НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Борис Попиванов, политолог: Има шанс дясната доминация в София да бъде отхвърлена на местните избори ако се намери оптималната фигура, която да привлече недоволните от управлението на ГЕРБ

Борис Попиванов, политолог: Има шанс дясната доминация в София да бъде отхвърлена на местните избори ако се намери оптималната фигура, която да привлече недоволните от управлението на ГЕРБ

16 Юли 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. Има шанс дясната доминация в София да бъде отхвърлена на местните избори ако се намери оптималната фигура, която да успее да привлече недоволните от управлението на ГЕРБ в столицата. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Борис Попиванов по повод заканата на Мая Манолова да се кандидатира за кмет на столицата. Той коментира, че едва ли битката за София ще е единствената интересна. „Истината е, че в София се чувства голямо изхабяване на управлението на ГЕРБ. То не носи вдъхновение, а постоянни недоволства и несъгласия, но от това не следва, че непременно ще падне. Изисква се много работа и голяма концентрация, нужна е много точна преценка от страна на БСП, за която още не знаем дали са способни да го направят“. Политологът коментира и как ще се отрази започналата процедура за избор на главен прокурор на резултатите на местните избори. „Много е важно към какъв тип кампания ще се ориентират политическите сили. Дали тази кампания ще бъде изцяло фокусирана върху местните, локални кампании, или ще се търси някаква обща национална кампания с национални послания и с някаква национална концепция и идея. Колкото по-национална е тази кампания, толкова повече ще й влияят съответните национални събития, какъвто е безспорно изборът на главен прокурор. Не съм сигурен до колко изборът на главен прокурор сам по себе си и в този момент ще повлияе върху нагласите за мастния вот, но не бих изключил не толкова главния прокурор, но прокуратурата като цяло да бъде един доста важен фактор при отсяването на кандидати и при провеждането на самата кампания. Известно е, че мнозина от участващите в надпреварата, и на предишни избори е било така, сега вероятно и повече, има от какво да се притесняват и въздействието върху тях би могло да бъде упражнявано по всякакви начини, включително и чрез прокуратурата“, каза още Борис Попиванов.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Попиванов, политолог: Видима е кризата в трите най-големи политически партии у нас

Борис Попиванов, политолог: Видима е кризата в трите най-големи политически партии у нас

16 Юли 2019 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. Видима е кризата в трите най-големи политически партии у нас. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ фитопатологът Борис Попиванов. По думите му и трите партии имат съществен проблем с намирането на оптимален баланс на отношения между централните ръководства, местните структури и кметовете.След оставката на Цветан Цветанов изниква въпросът до каква степен местните структури на ГЕРБ показват необходимата лоялност към лидера на партията Бойко Борисов и до каква степен са склонни да работят при новата ситуация, каза той. Според него при ДПС се наблюдава стесняване на електоралната база, което води до минималистичната цел, която те си поставиха на тези избори – да запазят своето присъствие в местната власт, не толкова да го разширяват. Политологът коментира и състоянието и целите на БСП. Според него те тръгват от най-ниската изходна точка, която са имали в течение на целия преход от липсата на дори един областен център, ръководен от червен кмет, съответно необходимостта да се премине към много по-радикални промени, за да се преодолее ситуацията, която е обхванала местната власт, една от най-силните крепости по принцип на социалистическата партия. Според Попиванов има много варианти за развитие на етичната комисия на ГЕРБ. „Тя би могла да изпълни първоначалното си намерение да минимизира щетите от възможни подозрения в незаконни забогатявания и различни своеволни действия и да дисциплинира твърде разпасалият се местен елит на ГЕРБ. Но би могло да се превърне и в център за боричкания и раздаване на сенчесто вътрешно правосъдие, като по този начин изпълни противоположната на първоначалният си план мисия. Времето е малко и за няколко седмици ще разберем до каква степен е стигнало това отсяване и до каква степен ще бъде инструмент за отстраняване на неудобните пред герберската номенклатура“, коментира той. Борис Попиванов каза още, че е възможно тази комисия да работи за изработване на по-точни и ясни критерии за най-добрите номинации за кметове и общински съветници. Прави впечатление, че на етап, в които остават 3-4 месеца до местните избори, все още не са ясни кандидатите на основните сили. Това показва че безспорни кандидати няма, добави той.

Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.