и Антон Иванов. Освен тях на това място са разстреляни още 55 души, осъдени по действащия тогава Закон за защита на държавата.
Във възпоменателната церемония участват вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, лидерът на БСП Корнелия Нинова, председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов. От ръководството на партията церемонията уважиха още заместник-председателят на Националния съвет на БСП Деница Златева и зам.-председателят на ПГ на "БСП за България". На събитието присъстват социалисти и представители на Българския антифашистки съюз.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светла Барякова, Музеен комплекс - Банско: Никола Вапцаров винаги е бил отворен към несгодите на хората и готов да застане на страната на правдата

Светла Барякова, Музеен комплекс - Банско: Никола Вапцаров винаги е бил отворен към несгодите на хората и готов да застане на страната на правдата

23 Юли 2019 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Банско. Никола Вапцаров винаги е бил отворен към неволите и несгодите на хората и готов да застане на страната на правдата. Това каза пред Радио „Фокус“ - Пирин Светла Барякова, директор на Музеен комплекс - Банско. Тя посочи, че жителите на Банско помнят Вапцаров точно по този начин и той ще си остане такъв в техните сърца завинаги. Според нея Никола Вапцаров е един от най-гениалните български поети. „Той е от изключително голямо значение не само за Банско, но и за България, защото е най-правдивият и най-искреният български поет, оставил след себе си едно неголямо по обхват творчество, защото са го разстреляли едва на 33 години и не са му дали възможност да твори и да разгърне до край творческите си сили. За сметка на това творчеството му е гениално по значение“, коментира директорът на Музейния комплекс. Светла Барякова допълни, че Вапцаров е един от най-обичаните синове на Банско и гражданите не само се гордеят с него, а откровено го обичат, защото той е бил поет и истински човек.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Банско: Общината ще почете тържествено паметта на поета Никола Вапцаров

Банско: Общината ще почете тържествено паметта на поета Никола Вапцаров

23 Юли 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Банско. Община Банско ще почете тържествено паметта на поета Никола Вапцаров. Това съобщиха за Радио „Фокус“-Пирин от отдел „Култура“ към Общината. В 12:00 часа в Семинарната зала на Дома на изкуствата към Музеен комплекс „Никола Вапцаров“ ще започне четене на стихове на поета. В 12:20 часа там ще бъде открита изложба за живота на Елена и Йонко Вапцарови, по повод 50 и 80 години от кончините им. В 12:30 часа започва поклонението пред паметника на Вапцаров на централния площад в Банско.

Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Ще се проведе възпоменателен митинг-поклонение по повод 77-ата годишнина от разстрела на Никола Вапцаров

София: Ще се проведе възпоменателен митинг-поклонение по повод 77-ата годишнина от разстрела на Никола Вапцаров

23 Юли 2019 | 07:54 | Агенция "Фокус"
София. На 23 юли се навършват 77 години от разстрела на поета Никола Вапцаров и неговите другари. Това съобщиха от БСП – София. От 10.00 часа по този повод ще се проведе възпоменателен митинг-поклонение на Мемориала „Гарнизонно стрелбище“ в София. Организатори са Съюзът на българските писатели, Българският антифашистки съюз и Градският съвет на БСП – София.
В събитието ще вземат участие вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, председателят на НС на БСП Корнелия Нинова и председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов.
По-късно през деня, в 18.00 часа, пред паметника на Никола Вапцаров, дело на Никола Шмиргела, в градината зад Националната художествена галерия, поети ще рецитират авторски и стихове на Вапцаров. В събитието ще вземе участие председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължава турската операция в Северна Сирия
Продължава турската операция в Северна Сирия "Извор на Мира" 13 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.