НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

АFP: Прокурорът нарече опита за отцепване на Каталуния „преврат“

АFP: Прокурорът нарече опита за отцепване на Каталуния „преврат“

4 Юни 2019 | 21:53 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Опитът за отцепване на Каталуния от 2017 г. беше "държавен преврат", целящ да "унищожи испанската конституция", заяви прокурорът Хавиер Сарагоса в заключителната си пледоария по делото на 12 сепаратисти в Мадрид, цитира думите му AFP
Сарагоса каза пред Върховния съд, че "държавният преврат" е опит да се замени правния ред чрез незаконни средства.
Каталунските сепаратистки лидери са съдени от 12 февруари заради ролята си в организирането на референдум за отцепване, въпреки съдебната забрана, последвана от декларация за независимост през октомври 2017 г.
Девет от 12-те се намират в затвора и са смятани за "политически затворници" от привърженици на независимостта в североизточния район - твърдение, категорично отхвърлено от Сарагоса.
"Не преследваме политически мнения", каза той.
„Обвиняемите са подсъдими за това, че "се опитали да унищожат испанската конституция от 1978 г.", използвайки "насилие, когато е било необходимо", добави той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Каталунският парламент блокира избора на испанския премиер за председател на Сената

El Pais: Каталунският парламент блокира избора на испанския премиер за председател на Сената

17 Май 2019 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Каталонският парламент гласува срещу назначаването на Микел Икета, дългогодишен лидер на Каталонската социалистическа партия, за председател на Сената, съобщава испанският национален ежедневник El Pais, като припомня, че кандидатурата му бе издигната от премиера Педро Санчес.
Икета получи 25 гласа "за", 65 "против" и 39 "въздържали се", въпреки предупрежденията на Санчес, че ако кандидатурата му не бъде одобрена, ще се стигне до нарушаване на добрия тон между Мадрид и Барселона.
Сепаратистките партии "Заедно за Каталуния", Каталунската републиканска левица и крайнолявата антикапиталистическа "Популярна кандидатура за единство" Купата обявиха преди заседанието, че ще гласуват срещу Икета. Така стана ясно, че той няма да може да заеме пост в Сената или да бъде назначен за негов председател.
По-рано тази седмица Санчес предупреди, че отказът за назначението на Икета ще представлява "вето върху социалната хармония, взаимното разбирателство и диалога". Преди гласуването в четвъртък самият Икета настоя, че „единственият изход, който имаме, са диалогът и преговорите“.
Според редакцията гласуването е безпрецедентно, тъй като до този момент подобни назначения за възприемани малко или много като формалност.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Съдът отказа да пусне каталунските сепаратисти за провеждане на предизборна кампания

El Pais: Съдът отказа да пусне каталунските сепаратисти за провеждане на предизборна кампания

16 Април 2019 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Върховният съд на Испания отхвърли петиция за освобождаване на шестимата задържани каталунски сепаратистки лидери, които в момента са съдени за ролята им в опита за отцепване през 2017 година, пише англоезичното издание на испанския вестник El Pais.
Обвиняемите са кандидати за предстоящите избори в Испания - общи избори на 28 април и общински, регионални и европейски избори на 26 май - и техните адвокати са поискали тяхното освобождаване, за да могат да участват в кампанията.
Но съдът обаче допуска, че обвиняемите могат да избягат. Седемте съдии изтъкнаха, че причините, довели до лишаването от свобода на тези лица, остават валидни, особено след като изслушванията все още са в ход и ако някой обвиняем избяга, това ще доведе до "важна дисфункция" в процеса.
Сред номинираните за изборите са бившият заместник-премиер на Каталуния Ориол Джункерас, бившите ръководители на регионалните дирекции Жозеп Рул, Джорди Турул и Раюл Ромева, и Джорди Санчес, бивш лидер на гражданско сдружение за независимост, наречено АНК. Друг обвиняем, Жоаким Форн, обяви плановете си да се кандидатира за кмет на Барселона на изборите на 26 май.
Адвокатите на защитниците на кандидатите поискаха освобождаване и по-лека мярка за неотклонение - електронни устройства за наблюдение, но съдът заяви, че те ще бъдат "недостатъчни".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Социалистите в Испания ще спечелят предсрочните избори, но няма да имат мнозинство, показва анкета

El Pais: Социалистите в Испания ще спечелят предсрочните избори, но няма да имат мнозинство, показва анкета

26 Март 2019 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Проучване на на общественото, проведено по поръчка на испанското издание El Pais, показва, че Испанската социалистическа партия (PSOE) ще спечели предсрочните парламентарни избори в страната на 28 април, но абсолютното мнозинство в раздробения Конгрес е под въпрос.
Според социологическата агенция 40db, партията начело с министър-председателя Педро Санчес ще получи 122 места, което е 27,1% от гласовете, и ще бъде с осем процента пред Народната партия (НП), която ще има 76 депутати в долната камара на парламента.
Това ще бъдат трети избори в Испания за по-малко от три години и половина.
Тъй като нито една от основните партии в Испания, както се очаква, няма да получи достатъчно депутати за формиране на правителство, победителят ще се нуждае от подкрепата на по-малки регионални националистически партии, почти всички от които сега са в открита конфронтация с десните.
Изследването ясно потвърждава, че в Испания е дошъл краят на установената двуполюсна политическа система. Тя започна да се срива през 2015 г., с появата на протестните партии „Подемос“ и „Сиудаданос“ (Гражданите). И сега към тях се присъединява още един претендент в лицето на попълярната дясна партия „Вокс“ (Глас), която влезе в регионалния парламент на Андалусия през декември и сега се надява да повтори този успех на 28 април и на 26 май, когато в Испания ще се проведат местни, регионални и европейски избори.
Според това последно проучване, „Вокс“ печели 10,2% от гласовете на парламентарните избори, които му дават 31 места в Конгреса. При такъв развой на изборите, в испанската политика за първи път след завръщането на демокрацията в края на 1970-те години десните ще получат толкова голямо представителство.
Проучването показва, че „Народната партия“, под ръководството на новия си лидер Пабло Касадо, ще има най-лошия си резултат от своето създаване през 1989 година. Анкетата сочи, че консерваторите губят 61 места и 14 процента и в слеващите избори. Фракцията продължава да губи потенциални избиратели , които се прехвърлят към „Вокс“ (18,8%) и „Сиудаданос“ (17,7%).
„Сиудаданос“ ще бъде третата по големина сила в долната камара с 55 депутати и 17,7% от гласовете, което е с четири пункта повече, отколкото през юни 2016 година. Проучването показва, че тази партия губи подобен брой от избирателите, които се насочват към „Вокс“ (10,6%) и Социалистите (10%).
На въпрос в проучването кое обединение биха искали да видят в Конгреса, и анкетираните предпочитат коалиция съставена от Социалисти, „Сиудаданос“ и местни партии. Следващата предпочитана опция е за сделка между Народната партия, „Сиудаданос“ и „Вокс“. Накрая настроенията са за споразумение между социалисти и „Сиудаданос“.
Очаква се избирателната активност да бъде по-висока поради мобилизирането на избирателите. Всеки четвърти човек, който се е въздържал от гласуване през 2016 г. сега казва, че не е сигурен за кого да гласуват, а всеки трети казва, че отново ще се въздържи. Количеството на негласувалите през 2016 г. е 30,2%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Каталунският лидер е изправен пред съдебно преследване за отказа да премахне сепаратистките символи в Барселона

El Pais: Каталунският лидер е изправен пред съдебно преследване за отказа да премахне сепаратистките символи в Барселона

25 Март 2019 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Барселона. Прокуратурата в Мадрид ще повдигне обвинения срещу председателя на Женералитата на Каталуния Куим Тора в неподчинение заради отказа му да разпореди премахването на сепаратистките символи от публичните сгради в Барселона в навечерието на регионалните и местни избори в Испания, съобщава националният ежедневник El Pais.
Тора не е заплашен от затвор, но може да бъде отстранен от длъжността си и да му бъде забранено да заема публични постове в бъдеще, пояснява изданието.
Централната избирателна комисия на Испания бе възложила на регионалното правителство на Каталуния да свали знаците и символите от сградите, които притежава или управлява. Става въпрос преди всичко за Естеладата – каталунското знаме, издигането и окачването на което се счита за знак в подкрепа на привържениците на независимостта на североизточния испански регион и най-вече – за лидерите на Барселона, срещу които Мадрид води процес за организиране на бунт.
На Тора бяха дадени инструкции от да премахне символите още преди две седмици. Крайният срок за изпълнението на разпореждането изтече миналия вторник следобед. Но каталунският лидер игнорира заповедта и вместо това поиска доклад от регионалния омбудсман за съвет. На свой ред той посъветва Барселона да свали символите.
В отговор, в четвъртък, Тора промени банера на балкона на главната сграда на каталунското правителство. Но той бе заменен с идентичен плакат, който призовава за освобождаване на „политическите затворници“. Единствената разлика бе използването на бяла вместо жълта лента във флага.
В петък служители от цивилни от регионалните полицейски сили официално уведомиха кабинета на премиера за указанията на ЦИК, според източници от правоохранителните органи. На каталонската полиция бе наредено да премахне плаката. След като получи това уведомление, Тора разпореди банерът да бъде отстранен. Часове по-късно се появи ново знаме с послание: „Свобода на мнението и изразяването“.
Тора каза, че уважава регионалната полиция дори „когато действат като съдебна полиция за испанската съдебна система". Той увери, че ще обжалва решението на ЦИК и призова гражданите да окичат своите „балкони и домове с Естеслади“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: В Барселона отказаха да премахнат „сепаратистки символи“ от обществените сгради

El Pais: В Барселона отказаха да премахнат „сепаратистки символи“ от обществените сгради

20 Март 2019 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Барселона. Властите в Мадрид дадоха на председателя на Женералитата на Каталуния Куим Тори срок от още 24 часа, за да разпореди премахването на символите за независимост от всички обществени сгради, които са собственост или се управляват от регионалното правителство в Барселона, съобщава електронното издание на испанския национален ежедневник El Pais.
Преди седмица Централната избирателна комисия напомни на каталuнското правителство, че държавните органи имат законовото задължение да запазят политическа неутралност на местните, регионалните, общите и европейските избори през април и май. Но навсякъде в Барселона може да се видят окачени знамена на Каталуния.
Тора твърди, че „Естеладата е символ, който представлява желание за свобода“. Според Мадрид обаче издигането на знамена на североизточния регион е ясна демонстрация на подкрепа към сепаратистките лидери, срещу които в Мадрид се води процес за иницииране на бунт.
Органът, който наблюдава изборите в Испания, поиска от правителствения делегат на Каталуния Тереза Кунилера да провери дали инструкциите на Мадрид са спазени и предупреди Тора, че ако не се съобрази с тях, може да бъдат наложени административни и наказателни санкции.
Във вторник стана ясно, че Тора отново ще пренебрегне инструкциите и ще поиска доклад от каталунския омбудсман дали символите трябва да бъдат премахнати. Очаква се в рамките на деня да бъде публикувана повече информация за плановете на регионалното правителство в Барселона за символите на Каталуния.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Каталунските сепаратисти протестираха против делото срещу лидерите си в Мадрид

El Pais: Каталунските сепаратисти протестираха против делото срещу лидерите си в Мадрид

19 Март 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Десетки хиляди се стекоха по улиците на Мадрид в събота, за да поискат самоопределение за Каталуния и освобождаване на политиците и лидерите на гражданското общество, срещу които се води дело за едностранен опит за сецесия, пише електронното издание на вестник El Pais.
Маршът започна от гара Аточа и завърши на площад Сибелес и изпълни центъра на Мадрид с „естелади“ – неофициалният флаг, използван от привържениците на независимостта на автономната област – и викове „Делото е фарс!“ и „Свобода!“.
Това бе много различна гледка от тази на друг марш, който се проведе на 850 метра от там пред пет седмици, когато десните „Народна партия“ (НП), „Суидаданос“ (Гражданите) и „Вокс“ организираха демонстрация за единството на Испания на „Плаца де Колон“.
Каталунският премиер Ким Тора и много членове на неговата администрация оглавиха марша, който бе организиран от около 60 асоциации, включително големи сецесионистки групи, чиито лидери в момента са съдени за участието си в опита за обявяване на независимост.
„Дойдохме, за да кажем довиждане“, викаха стотици демонстранти, докато обикаляха испанската столица, след като пристигнаха с 500 автобуса и 15 влака.
Числеността на протестите варира силно: Организаторите твърдят, че е имало 120 хиляди протестиращи, докато полицията казва, че броят на демонстрантите е бил около 18 хиляди. Изчисленията на El Pais са за около 55 хиляди протестиращи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: "Самоопределението не е престъпление": Десетки хиляди протестираха в Мадрид срещу процеса срещу каталунските сепаратисти

FAZ: "Самоопределението не е престъпление": Десетки хиляди протестираха в Мадрид срещу процеса срещу каталунските сепаратисти

17 Март 2019 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Гневът на десетки хиляди каталунски активисти на независимостта, насочен срещу процеса срещу 12 сепаратистки лидери на Барселона, се премести в Мадрид, отбелязва германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В събота вечер за първи път известният булевард "Пасео дел Прадо" в центъра на испанската столица беше изцяло потопен в жълто-червено-сините цветове на "Естеладата", знамето на каталунското движение за независимост - непозната до този момент картина в Мадрид, коментира изданието. Въпреки това броят на участниците, обявени от властите и организаторите, се различаваше значително.
Докато представителството на каталунското правителство в Мадрид съобщи за 18 000 демонстранти, организаторите докладваха за 120 000 участници. Митингът премина под мотото "Самоопределението не е престъпление".
Демонстрантите скандираха "Свобода за политическите затворници!" и държава плакати със снимките на подсъдимите в процеса срещу участниците в организирането на референдума и последвалото обявяване на декларацията за независимост на Каталуния. Дванадесет бивши лидери и активисти са привлечени под отговорност пред Върховния съд. Процесът започна в средата на февруари. Те са обвинени в иницииране на бунт, злоупотреба с власт и присвояване на средства заради референдума, проведен на 1 октомври 2017 г. въпреки съдебната забрана.
За масовата демонстрация призоваха организацията "Каталунско народно събрание" и около 50 други сдружения и партии. За придвижване на участниците към столицата, според съобщения в медиите, са били наети 500 автобуса, а в експлоатация са били пуснати и 15 специални влака.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Баският премиер е посредничил между Мадрид и Барселона преди едностранната декларация за независимост на Каталуния

El Pais: Баският премиер е посредничил между Мадрид и Барселона преди едностранната декларация за независимост на Каталуния

1 Март 2019 | 08:06 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Премиерът на Страната на баските Иниго Уркулу потвърди, че е имал „посредническа" роля между правителствата в Мадрид и Барселона в опит да предотврати едностранното обявяване на декларацията за независимост на Каталуния и да бъдат предприети спешни мерки срещу сепаратистите, включително уволнението на местната администрация, съобщава електронното издание на испанския национален ежедневник El Pais.
Съответното Уркулу потвърди в рамките на процеса срещу 12-мата каталунски сепаратисти, по което баският министър-председател се яви като свидетел. Той поясни, че медиирал между Мадрид и Барселона в периода между 19 юни и 26 октомври 2017 г., ден преди гласуването в каталунския парламент.
Уркулу твърди, че е имало предварително споразумение за насрочването на предсрочни избори, но лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон го е отхвърлил и под натиска на политическите си партньори е обявил гласуване на декларацията за независимост на североизточния испански регион.
„Той ми разказа за това и се оплака, че хората около него се бунтуват, че е почувствал натиск в собствената си парламентарна група, и че не може да продължи със споразумението за разпускане на парламента и да свика избори в региона”, разказа Уркулу в съдебната зала.
Според баския премиер, който е провел няколко разговора с тогавашния министър-председател Мариано Рахой от Народната партия (НП) и с Пучдемон, официален Мадрид не е имал желание за предприемането на спешни мерки в Каталуния, предвидени в член 155 от Конституцията. На свой ред Пучдемон не е имал намерение да обявява независимост.
„Той по никакъв начин нямаше желание да продължи с едностранна декларация за независимост", увери Уркулу, като допълни, че Пучдемон е поискал „гаранции“ от Мадрид за провеждането на избори.
Но Уркулу не успял да ги предостави, тъй като не е успял да разговаря с Рахой. „Той показа сдържаност към всяка стъпка, която може да се разглежда като предполагаща, че диалогът може да доведе до преговори, надхвърлящи границите на Конституцията", поясни баският премиер. Съгласно думите му, Пучдемон е демонстрирал по-голямо желание за диалог, отколкото Рахой.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мариано Рахой: Не бих преговарял за националния суверенитет или единство на Испания

Мариано Рахой: Не бих преговарял за националния суверенитет или единство на Испания

28 Февруари 2019 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Не бих преговарял за националния суверенитет или единство на Испания, заяви пред съда в Мадрид бившият испански премиер Мариано Рахой, като свидетел на процеса срещу сепаратистките каталунски лидери, който се гледа в испанската столица, пише англоезичното електронно издание на испанския вестник El Pais.
Референдум като този, който се проведе в Каталуния на 1 октомври 2017 г., изисква предварителни конституционни реформи, за да бъде законен, заявиха бивши испански правителствени служители пред съда.
"Те напълно съзнаваха, че няма да свиквам референдум в нарушение на закона", заяви бившият премиер Мариано Рахой, в свидетелски показания за неразрешения референдум и последвалата едностранна декларация за независимост. „Не бих преговарял за суверенитета или националното единство на Испания. "
Рахой и други водещи свидетели дадоха показания в сряда във Върховния съд, който вече е изслушал 12-те обвиняеми в тежки престъпления, включително неподчинение, злоупотреба с публични средства и бунт. Прокуратурата настоява за присъди от 7 до 25 години затвор заради ролята им в организирането на едностранния опит за отделяне на Каталуния.
Рахой заяви, че е казал на тогавашния каталонски премиер Артур Мас и неговия наследник Карлес Пучдемон, че ако искат да проведат референдум, трябва да го обсъдят в националния конгрес, вместо да се стремят да постигнат споразумение с централната изпълнителна власт.
"Казах му, че правилното нещо, което трябва да се направи, е да дойде да защитава това, което смята за правилно пред представителите на националния суверенитет", каза Рахой. "Испания е такава, каквато я искат всички испанци, а не само каквато някои испанци искат да бъде."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Каталунците маскират със стачки яда си от процеса срещу сепаратиските лидери

El Pais: Каталунците маскират със стачки яда си от процеса срещу сепаратиските лидери

22 Февруари 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Барселона. Стачката, която се проведе в Каталуния в четвъртък, е своеобразен протест срещу процеса срещу 12-те лидери на североизточния регион в Мадрид, коментира испанският национален ежедневник El Pais, като отбелязва, че стачните действия са оказали слаб ефект върху бизнеса, индустрията или обществените услуги, тъй като не бяха подкрепени от големите профсъюзи.
Регионалното правителство в Барселона изрази солидарност с участниците в стачката. Въпреки подкрепата на властите, към нея се присъединиха едва 18% от служителите в администрацията.
По оценка на местните власти около 13 хиляди души са се събрали на площада пред Университета в Барселона, за да протестират срещу процеса в Мадрид. Съобщено бе за епизодични инциденти, при които демонстранти са хвърляли предмети срещу правоохранителните органи и превозните средства на полицията.
Заради стачката е имало проблеми с трафика заради горящи барикади – подход, който каталунците са прилагали и в предходни протести. Според съобщенията регионалната полиция на Каталуния, са извършени два ареста.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Броят на пострадалите по време на протест в Каталуния достигна 53

ТАСС: Броят на пострадалите по време на протест в Каталуния достигна 53

21 Февруари 2019 | 23:04 | Агенция "Фокус"
Барселона. Най-малко 53 души са ранени в Каталуния по време на протеста на привърженици на независимостта на региона. Това се съобщават от медицинската служба на автономията и пресслужбата на каталунската полиция, предава агенция TACC.
От полицията уточниха, че сред тях има поне 16 служители на правоохранителните органи.
Действията на привържениците на независимостта на Каталония започнаха в региона сутринта. Протестиращите се противопоставят на процеса срещу регионалните сепаратистки политици. Митингите се провеждат като част от общата стачка в автономията. Участници в действия блокират пътища и жп линии и горят гуми.
Изслушванията по делото на лидерите в сепаратисткия процес започнаха на 12 февруари. Пред Върховния съд на Испания се появиха 12 обвиняеми, включително бившия заместник-председател на правителството на Каталуния, Ориол Жункерас, както и бивши членове на кабинета и парламента на региона. Очаква се изслушванията да продължат няколко месеца, а присъдата да бъде произнесена през лятото. Прокуратурата на Испания обвинява някои политици по делото в подбуждане към бунт и присвояване на държавни средства и иска за тях до 25 години затвор.
На 1 октомври 2017 г. в Каталуния се проведе гласуване за излизане от състава на кралството. Мадрид определи този референдум като незаконен и отказа да признае резултатите. На 27 октомври каталунският парламент прие резолюция за провъзгласяването на независимост. В отговор властите на страната използваха член 155 от конституцията, който никога не е бил прилаган досега и ограничи самоуправлението в региона.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Около 30 души пострадаха при сблъсъци на протестите в Каталуния

РИА Новости: Около 30 души пострадаха при сблъсъци на протестите в Каталуния

21 Февруари 2019 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Барселона. В Каталуния 28 души пострадаха в хода на сблъсъци между протестиращи и местната полиция „Мосос д‘Ескадра“, предава РИА Новости, като се позовава на съобщение от силите за сигурност.
Сред получилите наранявания има 12 служители на органите на реда. Също така се съобщава за един пострадал журналист от каталунския ТВ канал TV3. Трима души са задържани за оказана съпротива на полицейски служители, са заявили пред РИА Новости от пресслужбата на местните сили за сигурност.
В четвъртък в Каталуния започнаха стачка и протести на привържениците на независимостта на региона, които са организирани от движението „Комитети за защита на републиката“. Те блокират ж.п. линии и магистрали и горят гуми. В момента продължават да са блокирани всички големи пътни възели.
Също така в различни градове на автономната област, включително в Барселона, се провеждат митинги против разглеждането на „каталунското дело“ във Върховния съд на Испания. Профсъюзът CSC иска всички фигуранти да бъдат признати за невинни.
Към безредиците се присъединиха студенти, каталунското правителство (женералитет) и три партии, които се обявяват за независимост на Каталуния – „Левите републиканци“, „Каталунската европейска демократическа партия“ и „Кандидати за народно единство“.
Освен това демонстрациите бяха подкрепени от организациите „Каталунско народно събрание“ и Omnium Cultural.
Бившият председател на каталунския женералитет Карлес Пучдемон призова в „Туитър“ за „постоянна мобилизация“ и подкрепи започналите вълнения.
На 12 февруари във Върховния съд на Испания започнаха същинските заседания по „каталунското дело“. На скамейката на подсъдимите са 12 души. На тях са им предявени обвинения във връзка с проведения на 1 октомври 2017 година референдум за независимост на региона и последвалото обявяване на самостоятелност на региона.
Конституционният съд и правителството на Испания признаха референдума за незаконен.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Процесът срещу каталунските сепаратисти – обвиняемите изтъкват липсата на „морален авторитет“ в съдебната система

El Pais: Процесът срещу каталунските сепаратисти – обвиняемите изтъкват липсата на „морален авторитет“ в съдебната система

21 Февруари 2019 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Дванадесетте обвиняеми за ролята им в провеждането на референдума и последвалото обявяване на независимост на Каталуния изтъкват липсата на „морален авторитет“ в съдебната система на Мадрид, съобщава електронното издание на испанския ежедневник El Pais.
Петият бивш член на каталунското правителство бе изслушан във Върховния съд, където подчерта, че предложението от 2017 г. за отцепване на североизточния регион е логичен отговор на „мандата, даден от избирателите“.
Жозеп Рул, който по-рано отговаряше за регионалните въпроси на Барселона, заяви, че решението за провеждане на референдум и обявяването на независимост е оправдано поради липсата на „морален авторитет на испанския конституционен съд“.
Рул, който е изправен пред 16 години затвор за организиране на бунт и злоупотреба с публични средства, последва линията на защита на четиримата обвиняеми, които се явиха в съда преди него. Всички те твърдят, че в събитията от 2017 г. са се стремили да намерят баланс между спазването на закона и зачитането на „мандата, даден от народа".
Рул призна, че е игнорирал до шест предупреждения от Конституционния съд срещу пътната карта, която бе изготвена за независимостта на Каталуния; че е подписал указ за референдума от 1 октомври 2017 г. и че е гласувал с „да“ за едностранната декларация за независимост, приета на 27 октомври с.г. в регионалния парламент в Барселона.
Бившият член на правителството на Каталуния подчерта, че въпреки че Конституционният съд е изключил възможността за референдум за независимост на основание, че това ще наруши Основния закон на страната, „в него е предвидена възможност за провеждането на такъв, ако има политическа воля".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Брюксел се страхува, че нестабилността и популизма от Италия могат да се разпространят и в Испания

El Pais: Брюксел се страхува, че нестабилността и популизма от Италия могат да се разпространят и в Испания

19 Февруари 2019 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Европейският съюз, също както и пазарите, изключва финансова или бюджетна криза в резултат от предсрочните избори в Испания на 28 април. Но Брюксел се страхува, че четвъртата икономика в еврозоната може да бъде засегната от същия тип нестабилност, каквато се наблюдава от години в Италия, където в момента начело е правителство на популисти и евроскептици, пише електронното издание на испанския вестник El Pais в материал, представен без редакторска намеса.
Рискът Испания да последва Италия създава опасения сред европейските институции, които гледат на Мадрид, като на един от малкото членове, които подкрепят европейската интеграция и който е свободен от екстремни партии.
"Испания не е Италия", заявиха представители на Европейската комисия, когато испанският министър-председател Педро Санчес от Социалистическата партия (PSOE) встъпи в длъжност в началото на юни миналата година, само няколко дни след като Движението "Пет звезди" и дясната „Лига“ формираха коалиционно правителство в Италия. Брюксел подчерта, че Мадрид е привързан към правилата на ЕС, за разлика от постоянните провали на италианските вицепремиери Луиджи ди Майо и Матео Салвини.
Но осем месеца по-късно, когато Испания трябва да проведе третите си парламентарни избори в рамките на четири години, различията с Италия не са толкова очевидни за Брюксел. Администрацията на Санчес ще постави рекорда като най-кратката в историята на испанската демокрация. За четвърта поредна година Испания не успя да спази крайния срок за представяне на плана си за разходи в Брюксел, а за трета поредна година бюджетът за предходната година беше удължен.
Проучванията показват, че изборите на 28 април вероятно ще доведат до безизходица, като прогресивните и консервативните партии ще имат подобен брой места. Решаващата роля може да остане за „Вокс“, крайно дясна партия, която се придържа към евроскептичните теории, които са предпочитани в страни като Унгария и Полша.
„Най-непосредственият риск е Испания да влезе в политически застой след изборите, ако не се формира бързо ново правителство“, заяви източник от ЕС. „В средносрочен план най-голямата тревога е опасността да се разпространят анти-брюкселски послания, което виждаме в толкова много други страни. Не можем да изключим възможността за нова Италия“.
ЕС остана относително спокоен и дори до известна степен бе облекчен, когато предишното правителство на Мариано Рахой от консервативната Народна партия (НП) беше свалено с вота на недоверие, воден от Санчес. Администрацията на Рахой бе белязана от безпрецедентна териториална криза в Каталуния, а Санчес бе приет добре от германския канцлер Ангела Меркел и от френския президент Емануел Макрон. Европейската комисия се присъедини към приветствията, като даде на новото испанско правителство широк резерв, който позволи на Мадрид да представи план за бюджета, който увеличи разходите с над 5 милиарда евро.
Но най-щедрия бюджет в последното десетилетие в крайна сметка доведе до срива на властта на Санчес. Европейските партньори на Испания са разтревожени от този последен ход на събитията, както е видно от реакциите на форумите, проведени миналата седмица в Брюксел, Страсбург и дори в Мюнхен, където много лидери на ЕС присъстваха на годишната среща за сигурност и отбрана.

Възходът на „Вокс“

На всички тези сбирки, политическата ситуация в Испания бе тема на разговор в кулоарите. Докато загрижеността още не е на нивата от 2012 година, когато имаше притеснения, че евентуална финансова криза в Испания може да разбие еврозоната, сега има ясни съмнения относно политическата стабилност в един от най-големите членове на Съюза.
Европейски източници заявиха, че „най-голямата изненада“ за тях е бързото издигане на „Вокс“ в страна, която беше изключение в Европа, изпълнена със силни крайно-десни и евроскептични партии. Но това спря да бъде така на изборите в Андалусия през декември, когато „Вокс“ спечели парламентарно представителство за първи път и изигра решаваща роля за формирането на регионалното правителство.
През ноември 2018 г., месец преди изборите в Андалусия, социологическите проучвания показваха рейтинга на „Вокс“ под 5%, като тогава партията беше почти непозната извън Испания. Два месеца по-късно тази цифра се е удвоила и е трудно да се намери държавен служител на ЕС или евродепутат, който не е чул за новата фракция.
Въпреки това, източниците в Еврогрупата - министрите на икономиката и финансите на еврозоната - смятат, че е много малко вероятно всякакво правителство в Испания, било то дясно или ляво, драстично да се отклони от бюджетната дисциплина или от въведените икономически реформи по време на кризата.
Тези източници прогнозират „приемственост“ в макроикономическата ситуация, с възможност за нюанс в по-противоречивите й аспекти (като трудовата реформа), което самият Санчес предложи и което вече се случи в Гърция и Португалия.
Политическата нестабилност може вместо това да има много по-голям ефект върху лостовете на Испания в Брюксел, където от 2010 г. тя губи влияние и престиж. Падането на правителството на Хосе Луис Сапатеро, след като приложи плана за приспособяване, поискан от Берлин, спасяването на банките през 2012 година, шестте месеца под служебно правителство, докато не бяха проведени нови избори, териториалната криза, създадена от движението за независимост на Каталуния изиграха такава роля, която отне мястото за маневри на Испания в европейските институции.
Последната криза идва в много чувствителен момент за Европейския съюз, който е изправен пред преразпределение на властта заради предстоящото излизане на Великобритания на 29 март и изборите за Европейски парламент на 26 май.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: 200-хиляден протест в Барселона заради процеса срещу каталунските сепаратисти

AFP: 200-хиляден протест в Барселона заради процеса срещу каталунските сепаратисти

16 Февруари 2019 | 20:15 | Агенция "Фокус"
Барселона. Около 200 хиляди души шестваха в Барселона заради процеса срещу каталунските сепаратистки лидери, който започна тази седмица, съобщи полицията в средиземноморския град, предава AFP.
„Самоопределението не е престъпление“, гласеше банер най-отпред на протеста, който беше воден от регионалния лидер Ким Тора.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕП отмени събитие с участие на Карлес Пучдемон заради „заплахи за сигурността“

AFP: ЕП отмени събитие с участие на Карлес Пучдемон заради „заплахи за сигурността“

15 Февруари 2019 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейският парламент отмени събитие, на което трябваше да присъства лидера на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон, аргументирайки решението със „заплахи за сигурността“, предава AFP.
„Съществува голяма опасност предложеното събитие да представлява заплаха за поддържането на обществения ред в сградите на парламента“, подчерта говорител на органа.
Пучдемон живее в изгнание, след като испанските власти предприеха съдебни действия срещу каталунските сепаратисти. В понеделник, 18 февруари, той трябваше да се срещне с репортери в ЕП в Страсбург на събитие, организирано от белгийския евродепутат Ралф Пакет. Испанските депутати обаче се противопоставиха на присъствието на Пучдемон, поради което бе разпоредено да бъде направена оценка на сигурността.
„Анализът заключи, че заплахите за сигурността, свързани със събитието, не могат да бъдат смекчени от службите за сигурност на парламента", подчертаха от ЕП.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Испанският премиер насрочи предсрочни избори за 28 април

AFP: Испанският премиер насрочи предсрочни избори за 28 април

15 Февруари 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанският премиер Педро Санчес в петък насрочи предсрочни парламентарни избори за 28 април, които са третите за по-малко от четири години, след като неговият проектобюджет бе отхвърлен в парламента от каталунските сепаратисти, предава AFP.
„От двете възможности – да не предприема нищо и да продължим без бюджет, или... да дадем възможност на испанците да се изкажат – аз избрах втората“, заяви Санчес пред журналистите преди да обяви датата за вота.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Испания отива към „Супер неделя“ с четири различни вота в един ден?

El Pais: Испания отива към „Супер неделя“ с четири различни вота в един ден?

15 Февруари 2019 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанският премиер Педро Санчес ще насрочи дата за предсрочни парламентарни избори в петък. Това решение дойде, след като проектобюджетът му за 2019 година бе отхвърлен в сряда в конгреса, където консервативната „Народна партия“ (НП), дясноцентристката „Сиудаданос“ (Гражданите) и каталунските сепаратисти гласуваха срещу него, пише електронното издание на вестник El Pais.
Санчес, лидер на Социалистическата партия (СП), е начело на правителство на малцинството след успешен вот на недоверие срещу Мариано Рахой от НП в края на май миналата година. Той предупреди, че ако бюджетът му не мине, това ще доведе до предсрочни парламентарни избори в Испания, където вече са насрочени местни, регионални и европейски избори на 26 май.
Въпреки че се говори за „Супер неделя“, в която всичките четири от тези избори да бъдат проведени на тази дата, няколко регионални лидери на СП се противопоставят на идеята. Друга дата, която според съобщенията е на масата, е 28 април; няколко партийни лидери и членове на правителството заявиха, че това вероятно ще бъде датата на извънредния парламентарен вот.
НП и „Сиудаданос“ биха предпочели „Супер неделя“, докато лидерите на социалистите се противопоставят, защото се страхуват, че каталунската криза ще изиграе сериозна роля за решенията на избирателите, отбелязва изданието. Кметовете в Андалусия, Астурия, Мадрид, Арагон, Кастилия и Леон и Кастилия ла Манча заявиха, че техните шансове за преизбиране зависят от това, дали публичният дебат ще се насочи към тяхната работа, или към териториалната криза в Испания.
За тези социалистически лидери фактът, че бюджетът е бил отхвърлен, всъщност им помага да направят своите собствени кампании. „Жалко е, че бюджетът не бе одобрен. Това е парадокс, но благодарение на това сега имаме собствен наратив“, каза един кмет на СП. „Дясното вече няма да може да ни обвинява в сключването на сделки със сепаратистите. Това ни вредеше и създаваше несигурност сред нашите избиратели“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: След отхвърлянето на бюджета, испанския премиер ще обяви дата за предсрочни избори в петък

El Pais: След отхвърлянето на бюджета, испанския премиер ще обяви дата за предсрочни избори в петък

14 Февруари 2019 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Мадрид. В петък испанският премиер Педро Санчес ще обяви дата за предсрочни парламентарни избори в страната. Това ще се случи след среща на кабинета, като правителствени източници са разкрили пред вестник El Pais, че най-вероятно вота ще се състои на 28 април, но това не може да бъде потвърдено преди петък.
Решението за насрочване на предсрочни избори идва, след като в сряда конгресът на Испания отхвърли проектобюджета на Социалистическата партия за 2019 година.
Изданието посочва, че по време на двудневния дебат в долната камара на испанския парламент правителството е направило последен опит да убеди другите фракции да подкрепят плана. Но опозицията на каталунските сецесионистки партии, както и консервативните „Народна партия“ (НП) и „Сиудаданос“ (Гражданите) е била достатъчна, за да бъде отхвърлено предложението.
„Ел Паис“ припомня, че Санчес дойде на власт през юни 2018 година, след като спечели вот на недоверие срещу бившия премиер Мариано Рахой от НП, но от тогава има слаби позиции в конгреса, където неговата партия разполага с 84 депутати в 350-местния законодателен орган. За да постигне мнозинство му беше нужна подкрепата на левичарската „Подемос“, Каталунската републиканска левица и Каталунската европейска демократична партия.
Партиите на каталунските сепаратисти обаче поискаха в замяна на подкрепата за бюджетния план на Социалистите правителството да направи нови отстъпки по въпросите за независимостта на автономната провинция и делото на каталунските лидери, замесени в едностранното обявяване на независимост след незаконния референдум през октомври 2017 година. Съдебното дело започна във Върховния съд във вторник.
В края на краищата фракциите изпълниха заплахите и техните депутати в конгреса гласуваха срещу бюджета заедно с „Астуриас форум“, „Канарската коалиция“, НП и „Сиудаданос“, независимо от факта, че последните две партии призовават за отнемане на регионалните права на Каталуния според член 155 от Конституцията на Испания, който бе използван от консерваторите в случая с едностранното обявяване на независимост от каталунския парламент през 2017 година.
На втората сесия на дебата в сряда сутринта от лявата „Подемос“ и „Ен Кому Подем“, както и говорителят на Баската националистическа партия (БНП) се присъединиха към призивите на Социалистическата партия към сецесионистките партии да подкрепят бюджета, но усилията им бяха напразни. Бюджетът е отхвърлен и изпратен обратно на правителството, а часовникът сега тече за общи избори. Мнозинството, което спечели вота на недоверие към Рахой вече се разпадна.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Депутатите в испанския парламент отхвърлиха проектобюджета на Педро Санчес

AFP: Депутатите в испанския парламент отхвърлиха проектобюджета на Педро Санчес

13 Февруари 2019 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Депутатите в парламента в Мадрид отхвърлиха проектобюджета за 2019 г. на министър-председателя Педро Санчес (ИСРП), което може да го принуди да обяви провеждането на предсрочни избори, предава AFP.
Общо 191 депутати в 350-местния орган гласуваха в подкрепа на измененията, които да блокират предложения от Санчес бюджет. Сред тях са и каталунските сепаратисти, които подкрепят правителството на малцинството на Санчес, но процесът срещу 12-те обвиняеми за ролята им обявяването на независимостта на североизточния испански регион обтегна отношенията им.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard: Процесът срещу сепаратистите може да свали правителството в Мадрид

Der Standard: Процесът срещу сепаратистите може да свали правителството в Мадрид

13 Февруари 2019 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Процесът срещу 12-те каталунски лидери, изправени пред съда заради ролята им в организирането на референдума и обявяване на декларацията за независимост, може да бутне централното правителство в Мадрид, коментира водещият австрийски национален ежедневник Der Strandard.
Каталунските сепаратисти подкрепят правителството на малцинството на премиера Педро Санчес (ИСРП) и ако откажат да одобрят предложения бюджет, иберийското кралство ще бъде изправено пред нови избори. Яснота по въпроса може да има още днес, когато ще бъде проведено гласуването. Подкрепата на каталунските депутати за Санчес изглежда съмнителна – в съдебната зала те разкритикуваха остро правителството на министър-председателя и заплашиха да не дадат „зелена светлина“ на предложения от кабинета му проектобюджет.
По всяка вероятност полза от нови избори ще извлече партията „Вокс“, която не е представена в парламента, но според анкетите има всички шансове това да се случи след следващото гласуване в Испания.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Започва процесът срещу инициаторите на референдума и декларацията за каталунската независимост

El Pais: Започва процесът срещу инициаторите на референдума и декларацията за каталунската независимост

12 Февруари 2019 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Дванадесет души ще бъдат изправени пред Върховния съд на Испания за ролята им в организирането на референдума и декларацията за независимост на североизточния регион Каталуния, която впоследствие бе приета от регионалния парламент в Барселона, съобщава националният ежедневник El Pais.
В стремежа си да максимизира прозрачността и да избегне обвинения в пристрастие, Върховният съд разреши пряко отразяване на изслушванията. Но само няколко часа преди стартиране на делото срещу лидерите на движението за независимост на каталунците, всички политически мостове между Мадрид и Барселона изглежда са изгорени. Според мнозина обаче все още има как нещата да станат дори още по-лоши, коментира изданието.
В края на миналата седмица каталунският правосъден министър Естер Капела потвърди това, което движението за независимост повтаря от месеци: присъдите срещу 12-тимата обвиняеми само ще задълбочи кризата между Мадрид и Барселона.
Прекъсването на преговорите между централното и каталунското правителство миналата седмица само засилва натиска върху процеса, за който сепаратистите работиха усилено с цел да го дискредитират, като подчертават, че ще отнесат въпроса към европейските, а не испанските институции, припомнят от изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Във вторник ще започне процеса срещу сепаратистките лидери от Каталуния

AFP: Във вторник ще започне процеса срещу сепаратистките лидери от Каталуния

9 Февруари 2019 | 05:38 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Процесът срещу 12 каталунски сепаратистки лидери, участвали в опита на Каталуния да се отдели от Испания, който вкара страната в криза, започва във вторник на фона на тежки противоречия, предава AFP.
Очаква се процесът да продължи три месеца, като ще се излъчва на живо по телевизията от Върховния съд в Мадрид, където са акредитирани 600 журналисти от 150 местни и чуждестранни медии.
Делото предизвиква разделение в Испания. То е "фарс" според поддръжниците на независимостта в Каталуния, но е необходим за много испанци, които не вярваха на очите си, че тогавашните управители на богатия регион се опитаха да се отделят от страната през октомври 2017 г, пише агенцията.
Карлес Пучдемон, бившият лидер на Каталуния, който избяга в Белгия дни след обявяването на независимост на 27 октомври, не е сред 12-те обвиняеми, защото Испания не съди задочно обвинени за тежки престъпления.
Главният герой на процеса е бившия регионален вицепрезидент Ориол Джункерас, който избра да остане в Испания. Него го очакват 25 години затвор по обвинения в бунт и злоупотреба с публични средства.
Сред обвинените са членове на тогавашния изпълнителен или регионален парламент на Каталуния, както и двама лидери на мощни асоциации за независимост, ANC и Omnium Cultural.
Девет от тях са обвинени в бунт, а някои също са обвинени в злоупотреба с публични средства. Всички те са задържани в продължение на месеци, а някои от тях повече от година.
Други трима са обвинени в неподчинение и злоупотреба с публични средства.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.