НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Тинка Белегова, Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян: 43 деца се включиха в лятната школа „Ваканция в музея“

Тинка Белегова, Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян: 43 деца се включиха в лятната школа „Ваканция в музея“

12 Юли 2019 | 21:58 | Агенция "Фокус"
Смолян. 43 деца се включиха в инициативата „Ваканция в музея“ в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян уредникът в институцията Тинка Белегова. Лятната ученическа школа се проведе за седми пореден път от 1 до 12 юли и в нея участваха ученици от 7 до 12 години. „Тази година идваха и малко по-малки и по-големи деца. Покрай братя и сестри, имахме две 4-годишни момичета от София и Германия и успяхме и тях да приобщим към идеята. Инициативата е създаване на устойчива публика сред децата и вече имаме все по-млади почитатели. Школата е алтернатива на осмисляне на свободното време на децата от Смолян и такива, които гостуват в Смолян при баба и дядо. Имаше участници както от нашия град, така и от Пловдив, София и Германия. 43 деца се включиха в школата, като всеки ден имаше по около 25 деца. С тях успяхме да работим пълноценно и да спазим образователните модули, които бяха спуснати като визитка“, поясни Белегова.
Тя посочи, че модулите са били общо пет. Първият е „Родопските халища като визитка на планината“ и в това ателие децата са се забавлявали, рисували, тъкали на малки станчета. В следващия модул, участниците са се запознали с оръжейната колекция на музея. „Показахме едни от най-добрите образци от колекцията оръжия в музея. Правихме такива от пластилин, работихме с пъзели и рисувахме. Новият панел, който предизвика голям интерес тази година бе за хляба като основна храна на родопчани. Научихме децата какво е хляб, какъв хляб ползваме в ежедневието, какъв е той на празниците в Родопите. Претворихме от вода и брашно хляб, учихме се да месим, и това беше голяма емоция за всички участници“, обясни Белегова. Тя допълни, че следващият пъзел е бил посветен на полковник Владимир Серафимов и Родопската шипка. Той също е предизвикал интерес, като е нямало дете, което да не е ходило на Родопската шипка, всички са знаели за полковника. В модула, децата са научили още подробности за полка, за знамето. „Претворихме наградните отличия на полковника, рисувахме го. В музея съхраняваме копие на знамето на 21 пехотен Средногорски полк и децата бяха много щастливи да се снимат с него, да го докоснат и това е незабравимо, а децата останаха доволни“, посочи Белегова. Последният панел е бил посветен на истории за Европейския съюз и предания за Смолян. Школата в музея по традиция се провежда със съдействието на Европейския информационен център „Европа директно“. В този модул децата са научили от кога България членува в ЕС, кои са държавите-членки, какви са ценностите, които споделяме с Европа и обратно, разказа Белегова.
Тя добави, че с децата са рисували и са претворявали различни европейски символи с пластилин. С античен тракийски костюм-реплика, в частта за предания за Смолян, децата и уредниците заедно са чели родопски предания и легенди и така се опитали да предадат местните ценности на Европа.
„Днес на закриването си припомнихме всички тези моменти. Децата споделиха какво им е харесало и какво предпочитат. Момчетата най-много са харесали оръжията и полковник Серафимов, а за момичетата интересни са били хляба и тъкането на халищата. Децата бяха дошли с родителите си, на които заедно показахме какво се направили през двете седмици в музея. Децата вложиха своето творческо умение, усет и детския талант. Удовлетворени сме от провеждането на школата. Децата откриха много нови приятелства, които не надяваме да продължат, а те обещаха да идват отново в нашата школа. Стимул за нас е да продължаваме и да приобщаваме младите да опознават бита, културата и историята, защото те са тези, които ще ги предават на идните поколения“, каза още Тинка Белегова.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.