НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Европейските страни призовават за диалог и край на ескалацията около Иран

AFP: Европейските страни призовават за диалог и край на ескалацията около Иран

14 Юли 2019 | 22:51 | Агенция "Фокус"
Париж/Техеран. Трите европейски сили от ядрената сделка с Иран в неделя призоваха за диалог и прекратяване на ескалацията около ядрената програма на Иран, след като напрежението между Техеран и Съединените щати се засили още повече, предава AFP.
С изявлението лидерите на Великобритания, Франция и Германия изразиха загриженост, че споразумението за ядрената програма на Иран през 2015 г. има опасност да се разпадне и заявиха, че на Техеран трябва да се гарантира, че сделката ще оцелее.
"Ние вярваме, че е дошло времето да действаме отговорно и да търсим път, за да спрем ескалацията на напрежението и да възобновим диалога", се казва в английската версия на изявлението. To бе публикувано след като президентът Еманюел Макрон бе домакин на германския канцлер Ангела Меркел и на британския вицепремиер Дейвид Лидингтън на годишния парад на Деня на Бастилията в Париж.
"Рисковете са такива, че е необходимо всички заинтересовани страни да спрат и да обмислят възможните последици от техните действия", добави той.
Трите европейски сили са сред основните участници в споразумението от 2015 г. (известен като Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД) за ядрената програма на Иран.
„От 8 май нататък променихме стратегията си на търпение с тази на отговор... каквито и действия да предприеме другата страна, ние ще отговорим“, заяви иранският президент Хасан Роухани в неделя по време на посещение в провинция Северен Хорасан в североизточен Иран.
"Ако те намалят ангажиментите си към сделката, тогава и ние ще ги намалим ... Ако напълно изпълнят ангажиментите си, ние също ще изпълним изцяло нашите", добави той според официалния сайт на правителството dolat.ir.
"Винаги сме готови за преговори, готови сме в този час и в този момент, ако преустановите тормоза и санкциите си", каза Роухани, говорейки за американските санкции и икономически натиск върху Иран.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Франция вижда риск от ескалация на конфликта между САЩ и Иран

Reuters: Франция вижда риск от ескалация на конфликта между САЩ и Иран

14 Юли 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция вижда риск от ескалация на конфликта между САЩ и Иран, това заяви първият дипломат на Париж Жан Ив льо Дриан, предава Reuters.

„Ситуацията е сериозна. Повишаването на напрежението може да доведе до инциденти“, смята външният министър. Мнението му е изказано в неделя пред репортери във френската столица.

„Фактът, че Иран избра да се оттегли от ангажиментите си за неразвиване на ядрените си проучвания е още едно притеснение. Това е лошо решение, лоша реакция на друго лошо решение – това на САЩ също да се изтеглят от сделката преди година“, допълни Дриан.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Доналд Тръмп е изоставил иранската ядрена сделка само за да ядоса Обама, смята Ким Дарох

BBC: Доналд Тръмп е изоставил иранската ядрена сделка само за да ядоса Обама, смята Ким Дарох

14 Юли 2019 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Американският президент Доналд Тръмп е изтеглил страната от иранската ядрена сделка, само за да ядоса бившият държавен глава Барак Обама, това заяви бившият британски посланик в САЩ Ким Дарох, предава BBC. Според изтекъл документ, засягащ бившият посланик, ходът на Тръмп е „дипломатически вандализъм“.

Документът е публикуван в биранският вестник „Дейли Мейл“ в неделя. Според редакцията на изданието, той е написан след като през 2018 г. британският външен министър Борис Джонсън призова Тръмп да продължи да спазва споразумението.

„Това действие свидетелства за парадокс на тази администрация – имаш неограничен достъп, което те кара да гледаш на всички отвисоко. Но от друга страна, администрацията извършва един акт на дипломатически вандализъм и то заради явни идеологически причини – това беше сделка на Обама“, казва Дарох в изтеклия документ.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Британският посланик в САЩ подаде оставка

The Wall Street Journal: Британският посланик в САЩ подаде оставка

10 Юли 2019 | 21:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Британският посланик в САЩ Ким Дарох каза, че ще подаде оставка, след като в медийното пространство изтекоха секретни документи, в които той критикува президента Тръмп, довели до дипломатическа буря, пише американският вестник The Wall Street Journal.
"Сегашната ситуация прави невъзможно да изпълнявам ролята си, както бих искал", пише Ким Дарох в писмото за оставка. Решението да се оттегли след репликите на американския президент в социалната мрежа „Туитър“ , които заплашваха да напрегнат отношенията между Великобритания и САЩ.
В неделя британски вестник публикува дипломатически съобщения, в които Дарох е изключително критичен към американския президент. В една от бележките Дарох описва администрацията на Тръмп като дисфункционална, разделена на фракции, дипломатически тромава и неспособна.
Тръмп отговори на това в социалната мрежа „Туитър“, като нарече Дарох „много глупав“ и „луд“. Тръмп каза, че вече няма да работи с посланика, който беше изключен от официалната вечеря в Министерството на финансите по-рано през седмицата. Президентът на САЩ също критикува работата на министър-председателя Тереза Мей за справянето й с оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз.
В изказване пред Парламента в сряда, г-жа Мей каза, че оставката на Дарох е приета с "дълбоко съжаление". Дарох, назначен през 2015 г., трябваше да се оттегли в края на годината, но заяви, че няма избор и трябва да напусне сега. „Вярвам, че при сегашните обстоятелства отговорният курс е да се позволи назначаването на нов посланик”, пише Дарох.
Белият дом е бил предупреден от британското правителство, че вестник Daily Mail ще публикува статия, базирана на изтеклите бележки на Дарох, два месеца преди публикацията на статията, каза човек, запознат със събитията.
Много европейски дипломати във Вашингтон изразиха частна подкрепа и симпатия към Дарох.
Един посланик от една страна от Близкия изток отбеляза, че епизодът отразява сложните отношения между Дарох и променящото се политическо ръководство в Лондон. Предишният френски посланик, отбеляза той, понякога е бил откровен за американската политика, но е имал подкрепата на висши служители в Париж.
Безпрецедентно е ръководителят на приятелска държава да откаже да си сътрудничи с британски посланик, каза Саймън Макдоналд, постоянен заместник-министър на външните работи на Великобритания, в свидетелство за панел на Камарата на общините. „Нищо подобно не се е случвало преди, трябва да има последствия“, каза той.
Времето на оставката беше изненада, но изглеждаше почти неизбежно, след като Борис Джонсън, вероятният следващ британски премиер, отказа да подкрепи Дарох в дебат във вторник с Джереми Хънт, външния министър.
Отказът на Джонсън да подкрепи посланика беше критикуван от Алън Дънкан, високопоставен служител във външното министерство. "Той всъщност хвърли най-висшия ни дипломат под автобуса", каза той в сряда. Британските служители се обединиха около Дарох, като твърдяха, че откровеният му анализ на администрацията на Тръмп е част от работата му. Извършва се разследване на източника на изтичане.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британският посланик в САЩ подава оставка

AFP: Британският посланик в САЩ подава оставка

10 Юли 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Британският посланик в САЩ Ким Дарох заяви в сряда, че ще подаде оставка след като привлече критика от страна на американския президент Доналд Тръмп, предава AFP.
„Сегашната ситуация прави невъзможно за мен да изпълнявам ролята си така, както бих искал“, заяви Дарох. „Вярвам, че в конкретните обстоятелства отговорното решение е да позволя да се назначи нов посланик“, подчерта дипломатът.

По-рано в медиите бе публикуван секретен документ, в който Дарох определя Тръмп като „неспособен“ и „некомпетентен“. В отговор американският президент в съобщение в социалните мрежи нарече Дарох „надут глупак“, като жертва на гнева на Тръмп стана включително и британския премиер Тереза Мей.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Доналд Тръмп нарече британския посланик във Вашингтон „надут глупак“

The Telegraph: Доналд Тръмп нарече британския посланик във Вашингтон „надут глупак“

10 Юли 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп нарече британския посланик във Вашингтон Ким Дарох „много глупав човек“ и „надут глупак“, пише британският вестник Telegraph.

Като част от невероятен критицизъм от страна на Белия дом към Дарох, Тръмп засегна и британския премиер Тереза Мей, като заяви: „казах й как да се оправи с Брекзит, но тя избра своя собствен глупак път“, който според президента е завършил с „катастрофа“.

„Чалнатият посланик, който Великобритания натресе на САЩ не е човек, от който сме очаровани, много глупав човек. По-добре е той да говори със своята страна и премиера Тереза Мей относно Брекзит без да се засяга от моите критики относно това как се разви (излизането на Лондон от ЕС – бел. прев.). Казах на Тереза Мей как да го направи, но тя пое по своя глупав път и не успя да го свърши. Каква катастрофа! Не познавам посланика, но ми казаха, че е надут глупак. Кажете му, че САЩ в момента имат най-добрата икономика и армия в Света и те вървят само напред. Благодаря, г-н. президент“, се казва в съобщението на Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Wall Street Journal: Доналд Тръмп нарече британския посланик във Вашингтон „много глупав“

Тhe Wall Street Journal: Доналд Тръмп нарече британския посланик във Вашингтон „много глупав“

9 Юли 2019 | 19:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Тръмп за втори път в рамките на два дни атакува британски посланик, който го критикува, като нарича висшия дипломат от кариерата „много глупав” и „надут глупак”, пише американското издание The Wall Street Journal.
"Абсурдният посланик, който Обединеното кралство е наложило в Съединените щати, не е някой, от когото да сме много впечатлени, много глупав човек", пише президентът в социалната мрежа „Туитър“ във вторник. "Той трябва да разговаря със страната си и с министър-председателя Мей за провалените им преговори по Брекзит, а не да се разстройва от критиките ми за това колко зле е воден Брекзит."
Той добави: "Не познавам посланика, но ми казаха, че е надут глупак."
Тръмп също така отново критикува напускащия британски премиер Тереза Мей, като каза, че е водела планираното отделяне на Великобритания от Европейския съюз по "глупав начин" и добави: "Бедствие!" Тереза Мей обяви,че ще напусне премиерския пост, след като нейната консервативна партия избере наследник на поста й лидер на партията, след като не успя многократно да спечели парламентарната подкрепа за споразумението за оттегляне от ЕС, което тя договори с Блока.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Британското правителство ще разследва как е изтекла информация за изказването на британския посланик за Доналд Тръмп

The Independent: Британското правителство ще разследва как е изтекла информация за изказването на британския посланик за Доналд Тръмп

7 Юли 2019 | 21:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на Обединеното кралство започна разследване за това как са достигнали до медиите дипломатически бележки от посланика на Обединеното кралство във Вашингтон, коментиращи в негативна светлина американския президент Доналд Тръмп, пише британският вестник The Idependent.
Говорител на външното министерство заяви пред The Independent, че "официалното разследване за изтичане на информация ще бъде инициирано", след като Mail on Sunday в неделя получи високочувствителните документи, в които сър Ким Дарох нарече администрацията на Тръмп "уникална дисфункционална“ и че се съмнява дали тя "някога ще изглежда компетентна ".
В критична оценка той пише: „Наистина не вярваме, че тази администрация ще стане значително по-нормална; по-малко дисфункционална; по-малко непредсказуема; по-малка разделена; по-малко дипломатично неумела и неспособна. "
Висшият дипломат предложи също, за да общува с президента на САЩ "трябва да говорите просто, дори грубо".
Макар и вероятно да се окаже много неудобна за правителството, Министерството на външните работи защити коментарите на сър Ким като „честна, неподправена“ оценка на политиката в САЩ.
„Техните възгледи не са непременно мнението на министрите или на правителството. Но ние им плащаме да бъдат откровени. Точно както американският посланик ще изпрати обратно мнението си за политиката на британското правителство“, каза говорител.
„Разбира се, очакваме тези съвети да бъдат разгледани от министрите и държавните служители по правилния начин и е важно нашите посланици да могат да предложат своите съвети и те да останат поверителни.
"Нашият екип във Вашингтон има силни връзки с Белия дом и без съмнение ... те ще издържат на последните събития."
Том Тугендхат, председател на комисията по външни работи, по-рано призова за разследване и заяви, че всеки, който е отговорен за „много сериозното нарушение“, трябва да бъде преследван.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Британският посланик в САЩ нарече Доналд Тръмп „неспособен“ и „некомпетен”

The Guardian: Британският посланик в САЩ нарече Доналд Тръмп „неспособен“ и „некомпетен”

7 Юли 2019 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският посланик в САЩ Ким Дарох е определил американския президент Доналд Тръмп като „неспособен“ и „уникално некомпетентен“, това се казва в изтекъл документ, публикуван в няколко издания в неделя, пише Guardian.

Според разпространената неофициална информация, Дарох е заявил, че Тръмп вероятно ще „катастрофира и изгори“ и че „ще свърши позорно“. Според приписаните му от документа думи, посланикът смята, че американската администрация не може да стане „по-малко некадърна, по-малко непредвидлива, по-малко разделена на фракции, по-малко тромава и неспособна“.

Дарох е един от британските най-опитни дипломати, чиято служба във Вашингтон започна през 2016 г., преди Тръмп да спечели изборите. Изказванията датират, според вестника, от началото на 2017 г.

От външното министерство в Лондон заявиха, че „британското общество очаква нашите посланици да снабдяват министрите с честна и неприкрита информация относно политиката в съответните страни“. Говорителката на „Форин офис“ е уточнила, че възгледите на дипломатите "не е задължително да бъдат споделяни от министрите или от правителството“, како говорителят на ведомството е подчертал, че Лондон плаща на своите дипломати „за да бъдат честни“.

„Нашият екип във Вашингтон има силни връзки с Белия дом и без съмнение те ще преживеят такова недопустимо поведение“, заяви още говорителката на външното министерство, цитирана от изданието.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски в щаба на партията си
Владимир Зеленски в щаба на партията си "Слуга народа" след победата на предсроч...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.