НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Пламен Павлов: Сигурен съм, че гробът на Христо Чернопеев в Ново село би могъл да бъде открит

Проф. Пламен Павлов: Сигурен съм, че гробът на Христо Чернопеев в Ново село би могъл да бъде открит

16 Юли 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
София. Сигурен съм, че гробът на Христо Чернопеев в Ново село би могъл да бъде открит. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“историкът проф. Пламен Павлов за годишнината от рождението на Христо Чернопеев. Проф. Павлов посочи, че в Ново село, Щипско е бил гробът на Христо Чернопеев. „Това е първият от 11 войнишки гробове, които за съжаление по време на комунистическия режим са заличени. Съвсем в ново време, поради някакъв ремонт, на практика бяха унищожени. Имаше реакция, беше в съвсем близкото минало през 2010 г. По него се замълча, но съм сигурен, че този гроб би могъл да бъде открит и в момента“, каза проф. Павлов. Той припомни, че дълги години този гроб е бил отрупан с цветя. По думите му това говори за изключителната популярност на Христо Чернопеев. Той е една безспорна фигура, която иначе е противоречива като всички живи хора и като всички изявени дейци на македонската борба. „Неговият гроб е поруган от днешните македонисти и то във времето на независимата република Македония, днес Северна Македония. Това само по себе си е едно позорно петно върху режима на Никола Груевски и въобще върху управляващия елит на Република днешна Северна Македония преди да речем десетина години. Отношението към тази част от общата ни българска история не се е прочменило особено и днес. Затова трябва да се отдаде дължимото на президента Стево Пендаровски, който поне каза истината, че тези хора са българи. Той каза и друго, че те нямали нищо общо с идеята за Велика Санстефанска България. Напротив, в тяхната душа, в тяхното съзнание е идеята за единството на българската нация и това се вижда много добре от живота на самия Христо Чернопеев, който много пъти се връща в България. Той има семейство, но винаги отива в Македония. Води други хора от самата България. Там няма свои и чужди, няма македонци и българи – има само българи“, подчерта историкът.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Христо Чернопеев е следвал заветите на Левски и Гоце Делчев, че всичко трябва да се даде в името на свободата

Проф. Пламен Павлов: Христо Чернопеев е следвал заветите на Левски и Гоце Делчев, че всичко трябва да се даде в името на свободата

16 Юли 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
София. Христо Чернопеев е следвал заветите на Левски и Гоце Делчев, че всичко трябва да се даде в името на свободата. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“историкът проф. Пламен Павлов за годишнината от рождението на Христо Чернопеев. По думите му водеща е ролята на Христо Чернопеев в аферата „Мис Стоун“. „Това се вижда от документите, от спомените, от филма „Мера според мера“. Надявам се, че в Македония този филм ще намери огромна публика, тъй като става дума за знакови неща - за най-големия апогей на борбата за освобождение на македонските и тракийските българи. Ето какво казва в леко анекдотичен план Антон Страшимиров. „Христо Чернопеев обещава на Гоце Делчев да намери пари на организацията“. Искам да вметна, тъй като сме в навечерието на поредната годишнина от рождението на Васил Левски. Това е политиката на революционен терор, която беше прилагана от Васил Левски от Вътрешната организация в България преди Освобождението. Гоце Делчев и всички дейци на движението в поробените земи следват този модел. Христо Чернопеев поема такъв ангажимент. Той е в основата на така наречена афера с отвличането на Мис Стоун. Знаем, колко анекдотитчни моменти има в нея. Той носи на Гоце Делчев 13 500 турски лири. Това е една огромна сума за времето си“, каза още проф. Павлов. Той обясни, че Антон Страшимиров разказва спомените на тогавашните дейци. „Страшимиров разказва,че след тази афера Чернопеев изведнъж се умърлушва, а той е корав човек, образец на комита. Обучил е хиляди българи във въоръжената борба. След като го питат какво му става, той отговаря: „Искам да видя децата си и пък нямам пари“. Според разказа на Страшимиров Чернопеев е искал да им остави поне един чувал брашно. Страшимиров пише: „Стоях поразен. Този човек беше донесъл 13 500 лири. След като му казват, че организацията сега има пари, Чернопеев, отговаря: „Ние влачихме жени по планините не за да храним своите деца, а за да освободим поробена Македония“. В крайна сметка дейците събират помежду си 80 лв. и той отива да види своето семейство, като му носи един чувал брашно“, обясни още историкът. По думите му това не е милозлива история от сапунен сериал, а е самата истина. „Така са мислили тези хора тогава и така са възпитавани. Могат да се замислят тези, които твърдят, че Гоце Делчев и всички други, включително и Чернопеев, родом от самата България, са се борили за отделна македонска държава или за отделна македонска нация. Те следват заветите на Левски, следват идеалите от преди Освобождението, че трябва всичко да се даде в името на свободата, колкото и днес на нас това да ни звучи фантастично“, подчерта още историкът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Христо Чернопеев е знакова личност за нашата обща българска история с Македония

Проф. Пламен Павлов: Христо Чернопеев е знакова личност за нашата обща българска история с Македония

16 Юли 2019 | 14:45 | Агенция "Фокус"
София. Христо Чернопеев е знакова личност за нашата обща българска история с Македония. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“историкът проф. Пламен Павлов за годишнината от рождението на Христо Чернопеев. „Общата ни история е обща българска, а не общо понятие за съседни, балкански народи. Става дума за един и същи народ, син на който е Христо Чернопеев“, подчерта историкът. Проф. Павлов посочи, че в Македония Чернопеев се ползва с достатъчна популярност, макар че делото му е силно манипулирано и представено в твърде невярна светлина. „Включително проф. Ванчо Георгиев от членовете на македонската част на специализираната комисия по спорни въпроси има една публикация, в която обявява Христо Чернопеев за един от радетелите на самостоятелна македонска нация. Георгиевски чете твръде манипулативно това, което е писал и казал Христо Чернопеев. Никъде той не е говорил за отделна македонска нация. Той самият се е чувствал българин и е чувствал и хората в Македония като българи. Те са го чувствали като един от тях. Неслучайно това е една легендарна фигура, която тогава е имала изключителна популярност. Христо Чернопеев е човек от бедно селско семейство, родом от село Дерманци, Ловешко“, каза още историкът. Проф. Павлов изтъкна, че Чернопеев учи в прогимназията в Плевен, след това служи в 17-ти Плевенски полк. „След това в гарнизона на Ломския полк в Белоградчик. Там се сприятелява с Борис Сарафов, който е в същия гарнизон. Оттам влиза в офицерските братства, които променят цялата температура на българското македонско национално-освободително движение“, добави още историкът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.