НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. д-р Людмила Ангелова, Медицински университет – Варна: Муковисцидозата не е безобиден козметичен ефект

Проф. д-р Людмила Ангелова, Медицински университет – Варна: Муковисцидозата не е безобиден козметичен ефект

16 Юли 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Варна. Муковисцидозата не е безобидно заболяване, не е безобиден козметичен дефект. Това е системно нарушение и иска сериозно обслужване и обгрижване на засегнатите. Това коментира ръководителят на Катедрата по медицинска генетика в Медицинския университет във Варна проф. Людмила Ангелова по време на церемонията по откриване на Експертен център по муковисцидоза в УМБАЛ „Св. Марина“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите й рискът от развиване на болестта, която е най-разпространена от редките заболявания, е висок и е препоръчително да се правят тестове още в началото на бременността. Те обаче не се заплащат от Здравната каса. Същевременно, мутациите на заболяването са над 1700. Някои са изключително редки, а у нас се срещат около 30-40 вида. Има такива, при които страда предимно бял дроб, при други – гастроинтестиналният тракт, при трети – фертилността, а при четвърти може да се изразява с хроничен синузит.
„Имаме сертифицирана лаборатория, която изследва тези пациенти и тя ще продължи да работи и чрез лабораторията по медицинска генетика в болница „Св. Марина“. Изследването се извършва в национална генетична лаборатория“, обясни проф. Ангелова. По думите й, честотата на носителството, без човек да подозира, е между 1 на 25 и 1 на 33. Шансът да се уцели партньор, носител на мутацията, също е голям. Затова и рискът да се роди дете с муковисцидоза е сериозен. Медиците, които откриват заболяването са специалисти в областта на пулмологията, въпреки че впоследствие, почти винаги, се налага намесата на мултидисциплинарен екип. Началото на лечение на пациенти с муковисцидоза е дадено във Варна, в Университетската болница, още през 80-те години на 20-ти век.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Експертен център по муковисцидоза бе открит в УМБАЛ „Св. Марина“

Варна: Експертен център по муковисцидоза бе открит в УМБАЛ „Св. Марина“

16 Юли 2019 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Варна. Експертен център по муковисцидоза бе открит и осветен на петия етаж в УМБАЛ „Св. Марина“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Началникът на Втора детска клиника към лечебното заведение доц. Миглена Георгиева, която е и основател на центъра, обясни, че над 40 специалисти ще консултират и лекуват пациенти в новия център, който ще работи до 16.00 часа всеки ден, но нуждаещите се могат да бъдат приемани и по спешност. Освен детските пулмолози, в експертния център ще работят гастроентеролози, хематолози, кардиолози, ендокринолози и други медици, както и интернисти за възрастните пациенти. Ще има възможност за консултирането на пациентите за тяхното хранене, ще се извършва физиотерапия и ще се оказва психологическа помощ, ще се работи със социални работници. По думите на доц. Георгиева в момента регистрираните болни с муковисцидоза във Варна са 51 души. Целта е на всеки три месеца те да бъдат викани за прегледи и проследяване на състоянието. Въпреки че това е третият експертен център в направлението на педиатрията в болницата, в него ще бъдат консултирани безплатно както деца, така и възрастни.
Муковисцидозата е най-честото рядко заболяване сред бялата раса. По думите на доц. Георгиева, не случайно норвежкият фолклор е определил за муковисцидозата следното: „Тежко на детето, което родено и целунато, е било солено“. Тя посочи, че с времето науката и медицината са се развили и в последните 50 години, продължителността на живота на тези пациенти рязко се увеличава. В момента, с навлизането на генната терапия, средната продължителност на живота е достигнала 50 години. Началникът на Втора детска клиника припомни, че през 2005 година Европейският съюз по муковисцидоза прокламира три постулата за добро качество и продължителност на живота на тези пациенти. Те са: неонатален скрийнинг, изготвяне на регистри и разкриване на експертни центрове към големите университетски болници. „Това е полиорганно заболяване и е необходим мощен диагностичен и терапевтичен ресурс. Такъв център през 2015 година е разрит в Александровска болница в столицата. Около 110 пациенти се лекуват там. Вторият е този във Варна. Очаква се такива да бъдат открити в Пловдив и Плевен. Центърът ще работи всеки ден, ще има възможност за телефонна връзка на пациентите със специалистите в него“, посочи при откриването доц. Георгиева.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.