НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Емилия Тунева, зам.-кмет на Благоевград: 116 038 души ще се възползват от подобрената градска среда

Инж. Емилия Тунева, зам.-кмет на Благоевград: 116 038 души ще се възползват от подобрената градска среда

22 Юли 2019 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 16 038 души ще се възползват от подобрената градска среда в Благоевград. Това каза по време на пресконференция зам.-кметът на Благоевград по строителството инж. Емилия Тунева, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Относно благоустрояването на IV-ти микрорайон тя подчерта, че са рехабилитирани и реконструирани 6 улици с обща дължина 2 029 метра. По думите й това са улиците „Ветрен“, „Роден край“, „Черно море“, „Съединение“, „Независимост и „Руен“. Зам.-кметът допълни, че изцяло е подменена ВиК-мрежата; изградени са 6 подпорни стени, които осигуряват безопасността на преминаващите автомобили, пешеходци и живущи в квартала; обособени са 38 паркоместа, от които 3 за хора с увреждания и са поставени нови 260 пейки, 185 кошчета и 285 броя кашпи.
„Изградената велосипедна алея, свързваща бул. „Св. Димитър Солунски“ с улица „Даме Груев“, бул. „Васил Левски“ и бул. „Св. св. Кирил и Методий“, създава условия за алтернативен начин на придвижване, с което се облекчава транспортния трафик в града и се подобрява качеството на живот на жителите на града и екологичната, и здравослoвна градска среда, в следствие на редуцираните вредни емисии, отделяни в атмосферата от автомобилния трафик. Засадени са 88 нови дървета и 1869 броя храстова растителност. Обособени са нови зони за отдих, където са поставени 109 пейки и 84 кошчета“, каза още инж. Емилия Тунева.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Емилия Тунева, зам.-кмет на Благоевград: На площад „Георги Измирлиев – Македончето“ изцяло са подменени настилките от мраморни, гранитни и бетонови плочки

Инж. Емилия Тунева, зам.-кмет на Благоевград: На площад „Георги Измирлиев – Македончето“ изцяло са подменени настилките от мраморни, гранитни и бетонови плочки

22 Юли 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Благоевград. На площад „Георги Измирлиев – Македончето“ изцяло са подменени съществуващите настилки от мраморни, гранитни и бетонови плочки, като е запазен архитектурния облик на площада. Това каза по време на пресконференция зам.-кметът по строителството към Община Благоевград инж. Емилия Тунева, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Тя уточни, че са поставени нови 63 електрически стълба с улично LED осветление; инсталирано е ново художествено осветление на фонтаните, озеленени са 4 816 кв. м. площ, поставени са нови 73 пейки и кошчета в обособените зони за отдих, а също така е инсталиран нов асансьор и стълбищна платформа с две стоманобетонни рампи, преодоляващи различните нива на площада и е изградена нова поливна система.
Инж. Тунева коментира, че на улица „Марица“ е постигнато трайно подобряване на транспортно-експлоатационните характеристики и носимоспособността на настилката и подобряване на условията за безопасността на движението, като общата дължина на улицата е 635,24 метра. Тя посочи, че са изградени са нови тротоари на площ 4 477,42 кв. метра; озеленени са 917, 83 кв. м. площ и са засадени 15 броя нови дървесни видове. „Обособени са общо 101 паркоместа, от които 13 са за хора с увреждания. Монтирани са 40 електрически стълба с енергоспестяващо улично осветление“, каза още тя.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Емилия Тунева, зам.-кмет на Благоевград: Общата стойност на проекта „Благоустрояване на градската среда“ възлиза на 12 921 190 лв.

Инж. Емилия Тунева, зам.-кмет на Благоевград: Общата стойност на проекта „Благоустрояване на градската среда“ възлиза на 12 921 190 лв.

22 Юли 2019 | 14:03 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Общата стойност на проекта „Благоустрояване на градската среда“ възлиза на 12 921 190 лв. Това каза по време на пресконференция зам.-кметът по строителството към Община Благоевград инж. Емилия Тунева, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Според инж. Тунева проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж 2014-2020“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, като той е реализиран в изпълнение на интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Община Благоевград. Инж. Тунева посочи, че проектът е изпълнен в периода 18 ноември 2016 до 18 май 2019 година. „Целите, които се поставят чрез него, са: да бъде подобрена жизнената и работна среда за жителите и гостите на Благоевград; да се създаде достъпна, безопасна и уютна градска среда; да се повиши стандарта на живот на населението; да се намалят социалните различия; да бъде постигнат екологически комфорт и стандарти, отговарящи на съвременните изисквания за развитие на европейските градове“, заяви тя. Зам.-кметът допълни, че с проекта се обновявава и облагородява площад „Георги Измирлиев – Македончето“, благоустроява се улица „Марица“, изграждат се велосипедни алеи по основните градски булеварди и улици и се благоустроява IV-ти микрорайон. По думите ѝ чрез проекта са изградени нови и реконструирани улици, тротоари и подземна инфраструктура; обособени са паркоместа, включително и за хора в неравностойно положение; рехабилитирани са пешеходни зони с висока обществена значимост и са обособени нови места за отдих; монтирано е ново енергоспестяващо улично осветление; облагородени са зелените площи, дървесна и храстова растителност; облекчен е транспортният трафик и е подобрена транспортната свързаност; изградени са технически съоръжения за хора с увреждания. Инж. Емилия Тунева посочи, че са засадени общо нови 243 дървета и 6 732 броя храстова растителност; създадени са общо 139 нови паркоместа, от които 16 са за хора с увреждания, а освен това са поставени нови 199 електрически стълба с улично LED осветление.
На пресконференцията присъстваха още зам.-кметът с ресор "Европейски проекти и програми" Зорница Кралева; зам.-кметът по финанси Иво Николов, служители на Общината и граждани.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая "Рекет". 20 авг...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.