НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Игор Лазаренко, Регионален исторически музей – Варна: Има само един непроучен участък в центъра на Варненския некропол, в който можем да продължим разкопките

Игор Лазаренко, Регионален исторически музей – Варна: Има само един непроучен участък в центъра на Варненския некропол, в който можем да продължим разкопките

15 Юли 2019 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Варна. ВарнаВъпреки че голяма част от Варненския некропол, в който е открито най-старото злато в света, е проучена, разкопките на археолозите могат да продължат в един малък участък в централната му част. Това обаче най-вероятно няма да стане през тази или следващата година. Това коментира в интервю за Радио „Фокус“ – Варна директорът на Регионалния исторически музей в града Игор Лазаренко. По думите му, почистването, за което имаше инициатива и на Сдружението „Варненски некропол I“ с доброволен труд, е задължително, за да могат да продължат разкопките там. „Последните проучвания са правени през 1991 година. От тогава, за близо 30 години, цялата местност е много обрасла. Не говорим само за храстова растителност, там има и плодни дръвчета на по десетина – петнадесет години“, обясни той. Според директора на Регионалния исторически музей, непроученото място е било там, където са рампите за разкопки от другите сектори.
„Това е останало като едно островче в централната част. Има някаква тенденция да се възстановят разкопките и те да приключат проучванията на Некропола. Разбира се, какво се очаква да се намери там, е много относително, тъй като, според представите, които имаме за този некропол, най-богатата му част е проучена и нещата от нея са експонирани в музея“, посочи още Игор Лазаренко. Той добави, че самата социализация на мястото е много сложна, предвид инфраструктурата, която минава над него – има два далекопровода. Това, според директора на Регионален исторически музей – Варна, на практика изключва възможността да се строи каквото и да било под тях. „Идеите да се построи посетителски център или нещо от този род, влиза в директна невъзможност, докато там съществуват тези жерета. Все пак говорим за високо напрежение и под него е забранено всякакво строителство. А в ниската част на некропола, където в момента има зеленчукови градини, подпочвените води са много високи. Така че, социализацията може да тече единствено по линия на евентуални посещения на археологическите разкопки, докато те се извършват. Тъй като археологическите разкопки са най-атрактивни именно, когато на тях работят хора и, които могат да разкажат нещо, да покажат, да се види самият процес“, посочи още Игор Лазаренко.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести срещу уволнението на кюрдските кметове в Диарбекир, Турция. 21 август 2019 г.
Протести срещу уволнението на кюрдските кметове в Диарбекир, Турция. 21 август 2...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.