НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Нова Македония“ (Македония): Македония няма проблеми с България, Македония има проблем с македонския елит в България

„Нова Македония“ (Македония): Македония няма проблеми с България, Македония има проблем с македонския елит в България

12 Август 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Първият македонски вестник „Нова Македония“ отново беше тема на дискусия в България. Този път става въпрос за участието на българския историк Светлозар Елдаров в програмата „Операция история“. Неговото изказване след това беше предадено и от другите български медии и портали. Водещият на програмата с ирония цитира (преведения от Агенция „Фокус“) материал на „Нова Македония“, че Македония е дала на България 8 министри, 20 дипломати, 70 депутати, 10 митрополити, 15 университетски професори, около 100 учени писатели и публицисти и др. Случайно или не е забравено да се отбележи, че това е цитат и откъс от текст на Пиер Парини, публикуван в Милано вестник Il Popolo d'Italia“, пише вестник „Нова Македония“ в материал, представен без редакторска намеса.
За голяма изненада на водещия, Светлозар Елдаров потвърди, че информацията за мястото и ролята на македонците в България са точни и че всъщност „Нова Македония“ цитира част от брошурата „Македонците в културно-историческия живот на България“, публикувана от македонските братства – организация на македонската емиграция в България, през 1918 година.
Но освен всичко други, Елдаров, в коментар за споменатата книга, не забрави да подчертае, че в брошурата най-употребяваните думи са българия и България и че тя е писана като доказателство, че „македонците са неразделна част от българската нация“. Тази позиция на Елдаров не е новина и тя се подкрепя от повечето български историци.
Но и в миналото е имало кой да отговори аргументирано на подобни позиции. А именно, Михаил Сматракалев (Ангел Жаров) е отговарял на ирационалните мега амбиции на българщината по следния начин. „Представете си един кашон, на който пише „българин“, а какво има в кашина не ви интересува. Ние, за разлика от вас, изхвърляме кашона и се интересуваме какво има в него. Не гледаме какво пише на капака на сандъка, а отваряме и внимаваме какво има вътре“, в смисъл на това, че българите имат една гладна нужда на всички, които живеят в рамките на българската сфера на интереси, без разлика как се чувстват, говорят или самоопределят, да им лепнат етикет „българин“ е да не позволяват да бъдат нищо друго.
В изказването си за статията на „Нова Македония“ Светлозар Елдаров подчерта, че става въпрос за „инфантилизъм на неомакедонизма, който е свойствен за малките деца, усвояващи всичко, което им хареса“. Във връзка с такива неразумни изказвания от страна на определени български историци, ще цитирам и българския историк Цочо Билярски, който през 2013 година, вместо место научно обосновани разяснения на исторически въпроси е написал много политически, отровни и клеветнически, че „пропагандистката наукообразна скопска машина годишно създава огромна литература с книги, за да докаже чрез лъжа, която стана официална доктрина на „Околовардарската република“, че Македония и нейното население нямат нищо общо с България и с българските корени. Този въпрос може да се реши лесно, но това може да се случи само ако един ден на власт дойдат „честни и обективни политици и държавници“. Но изминаха две десетилетия, откакто Македония стана независима и нищо не се случи. Но ако се случи. Тези честни и обективни политици и държавници трябва първо да наредят тези пълни с лъжи книги да бъдат изхвърлени от библиотеките и книжарниците и да бъдат „запалени“ на площада в Скопие. На тази клада трябва да бъдат запалени и „всички учебници, с които се тровят умовете на нашите млади сънародници от тази страна на Рила и Пирин“... Това не трябва да бъдат позиции, изказани от страна на хора, които се наричат учени, а от най-дилни политикански печалбари и манипулатори...
Македонците в България са играли, играят и ще играят важна роля. Бившият български президент Желю Желев заяви, че България ще признае Македония, но открито заяви, че България не е готова да признае македонците като нация. Според Желю Желев, ако се съберат, в България има около два милиона души, които са дошли от Македония, или имат произход Македония. Повечето от тях, поне така казват, се чувстват като българи. Тези хора и „тази част от нашето население са много влиятелни в България“. Те абсолютно не биха се съгласили да признаят Македония, ако тя беше предмет на някакъв дебат в парламента. Желев отбеляза също, че България е първата, която призна Македония, но "това с нацията, с езика - няма шанс“.
Ще споменем и един пример от съвременността. Ето и мнозина сегашни български политици и обществени личности имат македонски корени. Сред тях е бившият български президент Росен Плевнелиев, чиито корени са от драмското село Плевна. Константин Пандев, един от най-добрите български историци и познавачи на македонското революционно ддвижение, роден в град Неврокоп (дн. Гоце Делчев), има македонски произход. Споменатият Цочо Билярски е бивш директор на Централния държавен архив на България и един от реставраторите на Македонския научен институт в София и също има македонски корени. Билярски е сред най-големите критици на всяко изказване за отделността на македонския народ, език, култура и история. Наум Кайчев, един от представителите на българската страна в македонско-българската комисия, има произход от костурското село Кономлади.
И да завърша с тезата, че влиянието на македонския елит в българското общество винаги е било очевидно и дълбоко и за България, и за Македония. Заради македонските първенци в България тя в миналото преживя три национални катастрофи (но за това другаде), а днес се нарушават приятелските отношения между Македония и България, като се пренебрегва и отрича македонският народ като отелен в договора за добросъседство и се поставя под въпрос интеграцията на Македония в Европейския съюз?!


Агенция "Фокус" припомня:

Прилагаме въпросния материал от 15 юли 2019 година за това, че "Македония" била дала на България осем министри и двадесет дипломати, включително Димитър Благоев, Андрей Ляпчев и Никола Генадиев, а македонците са управлявали България

„Божидар Татарчев (български лекар, масон, общественик и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (1870 (Ресен) -1940 (София) гг.– бел. ред.) отбелязва, че в България има 200 хиляди „македонци“, които ще се завърнат в страната си, ако имат по-добра администрация, и ще направят Македония прогресивна и богата. Според изследване на македонските братства, публикувано през 1918 г., македонската емиграция в България е политическа, т.е. македонците не се установяват в България, за да търсят по-добър живот и да се заселят трайно, а напускат Македония, за да запазят имотите си и да се върнат на техните места след освобождението на Македония от чуждата власт (чужда на България – бел. ред. ?), пише в пореден антибългарски материал вестник „Нова Македония“.
„Според Георги Трайчев (български просветен деец, фотограф и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация – роден 1869 г. в Прилеп,починал през 1943 година в София; след Балканската война е изгонен в България от сръбските власти след Междусъюзническата война – бел. ред.), Македония е дала на България : осем министри, 20 дипломати, 70 депутати, 10 митрополити, представители на македонския народ, 15 университетски преподаватели, около 100 учени писатели и публицисти, 35 художници, скулптори, оперни певци, актьори, 30 висши държавни служители, 150 майстори и постмодерни съдии и адвокати, около 100 висши административни служители, 80 видни лекари, медицински сестри и архитекти, 800 служители, включително осем генерала, 31 полковника, 56 подполковника. В българските училища имаше 1568 учители, 200 духовни лица и около 5 000 служители“, пише изданието.
Ежедневникът твърди още, че „македонците“ се проявили и като водачи на различните български политически партии, като обявява за такива „македонски“ дейци: Димитър Благоев, Петър Джидров (един от лидерите на широките социалисти), Илия Георгов (един от лидерите на Радикалната партия), Никола Генадиев (на Либералната партия) и Андрей Ляпчев (на Демократите).
„Голямото влияние на македонците в българската държава е забелязано и от други личности“, пише „Нова Македония“:
„А. Савински, бивш пълномощен министър на Русия, подчертава в своите мемопари: „Македонците са буйно, подвижно племе, много по-енергично и жизнено от българите и винаги са имали надмощие над тях“.
Редакцията е изкопала и още едно подобно мнение:
„Пиер Парини от миланския вестник "Ил-Пополо д'Италия" каза: "Македонците без съмнение са най-интелигентните и културни жители на Балканския полуостров. Може би те са и най-силните и героичните. Те образуват, както е известно, управляващия елит в България“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Скопие не приема извънредна среща на историческата комисия

„Телма“ (Македония): Скопие не приема извънредна среща на историческата комисия

5 Август 2019 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонската страна от Смесената комисия по исторически и образователни въпроси не приема предложената от ръководителя на българския екип Ангел Димитров извънредна среща на комисията. Оглавяващият македонската страна Драги Георгиев заяви пред скопския телевизионен канал „Телма“, че все още до него не е стигнала официалната покана, но е бил информиран по електронен път от външния министър на Македония Никола Димитров за идеята.
„Просто е невъзможно да се стигне до такава среща, защото вече имаме насрочено заседание за 12-13 септември в София. Това бе договорено на последната среща в Скопие през юни, когато се проведе последното ни заседание. И от друга страна смятам, че една такава трескава динамика на нашите срещи може да бъде повече контрапродуктивна, отколкото да даде плодове“, заяви професор Драги Георгиев, председателят на македонския екип в Комисията по исторически и образователни въпроси с България.
Той смята, че намирането на решение трябва да стане чрез академичен процес и дебати, а не чрез свикване на ад-хок срещи, в които трябва да бъде постигнато решенеие. Според него договорената динамика от шест срещи годишно е оптимална за постигане на решение по най-чувствителните въпроси.
Относно различните възгледи на София и Скопие за Гоце Делчев, Георгиев заяви, че те винаги са съществували и че двете страни имат аргументи за това. Гоце Делчев се е родил и загинал в Македония, посочва професорът и отбелязва, че той носи идеята за автономна Македония и силна македонска идентичност. Но, по неговите думи, в същото време има документи, където той се обявява за българин.
„Когато се разгледат тези източници, тези документи, много е трудно да разграничите ясната идентичност на Гоце Делчев“, заяви Георгиев, като изрази мнение, че не е работа на Комисията да определя идентичността на Делчев.
„Комисията не е създадена, за да каже, че ще отбелязваме Гоце Делчев, защото е българин или македонец. Комисията трябва да открие качества и ценности в личността, както и дейности на Гоце Делчев, които се припознават и от българския, и от македонския народ“, обяснява Георгиев.
За него изявлението на българския премиер Бойко Борисов, че до октомври трябва да се постигне решение по този въпрос е мек натиск над Комисията. Той призна, че разбира защо политиците искат този въпрос да бъде решен по-бързо, но според него за една година не могат да се постигнат полезни решения по чувствителните въпроси.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фактор (С.Македония): Драги Георгиев не приема поканата на българската страна за извънредна среща за Гоце Делчев

Фактор (С.Македония): Драги Георгиев не приема поканата на българската страна за извънредна среща за Гоце Делчев

4 Август 2019 | 16:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Драган (Драги) Георгиев, лидер на македонската страна на комисията по исторически въпроси, не приема предложението на колегата си от българския екип Ангел Димитров, който излезе с идеята да свика спешна среща и да организира по-чести и интензивни срещи, за да се намери решение за националността и делото на Гоце Делчев до октомври, пише македонското електронно издание “Фактор“.
Георгиев казва, че не приема подобно нещо и че планираният график за редовните срещи остава непроменен, като досега са проведени шест.
„Не приемаме извънредна работна среща. Редовната работна среща ще се проведе на 12 и 13 септември. Искане за решаване на въпроса с Гоце Делчев незабавно и мигновено, за да се задоволят някои, в случая политически нужди, може да се отрази неблагоприятно върху работата на комисията, твърди Георгиев по македонския телевизионен канал „24 Вести“
Ангел Димитров заяви пред БНР, че и двете страни трябва да определят какво казва самият Делчев „за себе си, семейството си и средата, в която живее“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (С.Македония): България иска извънредно заседание на съвместната источрическа комисия за Гоце Делчев

„Телма“ (С.Македония): България иска извънредно заседание на съвместната источрическа комисия за Гоце Делчев

4 Август 2019 | 00:23 | Агенция "Фокус"
София. Българската страна настоява за среща на съвместната комисията по исторически въпроси за Гоце Делчев, след като премиерът на България Бойко Борисов поиска преди два дни да се работи ежедневно и да приключи работата си до октомври, информира македонският телевизионен канал “Телма“.
Ангел Димитров, който ръководи българската страна на комисията, заяви пред БНР, че ще покани своите македонски колеги на среща до края на август, преди редовното насрочено заседание през септември. Според него македонската страна била тази, която не била готова за ежедневна работа.
„Невъзможно е да се работи денонощно! Това може да се случи само ако нашите колеги са готови за това, но те не са и това е доказано многократно. Днес дори ще поканя колегите - извънредно, на избраното от тях място, ако желаят, в курорт в България, да насрочим среща в края на август, за да улесним нашата работа през септември. Неведнъж сме препоръчали срещите ни да бъдат по-чести, с по-интензивен темп на работа, но колегите ни смятат, че досега шест срещи са достатъчни “, каза Ангел Димитров, председател на българската страна в комисията по исторически въпроси.
На тази среща, както казва Димитров, трябва да се решат два важни въпроса - българските учебници от Средновековието и османския период, както и въпросът за честването на Гоце Делчев.
„Нещата с Гоце Делчев за българската историческа наука са ясни. Историците няма да кажат какъв е Гоце Делчев. Те могат само да потвърдят или отрекат казаното от него за самия него, семейството му, средата, в която е израснал, интересите, за които е работил, и за живота, който е дал. Разликите след това са фундаментални. Искаме да видим Гоце Делчев като личност в историческото му време, а не от гледна точка, която изоставя чисто исторически възгледи и съответства на по-късно създадени образи с чисто политически контекст. За нас това не е продуктивен и съвременен подход. Тук не сме съгласни с колегите “, каза Ангел Димитров, председател на българската страна на комисията по исторически въпроси.
Той не счита искането на Борисов дебатът да бъде приключен до октомври като политически натиск върху Комисията и го тълкува само като натиск да се работи по-интензивно.
Според него никога не е имало натиск от българска страна към Комисията.
Македонската страна счита, че искането за закриване на въпроса от Комисията до октомври може да се отрази неблагоприятно върху работата й.
За председателя от македонска страна Драги Георгиев навлизането във въпроса за самоличността на Гоце Делчев може да постави Комисията в безизходица.
Според него не може да се постави краен срок веднага и сега, когато трябва да се реши съвместното почитане на Гоце Делчев, особено ако се настоява, че той е македонец или българин, а не защо е важен за двата народа и ги свързва. За да се стигне до решение за Делчев, според него човек не трябва да настоява за неговата идентичност.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (С.Македония): България иска извънредно заседание на съвместната источрическа комисия за Гоце Делчев

„Телма“ (С.Македония): България иска извънредно заседание на съвместната источрическа комисия за Гоце Делчев

3 Август 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
София. Българската страна настоява за среща на съвместната комисията по исторически въпроси за Гоце Делчев, след като премиерът на България Бойко Борисов поиска преди два дни да се работи ежедневно и да приключи работата си до октомври, информира македонският телевизионен канал “Телма“.
Ангел Димитров, който ръководи българската страна на комисията, заяви пред БНР, че ще покани своите македонски колеги на среща до края на август, преди редовното насрочено заседание през септември. Според него македонската страна била тази, която не била готова за ежедневна работа.
„Невъзможно е да се работи денонощно! Това може да се случи само ако нашите колеги са готови за това, но те не са и това е доказано многократно. Днес дори ще поканя колегите - извънредно, на избраното от тях място, ако желаят, в курорт в България, да насрочим среща в края на август, за да улесним нашата работа през септември. Неведнъж сме препоръчали срещите ни да бъдат по-чести, с по-интензивен темп на работа, но колегите ни смятат, че досега шест срещи са достатъчни “, каза Ангел Димитров, председател на българската страна в комисията по исторически въпроси.
На тази среща, както казва Димитров, трябва да се решат два важни въпроса - българските учебници от Средновековието и османския период, както и въпросът за честването на Гоце Делчев.
„Нещата с Гоце Делчев за българската историческа наука са ясни. Историците няма да кажат какъв е Гоце Делчев. Те могат само да потвърдят или отрекат казаното от него за самия него, семейството му, средата, в която е израснал, интересите, за които е работил, и за живота, който е дал. Разликите след това са фундаментални. Искаме да видим Гоце Делчев като личност в историческото му време, а не от гледна точка, която изоставя чисто исторически възгледи и съответства на по-късно създадени образи с чисто политически контекст. За нас това не е продуктивен и съвременен подход. Тук не сме съгласни с колегите “, каза Ангел Димитров, председател на българската страна на комисията по исторически въпроси.
Той не счита искането на Борисов дебатът да бъде приключен до октомври като политически натиск върху Комисията и го тълкува само като натиск да се работи по-интензивно.
Според него никога не е имало натиск от българска страна към Комисията.
Македонската страна счита, че искането за закриване на въпроса от Комисията до октомври може да се отрази неблагоприятно върху работата й.
За председателя от македонска страна Драги Георгиев навлизането във въпроса за самоличността на Гоце Делчев може да постави Комисията в безизходица.
Според него не може да се постави краен срок веднага и сега, когато трябва да се реши съвместното почитане на Гоце Делчев, особено ако се настоява, че той е македонец или българин, а не защо е важен за двата народа и ги свързва. За да се стигне до решение за Делчев, според него човек не трябва да настоява за неговата идентичност.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бивш председател на македонския парламент: Абсолютно неприемливо е Борисов да заплашва с Гоце Делчев

Бивш председател на македонския парламент: Абсолютно неприемливо е Борисов да заплашва с Гоце Делчев

3 Август 2019 | 01:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият председател на македонския парламент и бивш лидер на „Нова социалдемократическа партия“ (НСДП), която е коалиционен партньор в правителството на Македония, Тито Петковски, е изненадан от изявлението на българския премиер Бойко Борисов на съвместната пресконференция със Зоран Заев, предава скопското електронно издание „Плюс инфо“.
Неговата реакция бе предизвикана от изявлението на Борисов, че въпросът за Гоце Делчев трябва да бъде решен до октомври. Според Петковски българският премиер не зачита решението на България да предаде мощите на Гоце Делчев на Скопие.
„Не можех да повярвам, че премиер на страна-членка на ЕС може така жестоко и енергично да се бори против решение, взето от предишно легитимно българско правителство“, заяви той.
Петковски си задава въпроса, дали един ден и Борисов няма да бъде обявен за предател за това, че е подписал договора с Македония.
„Ако се знае, че международните договори и решения трябва да се зачитат, тогава тук е и договорът за предаване на мощите на Гоце Делчев. Особено ме изненада изявлението, че ако приеме факта за Делчев, той ще бъде обявен за предател на българската история. Както се знае, когато дойдоха на власт Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариев те обявиха за предатели тези, които взеха решение за мощите. Дали според това, което каза днес Борисов, значи, че и решението, което взе той и подписа Договор за добросъседство може да бъде основание за някои следващи правителства да го обявят за предател? Това е още едно потвърждение, че договорите трябва да се спазват“, категоричен е Петковски.
Той вижда като заплаха това, че на въпрос на журналист, дали ще блокира Македония ако историците не се договрят до октомври, Борисв е заявил, че трябва да се намери решение до октомври.
„Абсолютно е неприемливо Борисов да заплашва с това или до октомври да се реши въпросът за Гоце Делчев, или България ще има съвсем различно отношение към Македония по отношение на интеграцията в ЕС“, посочи бившият председател на парламента в Скопие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Гоце Делчев е нашата светиня!

Християн Мицковски: Гоце Делчев е нашата светиня!

2 Август 2019 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ говори пред събралите се да празнуват Илинден в района на македонското село Ташмарунища, като наред с критиките към управляващите той заяви, че „Гоце Делчев е нашата светиня!“, цитира думите му македонският телевизионен канал “Алфа ТВ“.
„<…>Нека Заев е сигурен, че не забравяме смяната на името, което силно наранява всеки македонец у нас и по света, промяната на идентичността, играта с историята...Гоце Делчев е нашата светиня и ще преговаряме и ще разговаряме докато не докажем истината, че Гоце е македонец, който се бори за независима, суверенна и македонска държава. И ние сме македонци от Македония, ние сме били и ще продължим да бъдем “- каза Мицковски от Ташмарунища.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Кирил Алексиев, РИМ – Благоевград: Около проблема с Гоце Делчев тезата на нашите съседи се „пропука“, защото президентът им каза като какъв се е самоопределял той

Д-р Кирил Алексиев, РИМ – Благоевград: Около проблема с Гоце Делчев тезата на нашите съседи се „пропука“, защото президентът им каза като какъв се е самоопределял той

2 Август 2019 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Специално около проблемът с Гоце Делчев, струва ми се тезата на нашите съседи се „пропука“, защото самият техен президент се изказа по отношение на това като какъв се е самоопределял Делчев. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Кирил Алексиев, временно изпълняващ длъжността директор на Регионален исторически музей – Благоевград. По думите му тук идва един много интересен, но и „тънък“ момент, а именно че не може да очакваме хора, които близо 100 години са „хранени с отрова“ спрямо нас, но и у тях е създаден един политическо-идеологически Франкенщайн в един момент, от един път са се променят. „Като цяло този процес ще е доста труден. Дори в България имаме подобни примери, свързани с комунистическия режим, спрямо който сме много диаметрално разделени. Разбира се, ние много твърдо трябва да отстояваме нашите тези и да стоим зад нашата истина, макар, че то две истини няма – тя е само една. В същия момент трябва да сме малко по-разбиращи по отношение на случващото се, но без да отстъпваме от нашите позиции. Лека по лека нещата ще си дойдат на място“, каза още д-р Алексиев. Според него тук особено важно е какво правим ние, тоест това, което е наше историческо наследство – трябва да го пазим, да го поддържаме, да продължаваме да просветляваме нашите съседи, защото по темата има твърде много документи.
„Стъпките са няколко. Първо говорим за много сериозна политика на национално ниво. Например правителството на Груевски беше тотално антибългарско, но то въпреки че бе „в грешната посока“, направи много що се касае до правилна политика, свързана със създаването и поддържането на национално самосъзнание“, заяви д-р Алексиев. Той коментира, че те са направили един изключително красив и пълен с много неща Музей на националната борба. „Тук питам – защо не се направи такъв, но в Благоевград като контрапункт, в който да се покажат оригиналите, защото ние ги имаме. Тук обаче говорим и за много сериозна инвестиция. В съвместната българо-македонска историческа комисия ние спорим за Гоце Делчев, а в същия момент, въпреки че през последните години у нас правим големи чествания, като мащаб има още много какво да се желае. Той всъщност е национален герой от ранга на Васил Левски, единствения, който е съизмерим с него и аз смело твърдя това, заставайки зад думите си, защото бих могъл да ги докажа по хиляди начини. Въпреки казаното – той някак си „остава в сянка““, отбеляза д-р Алексиев. По думите му друг момент е отбелязването на празници като годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. На 20 юли, както и на 2 август в Благоевград би трябвало да има огромни тържества, както и на 5 октомври.
„За нашия край има няколко ключови дати и събития, които трябва да бъдат поддържани, за да се изгражда, но и подържа националното самосъзнание. Тези годишнини не трябва да се приемат като поредни празничен или почивен ден от календара“, допълни д-р Алексиев. Той добави, че изграждането на Музей на македоно-одринското революционно движение, каквато идея е имало по-рано, въпреки че процесът ще е сложен, е правилното нещо по отношение на идеологията, политиката. „Защото – да, ние сме подписали договор за добросъседство, но никой няма „да ти пази твоя двор, ако той не е добре заграден и поддържан“. Тоест, на нас ни трябва ясно изградена политика по въпроса. Може това да не се хареса, но в края на краищата всяка една държава е длъжна да се грижи за създаването на граждани, които ще имат патриотично възпитание“, каза д-р Алексиев.

Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„365“ (Македония): Никола Груевски сподели 30-минутен документален филм за „македонците“ в Пиринска Македония: „Всичко, което трябва да направят е да признаят нашата уникалност“ (ВИДЕО)

„365“ (Македония): Никола Груевски сподели 30-минутен документален филм за „македонците“ в Пиринска Македония: „Всичко, което трябва да направят е да признаят нашата уникалност“ (ВИДЕО)

2 Август 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Посещението на българския премиер Бойко Борисов, втората годишнина от подписването на Договора за добросъседство между Скопие и София, както и годишнината от Илинденско-Преображенското въстание върнаха общото бъдеще на България и Македония, както и спора около Гоце Делчев, сред главните теми в медиите. Своят принос по темата от Будапеща направи и бившият македонски премиер Никола Груевски във „Фейсбук“, предава скопското електронно издание „365“.
Груевски подчертава, че двете страни са имали редица позитивни събития в двустранните отношения, но той посочва един конкретен и ключов въпрос, който преминава през цялата обща история и създава неразбирателствата и проблемите.
„Ако този въпрос не съществуваше, между нас сигурно днес не би имало проблеми в отношенията и доверието и близостта щяха да бъдат на далеч по-високо ниво. Този въпрос е отказът да признаят нашата УНИКАЛНОСТ. Близост, но все пак уникалност, като македонци, но не само от 2 август 1944 година, а и преди това.
И вследствие на това, постоянното проблематизиране на македонците „македонизмът“, както те го наричат.
Силна нужда и постоянство, много дейности често и много неприятни от тяхна страна. Отричането на УНИКАЛНОСТТА КАТО НАЦИЯ ПРЕДИ 1944 г. доведе до отричане на македонския език“, пише Груевски.
В защита на тезата, че уникалността на македонците е реалност, а не просто продукт на колективно промиване на мозъци на цяла нация от комунистическото правителство и югославския режим, както твърди София, Груевски споделя 30-минутен документален филм, заснет през 1990 г. през България.
Както обяснява той, „хилядите, събрали се на отбелязването на 75-тата годишнина от смъртта на Яне Сандански, които могат да се видят във филма, са родени и израснали на територията на България и вероятно никога не са стъпвали в Югославия, нито са имали контакт с югославските тайни служби и някаква масова пропаганда с оглед на затвореността и строгостта на комунистическия режим в България. Но все пак, подчертава Груевски, те се декларират като македонци и по националност и по етнос и ясно подчертават своята близост, но и различност от българската нация. Груевски споменава и преброяването в България през 1946 година, когато, по неговите думи, е било позволено да се декларираш като македонец и когато само в Пиринска Македония са регистрирани 180 хиляди македонци“.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): България и Гърция поставят нови и нови условия, кои са червените линии на Македония?

„Нова Македония“ (Македония): България и Гърция поставят нови и нови условия, кои са червените линии на Македония?

2 Август 2019 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Водещите македонски политици постоянно повтарят, че са решили всички отворени въпроси със съседите, но е очевидно, че съседите не са решили всички въпроси с нас, пише вестник „Нова Македония“ в коментар, представен без редакторска намеса.
Защото най-новите примери и събития показват, че когато стане въпрос за някои от съседите, те винаги имат на разположение нов арсенал от условия и заплахи към Македония.
Нито Гърция, нито България, не смятат, че нещата са завършени и постоянно измислят нови и нови условия, замаскирани зад изявления от типа „ние няма да пречим на Северна Македония по пътя към ЕС“. Но дали наистина е така?
А именно новият гръцки премиер Кириакос Мицотакис обяви, че Гърция ще следи отблизо прилагането на Споразумението от Преспа, но също така ще постави нови условия по пътя ни към ЕС. Какви са тези нови условия само може да се гадае. С други думи, за да не ни пречи на пътя към ЕС, Гърция търси нещо в замяна. От кого, дали от Македония или може би от международната общност, обикновено не се уточнява, но е вероятно да се заложи на картата да се получи и от там, и от там.
Сега нашият път към ЕС може би ще се използва за отправяне на заплахи от други страни, които ще искат определени отстъпки.
Например, да речем, че Гърция, за да даде зелена светлина за определяне на дата за започване на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС през октомври, може хипотетично да изисква известно облекчение от Германия за финансовата програма. Ами ако Берлин откаже да го направи? Ще стане ли страната отново заложница на гръцката блокада? Политическите интереси и отношения в международните отношения са сложни и преплетени и са възможни всякакви сценарии, които, за съжаление, отново могат да бъдат в ущърб на Македония. Как да го предотвратим и да защитим интересите на македонския народ и държава.
Гръцката общественост реагира и на най-баналните неща, като македонско хоро, изпълнено на нейна територия, обвинявайки го в иредентизъм. Въпреки че са подписали Споразумението от Преспа, с което поискаха да сменим името на държавата, гърците упорито отказват да ни назовават с новото име и за Атина сме само „Скопие“ и „северна съседка“.
Случаят с България не е по-различен. Българските политици оставят впечатление, че чувстват Македония като близка страна (може би, прекалено близка), затова ни говорят като момиче и момче в любовна връзка, прегърнати на пейка в обикновено тъмните градски паркове, обясняващи се в „любов“.
Когато човек види българските и нашите политици заедно, той просто ще си помисли, че те толкова ни обичат, че ще ни вкарат на ръце в ЕС, като невеста през прага.
Но на следващият ден случайно ще погазят идентичността ни и ще ни нарекат „северномакедонци“, ще ни забранят Гоце Делчев и цялата история, а ние ще останем неми и ще се утешаваме, че това са фалшиви новини, погрешни интерпретации и дори ще им се извиним, че сме си помислили това.
И целият ни политически елит не вижда проблем, а упорито повтаря, че Македония няма открити проблеми със съседите си.
Докато повтаряме тази мантра у дома за някаква решаваща придобивка, някои от нашите съседи продължават да крадат нашата история, да изкривяват факти, да нарушават договори или дори международното право. И не на последно място, те ни поставят условия, изнудват ни и ни заплашват с нови блокади, докато не бъдем напълно унищожени като народ. Тогава ще останем само северна територия, с кратка тривиална история. Другата история, нашата, ще я подарим.
А народ без корен няма бъдеще, поне така ни учиха.
Всички предупреждения на част от научната общественост и интелектуалците бяха, че всякакви споразумения не трябва да се подписват бързо, детайлите трябва да се имат предвид, защото има скрити капани.
Нормално, сега нито Гърция, нито пък България, ще се откажат от подписаните договори, понеже те им дават възможност постоянно да излизат с нови и нови условия, защото са част от ЕС и защото могат.
Тревожен е фактът, че у нас няма реакция на нищо. Сякаш се страхуваме, че съседът ни може да бъде обиден и умишлено ще ни спре по нашия евроинтеграционен път. Без протестна бележка или обяснение, сякаш нямаме институции. Всички ни казват каквото му дойде наум, от Мицотакис, Борисов, до Каракачанов… Другите им съратници засега ни щадят, защото виждат, че „сме си огънали гръбначния стълб“, така че няма нужда и те да се качват на гърба ни.
Вече има горчив вкус в устата на македонските граждани, че в края на краищата сме се отказали от всичко това за някаква по-висша цел, която изобщо не сме сигурни, че някога ще постигнем. Още колко горчивина ще почувстваме, когато при отварянето на всяка глава ще се отказваме кога само от Гоце, кога ще празнуваме Илинден със страх да не кажем нещо, което не трябва, да не запеем някоя песен, която не трябва, да не заиграем македонско хоро...
Не е нужно човек да е много добре запознат с политиката, за да разбере, че така не се гради държавна и национална стратегия. Като премълчаваме и постоянно преглъщаме всички несправедливости, които ни причиняват. За защита на националните позиции и интереси е необходима ясно изградена и консенсусна позиция на всички фактори в държавата. Не уплашени и раздвоени мнения на единици, независимо дали от МАНУ (Македонска академия на науките и изкуствата), или от друга институция, които са се осмелили да защитят държавата от атаките отвън, а смела и обединена позиция на целокупния политически и държавен връх за защита на македонските национални интереси от всички видове атаки и провокации. Може би този път е крайно време съвместно да изградим и разкрием нашите червени линии като вековен македонски народ и македонска държава.
Само така, може би, ще започнат да ни ценят и да ни приемат насериозно.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бивш председател на македонския парламент: Абсолютно неприемливо е Борисов да заплашва с Гоце Делчев

Бивш председател на македонския парламент: Абсолютно неприемливо е Борисов да заплашва с Гоце Делчев

2 Август 2019 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият председател на македонския парламент и бивш лидер на „Нова социалдемократическа партия“ (НСДП), която е коалиционен партньор в правителството на Македония, Тито Петковски, е изненадан от изявлението на българския премиер Бойко Борисов на съвместната пресконференция със Зоран Заев, предава скопското електронно издание „Плюс инфо“.
Неговата реакция бе предизвикана от изявлението на Борисов, че въпросът за Гоце Делчев трябва да бъде решен до октомври. Според Петковски българският премиер не зачита решението на България да предаде мощите на Гоце Делчев на Скопие.
„Не можех да повярвам, че премиер на страна-членка на ЕС може така жестоко и енергично да се бори против решение, взето от предишно легитимно българско правителство“, заяви той.
Петковски си задава въпроса, дали един ден и Борисов няма да бъде обявен за предател за това, че е подписал договора с Македония.
„Ако се знае, че международните договори и решения трябва да се зачитат, тогава тук е и договорът за предаване на мощите на Гоце Делчев. Особено ме изненада изявлението, че ако приеме факта за Делчев, той ще бъде обявен за предател на българската история. Както се знае, когато дойдоха на власт Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариев те обявиха за предатели тези, които взеха решение за мощите. Дали според това, което каза днес Борисов, значи, че и решението, което взе той и подписа Договор за добросъседство може да бъде основание за някои следващи правителства да го обявят за предател? Това е още едно потвърждение, че договорите трябва да се спазват“, категоричен е Петковски.
Той вижда като заплаха това, че на въпрос на журналист, дали ще блокира Македония ако историците не се договрят до октомври, Борисв е заявил, че трябва да се намери решение до октомври.
„Абсолютно е неприемливо Борисов да заплашва с това или до октомври да се реши въпросът за Гоце Делчев, или България ще има съвсем различно отношение към Македония по отношение на интеграцията в ЕС“, посочи бившият председател на парламента в Скопие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Член на историческата комисия от Македония: Единственото задължително е да се умре, но не и да се намери решение за Гоце Делчев до октомври

Член на историческата комисия от Македония: Единственото задължително е да се умре, но не и да се намери решение за Гоце Делчев до октомври

2 Август 2019 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Професор Петър Тодоров, член на съвместната българо-македонска Комисия по историческите и образователните въпроси, смята, че политиците не трябва да поставят срокове, в които трябва да се намери решение за Гоце Делчев, както е направил българския премиер Бойко Борисов, който посочи октомври като краен срок, предава скопското електронно издание Expres.mk.
„Единственото задължително на този свят е да се умре, а дали ще вземем решение до октомври ще покаже времето. Най-добре е политиците да не ни притискат и да не поставят срокове, защото това е контрапродуктивно за самата дискусия, защото в тези условия политиците от двете страни работят под натиск, че трябва да се постигне нещо и тогава има голям риск да се вземат лоши и неадекватни решения, които може да бъдат контрапродуктивни“, заяви Тодоров пред портала „360 степени“.
Тодоров заяви, че ако Гоце Делчев, една от най-значителните личности в историята, бъде обявен за българин, македонците няма да имат основание защо да отбелязват паметта му.
Тъй като, ако той е бил българин, не виждам причина защо ние, македонските граждани, бихме имали основание да отбелязваме паметта му“, заяви Тодоров.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Борисов се срещна с  президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски

Премиерът Борисов се срещна с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски

1 Август 2019 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. България досега винаги е била последователна в подкрепата си за европейската перспектива на Република Северна Македония, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в Скопие с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Българският премиер посочи, че България е подготвена да окаже силна подкрепа за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз през октомври 2019 г. В същото време очакваме дотогава да има видим напредък и резултати от работата на мултидисциплинарната експертна комисия по въпросите от общата ни история, добави министър-председателят Борисов. Българският премиер и президентът на Република Северна Македония се обединиха около разбирането, че политиците не трябва да се месят в работата на комисията.
Премиерът Борисов изтъкна значението на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който беше подписан през август 2017 г. в Скопие. Според българския министър-председател практическата работа, която следва от този документ може да донесе много позитивни резултати за двустранните ни отношения.
Министър-председателят Борисов даде пример с предстоящото по-късно днес откриване на възстановения паметник на полковник Константин Каварналиев. Важно е това да не остане изолиран случай, а да е само стъпка в посока на изграждане на общо бъдеще на основата на общото ни минало, каза още премиерът Борисов.
Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски обсъдиха възможностите за ускорено изграждане на Коридор номер 8, който е от изключително значение за транспортната свързаност в региона. В рамките на разговора беше акцентирано и върху големия потенциал в сферата на туризма, който могат да доразвиват двете страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещата Борисов-Пендаровски: Политиците да не се мешат, историците да си свършат работата

Срещата Борисов-Пендаровски: Политиците да не се мешат, историците да си свършат работата

1 Август 2019 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският президент Стево Пендаровски прие по-рано в четвъртък българския премиер Бойко Борисов, а по време на срещата са обсъдени двустранните отношения, предава електронното издание “МКД“.
Според съобщение от пресслужбата на македонския държавен глава, двамата са отбелязали напредъка, който София и Скопие са постигнали в областта на икономиката, туризма, транспорта и комуникацията, както и образованието и отбраната. Пендаровски е изразил увереност за последващата работа на Общата мултидисциплинарна експертна комисия за исторически и образователни въпроси, която бе създадена по постановленията на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Президентът призова политиците в двете страни да бъдат сдържани за да може историците успешно да решат всички проблеми, които комисията трябва да разгледа.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 вести“ (Северна Македония): Среща на Бойко Борисов и Стево Пендаровски

„24 вести“ (Северна Македония): Среща на Бойко Борисов и Стево Пендаровски

1 Август 2019 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски прие в четвъртък българския премиер Бойко Борисов, съобщава македонският телевизионен канал “24 вести“.
На срещата бяха разменени идеи и мнения относно двустранните отношения между двете страни, като двамата са направили извода, че София и Скопие са посветени изцяло на подобряването на добросъседските връзки и са решени да продължат този процес и занапред.

Според двамата, общото председателство на Берлинския процес представлява възможност за последващо подобряване на двустранните връзки и ролята, която България и Северна Македония имат в региона. Президентът и премиерът казаха, че Договорът за приятелство, сътрудничество и добросъседство е внесъл позитивна жилка в двустранните отношения при неговото подписване през 2017 г.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Сгреших, когато ви нарекох „северномакедонци“ и се извинявам

Премиерът Бойко Борисов: Сгреших, когато ви нарекох „северномакедонци“ и се извинявам

1 Август 2019 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Сгреших, когато ви нарекох „северномакедонци“ и се извинявам. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в отговор на журналист от македонска медия във Владата на Република Северна Македония, предаде специалният пратеник на Радио „Фокус“ в Скопие. „На днешното заседание се извиних. Сега вие пак ме питате и аз пак се извинявам, щом това ви е важно. А преди това казах, че Гоце Делчев е българин, който се е бил за свободата на Македония. За да не ми задавате подобни въпроси занапред, по повод теми, свързани с Гоце Делчев, въстания, организации, ВМРО, вече се обръщайте към председателя на комисията проф. Ангел Димитров. Искам да избегнем подобни сценарии с политически нападки впоследствие“, обясни Борисов.
Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Северна Македония): Борисов се извини, че е използвал думата „северномакедонци“

„МКД“ (Северна Македония): Борисов се извини, че е използвал думата „северномакедонци“

1 Август 2019 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. В четвъртък, в рамките на обща пресконференция между българския министър-председател Бойко Борисов и македонският премиер Зоран Заев, Борисов се извини, че е използвал думата „северномакедонци“ по-рано, съобщава електронното издание “МКД“. Българският политик поясни, че става въпрос за неволна грешка.
„Извинете, че ви нарекох северномакедонци. Това бе моя грешка. Граждани на република Северна Македония, извинявайте, казал съм го без да искам и не съм имал за цел да ви обидя“, отбеляза Борисов, който е на посещение в Скопие, където са в ход церемониите по отбелязване на две години от подписването на Договора за добросъседство между двете страни.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският премиер Зоран Заев: Историческата личност на Гоце Делчев е мост между македонския и българския народ

Македонският премиер Зоран Заев: Историческата личност на Гоце Делчев е мост между македонския и българския народ

1 Август 2019 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Историческата личност на Гоце Делчев е мост между македонския и българския народ. Това каза министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев в изявление след двустранната среща с българския премиер Бойко Борисов в македонската Влада, предаде специалният пратеник на Радио „Фокус“ в Скопие. „Радвам се на обществените инициативи за решаването на споровете между двете страни. Вече решихме противоречията за четири личности. Вярвам, че ще постигнем консенсус и за личността на Гоце Делчев. Днес приветствам комисиите от двете държави да постигнат консенсус и по този въпрос. Нека покажем и на Балканите, и на Европа, и на целия свят, че можем да решаваме различията си с диалог, общуване и търпение. Не случайно Република Северна Македония и България продължават да отдават почит на големия Делчев заедно“, обясни той. Двете страни не спират да градят приятелството си и да поддържат добросъседските си отношения за благото на двата народа и на бъдещите поколения, обобщи Зоран Заев.
Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов в Скопие: Ще ни се смее цяла Европа, ако се стигне дотам България да блокира членството на Македония

Премиерът Бойко Борисов в Скопие: Ще ни се смее цяла Европа, ако се стигне дотам България да блокира членството на Македония

1 Август 2019 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Не искам дори да мисля, че може да се стигне дотам - да вдигна ръка срещу Македония е недопустимо". Това бе отговорът на премиера Бойко Борисов на въпрос дали през октомври България може да блокира началото на преговорите за присъединяване на Македония към Европейския съюз, предава скопската телевизия „НОВА“.
„Ако се стигне дотам, целият Европейски съюз ще ни се смее. Този въпрос е унизителен и за двете страни - ако кажа „да“ и моят колега ще каже - ако ни поставите такива условия и ние ще бъдем против“, заяви Борисов на съвместна пресконференция с премиера на югозападната ни съседка Зоран Заев.
Борисов е на посещение в страната за честването на втората годишнина от подписването на договора за добросъседство и приятелство. Той повтори няколко пъти, че България и той лично са инвестирали целия си авторитет през последните години за интеграцията на Македония в ЕС. „Зоран е свидетел на това как съм се борил с Франция и Германия и няма да позволим Македония да бъде блокирана. Не искам дори да си помислям за това", каза премиерът.
Борисов призова експертните комисии на двете страни да работят ежедневно и да постигнат компромис по въпроса с Гоце Делчев до месец октомври.
„Имам лимит и знам докъде мога да стигна, без да бъда обвинен в предателство на историята. Комисиите трябва да намерят решение до октомври. Трябва да се постигне компромис“, подчерта Борисов.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ще направим всичко възможно историческите комисии да постигнат консенсус до октомври

Премиерът Бойко Борисов: Ще направим всичко възможно историческите комисии да постигнат консенсус до октомври

1 Август 2019 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ще направим всичко възможно историческите комисии да постигнат консенсус до октомври. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в изявление след двустранната среща с македонския си колега Зоран Заев във Владата на Република Северна Македония, предаде специалният пратеник на Радио „Фокус“ в Скопие. „Комисиите трябва да седнат и да разберат, че имат историческа задача. В противен случай би било обидно към гибелта на всички загинали по тези земи. Аз ще се съобразя с това, което казват историците, иначе ще бъда обвинен, че предавам историята на България“, обясни той. Той изрази увереност, че комисиите на България и Република Северна Македония ще намерят приемливо решение на всяка цена. „Това е страшно хубаво за бъдещето и за перспективата та младите хора“, обобщи премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят на България изключи възможността комисиите да не постигнат компромис до октомври.
Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: За България няма по-добро от присъединяването на Република Северна Македония към НАТО и ЕС

Премиерът Бойко Борисов: За България няма по-добро от присъединяването на Република Северна Македония към НАТО и ЕС

1 Август 2019 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Скопие: За България няма по-добро от присъединяването на Република Северна Македония към НАТО и ЕС. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в изявление след двустранната среща с македонския си колега Зоран Заев във Владата на Република Северна Македония, предаде специалният пратеник на Радио „Фокус“ в Скопие. Той отказа да коментира вариант, при който България поставя условия за членството на югозападната ни съседка. „Положихме много усилия и направихме много жертви. Българското европредседателство беше фокусирано изцяло върху перспективите и разширяването на Западните Балкани. И да се наложи точно аз да вдигна ръка срещу Република Северна Македония, това не трябва да се допусне. Затова настоявам колегите ежедневно да работят. Зоран е свидетел как съм се борил с целия си авторитет с Германия, Франция и други, за да се съгласят да работим по темата за македонското членство в НАТО и ЕС и да го има това, което е в момента“, обясни той, като уточни, че откакто двете страни подписаха Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество, България прави всичко възможно югозападната й съседка да е винаги в прожекторите в положителна светлина.
От своя страна македонският премиер Зоран Заев благодари на Борисов за работата му за присъединяването на страната му към структурите на НАТО и ЕС. „Република Северна Македония нямаше да подпише договорът с Гърция, ако не бяхме подписали споразумението с България. Вярвам, че ще продължим да бъдем пример за разрешаването на проблемите и за начина, по който работят две приятелски страни“, обяви той.
Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският премиер Зоран Заев: Вярвам, че ще се договорим и за Гоце Делчев

Македонският премиер Зоран Заев: Вярвам, че ще се договорим и за Гоце Делчев

1 Август 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев изрази увереност, че ще бъде постигнато споразумение с България за спора около Гоце Делчев, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
„Договорихме се вече за четири исторически личности, които почитаме заедно, ще намерим решение и за Гоце Делчев… Отдаваме му почит чрез взаимно разбиране и съм убеден, че делата му могат само да ни свържат“, цитира телевизията думите на Заев от пресконференцията му с премира на България Бойко Борисов, който е на посещение в страната за отбелязване на Илинден и втората годишнина от подписването на договора за добросъседство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерите на България и Република Северна Македония – Бойко Борисов и Зоран Заев поднесоха цветя пред гроба на Гоце Делчев в Скопие

Премиерите на България и Република Северна Македония – Бойко Борисов и Зоран Заев поднесоха цветя пред гроба на Гоце Делчев в Скопие

1 Август 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателите на България и Република Северна Македония – Бойко Борисов и Зоран Заев поднесоха цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“ в македонската столица Скопие, предаде специалният пратеник на Радио „Фокус“ в Скопие. Личността и делото на историческата фигура Гоце Делчев и общите чествания на паметта му се оказаха препъникамък в работата на Съвместната мултидисциплинарна комисия по Договора за добросъседство между България и Северна Македония и предизвикаха спорове между двете страни.
Бойко Борисов е на официално посещение в югозападната ни съседка, където заедно с македонския си колега Зоран Заев отбелязват втората годишнина от подписването на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между двете страни и честване на събития и личности от общата ни история – Илинденско-Преображенското въстание и Гоце Делчев. По-рано двамата проведоха двустранна среща, на която обсъдиха напредъка на сътрудничеството в двустранен и многостранен план.
Предстои среща на българския премиер с македонския президент Стево Пендаровски.
В 13:50 часа Бойко Борисов и Зоран Заев ще открият възстановения паметник на полковник Константин Каварналиев в Дойран.
Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов в Скопие: Всички герои, за които спорим дадоха живота си, за да можем сега да се развиваме заедно

Премиерът Бойко Борисов в Скопие: Всички герои, за които спорим дадоха живота си, за да можем сега да се развиваме заедно

1 Август 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Всички герои, за които спорим дадоха живота си, за да можем сега да се развиваме заедно. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в изявление след двустранната среща с македонския си колега Зоран Заев във Владата на Република Северна Македония, предаде специалният пратеник на Радио „Фокус“ в Скопие. „Навършват се две години откакто подписахме Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество. Със съвместните усилия на правителствата на Гърция и Северна Македония направихме неща, които десетилетия преди това не можеха да станат. Ежедневно трябва да работим, за да приключим с темите за събитията и личностите, за които спорим. Героите са мечтали да има автономия и права на хората, живеещи в този регион. Всичко това в момента го има и го развиваме“, обяви той. Бойко Борисов изрази надежда историците не само да не попречат, а да положат огромни усилия и да намерят правилното изразяване на историята, която да обединява България и Република Северна Македония.
Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Заев посрещна Борисов с най-високи държавни и военни почести

„Сител“ (Македония): Заев посрещна Борисов с най-високи държавни и военни почести

1 Август 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят на България Бойко Борисов, който пристигна в Скопие за отбелязване на Илинден и втората годишнина от договора за добросъседство, бе посрещнат от македонския си колега Зоран Заев пред сградата на правителството с най-високи държавни и военни почести, предава телевизионният канал „Сител“.
Двамата министър-председатели и делегациите ще проведат оделни срещи, на които ще обсъдят напредъка в сътрудничеството в двустранен и многостранен план. Заев и Борисов ще дадат съвместна пресконференция, след което ще посетят църквата „Св. Спас“, за да се поклонят и положат венци на гроба на Гоце Делчев.
В Скопие Борисов ще се срещне и с държавния глава Стево Пендаровски, след което ще посети Дойран за полагане на венци пред паметника на полковник Константин Каварналиев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският премиер Зоран Заев посрещна българския си колега Бойко Борисов в Скопие

Македонският премиер Зоран Заев посрещна българския си колега Бойко Борисов в Скопие

1 Август 2019 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Скопие: Македонският премиер Зоран Заев посрещна българския си колега Бойко Борисов във Владата на Република Северна Македония в Скопие, предаде специалният пратеник на Агенция и Радио „Фокус“. Към този час започва двустранната среща между двамата. На нея ще обсъдят напредъка на сътрудничеството в двустранен и многостранен план. Двамата премиери ще участват в церемонията по полагане на цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“ в Скопие. В столицата на Република Северна Македония Бойко Борисов ще проведе среща и с президента Стево Пендаровски. В Дойран двамата премиери Бойко Борисов и Зоран Заев ще открият възстановения паметник на полковник Константин Каварналиев.
Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Бойко Борисов отново празнува Илинден в Скопие, но няма да ходи на Мечкин Камен

„Независен“ (Македония): Бойко Борисов отново празнува Илинден в Скопие, но няма да ходи на Мечкин Камен

1 Август 2019 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София/Скопие. „Министър-председателят на България Бойко Борисов идва в страната ни в четвъртък, за да се поклони заедно с нашия премиер Зоран Заев пред гроба на Гоце Делчев и да отбележи празника Илинден“, съобщава електронното издание на скопския вестник „Независен“.
Борисов ще присъства само на церемония в църквата „Св. Спас" в столицата на Северна Македония и няма да ходи на Мечкин Камен, където се развива най-голямото и най-кръвопролитното сражение на Илинденско-Преображенското въстание. След това Борисов ще продължи към Дойран, където се намира реставрираният паметник на Константин Каварналиев, български офицер. По-рано от „Единствена Македония“ разпространиха съобщение, в което подчертаха, че паметникът няма място в страната.
Това е вторият път, в който Борисов отбелязва Илинден в югозападната ни съседка, като за втори път го прави ден преди празника (2 август) и без да посещава Мечкин Камен, коментират от редакцията.
Българските медии писаха, че двамата със Заев ще честват Гоце Делчев като обща историческа фигура. Това напомни за политическите раздори около революционера и изказването на президента на Северна Македония Стево Пендаровски за това за какво се е борил той. Припомня се също, че Заев се отказа от изпращането на нота до София заради – по описание на вестника – „обидното определяне на нашите граждани като северномакедонци“ от страна на Борисов, което „бе оправдано като неволна грешка“.
Според съобщения Борисов и Заев ще проведат двустранна среща, за да обсъдят напредъка в двустранното и многостранното сътрудничество, след като преди две години бе подписан Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество.
Борисов е уговорил и среща с президента на страата Пендаровски, който след последната среща с българския премиер очевидно има добри отношения с него, които личат не само от обръщението му на „ти“, но и от определението „скъпи“. Предвид призивите за инциденти на Мечкин Камен срещу представителите на властта, посещението на Борисов все пак ще бъде на втори план.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще бъде на посещение в Република Северна Македония

Премиерът Бойко Борисов ще бъде на посещение в Република Северна Македония

1 Август 2019 | 07:08 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Република Северна Македония. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
В Скопие премиерът Бойко Борисов и министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев ще отбележат втората годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни и честване на събития и личности от общата ни история – Илинденско-Преображенското въстание и Гоце Делчев. Договорът между България и Република Северна Македония беше подписан през 2017 г., с което се даде тласък на устойчивото изграждане на приятелските и добросъседските отношения. Документът е основа за засилването на сътрудничеството, за разширяването на транспортните връзки и комуникации, за улесняване на контактите между гражданите на двете страни.
Министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев ще проведат двустранна среща, на която ще обсъдят напредъка на партньорството в двустранен и многостранен план. Двамата премиери ще участват в церемонията по полагане на цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“ в Скопие.
В столицата на Република Северна Македония министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща и с президента Стево Пендаровски.
В Дойран двамата правителствени ръководители Бойко Борисов и Зоран Заев ще открият възстановения паметник на полковник Константин Каварналиев.
При посещението си в Република Северна Македония премиерът Борисов ще бъде придружаван от заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Опитът да се откъсне Македония от Мизия, Тракия, Добруджа и Поморавието показва безсилието на македонизма

Проф. Пламен Павлов: Опитът да се откъсне Македония от Мизия, Тракия, Добруджа и Поморавието показва безсилието на македонизма

15 Юли 2019 | 21:09 | Агенция "Фокус"
София. Опитът да се откъсне Македония от Мизия, Тракия, Добруджа и Поморавието показва безсилието на македонизма. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов във връзка с публикация на македонския вестник „Нова Македония“ на антибългарски материал, в който се твърди, че Македония е дала на България осем министри и двадесет дипломати, включително Димитър Благоев, Андрей Ляпчев и Никола Генадиев, а македонците са управлявали България. По думите на историка в България живеят много повече потомци на македонските българи, отколкото в самата Република Северна Македония. Той даде примери с хора от Мизия, Тракия и Добруджа, които са си дали живота за Македония и ВМОРО, което, по думите му, показва единството на нашия народ. „Тези антибългарски пасквили се самоопровергават със самото си съдържание. Македонизмът е триумф на нищожността, на отсъстващата реалност, на универсализираната глупост. Опитът да се откъсне Македония от Мизия, Тракия, Добруджа и Поморавието показва махленщината и скодоумието, характерни за македонизма. Понеже наближава Илинден, говори се Гоце Делчев, за общата ни история – става въпрос за общата ни българска история. Не за общата ни история изобщо, защото обща история имаме и с хората от Латинска Америка – в крайна сметка живеем на една планета“, добави историкът. Проф. Пламен Павлов заяви, че югозападната ни съседка няма свобода на съвестта и на мнението, за което вина има интелигенцията, която си е и продължава да си продава душата. Свободното интернет пространство, движението на хора и идеи, показват цялото безсмислие на статията на в. Нова Македония, която, по думите му, бие на жълта преса, независимо че идва от медиа с претенции за сериозна журналистика.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Македония е дала на България осем министри и двадесет дипломати, включително Димитър Благоев, Андрей Ляпчев и Никола Генадиев, а македонците са управлявали България

„Нова Македония“ (Македония): Македония е дала на България осем министри и двадесет дипломати, включително Димитър Благоев, Андрей Ляпчев и Никола Генадиев, а македонците са управлявали България

15 Юли 2019 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Божидар Татарчев (български лекар, масон, общественик и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (1870 (Ресен) -1940 (София) гг.– бел. ред.) отбелязва, че в България има 200 хиляди „македонци“, които ще се завърнат в страната си, ако имат по-добра администрация, и ще направят Македония прогресивна и богата. Според изследване на македонските братства, публикувано през 1918 г., македонската емиграция в България е политическа, т.е. македонците не се установяват в България, за да търсят по-добър живот и да се заселят трайно, а напускат Македония, за да запазят имотите си и да се върнат на техните места след освобождението на Македония от чуждата власт (чужда на България – бел. ред. ?), пише в пореден антибългарски материал вестник „Нова Македония“.
„Според Георги Трайчев (български просветен деец, фотограф и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация – роден 1869 г. в Прилеп,починал през 1943 година в София; след Балканската война е изгонен в България от сръбските власти след Междусъюзническата война – бел. ред.), Македония е дала на България : осем министри, 20 дипломати, 70 депутати, 10 митрополити, представители на македонския народ, 15 университетски преподаватели, около 100 учени писатели и публицисти, 35 художници, скулптори, оперни певци, актьори, 30 висши държавни служители, 150 майстори и постмодерни съдии и адвокати, около 100 висши административни служители, 80 видни лекари, медицински сестри и архитекти, 800 служители, включително осем генерала, 31 полковника, 56 подполковника. В българските училища имаше 1568 учители, 200 духовни лица и около 5 000 служители“, пише изданието.
Ежедневникът твърди още, че „македонците“ се проявили и като водачи на различните български политически партии, като обявява за такива „македонски“ дейци: Димитър Благоев, Петър Джидров (един от лидерите на широките социалисти), Илия Георгов (един от лидерите на Радикалната партия), Никола Генадиев (на Либералната партия) и Андрей Ляпчев (на Демократите).
„Голямото влияние на македонците в българската държава е забелязано и от други личности“, пише „Нова Македония“:
„А. Савински, бивш пълномощен министър на Русия, подчертава в своите мемопари: „Македонците са буйно, подвижно племе, много по-енергично и жизнено от българите и винаги са имали надмощие над тях“.
Редакцията е изкопала и още едно подобно мнение:
„Пиер Парини от миланския вестник "Ил-Пополо д'Италия" каза: "Македонците без съмнение са най-интелигентните и културни жители на Балканския полуостров. Може би те са и най-силните и героичните. Те образуват, както е известно, управляващата част в България“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 on: Гоце Делчев не трябва да разделя, смята от формацията „Обединени за Македония“

A1 on: Гоце Делчев не трябва да разделя, смята от формацията „Обединени за Македония“

10 Юли 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според македонската партия „Обединени за Македония“, фигурата на Гоце Делчев не бива да разделя Скопие и София, това съобщава македонската телевизия A1 on, от където публикуват съобщението на формацията.

„Горещо е лятото за Република Северна Македония и Република България. Комисията за исторически въпроси от двете страни дебатира за отделни личности и дати. „Обединени за Македония“ призовава за конструктивност, основаваща се на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Македония и България“, заявяват от формацията.

„Целта на договора е да се развива приятелството и сътрудничеството. Колко сме постигнали по тази точка? За всички революционери има архиви, документи и писма, написани и публикувани“, добавят от партията.

„Вместо постоянно да спорим за миналото, трябва да погледнем критично към съвремието и планираме бъдещето. Вместо да се концентрираме върху сегашните проекти и общото бъдеще, ние се фокусираме само и единствено върху миналото“, категорични са от „Обединени за Македония“.

„Нека погледнем обективно на един факт – в 21 век, двете столици се намират на разстояние само 240 километра, което се пропътува за четири часа с автомобил. Това улеснява така нужната комуникация. Нека се концентрираме върху междусъседските взаимоотношения и заедно да градим бъдещето за нашите младежи, икономика, инфраструктура, култура, а паралелно да текат дебатите, но подкрепени от факти“, пишат още от партията.

„Нека това е нашият приоритет. Да се осъзнаем, да комуникираме, да дружим и да се сближаваме. Да изградим мост. С изграждането на моста на приятелството, сами, по естествено път ще осъзнаем и истинското минало, незасенчено от пропагандата и псевдоисториците“, уверяват от формацията.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Гоце Делчев е българин, отишъл да се бие за свободата и автономията на Македония

Премиерът Бойко Борисов: Гоце Делчев е българин, отишъл да се бие за свободата и автономията на Македония

9 Юли 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Яхорина. Президентът Стево Пендаровски беше първият македонски политик, който обясни темата за фигурата на Гоце Делчев по най-правилния начин. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на въпрос за отношенията между България и Република Северна Македония пред журналисти след пленарната сесия на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „Гоце Делчев е българин, отишъл да се бие за свободата и автономията на Македония. Това, че е българин не прави подвига му към македонците по-незначителен, точно обратното. Фигурата на Гоце Делчев трябва да ни обединява. Това важи и за въстанията, и за ВМРО“, посочи той. Премиерът Бойко Борисов изрази надежда работата на Съвместната мултидисциплинарна комисия по Договора за добросъседство между България и Северна Македония да приключи бързо.
Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Гоце Делчев трябва да сближава, а не да разединява, смята Екатерина Захариева

„Макфакс“ (Македония): Гоце Делчев трябва да сближава, а не да разединява, смята Екатерина Захариева

7 Юли 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Гоце Делчев би трябвало не да разделя, а да обединява, това заяви българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева в интервю за местната телевизия „БТВ“, предава македонската информационна агенция “Макфакс“.

Попитана чий е Гоце Делчев – на България или на Северна Македония, министърът отговор, че той е общ.

„Имаме една история, както гласи и Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. Това, което иска да каже България с този договор, е истината – Гоце Делчев е българин, изтъкнат революционер, една от най-важните фигури и за тези, които са се борили за автономията на Македония. Не виждам защо толкова се караме за него, би трябвало тази личност да ни обединява, а не да ни разделя“, заяви Захариева.

Тя оцени положително отношенията с премиера Зоран Заев, като заяви, че е нужно да се извърви още голяма част от пътя към единството, като все пак отбеляза, че възможностите за това не са лоши.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Гоце Делчев трябва да ни обединява със Северна Македония, а не да ни разделя

Министър Екатерина Захариева: Гоце Делчев трябва да ни обединява със Северна Македония, а не да ни разделя

7 Юли 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. Гоце Делчев трябва да ни обединява със Северна Македония, а не да ни разделя. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Тази неделя“ по бВТ. „Гоце Делчев e общ. Имаме обща история. Точно това казва и договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. В този договор България иска да кажем истината“, отбеляза тя. „Гоце Делчев е българин, виден революционер, една от най-важните фигури и за тях, който се е борил за автономия на Македония и Одринска Тракия. Не виждам какво толкова се караме за него. Мисля, че тази личност трябва да ни обединява, а не да ни разделя“, уточни Захариева. „Изключително добри отношения имаме с премиера Заев и с външния министър Никола Димитров, но като че ли има още доста път да извървим за пълно доверие. Но знаците са много добри и началото не е лошо“, коментира тя.
Вицепремиерът уточни, че България тази година за първи път ще бъде член на Берлинския процес. „Целта на тази инициатива, създадена 2014 г., е да се върне фокусът от страна на Европейския съюз към Балканите, да се работи за свързаност между хората - транспортна, енергийна, дигитална, да се работи за помирение, много важен елемент от Берлинския процес“, добави външният ни министър.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Разбрали сме се със Зоран Заев комисиите по история бързо да приключат спорните неща

Премиерът Бойко Борисов: Разбрали сме се със Зоран Заев комисиите по история бързо да приключат спорните неща

5 Юли 2019 | 18:14 | Агенция "Фокус"
София. Разбрали сме се със Зоран Заев комисиите по история бързо да приключат спортните. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Познан, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали е оптимист, че през октомври ще започнат преговорите за влизането на Северна Македония в НАТО, Борисов заяви: „Ако историчарските комисии – българската и македонската, си свършат работата, България ще помага много“.
Премиерът заяви, че ако договорът за добросъседство между двете държави не беше подписан, нямаше да се случи и съпредседателството им за Берлинския процес. „Разбрали сме се с колегата Заев комисиите по история бързо да приключат спорните неща – и то така, както е правилно без да се изкривява историята, за да придвижим нещата напред. Нека да работят, лятото е за работа, а не за почивка“, заяви Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Неволна грешка или режисиран сценарий в Скопие? (ОБЗОР)

Неволна грешка или режисиран сценарий в Скопие? (ОБЗОР)

4 Юли 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Тонът между управляващи и опозиция в Скопие се изостри за пореден път, като този път има опасност и от намесването на България в спора. Причината е привидна грешка - в рамките на прием на американското посолство в Скопие, даден вечерта на трети юли по случай Денят на независимостта на САЩ, македонската певица Тамара Тодевска изпълни химна на югозападната ни съседка. Изпълнението й предизвика остри реакции, след като Тодевска пропусна частта от химна, в която се споменават имената на Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев и Питу Гули. Някои македонски организации свързаха случая с действащия спор между Скопие и София, засягащ фигурите на Делчев и други исторически фигури и тяхното отразяване в учебниците на Северна Македония. Последва извинение от страна на Тодевска, която поясни, че става въпрос за неволна грешка.

В своя публикация в социалната мрежа „Фейсбук“, певицата пише: „Позволете ми от цялото си сърце да се извиня за вчерашната грешка. Няма по-голяма чест за един артист да изпее националния химн и затова приех предложението на посолството на САЩ“.
„Няма думи, с които бих могла да опиша тъгата си заради пропуска, който направих по време на изпълнението си“, подчертава Тодевска, като пояснява още, че „в плен на емоцията и еуфорията, непреднамерено не изпях част от химна.“

Нейната позиция бе подкрепена от посолството на САЩ, от където заявиха, че имат „дълбока почит към традициите, историята, героите и бъдещето на нашия приятел, съюзник и партньор Македония. Разбираме, че грешки може да се случат непреднамерено в такива емоционални моменти, като благодарим на всички певци за прекрасните изпълнения“, добавиха още от посолството на своята официална страница в социалната мрежа „Туитър“.

Подобно мнение на нейното изрази и премиерът Зоран Заев. Но някои неправителствени организации обявиха, че става въпрос за режисиран сценарии, свързан с призивите за промяна на химна на Северна Македония, тъй като, както поясняват от обединената македонска диаспора, България настоява споменатите историческите личности да бъдат записани като българи в северномакедонските учебници по история. В спора се включи и опозиционната формация ВМРО-ДПМНЕ, която използва случая за да критикува политиките на правителството.

Редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ: Изпълнението на химна от страна на Тодевска е начин да се задоволят грешните политики на Заев

„Макфакс“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ: Изпълнението на химна от страна на Тодевска е начин да се задоволят грешните политики на Заев

4 Юли 2019 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Главната опозиционна формация в югозападната ни съседка също изрази позиция относно разразилия се скандал около противоречивото изпълнение на македонския химн от Тамара Тодевска. Според говорителя на партията Наум Стоилковски, ВМРО-ДПМНЕ осъжда изпълнението на химна, в което беше пропуснат пасаж, съдържащ имената на Гоце Делчев и други исторически фигури, съобщава частната македонска информационна агенция Макфакс.

Според опозиционната формация, изпълнението на Тодевска е начин да се задоволят грешните политики на премиера Зоран Заев, градени според партията, на цената на национални и държавни интереси.

Стоилковски подчерта, че „това е неприемливо и е пример какво може да се получи когато премиерът си играе с нашата история, чувства и национална идентичност“.
Партията изрази задоволството си, че певицата вече се е извинила за допуснатата грешка, но от опозиционната формация подчертаха, че „това, което е за осъждане, е атмосферата, създадена от страна на премиерът и властта“.

„Може и да става въпрос за грешка, но тази интерпретация на химна заслужава осъждане, особено в сегашната атмосфера, в която всички черти на идентичността са поставени под въпрос“, завърши Стоилковски.

Агенция "Фокус" припомня:
В рамките на прием на американското посолство в Скопие, даден вечерта на трети юли по случай Денят на независимостта на САЩ, македонската певица Тамара Тодевска изпълни химна на югозападната ни съседка. Изпълнението й предизвика остри реакции, след като Тодевска пропусна частта от химна, в която се споменават имената на Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев и Питу Гули. Някои македонски организации свързаха случая с действащия спор между Скопие и София, засягащ фигурите на Делчев и други исторически фигури и тяхното отразяване в учебниците на Северна Македония.
По-рано самата Тодевска, посолството на САЩ в Скопие и премиерът Заев обявиха последователно, че става въпрос за непреднамерене грешка.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Тамара Тодевска се извини, което показва, че наистина е станала грешка

Зоран Заев: Тамара Тодевска се извини, което показва, че наистина е станала грешка

4 Юли 2019 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев също изрази позиция относно противоречивото изпълнение на химна на Северна Македония от Тамара Тодевска. След като певицата пропусна да спомене в изпълнението си имената на Гоце Делчев и други исторически фигури, бяха отправени обвинения, че това е направено целенасочено, на фона на заседанията на общата българо-македонска историческа комисия.
След като самата Тодевска обясни, че става въпрос за непреднамерена грешка, премиерът Зоран Заев също изрази подобна позиция.

„Нашата звезда се извини във „Фейсбук“, както и американското посолство. Това е просто грешка“, заяви Заев, цитиран от македонското електронно издание МКД. Премиерът на югозападната ни съседка добави, че „химнът се пее навсякъде и всеки ден. Това потвърждава, че става въпрос за грешка“, завърши той.

Агенция "Фокус" припомня:
В рамките на прием на американското посолство в Скопие, даден вечерта на трети юли по случай Денят на независимостта на САЩ, македонската певица Тамара Тодевска изпълни химна на югозападната ни съседка. Изпълнението й предизвика остри реакции, след като Тодевска пропусна частта от химна, в която се споменават имената на Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев и Питу Гули. Някои македонски организации свързаха случая с действащия спор между Скопие и София, засягащ фигурите на Делчев и други исторически фигури и тяхното отразяване в учебниците на Северна Македония.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 вести“ (Македония): Скопие излезе с официално съобщение относно случая с Тодевска

„24 вести“ (Македония): Скопие излезе с официално съобщение относно случая с Тодевска

4 Юли 2019 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството в Скопие разпространи официално съобщение относно случая, засягащ певицата Тамара Тодевска, съобщава македонската медия “24 вести“. Според официалните власти в югозападната ни съседка, фактът, че докато изпълняваше националния химн, Тодевска пропусна частта, в която се говори за Гоце Делчев и други исторически фигури, е непреднамерена грешка.

Разпространеното съобщение гласи:
„Правителството честити националния празник на САЩ и американския народ. Хубавите празненства, които бяха организирани от американското посолство, са отлична възможност за изразяване на двустранно уважение и задълбочаване на сътрудничеството между народите на двете страни. Правителството получи известие от американското посолство и изпълнителката Тамара Тодевска, в което се говори за непреднамерена грешка при изпълнението на химна“. В позицията на Скопие се казва още, че правителството е получило „уверение от най-високо ниво, че македонските традиции и герои ще бъдат почитани“.

Агенция "Фокус" припомня:
В рамките на прием на американското посолство в Скопие, даден вечерта на трети юли по случай Денят на независимостта на САЩ, македонската певица Тамара Тодевска изпълни химна на югозападната ни съседка. Изпълнението й предизвика остри реакции, след като Тодевска пропусна частта от химна, в която се споменават имената на Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев и Питу Гули. Някои македонски организации свързаха случая с действащия спор между Скопие и София, засягащ фигурите на Делчев и други исторически фигури и тяхното отразяване в учебниците на Северна Македония.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Американското посолство в Скопие относно изпълнението на Тодевска: Непреднамерените грешки са нормални в емоционални моменти

Американското посолство в Скопие относно изпълнението на Тодевска: Непреднамерените грешки са нормални в емоционални моменти

4 Юли 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Посолството на САЩ в Скопие разпространи в социалните мрежи своята позиция относно предизвикалото остри реакции изпълнение на певицата Тамара Тодевска, случило се вечерта на трети юли, когато певицата, изпълняваща химна на югозападната ни съседка, пропусна частта, в която се споменават имената на Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев и Питу Гули, пише вестник "Нова Македония"

Според позицията на посолството, САЩ имат „дълбока почит към традициите, историята, героите и бъдещето на нашия приятел, съюзник и партньор Македония. Разбираме, че грешки може да се случат непреднамерено в такива емоционални моменти, като благодарим на всички певци за прекрасните изпълнения“, добавиха още от посолството на своята официална страница в социалната мрежа „Туитър“. По-рано, припомня вестникът, певицата също се извини за пропуска си, сочейки еуфорията като причина за грешката си.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“(Македония): Тамара Тодевска се извини: Не мога да опиша тъгата си, заради пропуска, който направих

„Макфакс“(Македония): Тамара Тодевска се извини: Не мога да опиша тъгата си, заради пропуска, който направих

4 Юли 2019 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Певицата Тамара Тодевска се извини в публикация в социалната мрежа „Фейсбук“, заради изпълнението на химна на Северна Македония, в което тя не спомена имената на Гоце Делчев и други исторически фигури, предава македонската информационна агенция Макфакс.
Агенцията припомня, че по време на приема в американското посолство в Скопие, провел се на трети юли вечерта, Тодевска изпълни химна на югозападната ни съседка, като пропусна частта, в която се споменават имената на Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев и Питу Гули.

В своята публикация певицата пише:
„Позволете ми от цялото си сърце да се извиня за вчерашната грешка. Няма по-голяма чест за един артист да изпее националния химн и затова приех предложението на посолството на САЩ“.

„Няма думи, с които бих могла да опиша тъгата си заради пропуска, който направих по време на изпълнението си“, подчертава Тодевска, като пояснява още, че „в плен на емоцията и еуфорията, непреднамерено не изпях част от химна.“ В края на съобщението си, певицата добавя „надявам се, че ще успеете да ми простите“.
Пропускът на певицата предизвика остри реакции сред някои македонски сдружения, като се чуха и призиви за извинение от страна на американското посолство в САЩ.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещата Димитров-Захариева: Съгласие с България за учебниците по история до края на годината

Срещата Димитров-Захариева: Съгласие с България за учебниците по история до края на годината

28 Юни 2019 | 23:11 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров и българският му колега Екатерина Захариева потвърдиха необходимостта историците от двете страни да ускорят работата си в съвместната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси, предава скопската електронна медия Expres.мк.
На срещата им в рамките на форума за Черноморското икономическо сътрудничество двамата събеседници се споразумяха, че до края на годината следва да се вземат решения по важни теми от "общата история", включително съдържанието на учебниците.
В качеството си на домакин на срещата Захариева потвърди подкрепата си за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз, но увери, че София ще следи стриктно изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество през целия процес на преговори.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Днес ще чуем какво е научил Никола Димитров от писмата на Гоце Делчев

„Република“ (Македония): Днес ще чуем какво е научил Никола Димитров от писмата на Гоце Делчев

28 Юни 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров, който от четвъртък е в България по покана на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, за да участва на срещата на върха на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, ще излезе с нови аргументи и знания в разговорите за Гоце Делчев, коментира опозиционното скопско електронно издание „Република“.
Медията припомня, че в участието си в предаване на местна телевизия, Димитров е заявил, че е чел оригинални писма на Гоце Делчев до Никола Малашевски и други негови съратници. „Република“ цитира думите на външния министър, че „визионерството на Гоце Делчев трябва да служи като мост с България“.
Изданието посочва, че от няколко седмици Димитров защитава българо-македонските отношения и припомня, че българския премиер Бойко Борисов, „опитвайки се да представи проблема гъвкаво, оцени, че Гоце Делчев всъщност е бил български Че Гевара, който се е жертвал за свободата на Македония“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Press 24 (Македония): След като чете писма на Гоце Делчев, Никола Димитров замина за София

Press 24 (Македония): След като чете писма на Гоце Делчев, Никола Димитров замина за София

28 Юни 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи Никола Димитров, по покана на българския външен министър Екатерина Захариева, ще вземе участие в 40-ия съвет на министрите на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество в София в петък, предава скопското електронно издание Press 24.
Според МВнР на срещата на Съвета на министрите на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество Република Северна Македония се очаква да стане равноправен член на тази организация.
Планирано е министър Димитров да разгледа предимствата и възможностите, които предлагат държавите-членки за участие в Организацията за черноморско икономическо сътрудничество чрез насърчаване на духа на приятелството и добросъседството, както и задълбочаване на взаимното уважение, доверие и сътрудничество, се казва в съобщението.
Външният министър бе гост в местно телевизионно предаване и заяви, че е чел оригинални писма от Гоце Делчев, изпратени то Никола Малешевски и други сбирки, за да се подготви за срещата и да има аргументи.
„По времето на нашия герой Гоце Делчев ние нямахме държава и той участваше в огромна основа на нашата държавност, в създаването на политическа нация, която е много близка до създаването на етническа идентификация. Миналия уикенд намерих един архив и прочетох оригинални писма от Гоце Делчев, които той е изпратил на Никола Малесевски и други другари. Той е бил невероятен мечтател и по онова време в "Конституцията на Гоце" той настоява за борба с така наречената тиранията, а не с османците. Неговата визия може да служи като мост с България“, каза ръководителят на македонската дипломация.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Деница Златева, БСП: Груба политическа грешка са лансираните от премиера нелепи сравнения между Гоце Делчев и Ернесто Че Гевара

Деница Златева, БСП: Груба политическа грешка са лансираните от премиера нелепи сравнения между Гоце Делчев и Ернесто Че Гевара

27 Юни 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
София. Оценяваме като груба политическа грешка лансираните от премиера Борисов нелепи сравнения между Гоце Делчев и Ернесто Че Гевара. Те поставят под въпрос българската позиция за обща история между България и Северна Македония до 1944 г., вредят на българския интерес и на практика обслужват чужда политика в момент на изострени противоречия с македонската страна. Това заявява зам.-председателят на БСП по международна дейност Деница Златева в своя позиция, изпратена от пресцентъра на партията. Според нея нито по своя характер, нито по своите цели борбите на тези две исторически личности могат да бъдат сравнявани и всякакви паралели между тях показват незнание и повърхностно отношение и към историята, и към настоящето. „Настояваме българското правителство да се съсредоточи върху изпълнението на Договора за добросъседство, сътрудничество и приятелство между България и Република Северна Македония, а министър-председателят да информира Народното събрание за резултатите от прилагането на Договора във връзка с две години от неговото подписване (01-08-2017 г.)“, заяви Деница Златева.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Никола Димитров пристига в България, ще обсъжда спора за Гоце Делчев

„Независен“ (Македония): Никола Димитров пристига в България, ще обсъжда спора за Гоце Делчев

27 Юни 2019 | 09:11 | Агенция "Фокус"
София/Скопие. Министърът на външните работи на югозападната ни съседка Никола Димитров смята, че Македония и България има важни общи цели и е уверен, че ще бъде намерен начин за взаимно приятелство и уважение при решаването на въпроси, свързани с Договора за добросъседство и Гоце Делчев например. Първият дипломат на Скопие бе категоричен, че подобни спорове не бива да застрашават съвместните цели на двете страни, отбелязва електронното издание на македонския вестник „Независен“.
„Убеден съм, че с България споделяме основните общи цели. Като съседи, които подписаха договор за приятелство, който засяга много деликатни и емоционални въпроси за двете страни по отношение на историята, аз съм убеден, че ще намерим начин чрез уважение към другите и приятелство да не застрашаваме тези важни цели“, подчерта Димитров в отговор на журналистически въпрос дали са реалистични заплахите от българска страна за блокиране на процеса за получаване на дата за преговори, ако не бъде постигнато споразумение за Гоце Делчев.
Той добави, че се надява да има възможност да обсъди въпроса в София, където ще присъства на среща на Черноморската инициатива.
„Убеден съм, че успехът на Македония по отношение на европейската интеграция е много важен за съседната и приятелска България“, заяви Димитров на пресконференция след среща с норвежкия външен министър Ине Ериксен Сорайде, която бе на посещение в Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Димитров: България и Македония ще намерят начин  чрез приятелство и уважение да решат въпроса за Гоце Делчев

Никола Димитров: България и Македония ще намерят начин чрез приятелство и уважение да решат въпроса за Гоце Делчев

26 Юни 2019 | 18:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. България и Македония ще намерят начин чрез приятелство и уважение да решат въпроса за Гоце Делчев, заяви македонският външен министър Никола Димитров. По въпроса доколко са реални заплахите на София да блокира започването на присъединителни преговори с ЕС през октомври, ако не бъде постигнат договор за Делчев, той изрази убеждение, че ще се намери общо решение. Димитров ще бъде в София в четвъртък, където ще присъства на конференция на черноморската инициатива и ще проведе разговори по темата, предава скопският телевизионен канал „1ТВ“.
„Убеден съм, че ще намерим начин чрез уважение към другите и приятелство да не застрашаваме тези важни цели. Убеден съм, че успехът на Македония по отношение на европейската интеграция е много важен за съседната и приятелска България и ние ще намерим начин не само да не бъде пречка, но и да бъдат промоутър, както миналата година в Съвета по общи въпроси и наскоро последният, който се проведе в Люксембург“, казва Димитров.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Очаквам България и Северна Македония да запазят добрите съседски взаимоотношения

Премиерът Бойко Борисов: Очаквам България и Северна Македония да запазят добрите съседски взаимоотношения

26 Юни 2019 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Пловдив. По време на Българското председателство на Съвета на ЕС сложихме най-сложната тема – опасна, трудна – европриобщаването на страните от Западните Балкани, надявам се колегите един ден ще оценят това“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си пред участниците в Пловдивския икономически форум, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът подчерта, че България даде рестарт на тази процедура и изрази надежда, че на предстоящата среща на страните от Берлинския процес в Познан ще бъде взето решение за съвместно домакинство догодина на Република Северна Македония и България. „Исторически ние сме се били с всички съседи, резултатът е, че регионът на Балканите е изостанал. Сега обърнахме нещата. Надявам се да преодолеем всички трудности“, каза още премиерът Борисов. Министър председателят посочи, че очаква България и Република Северна Македония да запазят добрите съседски взаимоотношения. „Имаме редкия шанс – тази територия, Балкани наречена - толкова пропита с кръв, колкото надали на друго място има, ние, всички, да направим един прекрасен бизнес климат‘, подчерта още премиерът Борисов.
Пред представителите на бизнес средите премиерът Борисов изтъкна стабилната икономическа среда у нас, като отбеляза, че България е привлекателна за чуждите инвеститори с ниските си данъци и добрите финансови показатели. „Изключителна добра данъчна среда. Четири пъти се е вдигнал износа ни в електронната промишленост. Два пъти повече – доходите, а доходите се вдигат с бизнеса, тези, които правят Брутния вътрешен продукт“, заяви още Бойко Борисов.
Премиерът Борисов припомни пред бизнеса, че правителството продължава да строи и ремонтира пътната инфраструктура страната. „Новите инвеститори гледат за колко време тировете стигат до границата и затова с финансовия министър Владислав Горанов разширяваме двойно КПП-то на Калотина, защото не може да се поеме трафикът“, посочи още министър-председателят в Пловдив. Той изброи важните за региона съвместни проекти, по които се работи - пристанища, магистралите, жп линиите, газопроводи, като отбеляза, че България продължава да се стреми към прогнозируема данъчна политика, намаляване на сивия сектор, квалифициране на работната ръка. Премиерът Борисов подчерта още, че правителството продължава да осигурява трайно инвестиции в образованието – двойно увеличение на учителските заплати, както и средства в образователната инфраструктура.
В Пловдив за втора поредна година представители на правителства, бизнеса и на неправителствения сектор от страната и Европа обсъждат предизвикателствата пред икономическия растеж и конкурентоспособността у нас и в Югоизточна Европа. Част от темите са свързани с перспективите през Западните Балкани, очакванията от новия Европейски парламент и новата Европейска комисия, демографски и здравни проблеми, пътната карта на България към ЕРМ II, привличането на чужди инвестиции, енергийната и цифрова политика на ЕС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Вместо да ни обединяват, герои като Гоце Делчев ни разединяват

Премиерът Бойко Борисов: Вместо да ни обединяват, герои като Гоце Делчев ни разединяват

26 Юни 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Вместо да ни обединяват, герои като Гоце Делчев ни разединяват. Това каза при откриването на втория Пловдивски икономически форум премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив.
"Нашият герой Гоце Делчев стана повод за коментари във всички посоки. Това е герой, вложил всичко за свободата на Македония. По същият начин Че Гевара, аржентинец, се бие за Куба и загива в трета страна. Вместо да ни обединяват, тези герои всяват ябълката на раздора", каза Борисов. Той посочи, че Балканите имат компетентни политици с разум и опит и изрази надежда, че всички тези трудности ще бъдат преодолени.
Втория пловдивски икономически форум се провежда в хотел „Империал“ в града на 26 и 27 юни, като над 55 международни експерти са потвърдили участието си в тематичните панели. Сред темите, които ще се обсъждат на двудневното събитие, ще бъдат европейската перспектива пред Западните Балкани, очакванията от новия Европейски парламент и новата Еврокомисия, демографските и здравни проблеми, пътната карта на България към "чакалнята" на Еврозоната - ЕРМ II, привличането на чужди инвестиции, енергийната и цифрова политика на ЕС и много други.
Пловдивският икономически форум се организира от Делфийски икономически форум със седалище Атина и от Центъра за либерални стратегии.
Тони Михайлов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Ангел Джамбазки: С изказването за Гоце Делчев президентът Стево Пендаровски направи добра стъпка

Евродепутатът Ангел Джамбазки: С изказването за Гоце Делчев президентът Стево Пендаровски направи добра стъпка

24 Юни 2019 | 09:31 | Агенция "Фокус"
София. Като добра стъпка на фона на "50 години насъскван яростен антибългаризъм". Така евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки коментира в студиото на "Сутрешен блок" по БНТ изказването на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, че Гоце Делчев се е определял като българин. За изказването на Пендаровски, че Гоце Делчев се е определял като българин и се е борил за самостоятелна автономна Македония, Джамбазки каза: "Най-сетне правилен прочит в първата част на цитата на историческите факти. Когато говорим за история, особено на Балканите, има един меродавен източник и това са историческите извори". Според него няма никакво съмнение, че Георги Николов Делчев (Гоце Делчев) се е самоопределял като българин. Относно думите на Пендаровски зам.-председателят на ВМРО допълни още:
"Това е голям пробив. След години на фалшификация, след години на фалшифицирана кражба на българската история, безобразни злоупотреби, в момента президентът на братската ни Македония казва, че това е историческият факт - Гоце Делчев е българин. Изречението, че Гоце Делчев се е борил за самостоятелна Македония за Джамбазки е "абсолютно невярно", заяви той. По думите му документите на македонските организации, в това число на ТМОРО и ВМОРО, ясно показват, че борбата за автономност на Македония е била първа стъпка към последващо съединение, следвайки модела между Княжество България и Източна Румелия. "Оттук нататък евентуалните преговори за членство на Македония в Европейския съюз минават през демонтиране на фалшивата надстройка на македонската държавност. За нас няма съмнение - понятието "македонска нация" има своя рождена дата - 2 август 1944 година в манастира "Прохор Пчински". Оттам нататък тя е наложена с националното предателство на част от ръководителите в София след 1944 година", каза още той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.