НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Васил Грудев, ДФЗ: От 23-ма, само трима директори на дирекции са на работа

Васил Грудев, ДФЗ: От 23-ма, само трима директори на дирекции са на работа

22 Юли 2019 | 09:00 | Агенция "Фокус"
София. Наистина само трима от директорите в ДФЗ са на работа. Ситуацията е наистина шокираща. Имаме кардинален проблем, който надявам се, още днес да бъде решен. Това каза новият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” Васил Грудев в интервю за предаването на Нова телевизия „Здравей, България”. Той заяви, че заради специализираната акция и обвиненията във фонда служителите били в стрес. „Не забравяйте, че се намираме и в летен сезон, но аз се надявам, че и тази ситуация, която доведе до едно голямо стресиране на служителите в ДФЗ, ще бъде преодоляна. От работата на всички тези хора зависи разпределянето на целия бюджет”, добави той.
Васил Грудев обясни, че ДФЗ получава най-големия бюджет на европейски пари в България. „Не само е най-големият, но той и кумулативно, сравнен с всички други европейски фондове, представлява около 45% от целия бюджет”, каза още той.
„Това, което е открито в дома на служителя на фонда, е било абсолютно шокиращо и аз не знам какво прави той в ДФЗ. Каква е идеята му за работа и какво кариерно развитие очаква. Говорейки си за този служител, ние не бива да обобщаваме с работата на всички служители във фонда, който има над 1500 служители”, обясни Грудев. Той отрече да познава служителя, който е работил в оторизацията на плащанията. По думите му той е бил на ниско експертно ниво.
600 000 лева са върнати към момента от собственици на къщи за гости, финансирани по европроекти, които обаче не ги използвали по предназначение. След многобройните проверки и констатираните нарушения, стана ясно, че общата сума, която трябва да се върне е в размер на 10 милиона лева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Грудев, ДФЗ: Не планирам промени в структурата на фонда

Васил Грудев, ДФЗ: Не планирам промени в структурата на фонда

19 Юли 2019 | 16:50 | Агенция "Фокус"
София. Целенасочени промени, свързани с персонални изменения в структурата на фонда, не планирам. Това каза новоизбраният изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев на брифинг в министерството на земеделието, храните и горите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първите проблеми, които реша, ще са свързани с актуализиране и с въвеждане на по-стегнати мерки относно оторизацията и изплащането, разглеждането на проекти. Още в стъпването на длъжност на министър Танева набелязахме един екшън план, по който да действаме, тъй като имаше определени забавяния в оторизация, в договаряне на различни мерки“, каза той. Грудев подчерта, че имат до края на годината един много стегнат график, който трябва да бъде свързан с изплащане на средствата от самата програма за „Развитие на селските райони“ и от схемите за директни плащания на площ, където трябва да се финализират всички проверки, така че плащанията да се извършат до края на годината, защото има бюджетни рестрикции, които трябва да бъдат изпълнени от фонда. На въпрос на журналисти дали ще го отдели от министерството на земеделието, храните и горите, той каза, че разплащателна агенция има своята функционална независимост. „На този етап няма избран заместник за ресора на господин Господинов, така че той ще бъде на пряко подчинение на изпълнителния директор“, поясни той на въпрос дали има избран заместник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Грудев, ДФЗ: Трябва да продължим и занапред в дух на прозрачност и подобряване на диалога с бенефициентите и обществеността

Васил Грудев, ДФЗ: Трябва да продължим и занапред в дух на прозрачност и подобряване на диалога с бенефициентите и обществеността

19 Юли 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
София. Считам, че трябва да продължим и занапред в този дух на откритост, прозрачност, подобряване на диалога със самите бенефициенти и подобряване на комуникацията с обществеността. Това каза новоизбраният изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев на брифинг в министерството на земеделието, храните и горите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Грудев подчерта, че е необходимо да се внесе спокойствие в системата. „Аз съм човек, който е стар за самата система. Лично аз съм минал през всички стъпала в държавен фонд „земеделие“. В това число съм бил и изпълнителен директор и заместник изпълнителен директор“, каза още Грудев. „На първо място ще стартираме с това успокояване на системата, защото тя трябва да функционира спокойно, но и прозрачно. Изключително е важно и ще държа на прозрачността в комуникацията и във всички действия на служителите в Държавен фонд „Земеделие“, обясни той. „Подобен тип акции внасят стрес в системата, но това от друга страна показва, че има неща, които могат да бъдат променени. Мотото ми на този етап ще бъде: „Спокойствие и прозрачност“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДФЗ има ново ръководство, след като изпълнителният директор Живко Живков е подал оставка

ДФЗ има ново ръководство, след като изпълнителният директор Живко Живков е подал оставка

19 Юли 2019 | 16:07 | Агенция "Фокус"
София. На свое заседание, Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ избра ново ръководство на Фонда. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието, храните и горите. За изпълнителен директор на ДФЗ е избран Васил Грудев. От април 2006 г. до август 2013 г. Васил Грудев заема различни позиции в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). От април 2006 г. до декември 2008г. е експерт в отдел „Директни плащания на площ“. През декември 2008 г. става главен експерт в същия отдел. В периода 2009-2011 г. е началник на отдел „Технически инспекторат“. От август 2011 г. до август 2013 г. е заместник - изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, а от септември 2013 г. до ноември 2013 г. заема длъжността изпълнителен директор на ДФЗ. В периода август-ноември 2014 г. е министър на земеделието и храните в служебното правителство на Георги Близнашки. От ноември 2014 г. до януари 2017 г. е заместник-министър на земеделието и храните.
Управителният съвет на ДФЗ прие подадената от Живко Живков молба за освобождаване от поста изпълнителен директор. В мотивите за решението си Живков посочва, че иска да бъде запазен имиджа на ДФЗ.
УС прие и оставката на заместник-изпълнителния директор Калоян Костадинов. На заседанието бе освободен и заместник-изпълнителният директор Георги Динев.
УС избра за заместник-изпълнителен директор Иван Капитанов. От 2017 г. до момента той е заместник председател на Съвета на директорите на Пристанище Бургас ЕАД. От 2014 до 2017 г. е председател на съвета на дружеството. От април 2011 г. до ноември 2013 г. е бил заместник-изпълнителен директор на ДФЗ. Работил е от 2002 г. до 2011 г. в Министерство на финансите като държавен експерт в дирекция „Финанси на реалния сектор“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният наказателен съд пусна под гаранция петима от задържаните служители на Държавен фонд "Земеделие"

Специализираният наказателен съд пусна под гаранция петима от задържаните служители на Държавен фонд "Земеделие"

19 Юли 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният наказателен съд пусна под гаранция петима от задържаните служители на Държавен фонд "Земеделие". Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Днес на двама от обвинените служители от Фонд "Земеделие" са наложени парични гаранции (от по 6000 лева). Решението на Специализирания съд е окончателно.
Вчера на трима от обвинените по делото бяха наложени гаранции съответно от 26 000 лв, 10 000 лв. и 7 000 лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура привлече към наказатена отговорност петима от задържаните служители в Държавен фонд „Земеделие“

Специализираната прокуратура привлече към наказатена отговорност петима от задържаните служители в Държавен фонд „Земеделие“

17 Юли 2019 | 17:17 | Агенция "Фокус"
София. Специализирана прокуратура привлече към наказателна отговорност петима служители в Държавен фонд „Земеделие“. Това съобщиха от Апелативната специализирана прокуратура. Четирима от тях са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление (по чл.282, ал.1 от НК) - неизпълнение и нарушаване на служебните им задължения при обработката на заявления пред фонда за финансово подпомагане на еднолични търговци, свързани с обвиняемия по делото срещу Миню Стайков и други 7 лица. Петият служител на Държавен фонд „Земеделие“ е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група (престъпление по чл.321, ал.6 от НК). Сред обвинените лица е и заместник-изпълнителен директор на Държавния фонд „Земеделие“.
Трима от обвинените са дали подробни обяснения и са съдействали максимално на воденото наказателно производство. На тях са определени мерки за неотклонение „Парична гаранция“, съответно в размер 26 000 лв., 10 000 лв.
и 7000 лв. Другите двама двама обвиняеми са задържани за срок до 72 часа, през които ще се събират други доказателства и ще се преценява каква мярка за неотклонение да им бъде определена. На петимата привлечени служители са наложени забрани за напускане на страната.
По време на действията по разследването срещу тях 16.07.2019 г. са събрани писмени доказателства за това, че едно от обвинените длъжностни лица от фонда е раздал през последната година с договори за заем общо 1,8 милиона лева на търговски дружества, в т.ч. на дружества, предлагащи бързи кретити. От същото длъжностно лице са иззети и два луксозни автомобила, единият от които брониран Мерцедес, който е бил оставен на съхранение в гараж в дома на Стайко и Миню Стайкови в столицата. Същото длъжностно лице е в родство по сватовство със Стайкови.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Трябва да е ясно на всички български граждани, че компромиси с корупцията няма да бъдат правени

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Трябва да е ясно на всички български граждани, че компромиси с корупцията няма да бъдат правени

16 Юли 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да е ясно на всички български граждани, че компромиси няма да бъдат правени, независимо за кой и за какво ниво става въпрос. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев на брифинг във връзка с разследването на Специализираната прокуратура в Държавен фонд „Земеделие“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Действията, които се разследват сега в Държавен фонд „Земеделие“, са от времето, когато изпълнителен директор на Фонд „Земеделие“ е бил Румен Порожанов. Към този момент няма доказателства, които да го ангажират него с наказателна отговорност“, каза Иван Гешев като добави, че заместник-директора на Фонда не е от времето на Порожанов, а от няколко месеца заема тази длъжност. „Работата на прокуратурата не е да извършва анализ как функционира административно едно министерство или агенция, а да събира доказателства и да разследва данни за извършени престъпления. Това правим по конкретния случай“, каза Гешев в отговор на въпрос дали ще задълбочат разследването. Той заяви, че прокуратурата може само да повдигне обвинения при констатирани доказателства, като допълни, че управленските решения не се вземат от прокуратурата никъде по света. „Един от проблемите, които създават чувство за несправедливост в обществото, е липсата на приличие. Корупция има навсякъде в Европа, въпросът е, че при нас има чувство на безнаказаност и липса на елементарно приличие“, каза Иван Гешов.
Относно хакерските атаки в НАП той коментира, че прокуратурата е сезирана, но не може да даде повече информация.
Във връзка с разследването във Военно разузнаване срещу сегашния и срещу бившия шеф на служба „Военна информация“ Иван Гешев каза, че там вече има привлечени лица под наказателна отговорност. „Там има привлечени под наказателна отговорност 2 лица – бившият шеф на служба „Военна информация“ и настоящият“, каза той. Гешев добави, че част от информацията по случая е лъжа. „Целенасочена лъжа е, че в тази служба прокуратурата извършва някакви действия, свързани с чисто оперативната дейност на служба „Военна информация“. Тази лъжа е обяснима“, заяви Гешев. Той каза, че истината е, че разследването е в две посоки. „Едната е изтичане на класифицирана информация и втората насока е финансови нарушения. Към този момент няма обвинения за финансови нарушения“, добави той. Гешев заяви, че както служителите на Държавен фонд „Земеделие“, така и на служба „Военна информация“ трябва да работят за държавата и за българските граждани. „Не е нормално да ти плащат заплатата българските граждани, а ти да обслужваш бизнес интереси за отпускане на програми или представител на служба „Военна информация“ да е таксиметров шофьор на бизнесмен за няколко дни“, добави Иван Гешев. Той каза още, че това би трябвало да е обидно не само за офицерите, но и за българските граждани. Той коментира и къщите за гости, като заяви, че работят по случая.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев: 6 души от Държавен фонд „Земеделие“ са задържани за 24 часа

Зам. главният прокурор Иван Гешев: 6 души от Държавен фонд „Земеделие“ са задържани за 24 часа

16 Юли 2019 | 12:55 | Агенция "Фокус"
София. В момента 6 лица от ДФЗ са с мярка задържане по реда на ЗМВР за 24 часа. Това каза заместник главният прокурор Иван Гешев на брифинг във връзка с разследването на Специализираната прокуратура в Държавен фонд „Земеделие“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "В ДФЗ се извършват действия под надзора на Специализираната прокуратура по досъдебно производство за делото срещу групата, ръководена от обвиняемия Миньо Стайков. В хода на това досъдебно производство са привлечени към наказателна отговорност 8 лица", каза Гешев. Той добави, че ръководител на групата е Миньо Стайков, който е с мярка задържане под стража."Налице са и обвинения за вторични престъпления за присвояване на евросредва - получени 8 млн. лв. и опит да бъдат получени около 5 млн. евро, тоест на обща стойност 18 млн. лв. при разрешени лимити общо за две програми от около 5 млн. лв.", каза още Иван Гешев. Той добави, че са се събрали още доказателства и данни по това досъдебно производство."За да се случи това нещо, му е оказано съдействие от служители на ДФЗ, които не са изпълнили служебните си задължения", каза той. Гешев заяви, че към този момент са налице доказателства за престъпление по служба от длъжностни лица от ДФЗ. "В резултат на този анализ се извършват претърсвания на домашни адреси и на служебните кабинети на 6 лица от ДФЗ, включително заместник-изпълнителния директор на ДФЗ, директори на дирекции и други", добави Гешов. Той каза, че тези 6 лица са задържани за 24 часа, в рамките на които екипът от следователи от следствения отдел на Специализираната прокуратура и наблюдаващи прокурори ще преценят колко от тези 6 лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност и какви ще бъдат мерките за неотклонение. "Лицата са 6 само за днес. Във ДФЗ колко от тези 6 ще бъдат привлечени ще се прецени през следващите 24 часа от наблюдаващия прокурор", добави той. Гешев каза още, че от май месец досега са събирани доказателства, изготвяни са експертизи и са разпитвани свидетели.
"Фокус" припомня: по-рано през деня стана ясно, че Специализираната прокуратура, съвместно с ГДБОП и с КПКОНПИ, извършва действия, свързани с досъдебното производство срещу Миньо Стайков за злоупотреба с европейски фондове. От прокуратурата по-рано съобщиха, че се претърсват кабинети на служители във фонда, както и техни адреси, също се иззрмат и документи свързани с изпълнението на Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Надежда ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пред сградата на Държавния фонд „Земеделие“ ще се проведе брифинг по повод разследването за злоупотреби с европейски фондове

Пред сградата на Държавния фонд „Земеделие“ ще се проведе брифинг по повод разследването за злоупотреби с европейски фондове

16 Юли 2019 | 10:20 | Агенция "Фокус"
София. Пред сградата на Държавния фонд „Земеделие“ ще се проведе брифинг по повод разследването за злоупотреби с европейски фондове. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Събитието ще се състои около 12 часа пред сградата на Държавния фонд „Земеделие“ на бул. „Цар Борис III“ 136. Изявление ще направи заместникът на главния прокурор Иван Гешев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура разследва Държавен фонд „Земеделие“ във връзка с делото срещу Миню Стайков за злоупотреби с европейски фондове

Специализираната прокуратура разследва Държавен фонд „Земеделие“ във връзка с делото срещу Миню Стайков за злоупотреби с европейски фондове

16 Юли 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура разследва Държавен фонд „Земеделие“ във връзка с делото срещу Миню Стайков за злоупотреби с европейски фондове. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Специализираната прокуратура, съвместно с ГДБОП и със съдействието на КПКОНПИ, извършва действия по разследването в Държавен фонд „Земеделие“, свързани с досъдебното производство срещу Миню Стайков. Претърсват се кабинети на служители във фонда, както и техни адреси. Изземат се документи във връзка с изпълнението на Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Миню Стайков остава в ареста

Миню Стайков остава в ареста

27 Май 2019 | 19:07 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран наказателен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на обвиняемия Миню Стайков, предаде Нова телевизия. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщиха от съда.
Собственикът на "Винпром - Карнобат" Миню Стайков е задържан от началото на септември, когато беше обвинен в ръководене на организирана престъпна група за данъчни престъпления и незаконно производство на цигари. Дни преди да изтече законоустановеният срок за задържането му, спецпрокуратурата му повдигна нови обвинения - за злоупотреба с европари.
Специализираният наказателен съд го остави в ареста, а Стайков започна гладна стачка в знак на протест.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Апелативният специализиран съд ще решава дали да пусне от ареста Миню Стайков

Апелативният специализиран съд ще решава дали да пусне от ареста Миню Стайков

21 Май 2019 | 09:06 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран съд ще решава дали да пусне от ареста собственика на "Винпром - Карнобат" Миню Стайков. Решението ще зависи от назначената от съда комплексна тройна медицинска експертиза. Стайков е под стража от началото на миналия септември, когато беше обвинен в ръководство на престъпна група за данъчни престъпления и незаконно производство и търговия с цигари. Когато изтече максималният 8-месечен срок за задържането му, Специализираната прокуратура го обвини в злоупотреба с европейски средства и поиска нов постоянен арест. Стайков обжалва със здравословни аргументи. Той идва в съда в инвалидна количка, а адвокатът му обяви, че Миню Стайков е в гладна стачка, за да покаже отношението си към правосъдната система. Вчера жители на Карнобат започнаха да събират подписка в подкрепа на бизнесмена, която ще бъде внесена в Народното събрание.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура внесе искане за постоянен арест на Миню Стайков, обвинен за злоупотреби с европейски фондове

Специализираната прокуратура внесе искане за постоянен арест на Миню Стайков, обвинен за злоупотреби с европейски фондове

7 Май 2019 | 10:33 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за определяне на най-тежка мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Миню Стайков, обвинен за участие в престъпен сговор за злоупотреби с европейски фондове. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Очаква се съдът за насрочи час на делото по мярката днес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.