НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Седем държави свързаха традициите си с града

Велико Търново: Седем държави свързаха традициите си с града

22 Юли 2019 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Седем държави свързаха своите традиции и оставиха част от културата си във Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Градът е домакин на Международния фолклорен фестивал - едно от най-популярните събития в културния календар. По традиция, чуждестранните участващ групи - Аржентина, Башкирия, Грузия, Египет, Китай, Колумбия и Панама, гостуваха, гостуваха в общината за традиционното си представяне. Артистите и техните ръководители бяха приети от заместник-кмета Ганчо Карабаджаков и от директора на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова.
Всяка от формациите анонсира изпълненията, подготвени за фестивалните вечери в Летния театър. Последва традиционна размяна на подаръци, характеризиращи националните и културните особености на държавите и съответните етнографски региони. Сувенирни макети на крепостта Царевец, филм за аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ и ръчно изработени кукли подари на чужденците Нелина Църова.
Интересни и атрактивни бяха даровете за Община Велико Търново – древни украшения, питиета, карнавални изделия и плакети, ръчно изработени сувенири.
Международният фолклорен фестивал продължава до 27 юли включително, а концертите в Летния театър са със свободен вход.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Международният фолклорен фестивал бе открит в града

Велико Търново: Международният фолклорен фестивал бе открит в града

21 Юли 2019 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Двадесет и второто издание на Международния фолклорен фестивал бе открито снощи във Велико Търново. Още седем фестивални вечери (до 27 юли) градът ще бъде световна столица на карнавала. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
Популярният културен форум започна традиционно - с дефиле на гостуващите групи по главната улица „Васил Левски“, танцувални и музикални изпълнения. Във фестивала участват състави и формации с общо над 350 изпълнители от осем държави – България, Аржентина, Колумбия, Египет, Грузия, Панама, Китай и Башкирия.
Вечерните концерти са в Летния театър и започват в 20.00 ч., като входът е свободен. Песни, танци, акробатика и много изненади са подготвени за публиката.
По време на откриването всички участници и публиката бяха приветствани от заместник-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев. Той ги поздрави от името на кмета Даниел Панов и подчерта голямата популярност на фестивала, превърнал се в една от емблемите на старопрестолния град в България и по света. Приветствие отправи и Емил Павлов – създател и основен организатор на събитието.
Организатори на фестивала са Фондация „Международни фолклорни фестивали”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства) в България. Съпътстващи събития са конкурс за красота и артистичност „Мис Фестивал“, традиционните вечери на нациите и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Въвежда се временна организация в движението в града за провеждането на 22-рия „Международен фолклорен фестивал Велико Търново“

Велико Търново: Въвежда се временна организация в движението в града за провеждането на 22-рия „Международен фолклорен фестивал Велико Търново“

20 Юли 2019 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Въвежда се временна организация в движението в града за провеждането на 22-рия „Международен фолклорен фестивал Велико Търново“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Във връзка с организацията, откриването и провеждането на фестивала ще настъпят следните временни промени в организация движението на МПС:
За времето от 18.00 до 19.15 часа или до приключване на събитието ще бъде затворена за движение ул. „Васил Левски“ в участъка от Студентски стол №2 до сградата на Община Велико Търново. За времето от 21.45 до 22.30 часа се затваря за движение на МПС и се освобождава ат спрели и паркирани автомобили площад „Цар Асен I“ и прилежащите улици.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължава турската операция в Северна Сирия
Продължава турската операция в Северна Сирия "Извор на Мира" 13 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.