НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вован и Лексус в интервю за сръбския „Политика“: Нито един политик не сме заблуждавали толкова дълго, колкото Зоран Заев

Вован и Лексус в интервю за сръбския „Политика“: Нито един политик не сме заблуждавали толкова дълго, колкото Зоран Заев

30 Юли 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Руските журналисти Владимир Кузнецов - Вован и Алексей Столяров - Лексус приковаха вниманието на света, особено на Балканите, след обявените телефонни разговори с водещи държавници, в които те се представиха като техни колеги.
В интервю за сръбския всекидневник „Политика" двамата коментираха и разговорите, които по-рано проведоха с премира на Северна Македония – Зоран Заев. Двамата признаха, че не са очаквали шегата им да се превърна в такава сензация, като подчертаха, че не са успели да държат в заблуждение толкова дълго нито един друг политик. Припомня се, че Вован и Лексус позвъниха на Заев, представяйки се за бившия президент на Украйна Петро Порошенко и за генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
На въпрос какви впечатления са получили след разговорите с Еманюел Макрон, Реджеп Тайо Ердоган, Жан-Клод Юнкер, Хуан Гуайдо, Мило Джуканович, Зоран Заев, Рамуш Харадинай, Борис Джонсън, Федерика Могерини и представители на администрацията на САЩ, Вован и Лексус отговориха:
„Макрон е много благ, фин човек. Гуайдо не направи впечатление на независим политик в разговора. Борис Джонсън, въпреки че е комичен и възприеман като ексцентрик, всъщност е много интелигентен и хладнокръвен политик. Харадинай се опитва да направи впечатление на любезен дипломат, но не успява. Премиерът Заев обаче е наистина невероятен човек. Преди него не бяхме успявали да заблудим нито един друг политик за толкова дълго време – почти година, въпреки факта, че имаше срещи с представители на истинските украински власти. Но най-важното заключение е, че всички политици са хора, също като нас. И имат слабости и проблеми точно като нас".
Вован и Лексус са провели три разговора с обща дължина от 54 минути със Зоран Заев в периода, в който той заемаше премиерския пост в югозападната ни съседка. Единият от тях се е представил за тогавашния президент на Украйна Петър Порошенко. Интересно е, че третият разговор се провежда в момент, в който Порошенко е извън Украйна, но Заев смята, че говори точно с първия човек в страната.
По време на разговора, представящият се за Порошенко казва на Заев, че Йенс Столтенберг е на линия и го пита дали иска да говори с него и Заев се съгласява да говори с човек, когото смята за генералния секретар на НАТО.
Преговорите се провеждат, според Кузнецов и Столаров, в края на август 2018 г., през януари 2019 г. и на 20 април 2019 г.
В един момент Порошенко казва (преди референдума за името в Македония), че не е важно кой гласува, а кой брои бюлетините, на което Заев се разсмива. Порошенко също казва, че Украйна има историческа връзка с Александър Велики, така че Заев би могъл да се обръща към него с Петър Македонски, на което той се смее и казва: "Много добре, много добре! Ок, Петър Македонски".
По време на разговора Заев цитира Уес Мичъл, Столтенберг и Ангела Меркел. Той обсъжда и осъжда идеята за размяна на територии между Сърбия и Косово и смята, че Русия се намесва и иска да дестабилизира региона.


Агенция „Фокус“ припомня:

Миналата година, представяйки се за министър-председателя на Армения Никол Пашинян, руските "пранкери" (шегаджии) Владимир Кузнецов (Вован) и Алексей Столяров (Лексус) поканиха председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на шишчета в Ереван и той се е съгласи.
Освен това, те поговориха и с ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини. Съдейки по съдържанието на разговорите, те са се състояли малко след избирането на Пашинян за премиер.
В разговора с Юнкер Вован и Лексус са се оплакали от натиска от страна на САЩ. В отговор европейският политик е заявил, че „ние трябва отново и отново да обясняваме на господин Тръмп как е устроен светът“. „Той не разбира какво се случва. Ние трябва да се убедим, че той ще започне да разбира по-добре случващото се в Армения. Добре. Всичко е наред. Желая ви успех!“, е казал Юнкер.
Шегаджиите са поканили председателя на ЕК в Ереван, където ще му „готвят отлично арменско барбекю, което у нас се нарича „шашлик“. Вован и Лексус са предложили на Юнкер да да хапне шашлика на площада в Ереван и да се проведе „един вид митинг“.
„Това също не звучи зле! Ще дойда догодина. През тази това вече не е възможно, а през следващата ще намерим подходящи дати и възможности“, е заявил Юнкер.
Могерини, на свой ред, в разговора с шегаджиите е говорила за необходимостта новите арменски власти да поддържат добри отношения с всички партньори и да не правят избор в полза само на една страна, за да не се повтори украинският сценарий. При това тя е обяснила, че Брюксел не винаги е подкрепял такъв подход.
„Разбира се, не. Трябва да действаме много внимателно и да избягваме всякакво развитие на събитията в тази посока. При това трябва да се подчертае, че Армения е страна, която има право да направи избор“, е заявила Могерини.
Тя е добавила, че Брюксел не моли „за приятелство при изключителни условия“. „Ние знаем и ние смятаме, че вие може да имате приятелски и партньорски отношения с много страни при условие, че сте свободни и можете самостоятелно да направите своя избор и да приемете съответните мерки. Това е нашият подход. Знам, че по-рано се придържахме към друг подход, но за нас е много важно, да почувствате тази свобода и пространство за действие, за да не ни са налага да правите избор в ползата на един или друг партньор“, отбеляза Могерини и допълни, че това е нужно условие за конструктивно партньорско, но „не винаги всички се придържат към такъв подход“.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Руските комици публикуваха разговори и с Рамуш Харадинай

„Плюс Инфо“ (Македония): Руските комици публикуваха разговори и с Рамуш Харадинай

12 Юли 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Прищина. Само няколко дни след като в интернет се появиха аудиозаписи на разговорите на премиера Зоран Заев с руски комици, в които той е убеден, че говори с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с тогавашния украински президент Петро Порошенко, разговорите на косовския премиер Рамуш Харадинай с руските комици бяха публикувани в мрежата, пише македонското електронно издание “Плюс инфо“.
Разговорите с Храдинай са проведени през януари и април. В телефонен разговор, публикуван в YouTube, Харадинай обещава подкрепа за Порошенко и казва, че ще се моли за него на всички избори, информира косовския вестник Gazeta Express.
„Мисля, че след победата ще призная Косово като независима държава“, казва уж Порошенко.
Медиите съобщават, че руските комици, когато са разговаряли с министър-председателя на Македония, са получили от него телефона на косовския премиер.
Заев и Харадинай не са единствените, които разговаряха с двамата комици, преди това те разговаряха с френския президент Еманюел Макрон, както и с Борис Джонсън, Жан-Клод Юнкер, Ники Хейли, Хуан Гуайдо, няколко американски губернатори и конгресмени.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Руските шегаджии звъняха и на мен, но не им мина номера

Хашим Тачи: Руските шегаджии звъняха и на мен, но не им мина номера

12 Юли 2019 | 07:26 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви в четвъртък, че руските комедианти, които погодиха номер на македонския премиер Зоран Заев, са опитали да се свържат преди това и с него, но не са успели да изпълнят шегата си, предава македонската телевизия “Алсат-М“.

„Не може да се говори с някого без преди това да са известни темите на разговор, колко ще трае разговорът и с кого точно ще се проведе той“, заяви държавният глава, като изрази благодарност към служите за сигурност, които са спомогнали за избягване на ситуация, подобна на тази, която се разигра в Северна Македония

„Фокус“ припомня:
Двама руски комедианта успяха по-рано тази седмица да се свържат с македонския премиер Зоран Заев, представяйки се за генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и бившият украински президент Петро Порошенко. Под тази маска, те са провели разговори със Заев, което предизвика скандал в югозападната ни съседка.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Зоран Заев разговаря с руския посланик в Скопие

„24 Вести“ (Македония): Зоран Заев разговаря с руския посланик в Скопие

11 Юли 2019 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Записите от разговорите с руските комици и премиера Заев няма да се отразят на отношенията между Македония и Русия, това беше темата, но и заключението от срещата на премиера Зоран Заев и руския посланик в Скопие Сергей Баздникин, информира македонският телевизионен канал “24 Вести“.
Заев и днес след срещата с Баздникин каза, че не смята, че зад този неприятен инцидент с руските пранкстери стои Русия, въпреки че е наясно, че Руската федерация е против влизането на страната в НАТО. На среща с Баздникин обаче те обсъдиха засилването на отношенията и протоколите за сигурност в двете страни.
Заев също така посочи в контекста на преговорите, че веднага след разпространяването на разговорите той се е извинил на президента на Косово Хашим Тачи и заключи, че отношенията между двете страни ще продължат както досега.
Президентът на Косово Хашим Тачи също потвърди, че преди известно време и той е бил мишена на руските комици, но те не са успели да постигнат целите си него.
„Заев ми каза, че е жертва на измама, а изявлението, което той направи за предполагаемото споразумение между Косово и президента на Сърбия за предоставяне на Сърбия на 10 косовски общини, се основаваше на слухове, дезинформация и данни, разпространени от Спутник и други руски медии. Това са думите, които той ми каза, като същевременно подчертава, че това, което той е говорил с измамниците, които са се свързали с него по телефона, са неща, които нямат нищо общо с отношенията с Косово“, заяви по този повод Хашим Тачи.
След скандалните записи на контактите на Заев с руските комици от македонското министерство на вътрешните работи заявиха, че протоколите не са под техния пряк контрол, но също така е необходима по-голяма бдителност по въпроса, нещо което е било обсъдено на сесия на правителството.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Северна Македония): Всички желаещи да проведат телефонно обаждане със Зоран Заев ще преминават през проверка

„Независен“ (Северна Македония): Всички желаещи да проведат телефонно обаждане със Зоран Заев ще преминават през проверка

11 Юли 2019 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството в Скопие готви нови правила за безопасна комуникация след гафа с руските комедианти, които няколко пъти разговаряха с премира на Северна Македония Зоран Заев, представяйки се за бившия украински президент Петро Порошенко и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Документът все още се разработва, но той ще предвижда строги мерки за всички, които искат да говорят с министър-председателя на югозападната ни съседка, предава местното издание “Независен“.

„Ще се използват класическите методи – кой се обажда, защо се обажда, проверка на номера и самоличността, всичко нужно за да се постигне необходимото ниво на сигурност“, това са заявили пред вестника членове на правителството и хора, близки до разработвания документ.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Руската „шега“ – хибридна война или пропуск в държавните институции

„Телма“ (Македония): Руската „шега“ – хибридна война или пропуск в държавните институции

10 Юли 2019 | 20:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Руската „шега“ – хибридна война или пропуск в държавните институции, коментира македонският телевизионен канал “Телма“
Министерството на вътрешните работи и съответните служби получиха задачата да променят и подобрят протоколите за сигурност, но не и да изолират премиера от всякакъв контакт с държавни лидери - това се случи на вчерашното заседание на правителството, след като беше публикуван материал, че двама руснаци са успели да заблудят Заев, че са украинският президент Порошенко и да го попитат какво мисли за някои регионални въпроси, но също и за обстоятелствата, при които се изпълнява споразумението от Преспа.
Експертът по комуникационна сигурност Боян Стоич заяви в телефонен разговор с „Телма“, че може да разбере желанието на премиера да има връзка с гражданите, които знаят номера му, но също така, че компетентните разузнавателни служби и протоколът трябва да защитават комуникациите с подходящи дейности. Заев потвърди днес, че украинският номер, изпратен до него от двамата руснаци, също така изпращал снимки на срещи с държавници, затова той смятал, че той е номерът на истинския Порошенко.

”По това време аз също вярвах, че имам комуникация (с Порошенко). Тъй като получих снимки от военния парад на Украйна, от така наречения и фалшив президент на Украйна Порошенко, аз съм пращал снимки от посещението на Меркел и други подобни. Не знам точно кога комуникацията е прекъсната. Може да видим в историята на телефоните“, заяви премиерът Зоран Заев.
Въпрос: Те твърдят, че сте ги търсили лично по телефона, който Ви дадоха?
Заев: В тази комуникация, която имахме, е възможно. Както те ме търсеха, така и аз ги търсех, вярвайки, че е президентът Порошенко.
Въпрос: Кога осъзнахте, че тов не е истинския Порошенко?
Заев: Вчера, когато бяха публикувани.
(след отговора, Заев и настоящите журналисти се смеят)


И докато Заев все още обяснява подробности за тройната комуникация с руските пранкстери, Вован и Лексус, те се похвалиха, че са му предизвикали пресконференция и му казаха, че е необходим мозък, а не истории за борба с анти-НАТО. Но правителството все още счита, че хибридна война и подменена реалност стоят зад шегаджиите от Русия, които поставят сериозни въпроси в сериозни условия преди референдума за името и гласуването за конституционни промени.
Вицепремиерът Шекеринска казва, че това се е случило и с генералния секретар на НАТО Столтенберг и не е търсена отговорност за тези, които трябваше да го защитават, така че тук не трябва да се търси такава.

“Този тип хибридна война, която злоупотребява както с гражданите, така и със социалните мрежи и традиционните медии, са типичният начин на действие при такива операции. И може би ние като граждани трябва да филтрираме тази информация, защото те искат да постигнат точно това. Те искат днес да се занимаваме с тяхната атака, а не със съществените неща и с реформите“, каза Шекеринска.
Въпрос: Трябва ли някой да поеме отговорност, защото е позволил на премиера да стигне до такава лоша ситуация?
Шекеринска: „Знаете ли кой поема отговорност в НАТО заради разговора с генералния секретар? Кой напусна френската служба за разговора с Макрон? Знаете ли дали службите биха могли да реагират на такова нещо? Ако са правили това, което Сашо Миалков е правил, ако подслушват всички разговори на премиера, тогава могат постфактум да ги анализират.“


Шекеринска твърди, че премиерът не е издавал никакви тайни, нито е променила позицията си по държавни въпроси, както са го правили предшествениците от ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Руските пранкстери за Зоран Заев: Избрахме него,откакто започна да обвинява Москва

Руските пранкстери за Зоран Заев: Избрахме него,откакто започна да обвинява Москва

10 Юли 2019 | 19:05 | Агенция "Фокус"
Москва. Македония бе избрана заради преименуването на държавата, с Путин не успяхме да се свържем по телефона, и за разговор с Макрон чакахме две години, заявиха Алексей Столяров и Владимир Кузнецов, по-известни като руски пранкстери Лексуси и Вован, специално за македонския информационен портал A1 On.
Тези 30-годишни журналисти бяха на линия в социалната мрежа „Фейсбук“, за да отговорят на нашите въпроси за това, какво ги е накарало да се представят на премиера Зоран Заев за Петро Порошенко и Йенс Столтенберг. Според Столяров и Кузнецов, Заев е само един от стотината функционери, които са попаднали под техните „шеги“
Те са написали книга, озаглавена "За кого звъни телефонът", в който има отделен раздел "Балканска история", където пишат за балкански политици, с които са разговаряли. Те правят това повече от пет години, досега не са били разследвани по никакъв начин и ги уверяват, че не правят нищо незаконно с "шегите". Започнаха с музикални звезди и актьори, а после се заинтересуваха от по-сериозни световни теми, от „политиците, които определят човешките съдби".
„Нашите дейности са законни. Никога не сме били разследвани в нито една страна. Ние не участваме в подслушване или друга незаконна дейност. С помощта на "шегите" ние подкрепяме разследващата журналистика. Все още нямаме достъп до Путин, Тръмп или Меркел и други политици. Например, за да разговаряме с френския президент Макрон, чакахме две години ”, казва Владимир за А1 On.
За Алексей и Владимир обществеността не знае много, освен за "славата", придобита на световно ниво чрез аудио записи по телефона, разговори със знаменитости, преди всичко политици, като се представяха за държавни или правителствени ръководители и ръководители на международни организации.
На въпроса ни защо са избрали да се шегуват с македонския премиер Зоран Заев, те казват, че им попаднал в полезрението, когато е започнал да обвинява Москва за намеса във вътрешните работи на страната. Контактът е взет от сайта на македонското правителство , а от кабинета на Заев им се обадили само няколко часа след разговора.
"Не знаехме за Зоран Заев по-рано, но наблюдавахме много интервюта, в които той обвинява Русия в намеса във вътрешната политика на вашата страна и ние заключихме, че това е добра причина да се обадим и да го попитаме лично. Причината, поради която обявихме разговора вчера, беше защото бяхме на почивка и имахме време да съберем всички записи и да ги публикуваме. Ние бяхме заети преди това и фокусиран върху други жертви - каза Лексус.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Зоран Заев е жертва на измама, от която трябва да се извлекат поуки

Deutsche Welle: Зоран Заев е жертва на измама, от която трябва да се извлекат поуки

9 Юли 2019 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер заяви, че не възнамерява да подаде оставка, след като стан ясно, че е разговарял по телефона с руски комици, които са се представили за украинския президент Петро Порошенко и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, пише македонската редакция на Deutsche Welle.
След излизането на запис, в който двама руски комици - "пранкстери", известни под псевдонимите Вован и Лексус, са провели телефонни разговори с македонския премиер Зоран Заев, той проведе пресконференция, посочвайки, че е жертва на добре организирани структури, насочени към налагане на пряко увреждане на стратегическите интереси на страната за членство в НАТО. Заев посочи, че манипулациите идват от пропагандни медии с анти-НАТОвска ориентация за разпространение на влиянието на трети страни.
"Те използват дезинформация и това е класическа политическа дискредитация", каза македонският премиер, като каза, че той не е единственият политик, измамен от руските комици Вован (Владимир Кузнецов) и Лексус (Алексей Столяров), но че "техните жертви" са например, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, бивш британски външен министър Борис Джонсън, поп легендата Елтън Джон и др. "Списъкът показва, че съм в добра компания", каза Заев, който отбеляза, че в публикуваните записи са направени сериозни промени в някои части, чийто контекст не е автентичен, като се има предвид предимно частта, която се отнася до автокефалията на Македонската православна църква. Останалите части от обявените преговори, каза той, само потвърждават ангажиментите му, които той публично подчертава.
Според Заев този скандал е нова тревога за Северна Македония и за целия демократичен свят, за сериозно противопоставяне на фалшивите новини и манипулации. Той обяви, че правителството ще се срещне спешно, за да преразгледа сериозните промени в протоколите за сигурна комуникация и да предприеме решителни действия срещу разпространяването на дезинформация.
Министър-председателят се извини на обществеността за скандала, но добави, че е жертва на откритостта си към всички македонски партньори и с гражданите и заяви, че не възнамерява да подаде оставка, защото от този случай държавата ще излезе по-интелигентна. Отговаряйки на въпросите на журналистите след обръщението си, македонският премиер не се съгласи с твърдението, че е направена сериозна грешка в протокола и отрече твърденията, че в преговорите е издал държавна тайна.
Днес добре познатите руски "пранкстери" публикуваха записи, в които от името на бившия президент Петро Порошенки разговарят със Заев. В един от трите разговора от името на Порошенко комиците казват, че украинските учени "са открили" неговата генетична връзка с Александър Велики. "Нашите учени са открили моята генетична връзка с него, така че сега мога да бъда наречен Петро Македонски", казаха "пранкстерите" в един от разговорите от името на Порошенко. Както знаем, нашите учени са направили серия от исторически открития. Както знаете, украинците са древни шумери ... Нашата територия в един момент е била дори под управлението на Александър, "добавя фалшивият Порошенко. В отговор министър-председателят Заев твърди, че е "чел за него" и е казал, че историята "може да ни обедини".
Руските "пранкстери" съветват Заев да даде "малко дарение" на Вселенския патриарх Вартоломей за независимостта на македонската църква. Заев съобщил на фалшивия Порошенко, че е готов да плати на патриарх Вартоломей 100 000 евро в брой, твърди Вован. "Пранкстерите" от името на Порошенко казаха на Заев, че Македония има "големи шансове" и че "може да започне процес" за получаване на автокефалия.
Твърди се, че Вартоломей е съгласен. - Но трябва да ви кажа едно условие в моя случай. Платих пари на Вартоломей лично ”, са казали руснаците на Заев.
Твърди се, че "това състояние, наред с други неща, също може да помогне." Според „пранкстерите“ "сумата е намалена". Платих над 150 000 евро, ”каза Порошенко. Заев отговаря, че е "страхотно и няма да има проблеми".
Заев, заедно с двамата руски комици, е обсъждал и външнополитически въпроси: споразумението на Преспа, отношенията с Русия, ЕС, НАТО и т.н. В един от разговорите с македонския премиер Вован и Лексус се представят от името на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
В реакциите в македонската общественост депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошовски отбеляза, че разговорът на Заев с комиците е сериозен дипломатически скандал, който е причинил щети на страната. Милошовски поиска оставката на министър-председателя и външния министър Никола Димитров заради нарушението на дипломатическия протокол.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

"Денешен" (Македония): Руските комици Вован и Лексус са провели три разговора със Заев, представяйки се за Столтенберг и Порошенко

"Денешен" (Македония): Руските комици Вован и Лексус са провели три разговора със Заев, представяйки се за Столтенберг и Порошенко

9 Юли 2019 | 07:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Руските комици Владимир Кузнецов и Алексей Столаров, известни като Вован и Лексус, са провели три разговора с обща дължина от 54 минути със Зоран Заев в периода, в който той заемаше премиерския пост в югозападната ни съседка. Единият от тях се е представил за тогавашния президент на Украйна Петър Порошенко. Интересно е, че третият разговор се провежда в момент, в който Порошенко е извън Украйна, но Заев смята, че говори точно с първия човек в страната, отбелязва електронното издание на скопския вестник "Денешен".
По време на разговора, представящият се за Порошенко казва на Заев, че Йенс Столтенберг е на линия и го пита дали иска да говори с него и Заев се съгласява да говори с човек, когото смята за генералния секретар на НАТО.
Преговорите се провеждат, според Кузнецов и Столаров, в края на август 2918 г., шрез януари 2019 г. и на 20 април 2019 г.
В един момент Порошенко казва (преди референдума за името в Македония), че не е важно кой гласува, а кой брои бюлетините, на което Заев се разсмива. Порошенко също казва, че Украйна има историческа връзка с Александър Велики, така че Заев би могъл да се обръща към него с Петър Македонски, на което той се смее и казва: "Много добре, много добре! Ок, Петър Македонски".
По време на разговора Заев цитира Уес Мичъл, Столтенберг и Ангела Меркел. Той обсъжда и осъжда идеята за размяна на територии между Сърбия и Косово и смята, че Русия се намесва и иска да дестабилизира региона.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Руските шегаджии Вован и Лексус изиграха и Харадинай

„Б92“ (Сърбия): Руските шегаджии Вован и Лексус изиграха и Харадинай

23 Април 2019 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Москва/Прищина. Последната жертва на руските радиоводещи и телефонни шегаджии Владимир „Вован“ Кузнецов и Алексей „Лексус“ Столяров е премиерът на Косово Рамуш Харадинай, предава белградската медия „Б92“.

Министър-председателят се превърна в жертва чрез туийт, който постна на 20 април преди втория тур на президентските избори в Украйна.

Потребители направиха скрийншот на публикацията и после я споделиха: Харадинай пожелава на „своя приятел Петро Порошенко“ и неговия „бъдещ премиер Вован Лексусов... всичко добро и победа“ в неделния втория тур на президентските избори.

Туитът е изтрит, най-вероятно, от някой от неговите асистенти, който еразбрал, че „Вован Лексусов“ е просто комбинация от прякорите на шегаджиите, забелязва „Спутник“.


Агенция „Фокус“ припомня:

По-рано тази година Вован и Лексус проведоха „преговори“ с лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо от името на президента на Швейцария Ули Маурер, предава РИА Новости.
„Маурер“ предложи да разблокира милиони на актуалния президент на Венецуела Николас Мадуро, които уж са в швейцарската банка „Лексус Вованиал“, а след това да ги преведе на лична сметка на Гуайдо. „Швейцарският президент“ също така подчерта, че опозиционният лидер има право да се разпорежда със средствата като „държавен глава“.
Лидерът на опозицията благодари на събеседника си не само от свое име, но и от това на венецуелците, а също така се съгласи да изпрати искане за разблокиране на средствата.
„Зарадваният Гуайдо незабавно заяви пред пресата, че току що е говорил с „Маурер“ за блокираните сметки на правителството на Мадуро. Естествено, реалните официални власти на Швейцария опровергаха информацията“, отбелязаха шегаджиите в коментар за Sputnik Mundo.

Миналата година те, представяйки се за министър-председателя на Армения Никол Пашинян, поканиха председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на шишчета в Ереван и той се е съгласи.
Освен това, те са успели да поговорят и с ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини. Съдейки по съдържанието на разговорите , те са се състояли малко след избирането на Пашинян за премиер.
В разговора с Юнкер Вован и Лексус са се оплакали от натиска от страна на САЩ. В отговор европейският чиновник е заявил, че „ние трябва отново и отново да обясняваме на господин Тръмп как е устроен светът“. „Той не разбира какво се случва. Ние трябва да се убедим, че той ще започне да разбира по-добре случващото се в Армения. Добре. Всичко е наред. Желая ви успех!“ – е казал Юнкер.
Шегаджиите са поканили председателят на ЕК в Ереван, където ще му „готвят отлично арменско барбекю, което у нас се нарича „шашлик“. Вован и Лексус са предложили на Юнкер да да хапне шашлика на площада в Ереван и да се проведе „един вид митинг“.
„Това също не звучи зле! Ще дойда догодина. През тази това вече не е възможно, а през следващата ще намерим подходящи дати и възможности“, е заявил Юнкер.
Могерини, на свой ред, в разговора с шегаджиите е говорила за необходимостта новите арменски власти да поддържат добри отношения с всички партньори и да не правят избор в полза само на една страна, за да не се повтори украинският сценарий. При това тя е обяснила, че Брюксел не винаги е подкрепял такъв подход.
„Разбира се, не. Трябва да действаме много внимателно и да избягваме всякакво развитие на събитията в тази посока. При това трябва да се подчертае, че Армения е страна, която има право да направи избор“, е заявила Могерини.
Тя е добавила, че Брюксел не моли „за приятелство при изключителни условия“. „Ние знаем и ние смятаме, че вие може да имате приятелски и партньорски отношения с много страни при условие, че сте свободни и можете самостоятелно да направите своя избор и да приемете съответните мерки. Това е нашият подход. Знам, че по-рано се придържахме към друг подход, но за нас е много важно, да почувствате тази свобода и пространство за действие, за да не ни са налага да правите избор в ползата на един или друг партньор“, отбеляза Могерини и допълни, че това е нужно условие за конструктивно партньорско, но „не винаги всички се придържат към такъв подход“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Венецуела остана отново без ток

AFP: Венецуела остана отново без ток

10 Април 2019 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Каракас. Ново спиране на тока засегна големи части от Венецуела, включително столицата Каракас, и принуди мнозина да прекарат още една нощ без осветление, предава AFP, като се позовава на социалните медии.
Недостигът на електроенергия - най-големият за една седмица - удари голяма част от столицата, както и значителни райони в поне 20 от 23-те щата на Венецуела, според същите източници.
Прекъсванията на електрозахранването станаха спорадични след масовото спиране на електричеството на 7 март, което остави страната в мрак в продължение на пет дни.
Водоснабдяването също е прекъснато, заедно с транспорта и комуникациите, което принуждава много хора да скъсят работата си до шест часа.
Правителството на президента Николас Мадуро обвини САЩ за саботаж, заради продължителните прекъсвания на електрозахранването, говорейки за електромагнитни, кибер- и физически атаки срещу водноелектрическата централа Гури, която произвежда 80 процента от енергията на страната.
Опозицията обвинява неспособността на правителството да поддържа критичната инфраструктура.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според Гуайдо властта във Венецуела е в паника

ТАСС: Според Гуайдо властта във Венецуела е в паника

6 Април 2019 | 21:26 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо обяви в събота, че администрацията на президента Николас Мадуро е в паника заради протестите в страната, информира ТАСС, като се позовава на негово изявление на митинг в Каракас, предаван пряко от телевизия TVV.
"Те [властите] са изпаднали в паника. Президентският дворец „Мирафлорес“ се тресе, защото ние сме на улицата. Докато те контролират четири квартала [Каракас], ние протестираме на 358 места в цялата страна ", прави сметки Гуайдо. Опозиционерът е изтъкнал, че протестите „няма да спрат, колкото и да е трудно“. По думите му, следващата фаза на операция „Свобода“ ще започне на 10 април. "В сряда [10 април] започва нов етап от операция "Свобода".“
Политикът обаче не е уточнил какво именно разбира под втора фаза, но е призовал привържениците си „да запазят единството и организираността си“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Мадуро заповяда да се съхранява водата в цяла Венецуела

РИА Новости: Мадуро заповяда да се съхранява водата в цяла Венецуела

5 Април 2019 | 04:17 | Агенция "Фокус"
Каракас. Президентът на Венецуела Николас Мадуро разпореди създаването на пунктове за събиране на вода в цялата страна, за да се подсигури населението в случай на ново прекъсване на електрозахранването, което, каза той, е причинено от атаки отвън, съобщава РИА Новости.
„Настоявам, всички венецуелци в тази фаза на борбата срещу империалистическите атаки срещу жизненоважни системи да се ангажират да пестят вода и да организират резервите й на ниво общини“, заяви президентът, говорейки по телевизията в страната.
„Необходимо е да се организират пунктове за събиране на вода в случай на нападения, които могат да възникнат“, продължи президентът.
Мадуро също заяви, че съоръжения за електрозахранване, от които зависи водоснабдяването, се атакуват ежедневно.
Министърът на водоснабдяването на Венецуела Евелин Васкес от своя страна информира, че работата на помпените станции в страната е напълно възстановена, но водата все още не тече във всички райони.
„Ние се движим напред, но призоваваме хората да се успокоят... Първо, ние работим за възстановяване на водоснабдяването в най-бедните райони, а след това ще отидем в райони, където живее средната класа, а след това - където живеят богатите“, каза тя.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ са готови да „отговорят“ на руското военно присъствие във Венецуела

РИА Новости: САЩ са готови да „отговорят“ на руското военно присъствие във Венецуела

5 Април 2019 | 00:06 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Вашингтон е готов да отговори на руското военно присъствие във Венецуела, заяви държавният секретар Майк Помпео, съобщава РИА Новости.
Говорейки на пресконференцията след срещата на министрите на НАТО, държавният секретар заяви, че на събитието е бил повдигнат въпроса за присъствието на руските военни във Венецуела и по време на дискусията САЩ потвърдиха позицията си, че те трябва да напуснат страната.
По-рано испанският външен министър Жозеп Борел заяви, че по време на министерската среща на страните от НАТО във Вашингтон венецуелската тема не е била повдигната, но САЩ се опитаха да повдигнат въпроса за присъствието на руските военни в страната. Той добави, че Венецуела не е проблем на НАТО.
Руският външен министър Сергей Лавров заяви по-рано, че руските военни експерти са законно във Венецуела, обслужвайки военно оборудване, което е доставено на латиноамериканската страна.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Във Венецуела възбудиха наказателно дело срещу Хуан Гуайдо

РИА Новости: Във Венецуела възбудиха наказателно дело срещу Хуан Гуайдо

4 Април 2019 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Каракас. Срещу самопровъзгласилия се за временен президент на Венецуела лидер на опозицията Хуан Гуайдо започва наказателен процес, заяви по местна телевизия ръководителят на комисията по въпросите на правата на Националното учредително събрание на страната Хулио Гарсия Серпа, предава РИА Новости.
По неговите думи, с процеса ще се заемат Върховният съд и Главният прокурор.
Във вторник Националното учредително събрание утвърди предложение за започване на съдебен процес против Гуайдо. В сряда председателя на парламента Диосдадо Кабельо поясни, че това означава отнемане на депутатския му имунитет.
„Правосъдието взима решения на основата на съответстващи доказателство. Той ще има право на защита“, подчерта Гарсия Серпа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 ТАСС: САЩ разположиха хуманитарна помощ за Венецуела на остров Кюрасао

ТАСС: САЩ разположиха хуманитарна помощ за Венецуела на остров Кюрасао

3 Април 2019 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ разположиха групата за хуманитарна помощ на остров Кюрасао, който влиза в състава на Кралство Нидерландия. За това съобщи в сряда пресслужбата на Държавния департамент на САЩ, предава ТАСС.
"Днес Съединените щати преместват предварително хуманитарната помощ за народа на Венецуела на остров Кюрасао“, се заявява в документа и се изтъква, че страната „продължава да страда от корупцията и сериозните пропуски в управлението на икономиката, допускани от режима на бившия президент Мадуро“. "Четири комплекта помощ от порядъка на 550 кг всеки позволяват да се задоволят потребностите на 40 хиляди души в срок от три месеца, помагат да се покрият нуждите с основни медицински препарати във венецуелските болници и медицинските центрове“, пише в съобщението на американското външнополитическо ведомство.
По-рано официалният представител на руското МВнР Мария Захарова обяви, че на практика САЩ получават карт-бланш от Нидерландия да използват острова като плацдарм за агресивна намеса във вътрешните работи на Венецуела. По думите й, независимо от факта, че в споразумението между Нидерландия и САЩ става дума за използване на инфраструктурата на Кюрасао за хуманитарни доставки във Венецуела, сделката не изключва и възможността да се предприемат не само граждански, но и други средства при доставките. Захарова отбелязва, че очевидно става дума за военни методи и призова властите на автономната островна държава да не допускат „територията й да се използва като опорен пункт за поредната западна авантюра, която може сериозно да дестабилизира ситуацията в региона ".

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Мадуро обяви възстановяването на електроснабдяването във Венецуела

РИА Новости: Мадуро обяви възстановяването на електроснабдяването във Венецуела

3 Април 2019 | 20:02 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелските власти са възстановили водоснабдяването и електрозахранването, заяви президентът Николас Мадуро, съобщава РИА Новости.
„Въпреки атаките срещу националната система за електроснабдяване, ние постепенно възстановихме водоснабдяването и електроснабдяването благодарение на уменията, професионализма и отдадеността на нашите работници“, написа Мадуро в Twitter.
Венецуела възобнови занятията в училищата и университетите, които бяха отменени от 26 март поради проблеми в електроснабдяването. Работният ден все още е съкратен, от 08:00 до 14:00 часа.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Проправителствени демонстрации в цяла Венецуела на 6 април

ТАСС: Проправителствени демонстрации в цяла Венецуела на 6 април

2 Април 2019 | 05:23 | Агенция "Фокус"
Каракас. Демонстрации в подкрепа на сегашната власт на републиката ще се проведат във Венецуела на 6 април, съобщава агенция TACC.
Това съобщи председателят на Конституционната асамблея Диосдадо Кабейо.
„Ние също ще излезем на улиците на 6 април. Най-красивото нещо в нашата мобилизация е, че няма горчивина, но има голяма сила на духа“, каза Кабейо.
Политикът отбеляза също, че поддръжниците на властта не виждат заплахата в лидера на опозицията Хуана Гуайдо. „Самопровъзгласилият се президент вече не е наш проблем, а проблем за самата опозиция“, подчерта той.
По-рано Гуайдо призова своите поддръжници да излязат на протест на 6 април.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Мадуро съобщи за опит за „електрически“ преврат във Венецуела

РИА Новости: Мадуро съобщи за опит за „електрически“ преврат във Венецуела

2 Април 2019 | 02:45 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелският президент Николас Мадуро съобщи, че има опит да организира „електрически“ преврат в страната на фона на прекъсванията на електрозахранването, предава РИА Новости.
„В момента се извършва държавен електрически преврат. Да се остави страната без електричество, което означава да оставим хората без вода, да го поставим в състояние на разочарование и насилие, което се насърчава от малки групи организатори на размирици. Те създават ужасна ситуация и ние няма да позволим това, ще продължим по пътя на мира“, каза Мадуро в телевизионно обръщение.
В края на миналата седмица имаше мащабни прекъсвания на електрозахранването в цялата страна, а властите съобщиха за нови нападения върху обекти за електроснабдяване.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Гуайдо: Венецуела преживява най-тежката криза в историята си

ТАСС: Гуайдо: Венецуела преживява най-тежката криза в историята си

1 Април 2019 | 21:50 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуела е изправена пред най-тежката криза в своята история. Това становище беше изразено от опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който говореше на събитието в чест на годишнината от създаването на коалицията „Широк фронт за свободна Венецуела“, обединяваща политическите опоненти на президента Николас Мадуро, съобщава агенция TACC.
„Днес ние преживяваме най-тежката криза в историята на Венецуела“, каза той. „Имаме няколко възможности за избор, а вчера нашият народ показа какво е избрал, а това е борбата с узурпацията“.
Гуайдо призова венецуелците да отговорят с протести на всяко прекъсване на тока и водата. „Всеки път, когато нямаме светлина или вода, ще излизаме на улиците, за да протестираме, защото това е наше право“, заяви политикът. Гуайдо обеща, че преходното правителство, което опозицията възнамерява да сформира, ще реши проблемите с електроснабдяването и водоснабдяването в страната.
Според опозиционния лидер венецуелците, които са недоволни от ситуацията в страната, трябва да отидат на протестна акция, която ще се проведе на 6 април. „Не искаме да проявяваме търпение, защото то свърши отдавна“, каза той. „Всички ние трябва да излезем на улиците на 6 април, за да проведем най-голямата организирана демонстрация“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мадуро обяви 30-дневен план за разпределение на електроенергията

AFP: Мадуро обяви 30-дневен план за разпределение на електроенергията

1 Април 2019 | 05:13 | Агенция "Фокус"
Каракас. Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви „30-дневен план“ за даване на енергийни дажби в страната, която е засегната от многократни прекъсвания на електричеството през последния месец, съобщава AFP.
Акцентът на плана, който Мадуро обяви по държавната телевизия, ще бъде „гарантиране на водоснабдяването“, заяви президентът.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Венецуела съкращава работния ден, удължава затварянето на училищата заради прекъсванията на електрозахранването

AFP: Венецуела съкращава работния ден, удължава затварянето на училищата заради прекъсванията на електрозахранването

1 Април 2019 | 02:40 | Агенция "Фокус"
Каракас. Правителството на Венецуела обяви, че намалява продължителността на работния ден и оставя училищата затворени, заради опустошителните загуби на електроенергия, които тормозят страната, предава AFP.
„За да се постигне постоянство в осигуряването на електроенергия, Боливарското правителство реши да запази прекратяването на училищните дейности и да създаде работен ден до 14:00 часа в държавните и частните институции“, заяви министърът на съобщенията Хорхе Родригес по държавната телевизия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: САЩ бяха уведомени за действията на руските военни във Венецуела

Сергей Лавров: САЩ бяха уведомени за действията на руските военни във Венецуела

31 Март 2019 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ бяха уведомени за действията на руските военни във Венецуела, заяви руският външен министър в интервю, публикувано на страницата на руското външно министерство, цитирано от TACC
"Министерството на външните работи на Руската федерация вече направи съответен коментар", заяви руският външен министър, коментирайки изявленията на Вашингтон относно пристигането на руските военни във Венецуела. - Отговорихме на телефонния разговор, който държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео ми направи с приблизително същия, но по-учтив тон. Обяснихме какво прави военният ни персонал във Венецуела, предоставяйки оборудването, което доставихме в съответствие с междуправителствено споразумение на абсолютно легитимна и правна основа, ратифициран от парламента на Венецуела и е напълно в съответствие с конституцията на Венецуела. "
Лавров добави, че не възнамерява да коментира формата, в която беше отправен призив към Русия да изтегли военните от Венецуела. "Не обсъждам маниерите. Сега е моментът за такива нови подходи, особено в американската политика, стъпки и изявления", заключава той. - Оставям на всеки да го прецени лично.
Агенцията припомня, че САЩ предупредиха Русия да изведе руските военни от Венецуела.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Telesur (Венецуела): Отново спря токът във Венецуела

Telesur (Венецуела): Отново спря токът във Венецуела

31 Март 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Каракас. Вицепрезидентът по комуникации, туризъм и култура Хорхе Родригес съобщи в събота вечерта, че Венецуела е била ударена от нова вълна от синхронизирани атаки срещу електропроводите, съобщава венецуелската медия Telesur
"В опит да подкопаят спокойствието на нашите хора, тези две нападения, извършени на 29 и 30 март се добавят към миналите агресии, точно когато решителните действия на правителството и работниците са постигнали възстановяване на електроснабдяването" , заяви Родригес, като уточни, че токът във венецуелската столица е спрял около 19:00 часа местно време.
Той добави, че боливарското правителство „ще продължи с усилията си да възстанови стабилността на електрическата мрежа. Ще постигнем възстановяването на оборудването, повредено от северната империя и ще укрепим нашата система, за да я направим непревземаема. "
Първият саботаж стана на 7 март, когато голяма кибератака на електрическата система на страната доведе до шестдневно спиране на тока в цялата страна.Последвана от втора голяма атака, която се случи в понеделник, 25 март, когато ВЕЦ „Симон Боливар“ бе атакуван два пъти в същия ден, припомня агенцията.
"През последните две години венецуелската фашистка опозиция е извършила повече от 250 атаки срещу Националната електрическа система", каза Родригес в сряда, като добави, че подобни опити са били осуетени от венецуелското правителство с различни средства.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: МВнР на Русия посъветва САЩ да не тласкат Венецуела към гражданска война

„Известия“: МВнР на Русия посъветва САЩ да не тласкат Венецуела към гражданска война

30 Март 2019 | 22:38 | Агенция "Фокус"
Москва. Официалният представител на МВнР на РФ Мария Захарова призова САЩ да спре „да задушава“ венецуелската икономика и да тласка страната към гражданска война. Това тя е заявила в официално заявление, публикувано на 30 март на сайта на външнополитическото ведомство на Русия, пише вестник „Известия“.
«От своя страна препоръчваме на САЩ да престане със заплахите към Венецуела, да спре да задушава икономиката й и да я тласка към гражданска война, като открито потъпква международното право. Призоваваме всички венецуелски политически сили, които поставят интересите на родината си над собствените си амбиции, да започнат диалог“, се казва в коментара на Захарова.
Тя е пояснила също, че руската страна е готова да помогне стартирането на този диалог. Захарова определя като неоснователни информациите за руски военни операции във Венецуела, тъй като РФ ясно е определила целта за пребиваването на своите военни специалисти в Боливарската република.
На 23 януари парламентарният председател Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен държавен глава. Поддържат го САЩ, Канада, много страни от Латинска Америка и повечето държави от ЕС.
В отговор президентът Николас Мадуро обвини САЩ в опит за държавен преврат. Подкрепиха го Русия, Китай, Куба, Никарагуа, Сирия и Турция.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: САЩ заявиха, че могат да изпратят помощ за Венецуела с Червения кръст

AFP: САЩ заявиха, че могат да изпратят помощ за Венецуела с Червения кръст

30 Март 2019 | 06:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В петък САЩ обявиха, се са доволни от съобщението на Червения кръст за помощта, която ще предоставят на Венецуела. Те са готови да подкрепят мисията на международната организация, след като собствените им усилия се провалиха, предава AFP.
Червеният кръст и Червеният полумесец обявиха, че заедно ще предоставят нужната подкрепа на съсипаната икономически латиноамериканска държава в следващите две седмици, която по предварителни изчисления трябва да стигне до 650 000 венецуелци.
Елиът Ейбрамс, специалният пратеник на САЩ за Венецуела, приветства инициативата на двете хуманитарни организации „Това е реална възможност и ние смятаме, че е отговор на усилията на президента Гуайдо“, е казал той на репортерите, като е изразил надежда, че „този път нещата ще тръгнат, а САЩ ще са доволни да използват посредничеството на международните организации, за да предоставят част от помощта на венецуелския народ“.
САЩ се опитаха заедно с Гуайдо още на 23 февруари да предоставят хуманитарна помощ през колумбийската граница, но венецуелските сили за сигурност не допуснаха това. Мадуро предупреди, че операцията е предвестник на американска инвазия в страната.
САЩ обвиняват Мадуро, че раздава помощите само на хора, които подкрепят режима му, а не на онези, които най-много се нуждаят от тях.
Ейбрамс изтъква, че американската подкрепа за мисията на Червения кръст не цели смъкването на Мадуро, но все пак предупреди:. "Помощта, която трябва да се окаже, за да се възстанови икономиката на страната изцяло, не може да се окаже, докато този режим не бъде заменен от демократично правителство“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 „Известия“: САЩ убедиха много петролни търговци да спрат търговията с венецуелски нефт

„Известия“: САЩ убедиха много петролни търговци да спрат търговията с венецуелски нефт

29 Март 2019 | 22:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Специалният американски представител за Венецуела Елиът Ейбрамс заяви, че САЩ са убедили редица търговци на петрол да съкратят, а в някои случаи дори да спрат, бизнеса си с Венецуела. За това пише руският вестник „Известия“ като се позовала на информация от РИА „Новости“.
«Проведохме тези разговори с чуждестранни петролни търговци, с чужди правителства … Постигнахме определени успехи. Компаниите ще намалят обема на нефта, който купуват от Венецуела, а в някои случаи направо ще престанат да купуват от този режим», е заявил Ейбрамс на брифинга с журналисти в Държавния департамент.
По-рано на 29 март беше съобщено, че руският министър на енергетиката Александър Новак планира да обсъди с венецуелския си колега Мануел Кеведо увеличение на доставките от латиноамериканската република. Срещата между двамата е планирана за следващата седмица в Москва. По думите на Кеведо страната му е спряла износа на нефт за САЩ (над 400 хиляди барела) и в момента търси нови пазари.
Ден по-рано, на 28 март, властите в САЩ предупредиха чуждестранните компании, че ще налагат санкции за нефтени сделки с Венецуела. Отбелязано беше, че компаниите, които се занимават с търговия на нефт и нефтопреработка, са длъжни да прекратят преките, непреките и бартерните сделки с Каракас. В противен случай ще ги смятат за нарушители на американските санкции.
След 23 януари, когато на фона на масовите протести в Боливарската република Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен държавен глава и получи подкрепата на САЩ, Канада, редица латиноамерикански страни по-голяма част от европейските държави, САЩ започнаха да оказват натиск върху управляващите в Каракас и въведоха санкции срещу републиката. ООН и Русия осъдиха тези ограничения. Влошаването на икономическата обстановка в страната може да доведе до хуманитарна катастрофа и е нарушаване на правата на човека.
В отговор венецуелският президент Николас Мадуро скъса дипломатически отношения с Вашингтон и обвини САЩ, че се опитват да извършат държавен преврат. Той е подкрепян от Русия, Турция, Куба, Китай, Боливия, Никарагуа, Сирия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Министерството на външните работи на Венецуела заяви, че Болтън се намесва в държавните дела

ТАСС: Министерството на външните работи на Венецуела заяви, че Болтън се намесва в държавните дела

29 Март 2019 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелският външен министър Хорхе Ареас вярва, че съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън се намесва във вътрешните работи на републиката, а не се занимава с преките си задължения. Това написа той в Twitter, съобщава агенция TACC.
„Функциите на Джон Болтън са да гарантира сигурността на Съединените щати. Но изглежда, че му се плаща по-скоро за безплодна намеса във вътрешните работи на Венецуела в стил, съчетаващ елементи от Студената война и доктрината „Монро“, пише той.
Болтън заяви, че Съединените щати ще разгледат разполагането на въоръжените сили в западното полукълбо като провокативни действия, които представляват заплаха за мира и сигурността в региона. Тази позиция той изрази във връзка с пристигането на руски самолети във Венецуела по-рано. Вестник El Comercio съобщи, че самолети Ан-124 и Ил-62 с руски военни и 35 тона товари са пристигнали на 23 март на летище в Каракас.
Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че специалисти от Русия са пристигнали във Венецуела в строго съответствие с конституцията на републиката. Както подчерта Захарова, „присъствието на руски специалисти във Венецуела е регламентирано от споразумение между правителството на Руската федерация и правителството на Венецуела за военно-техническо сътрудничество, подписано през май 2001 г.“

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Съдът разпореди задържане под стража за секретаря на Хуан Гуайдо

ТАСС: Съдът разпореди задържане под стража за секретаря на Хуан Гуайдо

29 Март 2019 | 05:42 | Агенция "Фокус"
Каракас. Съд във Венецуела разпореди задържане под стража като превантивна мярка за секретаря на лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, Роберто Мареро, обвинен в участие в дейностите на терористичната клетка и подготовката за нападения срещу политици и войници. Това съобщи брат му Рейналдо Мареро, цитиран от TACC.
"Съдът реши да затвори брат ми Роберто Мареро и да го постави в изолатора" Ел-Еликойд "(разположен в централата на Боливарската национална разузнавателна служба - ТАСС)", пише той в своята страница в социалната мрежа „Туитър“. „ Режимът похищава венецуелци, които искат промени и изграждане на по-добра страна! "
Роберто Мареро бе задържан миналата седмица. По време на претърсването в дома му бяха открити оръжие и голяма сума пари в чужда валута. Съединените щати и страните от групата Лима осъдиха ареста на политика, Европейският съюз поиска незабавното му освобождаване, припомня ТАСС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: САЩ използват във Венецуела тактиката на „троянския кон“

„Независимая газета“: САЩ използват във Венецуела тактиката на „троянския кон“

29 Март 2019 | 00:33 | Агенция "Фокус"
Каракас. САЩ използват във Венецуела тактиката на „троянския кон“, пише руският ежедневник “Независимая газета“.

Агенция "Фокус" представя статията без редакторска намеса, като изразените заключения и становища са на автора и агенцията не носи отговорност за тях.

Изявлението на Доналд Тръмп, че той не изключва възможността за военна намеса в ситуацията във Венецуела, както и искането на Руската федерация да спре военната подкрепа за Каракас, беше твърдо посрещнато в Москва. Но при всички случаи Русия е въвлечена в нов военен конфликт, където победата на съюзниците й не е очевидна.
Пристигането на стотици руски военни специалисти във Венецуела за укрепване на нейните отбранителни способности може да донесе полза на властите на републиката. В САЩ разбират това. Доналд Тръмп на среща с политическата активистка Фабиана Росалес, съпруга на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо, отново обвини за всичко Русия.
Това твърдение може да се разглежда като елемент от хибридната информационна война, разгърната от Вашингтон срещу Венецуела и страните, които я подкрепят.
Пентагонът внимателно изучава опита от работата на съветските и руските военни специалисти по време на конфликти в чужбина, зад които, като правило, стояха САЩ. Ако военните на СССР (или Руската федерация) разгърнат пълномащабен апарат от военни съветници и специалисти в дадена държава, тогава ръководството на такава страна, като правило, печели битката срещу агресора. Така беше по време на конфликти във Виетнам, Лаос, Камбоджа, Ангола, Таджикистан и др. Това се наблюдава в Сирия, където повечето от противниците на Башар Асад бяха унищожени с военното участие на Москва.
Американската стратегия за война "Троянски кон" продължава да работи в Сирия. Чрез използването на опозиция, незаконни въоръжени групировки, проблемите на бежанците, кюрдски фактор и др. Вашингтон все още се опитва да превърне потенциала на "петата колона" в практически военни действия срещу официалния Дамаск. За да направи това, с помощта на организацията "Бели каски" (те се финансират от разузнавателните служби на САЩ и някои страни от НАТО), се създават постановки за използване на химически оръжия от сирийските военни, след което следват ракетни атаки срещу военни съоръжения в страната.
Подобна стратегия действа и във Венецуела, където с подкрепата на Вашингтон се появи мощно опозиционно движение под ръководството на Хуан Гуайдо, когото САЩ и много други страни са признали за временен президент. Действията на „петата колона“ във Венецуела са съпроводени от ескалация на масово недоволство във връзка с извеждането от експлоатация от „неизвестни лица“ на енергийни обекти. Електроенергията за Венецуела, където почти 90% от населението са жители на градовете, е жизненоважен енергиен ресурс. Но всеки обучен снайперист може да изстреля бронебойно запалващ куршум, за да подпали трансформатор или друг важен технически обект и да остави без ток половината от страната, нещо която сега се наблюдава.
На 28 март венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че снайперист е нападнал най-голямата водноелектрическа централа в страната „Гури“. Венецуелските медии съобщиха, че провокатори и саботьори, които саботират и деактивират електропреносните мрежи, извеждат от строя енергийни обекти. Вицепрезидентът на страната Далси Родригес обяви, че "атаките на електропроводи", използващи електромагнитни средства "и пожар в трансформаторната зона, са още едно звено в плана на САЩ, насочен към стимулиране на хаос и саботиране на производството на петрол във Венецуела."
Според официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, САЩ "продължават агресивната си реторика срещу Венецуела, открито полагат усилия за организиране на преврат в тази страна". В същото време, според нея, Вашингтон "се опитва да заплаши онези, които си сътрудничат с легитимните власти на Венецуела, включително Русия". "Съединените щати нямат право да изискват от Русия да изтегли военните си специалисти от Венецуела и да прекрати всяко сътрудничество с тази страна", заяви Захарова в четвъртък.
Междувременно венецуелските власти продължават усилията си за защита на стратегическите съоръжения. И в това главната роля играе армията, националната гвардия и силите на реда и закона, в чиято помощ дойдоха руски специалисти. "Военните охраняват електроцентралите, а далекопроводите се наблюдават от въздуха", каза министърът на отбраната на Венецуела Владимир Падрино Лопес. Изглежда обаче, че основните конфликти предстоят.
В социалните мрежи Хуан Гуайо заяви, че операцията "Свобода", която според него трябва да доведе до прекратяване на управлението на президента Мадуро, ще започне на 6 април. Той призова гражданите да създадат предварително комитети, които да мобилизират протестното движение.

Наблюдателите и експертите привличат вниманието върху факта, че във Венецуела се появи нов кръг от напрежение и втори етап на спиране на тока след пристигането на руските войски там. Няма признаци за разпадане на силовите структури на страната. В същото време не се очаква, че руските военни ще участват в елиминирането на евентуално въстание. „Посланикът на Венецуела в Москва заяви, че руските военни в неговата страна изпълняват ангажименти в областта на военно-техническото сътрудничество. Възможно е обаче те да помогнат в укрепването на сигурността на Венецуела въз основа на опита, придобит по време на тяхното участие в ликвидирането на чеченския конфликт, присъединяването на Крим към Руската федерация и сирийските събития ”, каза за вестника военният експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев.
Доверието на Москва в победата на режима на Мадуро над опозицията се доказва от факта, че не само руското външно министерство, но и държавната корпорация „Ростех“, която изгражда военни съоръжения във Венецуела, обяви дългосрочното продължаване на военното и военно-техническото сътрудничество с Каракас. Говорител на компанията Виктор Кладов заяви на 28 март, че "работата по изграждането по строителството във Венецуела на завод за производство на автомат" Калашников "и център за обслужване на хеликоптери във Венецуела продължава по график".
„Във Венецуела е на лице трудна ситуация, така че страната трябва да поддържа достатъчно ниво на бойна готовност на закупеното руско оборудване и се нуждае от поддръжка, ремонт и модернизация. Тази работа със сигурност се прави и това е правилно ”, каза той на изложението Лима -2019 в Малайзия. По-рано посланикът на Венецуела в Руската федерация Карлос Рафаел Фария Тортоса заяви, че проектът за изграждане на завод на "Калашников" във Венецуела е изпълнен на 90% и ще бъде завършен до края на годината.
Генерал Неткачев смята, че на сегашното ръководство на Венецуела няма да му е лесно, ако започне външна интервенция. Но такова развитие все още е малко вероятно, тъй като изглежда, че САЩ разчитат на гражданска война. - Това е най-лошият сценарий, който може да се случи. Но американците, очевидно, разчитат на него да създаде хуманитарна катастрофа и да обявят режима на Мадуро за антинароден. Именно след това те могат да приведат международните сили във Венецуела под прикритието на миротворци и да създадат контролирана от САЩ сила, какъвто беше случаят с Косово. Трудно е да се каже дали Русия ще може да предотврати това ”, смята експертът.

Превод: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ предупредиха компаниите да прекратят петролните сделки с Венецуела под заплаха за санкции

Reuters: САЩ предупредиха компаниите да прекратят петролните сделки с Венецуела под заплаха за санкции

28 Март 2019 | 23:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американската администрация предупреди чуждестранните компании, работещи в областта на петролната търговия и преработката на нефт, че под заплахата от американските санкции трябва да спрат преките, косвените или бартерните сделки за закупуването на тази суровина от Венецуела. Това съобщи в четвъртък Reuters, позовавайки се на източници.
Съединените щати предупредиха компаниите, че продължаването на нефтените сделки с Венецуела ще се счита за нарушение на санкциите на САЩ. В същото време американските власти са готови да не налагат ограничителни мерки по отношение на доставките на авиационно и дизелово гориво за Венецуела, тъй като те са важни от хуманитарна гледна точка. Вашингтон обаче иска да спре да доставя бензин и петролни продукти на Венецуела, които се използват за разтваряне на вискозния петрол, произведен в страната, за да стане подходящо за износ.
Наложените от САЩ санкции срещу петролния сектор на Венецуела директно не забраняват на чуждестранни компании да правят бизнес с тази страна. Тази седмица обаче служители на Държавния департамент се свързаха с големите петролни компании, за да съобщят, че правителството на САЩ тълкува тези санкции по-широко, отколкото е посочено в официалните документи.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Гуайдо отхвърля обявеното от режима наказание за лишаване от длъжност

AFP: Гуайдо отхвърля обявеното от режима наказание за лишаване от длъжност

28 Март 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, признат за временен президент от САЩ и техните съюзници, отхвърли съобщението на режима, че му е забранено да заема публична длъжност, предава AFP.
Гуайдо заяви, че заповедта, издадена по-рано от генералния одитор Елвис Аморосо, е невалидна.
„Той не е генерален одитор ... Легитимното събрание е единственият, който има право да определи генерален одитор“, каза той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Венецуела забрани на Гуайдо да заема държавна служба в продължение на 15 години

Reuters: Венецуела забрани на Гуайдо да заема държавна служба в продължение на 15 години

28 Март 2019 | 20:21 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо получи забрана да заема държавна длъжност в продължение на 15 години, максималното наказание, което се допуска от закона, заяви държавният контрольор Елвис Аморосо, съобщава агенция Reuters.
Аморосо каза, че Гуайдо е имал несъответствия в личните си финансови оповестявания и данни за разходи, които не съответстват на доходите му.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Захарова: Законодателството на Венецуела забранява разполагането на чуждестранни военни бази в страната

ТАСС: Захарова: Законодателството на Венецуела забранява разполагането на чуждестранни военни бази в страната

28 Март 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Москва. Разполагането на чуждестранни военни бази във Венецуела противоречи на законите на страната. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки публикацията в интернет за предполагаемите планове за създаване на военна база на Руската федерация в тази страна, съобщава агенция TACC.
„Не съм виждал никакви дискусии по тази тема по отношение на нашите бази. Никога не съм чувала, че някой някъде обсъжда въпроса за отварянето на бази“, каза тя.
Захарова припомни, че Русия и Венецуела развиват военно-техническо сътрудничество в рамките на съществуващите споразумения. Според нея руските специалисти „отидоха там само като част от осъществяването на военно-техническо сътрудничество“.
На 23 март вестник El Comercio съобщи за пристигането на летището в Каракас на самолети Ан-124 и Ил-62 с руски военни и 35 тона товари. Както по-късно каза представителят на опозиционния лидер на Венецуела Хуан Гуайдо Умберто Калдерон Берти, пристигането на самолети от Русия с военнослужещи и товари във Венецуела е първата стъпка към появата на руски военни бази на територията на Боливарската република.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Русия заяви, че военните й ще останат във Венецуела „колкото е необходимо“

AFP: Русия заяви, че военните й ще останат във Венецуела „колкото е необходимо“

28 Март 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва информира, че руските войски ще останат във Венецуела „колкото е необходимо“, след като американският президент Доналд Тръмп изиска от Русия да изтегли военните си от кризисната латиноамериканска страна, предава AFP.
„Те са въвлечени в изпълнение на споразумения в сферата на военнотехническо сътрудничество“, заяви говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, като добави, че военнослужещите на Москва ще останат във Венецуела „колкото е необходимо“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: САЩ нямат право да изискват от Русия да отзове военните си от Венецуела

Мария Захарова: САЩ нямат право да изискват от Русия да отзове военните си от Венецуела

28 Март 2019 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ нямат право да изискват от Русия отзоваване на военните й специалисти от страната или да прекрати сътрудничеството си с нея. Това заяви на брифинг официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова във връзка с призивите на Вашингтон към Москва, предава TACC.
Коментирайки изявленията на Вашингтон, тя отправи въпрос на какви основания са направени те. „На основата на международното право, на американските закони или на основата на някакви правни актове, за които никой не знае? Честно казано, това не е реторичен въпрос, иска ми се да получа отговор на него“, призна руският дипломат.
Захарова напомни, че „руските специалисти пристигнаха във Венецуела в съответствие с разпоредбите на двустранното междуправителствено споразумение за военнотехническо сътрудничество. Никой не е отменил този документ. Руската страна не наруши нищо: нито международните споразумения, нито вътрешното законодателство на Венецуела; Русия не променя баланса на силите в региона, Русия не заплашва никого, за разлика от гражданите във Вашингтон, чиито изявления току-що цитирах".
„Искам да подчертая още веднъж, че това е принципна позиция на руската страна, която ние стриктно следваме“, припомни Захарова.
„Що се отнася до изявленията на американския държавен секретар и вицепрезидента на САЩ, ние виждаме в тях доста арогантен опит за диктат в суверенни държави – не една, а няколко. А това обикновено е в традициите на съвременната американска дипломация, но сега разглеждаме конкретен случай. Диктуват на съвременните държави как трябва да изграждат отношения помежду си ”, посочи Захарова.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: САЩ съзнателно провокират разпад на държавността и хаос във Венецуела

Мария Захарова: САЩ съзнателно провокират разпад на държавността и хаос във Венецуела

28 Март 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ съзнателно дестабилизират ситуацията във Венецуела, провокирайки разпад на държавността и хаос в латиноамериканската страна. Това заяви на брифинг официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава TACC.
Тя припомни последователна поредица от действия, целящи дестабилизиране на ситуацията във Венецуела, включително налагане на санкции срещу финансовия, петролния, златодобивния сектор, разделянето на обществото, въоръжените сили, опитите за принудително внасяне на хуманитарна помощ, както и продължаване на саботажите или други действия, които „пряко се квалифицират като саботаж срещу енергийната система на страната".
„Всичко това е умишлена провокация на хаос, разпад на държавата, в резултат на което просто няма да има победители. Вие във Вашингтон, разбирате ли това?“, бе обръщението на Захарова към американските власти.
„Задавахме този въпрос в контекста на други държави и се оказахме, за щастие или за съжаление, прави. В контекста на Венецуела всеки ли разбира последствията от собствените си действия?", обърна се Захарова към страните, подкрепящи САЩ по венецуелския въпрос.
САЩ получиха карт бланш от Ниделандия за използването на остров Кюрасао (част от кралството) като трамплин за агресивна намеса във венецуелските дела, добави Захарова.
„Обърнахме внимание на подписването на споразумение между Нидерландия и САЩ за използването на инфраструктурата на остров Кюрасао за хуманитарни доставки за Венецуела. Ако говорим в контекста и във връзка с реалността, Хага даде на американците карт бланш за намеса във Венецуела под прикритието на хуманитарни лозунги“, категорична бе Захарова.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Русия не заплашва никого във Венецуела

Мария Захарова: Русия не заплашва никого във Венецуела

28 Март 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Москва. Военното присъствие на Русия във Венецуела не представлява заплаха за никого. Това увери говорителят на Министерството на външните работи в Москва Мария Захарова, след като държавният глава на САЩ Доналд Тръмп поиска от Русия да изтегли военните си от кризисната латиноамериканска страна, предава AFP.
„Русия не заплашва никого", увери Захарова в отговор на изявленията от Белия дом.
Миналия уикенд два руски самолета с военни на борда са кацнали на международното летище „Симон Боливар“ във венецуелската столица Каракас. Пояснено бе, че те са в страната е свързано с изпълнение на договори за военнотехническо сътрудничество, подписани между Русия и Венецуела преди „много години“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Венецуелското правителство няма да задейства руски войници за операции в страната

ТАСС: Венецуелското правителство няма да задейства руски войници за операции в страната

28 Март 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Москва/Каракас. Правителството на Венецуела не планира да задейства военнослужещи от Руската федерация за операции на територията на страната. Това съобщи пред журналисти военното аташе при посолството на Венецуела в Москва Хосе Тореалба Перес, предава TACC.
„Не се предвижда въвличането на руски военни в каквито и да било военни акции“, категоричен бе Перес.
По-рано бе съобщено, че два руски самолета с военни на борда са кацнали на международното летище „Симон Боливар“ във венецуелската столица Каракас. Пояснено бе, че те са в страната е свързано с изпълнение на договори за военнотехническо сътрудничество, подписани между Русия и Венецуела преди „много години“.
По-рано редица големи венецуелски медии, включително телевизионният канал NTN, съобщиха, че 99 руски войници са отлетели за Каракас, а самолетите са доставили и 35 тона товари. При пристигането им те са били посрещнати от ръководителя на венецуелския отдел за международно сътрудничество и интеграция Мариани Мата, ръководителят на специалната полиция на страната Едгар Колина Рейес и служителите на руското посолство в Каракас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Организацията на американските държави осъди пристигането на руските военни във Венецуела

ТАСС: Организацията на американските държави осъди пристигането на руските военни във Венецуела

26 Март 2019 | 00:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Организацията на американските държави (ОАД) осъди пристигането във Венецуела на два руски самолета с военнослужещи и товари. Съответният документ е публикуван на интернет страницата на организацията, съобщава агенция TACC.
„Генералният секретариат на ОАД осъжда неотдавнашното руско военно нашествие във Венецуела, което не е разрешено от националното събрание, както се изисква от конституцията на Венецуела, и което е направено в подкрепа на незаконното правителство“, се казва в изявлението.
Според ОАД, присъствието на руски войски в Боливарската република нанася „вреда на венецуелския суверенитет“. „Неприемливо е чуждестранно правителство да има програми за военно сътрудничество с узурпиращ режим, който е обявен за незаконен чрез резолюции и междуамерикански актове. Това също заплашва мира и сигурността в полукълбото“, се посочва в документа.
По-рано вестник El Comercio съобщи, че самолети Ан-124 и Ил-62 с руски военни и 35 тона товари са пристигнали на 23 март на международното летище в Каракас.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: САЩ няма да стои със скръстени ръце и да гледа как Русия увеличава напрежението във Венецуела

Майк Помпео: САЩ няма да стои със скръстени ръце и да гледа как Русия увеличава напрежението във Венецуела

25 Март 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео в понеделник обвини Русия, че влошава ситуацията във Венецуела чрез военното си присъствие в страната и предупреди, че Вашингтон „няма да седи със скръстени ръце“, предава AFP.
В телефонен разговор американският държавен секретар е казал на руския си колега Сергей Лавров, че САЩ и страните от региона няма да седят със скръстени ръце, докато Русия увеличава напрежението във Венецуела“, се казва в съобщение от Държавния департамент.е

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лавров и Помпео са обсъдили ситуацията във Венецуела

ТАСС: Лавров и Помпео са обсъдили ситуацията във Венецуела

25 Март 2019 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министрите на външните работи на Русия и САЩ Сергей Лавров и Майк Помпео са провели телефонен разговор в понеделник, в хода на който са обсъдили ситуацията във Венецуела, се казва в заявление на Държавния департамент, предава ТАСС.
„Държавният секретар призова Русия да прекрати неконструктивното си поведение и да се присъедини към другите държави, включително огромното мнозинство от страните в Западното полукълбо, които искат най-доброто бъдеще на народа на Венецуела“, се казва в комюникето.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Руски военни са пристигнали във Венецуела

РИА Новости: Руски военни са пристигнали във Венецуела

25 Март 2019 | 07:27 | Агенция "Фокус"
Каракас. Два руски самолета с военни на борда са кацнали на международното летище „Симон Боливар“ във венецуелската столица Каракас в събота, разкрива дипломатически източник на информационната агенция РИА Новости.
„Дойдоха за участие в двустранни консултации“, разкри събеседникът на агенцията от дипломатическите кръгове в Каракас, отговаряйки на въпрос за причините за пристигането в страната на военнослужещите на Руската федерация. Съгласно думите му, в това „няма нищо загадъчно“, тъй като пътуването им е свързано с изпълнение на договори за военнотехническо сътрудничество, подписани между Русия и Венецуела преди „много години“.
По-рано редица големи венецуелски медии, включително телевизионният канал NTN, съобщиха, че 99 руски войници са отлетели за Каракас, а самолетите са доставили и 35 тона товари. При пристигането им те са били посрещнати от ръководителя на венецуелския отдел за международно сътрудничество и интеграция Мариани Мата, ръководителят на специалната полиция на страната Едгар Колина Рейес и служителите на руското посолство в Каракас.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Гуайдо призова венецуелците да се подготвят за операция за завземане на властта в страната

ТАСС: Гуайдо призова венецуелците да се подготвят за операция за завземане на властта в страната

25 Март 2019 | 04:18 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо призова жителите на страната да се подготвят за операцията „Свобода“, която ще доведе до завземането на властта във Венецуела. Това написа той в страницата си в Instagram, предава агенция TACC.
„Време е да се подготвим за операцията „Свобода“ и да окажем максимален натиск върху властта за окончателното прекратяване на узурпацията. Всички, абсолютно всички, всеки има роля на този етап от нашата борба“, написа Гуайдо.
Опозиционерът добави, че за операцията в цялата страна се създават „Комитети за подпомагане на свободата“. „Те ще бъдат задължени да пропагандират <...> действия с цел спиране на узурпацията във всеки район, сектор, синдикат, образователна институция, държавен орган“, обясни той.
На 23 януари Гуайдо се самопровъзгласи за действащ президент. В същия ден Съединените щати го признаха за временен държавен глава, членове на групата от Лима (с изключение на Мексико), Организацията на американските държави и редица други страни се присъединиха към тях.

Превод и редация: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Николас Мадуро обвини Хуан Гуайдо, че подготвя неговото убийство

РИА Новости: Николас Мадуро обвини Хуан Гуайдо, че подготвя неговото убийство

24 Март 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Каракас. Президентът на Венецуела Николас Мадуро обвини Съединените щати и лидера на опозицията Хуан Гуайдо, който се провъзгласи за президент, в подготовката на план за убийството му, предава РИА Новости.
"Американският империализъм иска да ме убие. Току-що разкрихме план, който „дяволската марионетка“ ръководи лично, за да ме убие. Имаме доказателства, но те не могат и не могат да се справят с нас, защото нашият Бог ни защитава!" – заяви Мадуро пред местната телевизия, разговаряйки с поддръжници.
В хода на речта си той нарича няколко пъти Гуайдо „дяволска марионетка“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ въведоха санкции срещу венецуелската банка BANDES

ТАСС: САЩ въведоха санкции срещу венецуелската банка BANDES

22 Март 2019 | 21:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Москва. Министерството на финансите на САЩ въведоха санкции срещу Банката за икономическо и социално развитие на Венецуела (BANDES), предава ТАСС. Повод за тези мерки е арестът на Роберто Мареро, секретар на опозиционния лидер Хуан Гуайдо. Ведомството е разпространило специално прессъобщение в петък по този повод.
"Режимът използва BANDES и нейните дъщерни структури, за да изнася от страната средства“, се казва в изявлението на финансовото министерство на САЩ. – „Режимът продължава да отвлича, изтезава и убива граждани на Венецуела, нещо, което САЩ и международната коалиция, подкрепяща Гуайдо, не може да допуска. Роберто Мареро и другите задържани по политически причини, трябва незабавно да бъдат освободени. ".
Санкции са въведени и спрямо функциониращата в Уругвай Banco Bandes Uruguay, венецуелските банки Banco Bicentenario del Pueblo и Banco de Venezuela, както и срещу ситуираната в Боливия Banco Prodem S.A. В момента тези кредитни институции са лишени от достъп до американската финансова система. На американските граждани е забранено да сключват с тях каквито и да са сделки или да влизат в каквито и до било делови отношения.На територията на САЩ ще бъдат замразени всички техни активи или собственост, които са.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Правителството на Венецуела обвинява арестуван помощник на Гуайдо в „тероризъм“

AFP: Правителството на Венецуела обвинява арестуван помощник на Гуайдо в „тероризъм“

21 Март 2019 | 23:35 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелското правителство обяви, че е арестуван близък помощник на опозиционния лидер Хуан Гуайдо за „тероризъм“, съобщава AFP.
Вътрешният министър Нестор Реверол прочете изявление по държавната телевизия, в което се казва, че Роберто Мареро, задържан в дома му в Каракас, е участвал в заговор от страна на Колумбия и страните от Централна Америка за нападение срещу режима на президента Николас Мадуро.
Той твърди, че са открити „голям брой оръжия“ в дома на Мареро.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Мадуро призова венецуелското правителство да подаде оставка

ТАСС: Мадуро призова венецуелското правителство да подаде оставка

18 Март 2019 | 02:42 | Агенция "Фокус"
Каракас. Президентът на Венецуела Николас Мадуро призова своите министри да подадат оставка, за да се извърши преструктуриране в националното правителство. Това съобщи вицепрезидентът Делси Родригес в Twitter, предава агенция TACC.
„Президентът Николас Мадуро апелира към цялата изпълнителна власт с молба да подаде оставка с цел дълбоко преструктуриране на дейността на боливарското правителство“, написа тя.
Родригес добави, че целта на преструктурирането е „да се защити родината на Симон Боливар и Уго Чавес от всяка заплаха“.
На 23 януари лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за действащ президент. В същия ден Съединените щати го признаха за временен държавен глава, към тях се присъединиха членовете на групата от Лима (с изключение на Мексико), Организацията на американските държави и редица други страни.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: Специалният представител на САЩ ще обсъди ситуацията във Венецуела с Рябков

РИА „Новости“: Специалният представител на САЩ ще обсъди ситуацията във Венецуела с Рябков

17 Март 2019 | 01:51 | Агенция "Фокус"
Москва/Вашингтон. Елиът Абрамс, специален представител на САЩ за Венецуела, планира да се срещне със заместник министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков, за да обсъдят положението във Венецуела, предава РИА „Новости“.
Срещата трябва да се състои на 18 и 19 март в Рим, по сведение от пресслужбата на Държавния департамент. В съобщението му се отбелязва специално „влошаващата се“ ситуация в латиноамериканската държава.
Преди това официалният представител на МВнР на РФ Мария Захарова заяви, че ведомството разполага с информация за контакти на американските специални служби с контрабандисти във Венецуела, за да се проучат начините за прокарване на трансгранични проходи.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция подкрепя призива на Ево Моралес за диалог във Венецуела

Kathimerini: Гърция подкрепя призива на Ево Моралес за диалог във Венецуела

15 Март 2019 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Левият премиер на Гърция Алексис Ципрас подкрепя призивите на президента на Боливия Ево Моралес за постигане на споразумение за тежката политическа и финансова криза във Венецуела, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Много от страните-членки на Европейския съюз са сред 50-те държави, които заедно със САЩ подкрепят лидера на опозицията на Венецуела Хуан Гуайдо срещу президента Николас Мадуро. Те настояват за президентски избори за решаване на проблемите на Венецуела.
Управляващата партия СИРИЗА на Ципрас има приятелски връзки с леви партии в Южна Америка и изрази подкрепа за Мадуро.
Боливийският президент Ево Моралес желае Ципрас да настоява ЕС да работи за преговори между венецуелското правителство и опозицията като изход от кризата.
Моралес се срещна с Ципрас в Атина в петък по време на рядко пътуване на боливийския президент до Европа.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на
Протест на "жълтите жилетки" в Париж. 21 септември 2019 година

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.