НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Машинното гласуване за местни избори бе отменено (ОБЗОР)

Машинното гласуване за местни избори бе отменено (ОБЗОР)

24 Юли 2019 | 15:38 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие промените в Изборния кодекс на второ четене. "За" текстовете гласуваха 129 народни представители, "против" - 69 и "въздържали се" - 1, с което те бяха приети. Първоначалното предложение на ГЕРБ бе машинният вот да бъде отменен за местни и парламентарни избори и да се провежда за президентски и европейски вот. Текстът претърпя промяна по време на второто четене в Правна комисия. От ГЕРБ предложиха отмяната да важи само за местния вот, което бе утвърдено от пленарна зала.
Преди приемане на промените трябваше машинен вот да бъде осъществено в най-малко 6000 избирателни секции за предстоящите местни избори.
Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова заяви, че управляващите ще направят всичко възможно да отворим отново Изборния кодекс след местните избори. "Може да обсъдим темата за машинно преброяване или за коректно отчитане на изборните резултати. Ще отстраним всички проблеми, които във времето са се създали в Изборния кодекс. Той многократно е бил поправян, кърпен, за да се получи нещо, което в момента наистина трябва да преосмислим, преразгледаме, но в рамките на спокойна процедура след проведени местни избори, за които ние трябва да гарантираме протичане по начин, който да не доведе до безкрайно оспорване на резултата и до съмнение за тяхната легитимност. Призовавам всички национално отговорни политически сили наистина да поемат нашата протегната ръка за консенсусно преразглеждане на Изборния кодекс след провеждането на местните избори и сега да подкрепят отхвърлянето на употребата на машини в гласуването за избори за местни представители през тази година", допълни Дариткова.
От своя страна заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев изтъкна, че основната цел на ГЕРБ е служебна победа на местните избори. "Разбирам основния мотив на ГЕРБ за отмяна на машинното гласуване - именно рискът от провал на местните избори. Нека се върнем към предишните, тези на 2015 г., които не бяха провал за ГЕРБ. Как дойде успехът и как бе предотвратен именно провалът. Според асоциация "Прозрачност без граници" е имало една четвърт повече нарушения", изтъкна Стойнев. По думите му тогава е имало химикалки с изчезващо мастило. "Искаме да предложим алтернатива на чувалите и на драскането на протоколите. Било скъпо, не колеги, не е скъпо. Тази ваша теза, че било скъпо, а хартиената бюлетина струвала стотинки, не издържа", подчерта още Стойнев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът отмени машинното гласуване за местните избори

Парламентът отмени машинното гласуване за местните избори

24 Юли 2019 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие промените в Изборния кодекс на второ четене, предаде репортер на Агенция "Фокус". "За" текстовете гласуваха 129 народни представители, "против" - 69 и "въздържали се" - 1, с което те бяха приети. Първоначалното предложение на ГЕРБ бе машинният вот да бъде отменен за местни и парламентарни избори и да се провежда за президентски и европейски вот. Текстът претърпя промяна по време на второто четене в Правна комисия. От ГЕРБ предложиха отмяната да важи само за местния вот, което бе утвърдено от пленарна зала.

Агенция "Фокус" припомня:
На 14 февруари 2019 г. депутатите приеха изменения в Изборния кодекс, с които решиха хартиеното гласуване да бъде заменено с машинно на вота след местните избори през 2019 г. Предложеният текст предвиждаше още при европейския вот машинно гласуване да се проведе в най-малко 3000 избирателни секции, а за общите избори за общински съветници и кметове през 2019 машинно гласуване да бъде осъществено в най-малко 6000 избирателни секции.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Основната цел на ГЕРБ е служебна победа на местните избори

Драгомир Стойнев, БСП: Основната цел на ГЕРБ е служебна победа на местните избори

24 Юли 2019 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Основната цел на ГЕРБ е служебна победа на местните избори - започнахте с 1 лв. субсидия, сега отиваме и към отмяна на машинното гласуване. Това каза заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев по време на дебатите по промените в Изборния кодекс за отмяна на машинното гласуване за местни избори, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Разбирам основния мотив на ГЕРБ за отмяна на машинното гласуване - именно рискът от провал на местните избори. Нека се върнем към предишните, тези на 2015 г., които не бяха провал за ГЕРБ. Как дойде успехът и как бе предотвратен именно провалът. Според асоциация "Прозрачност без граници" е имало една четвърт повече нарушения", изтъкна Стойнев. По думите му тогава е имало химикалки с изчезващо мастило. "Искаме да предложим алтернатива на чувалите и на драскането на протоколите. Било скъпо, не колеги, не е скъпо. Тази ваша теза, че било скъпо, а хартиената бюлетина струвала стотинки, не издържа", подчерта още Стойнев.
"Властта умишлено бойкотира машинното гласуване и това го виждаме изцяло в начина, по който вие гласувате тук", каза Стойнев. "Вашата основна цел е именно служебна победа на местните избори. Започнахте с единия лев, сега отиваме и към машинното гласуване. Това е вашата същност. Вие преразпределяте властта и искате чрез местната власт да гарантирате победата си на предстоящите парламентарни избори", подчерта Стойнев. Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" обясни, че това е най-жалко за демократичния сектор. "Ние от левицата ще продължаваме да защитаваме демокрацията. Когато вие започнете да гласувате с нас, понякога е прекалено късно", допълни още Стойнев и обърна внимание, че машинното гласуване е необходимо за страната. По думите му е срамота видяното в "Арена Армеец", надрасканите бюлетини и когато в демократична България не се уважава гласът на суверена.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Ще отворим отново Изборния кодекс след местните избори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Ще отворим отново Изборния кодекс след местните избори

24 Юли 2019 | 11:16 | Агенция "Фокус"
София. Ще направим всичко възможно да отворим отново Изборния кодекс след местните избори и да търсим решенията, гарантиращи прозрачен изборен процес преодоляващи несъвършенствата при машинния вот. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на дебатите по промените в Изборния кодекс за отмяна на машинното гласуване за местни избори, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Може да обсъдим темата за машинно преброяване или за коректно отчитане на изборните резултати. Ще отстраним всички пробеми, които във времето са се създали в Изборния кодекс. Той многократно е бил поправян, кърпен, за да се получи нещо, което в момента наистина трябва да преосмислим, преразгледаме, но в рамките на спокойна процедура след проведени местни избори, за които ние трябва да гарантираме протичане по начин, който да не доведе до безкрайно оспорване на резултата и до съмнение за тяхната легитимност. Призовавам всички национално отговорни политически сили наистина да поемат нашата протегната ръка за консенсусно преразглеждане на Изборния кодекс след провеждането на местните избори и сега да подкрепят отвхвърлянето на употребата на машини в гласуването за избори за местни представители през тази година", допълни Дариткова. "Съзнавайки отговорността, която имаме като най-голяма парламентарно представена политическа сила и като мандатоносител за провеждането на легитимни местни избори, допуснахме отстъпление от първоначалното предложение, което гласеше, че предлагаме машинно гласуване да не се провежда в многомандатни изборни райони", каза още д-р Дариткова.
Тя посочи, че няма да повтаря всички аргументи, които от ГЕРБ са изтъквали при първото четене, че с оглед на констатациите от евровота, машинното гласуване ще създаде редица затруднения и може да опорочи изборния процес.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дора Янкова, БСП: Редно ли е в демократична България хората да не се ползват от гражданската инициатива да не си избират кмет

Дора Янкова, БСП: Редно ли е в демократична България хората да не се ползват от гражданската инициатива да не си избират кмет

24 Юли 2019 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Редно ли е в демократична България хората да не се ползват от гражданската инициатива да не си избират кмет. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Дора Янкова по време на дебатите по промените в Изборния кодекс и във връзка с предложенията между двете четения вместо 350 души, условието за създаване на кметство да бъде 150 жители и във връзка с предложението тези текстове да не се разглеждат, предаде репортер на Агенция „Фокус“ „В много законопроекти досега си позволявахте колеги от управляващата коалиция, да се възползвате от правото, може би няма да ги посочвам, да се променят закони с определен закон с преходни и заключителни разпоредби. Ако си спомняте, тук четири часа водихме дискусия как искахте да промените Закона за концесиите и за Закона за черноморското крайбрежие през Закона за устройство на територията и други много практики. Сега видите ли, когато местните избори всички български граждани дебатират и когато искаме да възстановим едно право на хората през 2015 г. 3496 кмета на населени места се избраха“, каза още Дора Янкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа на второ четене предложението на ГЕРБ за отмяна на машинното гласуване

Парламентът ще разгледа на второ четене предложението на ГЕРБ за отмяна на машинното гласуване

24 Юли 2019 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа на второ четене предложението на ГЕРБ за отмяна на машинното гласуване. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание.Предложението на управляващите е заложено в промените в Изборния кодекс. Първоначалното предложение на ГЕРБ бе машинният вот да бъде отменен за местни и парламентарни избори и да се провежда за президентски и европейски вот. Текстът претърпя промяна по време на второто четене в Правна комисия. От ГЕРБ предложиха отмяната да важи само за местния вот. Предложението направи народният представител от ГЕРБ Красимир Ципов, а „за“ предложението му гласуваха 14 народни представители, „против“ - 0 и „въздържали се“ – 7, с което то бе прието. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала. Между първо и второ четене на законопроекта oт ДПС предложиха софтуерът за всеки вид избори да се изработва от „Информационно обслужване“, АД. От ДПС искат електронните средства да са сертифицирани и тествани от държавна агенция „Електронно управление“ и да се одитират от ДАНС. От ДПС настояват и „Информационно обслужване“ да е преброител на всички бюлетини. Комисията реши да не подлага на гласуване някои от предложенията между двете четения. Това са именно предложението на БСП вместо 350 души, условието за създаване на кметство да бъде 150 жители. Не бе подложен на гласуване и внесеният от ПГ на „Обединени патриоти“ съвместно с независимия депутат Спас Панчев текст създаването на кметство да е при наличие на над 200 жители, а не 350, както е досега.
Народните представители ще разгледат и президентското вето върху възможността за отворено финансиране на политическите партии. В мотивите си президентът посочва, че чрез тези промени се подменя политическата система на България като демократична парламентарна република и се дава възможност бизнесът да влезе в политиката. Заради ветото, депутатите ще подложат на повторно гласуване промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се измени Закона за политическите партии и се даде възможност политическите сили да се финансират с дарения от юридически лица и еднолични търговци. Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента Народното събрание приема повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители, което означава, че ветото е преодоляно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Атанасова, ГЕРБ: БСП да не търсят индулгенция за една бъдеща загуба на избори в машинното гласуване

Десислава Атанасова, ГЕРБ: БСП да не търсят индулгенция за една бъдеща загуба на избори в машинното гласуване

23 Юли 2019 | 15:27 | Агенция "Фокус"
София. БСП да не търсят индулгенция за една бъдеща загуба на избори в машинното гласуване. Това каза народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова по време на заседанието на Комисията по правни въпроси, на което се обсъжда отмяната на машинния вот за местни избори, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първо трябва да сме наясно, че видът на гласуването е техническо решение. Дали той ще бъде с машини, дали ще бъде електронно дистанционно, дали с бюлетини, това е техническо решение за осъществяване на вота. Както стана ясно, всички имаме равни конституционни права. Не бива ние политиците, без значение кой е в управление или в опозиция, да пречим на хората да ги осъществяват“, заяви още Десислава Атанасова. Тя посочи, че темата за демокрацията през 2019 г. дали Швейцария, където почти всяка година понякога и по няколко пъти гласуват с машини или с бюлетини. „Там да не би в референдумите и изборите им демокрацията им да е застрашена“, допълни още Атанасова. „Нека да говорим коректно и експертно, ако е възможно“, призова още Атанасова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христиан Митев, НФСБ: С машинното гласуване не се решават проблемите с изборния процес в България

Христиан Митев, НФСБ: С машинното гласуване не се решават проблемите с изборния процес в България

23 Юли 2019 | 15:25 | Агенция "Фокус"
София. С машинното гласуване не се решават проблемите с изборния процес в България. Това каза народният представител от НФСБ Христиан Митев по време на заседанието на Комисията по правни въпроси, на което се обсъжда отмяната на машинния вот за местни избори, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не съм съгласен с това, което вие казахте, че с машинното гласуване решаваме всички проблеми на изборния процес в България. Машинното гласуване е финалната част. Купеният и контролираният вот се извършват извън изборните помещения и в доста случаи преди изборния ден“, каза още Митев. По думите му въвеждането на машинно глаусване на местния вот би могло да доведе само до тотален срив в доверието на гражданите в изборния процес.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Машината ще възвърне част от доверието в изборния процес

Филип Попов, БСП: Машината ще възвърне част от доверието в изборния процес

23 Юли 2019 | 15:23 | Агенция "Фокус"
София. Машината ще възвърне част от доверието в изборния процес. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Филип Попов по време на заседанието на Комисията по правни въпроси, на което се обсъжда отмяната на машинния вот за местни избори, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С машинното гласуване няма да има недействителни бюлетини. Последните парламентарни избори имаше много такива. Всички останали доводи от управляващите, че това не може да стане, не са сериозни. Като управляващи, които твърдят, че искат прозрачен изборен процес и да имат доверие в изборния процес, би следвало да обясняват това как може да стане, а не как не може“, заяви още Попов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Няма значение какво ще запишете, че ще се случи след местните избори-практиката показва, че преди следващия вот,  то ще бъде променено

Крум Зарков, БСП: Няма значение какво ще запишете, че ще се случи след местните избори-практиката показва, че преди следващия вот, то ще бъде променено

23 Юли 2019 | 15:14 | Агенция "Фокус"
София. Няма значение какво ще запишете, че ще се случи след местните избори- практиката показва, че преди следващия вот, то ще бъде променено. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков в реплика към изказването на Красимир Ципов от ГЕРБ, който предложи машинното гласуване да остане за парламентарните избори, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Записахме си вашето предложение, но искам да ви кажа, че за съжаление няма никакво значение какво ще пише в този параграф, защото този параграф се променя всеки път като му дойде времето да бъде изпълняван. Този параграф предвиждаше през 2016 г. да го има пълно машинно гласуване навсякъде, за всички видове избори. Малко преди да пристъпим към изпълнението, то беше окастрено и станаха 3000 за европейските, 6000 за местните. Малко преди да дойдат местните, мнозинството го променя отново. Какво ще напишете, какво ще се случи след общите избори днес, няма никакво значение, тъй като практиката показва, че два месеца преди да настъпят следващите избори, били те за народни представители или други, това отново ще бъде променено“, каза още Зарков. По думите му начина на работа върху Изборния кодекс е такъв, че няма значение какво пише в закона.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хамид Хамид, ДПС: Предложението на Красимир Ципов от ГЕРБ е частична победа на привържениците на машинното гласуване

Хамид Хамид, ДПС: Предложението на Красимир Ципов от ГЕРБ е частична победа на привържениците на машинното гласуване

23 Юли 2019 | 15:03 | Агенция "Фокус"
София. Уважаеми, г-н Ципов, приемам направеното предложение като частична победа на привържениците за машинното гласуване. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид в реплика към Красимир Ципов от ГЕРБ, който предложи машинното гласуване да остане за парламентарни избори, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Репликата е по-скоро въпрос дали не е възможно да трансформирате вашето предложение в такова да добавите и местните избори в този списък, а да изключите машинно гласуване само на тези местни избори", попита Хамид.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ГЕРБ предложи машинно гласуване да остане за парламентарни избори

ПГ на ГЕРБ предложи машинно гласуване да остане за парламентарни избори

23 Юли 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на ГЕРБ предложи машинно гласуване да се провежда след местния вот на парламентарни, президентски и европейски избори. То бе направено от народния представител от ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов по време на заседанието на Комисията по правни въпроси, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Първоначалното предложение бе машинният вот да бъде отменен за местни и парламентарни избори и да остане за президентски и европейски. „Г-жо председател, да направя предложение за редакция на точка втора в параграф първи, а именно тя да придобие следния вид: точка 2, ал. 3 думите „на всички избори след общите избори за общински съветници и кметове през 2019 г. се произвежда само машинно гласуване“ , се заменят с „след общите за общински съветници и кметове през 2019 г., машинното гласуване се произвежда само на избори за народни представители, на избори на вицепрезидент на републиката и на избори за членове на Европейски парламент от република България и на тези избори“, каза още Ципов. Той обясни, че мотивите са свързани с това, че след е проведена дискусия в парламентарната група е стигнала до заключението да направи формално на заседанието на комисията едно такова предложение.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Борислав Цеков, Институт за модерна политика: Без машинно гласуване избирателният процес няма да загуби, само ще спечели от избягването на ненужни рискове

Д-р Борислав Цеков, Институт за модерна политика: Без машинно гласуване избирателният процес няма да загуби, само ще спечели от избягването на ненужни рискове

22 Юли 2019 | 09:18 | Агенция "Фокус"
София. Без машинно гласуване избирателният процес няма да загуби, само ще спечели от избягването на ненужни рискове. Това каза за сутрешния блок „Добрo утро, България“ на Радио „Фокус“ Борислав Цеков от Института за модерна политика. По думите му скъпият експеримент от европейските избори беше единствено загубено време и доведе до излъгани обществени очаквания. Грешка е и индивидуалното разглеждане на изборите по темата за гласуването с машини, добави Цеков. „Избирателите няма да загубят без машини, защото ще имат нормалната и традиционна възможност да гласуват с хартиени бюлетини. По-скоро избирателите печелят от това, че се избягват ненужни рискове и разходи. Видяхме, че този експеримент по време на европейските избори е зареден с опасности както поради слабия административен, организационен и експертен капацитет на изборната администрация, така и поради характеристиката на гласуването с машини, което е свързано с дефекти и с потенциалният риск машините да бъдат компроментирани“, кометира той. Борислав Цеков коментира, че няма политическа воля непредвидимостта на изборния процес у нас да се промени. С или без машинно гласуване местните избори няма да минат без скандали, допълни той. Съществени политики до края на сезона няма да видим, стои обаче въпросът дали президентът ще използва правото си на вето, каза още Цеков.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Не ми харесва това, че Борисов се бърка постоянно в работата на парламента

Валери Симеонов, НФСБ: Не ми харесва това, че Борисов се бърка постоянно в работата на парламента

17 Юли 2019 | 08:46 | Агенция "Фокус"
София. Не ми харесва това, че Борисов се бърка постоянно в работата на парламента. Това каза председателят на НФСБ Валери Симеонов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. Той коментира и въпросите около машинното гласуване. „Това е едно прибързано бягане преди вятъра и то от големия ни партньор ГЕРБ, който носи своята вина за първоначалната грешка, че въобще в хаоса на 15-часовите дебати истерично прие Изборния кодекс на коляно, което беше на 15 февруари. Допусна една промяна в последния момент, за която даже не бяхме убедени в това, даже сюрпризирани в последния момент“, поясни Симеонов. Според него въвеждането на машинното гласуване е била много прибързана промяна, която е безсмислена.
„Сега ГЕРБ дава назад отчитайки чисто икономически и обективни рискове, които носи едно машинно гласуване, което е добре, че си поправя грешката“, подчерта той. Лидерът на НФСБ смята, че е било ненужно въвеждането на машинното гласуван, защото то не гарантира сигурност на вота, а в същото време услугата е твърде скъпа.
Попитан какво налага това да се въвежда промяна в Изборния кодекс, непосредствено преди избори, Симеонов посочи: „Всеки път и сега инициативата е от голямата партия ГЕРБ. Добре е да ни делите, защото не сме едно и също. Аз винаги казвам, това кое не ни харесва в коалиционно управление“, заяви той. „Ето, на мен лично не ми харесва, че Борисов се бърка постоянно в работата на парламента. Всички тези резки движение са по неговия добър и познат способ проба-грешка. На мен това не ми харесва“, посочи Симеонов. „Но, каква е алтернативата? Да излезем от управлението и да поставим държавата пред нови избори, пред хаос?“, попита още той.
По думите му решението за освобождаването на Волен Сидеров като председател на ПГ на „Обединени патриоти“ не е решение на коалиционния съвет, а на парламентарната група – депутатите в парламента. „Той е избран в началото на мандата като председател на групата, като върху него е възложена отговорността, на всички тези членове да организира нейната работа. Но той не идва на работа, две години продължава това“, коментира още лидерът на НФСБ. Той добави, че това е единствената причина за отстраняването на Волен Сидеров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Велев, АБВ - Шумен: Отворени сме и за широка коалиция, и за самостоятелно явяване на предстоящите местни избори

Валентин Велев, АБВ - Шумен: Отворени сме и за широка коалиция, и за самостоятелно явяване на предстоящите местни избори

16 Юли 2019 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Шумен. Водени са разговори с общински съветници от БСП във връзка с предстоящите местни избори. Това заяви Валентин Велев, общински председател на АБВ за Шумен, на пресконференция с участието на областния председател на партията Пламен Петков и председателят на АБВ Румен Петков, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. „При разговорите те казаха, че изчакват изборните процеси при тях да приключат, за да са наясно с номинациите и програмата за местния вот. Не е затворена врата там за последващи разговори“, заяви Валентин Велев. Той уточни, че са водени разговори и с други формации, но няма да ги споменава на този етап, тъй като е имало колебливи отговори от тяхна страна.
„Ние сме отворени и за широка коалиция, и за самостоятелно явяване на предстоящите местни избори“, каза още Валентин Велев. „АБВ ще се регистрира самостоятелно за участие в местните избори, в готовност сме за самостоятелно участие в много общини. В много общини и области има интерес от нашите колеги от социалистическата партия и водим такъв диалог. Определили сме работна група начело с зам.-председателя Владимир Маринов, който отговаря за организационните въпроси, за диалог със всички политически партии“, каза още Румен Петков. По думите му изтичащият мандат е най-голямата катастрофа в местната власт за левицата от Освобождението досега. „Левицата няма нито един кмет на областен център, почти няма кметове на околийски центрове и това е много лошо“, каза Румен Петков. Като първа политическа задача пред АБВ той определи укрепването и разширяването на участието на левицата като цяло в местното самоуправление, а като втора- е да се постави началото на разделянето на ПП ГЕРБ от държавата.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: При проблеми електронната винетка я подобрявате, машинното гласуване го отменяте

Крум Зарков, БСП: При проблеми електронната винетка я подобрявате, машинното гласуване го отменяте

16 Юли 2019 | 17:16 | Агенция "Фокус"
София. При появата на проблеми с електронната винетка, тя не беше отменена, а подобрена. При проявата на проблеми с машинното гласуване, искате да го отмените. Едно е обаче да взимате на хората парите, а друго е да им отчитате гласа. Второто не е по-малко важно. С тези думи се обърна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ и член на ИБ на БСП Крум Зарков към управляващите, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той обясни, че има трудности при въвеждането на машинното гласуване, но те са преодолими и то още за сегашния вот. По думите му до голяма степен проблемите на последните избори са били породени от това, че Изборният кодекс отново е бил променян в последния момент преди изборите. „Начертаната през 2014 г. пътна карта не беше спазена, а пътят беше опорочен- именно с искане за отмяна на машинното гласуване в последния момент. Това е основната причина машинното гласуване да не се състои по най-ефективния начин“, заяви той.
Зарков призова управляващите да не спекулират с цената на гласа на българските граждани. Той подчерта, че е сметната цената на гласа за определен брой машини, наети само за едно гласуване и това няма как да е релевантно, защото ако бъдат закупени и използвани повече пъти, цената на глас би била съвсем друга. Социалистът обясни че грешките се дължат и на това, че протоколът на ЦИК не е бил подготвен качествено и е бил различен от този- за президентските избори, където не е имало такъв проблем. „В законопроекта на ГЕРБ основен мотив е доклад на ЦИК, но само един. „Защо не залегна в законопроекта ви и докладът на Обществения съвет към ЦИК, предложенията за усъвършенстване на изборното законодателство, в които всички тези проблеми са разгледани и са начертани начините за преодоляването им?“, попита още той. Зарков отбеляза, че аргументът, че няма време също не е релевантен, защото никога няма да има време, ако Изборният кодекс се променя винаги преди избори. „Времето трябва да се счита от 2014 г. досега, когато се е заговорило за пръв път за машинно гласуване и време имаше много“, коментира той.
Крум Зарков обясни, че машинното гласуване не е панацея за всички недъзи на изборния процес, но е крачка напред и е трябвало да продължим по този път, а не да се опитваме да го блокираме. „Големият проблем на българската демокрация не е начинът, по който се гласува, а фактът, че хората не намират вече смисъл да гласуват, защото тези, които изпращат чрез гласа си, вместо да вървят напред, въртят в кръг“, каза той.
„Въпросът за провеждането на изборите е технически въпрос. Резултатите от изборите са политически въпрос. Спечелването на изборите изисква доверие. Когато едни избори са спечели от ГЕРБ с изключително много съмнение за манипулации, с 300 хиляди недействителни бюлетините – толкова, колкото са гласовете за ДПС и Обединени патриоти, тогава липсва доверие. Липсва възможност правителството да прави реформи, от които България има нужда в различните сектори”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Христо Проданов от трибуната на Народното събрание. Народният представител изтъкна, че управлението се задържа по един-единствен начин - когато премиерът обикаля страната като „чудодейна икона” и помага на хората. Той припомни още видеоклип на виден кмет на ГЕРБ, в който градоначалникът обяснява на изборния актив на партията как се постигат недействителни бюлетини, когато не са подадени „правилно” за ГЕРБ. „Ето тук е проблемът с липсата на доверието и машините могат да решат този проблем”, посочи Проданов.
„Всеки закон има своята цел и философия. Този закон, който е приет още през 2014 година, е да има машинно гласуване, а не да няма по време на местни или парламентарни избори – нещо, което ни се предлага сега. Мотивите не си кореспондират с целта на първоначалния проектозакон. Вадят се много данни и анализи, направени от ЦИК. Аз не знам дали становището, което прочете г-жа Дариткова, е подадено на ЦИК или обратно – анализът на ЦИК е използван за становище, но данните на ЦИК се четат и интерпретират по коренно различен начин”. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Тодор Байчев от трибуната на Народното събрание. Той коментира, че машинното гласуване има несъвършенства, но няма нито една сгрешена бюлетина от машината. „В Европа, която ни давате за пример, има 1-2 процента недействителни бюлетини, а в България те са 6-7”, коментира още Байчев.
„Машините не могат да бъдат хакнати. Това не е НАП- данните на милиони българи да циркулират в интернет, не е ТОЛ-система, не е Търговският регистър“. Това заяви народният представител от ПГ на левицата Явор Божанков. По думите му едно управление, което има дигитален еврокомисар, бели хакери, хора които могат да обърнат файл отгоре надолу, не бива да се притесняват от едни машини за гласуване. „Местните избори били сложни, изненадаха ли ви за първи път със сложността си, колеги? Очевидно депутати от управляващите до ден днешен не правят разлика между машинно и електронно гласуване и затова смятат, че машини, които са офлайн, могат да бъдат хакнати от хакери или че някой влиза с флашка в тъмната стая и хаква машината. Проблемът е че много хора в тази зала са офлайн“, коментира той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отмяната на машинното гласуване мина на първо четене

Отмяната на машинното гласуване мина на първо четене

16 Юли 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие промените в Изборния кодекс на първо четене, предаде репортер на Агенция "Фокус". "За" промените гласуваха 122 народни представители, "против" - 96 "въздържали се" - 1, с което бяха приети.
Измененията са внесени от ПГ на ГЕРБ и подписани от ПГ на "Обединени патриоти". Текстовете предвиждат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори. Този вид гласуване да остане за президентски и европейски вот.
Агенция "Фокус" припомня:
Това е второто отваряне на Изборния кодекс за тази година. През февруари на два пъти депутатите се занимаваха с промените в изборното законодателство. На 14 февруари 2019 г. депутатите приеха изменения в Изборния кодекс, с които решиха хартиеното гласуване да бъде заменено с машинно на вота след местните избори през 2019 г. Предложеният текст предвиждаше още при европейския вот машинно гласуване да се проведе в най-малко 3000 избирателни секции, а за общите избори за общински съветници и кметове през 2019 машинно гласуване да бъде осъществено в най-малко 6000 избирателни секции.
На 26 юни 2019 г. на заседание на Правна комисия след евровота председателят на ЦИК Стефка Стоева отчете, че увеличаването на броя на секциите с машинно гласуване вероятно ще доведе до увеличаване на несъответствията и грешките в протоколите на СИК, което при този вид избори може да повлияе на резултата.Стоева отчете още, че 58 967 избиратели са гласували с машини, което е 7.59% от всички гласоподаватели Председателят на ЦИК уточни, че в секциите с машинно гласуване само 27.7% от избирателите са избрали да гласуват с машина, останалите 72.3% от избирателите са предпочели да гласуват с хартиена бюлетина.
„Тези данни сочат, че цената на един глас с машинно гласуване с оглед броя на избирателите и разходите за наемане на машините, за сертифицирането им, за провеждане на пазарно проучване, за организиране на обществената поръчка, за допълнителното възнаграждение на членовете на секционните избирателни комисии с машинно гласуване възлиза на около 59 лв.“, посочи също Стоева. По думите й за сравнение цената на един глас с хартиена бюлетина е 0.77 лв. Общата цена на бюлетините е 1 489 989 лв“, каза още Стоева. Тя подчерта, че въпреки трудностите, всичките машини са доставени в 3000 секции. По думите й в 149 от тях няма избирател, който да е гласувал машинно.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Ненков, ГЕРБ: Абсолютно безотговорно е, ако твърдим, че 6000 машини на есен няма да поставят под угроза изборите

Александър Ненков, ГЕРБ: Абсолютно безотговорно е, ако твърдим, че 6000 машини на есен няма да поставят под угроза изборите

16 Юли 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
София. Абсолютно безотговорно е, ако твърдим, че 6000 машини на есен няма да поставят под угроза изборите. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков време на дебата за отмяна на машинното гласуване, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Призовавам за малко повече мъдрост, и малко повече политическа отговорност. Хората са гласували и са ни пратили тук, за да взимаме най-далновидните решения", каза Ненков. Според него БСП оправдава резултата си с манипулация на вота. Той отчете, че ГЕРБ при победата на президентските избори на Румен Радев го е поздравила за резултата и не е твърдяла, че изборите са манипулирани, а е търсила грешките в себе си. "Последните години вместо изборните правила да станат по-лесни, вместо изборният процес да става по-лесен, той става по-труден", каза още Ненков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Божанков, БСП: За машинния вот не трябва да се притеснява управление, което има дигитални еврокомисари, "бели хакери" и хора, които могат да обърнат файла отгоре надолу

Явор Божанков, БСП: За машинния вот не трябва да се притеснява управление, което има дигитални еврокомисари, "бели хакери" и хора, които могат да обърнат файла отгоре надолу

16 Юли 2019 | 16:30 | Агенция "Фокус"
София. За машинния вот не трябва да се притеснява управление, което има дигитални еврокомисари, "бели хакери" и хора, които могат да обърнат файла отгоре надолу. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков по време на дебата за отмяна на машинното гласуване, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Бъдете спокойни колеги, машините не могат да бъдат хакнати. Това не е НАП, че данните на милиони българи да циркулират в интернет. Не е тол система, не е търговски регистър. Това дори не са плочки, да ги надигне слънцето. Едно управление, което разполага с еврокомисари дигитални, с "бели хакери", което разполага с хора, които могат да обърнат файл отгоре надолу не трябва да го притесняват едни машини за гласуване", подчерта Божанков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Да се посяга върху един от немногото инструменти и възможности за хигиенизиране на броенето на бюлетините е много грозно

Румен Петков, АБВ: Да се посяга върху един от немногото инструменти и възможности за хигиенизиране на броенето на бюлетините е много грозно

16 Юли 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Шумен. Да се посяга върху един от немногото инструменти и възможности за хигиенизиране на броенето е много грозно, без Цецо по цецовски не бива. Това заяви по време на пресконференция в Шумен Румен Петков, председател на АБВ, в коментар по темата за машинното гласуване, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. По думите му посегателството върху машинното гласуване е изключително зловредна стъпка. Румен Петков изрази притеснение от липсата на реален дебат в Народното събрание (НС) за изборните резултати от 2013 година насам.
„Ако се загледаме, ще видим, че невалидните бюлетини оттогава насам в парламентарните избори тръгват от 2.5% и стигат до 8% през 2017 година - около 300 000 невалидни бюлетини. Никой, за съжаление, не поставя въпроса за невалидните бюлетини на отминалите местни избори преди 4 години. В Шуменска област са гласували 86 492 души, 15 233 са невалидните бюлетини. Говорим за около 20%, в национален мащаб са гласували 3 298 206 души, невалидните бюлетини са 463 695 - половин милион. Не знам дали си даваме сметка за каква фалшификация на изборния резултат става дума. Не го казвам, за да поставям под съмнение изтичащия мандат на когото и да е, а за да е ясно, че отказът от машинно броене на българските парламентарни и на местни избори е затвърждаване на манипулация, на фалшифициране на изборния резултат. У мен остава впечатление, че всички в парламента са заинтересовани, с изключение на ДПС, които заявиха аргументите си „против“, коментира Румен Петков.
Той посочи, че гражданското общество също подминава този въпрос със завидна лекота. „Обвинявам цялото НС, правителството, Централната избирателна комисия (ЦИК), президента в стремежа да злепоставят машинното гласуване на последните избори. Как се направи злепоставянето - с абсурдна процедура. За един месец - доставка на машини под наем. На същата или близо до същата цена можехме да си ги купим, а сега всеки казва - 3 000 машини, 9 млн. лв. - много скъп глас. Законът е грубо и цинично нарушен. През 2017 година трябваше да гласуваме машинно, но никой освен нас не се безпокои от темата. Правителството, ЦИК нарушават закона и това не безпокои никого - нито в НС, нито в изпълнителната власт, нито в ЦИК, нито прокуратура, нито президентство. Машинното гласуване е декларация „ние си купувахме и искахме да си купуваме изборите“ от страна на ГЕРБ. Нали не подозирате, че в област Шумен има 15 233 идиоти, които ще отидат в неделя да си загубят времето, за да гласуват с невалидна бюлетина. Машинно гласуване остава за президентски и за евроизбори, а там, където има реален властови ресурс, няма машинно гласуване. Защо? Защото трябва да имаме невалидни бюлетини“, коментира Румен Петков.
Той представи решението на Националния съвет на партията за самостоятелно участие на ПП АБВ в местните избори. „Там, където имаме висока степен на готовност, незабавно стартираме подготовка за участие на партията в изборите. Шумен е един от регионите, в който водим разговори повече от година за участието ни в местните избори през октомври и съм сигурен, че ще имаме добър резултат, защото и ръководствдаритото ни има енергията, опита, необходимите знания и умения за това“, каза Румен Петков. Той посочи, че от АБВ са готови за солиден диалог за формиране на местни коалиции, с много ясен ляв-левоцентристки аспект, като първостепенни партньори да бъдат партиите от „Коалиция за България“. „Левият и левоцентристки вот на гражданите е един от инструментите да се сложи първа голяма основа, сериозна крачка на разделяне на ПП ГЕРБ от държавата. По такъв начин управлявани държавни институции, по такъв начин структуриране на управлението на финансите - нещата не могат да не смущават, включително и последните действия, свързани с организацията на гласуване, с технологията на изборния процес, с финансиране на политическите партии са много вулгарен знак за връщане на държавата десетилетия назад“, заяви Румен Петков.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смиляна Нитова, БСП: С отменянето на машинното гласуване се прави крачка назад и това нарушава доверието в изборния процес

Смиляна Нитова, БСП: С отменянето на машинното гласуване се прави крачка назад и това нарушава доверието в изборния процес

16 Юли 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
София. „Машинното гласуване увеличава прозрачността и демократичността на изборния процес. Гласувалите с машина са около 159 хиляди избиратели. Цифрите показват, че се увеличава броят на хората, които са гласували машинно. Те показват още и растящото доверие за машинното гласуване. А сега вие предлагате то да отпадне”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „БСП за България” Смиляна Нитова, съобщиха от пресцентъра на БСП. По думите ѝ гласуването с машини позволява бързо и лесно да бъде обявяван изборният резултат, а е също и гаранция, че вотът ще бъде отчетен правилно. „Защо заради технически проблеми, които могат да се решат, да се променя законът, при това в посока лишаване на гражданите от демократичното им право да гласуват машинно? С това отменяне се прави крачка назад и това нарушава доверието в изборния процес”, заяви тя.
„Каква разяснителна кампания беше проведена за машинното гласуване? Аз твърдя, че умишлено саботирате машинното гласуване. Всички аргументи, които предлагате – за това, че в Европа не се гласува машинно, за това, че стойността на 1 глас при машинно гласуване е висока, по никакъв начин няма да докаже на българските граждани, че вие не целите манипулация на вота наесен. При машината може да се провери вотът и да не се допуска грешка, гласът да бъде отчетен. При 6-7 процента недействителни бюлетини, това говори, че действително трябва да се обърнем към машинното гласуване”. С тези думи се обърна от трибуната на парламента народният представител от ПГ на „БСП за България” Надя Клисурска.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Непоследователността на партньорите ни от ГЕРБ за машините наля вода в мелницата на БСП, но на това трябва да се сложи край

Валери Симеонов, НФСБ: Непоследователността на партньорите ни от ГЕРБ за машините наля вода в мелницата на БСП, но на това трябва да се сложи край

16 Юли 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
София. Непоследователността на партньорите ни от ГЕРБ наля вода в мелницата на БСП, но на това трябва да се сложи край, защото държавата и държавността ще отидат по дяволите. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите по Изборния кодекс, свързани с отпадане на машинното гласуване за местни и парламентарни избори, предаде репортер на Агенция „Фокус". Според него от темата за машинния вот не трябва никой да се възползва. "Не беше необходимо чак до там да се стига. Не беше необходимо. Това, което вие целите, естествено съвсем пресметливо и целенасочено - това е провал на местните избори. Само, че какво ще последва след провала на местните избори. Да, ще се предизвика тежка политическа криза без ясен изход. Дали ще се отиде до поредни искания на вот на недоверие и инсценирани вълнения и продължаване на насаждане в мисленето на обществото, че и тези избори са порочни, манипулирани и че управляващите са неспособни да проведат един избори. Това най-вероятно ще стане, ако вкараме машините, защото на всички ви е ясно, че изборът ще бъде изключително сложен - на четири, пет фази. Освен това ще има необходимост в рамките на седем дена да се изтеглят машините, да се препрограмират и пак да се поставят навсякъде където има балотаж", посочи още Симеонов. По думите му, ако опозицията постигне провал на изборите с машинното гласуване, при следващите избори това ще се сгромоляса на главата на управляващите, които може да са БСП.
Според него не машините ще убедят хората в прозрачността на изборите, а общата отговорност на всички от парламента.
Симеонов изтъкна, че НФСБ ще внесе предложение за тотална забрана на машинното гласуване.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Марков, ГЕРБ: БСП са обсебени от машинното гласуване и ги разбирам, защото много пъти загубиха изборите

Георги Марков, ГЕРБ: БСП са обсебени от машинното гласуване и ги разбирам, защото много пъти загубиха изборите

16 Юли 2019 | 15:27 | Агенция "Фокус"
София. БСП са обсебени от машинното гласуване и ги разбирам, защото много пъти загубиха изборите. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков по време на дебатите по Изборния кодекс, свързани с отпадане на машинното гласуване за местни и парламентарни избори, предаде репортер на Агенция „Фокус". "От Пленум на Пленум, от конгрес на конгрес, по средата Бузлуджа и нито един път не си направихте равносметка за вашите грешки. За мен дебатът е политически. Вие считате, че тези перманентни победи на ГЕРБ се дължат на манипулация на вота. Гледах едно много интересно предаване - виден социалист, много симпатичен социалист, участва при видна журналистка. Тя го пита: "Добре де в Германия и Франция няма такъв вот", той казва: "Да, но в Германия и Франция няма ГЕРБ". Няма във Франция и Германия ГЕРБ", каза още Марков. По думите му там няма човек, който да се е явил гол като пушка, без партия и без субсидия и без международна подкрепа и да спечели изборите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Очевидно ГЕРБ се плаши от неподкупните машини, които няма да си пишат съчинение по картинка в предизборните протоколи

Филип Попов, БСП: Очевидно ГЕРБ се плаши от неподкупните машини, които няма да си пишат съчинение по картинка в предизборните протоколи

16 Юли 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
София. Очевидно ГЕРБ се плаши от неподкупните машини, които няма да си пишат съчинение по картинка в предизборните протоколи. Това каза секретарят на ПГ на “БСП за България“ Филип Попов по време на дебатите по Изборния кодекс, свързани с отпадане на машиннното гласуване за местни и парламентарни избори, предаде репортер на Агенция „Фокус". Според него очевидно това е причината да се носи от сто кладенеца вода. „За България се опитваме да въведем машинното гласуване преди повече от пет-шест години. То не е някаква новост или някаква екзотика, която сега тепърва й се откриват недостатъците. Знаело се е за тях още преди години. При машинното гласуване има 0 % недействителни бюлетини. За сравнение при последните парламентарни избори броят им надхвърля 160 хил., което прави парламентарна група й половина. Около 7 % са недействителните бюлетини. Та нали една от основните цели на представителната демокрация е всеки глас да се чувства представен“, каза още Попов. Във връзка с аргумента, че в повечето държави от ЕС няма машинно гласуване, Попов изтъкна, че в Европа няма такъв тежък дефицит на честност на вота.
Деница кИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: Искаме всички заедно да намерим модел, в който СИК да не участват в броенето на резултатите

Йордан Цонев, ДПС: Искаме всички заедно да намерим модел, в който СИК да не участват в броенето на резултатите

16 Юли 2019 | 14:37 | Агенция "Фокус"
София. Искаме всички заедно да намерим модел, в който секционните избирателни комисии (СИК) да не участват в броенето на резултатите. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите в пленарната зала на Народното събрание по предложението за промени в Изборния кодекс, свързани с отпадане на машинното гласуване за местни и парламентарни избори, предаде репортер на Агенция „Фокус". „Огромната част от недоверието в системата се създава от това, което се случва в СИК“, коментира още Цонев. Според него доверието започва и свършва в СИК. Той посочи, че ДПС ще настоява за машинно броене на гласовете.
Йордан Цонев заяви, че ДПС няма да подкрепи промените в изборното законодателство. „Можем да видим как става в САЩ, но да видят как става в тото пунктовете. Пускаш си изборната бюлетина и машината отчита какво е написано от нея“, допълни Цонев. Според него така няма да броят СИК, и няма да има невалидни бюлетини. „Искам обаче от името на групата да кажа още няколко неща. Машинното броене на тези избори беше умишлено компрометирано“, подчерта още Цонев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Предлаганите от нас промени в Изборния кодекс са продиктувани от многобройните констатации за несъвършенствата на машинното гласуване

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Предлаганите от нас промени в Изборния кодекс са продиктувани от многобройните констатации за несъвършенствата на машинното гласуване

16 Юли 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
София. Предлаганите от нас промени в Изборния кодекс са продиктувани от многобройните констатации за несъвършенствата на машинното гласуване. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на представянето на мотивите по Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус". Тя уточни, че за евровота в 146 секции няма подаден глас през машина. „В още 295 или 9,9 % машинно гласували под 10 гласоподаватели“, каза още д-р Дариткова. По думите й 72, 3 % от са предпочели да гласуват с хартиена бюлетина, в това число и знакови защитници на машинното гласуване. Тя отчете, че местните ибори се провеждат в два тура и в две последователни недели и в случа на балотаж всички машини трябва да се върнат, сертифицират, изпратят обратно в секциите в изключително кратки срокове. „По данни на експертите дължината на протокола от машинното гласуване ще достигне 10-15 метра“, посочи още д-р Дариткова. Според нея отчитането на машинния и хартиения вот ще предизвика забавяния. Тя подчерта, че няма машинно преброяване на вота, а само машинно гласуване с ръчно преброяване на вота. "На изборите за ЕП е отчетено некоректно преброяване на преференциите при машинно гласуване", посочи още д-р Дариткова. "На местните избори съществува сериозна опасност да се нарушат изборните резултати и те да бъдат оспорвани", изтъкна още председателят на ПГ на ГЕРБ. Тя обърна внимание, че в повечето държави - членки на ЕС не се провежда машинно гласуване. Според нея се очертава риск от загуба на доверие в изборната система на България и затова ГЕРБ предлага на местните избори през 2019 г. да не се прилага машинно гласуване. "Наистина ако ценим демократичното право на всеки българин да гласува за свои представители в местната власт, трябва да преосмислим прилагането на машинното гласуване. Ще помоля защитниците му да не внушават фалшиви надежди, че това е панацея срещу купения и корпоративен вот", допълни д-р Дариткова. "Не искаме да подложим на риск бъдещия местен вот", каза тя и посочи, че ГЕРБ, "Воля" и "Обединени патриоти" държат да се проведат избори с легитимен резултат.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С кворум от  125 народни представители започна извънредното пленарно заседание

С кворум от 125 народни представители започна извънредното пленарно заседание

16 Юли 2019 | 14:04 | Агенция "Фокус"
София. С кворум от 125 народни представители започна извънредното пленарно заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Извънредното заседание бе свикано в петък след като депутатите не успяха да съберат кворум. Тогава от БСП и ДПС не се регистрираха и заседанието бе провалено. Дневният ред включва промените в Изборния кодекс, с които се отменя машинното гласуване за местни и парламентарни избори. Промените са внесени от ПГ на ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристиан  Вигенин, БСП: ГЕРБ иска служебно, през закона, да манипулира местния вот

Кристиан Вигенин, БСП: ГЕРБ иска служебно, през закона, да манипулира местния вот

16 Юли 2019 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. Отмяната на машинното гласуване е още една стъпка към опита на ГЕРБ да спечели нечестна победа на местните избори. По този начин партията иска служебно, през закона, да си гарантира възможността за манипулиране на изборния резултат. Това заяви на пресконференция в Ямбол зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той припомни, че за пореден път управляващите правят промени в изборното законодателство седмици преди самите избори, а международните правила изискват да не се изменят изборните закони 6 месеца преди вота.
Кристиан Вигенин разясни, че първата стъпка в тази посока са направените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, непосредствено преди европейските избори, когато ограничиха възможността да се обжалват част от решенията на Районните избирателни комисии. Тогава те опитаха да отменят и преференциалното гласуване, но това не се реализира, благодарение на БСП.
Вигенин припомни и втората стъпка на управляващите в тази посока - намаляването на държавната субсидия от 11 на 1 лв. на глас в средата на годината, без никакъв диалог между политическите партии, когато партиите са планирали своите бюджети. „Това беше направено заради БСП – излизайки от едни национални избори, насочвайки се към втори, ние бяхме лишени от възможността планомерно да се подготвяме за тези избори”, коментира народният представител и допълни, че е проблем и отварянето на възможността бизнесът чрез неограничените дарения не само да влияе върху решенията на партиите, но и върху това кои да са кандидати за кметове и общински съветници. Той беше категоричен, че БСП ще се справи и с тази ситуация, но има една системна политика на ГЕРБ, която цели овладяването на предизборния процес и спечелването на изборите по служебен начин.
„БСП държи машинното гласуване да остане, да бъде направена навременна разяснителна кампания“, каза още депутатът и обясни, че всички технически проблеми, които се изтъкват от управляващите като аргумент за отмяна на машинното гласуване, са преодолими. Той подчерта, че дори ЦИК дава предложения как да стане това. Кристиан Вигенин е категоричен, че БСП ще отстоява позицията си с всички парламентарни средства, а ако все пак не успее, отново ще се обърне към международните институции.
„Демокрацията в България дава все по-големи дефицити”, заключи зам.- председателят на Народното събрание и разясни, че управляващите ни тласкат към авторитаризъм, към едноличен режим на Бойко Борисов и тотален контрол върху процесите от страна на ГЕРБ, а това противоречи на принципите, с които ние сме се ангажирали като членове на ЕС.
На въпрос дали провалът на машинното гласуване беше преднамерен Кристиан Вигенин отговори, че това е било подготвено още от предишния състав на ЦИК, защото подготовката на машинното гласуване е била значително забавена. Вигенин обясни, че самите машини за европейските избори са били доставени и сертифицирани в последния момент, начинът на гласуване е бил уточнен едва след като са минали обученията на секционните избирателни комисии, а сега при отмяната се позовават на грешки, свързани точно с това забавяне.
Кристиан Вигенин припомни, че през 2013 г., при направеното от опозицията пълно паралелно преброяване, се е установило, че една трета от пристигащите от секционните избирателни комисии протоколи са с грешки, които се отстраняват в РИК и ЦИК, а резултатът се нагласява. „При машинното гласуване не може да се прави такова нагласяване и затова управляващите искат да го отменят“, заяви Кристиан Вигенин и уточни, че само при пълно въвеждане на машинното гласуване резултатът от изборите ще отразява изцяло волята на избирателите.
Народният представител Николай Пенев посочи какви законодателни промени, свързани с местната власт, подготвя БСП, а областният лидер на БСП Митко Андонов информира, че е започнал процесът на номинации за кметове и общински съветници в основните партийни организации.
Насрочени са и общинските конференции, които ще издигнат кандидатите за кметове и за общински съветници. В община Болярово конференцията ще се проведе на 22 август, в общините Елхово и „Тунджа” – на 23 август, в Ямбол на 31 август, а в Стралджа – на 2 септември.
„БСП си поставя за цел победа на местния вот във всички пет общини“, подчерта още Митко Андонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Божанков, БСП: ГЕРБ опитаха да отменят преференциите, сега машинното гласуване, а след това и вота като цяло

Явор Божанков, БСП: ГЕРБ опитаха да отменят преференциите, сега машинното гласуване, а след това и вота като цяло

16 Юли 2019 | 08:48 | Агенция "Фокус"
София. На миналите избори ГЕРБ се опитаха да отменят преференциалния вот, на тези избори се опитват да отменят машинния вот, а на следващите може ще отменят вота в цялост. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков в сутрешния блок на бТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той подчерта, че законът е приет през 2014 г., а само преди няколко месеца е променен. „В момента ГЕРБ правят промяна на промяната, както правят ремонт на ремонта. Това е стил на управление. Нито WV ще инвестира в България, нито гражданите ще вярват на изборния процес. Всички търсят устойчивост и сигурност в държавното управление и законодателството“, подчерта той. Според него тези промени се правят без оценка на въздействие и в последния момент преди изборите. „ГЕРБ нямат капацитет да въведат машинното гласуване. Управляващите не могат да подредят две плочки като хората и една тол система ни направи за смях“, коментира народният представител. Божанков е на мнение, че проблемът не е в машините, а в сивото вещество, което работи с тях. „В света има няколко системи, като основните са с хартия и машинно, но ГЕРБ предлагат балкански вариант – хем машинно, хем хартиено. От там идват и грешките“, обясни той. Депутатът коментира и довода на ГЕРБ, че въвеждането на машинното гласуване е скъпо. „Да, скъпо е, когато не знаят какво правят с парите на данъкоплатците, на последните винаги им излиза скъпо. Няма държава, в която да се носят чували с бюлетини, като депутатите от ГЕРБ“, посочи той.
Божанков подчерта, че машините не са свързани в мрежата и хакерска атака не може да има. „Проблемът е в ЦИК. Приема методически правила 6 дни преди изборите и сертифицира машините 30 мин преди да ги изпрати в секциите. Самата ЦИК саботира провеждането на машинен вот. Ако е скъпо, то е защото ЦИК провежда такава обществена поръчка. Необходим е машинен вот, прозрачни избори, доверие в изборната система“, заяви Явор Божанков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще проведе извънредно заседание, на което ще разгледа предложението за отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори

Парламентът ще проведе извънредно заседание, на което ще разгледа предложението за отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори

16 Юли 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще проведе извънредно заседание. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Заседанието бе насрочено за 14.00 ч. от председателя на парламента Цвета Караянчева с дневния ред от петък. Причината за това бе липсата на кворум, за да се започне пленарното заседание. Тогава в зала не се регистрираха депутатитет от БСП и ДПС
Именно двете партии са против новите изменения в изборното законодателство, внесени от ПГ на ГЕРБ.
Те ще бъдат първа точка за днес. Целта на промените е да се отмени машинното гласуване за местни и парламентарни избори. Предвижда се този вид гласуване да остане за президентски и европейски вот. Предложенията вече бяха разгледани и приети от водещата по законопроекта Комисия по правни въпроси. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала. На вниманието на депутатите се поставят и промените в Закона за железопътния транспорт на първо четене. Измененията също бяха част от дневния ред на депутатите в петък.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Михаил Константинов: По-малко от 1% от европейците гласуват електронно, 100% машинно гласуване лишава голяма част от българите от право на глас

Михаил Константинов: По-малко от 1% от европейците гласуват електронно, 100% машинно гласуване лишава голяма част от българите от право на глас

15 Юли 2019 | 07:49 | Агенция "Фокус"
София. По-малко от 1% от европейците гласуват електронно, 100% машинно гласуване лишава голяма част от българите от право на глас. Това каза проф. Михаил Константинов, директор на „Информационно обслужване”, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“, съобщиха от екипа на предаването. Той заяви позиции по следните теми:
Предложението машинното гласуване да отпадне за парламентарните и местните избори. Лъжите и манипулациите, разпространявани за машинното гласуване.
„Професоре, добре дошъл, да Ви изпека и аз на бавен огън! Във вторник предстои извънредно заседание на Народното събрание да се гласува този много горещ и много кръгъл въпрос бих казала, защото те го окръглят едните в една посока, други в друга за това трябва ли да има в България машинно гласуване или не. Вие станахте с вашия доклад на ИО, който предоставихте на ЦИК, станахте причина да се постави остро въпросът трябва ли да има машинно гласуване в България на фона на липсващото такова, провалящото се такова в други държави, току що прочетох за хакери в пространството, сега ще го прочета и на Вас. Докъде ще стигнем?”, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че явно в България става все по-трудно да се различават фактите от лъжите, защото в конкретния случай лъжите вече са станали чудовищно много. „Само преди три дена чухме поредните чудовищни лъжи или ако искате неверни факти. Например машинно гласуване има в Германия, а там е забранено от Конституционния съд. Машинно гласуване има в Португалия. Няма, никога не е имало и няма и да има вероятно. Че има в Русия. Няма в Русия, в Русия сканират протоколи, но то е друго. И още няколко неверни факта. Когато човек говори неверни неща има два варианта – или той е невежа и глупак, вярва в това, което говори, но то не е вярно, или просто лъже! Така че хората, които споделят неверни факти, трябва да си изберат към коя категория спадат – към невежите или към лъжците!”, категоричен бе гостът.
„БСП към кои принадлежат – към глупавите и невежите или към лъжците?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че това, което е изложил преди малко, не е твърдение на БСП. Той продължи, че машинно гласуване в Европа има само в 44% от секциите в Белгия. Като цяло под 1% от европейските избиратели гласуват машинно.
„Много обичат да дават за пример Индия, само че нека да обясним и културните, и териториалните, и друг вид особености!”, продължи разговора водещата Илиана Беновска. Събеседникът й обясни, че Индия е най-голямата демокрация в света, там има около 800 милиона избиратели, но голяма част от тях са неграмотни и не ползват химикалки, така че гласуват с устройства на които има картинки. Работа на кандидатите на партиите е да разкажат на избирателите кой клавиш да натиснат. Подобно е положението и в Бразилия, където се гласува с пръстов отпечатък. „В Кения се гласува така и в други африкански държави, но това означава, че системата виси в интернет, а нещо, качите ли го в интернет, считайте, че е компрометирано!”, категоричен беше директорът на ИО.
„Току що Хасан Адемов от ДПС ме обори, че машините не биха могли да бъдат манипулирани, след като аз му дадох за пример един експеримент за това как 11 годишно момче този петък е успяло да проникне в реплика на уеб сайта за държавни избори и да промени резултатите от гласуването за по-малко от 10 минути, имената на кандидатите, общия брой на гласовете и т.н., в такива детайли влизаме. Може ли една машина да бъде манипулирана?”, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че има традиция на няколко големи хакерски групи да присъстват на всички изложения на техника за гласуване и хакват машината, което отнема няколко минути. Той продължи, че ние наистина не използваме интернет за предаване на данни, което е решено още през 1991 г., когато все още изобщо не се говорело за машинно гласуване.
Михаил Константинов обясни, че при нас информацията се пренася с флашки, но част от флашките на машините за гласуване не са пристигнали при последните избори. На въпроса на водещата какво става в този случай той отговори, че все пак има и хартиени протоколи от машините. „Но откъде да знаем, че те съответстват?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че няма как да знаем. Директорът на ИО обясни, че случаите, когато флашките не са били предоставени, са по-малко от 1%, но при местни избори, когато да речем на първи тур кандидатите за кмет имат равни гласове, става доста неприятно. „Аз просто искам в тази област да се говорят истини, да не се лъже така безобразно! Ще повторя – безобразна лъжа е, че в Португалия се гласува така! Безобразна лъжа е, че в Русия се гласува така, че се гласува в Холандия, че се гласува в Германия! Не, не се гласува! Това показва, че някои хора са изпаднали в състояние на тежка истерия и говорят очевидни лъжи!”, категорично заяви Михаил Константинов.
„Но защо го правят, стигнахме до извода, че едните са глупави, а другите имат някакви съображения?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не знае какви са им съображенията, но със сигурност може да каже, че тези хора или лъжат, или не познават материята.
„Какво Ви разтревожи, вашият анализ наистина беше тревожен и даде основание за бързи действия както на парламента, така и на юридическия екип на ГЕРБ?”, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че в момента Изборният кодекс лишава голяма част от българското общество от право на глас. Става дума за текста, според който от следващата година всички ще гласуват само с машини. Това на първо място изисква поне 25 000 – 30 000 машини. „Така че, когато се говорят тези неща, които са потресаващи, трябва да се внимава! Сегашният Изборен кодекс на позволява на българите да гласуват, няма как да гласуват 100 % с машини! Представете си една баба, баба Гинка от Гинци, тя не пипа компютъра. Какво прави жената, отива и вижда в секцията три машини, трябва да избере няколко неща от тях, защото изборът е сложен. Какво прави бабата, защото няма хартия? Нали това са написали депутатите! В случая моето обвинение е към хората, които творят законите. Как така ще напишете от догодина 100%? Вие акъл имате ли някакъв? Ами нямате акъл!”, категоричен бе той. Директорът на ИО обясни, че на местата в Европа, където е въведено машинното гласуване, но вече е махнато, е ставало постепенно, а не изведнъж.
„Но това нали се сещате, че е направено с мнозинството на ГЕРБ?”, попита водещата. Михаил Константинов отговори: „Ами да, глупостта е на ГЕРБ, те не са някакви „свещени крави”! Да, направиха глупост! На мен ми хареса, че Дани Кирилов каза – да, глупост направихме. Да, направихте, но поне я поправете!”.
„Вие виждате, че след като сезирах Данаил Кирилов с вашия доклад, докладът е на ЦИК, но с ваши факти, видяхте, че той веднага реагира, свика комисия в Народното събрание. Вие също присъствахте!”, припомни водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че присъства на заседанията на комисията, а е присъствал и на заседанието, когато е взето решението за машинно гласуване, което се е провело в 1 часа през нощта. „6 000 машини за местните избори и следващата година за всичките. Изглеждаше толкова чудовищно глупаво това, че не ми се вярваше, че се случва!”, добави той.
„Сега обаче остава привкус на някаква форма на манипулация, поне така се опитват БСП да го изкарат!”, продължи разговора водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че БСП са си избрали роля на безкомпромисна опозиция и имат своето право да го правят. Друг е въпросът колко това им помага. „Но когато няма опозиция става страшно. Ролята на опозицията е като на вълка в едно стадо – той хапе старите и болни животни и стадото е здраво! Тези, които са корумпирани и провалени политици, те няма да си отидат сами, те трябва да си отидат със скандали, нещо, което се случва и в България. В този смисъл е добре, че БСП е в опозиция, това, че не е ефективна е техен проблем, толкова могат хората, но поне ги има! Но те не лъжат за този вид гласуване, не обясняват, че го има там, където го няма! Но има една група хора, които не четат!”, категоричен бе той.
„Но кои са те, анализатори или политици?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че всеки може да напише в Гугъл „електронно гласуване в Европа” и там излиза списък. Водещата го направи и прочете, че държавите, в които машинно гласуване никога не е било прилагано, са Австрия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Великобритания, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Чехия, Швеция, Исландия. В Германия, Финландия, Холандия и Норвегия машини или друго електронно гласуване са били използвани, но са премахнати. В Швейцария за всички избори има комбинация от машинно гласуване с цифрови устройства и гласуване по интернет. Франция разрешава машинното гласуване в ограничени случаи основно в чужбина. Разузнавателните служби препоръчват електронното гласуване да не се използва на изборите през 2017 г. Три европейски страни използват различни вариации на машинното гласуване – в Белгия има електронно гласуване за всички видове избори и референдум частично, използват се електронни принтери, които не са свързани с интернет. Подобна технология е била прилагана и в България в някои секции. Михаил Константинов обясни, че има технология, която някои наричат машинно гласуване и която изобщо не е описана в нашия Изборен кодекс и не е релевантна в нашия случай. Става дума за сканиране на резултатите. Водещата поясни, че такава технология има в Русия.
Коя партия има интерес от машинното гласуване?
„Коя партия има интерес да има такова машинно гласуване от тези, които не искат да го подкрепят? За БСП обяснихте, за ДПС не ми казахте нищо?”, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че се интересува от националния интерес и не може да каже какъв е интересът на отделните партии. Той продължи, че ако някога някакъв вид електронно гласуване стане достатъчно сигурно, то може да се въведе. Константинов поясни също така, че ГЕРБ предлагат машинното гласуване да отпадне само за 2 вида избори от 4. Предложението на ГЕРБ е машинното гласуване да остане за президентските и европейските избори. „Аз това никъде не го чувам. В България се лъже сутрин, обед, вечер и за лека нощ се лъже!”, завърши Михаил Константинов разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2” на 14-ти юли 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Адемов: ДПС не е „файл“ да ни прикачва към БСП или ГЕРБ, автономна политическа партия сме

Хасан Адемов: ДПС не е „файл“ да ни прикачва към БСП или ГЕРБ, автономна политическа партия сме

15 Юли 2019 | 07:45 | Агенция "Фокус"
София. ДПС не е „файл“ да ни прикачва към БСП или ГЕРБ, автономна политическа партия сме. Това каза Хасан Адемов от ДПС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предaването. Той заяви позиции по следните теми:
Нов стандарт ли кове ДПС в политиката?; Кой ще дойде на власт, след като ГЕРБ е толкова неуспешен?; Съвпадения между ГЕРБ и ДПС.
Беновска посрещна в студиото Хасан Адемов с въпроса „новият сезон след европейските избори като че ли даде нов елан, вдъхновение на ДПС. Нов стандарт ли ковете?“. Адемов отговори, че няма нов стандарт, защото решенията, които предлага и взима ДПС, отдавна са разположение в пространството на демократичните ценности. „Ние сме убедени привърженици на либералната идея и от тази гледна точка за нас при взимането на всички решения алфата и омегата са демократични принципи и това е изключително важно, защото съмнението в приложението, дори, на демократичните принципи застрашава самата демокрация“ обясни Адемов. Беновска помоли госта си да говорят малко по-достъпно и припомни, че председателят на ДПС – Карадайъ – в петък след централния съвет на ДПС, е клеймил ГЕРБ и е казал, че вината за всички неуспехи са на ГЕРБ.
Беновска попита Адемов накъде отива ДПС и те ли ще дойдат на власт, или ще пуснат Корнелия Нинова. Адемов отговори, че няма нищо странно в казаното от председателя на ДПС, защото отговорен за политиката на България е основният субект ГЕРБ. „Ние многократно сме заявявали, още в началото на структурирането на този управленски мандат, че тази управленска коалиция рано или късно ще доведе до катастрофални резултати“ заяви Адемов. „Ясно е, че ГЕРБ е отговорен, защото Борисов 10 години вече е начелото на властта и това са резултатите от изборите, но Вие продължавате да подкрепяте ГЕРБ за някои неща, но да сте против коалицията с ОП. Това ли е болката?“ попита Беновска. Депутатът от ДПС обясни, че когато се говори за подкрепа на някои предложения на ГЕРБ ДПС многократно са заявявали, че има съвпадение между предизборните платформи и програми и когато това съвпадение е в интерес на избирателите – ДПС нямат избор, освен да подкрепят предложените съвпадения.
Партийните субсидии; Сваляне на Нинова от лидерския пост в БСП; Машинното гласуване и манипулирането на вота; ДПС – самостоятелна партия, а не прикачвана към други
Беновска го попита дали има съвпадение между предложението на ГЕРБ за субсидия от 1 лева и предложението на Делян Пеевски да няма субсидии за партиите. Адемов отговори, че предложението за 1 лев е възникнало в резултат на проблем между БСП и ГЕРБ. „Знаете, че БСП във връзка с т.н. невзети субсидии поискаха оставката на финансовия министър и като отговор на това искане дойде изненадващо предложение за 1 лев субсидия. За нас от ДПС беше ясно, че 1 лев субсидия, това беше ясно и на колегите от ГЕРБ, няма как да бъде гаранция за това политически партии да изпълняват своите функции. Затова ние предложихме 0 лева, защото няма разлика между 1 лев и 0 лева“ отговори Адемов.
Беновска попита Адемов дали ДПС ще подкрепят в зала на извънредното заседание във вторник предложението да се гласува окончателно промяната в Изборния кодекс . Адемов заяви, че решението ще се вземе 2 часа преди заседанието, но позицията на ДПС отдавна е заявена – да има машинно гласуване като последователна политика. Относно субсидиите Адемов заяви, че когато се предлага субсидия от 1 лева, всички са наясно, че тези средства не са достатъчно за функциониране на партиите и без да се предложи друг модел на финансиране е очевидно, че няма как да продължи политическият живот в страната.
„Говори се, че 1 лев субсидия е сговор за премахване на Корнелия Нинова от поста ѝ. И че след като загуби БСП местните избори, както изглежда отсега и на фона на други противоречия и натрупани загуби, тя ще падне от позиция. И когато дойде друг председател на БСП ще се върне обратно субсидията да е 7-8 лева“ коментира Беновска. Адемов отговори, че няма да коментира конспиративни теории и в ден, в който звучи „Марсилезата“ няма как да си позволят да обсъждат такъв тип подхвърляния. Беновска отбеляза, че „Марсилезата“ не звучи във всички души и припомни, че мигранти са нахлули днес в Бастилията. Депутатът от ДПС отбеляза, че самият факт, че Европа не намира механизъм за решаване на този проблем е притеснителен и на този фон инерция и сила набират популисти и крайни националисти, защото истинските проблеми в ЕС трудно намират решение и случващото се днес е продължение на невъзможността и неспособността на ЕК и ЕП да се справят.
„Защо Вие саботирахте кворума в петък?“ попита Беновска. Адемов отговори, че много се говори за машинното гласуване и ДПС са предложили и подкрепят този начин за упражняване на вота, защото един от белезите на демокрацията е да може да бъде съхранен вотът на избирателя, но искаме машинно преброяване. „В политиката, особено в предизборна ситуация, когато имаш някакви съмнения – те на практика се приемат като реалност. Когато има съмнения, че вотът на избирателя може да бъде волно или неволно манипулиран – тогава, очевидно е, че трябва да се предложат други решения и това, което ние предлагаме, е машинното преброяване, защото аргументите, с които сега се отменя машинното гласуване за местните избори, съществуваха и преди 4 месеца. Естественият въпрос, който трябва да си зададем, е кое налага отмяната на машинното гласуване на местните и на парламентарните избори?“ коментира Адемов и подчерта, че политиката „напред-назад в стил „аржентинско танго“ не води до увеличаване на доверието в изборния процес“.
Беновска сподели, че ще му покаже „американско танго“ - 11-годишно момче, този петък, успява да проникне в реплика на уебсайта за държавните избори на щата Флорида и да промени резултатите от гласуването и всичко това се случва за по-малко от 10 минути. „Това е едно от 50-те деца на възраст между 8 и 16 години, които участват в един експеримент за колкото време и как могат да бъдат манипулирани изборни резултати, имена на кандидати, общ брой и т.н. Това се случи, когато вие саботирахме вота“ отбеляза Беновска.
Депутатът от ДПС коментира, че казаното от Беновска не е разписано в изборния кодекс, защото машинното гласуване не се намира в интернет пространството и няма как да бъде манипулирано. Беновска подчерта, че не е необходимо да има интернет, защото това е машина. Адемов подчерта, че „ръчичките“, които броят изборните резултати, са изкушени от възможността да манипулират вота.
„Има ли изкушени ръчички, които гласуват на машината вместо мен? Веднага Ви давам пример – попитах и Карадайъ онзи ден – той умело ми отговори. Сърница - 60 % от гласувалите там са гласували машинно. Какъв е социалният и възрастовият състав там? Няма нито една сгрешена бюлетина“ попита от своят страна Беновска. Депутатът от ДПС отговори, че машинното гласуване гарантира за липсата на сгрешени бюлетини, но Беновска го прекъсна и подчерта, че точно сгрешените бюлетини са дали основание на ЦИК и на Информационно обслужване да създадат доклади.
Адемов заяви, че от 90-та година участва в провеждането на изборите и е виждал секционен протокол, в който пише резултат от гласуването с цифри 15, словом 20. „Изкушението да бъдат манипулирани изборните протоколи съществува. Ясно е, че противници на това, което казвам, ще ме опонират веднага с това, че всички политически партии трябва да имат представители в секционните избирателни комисии. Да, те имат представители, но не навсякъде и не навсякъде издържат докрая на изборния процес. Неслучайно ние предлагаме дискусия по това дали може да се въведе машинно преброяване на хартиените бюлетини“ коментира Адемов. Беновска попита депутата от ДПС как вижда във времето осъществяването на това предложение при положение, че отклонението с невалидни бюлетини по време на Евровота не води до промени при образуването на един мандат, а при местния вот няколко гласа могат да бъдат решаващи. „Очевидно е, че 3 месеца преди местните избори това може да се случи трудно, но ние дори сме съгласни да се отложи във времето. За тези избори да се гласува по начин, по който предлагат ГЕРБ, за да може за следващите избори да решим окончателно в малко по-спокойна обстановка този въпрос“ отговори Адемов. „Сега ще подкрепите ли машинното гласуване да падне?“ попита Беновска. Депутатът от ДПС бе категоричен, че искат машинно гласуване и ще се аргументират във входа на дискусията и ще продължават битката.
„Конституционен съд?“ попита Беновска. Адемов отговори, че ДПС нямат необходимите 48 гласа. Беновска го прекъсна и отбеляза, че с БСП ще имат. Депутатът от ДПС обясни, че в продължение на дискусията за манипулацията на гласовете – „тази манипулация да бъдем прикачвани като някакъв своеобразен файл към една или друга политическа сила на мен не ми допада, защото през всичките тези години някой си позволява да ни прикачва към БСП, към ГЕРБ, към кого ли не. Ние сме самостоятелна, автономна политическа партия, която взема своите решения на базата на убежденията и ценностите, които изповядва“ подчерта Адемов.
Безплатни детски градини и учебници, намаляване на ДДС
„Хайде, наистина да направим детските градини безплатни, учебниците безплатни, да се намали ДДС на определени храни, лекарства и т.н. Това би доказало, че Вие не сте, както казахте много остроумно, файл да Ви прикачат ту към едни, ту към други“ призова Беновска. Депутатът от ДПС заяви, че продължават с битката и наближава бюджетната процедура, защото данъчната политика иска сериозна дискусия. „Ние сме политическата партия, която е в основата на създаването на съвременния данъчен модел, така че имаме право да искаме дискусия за промени в данъчното законодателство“ подчерта Адемов.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Симов: Ще помоля Кирил Добрев да участва в „Беновска пита”, а Корнелия Нинова има свещеното право да избира къде да говори

Александър Симов: Ще помоля Кирил Добрев да участва в „Беновска пита”, а Корнелия Нинова има свещеното право да избира къде да говори

15 Юли 2019 | 07:29 | Агенция "Фокус"
София. Ще помоля Кирил Добрев да участва в „Беновска пита”, а Корнелия Нинова има свещеното право да избира къде да говори. Това каза Александър Симов, народен представител от ПГ на „БСП за България”, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“, съобщиха от екипа на предаването. Той заяви позиции по следните теми:
Медийната политика на БСП.
„И както се казваше в една реклама – „ето този разговор чаках“ – Александър Симов! Добре дошъл Сашо, ще си говорим на ти, нали? Отговаряш вече за медийната политика на БСП, на парламентарната група. Какво мислиш да направиш, за да бъде по-ефективно, по-малко банално, извинявай, и по-изразително, а не толкова ординерно присъствието на БСП в медиите?“, попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Александър Симов отговори, че според него в момента БСП изпълнява добре медийните си задачи, може би трябва да вкара по-широк кръг от говорители. Все пак БСП има парламентарна група от 79 души, сред тях има изключително добри експерти и обществото трябва да види, че имат добри идеи.
„Но дали ще ги учим на терен как трябва да се държат?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че с медиите трябва да се действа екстремно и обясни: „Хвърляш някого в дълбокото и той ще не ще се научава да плува. Самият аз навремето тръгнах по медиите минавайки през всякакви „мозъкобъркачки“, никой не ми е давал уроци и съвети, просто човек интуитивно научава какво да прави!“. Водещата отбеляза, че все пак трябва да има някакви знания. Народният представител отговори, че наистина човек трябва да има някаква идея, която да защити, тогава няка как „да го вкарат на тясно“.
Има ли чуваемост и диалог в БСП?
„Добре, но чува ли те Корнелия Нинова по тази тема и по този аспект?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори: „Смятам, че Корнелия Нинова знае кога да чува, когато идеите са ценни!“. „Много общо говориш, да не би и ти да си „обязден“?“, попита водещата. Симов отговори, че казва истината, а в БСП има чуваемост на различното мнение, независимо от това какво говорят плеяда от хора, гостували в предаването „Беновска пита“, за да „изразят наранените си души“. Народният представител подчерта, че в БСП може да се получи диалог, но когато той се води по правилния начин, пред партийните структури, а не някои хора да се опитват да защитават нараненото си его, за да натрупат медийни точки.
„Ти много хубаво каза, че през това диванче минават хора, които „изливат наранените си души“. Имам една молба към теб, моля да ми помогнеш, има ембарго над участия в моето предаване. Искам да те помоля да ми помогнеш да мога да имам гости от официалните, не от опозиционните!“, обърна се към своя гост водещата Илиана Беновска. Той отговори: „Кажи кого да си запиша, кого искаш!“. Тя обясни: „Кирил Добрев! Беше ми обещал, когато имахте пленум, каза, че после не знам какво. Нека да не се крият!“. Народният представител отвърна: „Имаме сделка!“. Беновска поздрави своя гост за неговата позиция.
Неуспешните амбиции на Корнелия Нинова да стане министър-председател на България.
„Какво ще кажеш за това, че Корнелия Нинова, когато я избраха за председател на БСП, се зарече да стане министър-председател на държавата, но това не се получава? Не я упреквам лично, но не се получава!“, попита водещата Илиана Беновска. Александър Симов отговори, че всъщност тогава са се зарекли БСП да бъде алтернатива на ГЕРБ. Той продължи: „Пътят, по който става даването на тази алтернатива, е различен, но аз не съм я чул да каже – „на всяка цена ще бъда премиер“. Това, което Корнелия Нинова обяви като сърцевина на своята програма, беше БСП като алтернатива на ГЕРБ и БСП с нулева колаборация с ГЕРБ. И това е последователно намерение, което БСП следва!“.
„Само да си обясня въпроса, за да не излезе, че я нападам. Някак си беше й гласувано доверие, че ако тя е начело на БСП, това го казвам наистина искрено, тя е толкова силна и ефективна, че наистина ще изведе БСП до по-голям връх от този на ГЕРБ и ще стане министър-председател. Защо, след като не й се получава, тя не го обяснява?“, попита водещата Илиана Беновска. Александър Симов отговори, че не вижда проблем тук и смята, че не винаги човек може да постигне от първия път целите, които си е поставил. „А от кой път Корнелия Нинова ще постигне, това не й е първия път? Първият път й беше Радев и там постигнахте целта!“, продължи водещата. Събеседникът й отговори, че на президентските избори целта наистина е била постигната, след това през 2017 г. социалистите не са успели да спечелят изборите, а последните избори са били европейски и нямат отношение към властта у нас. Още повече, че Бойко Борисов предварително е казал, че независимо от резултата на евроизборите оставка няма да има.
Управлението на ГЕРБ.
„Но вие, БСП, не можете да доведете Борисов до оставка!“, заяви водещата Илиана Беновска.
Александър Симов отговори: „Рано или късно ще го доведем!“. „Кога, на местните избори ли?“, попита водещата. Събеседникът й отговори: „Напоследък българското анализаторско пространство тъне в някакви поетични дълбини, които аз се опитвам да разбера с цялата си литературна страст. Наскоро чух проф. Антоанета Христова, която казваше следното – че нейните надежди за промяна в България са свързани с Бойко Борисов и хората около него. На допълнителен въпрос кои са хората около него с които да свържем нашите надежди, тя успя да произведе едно единствено име – Томислав Дончев и оттам нататък последва неловко мълчание. Не обвинявам нея. Тук сме се докарали до ситуация, в която трябва да си обясняваме един моноспектакъл, въртящ се около фигурата на Бойко Борисов, и да твърдим, че главният герой на този моноспектакъл няма никаква представа за безобразията, които се правят в България! Ето това не мога да приема! Казвам го, защото Бойко Борисов се опитва да наложи на всички един инфантилен сюжет. И го видяхме и на техния конгрес, колко траеше той, 56 минути ли, нещо такова! Сведе им решенията си, накара ги да гласуват колективно всички и си тръгна! Сега ние играем в спектакъла „лошите боляри“, които безчинстват по места и абсолютно невинният ръководител, който пърха с ангелски крилца и не знае нищо. Извинявайте, дали случайно има и 15% от този народ, които да вярват в този сюжет, да вярват, че Бойко Борисов е лицето на справедливостта и той ще я въздаде сред своите хора?“.
„Не те прекъснах, за да изложиш всичко вдъхновено, а ти го правиш майсторски, сега ще позволиш и аз да ти кажа, няма да вляза в ролята на адвокат на Бойко Борисов, но веднага ще задам няколко въпроса.
Чисто житейски пример, че ако нещо не искаш, тоест , да участвате както казваш в този „инфантилен спектакъл“, ами недейте да участвате! Направете си вие, БСП, вашия. Корнелия Нинова да направи своя талантлив моноспектакъл, но тя засега прави само стендъпи, които даже нямат и успеха на стендъп комедиите. Нека тя да стане център на нейния моностектакъл. Но защо тя не успява да надделее над Борисов, това ми беше въпросът?
Искате да управлявате България, но можете ли, защо тя не може да стане министър-председател? Не се нахвърляйте на Бойко Борисов, дали е справедливо или не, местните избори скоро ще го покажат!“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й попита какво означава да не се нахвърлят на Бойко Борисов.
Водещата отвърна: „Не той ви е крив, на вас ви е крива ракетата!“. Народният представител отговори, че БСП наистина има своите проблеми и напоследък дори твърде много анализатори ги обясняват подробно и досадно. Той подчерта, че приема факта, че социалистите имат вътрешни проблеми, но не може да приеме това да не нападат Бойко Борисов. „Аз го казвам иронично – като не ви харесва, не играйте този спектакъл!“, поясни водещата. Александър Симов отговори, че България има проблем и той се корени в личността на Бойко Борисов и методите на неговото управление.
Александър Симов заяви, че последните две години могат да бъдат разказани като поредица от влизането от скандал в скандал.
„Но кой предизвиква тези скандали, кой казва на Борисов – „излезте, г-н Борисов, навън да се разберем като мъже“? Това не е ли скандал? Откъде накъде аз, жена, пък била и лидерка на партия, ще ти кажа – „ела, Сашко, да се разберем като мъже”?”, попита водещата Илиана Беновска.
Събеседникът й отговори, че това е скандал отпреди почти 10 години, който вече е отшумял. Водещата отговори, че той обаче е станал символен за поведението на Нинова. Той добави, че лидерката на БСП засега дава мъжки отпор на Бойко Борисов.
„Но защо, ти искаш ли да ми дадеш женски отпор? Не разбирам защо се обръщат категориите? Хайде, дай ми женски отпор, да видим кой по!”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори: „Не ме бива по женските отпори, но въпросът е друг, Корнелия Нинова наистина успява да даде отпор на Бойко Борисов, независимо дали някой го признава или не. Самият факт, че всички влюбени във властта се занимават с нейнатна личност! Ежедневно виждаме, че цялата приватизация в България, изключително престъпна, беше сведена до приватизацията на „Техноимпекс”, защото трябва да уязвяваме Корнелия Нинова. Нормално ли е Корнелия Нинова да стане такава пресечна точка на такъв яростен скандал и спор, ако тя не притеснява Бойко Борисов?”.
„Да, нали претендира, че е силна личност! Аз съм влюбена в Корнелия Нинова, даже съм готова да приема и предложението й да стана член на БСП в „Оборище”, но Корнелия Нинова отбягва въпросите, отбягва близките срещи. Ето, питаш ме кой искам да дойде тук или аз да отида да му взема интервю, пък нека и да е като на Радев, записано, искам Корнелия Нинова! Знаеш, че не е идвала от изборите за президент, защото не може да ми отговори на въпросите. Добре, искам Корнелия Нинова! Нали тя е председател на парламентарната група, нали ти си медиен гуру!”, заяви водещата Илиана Беновска. Александър Симов отговори: „Все пак нейно свещено право е да избира къде отива и къде не!”. „Уау, „свещената крава”, отвърна Беновска. Народният представител подчерта, че не казал, че Нинова е „свещена крава”, а че има свещеното право да избере къде да участва. „Аз го казах”, уточни водещата. „Нали още има свобода? Ако Бойко Борисов осъществи още един мандат, може и насила да ни влачат по студията да даваме отговор, но сега в момента имаме свобода! Смятам, че заради стила на Борисов България продължава да се намира на последно място във всички класации!”, добави той.
„Добре, защо като този стил „Борисов” е толкова неконвертируем и стоим на последно място в някакви класации, защо хората го избират?”, попита водещата Илиана Беновска. Александър Симов отговори, че Борисов не е избиран от хората, а от собствената си пратийна клика и техните семейства. Той подчерта, че на последните парламентарни избори ГЕРБ са получили 1,1 милиона гласа, което е 1/6 от гражданите. Останалите или са индиферентни, или отказват да го избират. Това означава, че ГЕРБ не са представителни за българския народ. „Но този отлив е обща тенденция за Европа. Тогава къде е вашата партийна клика да избере Корнелия Нинова?”, попита водещата. Гостът й отговори, че БСП също минава през своята криза. Това обаче не означава, че ГЕРБ представлява България. „Той представлява партийните кариеристи на ГЕРБ, намърдани навсякъде в местната власт в държавната администрация и техните семейства. Те имат правото да си го избират, но това не е България. Истинската България е малко по-различно понятие и тя рано или късно ще си каже думата!”, категоричен бе народният представител.
„Ти си младо момче, но аз помня времената, когато партийните кариеристи на БКП, после на БСП, тях сега ги боли и се пренася и върху теб тази болка, че вашите партийни кариеристи не могат сега да печелят, да властват и да командват процесите в България!”, коментира водещата Илиана Беновска.
Александър Симов отговори, че едно от хубавите неща на това, че БСП е била дълго време в опозиция, е че в партията вече няма партийни кариеристи, а хора, които са там заради идеи. „Ти за какво седиш в партията, заради вдъхновение ли? Без пари?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че винаги го е правил по вдъхновение, без пари. „И да кажа нещо, понеже ми напомни БКП, много хубава формула има, тя е изразена от доц. Вацев, той каза така – „ГЕРБ, това е задгробният живот на БКП. И те го доказват всеки ден. ГЕРБ това е задгробният живот на БКП минус реалния социализъм плюс Бойко Борисов! Това е усмирителната риза в която живее българският политически живот!”, категоричен бе народният представител.
„Разказвай ми, слушам те, толкова музика ...”, нали знаеш има една песен?”, изпях иронично в този момент Беновска на своя гост известната песен на Тоника „Разказвай ми”.
Местните избори в София и отражението на намаляването на партийните субсидии.
„Какво ще правите на местните избори в София? Аз дадох идея в моя коментар, ако Корнелия Нинова, както не успя да стане министър-председател, отказа да стане първия човек в държавата, председател на Народното събрание, да се устреми към четвъртия пост в държавата – кмет на София и да се кандидатира срещу Фандъкова!”, попита водещата Илиана Беновска.
Александър Симов отговори, че може и да звучи малко банално, но в БСП има процес на номинации и накрая решава конференцията на софийската организация.
„Не ме приспивай Сашко, рано е за приказки за лека нощ!”, отвърна водещата. Гостът й отговори, че ако приемем призива на водещата, тогава трябва да попитаме ГЕРБ защо са обезкървили финансово опозицията точно в навечерието на местните избори.
„Защото най-много номинираната от партийни структури за кмет на София Мая Манолова, тя беше тази, която написа на Слави Трифонов предложението за референдума и лично го внесе в Народното събрание, какво си противоречиш? Значи, хем ГЕРБ обезкървява партиите, хем вашата любимка, която е скришният ви коз, от ръкава ще си извадите Мая Манолова за кмет на София, тя е създател на тази норма!”, подчерта водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не знае дали това е така, но помни, че Слави Трифонов повече от година е призовавал за това през своето шоу, а самият Симов през цялото време е обяснявал, че това е безумие. „А как става така тогава, че ГЕРБ решиха 3 години по-късно да чуят гласа на тези хора? Ти сега ми разказваш теорията, че ГЕРБ и Мая Манолова са се хванали ръка за ръка да обезкървят опозицията, тъй като чух с една голяма страст хора, които преди казваха, че партийната субсидия е необходима, сега да защитават съвършено друга позиция със същата тази страст. Това е поезия, която винаги ме удивлява!”, заяви народният представител. „Просто са узрели!”, отговори водещата на което гостът й отвърна: „А, ГЕРБ узряват, така ли? Те никога не хамелеонстват, те просто узряват, те съзряват, те помъдряват! Идва ми да стана прав и да се хвана за сърцето!”.
„Много искам да дойдете на власт, за да мога да наблюдавам и вас дали всичко това, което сега критикувате, няма да го вършите вие пък, което вие упреквате уж, че било неправилно!”, заяви водещата Илиана Беновска. Александър Симов отговори категорично, че БСП няма да го вършат, най-вече защото са били наказани от своите избиратели за това, че са изменили на своите обещания. „Втори път в будна кома от тях няма да влизаме! Знаем, научихме си урока по трудния начин, с избити зъби и кръв си научихме урока! Никоя друга партия не може да го каже и това е моето основание да кажа – БСП може да управлява България и ще управлява България добре!”, категоричен бе народният представител.
Подадената и след това оттеглена оставка на Корнелия Нинова.
„Затова ли Корнелия Нинова игра онази циганска игра от 90-те години „тука има – тука нема” с оставката си, толкова ли беше наранена?”, попита водещата Илиана Беновска.
Събеседникът й отговори, че според него Нинова не е била наранена, тя просто е застанала пред конгреса, казала е своите мотиви и конгресът ги е одобрил. „Това е демокрацията, демокрацията означава – заставаш, хората гласуват и казват!”, заяви той. Водещата отвърна, че на конгреса не е имало дебати. Гостът й отговори, че това не е така и всеки, който е искал, е можел да вземе думата. Според него големият въпрос е защо хората, които са дебатирали в студиото на „Беновска пита”, не са станали в зала да изразят мнение. „Аз попитах Търновалийски и му дадох пример със себе си – аз когато искам да взема думата не чакам някой да ми я даде, а отивам и си я взимам с микрофона!”, отвърна водещата. Народният представител заяви, че противниците на Нинова са имали възможност да вземат думата, но са избрали да мълчат. „Защо са го направили е въпрос, който мен лично ме вълнува и ще ги питам!”, завърши Александър Симов разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2” на 14-ти юли 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, ВМРО: Нямаше как да се оставим на да бъдем разпасана команда, в която всеки прави каквото иска

Искрен Веселинов, ВМРО: Нямаше как да се оставим на да бъдем разпасана команда, в която всеки прави каквото иска

14 Юли 2019 | 20:30 | Агенция "Фокус"
София. Нямаше как да се оставим на да бъдем разпасана команда, в която всеки прави каквото иска. Това каза Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ на „Обединени патриоти“, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2, съобщиха от екипа на предаването. Той заяви позиции по следните теми:
Премахването на Волен Сидеров като председател на ПГ на ОП
Илиана Беновска посрещна госта си Искрен Веселинов и го попита „Вие взехте властта на Волен Сидеров – вие ВМРО и НФСБ. Как не ви е срам?“ Отговорът на г-н Веселинов бе, че за срам не може да се говори, затова тя го попита дали са горди. Според госта може да се говори за осъзнат дълг, че парламентарната група трябва да работи и формированието, с което са се явили на избори и са обещали на избирателите, трябва да се отчете накрая на мандата с действия, внесени законопроекти и пр. Това обаче няма как да бъде факт, ако не работи парламентарната група, добави той. Водещата каза, че има хубави сини очи, но надали може да играе спящата красавица, защото две години не работи тази парламентарна група и изведнъж те са го видели. Искрен Веселинов отрече това да е така и заяви, че проблемите в ОП са започнали преди около година и са ескалирали в навечерието на евроизборите. Той допълни: „ Давахме отсрочки, давахме шансове, давахме знаци, но в един момент нямаше как да се оставим на безвремието и просто да оставим нещата да текат така и да бъдем една разпасана команда, в която всеки прави каквото си иска и накрая не се случва нищо.“
Беновска го попита дали ги е страх, че Волен Сидеров ги е дал на председателя на НС Цвета Караянчева, която ги е дала на юридическия отдел на НС, за да разгледат мотивите. Искрен Веселинов отговори, че разбира изнервения жеста на Сидеров, защото и неговото положение не е леко. Според него е ясно, че Волен Сидеров не може да бъде административно натрапен на някого за ръководител и го отдава действията му на силна емоция след снемането му от председателския пост. Г-н Веселинов заяви, че не очаква някой отвън да върне Сидеров на председателското място. На въпрос на водещата дали те отвътре ще дадат заден, той отговори, че проблемът, който са искали да решат, е решен чрез промяна на ръководството на групата. Той допълни, че ако има начини, по които коалицията би работила по-добре, те могат да бъдат обсъдени в рамките на нормален диалог, какъвто няма в коалицията от преди Нова година.
Беновска каза, че се получава неявно прегрупиране, като че ли ВМРО е плътно до ГЕРБ, Валери Симеонов, който „командва парада в НФСБ“, е на приливи и отливи в зависимост от настроението му, а Волен Сидеров засега е с философски функции. Тя попита: „На какво се дължи и как ще се прегрупират ОП според Вас?“ Гостът оспори нейното заключение, че ВМРО е плътно до ГЕРБ, защото не вижда нито едно основание за това. Той заяви, че ВМРО е подписало, както другите две партии от малката коалиция, едно споразумение за управление и следва заложеното в него. „Това, че не произвеждаме скандали и се опитваме да бъдем конструктивни по никакъв начин не ни прави по-близки и по-далечни от ГЕРБ. Гледаме да бъдем коректни. Нито сме се събрали да се обичаме с ГЕРБ, нито имаме голямо съвпадение на фронта на идеите.“, каза Искрен Веселинов и допълни, че това, което са договорили, трябва да го направят, за да подобрят положението в държавата. Според него в тази посока има правилни стъпки.
Купуване на самолетите Ф-16
Беновска попита колко е правилна стъпката за купуване на Ф-16, което предстои да гласуват и в НС, при тези условия. Тя помоли д а коментират принципно въпроса и да не се правят на специалисти по самолети. Искрен Веселинов отговори, че този договор е функция от работата на 3 министерства, които са имали работни групи в 3 направления. Министерството на отбраната е отговаряло за избора на самолета и неговата боеспособност и оборудване. Министерството на икономиката е отговаряло за икономическото сътрудничество. Министерството на финансите е имало основни функции по цени и начин на плащане. Той допълни, че в това отношение са били ангажирани най-добрите специалисти на тези министерства, които са излезли с доклади за избора на Ф-16. Искрен Веселинов каза, че не е човек, който може да оспори техния избор, но заяви категорично, че българската армия има нужда от ново въоръжение. „След като специалистите на тези 3 министерства са заложили на този самолет, аз няма да имам угризения на съвестта, когато гласувам за него.“, заяви гостът.
Водещата попита дали Красимир Каракачанов, който е вицепремиер и министър на отбраната, не става мишена на много атаки, които не са предизвикани от негова политика и поведение. Искрен Веселинов определи това като негатива на управлението и каза, че на Каракачанов не му е било детска мечта да купува самолети Ф-16, но неговото желание е България да има силна армия. Гостът каза, че министърът на отбраната е влязъл в тази игра с ясното съзнание, че ще понесе негатив и че анти-американските настроения в България ще нанесат удар върху имиджа му. „Краят на историята не е дошъл. Ние сме на едно изключително опасно място и трябва да можем да се браним. Ако не може нашата армия да ни брани, тогава под риск е съществуването на нашата държава.“, каза Искрен Веселинов и допълни, че колкото и да е болезнен финансово този процес, той трябва да върви. Той напомни, че предстои и превъоръжаването на сухопътните сили, които според него са много по-важни като единици, отколкото самолетите. Стана ясно, че предстои изграждането и на нови кораби, които да пазят морското ни пространство. „Можем да кажем, че това управление даде реален живот на едни проекти, които се подмятаха като приказки в продължение на 20 години.“, допълни гостът.
Концепцията против циганизацията
Беновска попита дали „Ще успеете ли, или ще се поддадете за пореден път, както всички ние сме се поддавали на натиск, че това са слаби хора, че имат право да имат по 100 деца, че нямат собственост и ние трябва да им плащаме, да ги търпим незаконно заселили се някъде, да си строят незаконни къщи, да не си плащат тока, водата, да замърсяват, да извършват безчинства, убийства, кражби?“ за проекта на стратегията против циганизацията на ВМРО и Каракачанов, към който и тя е съпричастна, защото е обявен за първи път в това предаване. Искрен Веселинов заяви, че тази концепция преди 2 седмици официално е внесена в деловодството на Министерски съвет. Тя трябва а бъде разгледана от експертен съвет по интеграция на малцинствата преди да бъде гласувана в МС. Гостът добави, че заседанието е насрочено за 24-25ти заседанието и най-вероятно гласуването на концепцията ще стане през септември. Сигурно е обаче, че Каракачанов няма да я оттегли и гласуването или не на тази концепция ще зависи много по отношение на тяхното участие или неучастие в управлението. Беновска попита: „Това ли е картата?“, а Искрен Веселинов отрече и каза, че това е един от въпросите, които не търпят отлагане. „Етническите дисбаланси и циганизацията са част от демографския проблем. Ние или ще социализираме тези несоциализирани общности, или държавата ще избухне и то ще избухне много скоро.“, заяви гостът.
Водещата каза, че инерционният процес е много дълъг и това се е развивало почти незабележимо, но напоследък видимо 30 години и сега трябва да се върне влаковата композиция с 30 години. Искрен Веселинов каза, че 15 години предлагат решения, сега обаче няма мърдане назад и трябва да се започне работа в тази посока. Той поясни, че в законодателен план имат първите успехи на концепцията и припомни, че мнозинството в парламента е подкрепило преди 3 месеца идеята им, че социални помощи могат да се получават само срещу положен труд и само срещу участие в курсове по ограмотяване и образование. „За първи път ние социалния паразитизъм го ревизирахме като начин на живот и начин на издръжка на тези маргинални общности.“, каза гостът и допълни, че тепърва ще се види какво ще се случва със социалните служби на база на тези текстове в законите. Искрен Веселинов също вижда инерцията като голяма и е сигурен, че проблеми ще има и в бъдеще, но едно по едно трябва да бъдат запушвани течовете на социалната система и да е ясно, че всеки гражданин на страната има еднакви права и задължения. Той каза, че системата със задълженията е чужда за циганите и тя трябва да им влиза в главите, за да станат част от обществото.
Тъй като предстоят и местни избори, водещата попита дали са мислили да разширят погледа и да могат да помагат и на местно равнище младите, образованите, работещите на светло, както Виктор Орбан – с безлихвени и нисколихвени заеми и други помощи ги подпомага да раждат деца, да си купуват кола и жилище. Искрен Веселинов отговори, че са мислили и каза, че решението на българския демографски проблем на първо място зависи от доходите, на второ място зависи от икономическата среда и средата в държавата – медийна, образователна и т.н. и на трето място зависи от социалната политика, която създава част от средата. В това отношение гостът заяви, че сме длъжници на образованите, социализираните и работещите хора. Той сподели, че повечето от неговите познати никога не са получавали детски надбавки заради подоходния критерий. Искрен Веселинов каза, че стотици хиляди деца остават извън обхвата на това подпомагане, което е дразнещо. Беновска разказа за разговор между нейни колеги от екипа, в който е ставало дума за жилища и развитие и жената е казала, че не може да купи жилище и да се ожени, но е предложила на мъжа да си построят незаконна къща като циганите. Отговорът на момчето е бил, че те ще я махнат от там, защото те са общност, а тя ще бъде единица. Водещата заяви, че сме снизходителни към ордата и би си направила социален експеримент да построи една къща, за да види как ще й забранят. Гостът отговори, че това е редното, а другото е нередно. Беновска каза, че до нея ще има сума ти незаконни и обеща на събеседника си да го въвлече в този социален експеримент.
Искрен Веселинов припомни, че първият законопроект, който са внесли като патриотичен фронт е за това работещи семейства да могат да приспадат от данъчната си основа и това, което другите получават като помощи, да го получават като върнат данък. Стана ясно, че не са успели да наложат тази идея, а водещата го попита дали ще се опитат да се преборят в оставащото време. Гостът заяви, че това, което са им обещали и което заедно са поели като ангажимент като към работещи хора, е да направят безплатни детските градини за деца над 4 години. Беновска отбеляза, че тук имат кореспонденция и с ДПС, защото Делян Пеевски е предложил същото, но Искрен Веселинов поясни, че това е станало 2 години след като ОП са разписали управленската програма. „Не се ревнувайте. Направете го. Не се състезавайте.“, посъветва водещата, а Веселинов заяви, че това ще е едно от нещата, за което ще държат в следващия държавен бюджет.
Мигрантският поток
Беновска започна темата за мигрантския поток и каза, че днес в деня на Франция мигранти са нахлули и започнали да рушат Бастилията, защото искат да получават документи за пребиваване. Тя свърза този въпрос със скандалното изключване на Източна Европа от ръководството на ЕС и попита къде сме ние и дали ще ни вкарат мигрантите, които идват по море, което се говори сега. Искрен Веселинов отговори, че има партии на либералния консенсус, които командват Европа и в случая са успели да осуетят източноевропейското ръководство. Беновска заяви, че не са те, а ние сме си виновни. Гостът се съгласи, но поясни, че ние европейците сме виновни, а не ние българите. Затова водещата попита Макрон и Меркел какви са и каза, че ние българите и източно европейците и каза, че някои от тях са се присъединили – Орбан, Италия. Искрен Веселинов се съгласи и допълни, че Източна Европа умива срама на Западна по отношение на цивилизационния избор на ЕС и дава друга посока, която смята, че скоро ще бъде прихваната и от западните страни. Той обяснява случилото се днес като фиаското на политиката Макрон и политиката Меркел. Беновска реагира с думите: „А, какво фиаско, ще продължат да си развяват байряка.“ Според госта е много силен символ е това, което се е случило именно заради това, защото либералните идеологеми, които се повтарят непрекъснато, създадоха мигрантската вълна и тези, които са я генерирали, сега търпят последиците. Искрен Веселинов каза, че ние не сме крайна точка за тези мигранти, а те искат да споделят благата на запада, но налагайки своя ориенталски ред. Той заяви, че има голяма връзка с циганите в България, защото схемата е същата – някой иска да се ползва от права и привилегии, но не и да се съобразява със съществуващата културна среда.
Пакетът „Макрон“
Беновска отбеляза, че събеседникът й се мъчи да вдъхне увереност, но тя си мисли, че тези процеси, които са взаимно свързани няма да се развият по начина, по който тя и той мечтаят. Водещата е готова да се хване на бас, че пакетът „Макрон“, независимо от борбата на Ангел Джамбазки и Андрей Новаков и на другите представители на България в ЕП, ще мине. Тя попита тогава какво ще правим и дали ще останем. Искрен Веселинов заяви, че това ще бъде ревизия на основен принцип и това ще е въпрос, който всички източноевропейци ще трябва да си зададат. Беновска каза като избирател, че политиците трябва да го проиграят предварително, а не да ги завари по бели гащи и попита какво ще правят, ако това се случи. Гостът отговори, че първата национална задача е да недопуснат това да се случи. Той допълни: „Можем да го спрем, защото много други решения ще вървят успоредно с това. Ако Българската държава и държавите от Източна Европа имат твърдото желание да спрат този процес, те ще го спрат през други механизми, а не през легалните механизми, които са институционалните. “ Искрен Веселинов подари на Беновска неговата книга „Защо съм патриот“ , която тя обеща да прочете и двамата да анализират. Така завърши разговорът между Искрен Веселинов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 на Радио К2 на 14 юли 2019 година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Премиерът Борисов ми е казал, че няма чадър над никого, Цветанов не съм канил в МВР

Министър Младен Маринов: Премиерът Борисов ми е казал, че няма чадър над никого, Цветанов не съм канил в МВР

14 Юли 2019 | 19:34 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Борисов ми е казал, че няма чадър над никого, Цветанов не съм канил в МВР. Това каза Младен Маринов, министър на вътрешни работи, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването. Министър Младен Маринов заяви позиции по следните теми:
Управлението на МВР
Беновска посрещна в студиото министъра на вътрешните работи Младен Маринов с въпроса „Тежка ли е царската корона?“. Маринов отговори, че управлението на МВР е отговорна работа, но благодарение на добрия екип – работата е по-успешна. Водещата попита той ли преценява, дали работата е успешна или разкритията и фактите. „Оценката я дава обществото, но аз разбирам, когато сме успешни, от удовлетворението, което чувстват колегите при добре свършената работа и по това, което се отразява в статистиката, която е една база за анализ и взимане на управленски решения“ отговори Маринов.
Среща със собствениците на футболните отбори „Левски“, „ЦСКА“ и „Лудогорец“ – натиск, купени мачове, черно тото, запалянковци
„Тази седмица министър-председателят повика собствениците на три футболни клуба – „Левски“, „ЦСКА“ и „Лудогорец“, Вас като министър на вътрешните работи, главния прокурор Цацаров, заместник главния прокурор Гешев и председателя на българския футболен съюз - Боби Михайлов. Защо трябва министър-председателят, Вие и главният прокурор да се занимавате с това? Колко е невралгичен въпросът със запалянковците?“ попита Беновска. Маринов шеговито отговори, че всички разбират от футбол и интересът на голяма част от обществото е ангажиран с тази теза и това, което се случва във футбола е отражение на случващото се в държавата. Министърът на вътрешните работи обясни, че има съревнование във футбола като игра, но има и обвинения за купуване на мачове и притискане на съдии и точна заради тези проблеми е била срещата, за да се отправят предупреждения преди началото на първенството. Беновска обобщи, че не само запалянковците трябва да спазват правилата, но и собствениците, съдиите и футболистите са предупредени. Относно запалянковците Маринов отбеляза, че реагират остро и емоционално срещу нередностите на терена. Влияние има и случващото се в ложите на сектор „А“ и именно заради това на срещата са били собствениците на големите отбори и представители на футболния съюз, които отговарят за поведението на съдиите. Министърът на вътрешните работи подчерта, че решаването на проблемите на терена най-много пречи на развитието на футбола и заради това страната ни не е конкурентна.
Беновска попита доколко политиката е свързана с футбола, защото спортът е силно оръжие за влияние върху обществото. „Това, което се случва във футбола, дава една представа дали стои стабилно държавата и дали си е на мястото, защото знаете правилата във футбола се определят от футболния съюз – ФИФА и УЕФА, които са НПО, но държавата трябва да е там, където се нарушават правилата – включително и черно тото, подкуп, натиск, принуда“ подчерта Маринов. Водещата го попита дали няма отново да има черно тото въпреки срещата. Министърът на вътрешните работи отговори, че първата стъпка е направена и посланието е да се играе честно и който не спазва правилата – ще попадне под ударите на закона.
Красимир Ципов; Цветан Цветанов
„Казахме, че сте успешен, но имате и добър екип. Ще Ви напусне ли Красимир Ципов като се върне в парламента или всъщност влезе наново сега поради много тъжни обстоятелства свързани с негова колежка?“ попита Беновска. Маринов подчерта, че резултатите са благодарение на екипната работа, защото в МВР сам човек не може да се справи. Министърът на вътрешните работи коментира, че случилото се не е по желание на Ципов, но води до пренареждане на депутатската листа и изборът е в ръцете на Ципов – дали да работи в парламента, или като заместник-министър. Беновска попита госта си нямат ли яснота по въпроса и миналата седмица се е провалил кворум заради 1 глас, защото починалата Светла Дукова все още фигурира като народен представител. Маринов обясни, че ежедневно се водят разговори с Красимир Ципов, но му е много трудно да направи избор. „Ще стане това, което е добре за цялостната дейност на ПП ГЕРБ и на представителството на народното събрание, защото работата му в МВР е изключително важна, но е важна работата и в съответните парламентарни комисии, където се правят и гласуват законите“ отговори Маринов.
„Нека не Ви прозвучи шеговито. Появиха се коментари, че Цветан Цветанов, който беше поканен от министър-председателя и лидер на ГЕРБ да напусне позициите си… той в момента е свободен. Той беше министър на вътрешните работи, вярно, че беше и вицепремиер. Идва ли Ви на ум да ползвате неговата експертиза – било като съветник? За заместник-министър не знам дали можете да го поканите“ попита Беновска. Министърът на вътрешните работи обясни, че са имали разговори по определени въпроси и е ползвал негови съвети. Маринов подчерта, че се вслушва в това, което му казват бивши министри, за да се видят различни гледни точки и да се вземе правилно решение. Беновска отново попита конкретно за Цветанов. Министърът на вътрешните работи отговори, че Цветанов ще реши накъде да насочи своята експертиза и отрече да го е канил да стане част от екипа.
Етична комисия и злоупотреба с власт
„Виждате, че Борисов твърдо е решил да сложи ред в мората на представителите на ГЕРБ, но този морал очевидно се свърза с някои форми на злоупотреба с власт. Доколкото се разбра има десетки сигнали постъпили в ГЕРБ за бъдещата етична комисия, която все още не е създадена, която да се занимае със своите функционери и високопоставени лица какви ги вършат. Питам Ви отново – министър-председателят обърна ли се към Вас за съдействие по разкриване на извършване на постъпки от страна на високопоставени функционери на ГЕРБ?“ попита Беновска. Министърът на вътрешните работи заяви, че още когато той (Маринов) е бил главен секретар Борисов е казал, че няма чадър над никого и получените сигнали трябва да се работят съвместно с прокуратурата до събиране на достатъчно информация. „По конкретни случаи премиерът не иска конкретна информация докато не си свършим работата“ подчерта Маринов. „Сезирани ли сте за някой ГЕРБ-функционер?“ попита водещата. Министърът на вътрешните работи отговори, че няма да се ограничи само до функционерите на ГЕРБ, защото има и кметове, които са от ГЕРБ и такива, които са от други партии.
Полицейската операция в Сандански; Убийствата на Емил Кюлев, Петър Христов, Илия Павлов и Андрей Луканов; Битовата престъпност; Общинската полиция
„Какво става в Сандански? Онзи ден чета заглавие – Сандански почерня от жандармерия“ попита Беновска. Маринов отговори, че това е широкоспектърна полицейска операция, която се провежда всеки ден в различни населени места – за проверка на правоспособност, употреба на алкохол и наркотици, както и по отношение на активния криминален контингент и установяване на неговото местонахождение, издирване на лица и задържане. „Там много ли е горещо в момента? Това заради кмета ли се прави, заради Манолев и къщата му за гости?“ попита Беновска. Министърът на вътрешните работи отговори, че няма конкретен повод за операцията и подпомага местния началник на районното управление. Маринов припомни, че има нов директор в областна дирекция Благоевград и по този начин той се запознава с оперативната обстановка. „Някак си обществото замълча за няколко знакови убийства, които са извършвани преди Вие да застанете на тия позиции, но все пак бяхте и начело на СДВР-София. Колегата Ивайло Крачунов Ви попита какво става с убийства на Емил Кюлев, Петър Христов“ попита Беновска. Министърът на вътрешните работи отговори, че по случая с Петър Христов се работи още, а за Емил Кюлев обясни, че системата работи така, че при постъпване на нова информация за по-стари казуси се започва отново работа за потвърждаване или отхвърляне на информацията. Беновска припомни, че още не са разкрити убийците на Илия Павлов и Андрей Луканов. Маринов заяви, че разполагат с оперативна информация и правилни насоки, но въпросът е доколко би могла да се приложи в наказателен процес.
„Битовата престъпност. Бяхте направили една карта на действия по съответни региони. Някак затихна тази история. Какво се случва? Намаляха ли убийствата на старци и изнасилванията на старици, на жени?“ попита Беновска. Министърът на вътрешните работи подчерта, че работата не е спряла и има добри резултати по отношение на убийствата и по-малките населени места ситуацията е овладяна и незабавно се разкриват престъпленията – в плевенския регион, в Хасково. „Тези акции наистина дават резултат. Не са спрени, но не са в обществения фокус, защото ежемесечно създаденият работен екип, който е на контрол при главния секретар, събира и анализира действията и пренасочва ресурсите“ каза Маринов. Беновска го попита за идеята на кмета на Стара Загора - Живко Тодоров за създаване на общинска полиция. Министърът на вътрешните работи обясни, че има общинска полиция и има всички полицейски правомощия, защото използва закона на МВР. Маринов подчерта, че поддържането на полицията зависи и от бюджета на общините. „Вие склонен ли сте да подкрепите Владислав Горанов и Бойко Борисов да отпуснат повече средства на общините, за да могат да бъдат по-активно съдействащи Ви?“ попита Беновска. Маринов отговори, че трябва да се анализира дали средствата да бъдат насочени към общинска полиция, или за развитие на националната полиция. Министърът на вътрешните работи смята, че жандармерията е много активно звено, защото е мобилно, няма обвързаност с местното население и подготовката е системна и бързо и ефективно решават проблемите.
Протестите на полицаите за заплащането на нощния труд; 140 години МВР – нови предизвикателства; Разкриваемост на престъпленията
„Като говорим за пари – полицаите отново протестират“ подчерта Беновска. Министърът на вътрешните работи обясни, че протестират по отношение на заплащането на нощния труд – 25 стотинки на час – за категория 1 на полицейските служители, а тези, които са по закона за държавния служител получават 50 стотинки на час, но това не е наредба на МВР. „Когато беше дадено 10 % увеличение в началото на годината, обсъждахме и на срещите със синдикатите, част от тези 10 % да бъдат насочени към увеличаване на нощния труд, но тогава се взе решение и те настояваха 10 % да се дадат в основната заплата на всички служители. Така че при новия бюджет ще търсим варианти този нощен труд да бъде вдигнат като заплащане“ каза Маринов. Беновска го попита колко според него е достойното заплащане на този труд. Министърът на вътрешните работи подчерта, че нощен труд полагат служители в полицейски правомощия, които работят на терен и ще се търсят варианти за увеличаване на заплащането му. „Обещавам да работя в посока да намеря средства, за да се компенсира този нощен труд“ заяви Маринов. Беновска попита министъра на вътрешните работи колко искат полицаите, а той отговори, че около 2 – 2,70 лева са искали, но според него трябва да се започне от средно ниво около 1 лев за час и ще са необходими около 25 милиона лева, за да се случи това.
„140 години МВР. На Вас се падна частта Вие да отбележете този празник. Кое според Вас е най-малко лозунговото и най-същественото, което трябва да се каже за МВР днес?“ попита Беновска. Министърът на вътрешните работи отбеляза, че МВР е доста променено в исторически план и към момента има съвсем различни задачи и отговорности. Маринов отбеляза, че трябва да се работи в помощ на гражданите, а не МВР да бъде възприемано като репресивен апарат и стоят много предизвикателства на преден план, които касаят и Европа – охрана на границата и противодействие на тероризма, защото престъпността е мобилна и благодарение на технологиите могат да се извършват престъпления в различни части на света. Относно разкритието на случая с фабриката за цигари Беновска обясни, че и чужденци са работели там, а „босът“ Антон Арабаджиев е издирван. „Това е една от най-важните задачи на министър-председателя, може би, в неговата битност не само като премиер, но и като бивш главен секретар на МВР. Как виждате темпа на разкриваемостта?“ попита Беновска. Маринов отговори, че има спад в основните престъпления срещу личността и няма как статистиката за тях да се скрие, защото има пострадал и съответна жалба за това, но има и увеличение в разкриваемостта – убийствата за миналата година са с 95 % разкриваемост и добрата новина е, че делът на планираните убийства е все по-малък. Министърът на вътрешните работи подчерта, че борбата срещу контрабандата директно рефлектира върху държавния бюджет, а през него се прокарват важните политики, които са в основата на социалната дейност и сигурността. „С разбиването на последната фабрика мога да кажа, че постигаме най-ниските нива на разпространение на контрабандни стоки в България – 3,8 % е измерено от НПО. На фона на ЕС това е уникална цифра, тъй като започнахме от 30 %, вече сме на 3,8“ подчерта Маринов.
Миграционен натиск
„Миграционният натиск. Ето сега във Франция – днеска в деня на независимостта мигранти нахлуха в Бастилията и рушат, за да получат документи за пребиваване в Европа“ съобщи новината Беновска. Маринов заяви, че с този проблем България се справя много добре на фона на целия ЕС, но тази година се отчита увеличаване в натиска при границата, но пък охраната ефективно отразява натиска и броят не недопуснатите лица се увеличава. „Имаме проблем с границата с Гърция, тъй като там няма ограда. Тя е вътрешна граница. В Гърция има проблем с лагерите, където са настанени тези мигранти. Голяма част от тях пробват да пробият нелегално през България. И там сме усилили границата“ съобщи Маринов.
Туристическият сезон, задръстванията, дъждовете и питбулите, които хапят
„Туристическият сезон, задръстванията, дъждовете и ще го обобщя – питбулите, които нахапват“ зададе темите Беновска. Маринов съобщи, че последен случай от днес е жена, която е взела куче от приют, но и тя и служителите са били нахапани. Министърът на вътрешните работи подчерта, че хората трябва да са много предпазливи, защото все пак става въпрос за животни и особено за породи, които са създадени за битки и са агресивни. Маринов смята, че има достатъчно добра нормативна база, но трябва да се спазва. Относно дъждовете, министърът на вътрешните работи коментира, че се очаква първата реакция да е на МВР и главно на дирекция „Пожарна и аварийна безопасност“. „Преди да вляза в студиото се чух с главен комисар Николов – всички са на дежурства. От вчера тече активна комуникация с областните управители, с кметовете и сме в готовност, където има необходимост. Снощи имаше сигнал от Поморие за централната улица, която беше наводнена. За кратко време спряхме движението, за да може да се изчистят шахтите и в момента е възстановено“ коментира Маринов. Относно задръстванията при Гърция, Маринов обясни, че са направени промени с допълнителни усилия и средства и в определени ситуации се минава на облекчен режим, съгласно европейските конвенции. Според него положението е овладяно, но стои въпросът с капацитета на пунктовете и контролът се осъществява изцяло на гръцкото ГКПП и на една линия могат да се проверяват по 3-4 автомобила едновременно.
Така завърши разговорът между Младен Маринов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 14-ти юли 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АБВ ще се регистрира самостоятелно за участие в местния вот и си поставя задачата да засили участието на левицата в местната власт (ОБЗОР)

АБВ ще се регистрира самостоятелно за участие в местния вот и си поставя задачата да засили участието на левицата в местната власт (ОБЗОР)

14 Юли 2019 | 18:56 | Агенция "Фокус"
София. ПП АБВ ще се регистрира самостоятелно за участие в местния вот. Решението е взето на заседание на Националния съвет на партията. От партията целят да запазят и увеличат своето представителство по места. В настоящия мандат ПП АБВ има повече от 100 общински съветници, кметове на общини, които са избрани с подкрепата на партията, както и повече от 30 кметове на населени места. „Ще търсим не просто подобряване на резултата си – основната ни задача ще е засилване на участието на левицата в местните органи за самоуправление“, посочи лидерът на АБВ Румен Петков. „Националният съвет си постави една много ясна политическа цел на предстоящите местни избори и тя е свързана с рязко засилване присъствието на левицата в местните органи за самоуправление. Анализът, който правим е, че представителството на левицата в местните органи за самоуправление в изтичащия мандат е катастрофа. Левицата няма нито един кмет на областен център, няма нито един кмет или по-скоро много малко кметове на околийски центрове. Това са големите общини с историята в миналото", поясни още Петков. По думите му, това означава, че АБВ има волята и приема проявения от БСП интерес към оглавяваната от него партия на общинско, областно, национално ниво с готовността да се търсят решения, които да доведат до слагане на началото на разделяне между ПП ГЕРБ и държавата. "Видимо е с просто око, че ПП ГЕРБ се е сраснала с държавата и че използва държавата и държавните инструменти, инструментите на назначение и контрол на администрацията като лост за влияние. Главната, основната политическа задача, която си поставяме е рязко засилване на участието на левицата в местните органи за самоуправление“, каза Петков. Лидерът на АБВ настоя машинното гласуване да бъде въведено като единна норма по най-бързия начин. Заместник-председателят на партията Любомира Ганчева заяви, че АБВ ще се бори за повече държава във всяко населено място и край на забравените от Бога и Бойко места. „Днес на Националния ни съвет, в навечерието на местни избори 2019 г., започнахме разговора какви ще са националните приоритети на АБВ. Този разговор започва броени дни след Световния ден на населението“, каза Ганчева и посочи, че страната ни е в демографска катастрофа и това изисква сериозни мерки. По думите й по тях трябва да се търси консенсус по този въпрос. Тя обясни, че АБВ ще се бори за държава, която гарантира сигурността на хората, справяне с битовата престъпност, възстановяване на службите за гражданска защита и на ветеринарно-медицинските служби. „Втората конкретна мярка е реална власт в ръцете на общините. Това означава край на пряката зависимост от конкретното настроение на премиера днес“, заяви още Ганчева. Тя обясни, че АБВ предлага възможност за работа и живот по родните места. Заместник-председателят на АБВ изрази надежда, че предстоящите местни избори местните избори няма да бъдат победа на технологията над идеологията. По думите й идеята на политическата сила е да се запази България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Ще направим отново своите предложения в Изборния кодекс за изчистване на списъците от мъртви души и ако ги отхвърлят - ясно е какво готвят наесен

Корнелия Нинова, БСП: Ще направим отново своите предложения в Изборния кодекс за изчистване на списъците от мъртви души и ако ги отхвърлят - ясно е какво готвят наесен

14 Юли 2019 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Шумен. Ще направим отново своите предложения в Изборния кодекс за изчистване на списъците от мъртви души и ако ги отхвърлят - ясно е какво готвят наесен. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в Шумен, където се проведе заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Радио „Фокус“- Шумен. Нинова посочи, че с премахването на машинното гласуване, се посяга на демократичния и на прозрачния процес на гласуване в България. Според нея, по този начин се отнема правото на хората, дадено им по закон. „Смятам, че го правят с цел манипулиране на изборите, защото машините не могат да подправят протоколи, да дописват мъртви души. Ние искаме изчистване на списъците от мъртви души, да се гарантира видеонаблюдение, да остане машиното гласуване и редица други предложения, които сме давали по Изборния кодекс. Ще ги направим отново и се надяваме да този път бъдем чути и нашите предложения да бъдат приети. Това ще бъде гаранция за демократични избори, ако отново ги отхвърлят, особено относно списъците с мъртви души, е ясно за какво се готвят наесен“, коментира Корнелия Нинова. На въпрос дали ще издигнат кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София, Корнелия Нинова посочи, че ще се съобразят с решението на градската конференция, която ще се проведе в началото на месец септември. „Засега текат конференциите в районите и има яснота относно по- голямата част от районните кметове, конференциите вече ги издигнаха, номинираха и одобриха. Относно кметското място в София ще изчакаме решението на градската конференция“, каза още Корнелия Нинова.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомира Ганчева, АБВ: Надяваме се, че местните избори няма да бъдат победа на технологията над идеологията – идеята е да запазим България

Любомира Ганчева, АБВ: Надяваме се, че местните избори няма да бъдат победа на технологията над идеологията – идеята е да запазим България

14 Юли 2019 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София. Надяваме се, че местните избори няма да бъдат победа на технологията над идеологията – идеята е да запазим България. Това каза заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Настояваме за по-голяма финансова самостоятелност на общините“, посочи Ганчева. Тя обясни, че АБВ предлага възможност за работа и живот по родните места. „Това означава край на обезкървяването на държавата и това изтичане на хората към няколко големи населени места. В два региона на страната в момента живеят повече от половината от населението. Това ще се прекрати, когато хората виждат смисъл да работят и да се развиват в местата, на които са се родили“, заяви още Ганчева. Според нея хората не са напуснали родните си места, защото не ги обичат, а защото държавата не им създава стимули да останат. Любомира Ганчева поясни и какви са стимулите. „Това е през една достъпна социална среда, в която има образование. В 21 век не се налага деца нямат възможност да ходят на училище“, каза още заместник-председателят на АБВ. Тя посочи, че по места трябва да има реален достъп до здравеопазване, безплатни ясли и детски градини и добра инфраструктура. „Изключително важно е диалогът да започне още сега“, каза още тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: ГЕРБ предлагат машинното гласуване да бъде елиминирано във всички избори, които касаят структурирането на властта в България

Румен Петков, АБВ: ГЕРБ предлагат машинното гласуване да бъде елиминирано във всички избори, които касаят структурирането на властта в България

14 Юли 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ предлагат машинното гласуване да бъде елиминирано във всички избори, които касаят структурирането на властта в България. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Въпрос, който в последните дни и седмица възбуди много сериозно обществена дискусия – идеята да бъде премахнато машинното гласуване. ГЕРБ предлагат машинното гласуване да бъде запазено в изборите за европарламента и изборите за президент. В останалите избори машинното гласуване да бъде премахнато. Т.е. във всички избори, които касаят структурирането на властта в България машинното гласуване да бъде елиминирано. Ако се вгледаме в статистиката от последните няколко избора, ние ще видим, че сме достигнали до един изключителен резултат. 300 хил. или 8% недействителни бюлетини 2017 г. в парламентарните избори. Не знам дали разбираме какво означава това? 300 хил. гласа са горе-долу гласовете, които ДПС получи на последните избори, т.е. третата политическа сила в страната“, каза Петков. По думите му това очевидно е инструмент за манипулиране на изборния резултат. „Назад в парламентарните избори 2014 г. са 218 хил. невалидните, 2013 – са 90 хил“, каза още лидерът на АБВ. По думите му политическите партии в парламента без съмнение за заинтересовани от този инструмент. „Ние настояваме не за преразглеждане на изборния резултат, а от тези избори да бъдат изведени недействителните бюлетини и с участие на експертиза на политолози, на представители на академичната общност, на Централните избирателни комисии в този период от време. Да се разгледат недействителните бюлетини, каква е технологията, да се стигне до това да са недействителни, защото сме чели политически инструктажи от отиващия си кмет на Пловдив Иван Тотев, там въпросът е накъде ще тръгне, до разни политически функционери от рода на Надежда Михайлова, Цветан Цветанов как точно да се влияе върху изборния процес“, посочи още Петков. Той посочи, че след като нарушаването на основополагащия Изборен кодекс е обект на изконно безразличие, защо се иска да се спазват другите закони. "Какво казваме на обществото с вулгарното нарушаване на изборните нормативни уредби и това не безпокои Народното събрание. В Народното събрание никой не се притеснява от това, че изборните закони се нарушават. Без съмнение това правителство направи всичко по силите си, за да дискредитира машинното гласуване", заяви още Петков. Според него начина, по който е реализирано машинното гласуване откровено цели злепоставяне. На въпрос дали АБВ ще подкрепи Мая Манолова за кмет на София, или ще си издигне свой, лидерът на партията коментира: „Да видим докъде ще сварят да я ядосат и ще преценим. Ние си имаме структури в районите. В предните избори имаме трима съветници. Мисля, че е рано да говорим“, каза още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПП АБВ ще се регистрира самостоятелно за участие в местния вот

ПП АБВ ще се регистрира самостоятелно за участие в местния вот

14 Юли 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
София. ПП АБВ ще се регистрира самостоятелно за участие в местния вот. Това каза заместник-председателят на АБВ Владимир Маринов по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус". Решението е взето на днешното заседание на Националния ни съвет на партията.
"Разбира се, в допълнение на взетото решение след задълбочен анализ и на това какво имаме в момента в местната власт, как сме представени, ние поставихме и своите цели, които задължително трябва да бъдат свързани със запазване и увеличаване на нашето представителство по места. Това са общински съветници, кметове на населени места и кметове на общини. Не на последно място беше взето решение за формат на явяване по места, където знаете, че ние сме организация с достатъчно добра коалиционна култура. Уважаваме изключително много партньорите, с които сме работили и продължаваме да работим, като коалициите, които ще формираме по места следва да бъдат приоритетно с организациите и политическите партии част от „Коалиция за България“ и политически субекти и политически организации, представители на ляво-центристкия спектър в страната“, каза още Маринов. Той посочи, че АБВ има достатъчно основания и потенциал да увеличи участието си в местната власт, които отстоява не от днес.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Категорично сме за това машинното гласуване да бъде въведено като единна норма по най-бързия начин

Румен Петков, АБВ: Категорично сме за това машинното гласуване да бъде въведено като единна норма по най-бързия начин

14 Юли 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
София. Категорично сме за това машинното гласуване да бъде въведено като единна норма по най-бързия начин. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Имаме своя обективен анализ на това как се стига до 300 хил. невалидни бюлетини, да знаем кои са текстовете в изборната нормативна уредба, които трябва да бъдат променени и да се предприемат всички стъпки и действия, за да си изпълняваме законите. Може ли да има запис, че при референдум се гласува в плик и ние да говорим за машинно гласуване“, каза още Петков. По думите му, разписаният плик в Изборния кодекс не смущава никого в Народното събрание. „Как утре да правим референдум с машинно гласуване. Т.е. законодателят поддържа текстове, които правят невъзможно въвеждането на машинно гласуване като цяло“, посочи още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Ще търсим не просто подобряване на резултата си – основната ни задача ще е засилване на участието на левицата в местните органи за самоуправление

Румен Петков, АБВ: Ще търсим не просто подобряване на резултата си – основната ни задача ще е засилване на участието на левицата в местните органи за самоуправление

14 Юли 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
София. Ще търсим не просто подобряване на резултата си – основната ни задача ще е засилване на участието на левицата в местните органи за самоуправление. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Националният съвет си постави една много ясна политическа цел на предстоящите местни избори и тя е свързана с рязко засилване присъствието на левицата в местните органи за самоуправление. Анализът, който правим е, че представителството на левицата в местните органи за самоуправление в изтичащия мандат е катастрофа. Левицата няма нито един кмет на областен център, няма нито един кмет или по-скоро много малко кметове на околийски центрове. Това са големите общини с историята в миналото", поясни още Петков. По думите му, това означава, че АБВ има волята и приема проявения от БСП към партията интерес на различни нива – общинско, областно, национално с готовността да се търсят решения, които да доведат до слагане на началото на разделяне между ПП ГЕРБ и държавата. "Видимо е с просто око, че ПП ГЕРБ се е сраснала с държавата и че използва държавата и държавните инструменти, инструментите на назначение и контрол на администрацията като лост за влияние. Главната, основната политическа задача, която си поставяме е рязко засилване на участието на левицата в местните органи за самоуправление“, каза Петков. Той обърна внимание, че сега ПП АБВ има повече от 100 общински съветници, кметове на общини, които са избрани с подкрепата на партията. „Повече от 30 кметове на населени места“, каза лидерът на АБВ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: Г-жо Нинова, премиер не ставате, а за кмет на София – вие или Кирчо Добрев?

Илиана Беновска: Г-жо Нинова, премиер не ставате, а за кмет на София – вие или Кирчо Добрев?

14 Юли 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Г-жо Нинова, премиер не ставате, а за кмет на София – вие или Кирчо Добрев? Това е въпросът на журналиста Илиана Беновска в днешното издание на предаването „Беновска пита” по Канал 3 и К2, съобщиха от екипа на предаването.
Когато Георги Гергов и Красимир Янков, доверчиви мъже, не познаващи женското коварство, избраха Нинова за водачка на БСП - въпросната „кръшна“ гюбекчийка и ездачка на кобили, и обяздваща покорните БСП-фунционери, се закле, че ще стане министър-председател на мястото на Борисов.
До днес, освен че се отърва, за сега, от благодетеля си Георги Гергов, Нинова натири и опитните политици от БСП и смени ИБ на БСП, както си смени и прическата - по съвета на женския идол, естета-социалист Стефан Данаилов. Но, се разбра, че въпросната Нинова не става за премиер на мястото на Борисов. Нинова не прие и отворената длан в името на България, когато Борисов я покани да стане председател на 44 НС. Успя само да измисли пасивна опозиционна политика като повелител на БСП - напускане на НС за щяло и не щяло.
Предстоят местни избори. Голготата или Осанната на БСП. От 1990-та БСП не е имала кмет в София.
Ако Нинова не става да стане премиер, нека докаже, че я бива да „се разбере по мъжки“ с лидера на ГЕРБ Борисов и да го бие в София, като се кандидатира лично за кмет на София. Да напомня, че кмет на столицата е 4-тата властова позиция по Конституция - това е министър-председателят на София.
Ще се осмели ли Нинова, за да докаже на Борисов и нацията, че става за водач, да възправи мощна снага до грацилната Фандъкова? И, ако я е страх от поредното поражение и съзнанието, че този път с оставката ѝ няма да се играят циганските игри „тука има, тука нема“ - защо Нинова не пусне яркия, остроумен и опитен апаратчик Кирчо Добрев за кандидат за кмет на София, за да докаже, че лично тя е силен ръководител, а БСП има харизматични личности ?
Аз съм Беновска. И питам.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Цената на машинното гласуване ще бъде още по-висока за местните избори

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Цената на машинното гласуване ще бъде още по-висока за местните избори

14 Юли 2019 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Цената на машинното гласуване ще бъде още по-висока за местните избори. Това каза зам.-председателят на правната комисия в Народното събрание Десислава Атанасова в интервю за предаването „Неделя 150“ на БНР. Атанасова поясни, че след проведените избори ЦИК е изготвила анализ за предстоящо гласуване чрез машини в много повече секции. По думите й, аргументите на ЦИК са, че гласуването е било трудно, вотът е неоправдано скъп. Тя припомни, че цената на 1 машинен вот е 59 лв. в сравнение с 0.71 лв. за хартиена бюлетина. „Особено сериозно внимание е обърнато, че цената ще е още по-висока за предстоящите избори за общински съветници и кметове“, уточни Атанасова. „Спецификата на местните избори изисква специфична настройка на отделните машини за отделните СИК-ове. Някъде ще трябва да бъдат настройвани за три вида, другаде за четири вида избори,“ добави Десислава Атанасова. Според нея ако остане машинното гласуване ще има сериозно предизвикателство при преброяването на преференциите за общинските съветници. „От ЦИК смятат, че увеличаването на броя на секциите с машинно гласуване ще доведе до увеличаване на несъответствия и грешките в протоколите“, подчерта зам.-председателят на правната комисия в НС. По думите й, българските граждани разчитат на хартиената бюлетина и не проявяват интерес към машините.
Атанасова отбеляза, че са предложили машинно гласуване да отпадне на парламентарни и местни избори, защото в такова становището на вносителите – ГЕРБ, „Воля“ и „Обединени патриоти“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България

14 Юли 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Илиана Беновска отново ще пита: „Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България?” в авторското си предаване „Беновска пита“ днес от 17.00 часа. Това съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3”. Нейни събеседници в днешното издание на предаването ще бъдат: министърът на вътрешните работи Младен Маринов, Александър Симов от БСП, Искрен Веселинов от ВМРО, Хасан Адемов от ДПС и проф. Михаил Константинов, ИО.
Повторението се излъчва по Канал 3 и по К2 в неделя вечер от 23.15 часа. Адресът на предаването е benovskapita@gmail.com
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Всеки, който посяга на машинното гласуване, посяга към честността на вота

Крум Зарков, БСП: Всеки, който посяга на машинното гласуване, посяга към честността на вота

14 Юли 2019 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. Всеки, който посяга на машинното гласуване, посяга към честността на вота. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" в интервю за предаването „Неделя 150“ на БНР. „ЦИК действително констатира някои проблеми с машинното гласуване. Но те се дължат най- вече на това, че преди няколко месеца, когато трябваше да бъде въведено изцяло машинното гласуване, срещу него имаше опит да бъде отменено, както сега“, отбеляза Зарков. По думите му, тогава се е стигнало до компромисно решение да се въведат 3 000 машини, 6 000 за местните и изцяло самостоятелно машинно гласуване след тях. „След като седмици преди изборите, започвате да бърникате в Изборния кодекс, трудно е след това да направите организация така, че то да бъде успешно. Неприлично е съзнателно да създаваш трудности и след това позовавайки се на тях да гониш крайната си цел“, посочи Зарков, която според него е да бъде отменено машинното гласуване. „Очевидно е, че това е една от гаранциите на честен вот, всеки който посегне на нея подлежи на съмнения, че посяга на честността на вота“, подчерта зам.-председателят на ПГ на БСП. „Изборният процес в България има два проблема – единият е извън секциите, административният натиск, купуване на гласове. Другият е вътре в секциите, където по едни или други причини, членове на СИК бъркат в протоколи“, посочи той. Според него също така е прекалено висок броят на недействителните бюлетини, които накрая изменят вота.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Машинното гласуване на европейските избори показа, че в страната се крадат гласове

Омбудсманът Мая Манолова: Машинното гласуване на европейските избори показа, че в страната се крадат гласове

14 Юли 2019 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. Машинното гласуване на европейските избори показа, че в страната се крадат гласове. Това каза омбудсманът Мая Манолова в интервю за предаването „Тази неделя“ на бТВ. „Решението за 6 000 машини на местните избори беше взето преди 4 месеца. Всички тези аргументи бяха известни - в колко страни се използва машинното гласуване, каква е цената“, поясни тя. Какво се промени, кое е това което накара организаторът на изборите ЦИК да смени своята позиция и да се откаже от машинното гласуване. Скъпа е тази играчка за местните и парламентарните избори, но не са скъпи на президентски избори или на европейски избори?“, отбеляза омбудсманът.
Според нея за високата цена на машинния вот е виновна ЦИК. „Защото ЦИК вместо да купи машините, тя ги нае на цена, на която машините се купуват“, изтъкна Манолова. Тя припомни, че е официално е попитала председателя на ЦИК защо машините се наемат за 9 млн. лв. вместо да се купят и отбеляза, че отговор не е получила. По думите й фирмата, която е предоставила машините е признал, че наемът на машините струва 70 % от цената на машината. „През 2014 г. те са наемани на цени до 1 800 лв. – сега за 3 000 лв.“, добави тя.
Манолова коментира, че ЦИК е издадоха методическите указания само 4 дни преди изборите, когато обученията на СИК са приключили „Те не направиха адекватна информационна кампания. Хората въобще не бяха информирани, че има машини“, поясни тя. Манолова коментира и отчетените грешки при машинното гласуване на последните избори. „Тези 40 % грешки не са на машините. Това са грешки на изборната администрация. На тези които броят гласовете и бюлетините“, посочи тя. „Машините показаха, че не се отчитат гласове подадени от граждани, че се крадат гласове“, добави омбудсманът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АБВ ще даде пресконференция в централата на партията

АБВ ще даде пресконференция в централата на партията

14 Юли 2019 | 07:39 | Агенция "Фокус"
София. АБВ ще даде пресконференция в централата на партията. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Събитието ще се състои след заседанието на НС на ПП АБВ. Пресконференцията ще започне в 13.00 часа в централата на ПП АБВ на улица „Врабча“ 23. Ще бъде дадена информация за решение на НС за участие на ПП АБВ в Местни избори 2019. Ще бъдат обсъдени основните национални послания на ПП АБВ в кампанията за избор на местни органи на самоуправление. Ще бъдат коментирани и възможните политически партньорства. Ще бъде представена и декларация на ПП АБВ за българската авиация.
Участие ще вземат председателят на ПП АБВ Румен Петков и зам.-председателите на партията Любомира Ганчева и Владимир Маринов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Анелия Клисарова, БСП: Отмяната на машинното гласуване за местния вот ще наруши демократичните правила

Анелия Клисарова, БСП: Отмяната на машинното гласуване за местния вот ще наруши демократичните правила

13 Юли 2019 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. Отмяната на машинното гласуване за местния вот ще наруши демократичните правила и конституционните принципи на демокрацията. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ Анелия Клисарова, член на ПГ на „БСП за България“. БСП е последователна и стои твърдо зад машинното гласуване, припомни народният представител. „Изборният кодекс не трябва да се променя три месеца преди изборите. Машинното гласуване е по-лесно и по -бързо. Сами видяхте, че там, където сме гласували с машини на евровота, недействителните бюлетини са по-малко. 7-8% недействителни бюлетини - това са хиляди гласове. Нормално е недействителните бюлетини да са до 1-2 %. България е водеща в IT сектора, имаме еврокомисар, говорим за електронно правителство, а не можем да организираме машинното гласуване. Тогава какъв е този суперкомпютър, по който ще работим. Говори се, че машинното гласуване било скъпо. Не съм съгласна с това, защото тези машини нямаше нужда да бъдат под наем, а да бъдат купени. Наемът е 70% от стойността им. Тогава щяха да се използват за всички избори. Можем да имаме скъпи избори за президент или европарламент, а не можем да имаме скъпи избори за местния вот и парламента. При машинното гласуване резултатите се обработват много по-точно, ясно и бързо. Няма тези протоколи, които са поправяни три-четири пъти, за да се адаптират така, както ние желаем“, обясни народният представител. Анелия Клисарова допълни, че електоратът на БСП иска честни и прозрачни избори, демократична и правова държава, като машинното гласуване е част от тези искания. Тя отбеляза, че ПГ на „БСП за България“ е бойкотирала последното заседание на парламента, защото с искането за премахване на машинното гласуване се нарушава демократичното начало на Изборния кодекс. „Управляващите не искат да чуят реалните мотиви за машинното гласуване, а необходимостта от машинно гласуване се доказа“, заяви тя. Не е обсъждан вариант за напускане на Народното събрание, добави Анелия Клисарова.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.