НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николина Ангелкова: Никога не сме крили, че има проблеми, но винаги търсим решение заедно с представителите на сектора

Министър Николина Ангелкова: Никога не сме крили, че има проблеми, но винаги търсим решение заедно с представителите на сектора

22 Юли 2019 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Варна. Изключително много ме е яд на тази толкова негативна кампания, която се изнесе преди няколко седмици. Никога не сме крили, че има проблеми, но ние винаги търсим заедно решение с представителите на сектора, с бранша и местните власти. Търсим да решим проблемите, така че да създадем устойчивост на сектора. Това коментира днес след заседанието на Националния съвет по туризма, което се проведе в курорта „Златни пясъци“ министър Николина Ангелкова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Според нея, по данни на хотелиерите по цялото Черноморие има достатъчно туристи. „Винаги сме апелирали, когато има безпардонни единични случаи, да бъдем сигнализирани, за да вземем мерки. Защото такива единични случаи рушат образа на българския туризъм“, коментира тя. Според министър Ангелкова, с общи усилия, които предлага ведомството, се цели туристическият продукт да стане по-устойчив. „Няма как да замитаме проблеми от 20 години“, добави министър Ангелкова, след като бе попитана за коментар на излезлите преди седмици снимки с празни плажове по черноморските ни курорти. Според представителя на Националния борд по туризъм, Мартин Захариев, 2019 година е преломна за сектора. „Считаме, че трудно ще постигнем резултата от 2018 година. Негативната кампания изиграва негативен ефект и трябва повече да се ценят даденостите на нашите курорти“, коментира той. Според него документите на Министерството на туризма все по-правилни и модерни, но в този смисъл той и колегите му имат известни корекции. „Нашите документи и политики стават по-добри, но парите за туризъм остават малко. За щастие правителството има намерение да увеличи парите за реклама. Освен това цялостна визуализация на националния бранд на България. Това е от критична важност за следващите поколения“, добави Мартин Захариев. Той допълни, че браншът настоява за искали по-активно отношение на дипломатическите служби на България в подкрепа на туризма, улесняването на издаването на визи за руски и турски туристи, както и за превръщането на читалищата в страната в звена с насоченост и за туристически информационни центрове. Мартин Захариев поиска още, Статистическият институт да коригира цифрите за посещенията на туристите в страната ни, тъй като те се различават в пъти от реалните цифри, предоставяни от министерството. Според него предстоящото въвеждане на единна система за туристическа информация ще осветли сектора. Според Сийка Кацарова от Български съюз по балнеология и СПА туризъм, много е важно да се осигури не само сезонен достъп до септември на немските туристи до Варна и останалите курорти по Черноморието, тъй като тези гости могат да идват на рехабилитационни почивки чрез допълнителното здравно осигуряване, което имат в страната си.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова ще открие заседание на Националния съвет по туризъм в Златни пясъци

Министър Николина Ангелкова ще открие заседание на Националния съвет по туризъм в Златни пясъци

22 Юли 2019 | 07:11 | Агенция "Фокус"
Златни пясъци. Министърът на туризма Николина Ангелкова ще открие заседание на Националния съвет по туризъм, което ще се състои в к.к. Златни пясъци. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. Националният съвет по туризъм е консултативен орган към министъра на туризма, който съдейства при формирането и провеждането на политики в сектора. В него са включени както представители на институциите, така и на туристически сдружения и националните курорти. В съвета участват също работодателски организации, членове на Националното сдружение на общините в Република България и национално представените сдружения на потребителите в страната. Заседанието на съвета ще се проведе от 14.00 часа в хотел РИУ "Астория" в к.к. Златни пясъци. Предвиден е брифинг около 15.30 часа на същото място.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗХГ: Започват информационни дни за представяне на отворените мерки по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.

МЗХГ: Започват информационни дни за представяне на отворените мерки по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.

16 Юли 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
София. Започват информационни дни за представяне на четири новооткрити мерки по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Експерти от Управляващия орган на Програмата ще представят пред заинтересованите страни възможностите за кандидатстване по вече откритите за първи път мерки 1.2 „Здраве и безопасност“ и 2.5 „Аквакултури, осигуряващи екологични услуги“. До края на седмицата предстои да бъде открит и прием по мерките 2.2 „Продуктивни инвестиции в аквакултурите“ и 5.4. Преработване на продуктите от риболов и аквакултури“.
Информационните дни ще стартират на 22 юли 2019 г. в Поморие. Събитието ще се проведе от 10.00 часа в залата на Гранд Хотел Поморие. По време на срещата ще бъде представена и информация за новия регламент за Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури за периода 2021–2027 г., както и за напредъка при изпълнението на подхода Водено от общностите местно развитие.
Информационната кампания ще продължи в Царево. Събитието ще се проведе на 23 юли от 13.00 часа в залата на Общинския съвет, читалище „Георги Кондолов“ .
В Стара Загора ще се проведе следващата среща. Тя ще се състои на 30 юли от 13.00 часа в залата на хотел „Мериан Палас“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.