НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: Административният съд в града разглежда дела срещу финансови корекции при изпълнение на европейски проекти

Кюстендил: Административният съд в града разглежда дела срещу финансови корекции при изпълнение на европейски проекти

16 Юли 2019 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Административният съд в Кюстендил разглежда дела срещу финансови корекции при изпълнение на европейски проекти. Това съобщи на пресконференция административният ръководител на съда Иван Демиревски, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. По думите на съдия Иван Демиревски става въпрос за дела по Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, които от началото на годината са 24.
„Последните дела са главно срещу финансови корекции по различни видове проекти на общините. Почти няма община от Кюстендилска област, а и не само от Кюстендилска, просто в цялата страна е така - съответните управляващи органи, след извършване на проверки, обикновено правят корекции по различните видове договори”, каза Иван Демиревски. По думите му финансовите корекции са обикновено между 5 и 15 % от общата сума по даден проект. „Не са лесни тези дела. Изискват нужда от вещи лица. С вещите лица става все по-трудна работата. Много трудно се намират вещи лица. Повечето отказват да извършват експертизи”, уточни Иван Демиревски.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Административният съд отчита повече образувани и разгледани дела

Кюстендил: Административният съд отчита повече образувани и разгледани дела

16 Юли 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Административният съд в Кюстендил отчита повече образувани и разгледани дела. Това съобщи на пресконференция административният ръководител на съда Иван Демиревски, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Данните сочат на увеличаване както на общия брой образувани дела, така и на общия брой разгледани и свършени дела спрямо полугодието на миналата година. Към края на месец юни 2019 година в Административен съд – Кюстендил са образувани общо 524 дела, от които административните дела са 319, а касационни дела са 205. От предходния период са останали висящи общо 242 дела, съответно административни 169 и касационни 73 дела. От общия брой дела за разглеждане 766 са свършени 539 дела или 70% от общия брой. По отношение на показателя за срочност съдебните актове по всички свършени дела са изготвени в едномесечния срок. От общия брой административни дела, които съдът разглежда като първа инстанция – 488, най-много са делата по исковите производства по АПК – общо 97, от които новообразувани са 65 и 32 са останали от предходен период, като свършени от тях са 61 дела и остават висящи 36 дела. На второ място са частни административни дела – общо 50. На трето място са делата по жалби по Закона за устройство на територията и Закона за кадастъра и имотния регистър – общо 40 броя, от които новообразувани са 20 броя и 20 броя са от предходен период; свършени са 20 дела и остават висящи 20 дела. Извън описаните съдебни производства по отделните материални закони, в общия брой административни дела се включват и такива, образувани по жалби по нормативни актове, които възлизат общо на 136 броя, като новообразувани са 84 дела и висящи от предходен период са 52 дела. В тази група са включени и делата по Закон за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, които от началото на годината са 24.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая "Рекет". 20 авг...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.