НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Пламен Павлов: Сигурен съм, че гробът на Христо Чернопеев в Ново село би могъл да бъде открит

Проф. Пламен Павлов: Сигурен съм, че гробът на Христо Чернопеев в Ново село би могъл да бъде открит

16 Юли 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
София. Сигурен съм, че гробът на Христо Чернопеев в Ново село би могъл да бъде открит. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“историкът проф. Пламен Павлов за годишнината от рождението на Христо Чернопеев. Проф. Павлов посочи, че в Ново село, Щипско е бил гробът на Христо Чернопеев. „Това е първият от 11 войнишки гробове, които за съжаление по време на комунистическия режим са заличени. Съвсем в ново време, поради някакъв ремонт, на практика бяха унищожени. Имаше реакция, беше в съвсем близкото минало през 2010 г. По него се замълча, но съм сигурен, че този гроб би могъл да бъде открит и в момента“, каза проф. Павлов. Той припомни, че дълги години този гроб е бил отрупан с цветя. По думите му това говори за изключителната популярност на Христо Чернопеев. Той е една безспорна фигура, която иначе е противоречива като всички живи хора и като всички изявени дейци на македонската борба. „Неговият гроб е поруган от днешните македонисти и то във времето на независимата република Македония, днес Северна Македония. Това само по себе си е едно позорно петно върху режима на Никола Груевски и въобще върху управляващия елит на Република днешна Северна Македония преди да речем десетина години. Отношението към тази част от общата ни българска история не се е прочменило особено и днес. Затова трябва да се отдаде дължимото на президента Стево Пендаровски, който поне каза истината, че тези хора са българи. Той каза и друго, че те нямали нищо общо с идеята за Велика Санстефанска България. Напротив, в тяхната душа, в тяхното съзнание е идеята за единството на българската нация и това се вижда много добре от живота на самия Христо Чернопеев, който много пъти се връща в България. Той има семейство, но винаги отива в Македония. Води други хора от самата България. Там няма свои и чужди, няма македонци и българи – има само българи“, подчерта историкът.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Христо Чернопеев е знакова личност за нашата обща българска история с Македония

Проф. Пламен Павлов: Христо Чернопеев е знакова личност за нашата обща българска история с Македония

16 Юли 2019 | 14:45 | Агенция "Фокус"
София. Христо Чернопеев е знакова личност за нашата обща българска история с Македония. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“историкът проф. Пламен Павлов за годишнината от рождението на Христо Чернопеев. „Общата ни история е обща българска, а не общо понятие за съседни, балкански народи. Става дума за един и същи народ, син на който е Христо Чернопеев“, подчерта историкът. Проф. Павлов посочи, че в Македония Чернопеев се ползва с достатъчна популярност, макар че делото му е силно манипулирано и представено в твърде невярна светлина. „Включително проф. Ванчо Георгиев от членовете на македонската част на специализираната комисия по спорни въпроси има една публикация, в която обявява Христо Чернопеев за един от радетелите на самостоятелна македонска нация. Георгиевски чете твръде манипулативно това, което е писал и казал Христо Чернопеев. Никъде той не е говорил за отделна македонска нация. Той самият се е чувствал българин и е чувствал и хората в Македония като българи. Те са го чувствали като един от тях. Неслучайно това е една легендарна фигура, която тогава е имала изключителна популярност. Христо Чернопеев е човек от бедно селско семейство, родом от село Дерманци, Ловешко“, каза още историкът. Проф. Павлов изтъкна, че Чернопеев учи в прогимназията в Плевен, след това служи в 17-ти Плевенски полк. „След това в гарнизона на Ломския полк в Белоградчик. Там се сприятелява с Борис Сарафов, който е в същия гарнизон. Оттам влиза в офицерските братства, които променят цялата температура на българското македонско национално-освободително движение“, добави още историкът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Навървшат се 151 години от рождението на Христо Чернопеев

Навървшат се 151 години от рождението на Христо Чернопеев

16 Юли 2019 | 08:38 | Агенция "Фокус"
София. Христо Чернопеев е роден на 16 юли 1868 г. Дерманци, Ловешко. Чернопеев е деец на национално-освободителното движение в Македония и Одринско и ръководител на Струмишки окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Чернопеев служи в 17-ти Плевенски полк. По-късно става фелдфебел в 15-ти Ломски полк в Белоградчик. Заедно с него служи и Борис Сарафов. Именно той привлича Пеев към македоно-одринското освободително движение. През 1899 година след като напуска военната си служба отива в Солун. Там се занимава с военно обучение на членове на ВМОРО. През февруари 1900 г. е привлечен към четата на Михаил Апостолов Попето. Четата действа в Гевгелийско и Ениджевардарско. Същата година той става самостоятелен войвода. Четата на Христо Чернопеев, заедно с тези на Кръстьо Асенов и Яне Сандански участва в аферата „Мис Стоун“. Чернопеев е деен участник в Илинденско-Преображенското въстание, в двете Балкански войни и в Първата световна война, както и в редица сражения в Македония и Одринско. Убит е в боевете при Криволак на 23 октомври 1915 г. (6 ноември н.ст.). Чернопеев е единственият български народен представител, който сам е пожелал да бъде освободен от поста и имунитета си, след започването на войната и заминал на фронта в Македония. Тялото на легендарният войвода е положено с почести в двора на църквата "Успение Богородично" в Ново село, Щипско, редом с други десет български офицери, паднали пред Криволак. Впоследствие гробовете са заличени от сърбоманите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август 2019 година
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.