НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Даниела Ветовска, сектор "Книжовно наследство": Първият брой на "Държавен вестник" излиза на 28 юли

Даниела Ветовска, сектор "Книжовно наследство": Първият брой на "Държавен вестник" излиза на 28 юли

22 Юли 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Първият брой на "Държавен вестник" излиза на 28 юли. Това каза Даниела Ветовска от сектор" Книжовно наследство" към Столичната библиотека по повод представянето на документалната изложба „Страници от историята на България в Държавен вестник 1879-2019“, която е по случай отбелязването на 140 години от излизането на брой първи на официалния държавен печатен орган, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Това, което притежаваме, са две книги на Артур Хун - „Из българските бурни времена” и „Борбата на българите за съединението си”, две книги на А. Драндар – „Биография на Ал. Батенберг“ и „България при Фердинанд“. Притежаваме и на български, и на френски - Х. Вагнер – „Към победа с българските войски” 1913. Притежаваме в оригинал биографията на Александър Батенберг от Александър Головин, който е участник в Руско-турската война, само ние притежаваме изданието", даде информация за притежаваните книги Даниела Ветовска. Тя каза, че са се опитали в 7 табла да проследят всички периоди на издаването на "Държавен вестник". „Във витрините представяме книги, които са свързани със събитията от вестника", добави тя. Каза още, че са се опитали да подредят всички издания на Конституцията без Търновската. "Търновската конституцията я няма във вестника, защото първият брой на "Държавен вестник" излиза на 28 юли, а пък тя е приета април 1879 г.", поясни Ветовска.
От Столична библиотека казаха още, че се надяват изложбата да привлече интереса на много хора, тъй като "Държавният вестник" продължава да бъде най-търсенията източник на информация. Показаха оригиналните издания на вестника, сред които и неговия първи брой.
Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: В Столичната библиотека ще бъде представена документална изложба „Страници от историята на България в Държавен вестник 1879 – 2019“

София: В Столичната библиотека ще бъде представена документална изложба „Страници от историята на България в Държавен вестник 1879 – 2019“

22 Юли 2019 | 08:50 | Агенция "Фокус"
София. Столична библиотека представя документална изложба „Страници от историята на България в Държавен вестник 1879 – 2019“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична библиотека. Изложбата отбелязва 140 години от излизането на брой първи на официалния държавен печатен орган, основан с Указ № 12 от 19 юли 1879 г. на княз Александър I като официално издание на държавата. Излиза за първи път в София на 28 юли 1879 г., първоначално веднъж седмично, а от 1891 г. – всеки присъствен ден. През първите 12 години е държавно-информационно издание, което помества официални съобщения, новини и телеграми от чужбина. По-късно започват да се обнародват влезлите в сила нормативни актове – закони, укази, постановления и др., официални документи – конвенции, договори и др., а в неофициалната му част – публикации на различни съдебни институции и др. В изложбата се представени факсимилета на документи, обнародвани в Държавен вестник, свързани с важни събития, променили развитието на българската държава: оригинални текстове на манифестите, с които се обявява Съединението на Княжество България с Източна Румелия 6 септември 1885 г., обявяване на Независимостта на България 22 септември 1908 г., абдикацията на цар Фердинанд, закони и укази.
Във витрините са подредени книги от фонд Книжовно наследство в Столичната библиотека, свързани със събитията, отразени в изложбата. Авторите на част от тях са участници в събитията, други са дело на чуждестранни журналисти и изследователи – Александър Бендерев, Никола Фичев – „Военно-исторически очерк за българо-сръбската война“ 1888, Александър Цанков, Никола Начов, Димитър Страшимиров, Коста Тодоров, А. Хун – „Из българските бурни времена“ и „Борбата на българите за съединението си“ 1887, А. Драндар – „Биография на Ал. Батенберг“ и „България при Фердинанд“, Х. Вагнер – „Към победа с българските войски“ 1913, Българската конституция от 1947 на английски и др. Някои от заглавията в изложбата са единствени и са притежание на Библиотеката на София.Част от годишнините на Държавен вестник (1879-1945) в Столична библиотека са дарение от Народното събрание през 1946 г. след призива да се попълни фонда на Библиотеката на София, изгорял при пожара 1944 г. Друга част е от служебните библиотеки в Столичната община, като някои от броевете са с надпис за софийския градоначалник. Изложбата ще бъде открита от 11.00 часа Централно фоайе партер.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.