НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Взгляд“: Зеленски направи подарък на руските престъпници и опозиционери

„Взгляд“: Зеленски направи подарък на руските престъпници и опозиционери

14 Август 2019 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Москва. „Можем да играем заедно тази игра“, помисли си президентът на Украйна Владимир Зеленски, като чу новината за опростяването на процедурите за получаването на руско гражданство за украинци. На 13 август той подписа указ, който ще улесни някои руснаци да получат украински паспорт. Кой точно - и наистина литози отговор е симетричен?“. Така започва статия в руския вестник „Взгляд“, публикувана под заглавие „Зеленски направи подарък на руските престъпници и опозиционери“.
Зеленски планира да разшири списъка с причините, които ще послужат за основа за кандидатстване за получаване на гражданството на Украйна. Например, сега всеки, който е преследван заради политически убеждения, вече може да поиска паспорт. Достатъчно е да предоставите декларация за отказ от гражданство на Руската федерация и удостоверение за същите тези преследвания. Вярно е, че видеоклип от товарене във вагон не е достатъчен, сертификатите се издават от дипломатически мисии/консулски служби на Украйна „... по начина, предписан от кабинета на министрите на Украйна". Каква е тази поръка, не е известно. Но ще приемем, че съществува и дипломатическите мисии на Украйна наистина са готови да ги издадат.
Отделно с указа се говори за гражданите на Руската федерация, които участват в конфликта в Донбас. Президентът се задължава да разработи и представи на Върховната Рада проектозакон, който ще опрости придобиването на украинско гражданство от тези воини.
Тук е подходяща малка забележка. Не толкова отдавна писахме за скандал в Министерството на отбраната на Украйна. Министърът инструктира да разбере защо войниците на въоръжените сили са участвали в церемониалното препогребване на останките на войниците от дивизията Вафен-СС „Галиция“. Така структурата на войските на СС някога е била създадена, включително с цел да не бъде давано на стотици хиляди колаборационисти германско гражданство. Фюрерът има нужда от войници, но само германците служат във Вермахта. А останалите са Wilcommen в специалните сили на СС.
В Украйна са по-малко придирчиви. Ето защо, може би трябва дори да благодарим на Зеленски - в края на краищата много от онези руснаци, които се озоваха в страната му, бяха в списък на издирваните за наказателни обвинения. Сега, ако нарушат закона, вече не са в Русия.
Това е така. Въпросът е различен: колко са тези хора? Например миналата година 988 чужденци получиха паспорт с тризъбец (изобразен на документа). 126 от тях са бивши руснаци. Но Руската федерация в никакъв случай не е на първо място, Сирия изпреварва (156 души).
Общо за периода 2014–2018 г. гражданството си са сменили малко по-малко от 6500 руснаци. И повечето от тях, според адвокат Маси Найем, са го получили през 2014–2016 г. 357 от тях - с указ на президента на Украйна. Т.е., може да се предположи, че това са точно същите преследвани от руските власти и бойци от батальоните на Националната гвардия. Точно сега Зеленски реши да ги раздели в отделна каста и да им даде гражданство, без да привлича прекомерното внимание на пресата. Едва ли има неистово желание за придобиване на украински паспорт.
Но в обратна посока е така. Дори няма да дадем данните от тази година.
Повече от 83 хиляди граждани на Украйна са получили руски паспорт през 2018 г., а около 65 хиляди са получили разрешение за пребиваване. Плюс още 312 хиляди за периода 2014 - средата на 2018 година. Т.е., до началото на текущата година най-малко 353 хиляди души.
Всички те - пътувайки от Украйна до Русия и в обратна посока - търсят спокойствие за себе си. Вярно е, че понякога то се оказва вечно. Отвън можете да си припомните поне трима известни руснаци, избрали Украйна: журналистите Павел Шеремет, Александър Шчетинин и политикът Денис Вороненков. Двама от тях (Вороненков и Шчетинин) дори успяха да получат украинско гражданство. Всички те бяха убити, а самите убийства имат ясно определен характер. Ако Шеремет и Вороненков бяха останали в Русия, със сигурност щяха да са още живи.
Това обаче сигурно не е така - никой не е в безопасност от съдбата. И несъразмерните данни също може да се обяснят. В крайна сметка повечето от тези 353 хиляди украинци са руснаци, жители на Донбас и Луганск. Да избягаш от войната и бедността е съвсем логично (вземете поне същите сирийци, които получават украински паспорти). Затова не е изненадващо, че те често бягат в Русия, а не обратното.
Дълбоката разлика между двата опростени режима (руски и украински) в перспектива: 353 хиляди са много, но само в сравнение с броя на руснаците, заминали за Украйна. Нека сега сравним това число с броя на бежанците, които Русия прие през 2014–2016 г. А също и със стотиците хиляди икономически мигранти от Украйна. Повечето от тях с радост биха се съгласили да променят гражданството си на руско, да преместят семейството си в Русия и да започнат живот на ново място. Но разходите и бюрокрацията спират мнозина.
Можете също така да си припомните, че повече от 8,3 милиона души в Украйна (преброяване от 2000 г.) се идентифицираха като руснаци. Да не говорим за факта, че през 2005 г. повече от 34 милиона украинци определиха руския като свой роден език (проучване на Института по социология на Националната академия на науките на Украйна).
В следващите години в Украйна ще се проведе ново преброяване, където тези числа вече ще са много по-малки. Но те все още ще останат много впечатляващи, така че дори при опростен режим за получаване на руско гражданство, служители на Отдела по миграция на Министерството на вътрешните работи на Руската федерация ще имат напрегнати години. Лентата от 100 хиляди паспорта за бивши граждани на Украйна вероятно ще бъде преодоляна през тази година. Т.е. притокът на украинци към Русия е стабилен и след либерализацията на процедурите той само ще расте.
Държавната дума нарече инициативата на Зеленски за предоставяне на гражданство на руснаците „абсурдно“. Но от обратната страна - тишина. Както вече споменахме, след шестхилядния скок през 2014–2016 г. никой не е особено напорист за паспорт от Украйна и по отношение на броя на издадените документи руснаците са на приблизително същото ниво с арменците. Ще има нов скок - гражданство ще бъде дадено на тези, които екипът на Порошенко игнорираше. Но като цяло тези, които по някаква причина са искали да напуснат, вече са напуснали. Т.е., в Русия, за разлика от Украйна, няма значителна и ясна база от потенциални мигранти именно в тази посока.
Недоволни от властите и искат да напуснат Русия? Ами става. Само за Украйна, защо?
Въпреки че можете да опитате да търсите такава база. От началото на август наблюдаваме опити за организиране на протести в Русия и за доказването на нещо чрез този протест пред властите. Сред демонстрантите вече са забелязали хора с украински знамена и дори табели „Получи се в Украйна - ще сработи и в Русия“ (Какво точно - гражданската война ли?). Аудиторията на тези протести е злато. Може би, точно там процентът на желаещите да получат украинско гражданство чрез опростената процедура се увеличава, приближавайки се по-близо до войната, етническата нетърпимост, икономическата криза и епидемията от морбили - но ние просто не знаем за това?
Само нещо ви подсказва, че отговорът ще бъде в духа на Шариков на Булгаков: „Не съм толкова глупав, че да се измъкна оттук!“
По някаква причина организаторите и активните участници в тези протести не се движат в посока Леонтиевски път 18 (украинското посолство в Москва).
И бягат (в Киев) главно два вида хора. Или има сериозни проблеми със закона в Русия, или откровени русофоби като Айдер Муждабаев. Но последният, в интервю за украинските медии, всъщност призна това.
С други думи, Украйна се превърна в първата държава в света, в която декларацията за омраза към друга държава беше направена като основа за получаване на гражданство. Ходът безспорно е силен, но глупостта му скоро ще стане очевидна дори за инициаторите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Зеленски опростява получаването на украинско гражданство от руснаци „преследвани по политически причини“

ТАСС: Зеленски опростява получаването на украинско гражданство от руснаци „преследвани по политически причини“

13 Август 2019 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинският президент Владимир Зеленски разпореди на правителството да разработи проектозакон за опростяване на реда за получаване на гражданство от руснаци, преследвани заради политическите им убеждения. Съответстващият указ е публикуван на официалния уебсайт на държавния глава във вторник, предава ТАСС.
Както се отбелязва, законопроектът трябва да бъде разработен „без отлагане“.
Съгласно документа, опростения ред ще се разпространи и за чужденци и лица без гражданство, участвали в осъществяването на мерки по обезпечаването на националната сигурност и отбраната на Украйна (Михаил Саакашвили – бел. „Фокус“).
С този указ Зеленски разширява списъка на документите, които могат да станат основание за придобиване на украинско гражданство.
Те включват декларация за отказ на лице, което е преследвано по политически причини да придобие руско гражданство, заедно с подкрепящ документ.
Зеленски също така инструктира кабинета да оптимизира процеса на разглеждане на молби от руснаци за признаване като бежанец или нуждаещи се от допълнителна защита.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Зеленски опростява процедурата за гражданството за руснаци, „преследвани по политически причини“

ТАСС: Зеленски опростява процедурата за гражданството за руснаци, „преследвани по политически причини“

13 Август 2019 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Украйна Владимир Зеленски възложи на правителството да изготви законопроект за опростена процедура за получаване на украински паспорт от руски граждани, които са преследвани по политически убеждения. Съответният указ е публикуван на официалната интернет страница на държавния глава на страната, предава TACC.
„Спешно да се разработи проектозакон, насочен към опростяване на процедурата за придобиване на украинско гражданство от граждани на Руската федерация, които са преследвани по политически причини“, се казва в текста на документа.
Според указа, опростена процедура ще се прилага и за чужденци и лица без гражданство, които „са взели участие в прилагането на мерки за гарантиране на националната сигурност и отбрана на Украйна".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.