НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Asahi Shimbun (Япония): Управляващата коалиция в Япония си гарантира мнозинство в Горната камара

Asahi Shimbun (Япония): Управляващата коалиция в Япония си гарантира мнозинство в Горната камара

21 Юли 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Токио. Управляващата либералдемократическа партия и младшият коалиционен партньор, Комеито, запазиха мнозинството си в Горната камара, осигурявайки най-малко 63 места на изборите, проведени на 21 юли, пише англоезичното издание на японския вестник Asahi Shimbun
Тъй като управляващата коалиция си е гарантирала необходимото мнозинство от 123 места в 245-местната Горна камара, премиерът Шиндзо Абе може да продължи своята политическа програма, тъй като управляващата коалиция ще има солидни мнозинства в двете камари.
В своите кампании Абе каза, че се надява да си осигури достатъчно места, за да гарантира политическа стабилност и си постави изключително ниска цел от общо 53 места между ЛДП и Комеито като основна цел. Това число би дало на управляващата коалиция обикновено мнозинство в горната камара, но тя далеч надхвърли този праг.
Половината от местата в Горната камара се избират на всеки три години. За общо 74 места се гласуваше в едномандатни райони, а други 50 депутати биват избирани с партийни листи по пропорционалната система.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: В Япония се провеждат избори, от които зависи реформата на пацифистката конституция на страната

Reuters: В Япония се провеждат избори, от които зависи реформата на пацифистката конституция на страната

21 Юли 2019 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Токио. Очаква се управляващата коалиция на японския премиер Шиндзо Абе да спечели солидно мнозинство в горната камара на парламента на провеждащите се в неделя избори в страната, предава Reuters. Това може да определи дали мечтата на Абе да ревизира следвоенната пацифистка конституция на страната, създадена първоначално по идея на САЩ, би могла да се сбъдне.

Проучвания на медиите сочат, че Либерално-демократическата партия на премиера и неговият коалиционен партньор са на път да спечелят повече от половината от 124-те места, което ще увеличи мнозинството му в камарата. Не е ясно обаче дали коалицията ще постигне пълното мнозинство от 2/3, което е нужно за да се започне процес по ревизиране на основния закон и по-точно на член 9, което би позволило да се подсили армията, която в момента е обект на редица ограничения и носи наименованието „Сили за самоотбрана“.

Постановленията датират от 1947 и тяхната смяна ще бъде ярък символ, променяйки следвоенния пацифизъм на Япония. Противниците на конституционната реформа смятат, че ако статута на военните в страната се промени и те се превърнат в истинска армия, това ще позволи въвличането на Япония в конфликтите, водени от САЩ.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.