НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. д-р Людмила Ангелова, Медицински университет – Варна: Муковисцидозата не е безобиден козметичен ефект

Проф. д-р Людмила Ангелова, Медицински университет – Варна: Муковисцидозата не е безобиден козметичен ефект

16 Юли 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Варна. Муковисцидозата не е безобидно заболяване, не е безобиден козметичен дефект. Това е системно нарушение и иска сериозно обслужване и обгрижване на засегнатите. Това коментира ръководителят на Катедрата по медицинска генетика в Медицинския университет във Варна проф. Людмила Ангелова по време на церемонията по откриване на Експертен център по муковисцидоза в УМБАЛ „Св. Марина“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите й рискът от развиване на болестта, която е най-разпространена от редките заболявания, е висок и е препоръчително да се правят тестове още в началото на бременността. Те обаче не се заплащат от Здравната каса. Същевременно, мутациите на заболяването са над 1700. Някои са изключително редки, а у нас се срещат около 30-40 вида. Има такива, при които страда предимно бял дроб, при други – гастроинтестиналният тракт, при трети – фертилността, а при четвърти може да се изразява с хроничен синузит.
„Имаме сертифицирана лаборатория, която изследва тези пациенти и тя ще продължи да работи и чрез лабораторията по медицинска генетика в болница „Св. Марина“. Изследването се извършва в национална генетична лаборатория“, обясни проф. Ангелова. По думите й, честотата на носителството, без човек да подозира, е между 1 на 25 и 1 на 33. Шансът да се уцели партньор, носител на мутацията, също е голям. Затова и рискът да се роди дете с муковисцидоза е сериозен. Медиците, които откриват заболяването са специалисти в областта на пулмологията, въпреки че впоследствие, почти винаги, се налага намесата на мултидисциплинарен екип. Началото на лечение на пациенти с муковисцидоза е дадено във Варна, в Университетската болница, още през 80-те години на 20-ти век.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Експертен център по муковисцидоза бе открит в УМБАЛ „Св. Марина“

Варна: Експертен център по муковисцидоза бе открит в УМБАЛ „Св. Марина“

16 Юли 2019 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Варна. Експертен център по муковисцидоза бе открит и осветен на петия етаж в УМБАЛ „Св. Марина“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Началникът на Втора детска клиника към лечебното заведение доц. Миглена Георгиева, която е и основател на центъра, обясни, че над 40 специалисти ще консултират и лекуват пациенти в новия център, който ще работи до 16.00 часа всеки ден, но нуждаещите се могат да бъдат приемани и по спешност. Освен детските пулмолози, в експертния център ще работят гастроентеролози, хематолози, кардиолози, ендокринолози и други медици, както и интернисти за възрастните пациенти. Ще има възможност за консултирането на пациентите за тяхното хранене, ще се извършва физиотерапия и ще се оказва психологическа помощ, ще се работи със социални работници. По думите на доц. Георгиева в момента регистрираните болни с муковисцидоза във Варна са 51 души. Целта е на всеки три месеца те да бъдат викани за прегледи и проследяване на състоянието. Въпреки че това е третият експертен център в направлението на педиатрията в болницата, в него ще бъдат консултирани безплатно както деца, така и възрастни.
Муковисцидозата е най-честото рядко заболяване сред бялата раса. По думите на доц. Георгиева, не случайно норвежкият фолклор е определил за муковисцидозата следното: „Тежко на детето, което родено и целунато, е било солено“. Тя посочи, че с времето науката и медицината са се развили и в последните 50 години, продължителността на живота на тези пациенти рязко се увеличава. В момента, с навлизането на генната терапия, средната продължителност на живота е достигнала 50 години. Началникът на Втора детска клиника припомни, че през 2005 година Европейският съюз по муковисцидоза прокламира три постулата за добро качество и продължителност на живота на тези пациенти. Те са: неонатален скрийнинг, изготвяне на регистри и разкриване на експертни центрове към големите университетски болници. „Това е полиорганно заболяване и е необходим мощен диагностичен и терапевтичен ресурс. Такъв център през 2015 година е разрит в Александровска болница в столицата. Около 110 пациенти се лекуват там. Вторият е този във Варна. Очаква се такива да бъдат открити в Пловдив и Плевен. Центърът ще работи всеки ден, ще има възможност за телефонна връзка на пациентите със специалистите в него“, посочи при откриването доц. Георгиева.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая "Рекет". 20 авг...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.