НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

EurActiv: Вишеградската четворка си приписа победа при преговорите за висшите постове на ЕС

EurActiv: Вишеградската четворка си приписа победа при преговорите за висшите постове на ЕС

4 Юли 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на Вишеградската четворка (Чешката република, Унгария, Полша и Словакия), се завърнаха ликуващо в родните си държави, след като успешно блокираха избора на своя върховен противник Франс Тимерманс за председател на ЕК, коментира електронният портал EurActiv.
Според публикувания материал, четирите държави са успели да покажат единство по време на преговорите, засягащи избори на нов председател на ЕК и други висши ръководни постове на ЕС. В същото време, наред с този успех, изданието отбелязва, че те не успяха да спечелят нито една от ключовите позиции в европейската власт.

„С общи усилия, Вишеградската четворка отново демонстрира своята нарастваща сила и влияние що се отнася до посоката на развитие на ЕС“, заяви Золтан Ковач, говорител на унгарския премиер Виктор Орбан.

Главният аргумент против Тимерманс, отправен от четирите държави, бе че той „не разбира“ Централна Европа. Според министър-председателят на Чешката република Андей Бабиш, „ние искаме някой, който да разбира нашия регион, който няма негативно отношение спрямо този регион. Сега сме доволни“, завърши Бабиш.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Неудобната истина за Урсула фон дер Лайен

Politico: Неудобната истина за Урсула фон дер Лайен

4 Юли 2019 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Новината, че германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, наричана "вундерфрау" може да стане новият председател на Европейската комисия, развълнува европейските столици. „Най-накрая поне една добра новина,“ е общото настроение в Общността, отбелязват в европейската редакция на изданието Politico.
На пръв поглед тази учтива 60-годишна дама с ранг на бепрекъснато усмихнат министър е идеална за тази позиция. Тя има необходимия опит, политическо потекло и лични качества, позволяващи й да поеме този най-ключов пост ЕС. И все пак възниква натрапчивият въпрос: не е ли твърде добра за него?
В столицата на Германия отговорът на този въпрос е недвусмислен.
"Фон дер Лайен е най-слабият ни министър. Очевидно това е достатъчно, за да стане председател на Европейската комисия”, заяви възмутено бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц в социалната мрежа "Туитър".
Шулц е социалдемократ, но неговата гледна точка за работата на министъра се споделя от много съпартийци на фон дер Лейен в ХДС, въпреки че мнозинството отказва да я критикува открито. Вместо това те посочват състоянието на германската армия.
"Състоянието на Бундесвера е катастрофално", написа миналата седмица преди номинирането на Фон дер Лейен Руперт Шолц, който служи като министър на отбраната при Хелмут Кол. "Отбранителната способност на Федерална Република Германия страда, а това е пълна безотговорност". Както приятелите, така и враговете единодушно определят като провал работата на Урсула фон дер Лайен на поста министър на отбраната на Германия, която тя заема от 2014 г. насам. "Има недостиг на персонал, недостатъчно военно оборудване и често един дефицит води до друг", коментира социалдемократът Ханс-Петър Бартелс, който отговаря за контрола на Бундесвера в доклад, публикуван в края на януари. "Войските далеч не са напълно оборудвани", констатира политикът.
Но проблемите са не само с боеспособността на германската армия. Министерството е заплашено от разследване по подозрение за незаконно наемане на външни консултанти, включително Accenture и McKinsey.
В Бундестага понастоящем се провеждат изслушвания по този случай и има твърдения, че апаратът Фон дер Лайен действа при заобикаляне на правилата за обществените поръчки, като дава на фирмите договори на стойност милиони евро. През последните дни тези изслушвания станаха драматични, тъй като ключови свидетели в своите показания потвърдиха подозренията за системна корупция в министерството.
Фон дер Лайен бе критикуван и за това, че се е съгласила да ремонтира тримачтовия тренировъчен кораб на германския флот Gorh Fock. Ремонтът на този кораб, пуснат на вода през 1958 г., завърши с 10 пъти по-висока от първоначално обявената цена.
Фон дер Лайен признава, че е допуснала грешки в работата си, но пренебрегва непрестанните искания на опозицията да подаде оставка. Тя има малко приятели в Берлин, но тези, които има, са много важни. Тя е близо до влиятелния председател на германския парламент Волфганг Шойбле. Двамата се срещаха повече от 10 години на закуска всяка седмица, и тази традиция завършва едва тогава, когато Шойбле стана председател на Бундестага.
Но най-важният й съюзник е Ангела Меркел, на която Фон дер Лайен е безусловно вярна. Меркел й отговаря, като я остави на поста министър на отбранатта, въпреки многото проблеми в министерството. Тя също така подкрепи кандидатурата й за поста на председател на Европейската комисия.
Фон дер Лайен никога не е работила в ЕС, но Брюксел не е чужд град за нея, защото прекара почти цялото си детство там. Нейният баща Ернст Албрехт работи в Европейската общност за въглища и стомана и в Европейската икономическа общност, които са предшественици на ЕС, след което се връща в Германия, като решава да се ангажира с регионалната политика. През 1976 г. той става министър-председател на федералната провинция Долна Саксония и заема този пост до 1990 г. (тази година той губи от Герхард Шрьодер, който по-късно става канцлер на Германия).
Въпреки че фон дер Лайен е родена в семейството на политик, тя започва своята политическа кариера доста късно. Първоначално получава медицинско образование, пише дисертация, живее няколко години в САЩ със семейството си и едва тогава решава, че е време да продължи политическата си кариера в Германия.
Изкачвайки се по партийната стълбица в Долна Саксония, през 2005 г. Фон дер Лайен влезе в първия кабинет на Меркел, ръководейки Министерството за семейни въпроси, възрастни граждани, жени и младежи. През 2009 г. тя става министър на труда във втория кабинет на Меркел, а през 2014 г. оглавява Министерството на отбраната, като става първата жена на този пост.
Бързият политически прогрес на Фон дер Лайен даде основание да се предположи, че някой ден тя може да заеме мястото на Меркел. Но като министър тя не успя да възстанови реда в германската армия и това унищожи всички надежди, че ще стане канцлер.
Налагането на ред в Бундесвера е невъзможно трудна задача, тъй като след края на Студената война тя страда от сериозна липса на ресурси. За многобройните проблеми на въоръжените сили, Фон дер Лайен обвинява предшествениците си. Но тя е начело на Министерството на отбраната за пета година и вече не може да сочи с пръст други.
Най-големият провал на Фон дер Лайен е, че тя не успява да спечели симпатиите на офицерски корпус и персонала. За жената, която командва мъжете, не беше лесно от самото начало. Но бивши и настоящи министри казват, че нейният стил на управление е сух, сдържан и отбранителен. В министерството тя се обгради с малка група помощници, които строго контролират потока от информация. М
През 2017 г. тя обиди много войници, като заяви, че след идентифицирането на десни екстремисти в армията, Бундесверът "страда от слабо ръководство на различни нива". След това тя се сблъска с критика, че е по-заинтересована от собствения си образ, отколкото от оказване на помощ на войските.
Ако е така, тя трябва да се притеснява много. През 2015 г., много преди скандала с обществените поръчки, Фон дер Лайен бе обвинена в плагиатство при писането на медицинска си дисертация. Няколко години по-рано, поради подобни обвинения, един от нейните предшественици като министър на отбраната, Карл Теодор Зу Гутенберг, беше принуден да подаде оставка. През 2013 г. друг довереник на Меркел, Анете Шаван, трябваше да напусне поста министър на образованието, след като около дисертацията й се появиха доказателства за плагиатство.
Фон дер Лайен има късмет. Университетската комисия потвърди, че не е посочила правилно източниците в дисертацията си, но е заключила, че това са непреднамерени пропуски, които не омаловажават стойността на нейната работа.
Фон дер Лайен е приятен събеседник и любимец на германските ток-шоута. Но постоянната миризма на скандал около нея отслабва рейтинга й сред избирателите. Някога един от най-популярните германски политици, миналата година тя дори не е влязла в първата десетка на любимците на гражданите.
Поради тази причина партията на Фон дер Лайен с удоволствие ще я изпратят в Брюксел. Но има и друга причина. С напускането й на кабинета на Меркел ще се появи важна вакантна позиция. Ако всичко върви по план, канцлерът ще предаде този пост на своя наследник Анегрет Крамп-Каренбауер, който оглави ХДС през декември. Това ше й даде чудесна възможност да се докаже на важна позиция.
Друг въпрос е какво ще получи Европа от това.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: „Европа е жена“: Брюксел 	избра Урсула фон дер Лайен за първата жена председател на ЕК

The Times: „Европа е жена“: Брюксел избра Урсула фон дер Лайен за първата жена председател на ЕК

3 Юли 2019 | 22:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Близък съюзник на германския канцлер Ангела Меркел и поддръжник на създаването на „европейска армия“ ще бъде следващият председател на Европейската комисия, пише авторитетното британско издание The Times.
Европейските лидери се съгласиха във вторник, че 60-годишната Фон дер Лайен, министър на отбраната на Германия, ще замени Жан-Клод Юнкер, когато завърши неговият мандат през есента.
Изданието отбелязва, че консенсусът за това кой да заеме четирите най-важни поста в Съюза е постигнат след четири напрегнати срещи на върха, включително продължила цяла нощ мъчителна сесия в неделя.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди Великобритания, че промените няма да доведат до концесии за Брекзит. „Абсолютно съм сигурен, че новите лидери на нашите институции ще бъде толкова последователни, колкото сме ние днес, когато говорим за споразумението за оттегляне и готовността ни да объждаме допълнително бъдещите ни отношения“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Не е изключено социалистите в Европарламента да блокират гласуването на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК

Сергей Станишев, ПЕС: Не е изключено социалистите в Европарламента да блокират гласуването на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК

3 Юли 2019 | 18:36 | Агенция "Фокус"
София. Не е изключено социалистите в Европарламента да блокират гласуването на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Той допълни, че дали това ще се случи, е все още рано да се каже, но уточни, че още по време на преговорите е отправил препоръка към колегите си премиери социалисти, че ако съгласуваният пакет не е в интерес на политическите цели на европейските социалисти - да не се приема. Той препотвърди подкрепата си и тази на групата към водещия кандидат на левицата за председател на ЕК – Франс Тимерманс, който, по думите му, единствен е имал ясна визия за промени, за работа в Комисията и за приоритети. Сергей Станишев обясни, че в този си вид пакетът от номинации за лидери на ЕС създава проблеми от гледна точка на доверието на гражданите към блока, както и по въпроса за подкрепа на кандидатурата за председател на ЕК. „Първият проблем е за доверието на гражданите и отношението към институциите, защото те не разбират, какво точно се решава, защо и как и не виждат принципност и последователност. Вторият проблем е вече въпросът за подкрепа на кандидатура за президент на ЕК, тъй като както нямаме никаква представа и информация за вижданията на тази кандидатура, за нейното разбиране за Европа, за политическите приоритети. И мога да ви кажа, че за Групата на социалистите въпросът изобщо не е решен. Ако ние не видим промяна в политиките от това, което досега прави ЕНП, автоматичност в подкрепата не може да има“, каза президентът на ПЕС. Сергей Станишев допълни, че след като вече 20 години е начело на ЕК, ЕНП носи голяма отговорност за разочарованието, което съществува в Европа. Той обясни, че ако номинацията за председател на ЕК не се гласува, това ще бъде в рамките на правилата на ЕС, защото Съветът има правомощието да предлага кандидат, а ЕП има правомощието да утвърждава или да не утвърждава предложения кандидат.

Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Отказах се от поста председател на ЕП, защото не исках да правя социалистите заложници

Сергей Станишев, ПЕС: Отказах се от поста председател на ЕП, защото не исках да правя социалистите заложници

3 Юли 2019 | 16:59 | Агенция "Фокус"
София. Отказах се от поста председател на ЕП, защото не исках да правя заложници социалистите. Това каза президентът на ПЕС Сергей Станишев в предаването „Плюс - минус“ по Нова телевизия. „Аз съм благодарен на премиерите социалисти, които поставиха моето име за обсъждане, доколкото знам са постигнали много широка подкрепа в Европейския съвет, за което бях информиран“, посочи той. „За мен има други съображения и те са политически, и ангажиментите към моето политическо семейство“ добави Станишев. „Това, че бях предложен за президент на Европейския парламент е голяма чест и оценка на работата и ролята, която ПЕС играеше в последната година, и в битката за ЕК за Франс Тимерманс. Това беше един жест на подкрепа и отношение“, уточни Сергей Станишев. По думите му за него е по-важно какви ще са последиците от избраните кандидати. Според него балансът е много труден. „Това, което се постигна, обслужва единствено Виктор Орбан. Той е може би единственият доволен човек от ЕС от този резултат. Много сериозно напрежение има в социалистическото семейство и моят ангажимент е да запазим единството. Аз помолих лидера на нашата група, моето име да не бъде обсъждано за тази позиция по една единствена причина. Ако социалистите издигаме президента на своето семейство за президент на парламента, това означава, че приемаме тази сделка. Не искам нашата група да бъде обвързана с тази позиция, защото имаме твърде много въпроси към кандидата за президент на ЕК, за политиките, които ще провежда. Тя е абсолютно непозната за парламента“, заяви той. “Не исках да правя заложници нашата група, затова се оттеглих и помолих да не бъда номиниран за тази позиция. Това щеше да бъде личен успех, но можеше да създаде проблеми в поведението на нашата група“, поясни Сергей Станишев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Давид Сасоли е избран за председател на Европейския парламент

ЕП: Давид Сасоли е избран за председател на Европейския парламент

3 Юли 2019 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Евродепутатите избраха Давид Сасоли (Социалисти и демократи, Италия) за председател на Европейския парламент в сряда следобед с 345 гласа от 667 валидни бюлетини, във втори тур, информира Пресслужбата на Европейския парламент
Давид Сасоли е роден във Флоренция на 30 май 1956. Като италиански евродепутат от 2009 г. насам, той беше избран от листата на Демократичната партия в Централна Италия през май 2019 г. за трети мандат. Той ще ръководи Парламента до януари 2022 г.

В краткото си обръщение към Европейския парламент в Страсбург непосредствено след гласуването, председателят Сасоли благодари на евродепутатите за оказаното му доверие. Отбеляза, че „през последните месеци, прекалено много хора подклаждаха разделение и конфликти, които считахме за тъжен спомен от миналото ни. Вместо това, гражданите показаха, че още вярват в този невероятен проект - единствения, който предлага решения на глобалните предизвикателства пред нас“.

„Трябва да имаме силата да възобновим процеса на интеграция, да променим ЕС, така че да можем да отговорим по-силно на нуждите на нашите граждани и да дадем истински решения на техните опасения, на нарастващото им чувство на обърканост“.

Давид Сасоли също подчерта приоритетите на Парламента през следващите няколко години, „Свидетели сме на важни трансформации: младежката безработица, миграцията, климатичните изменения, дигиталната революция, новият световен баланс са само някои от тях, които се нуждаят от нови идеи и смелост“.

Резултати:

Давид Сасоли бе избран при втори кръг от гласуване. Резултатът от гласуването е както следва:

1-и тур
Упражнили правото си на вот: 735
Празни или невалидни бюлетини: 73
Валидни бюлетини: 662
Абсолютно мнозинство от подадените гласове: 332
Резултати: неокончателни
Ска Келер (Зелените/ЕСА, Германия) 133
Сира Рего (Европейска обединена левица, Испания) 42
Давид Сасоли (С&Д, Италия) 325
Ян Захрадил (ЕКР, Чехия) 162

2-и тур
Упражнили правото си на вот: 704
Празни или невалидни бюлетини: 37
Валидни бюлетини: 667
Абсолютно мнозинство от подадените гласове: 334
Резултати: Давид Сасоли е избран за председател
Ска Келер (Зелените/ЕСА, Германия) 119 (-14)
Сира Рего (Европейска обединена левица, Испания) 43 (+1)
Давид Сасоли (С&Д, Италия) 345 (+20)
Ян Захрадил (ЕКР, Чехия) 160 (-2)


Правила за провеждане на избори

Според член 15, кандидатурите за председател могат да бъдат издигнати от политическите групи или от група от най-малко 1/20 от членове на ЕП, т.е. 38 евродепутати („ниският праг“ е въведен от ревизирания Правилник за дейността). Гласуването е тайно. За да бъде избран, кандидатът трябва да е събрал абсолютно мнозинство от валидно подадените гласове, т.е. 50 % плюс един (член 16). Празните или невалидните бюлетини не се броят при изчисляване на необходимото мнозинство.
Ако на първия тур не бъде избран кандидат, същите или нови кандидатури могат да бъдат издигнати за втори тур за гласуване при същите условия. Може да се проведе и трети тур, ако е необходимо, отново при същите условия. Ако нито един кандидат не бъде избран при третото гласуване, двамата кандидати, получили най-много гласове при това гласуване, участват в четвърто гласуване, при което печели кандидатът, получил по-голям брой гласове.

Следващи стъпки

Евродепутатите ще гласуват за заместник-председатели в сряда следобед и за квестори в четвъртък сутринта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Давид-Мария Сасоли – биографична справка (Агенция „Фокус“)

Давид-Мария Сасоли – биографична справка (Агенция „Фокус“)

3 Юли 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Давид-Мария Сасоли е роден на 30 май 1956 година във Флоренция. Той е журналист по професия,а в политиката влиза през 2009 година, когато се кандидатира за евродепутат от Демократическата партия в Централна Италия. След като е избран той става лидер на групата на италианските демократи в Европейския парламент. През 2013 година се кандидатира за кмет на Рим, но не е избран. На европейските избори през 2014 година той е преизбран за член на Европейския парламент и на 1 юли същата година е избран за заместник-председател на европейския законодателен орган. На европейските избори през 2019 година е преизбран за трети мандат за евродепутат и на първата сесия на Европарламента в новия му състав е избран за негов председател, като член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Той наследява на поста друг италианец – Антонио Таяни и е общо седмият италианец избиран на този висок пост.
Сасоли е женен и има две деца.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Давид-Мария Сасоли е избран за председател на Европейския парламент

POLITICO: Давид-Мария Сасоли е избран за председател на Европейския парламент

3 Юли 2019 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Италианският евродепутат Давид-Мария Сасоли бе избран за председател на Европейския парламент в сряда, благодарение на препоръка на лидерите на ЕС да поставят социалист начело на европейските парламентаристи, пише авторитетното издание POLITICO.
Сасоли спечели 345 гласа във втория тур на гласуване. Ян Захрадил спечели 160 гласа, а Ска Келер 119.
Той трябва да служи за две и половина години - половината от парламентарния мандат - преди да предаде щафетата на член на дясноцентристката Европейска народна партия за останалата част от мандата.
В изказването си пред евродепутатите преди гласуването Сасоли, който като бивш телевизионен журналист е широко известен в Италия, но не е добре познат извън страната, заяви, че е решил да се кандидатира, защото "Европа ще бъде по-силна само с парламент, който играе по-важна роля. "
Парламентът предстои да избере 14 вицепрезиденти в сряда и пет квестори (които се грижат за финансови и административни въпроси) в четвъртък.
Възходът на Сасоли към властта е неочакван. Във вторник лидерите на ЕС представиха идеята на Сергей Станишев, българин и президент на Партията на европейските социалисти, да поеме председателството на Парламента. Станишев би помогнал за осигуряването на баланс в Източна Европа за най-високите постове в ЕС - първите четири от които бяха уредени във вторник.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Номинацията на Урсула фон дер Лайен предизвика разногласия в управляващата коалиция в Германия

AFP: Номинацията на Урсула фон дер Лайен предизвика разногласия в управляващата коалиция в Германия

3 Юли 2019 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Берлин. Номинирането на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен за нов ръководител на Европейската комисия предизвика ново напрежение в крехката коалиция на канцлера Ангела Меркел, предава AFP.
Докато родената в Брюксел, владееща няколко езика и ветеран в политиката получи одобрението на 28-те европейски лидери, у дома, нейното име като наследник на Жан-Клод Юнкер беше посрещнато с възмущение.
Минути след като лидерите на ЕС обявиха сделката си за ръководните постове на блока, младшият коалиционен партньор на Меркел, лявоцентристката Социалдемократическа партия (ГСДП), отхвърли сделката между лидерите на ЕС.
Тримата временни лидери на ГСДП заявиха, че Фон дер Лайен "никога не се е явявала на европейски избори за ЕС и следователно номинирането й не е убедително."
Избирането й като председател на Европейската комисия ще бъде "абсурдна" подигравка на опита за демократизация на ЕС.
Маркус Зьодер, лидерът на баварските съюзници на Меркел от Християнсоциалния съюз (ХСС), също нарече изборът й „несправедлив“.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев се е отказал от номинацията за председател на Европейския парламент

Сергей Станишев се е отказал от номинацията за председател на Европейския парламент

3 Юли 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
София. Сергей Станишев се е отказал от номинацията му за председател на Европейския парламент. Това става ясно от заявление на лидер на ПЕС Сергей Станишев. „За мен е голяма чест, че Европейският съвет е разглеждал (и постигнал широко съгласие за) моята кандидатура за председател на Европейския парламент. Това е признание за моите политически позиции и поведение през годините и оценка на моята категорична европейска ангажираност. Благодаря на премиерите и на европейските лидери за инициативата и номинацията“, отбелязва в нея Станишев. Той посочва, че за него водещият политически ангажимент е бил и остава този към политическото семейство на социалистите като президент на ПЕС. „Не мога да не скрия моето разочарование, че голямата промяна в Европа, която можеше да се постигне с Франс Тимерманс начело на ЕК, се отлага. Това породи недоволство и в Групата на социалистите и демократите в ЕП по отношение на постигнатия в Брюксел пакет, както и сред повечето евродепутати. Отстъплението от принципа за Общия кандидат, отстояван вече в два избора, ще разочарова и отдалечи европейските граждани. Логичен е въпросът защо издигаме кандидати и участваме в кампании, щом накрая някой друг взема решенията“, пише още Станишев.
„Позицията председател на ЕП е една от 5-те ключови за ЕС. Тя би била чест за мен и висок престиж за страната ми. Но кандидатурата ми като президент на ПЕС е обвързваща за политическото семейство и парламентарната група по отношение на постигнатия пакет. Моето участие в състезанието щеше да послужи като печат на взетите решения. Ето защо вчера се обърнах към председателя на групата на социалистите Ираче Гарсия, да не разглеждат моята номинация за президент на Европейския парламент“, заявява Станишев.
Той посочва, че за него на първо място винаги са били и остават интересите и единството на Социалистическото семейство и Голямата промяна в ЕС. „Отстояването на Социална и справедлива Европа изисква друга моя роля - тази на лидер на европейската левица, която да превърне нашата битка в реални политики - вече имаме повече премиери в Съвета, втори сме в ЕП, а лявата вълна на Стария континент ще укрепи и позициите на партиите ни в отделните държави-членки. А тази битка далеч не е приключила. Бих казал, че тя сега започва“, пише още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Витанов, БСП: Председателят на S&D издигна друга кандидатура, не на Сергей Станишев

Петър Витанов, БСП: Председателят на S&D издигна друга кандидатура, не на Сергей Станишев

3 Юли 2019 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. "С името на Сергей Станишев за кандидат за председател на ЕП се спекулираше, тъй като неговата кандидатура не беше обсъдена на заседанието на групата на европейските социалисти. Председателят на групата на S&D издигна друга кандидатура, която широко бе обсъдена. Всяко име, което беше замесено за постове, изгуби своите шансове, включително и за поста председател на ЕП." Това каза пред БНТ евродепутатът от БСП и водач на групата на българските евросоциалисти в ЕП Петър Витанов от Страсбург, съобщиха от пресцентъра на партията. Той обясни, че групата на социалистите остро е възразила срещу сделката с имена за постовете на върха на ЕС.
"Групата ни е силно неудовлетворена от тази пакетна сделка. Моето лично мнение е също на тази позиция. Съзирам германо - френско съглашение в ущърб на останалите държави, особено срещу тези от Източна Европа. ЕП беше превърнат в придатък, който да легитимира решенията на Съвета", заяви от Страсбург Петър Витанов. Той добави, че не бива да се забравя, че ЕП е най-легитимният европейски орган, който се избира пряко от всички европейски граждани. "Що се отнася до поста председател на ЕП, ние, от групата на Европейските социалисти и демократи, няма как да не подкрепим наш представител. Това съвсем не означава, че се съгласяваме с останалите предложени имена на високите позиции", поясни Петър Витанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Манфред Вебер ще остане лидер на консерваторите в ЕП

Politico: Манфред Вебер ще остане лидер на консерваторите в ЕП

3 Юли 2019 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Манфред Вебер оттегли кандидатурата си за поста председател на Европейската комисия, но ще остане лидер на консерваторите в Европейския парламент, съобщава изданието Politico в европейската си редакция.
"Ще продължа да се боря за демократична Европа. За мен е чест да поема тази задача за ЕНП и Европа", заяви Вебер на среща на групата на ЕНП във вторник, според изявлението на неговия говорител Кристиан Хюгел.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че лидерите на ЕС са номинирали германския министър на отбраната Урсула фон дер Лейен за председател на ЕК. Предстои номинацията й да бъде потвърдена от Европейския парламент.
Членовете на ЕНП избраха Вебер за водещ кандидат миналата година и след като спечелиха най-много места на европейските избори миналия месец, той трябваше да поеме ключовия пост в изпълнителния орган на Общността. Но германският политик не спечели подкрепата на достатъчно лидери в Европейския съвет, който избира председателя на ЕК.
Според мнозина от тях Вебер не разполага с достатъчно опит за поста. По време на срещата председателят на ЕНП Джозеф Даул благодари на Вебер за "добрата работа". Няколко представители на ЕНП обявиха, че Вебер че ще продължи да бъде лидер на групата на консерваторите в ЕП.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Манфред Вебер оттегли кандидатурата си за водещ кандидат на ЕНП

POLITICO: Манфред Вебер оттегли кандидатурата си за водещ кандидат на ЕНП

3 Юли 2019 | 05:02 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Манфред Вебер оттегли кандидатурата си за водещ кандидат на ЕНП, информира POLITICO
След като призна, че е загубил, Манфред Вебер заяви на среща на групата си от ЕНП, че „Макрон и Орбан са убили процеса на "водещ кандидат", според двама участници в срещата в Страсбург. Той обяви, че ще остане лидер на групата на ЕНП. Президентът на ЕНП Джоузеф Даул благодари на Вебер за „добра работа“.
Вебер ще даде брифинг за журналистите в 20:00 часа в Страсбург (21:00 часа българско време).
Европейският съвет възобнови своята работа.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Урсула фон дер Лайен – биографична справка (Агенция „Фокус“)

Урсула фон дер Лайен – биографична справка (Агенция „Фокус“)

3 Юли 2019 | 00:53 | Агенция "Фокус"
Урсула фон дер Лайен, кандидат за председател на Европейската комисия, е родена на 8 октомври 1958 г. в Брюксел е немски политик, министър на отбраната от 2013 г. Член на Християндемократическия съюз (ХДС), тя е първата жена в германската история, която заема длъжността. Фон дер Лейен преди това е бил министър на труда и социалните въпроси от 2009 до 2013 г. и министър по въпросите на семейството и младежта от 2005 до 2009 г.
Родена и израснала в Брюксел, тя е лекар по професия. Тя е единственият министър, който е служил непрекъснато в кабинета на Ангела Меркел, откакто тя встъпи в длъжност през 2005 г.
През 1971 г. семейството се премества в Хановер, Баща й е премиер на Долна Саксония от 1976 до 1990 година.Завършила е медицина в Хановер.
От 1988 г. до 1992 г. работи като асистент-лекар в женската клиника на Медицинското училище в Хановер.
От 1998 г. до 2002 г. става преподавател в Катедрата по епидемиология, социална медицина и изследване на здравната система в Медицинското училище в Хановер, където през 2001 г. получава магистърска степен по обществено здраве.
Урсула фон дер Лайен е потомък на барон Лудвиг Кноп, търговец на памук от Бремен и един от най-успешните предприемачи от Руската империя от 19-ти век.
Тя е омъжена за Хейко фон дер Лайен, професор по медицина, главен изпълнителен директор на компания за медицинско инженерство от семейството на Фон дер Лейен аристократично семейство, индустриалци.. Те имат седем деца. Семейството на Фон дер Лайен са лютерани, членове на Евангелската църква на Германия.
Урсула фон дер Лайен е избрана за член на парламента на Долна Саксония на държавните избори през 2003 г., а от 2003 г. до 2005 г. тя е била министър в правителството на провинция Долна Саксония, отговарящ за социалните въпроси, жените , семейството и здравето.
От 2005 до 2009 година тя е федерален министър по въпросите на семейството и младежта , от 2009 до 2013 година тя е федерален министър на труда и социалните дела. От 2013 година тя е федерален министър на отбраната и е първата жена заемала този пост в Германия.
Тя се застъпва за майчинството и грижите за децата, за задължителна квота за жени в бордовете на компаниите в Германия.
Тя е привърженик на по-твърд подход в отбранителната политика и се застъпва за подкрепата на НАТО за балтийските страни след анексирането на Крим от Русия през 2014 година.
Фон дер Лайен е привърженик на идеята за „Съединени европейски щати“
Владее немски, френски и английски език.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шарл Мишел – биографична справка (Агенция „Фокус“)

Шарл Мишел – биографична справка (Агенция „Фокус“)

2 Юли 2019 | 22:02 | Агенция "Фокус"
Шарл Мишел. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в Намюр, Валония, Белгия) е белгийски политик, който е настоящ изпълняващ длъжността министър-председател на Белгия. Той е син на Луи Мишел, също виден политик. Мишел е най-младият белгийски министър-председател от 1845 г. От декември 2018 г. той оглавява служебно правителство след оставката си, след като правителството му се разпадна.
Завършва право в Брюксел и Амстердам. Работи като адвокат в Брюксел. От 2000 година е министър на вътрешните работи в правителството на Валония. От 2006 година е кмет на Уавър. От 2007 до 2009 е министър в националното правителство на премиера Ги Верховстад.
От 2014 година става най-младият премиер на Белгия, през 2018 година подава оставка заради разногласия в управляващата коалиция по въпроса за Глобалния пакт за миграцията, след като коалиционният партньор от Фландрия оттегли подкрепата си за Пакта.
Живее в съжителство и има три деца.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Урсула фон дер Лайен – биографична справка (Агенция „Фокус“)

Урсула фон дер Лайен – биографична справка (Агенция „Фокус“)

2 Юли 2019 | 21:35 | Агенция "Фокус"
Урсула фон дер Лайен, кандидат за председател на Европейската комисия, е родена на 8 октомври 1958 г. в Брюксел е немски политик, министър на отбраната от 2013 г. Член на Християндемократическия съюз (ХДС), тя е първата жена в германската история, която заема длъжността. Фон дер Лейен преди това е бил министър на труда и социалните въпроси от 2009 до 2013 г. и министър по въпросите на семейството и младежта от 2005 до 2009 г.
Родена и израснала в Брюксел, тя е лекар по професия. Тя е единственият министър, който е служил непрекъснато в кабинета на Ангела Меркел, откакто тя встъпи в длъжност през 2005 г.
През 1971 г. семейството се премества в Хановер, Баща й е премиер на Долна Саксония от 1976 до 1990 година.Завършила е медицина в Хановер.
От 1988 г. до 1992 г. работи като асистент-лекар в женската клиника на Медицинското училище в Хановер.
От 1998 г. до 2002 г. става преподавател в Катедрата по епидемиология, социална медицина и изследване на здравната система в Медицинското училище в Хановер, където през 2001 г. получава магистърска степен по обществено здраве.
Урсула фон дер Лайен е потомък на барон Лудвиг Кноп, търговец на памук от Бремен и един от най-успешните предприемачи от Руската империя от 19-ти век.
Тя е омъжена за Хейко фон дер Лайен, професор по медицина, главен изпълнителен директор на компания за медицинско инженерство от семейството на Фон дер Лейен аристократично семейство, индустриалци.. Те имат седем деца. Семейството на Фон дер Лайен са лютерани, членове на Евангелската църква на Германия.
Урсула фон дер Лайен е избрана за член на парламента на Долна Саксония на държавните избори през 2003 г., а от 2003 г. до 2005 г. тя е била министър в правителството на провинция Долна Саксония, отговарящ за социалните въпроси, жените , семейството и здравето.
От 2005 до 2009 година тя е федерален министър по въпросите на семейството и младежта , от 2009 до 2013 година тя е федерален министър на труда и социалните дела. От 2013 година тя е федерален министър на отбраната и е първата жена заемала този пост в Германия.
Тя се застъпва за майчинството и грижите за децата, за задължителна квота за жени в бордовете на компаниите в Германия.
Тя е привърженик на по-твърд подход в отбранителната политика и се застъпва за подкрепата на НАТО за балтийските страни след анексирането на Крим от Русия през 2014 година.
Фон дер Лайен е привърженик на идеята за „Съединени европейски щати“
Владее немски, френски и английски език.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Депутатите ни ще подкрепят Сергей Станишев за председател на Европейския парламент

Премиерът Бойко Борисов: Депутатите ни ще подкрепят Сергей Станишев за председател на Европейския парламент

2 Юли 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Депутатите ни ще подкрепят Сергей Станишев за председател на Европейския парламент. Това каза пред журналисти в Брюксел след извънредното заседание на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали депутатите на ГЕРБ ще подкрепят кандидатурата на Сергей Станишев за председател на ЕП той отговори: „Категорично ще го подкрепим. Аз още в предизборната кампания недоумявах как лидерът на европейските социалисти, даже беше 5-ти и не искаха да го включват в листата. Сигурно в момента му е трудно да обяснява как той не е председател на групата, защото неговата партия не му е дала това право, а ще оглави Европейския парламент“, изтъкна премиерът.
„Пред всички колеги българи казах, че бихме го подкрепили. Българин на такава позиция е само чест и гордост, независимо, че неговите хора в България не го харесват“, добави министър-председателят. Той отказа да посочи от кого е бил номиниран Сергей Станишев.
„Аз съм доволен, защото ние си взехме поста, който подобава на партия победител. Поста на Европейския съвет. Шарл Мишел е изключително умен и подготвен човек. Приятел на България“, отбеляза Борисов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск: Преди пет години ни бяха необходими три месеца и пак някои лидери бяха против

Доналд Туск: Преди пет години ни бяха необходими три месеца и пак някои лидери бяха против

2 Юли 2019 | 20:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел. "Преди пет години имахме нужда от три месеца, за да вземем решение и въпреки това някои лидери бяха против. Тази година ни трябваха три дни и никой не беше против, дори ако Германия се въздържа за председател на Комисията ", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от POLITICO.
"Мисля, че си струваше да се чака такъв резултат", казва Туск.
„Сега Европейският парламент ще разгледа Урсула фон дер Лейен за председателя на Комисията. Ако бъде избрана, тя ще бъде първата жена, която ще ръководи Европейската комисия“, заяви Туск.
„Ние знаем, че Парламентът трябва да вземе решение относно номинациите за председател. Нашето намерение е да имаме председател на парламента от социалистите и демократите за първия мандат и кандидат от ЕНП за втория мандат, но това е нашето политическо мнение и нашето политическо намерение“, завърши Туск.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Белгийският премиер Шарл Мишел поема поста председател на Европейския съвет

Премиерът Бойко Борисов: Белгийският премиер Шарл Мишел поема поста председател на Европейския съвет

2 Юли 2019 | 20:37 | Агенция "Фокус"
Брюлксел. Имаме председател на Европейския съвет – Шарл Мишел. Много добър приятел на България. Това каза пред журналисти в Брюксел след извънредното заседание на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Можем да го поздравим за избран, премиерът на Белгия ще поеме Съвета. Честитих му и дъщеричката, която е на 11 дена. До мен седеше с Тереза Мей – на нея и беше последното заседание" , отбеляза Борисов.
„Правим предложения за Европейския парламент. Урсула фон дер Лайен– с нея бяхме в Мюнхенската конференция, тя беше в един панел с нас, тогава министър на отбраната на Германия. И Каракачанов добре я познава. Майка на 7 деца. От доста години се познаваме. Мислим, че добре ще се справи", добави премиерът.
"Всички поехме ангажименти със своите парламентарни групи да подкрепят този компромис, всички гласувахме единодушно, само Ангела Меркел се въздържа“, уточни той.
Борисов поясни, че предложението за върховен представител на Европейския съюз по въпроси на външните работи е испанецът Жозеп Борел.
Министър-председателят съобщи още, че Европейската централна банка ще бъде оглавена от Кристин Лагард.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Европейският съвет обяви своите номинации (обновена)

POLITICO: Европейският съвет обяви своите номинации (обновена)

2 Юли 2019 | 20:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съвет обяви своите номинации, пише POLITICO.
Председателят на съвета представи имената на номинираните политици, като няма промени от неофициално обявените досега:
• Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия
• Шарл Мишел за председател на Европейския съвет
• Жозеп Борел за върховен представител за външната политика и сигурността
• Кристин Лагард за президент на Европейската централна банка
Европейският парламент трябва утре да избере своя председател, като за поста неофициално се спряга бившият премиер на България и председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. За поста бе спряган и Манфред Вебер, като се очакваше двамата да поделят мандата си, но засега няма информация по този въпрос след като Вебер официално оттегли номинацията си за "водещ кандидат" на ЕНП и заяви, че отново ще оглави парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент.
Германия се въздържала при гласуването.
Говорителят на фракцията на ЕНП в Европейския парламент Педро Лопес де Пабло заяви, че те ще подкрепят предложението на Съвета, но Европейският парламент е в правомощията си да избере своя председател. Новоизбраният лидер на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия заяви, че предложението на Съвета ги е "разочаровало дълбоко" и те ще защитават твърдо демокрацията в Европа и вече утвърдения процес на "водещ кандидат".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Европейският съвет обяви своите номинации

POLITICO: Европейският съвет обяви своите номинации

2 Юли 2019 | 20:21 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съвет обяви своите номинации, пише POLITICO.
Председателят на съвета представи имената на номинираните политици, като няма промени от неофициално обявените досега:
• Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия
• Шарл Мишел за председател на Европейския съвет
• Жозеп Борел за върховен представител за външната политика и сигурността
• Кристин Лагард за президент на Европейската централна банка
Европейският парламент трябва утре да избере своя председател, като за поста неофициално се спряга бившият премиер на България и председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. За поста бе спряган и Манфред Вебер, като се очакваше двамата да поделят мандата си, но засега няма информация по този въпрос след като Вебер официално оттегли номинацията си за "водещ кандидат" на ЕНП и заяви, че отново ще оглави парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Манфред Вебер оттегли кандидатурата си за водещ кандидат на ЕНП

POLITICO: Манфред Вебер оттегли кандидатурата си за водещ кандидат на ЕНП

2 Юли 2019 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Манфред Вебер оттегли кандидатурата си за водещ кандидат на ЕНП, информира POLITICO
След като призна, че е загубил, Манфред Вебер заяви на среща на групата си от ЕНП, че „Макрон и Орбан са убили процеса на "водещ кандидат", според двама участници в срещата в Страсбург. Той обяви, че ще остане лидер на групата на ЕНП. Президентът на ЕНП Джоузеф Даул благодари на Вебер за „добра работа“.
Вебер ще даде брифинг за журналистите в 20:00 часа в Страсбург (21:00 часа българско време).
Европейският съвет възобнови своята работа.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO:Европейският съвет излезе в почивка до 19:30 часа

POLITICO:Европейският съвет излезе в почивка до 19:30 часа

2 Юли 2019 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съвет излезе в почивка до 19:30 часа, информира POLITICO.
Според неофициално разпространената информация лидерите са много близко до постигане на компромис, както пише председателят на Съвета Доналд Туск. Запознати с преговорите твърдят, че засега само Германия има възражения към така предложения пакет от номинации, въпреки, че се предлага германски политик да оглави Европейската комисия заради разногласия в управляващата коалиция в Берлин.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Обсъжданите в Брюксел кандидатури предизвикаха недоволство в Европарламента

POLITICO: Обсъжданите в Брюксел кандидатури предизвикаха недоволство в Европарламента

2 Юли 2019 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Членовете на ЕП, които се събраха днес в Страсбург за първата си пленарна сесия, изразиха своето недоволство от това, какво договарят лидерите на ЕС в Брюксел, пише POLITICO.
В отговор на информациите за германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, която се счита за възможен кандидат за председател на Комисията, германският зелен евродепутат Свен Гиголд ги нарече „горчиво“ предложение. Той твърди, че тя не е водещ кандидат, а в Германия има комисия за разследване на дейността й като министър,. „Европа заслужава нещо по-добро“, пише Гиголд.
Той публикува обсъжданите в Брюксел имена:
• Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия
• Шарл Мишел за председател на Европейския съвет
• Жозеп Борел за върховен представител за външната политика и сигурността
• Кристин Лагард за президент на Европейската централна банка
• Сергей Станишев и Манфред Вебер за председатели на Европейския парламент за по 2.5 години
Друг зелен евродепутат каза на POLITICO, че Фон дер Лейен “е слаба и германските консерватори искат да се отърват от нея в Берлин. Това е очевидно. И тя е много близо до Меркел. Зелените трудно ще гласуват за нея."
А евродепутатът от Нидерландия Бас Ейкхаут написа: „Поздравления за Съвета. Силата на правото е посечена заради Меркел, Макрон и Санчес.
Депутатите от ЕНП също не са доволни от развитието в Брюксел.
„Половин мандат за Вебер като председател на ЕП?“, написа един член на ЕП от ЕНП, отбелязвайки, че сделката, за която се твърди, че е на масата, „повдига много въпроси“ заради това, колко малко се дава на водещия кандидат на най-многобройната партия.
Междувременно бившият президент на Европейския парламент Мартин Шулц също заяви пред Der Spiegel, че Фон дер Лайен е "най-слабият министър в германското правителство". Той добави: "Очевидно този вид представяне е достатъчно, за да стане шеф на Комисията."

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Започна дълго отлаганият Европейски съвет

POLITICO: Започна дълго отлаганият Европейски съвет

2 Юли 2019 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Започна дълго отлаганият Европейски съвет, информира POLITICO.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с премиера на Италия Джузепе Конте

Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с премиера на Италия Джузепе Конте

2 Юли 2019 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Проведох двустранна среща и с премиера на Италия Giuseppe Conte. И пред него заявих позицията си, че е нужен компромис. Това написа премиерът Бойко Борисов в официалния си профил в социалната мрежа "Фейсбук". "Проточилата се процедура по избор на титуляри на висшите постове в Европейския съюз и трудните разговори рушат авторитета на Европа", отбелзва в съобщението си още премиерът.
Преди началото на Европейския съвет Борисов проведе двустранна среща и с премиера на Полша Матеуш Моравецки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Френският президент обсъжда два варианта за пакетна номинация

POLITICO: Френският президент обсъжда два варианта за пакетна номинация

2 Юли 2019 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Френският президент Еманюел Макрон поръча големи листове хартия за френската делегация, а при доставянето им очерта две възможности - една базирана на Франс Тимерманс като председател на Комисията, а другата - на Урсула фон дер Лайен, информира POLITICO.
Той използва различни цветни химикалки, една синя и една червена, за двете опции.
След това е взел листовете, сгънал ги е и ги е занесъл на срещата си с португалския премиер Антонио Коста и испанския Педро Санчес, според официален представител, който е присъствал на срещите.
Все още няма яснота, кога ще започне Европейския съвет.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: С канцлера Ангела Меркел и останалите колеги от ЕНП обсъждаме възможните кандидатури за лидери на европейските институции

Премиерът Бойко Борисов: С канцлера Ангела Меркел и останалите колеги от ЕНП обсъждаме възможните кандидатури за лидери на европейските институции

2 Юли 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. С канцлера Ангела Меркел и останалите колеги от ЕНП обсъждаме възможните кандидатури за лидери на европейските институции. Това написа премиерът Бойко Борисов в официалния си профил в социалната мрежа "Фейсбук". „Като най-силно представена партия и в новия Европейски парламент – ние, семейството на ЕНП, винаги сме вярвали, че силата е в обединението и толерантността. Убеден съм, че заедно ще достигнем до най-правилните решения и ще продължим да водим развитието на Европа. С канцлера Ангела Меркел и останалите колеги от ЕНП обсъждаме възможните кандидатури за лидери на европейските институции.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Обсъждат Сергей Станишев за председател на Европейския парламент

POLITICO: Обсъждат Сергей Станишев за председател на Европейския парламент

2 Юли 2019 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Обсъждат Сергей Станишев за председател на Европейския парламент, пише изданието POLITICO, което следи на живо преговорите и консултациите в Брюксел.
Името на Сергей Станишев се очерта като възможен кандидат за президент на Европейския парламент. В момента Станишев е президент на Партията на европейските социалисти и е член на Европейския парламент от 2014 г. Той е и премиер на България между 2005 и 2009 г.
За председател на Европейската централна банка се обсъжда кандидатурата на Кристин Лагард, директор на МВФ.
Очаква се Европейския съвет да започне работа в 16:15 часа българско време.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Кандидатурата на Урсула фон дер Лайен набира подкрепа

POLITICO: Кандидатурата на Урсула фон дер Лайен набира подкрепа

2 Юли 2019 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Идеята германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен да бъде номинирана за председател на Европейската комисия бързо набира подкрепа на днешната среща на върха, пише POLITICO.
Така германския канцлер Ангела Меркел ще има близък съюзник и член на собствената й партия ХДС начело на Комисията. Фон дер Лайен също ще бъде първата жена председател на Комисията, а Европейската народна партия (ЕНП), десноцентристкият съюз, който включва партията на Меркел, ще запази ръководството на Комисията.
Френските власти вече посочиха, че Париж може да подкрепи Фон дер Лайен, която говори френски и е прекарал голяма част от детството си в Брюксел. Назначаването на германски ръководител на Комисията би помогнало и на френския президент Емануел Макрон да прокара френски кандидат за следващия ръководител на Европейската централна банка.
Като министър на отбраната Фон дер Лайен не е играла важна роля в някои от най-острите спорове в ЕС от последните години - като тези, свързани с върховенството на закона и миграцията. Това означава, че тя не си е създала врагове между различни лагери на лидери на ЕС, като например Вишеградската група и страните от Централна и Източна Европа.
Един от проблемите с номинацията на Фон дер Лайен ще бъде ефектът върху кандидатурата на Манфред Вебер, лидерът на групата на ЕНП за председател на Европейския парламент. Наличието на двама германски консерватори на високи позиции в ЕС едва ли би представлявало географско и политическо равновесие.
Според дипломати една идея, която се споменава на срещата на върха е, че Вебер ще поеме втория председателски мандат от петгодишната сесия на новия парламент. Председателят на Европейския парламент се избира за срок от две години и половина.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: С Виктор Орбан обсъдихме възможните варианти за позициите, които бихме подкрепили

Премиерът Бойко Борисов: С Виктор Орбан обсъдихме възможните варианти за позициите, които бихме подкрепили

2 Юли 2019 | 15:02 | Агенция "Фокус"
София. С Виктор Орбан обсъдихме възможните варианти за позициите, които бихме подкрепили. Това написа премиерът Бойко Борисов в официалния си профил в социалната мрежа "Фейсбук". Борисов е в Брюксел заради заседанието на Европейския съвет, на което се обсъжда избора на нов председател на ЕК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РOLITICO: Великобритания иска да бъде „конструктивна“, докато е член на ЕС

РOLITICO: Великобритания иска да бъде „конструктивна“, докато е член на ЕС

2 Юли 2019 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Тереза Мей не разговаря с пресата по пътя си към срещата, но говорителят й коментира срещата на върха в Лондон. "Искаме да сме колкото е възможно по-конструктивен партньор", каза той, цитиран от POLITICO.
„Министър-председателят напълно разбира, че докато сме член на Европейския съюз, имаме права и задължения, а едно от тях е да присъства на заседанията на Европейския съвет, за да вземе участие в дискусиите днес. Разбира се, тя очевидно много би желала да участва в събитията, които сме планирали - добави той, като посочи среща с производители на автомобили и с представители на ЛГБТ общността.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Кристалина Георгиева изигра една от най-гнусните роли за авторитета на България в международен план през последните години

Румен Петков, АБВ: Кристалина Георгиева изигра една от най-гнусните роли за авторитета на България в международен план през последните години

2 Юли 2019 | 14:46 | Агенция "Фокус"
София. Кристалина Георгиева изигра една от най-гнусните роли за авторитета на България в международен план през последните години. Това каза на пресконференция председателят на АБВ Румен Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Така беше блокирана възможността България да получи изключително сериозно признание в ООН“, посочи той. „След това г-жа Георгиева по достатъчно позорен начин се оттегли като еврокомисар и днес някой я кандидатира. Българското общество има право да знае кой е този някой. Аз не изключвам този някой да е бил в основата на изключването на България като кандидатура в ООН. Ние българите имаме право да знаем кой е той“, добави лидерът на АБВ.
Доц. Георги Кючуков, член на ИБ на АБВ също коментира темата от последните дни за номинация на Кристалина Георгиева за европейски постове. „Говори се много се евентуалната номинация на Кристалина Георгиева за върховен представител на Европейския съюз по външната политика. Никой не разбра, кой е номинирал г-жа Георгиева. Никой не разбра какви са причините да бъде официално казано, че България няма да има кандидат за върховен представител по външната политика, защото много несериозно звучи това, че ако не поканят Западните Балкани за преговори за членство в ЕС, всички щели да казват „българката ни спря“”, отбеляза Кючуков.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Вишеградската четворка подкрепя кандидатурата на германския министър на отбраната за председател на ЕК

POLITICO: Вишеградската четворка подкрепя кандидатурата на германския министър на отбраната за председател на ЕК

2 Юли 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Вишеградската четворка подкрепя кандидатурата на германския министър на отбраната за председател на ЕК, пише POLITICO.
Нов пакет за ръководните постове с германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията, белгийския премиер Шарл Мишел начело на Европейския съвет, Манфред Вебер – на Европейския парламент и словашкият политик Марош Шефчович като върховен представител за външната политика циркулира между европейските лидери, според двама дипломати.
Фон дер Лейен, който понастоящем е министър на отбраната на Германия, е родена в квартал Иксел в Брюксел. Един дипломат каза, че името на Фон дер Лейен започва да се споменава вчера. Шефчович, понастоящем комисар по енергетиката на ЕС, загуби президентските избори в Словакия през тази година срещу Зузана Чапутова.
Началото на Европейския съвет е отложено за 15:00 часа българско време.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Бойко Борисов е предложил Андрей Пленкович за председател на ЕК

POLITICO: Бойко Борисов е предложил Андрей Пленкович за председател на ЕК

2 Юли 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Българският премиер Бойко Борисов е предложил хърватския премиер Андрей Пленкович за председател на ЕК, пише POLTICO.
Според българския премиер везните за най-високия пост в ЕС се накланят към Източна Европа.
„Не можем да бъдем обвързани с критериите за водещия кандидат, защото това би означавало, че преобладава политическата принадлежност“, каза италианският премиер Джузепе Конте при пристигането си на срещата на върха.
Той заяви: "Бих искал да имаме жена председател на Комисията", добави той. Дипломати казват, че той има предвид не Маргрете Вестагер, а сегашният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.
Вчера Италия застана на страната на Вишеградската четворка срещу кандидатурата на социалиста Франс Тимерманс, въпреки че Конте подчертава, че "няма съюз или предварително определена стратегия".
Според предварителните информации Европейският съвет ще започне работата си в 14 часа българско време

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Безспорно няма по- подходящ кандидат от Кристалина Георгиева за председател на ЕК, но много колеги са против

Премиерът Бойко Борисов: Безспорно няма по- подходящ кандидат от Кристалина Георгиева за председател на ЕК, но много колеги са против

2 Юли 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Много от колегите бяха против Кристалина Георгиева за това, че навремето е напуснала поста. Иначе безспорно по- подходящ кандидат за комисията от нея няма като опит, знания и умения. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел преди заседание на Европейския съвет, на което се обсъжда избора на нов председател на ЕК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Кристалина Георгиева е изключително добре подготвена. Въпросът е да се намерят достатъчно хора да я подкрепят, от няколко държави има подкрепа“, посочи премиерът. „Тя има и моята подкрепа, защото би било изключително престижно за България да вземе този пост“, обяви Борисов. В отговор на въпрос по- бистри ли са идеите след едно преспиване, министър- председателят изтъкна: „Демонстрираме висша степен на прозрачност, за което често обичат да критикуват страните от Източна Европа“. Попитан как ще се държат страните от Източна Европа, той коментира: „Вече достатъчно ни се подиграват. Да се надяваме, че днес ще има някакво решение“. „Всички знаем до момента към кои сме против. Да се надяваме, че днес ще намерим около кого да се обединим. И вчера в Страсбург парламентарните групи са били много резки“, посочи Бойко Борисов. В отговор на питане можем ли да потвърдим, че ЕНП все още държи мястото на комисията да бъде нейно, той заяви: „Държим, защото ни се полага като партия победител. Попитан какво са си говорили в ЕНП, Борисов каза: „Предложих Андрей Пленкович за председател на ЕК. Сега всеки предлага, ето още варианти“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Люксембург: Надявам се днес да постигнем споразумение

Премиерът на Люксембург: Надявам се днес да постигнем споразумение

2 Юли 2019 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Ксавие Бетел, министър-председател на Люксембург, каза, че вчера ЕНП е имала "бъг", която сякаш ги е направила неспособни да правят компромиси. Той се надява, че те ще имат възможност да се „рестартират” за една нощ и днес да бъде постигнато споразумение, цитира думите авторитетното издание POLITICO.
Бетел заяви, че се опитва да намери пакет с най-голяма подкрепа, който включва баланс между половете и географски баланс.
"Нашите граждани искат Европа, която работи и е в състояние да взема решения, и днес трябва да покажем, че можем да решим какво ще се случи през следващите пет години."
На въпроса дали решението ще бъде взето днес, Бетел отговори: "Да, да, да."
"Европа не търси суперзвезда", добави той. "Трябва да намерим консенсус."
Бетел потвърди, че за него настоящият комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер "ще изпълни всички компетенции", като заяви, че "не можем да я изключим, не можем да кажем, че са само Вебер и Тимерманс". Аз не започвам срещата казвайки, че трябва да бъде тя. Ако всички стигнат до подобно заключение, казвайки „трябва да стане“, ще ги подкрепим.
Той подчерта, че равенството между половете е "много важно", но сигнализира, че една жена за една от двете най-силни позиции - председател на Комисията и председател на Съвета - не е задължителна.
„Имаме четири позиции - председател на Комисията, върховен представител за външната политика, председател на Съвета и на Европейската централна банка . Искам двама мъже и две жени за равновесие между половете, каза той. Но когато го попитат дали една жена трябва да стане председател на Съвета или на Комисията, за да гарантира баланс между половете, той каза: "Имаме четири върха на длъжността, няма класиране."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Срещата на върха на ЕС: Надежди за пробив в спора за ръководните постове в Брюксел

FAZ: Срещата на върха на ЕС: Надежди за пробив в спора за ръководните постове в Брюксел

2 Юли 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Канцлерът ба ФРГ Ангела Меркел и нейните колеги от Европейския съюз ще направят нов опит за уреждане на спора за разпределението на висшите ръководни постове в Брюксел, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Въпреки консултациите от предходните дни, които имаха характер на същински маратон, лидерите на Общността все още не са постигнали споразумение. Ето защо председателят на Европейския съвет Доналд Туск отложи специалната среща на върха в Брюксел, насрочена за понеделник. Междувременно нидерландският социалдемократ Франс Тимерманс изгелжда като фаворит за наследник на Жан-Клод Юнкер на поста председател на Европейската комисия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Европейския съвет достигна до задънена улица

The Guardian: Европейския съвет достигна до задънена улица

1 Юли 2019 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Най-дългата някога среща на върха на ЕС приключи без съгласие, тъй като Ангела Меркел предупреди, че на фона на Брекзит „очертаващото се“ налагане на лявоцентристкия кандидат Франс Тимерманс като председател на Европейската комисия рискува да създаде опасно разделение с популистките правителства в Полша и Италия, пише британският вестник The Guardian.
След като лидерите са принудени да се срещнат отново в Брюксел във вторник, след като не успяха да постигнат съгласие за кандидати за високите постове, германският канцлер каза, че опасенията за раздробяването на блока я правят предпазлива, за да се опита да надвие критиците на компромисния й план.
Така наречените Вишеградски страни - Полша, Чехия, Словакия и Унгария, използваха маратонската 20-часова среща на върха, за да блокират плана на Меркел да замени Жан-Клод Юнкер със сегашния му заместник в комисията, който е строг критик на италианският премиер Джузепе Конте, начело на коалиционното правителство на крайно дясната партия Лига и движението „Пет звезди“, обединиха усилията си за преодоляване на кандидатурата на Тимерманс, която Меркел и френският президент Еманюел Макрон бяха съгласували на срещата на върха на Г-20 в Осака преди срещата на 28-те лидери на ЕС.
Излизайки от рекордно дългите разговори, Меркел каза пред репортери: „Трябва да обърнем внимание на факта, че имаме по-малки и по-големи страни от Вишеградската група, но да преодолеем тази група и, на всичкото отгоре, страна като Италия, би било трудно…“
„Това не трябва да води до напрежение, което ще определи политиката с години и години напред. Брекзит се очертава на хоризонта. Други важни въпроси са на масата. Мисля, че трябва да се отнасяме внимателно един с друг, " заяви Меркел.
58-годишният Тимерманс, англофил и критик на "граничните расистки" коментари на Борис Джонсън, беше предложен от Меркел като компромисен кандидат, който може да управлява мнозинство в Европейския парламент.
Парламентът има право на вето върху всеки, който е предложен от 28-те държавни или правителствени ръководители и настоява, че той ще подкрепи само един от така наречените водещи кандидати на партиите, които проведоха кампания по време на изборите за председател на комисията.
Германският евродепутат Манфред Вебер, водещият кандидат на дясноцентристката Европейска народна партия, която се очерта като най-голямата група, е неприемлива за Макрон, отчасти поради липсата на опит в управлението.
Тимерманс, бивш министър на външните работи на Холандия, който говори седем езика, беше водещият кандидат от групата на социалистите и демократите, които се наредиха на второ място в изборите.
Съгласно правилата, най-малко 21 глави на правителствата, представляващи 65% от населението на ЕС, трябва да подкрепят кандидат, за да може да бъде подложен на парламентарен вот.
Но Меркел заяви, че макар този брой да е достатъчен, той няма да бъде "задоволителен". "За мен е важно, че не приключваме с 65,1% от по-голямата част от населението", каза тя. „Струва ми се, че това е малко недостатъчно.“
Тя продължи: „Имаме големи държави-членки, които считат, че предложението е неприемливо и когато имате 440 милиона жители, дали просто искате да надвиете 100 милиона,формално би било възможно, или инвестирате повече време и се опитвате да постигнете компромис и намиране на общ път заедно."
Предложението на Меркел също беше оспорено от колегите й от дясноцентристката ЕНП, включително ирландския премиер Лео Варадкар, който настояваше да не се отказват от председателството на ЕК.
Макрон на излизане от срещата я описа като срам.
Видимо ядосаният френски президент каза: „Приключихме деня с провал. Това е много лош образ, който даваме на Съвета и Европа, никой не може да бъде доволен от това, което се случи в продължение на толкова много часове“. "Нашето доверие е дълбоко опетнено от тези срещи, които са твърде дълги и не водят до нищо, ние даваме образ на Европа, който не е сериозен."
"Всичко се обърка и очевидно резултатът е много разочароващ", каза португалският премиер Антонио Коста, като се позова на "неспособността на съвета да взема решения и да изгражда решения, които имат мнозинство в Съвета и Европейския парламент."
Коста каза, че някои лидери са били „дълбоко ангажирани“ да намерят решение, но други са „контролирани от онези, които искат да разделят Европа, от групата на Вишеград или от позиции като на Салвини.“
Меркел каза, че ще има ограничение във времето за разискванията на лидерите, тъй като Европейският парламент ще избере своя председател в сряда, а Европейският съвет иска неговата кандидатура да бъде одобрена преди това.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Марков, ГЕРБ: Изборът за лидери на европейските институции може да се отложи до есента

Георги Марков, ГЕРБ: Изборът за лидери на европейските институции може да се отложи до есента

1 Юли 2019 | 20:12 | Агенция "Фокус"
София. Изборът за лидери на европейските институции може да се отложи до есента. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ народният представител от ПГ на ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков. Той обясни, че Европа 2019 г. не е Европа 2014 г. Френско-германският диктат преди 2014г. доведе до печален край, каза още той. Марков обясни, че на тези евроизбори е гласувал за ЕНП заради премиера Бойко Борисов и от лоялност към ГЕРБ, но ако е имало пряк избор между Франс Тимерманс или Манфред Вебер, какъвто би било резонно да има за шев на ЕК, не би гласувал за нито един от двамата. В Европа има да се решават много проблеми и двамата претенденти са част от тях, каза още той. „Единият беше шеф на парламентарната група на ЕНП и не си мръдна пръста. Нито един път не каза, че Европа е християнска, позволи на канцлерът Ангела Меркел да осъществи безумната си идея към мигрантите – „Елате, ще се справим“ – разбира се, тя не се справи. А Тимерманс е говорителят на Сорос в Европа. Неговата любима фраза е, че ние трябва да свикваме с многообразието. Както се видя, ние- българите може да сме най-бедни, но имаме достойнство, отказахме да свикваме с многообразието, не приехме т.нар. пакт на ООН за миграция, според който трябваше тя да ни осъществи благоденствието, миграцията да е източник на нашето благоденствие до 2030 г. Българският конституционен съд кастрира Истанбулската конвенция и то завинаги“, коментира той. Според него за шеф на ЕК ще бъде избран някой от ЕНП, като предположи , че това ще е французинът Мишел Барние. Георги Марков коментира и предложението Кристалина Георгиева да е начело на ЕК, като наследник на Доналд Туск. Според него спекулирането с името й е шега, а самата Георгиева няма качествата, необходими в този тежък момент за европейската политика. Той обаче не изключи тя да влезе в оборот по две причини. „Едната е, че за тази длъжност се търси удобен и послушен човек, каквато е тя. Втората причина е, че трябва да има жена на един от високите постове в Европа“, обясни той. Това, че тя няма да е начело на ЕК, е сигурно, коментира още той.

Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“ : Как в Брюксел „демократично“ избират ръководителите на ЕС

„Российская газета“ : Как в Брюксел „демократично“ избират ръководителите на ЕС

1 Юли 2019 | 20:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Как в Брюксел „демократично“ избират ръководителите на ЕС коментира руският вестник “Российская газета“ в материал представен без редакторска намеса.
Единственото нещо, което идва на ум, докато на извънредна среща на върха в Брюксел лидерите на Стария свят се опитват да постигнат съгласие по кандидатурите на бъдещите лидери на обединена Европа, това са думите на Крилов: "а вие се местете час по час,тъй както ви отива, ...". Продължаването на баснята е добре известно. Кръгът на най-достойните кандидати за ключови позиции във финансовата и политическа машина на Брюксел е тесен. Не е изненадващо: взема се под внимание всичко - от пол и политическа принадлежност до географско разнообразие, от геополитическа до сексуална ориентация на кандидатите - не е толкова лесно. И ако добавите към този коктейл подробен анализ на миналите възгледи на потенциалните лидери на ЕС под лупа, тогава изборът заплашва да продължи безкрайно или да стане напълно непредсказуем.
Всички се противопоставят на всички. Споровете са фундаментални по своя характер - залогът не е само високият пост. Вече на този етап говорим за реформа в обединена Европа - спорът е как се избира ръководителя на Европейската комисия в бъдеще. Кой трябва да бъде - политически назначен от най-големите фракции на Европейския парламент или професионалист с практически опит в изпълнителната власт на Европейския съюз. Френският президент Еманюел Макрон гласува за професионалист и под този претекст популяризира своя кандидат, главния преговарящ по въпросите на Брекзит, Мишел Барние. Но най-голямата фракция на Европейския парламент - дясноцентристката Европейска народна партия, смята, че тази логика е погрешна. Нейните депутати са убедени, че включват достатъчно компетентни хора и трябва да защитават вече избрания партиен подход при издигането на кандидати за високи постове в Европейския съюз от реформатори като Макрон. А Европа не трябва да унищожава съществуващия механизъм за формиране на висшето ръководство в името на желанията на собственика на Елисейския дворец. И ако ЕНП не успеят да прокарат собствения си член на партията, германеца Манфред Вебер, на поста ръководител на Европейската комисия, те, според експерти, могат да гласуват за кандидат от друга фракция на Европейския парламент, социалдемократите. Те предлагат да се даде длъжността на Франс Тимерманс, който през последните години е заместник-председател на Европейската комисия. Но в отговор на тяхната любезност те очакват, че Европейският парламент ще избере Вебер за свой председател.
Но такава “демокрация” не е подходяща за всички лидери на ЕС, които имат собствена визия за това как да разделят портфейлите. Срещу холандеца Тимерманс блок от източноевропейски държави е доста приятелски настроен. Офицерът на ордена за заслуги пред Република Полша, българският орден за заслуги и румънския орден за заслуги, които са само малка част от наградите, получени от Тимерманс, го обвиняват за подкрепа на масовия прием на мигранти, който той по невнимание спомена в едни дебати по време. И второ, във Варшава те не забравят, че Тимерманс е ръководил разследването на Европейската комисия за нарушения на европейските норми от Полша по време на съдебната реформа. Така че за Източна Европа кандидатът за глава на Европейската комисия, който се придържа към социалистическите идеи, е „сериозна историческа грешка“, както унгарският премиер Виктор Орбан нарича холандската идея за номинация.
Първоначалните планове за поста на ръководителя на Европейския съвет на българката Кристалина Георгиева не смекчиха сърцата на източноевропейските държави, които виждат сегашната несигурна ситуация като шанс да се пазарят за своите интереси. В резултат на това за вторник Георгиева бе извадена от броя на кандидатите за свободната длъжност.
Но с това разнобоя в "благородното европейско семейство" не е приключил. Онзи ден, Доналд Туск, който се обяви за носител на по-висше, всъщност трансцендентно ниво на либерализъм, се опита да спаси Европейския парламент от избора на няколко кандидати за ключови постове в Европейския съюз през целия понеделник. За тази цел по време на извънредна среща на върха на ЕС той убеди участниците си да приемат пакетно споразумение. Освен позициите на председателя на Европейската комисия, председателя на Европейския съвет, председателя на Европейския парламент, ще бъдат раздадени и позициите на бъдещия външен министър на ЕС и председателя на Европейската централна банка. А последният пост, според медиите, работещи в Брюксел, Туск държи в "резерв" да даде този пост на политическата сила, от която ще зависи окончателното одобрение на пакетното споразумение.
Въпреки това, редица влиятелни държави от ЕС не се противопоставят на даването на свобода на избора на Европейския парламент - да обмислят няколко кандидати за ключови позиции, които по принцип биха били подходящи за Европейския съвет.
Цялото това псевдодемократично, до голяма степен бюрократизирано представяне е съпроводено от силни изказвания на симпатични политици. Така, в интервю за германското издание Handelsblantt, бившият помощник-държавен секретар на САЩ по европейски и евроазиатски въпроси Виктория Нюланд изнесе лекция на Брюксел: "Европа и Америка трябва да създадат трансатлантически съюз, за да надделеят над Китай и Русия". Почти по същото време, на форума в Брюксел, полският външен министър Яцек Чапутович пое инициативата, адресирана към бъдещите лидери на ЕС. Според него "Европейският съюз на международната сцена е политически много слаб, за да се противопостави на тези предизвикателства като Русия, Китай, Близкия изток и Иран". Оттук и призивът на бъдещите брюкселски "босове" винаги да вземат под внимание аргументите на САЩ и да се откажат от "стратегическата автономия" на Стария свят, което затруднява трансатлантическите отношения.
Но да се върнем към разпределението на европейските портфейли. Ако лидерите на обединена Европа не одобрят "пакетното споразумение" и разногласията надделеят над вече утвърдената бюрократична машина, тогава жителите на Стария свят ще имат завладяващ спектакъл - изборна процедура, която не харесва сегашния председател на Европейския съвет Доналд Туск. В този случай, за да спечелят, кандидатите ще трябва да се възползват от подкрепата на най-малко 72% от държавите-членки на ЕС, представляващи най-малко 65% от нейното население. Но подобен по-отворен начин за номиниране на бъдещите лидери на Стария свят, вместо сегашната задкулисна сцена, изглежда малко вероятен. Все пак всяка от страните от Стария свят, участващи в дискусията, има своя ахилесова пета, а противниците на персоналните планове на Туск открито намекват за условията на потенциална сделка. Например, Чешката република, Унгария, Естония и Полша не са съгласни с екологичните разпоредби, които Парижкото споразумение за климата им налага, а Италия е възмутена от възможните санкции по неин адрес за неспазване на бюджетните стандарти. Така че Туск, който провежда много двустранни преговори, все още има много възможности да постигне желаното от него с помощта на щедри обещания в резултат на европейския консенсус.
В понеделник, след почти 20-часови разговори, Туск прекрати извънредната среща на високо равнище и планира да я продължи във вторник. "Казах вчера, че това (определянето на кандидатите за ключови постове в ЕС - изд.) ще отнеме много време, но не знаех, че ще продължи още по-дълго и че ще трябва да седнем отново на масата за преговори", коментира германският канцлер Ангела Меркел, продължаващият маратон в Брюксел.

Превод: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Няколко държави предлагат Кристалина Георгиева за върховен представител за външната политика

ТАСС: Няколко държави предлагат Кристалина Георгиева за върховен представител за външната политика

1 Юли 2019 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Италия и Вишеградските страни (Полша, Унгария, Словакия, Чехия) поемат инициативата да номинират българката Кристалина Георгиева за поста на външния министър на ЕС, тъй като европейските либерали се противопоставят на избирането й за председател на Европейския съвет. Това съобщи Reuters, позовавайки се на премиера на България Бойко Борисов, предава TACC.
"Либералите не отстъпват по този въпрос", цитира агенцията думите на Бойко Борисов за кандидатурата на Георгиева за поста на председател на Европейския съвет. "Следователно няма решение." Българският министър-председател добави, че Италия и страните от Вишеградската група (Унгария, Полша, Словакия, Чехия) предлагат да номинират Георгиева за ръководител на външнополитическото ведомство на ЕС, което сега се ръководи от италианката Федерика Могерини.
В същото време Борисов даде ясно да се разбере, че би искал да назначи представител на България за поста на еврокомисар, съобщиха от агенцията. "Какво е по-важно за нас - комисар с реален портфейл или върховен представител за външната политика?" - цитира Reuters Борисов.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TAСС: Полша и Чехия предложиха няколко кандидатури за председател на ЕК

TAСС: Полша и Чехия предложиха няколко кандидатури за председател на ЕК

1 Юли 2019 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Правителствените ръководители на Полша и Чешката република на срещата на върха на ЕС предложиха няколко кандидати за поста председател на Европейската комисия (ЕК). Това съобщи в понеделник в Брюксел министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, цитиран от TACC.
"Има няколко нови предложения за позицията на ръководителя на Европейската комисия. Те бяха представени от мен и от Андрей Бабиш. Това са добри кандидати, но не искам повече да говоря за тях", каза Моравецки.
"Ние показахме голяма гъвкавост", подчерта полският премиер. Според него има шанс във вторник да постигне компромис и споразумение. „Но подходите ни са много различни“, добави той.
Според него Полша, заедно с други страни от Вишеградската група (Полша, Унгария, Словакия, Чешката република), както и Италия, категорично се противопоставят на кандидатурата на Франс Тимерманс, предложен от европейските социалисти за поста на ръководител на Европейската комисия. "Нова Европа се нуждае от нови лица, които не са свързани с критики към другите и с проблеми", каза Моравецки.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В България съобщиха, че търсенето на компромис в Европейския съвет продължава

ТАСС: В България съобщиха, че търсенето на компромис в Европейския съвет продължава

1 Юли 2019 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Българският премиер Бойко Борисов заяви, че преговорите на срещата на ЕС продължават, но компромис по главния въпрос за ключовите постове на общността е още далеч от достигане, предава TACC.
"Ние не спaхме около 40 часа, продължават разговорите за кандидати за ключови постове, няма решения, търсим компромиси", каза Борисов. "Кандидатите за висши постове трябва да получат мнозинство в новия Европейски парламент. Към този момент смятаме, че Франк Тимерманс трябва да стане ръководител на Европейската комисия, а Манфред Вебер - ръководител на Европейския парламент. Смята се, че тази комбинация би спечелила парламентарно мнозинство, но има и други мнения, така че преговорите продължават във вторник“, заяви Борисов.
Срещата на върха в Брюксел е третият опит за договаряне на кандидатурата на ръководителя на Европейската комисия. За първи път този въпрос беше обсъден на неофициална среща на 28 май, а после и на планираната за 20-21 юни, и двата пъти - без успех.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов е отказал страната ни да получи поста върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността

Премиерът Бойко Борисов е отказал страната ни да получи поста върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността

1 Юли 2019 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Премиерът Бойко Борисов е отказал страната ни да получи поста върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността, тъй като в този случай България губи поста еврокомисар. Това обяви Борисов пред журналисти в Брюксел, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Кое е по-важното за нас? Комисар с реален ресор или преговарящ“, попита още Борисов и обясни, че няма как и двете да се поискат. На въпрос дали има само едно българско име за председател на Съвета на Европа, Борисов отговори: „По принцип се пуснаха и Мария Габриел и Кристалина Георгиева, защото искаха много да има и българин в тези имена. Това, което предлагат е върховният представител, тази тема не ми е интересна, защото така си губя комисар“.
Попитан дали имаме шансове за председател на Европейския съвет, министър-председателят отговори: „За оглавяване на съвета нямаме шансове - либералите са неотстъпчиви, но затова и няма решение“.
Попитан дали е имал разговори с Кристалина Георгиева, Борисов поясни, че вчера е говорил с нея. „Кристалина Георгиева е за поста председател на Комисията. Тя има прекрасна работа в Световната банка. Тя не е без работа и да ѝ търсим пост на Кристалина. За нея има смисъл и за това доста колеги са я повдигнали като тема за председател на ЕК“, коментира той. На въпрос дали това ще стане, българският министър-председател посочи, че за това трябва мнозинство.
Премиерът подчерта, че Мария Габриел е еврокомисар и правителството ще я подкрепи за в следващия състав на ЕК.
Борисов посочи, че разговорите продължават, защото няма решение. „Излезе една формула преди един час. Нищо не е коментирано. Няма гласуване, няма каквото и да било. Всеки си предлага своите кандидати, другите ги отричат и така“, обясни Бойко Борисов.
Министър-председателят обясни, че всеки премиер или президент или канцлер си отива и казва неговото мнение. „Аз отговарям за нашата позиция. Тя беше ясна и категорична. Моят пакет все още е в обръщение. Убеден съм че само той има реална възможност в парламента да се случи гласуването“, допълни Борисов.
На въпрос какъв е неговият пакет, той отговори: „Така както се прави едно правителство, ако не може да се направи мнозинство, то няма как да излъчи премиер. Не е много сложна формулата. Трябва да намериш мнозинство в парламента, който си гласува премиера и след това останалите постове. Към момента мнозинство могат да направят социалдемократите и ЕНП. Ако се включат и либералите с позиция тогава става една работеща формула и може да гарантира мнозинство и избор в парламента. Така се прави отстъпва се, и се правят компромиси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Френският президент назова „лошата подготовка“ като причина за провала на преговорите

ТАСС: Френският президент назова „лошата подготовка“ като причина за провала на преговорите

1 Юли 2019 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Процесът на назначаване на ръководни постове в Европейския съюз беше слабо подготвен, в резултат на което първият ден на преговорите завърши с неуспех, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от TACC.
"Провалът на преговорите е свързан с политически различия между страните. Процесът на определяне на кандидатурите беше лошо подготвен", каза той.
Както добави френският президент, провалът на срещата на върха на ЕС потвърждава невъзможността за по-нататъшно разширяване на Европейския съюз, докато не бъде реформиран.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДС: Постът председател на Европейската комисия не може и не бива да бъде отстъпван от победителите ЕНП на победените социалисти

СДС: Постът председател на Европейската комисия не може и не бива да бъде отстъпван от победителите ЕНП на победените социалисти

1 Юли 2019 | 14:37 | Агенция "Фокус"
София. "Ние, в Съюза на демократичните сили, не сме съгласни с решението и готовността на лидерите на партии, членки на ЕНП, заради задкулисни договорки да предадат най-важната позиция в Европа на социалистите. Постът председател на Европейската комисия не може и не бива да бъде отстъпван от победителите ЕНП на победените социалисти". Това се посочва в позицията на СДС.
"Това е предателство към избирателите на ЕНП. Тя спечели изборите, но сега доброволно и недалновидно е готова да подари властта на своя основен политически опонент. Обяснението, че дясноцентристката ЕНП ще бъде компенсирана с други два поста, са неприемливи за СДС, защото: Няма по-важен пост от този на председател на Европейската комисия. Той е диригентът на европравителство и в значителна степен определя политиката на Европа; Европа, както и България, имат нужда от дясно управление; Европа има нужда от ускорен икономически растеж; Този приоритет води до развитие на общността в много по-голяма степен от това, което предлагат социалистите. Да, социалните политики са важни, но не са водещи за просперитета на Европа. Най-важен е растежът на икономиката; Съвременният свят се променя много динамично и мястото на Европа, като една от водещите сили, не е запазено. Конкуренцията между ЕС, САЩ, Япония и Китай е огромна и Стария континент не може да става заложник на социалистически експерименти", посочват от СДС
"В СДС споделяме и нашите опасения, че г-н Тимерманс не е добър вариант за България, защото:
Той е противник на влизането ни в Шенген и Еврозоната и холандец по националност – от държава, която пречи на присъединяването ни към Шенген; Позицията на СДС винаги е била, че Шенген и Еврозоната са национален приоритет за нашата страна, нейната най-важна кауза в момента. Ако сега ни бъде отнет този шанс, следващият ще бъде след години. Време, безвъзвратно загубено, което ще забави развитието ни; Г-н Тимерманс е защитник на Истанбулската конвенция, която българското общество решително отхвърли", заявиха от СДС.
"Независимо, че на конгреса в Хелзинки СДС гласува водещ кандидат на ЕНП да бъде финландецът Стуб, след избирането на г-н Вебер ние твърдо застанахме зад него и продължаваме да го подкрепяме за председател на ЕК, защото Европа е изградена на базата на правила, а не на задкулисни договорки. След като в Лисабонския договор е постановен начинът за излъчване на кандидати за председатели на ЕК, той трябва да се спазва.
Не бива един президент, та бил той и френският, да отхвърля вече приети правила, защото не отговарят на интересите му в момента", добавиха от Съюза на демократичните сили.
"Нашият евродепутат Александър Йорданов, който е с богат политически опит и познава отлично социалистите, не случайно заяви, че няма да подкрепи социалист за председател на еврокомисията.
Призоваваме ръководството на ЕНП, спечелила най-голямата подкрепа и доверие на европейските избори, да постигне съгласие и да излъчи кандидат от партията за председател на Европейската комисия, който да бъде приет от ръководителите на страните-членки на Европейския съвет и да получи необходимата подкрепа в ЕП", се казва още в позицията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: Тимерманс, Бойко Борисов и изкуството на преговорите зад кулисите

POLITICO: Тимерманс, Бойко Борисов и изкуството на преговорите зад кулисите

1 Юли 2019 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Видео на страницата на българския премиер в социалната мрежа „Фейсбук“ предложи поглед на разговорите, които обикновено се провеждат зад кулисите, пише европейската редакция на авторитетното издание POLITICO, представено без редакторска намеса.
Късно в неделя вечерта, в разгара на среща на върха на ЕС, кандидатът за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и българският премиер Бойко Борисов се срещнаха за приятелски разговор. Тимерманс, холандски социалдемократ, търсеше подкрепа за кандидатурата си за председател; Борисов се възползва от възможността да подчертае какво иска България от Брюксел.
Разговорът им предложи рядък поглед върху начина, по който се водят тези разговори, както се излъчваше на страницата на българския лидер в социалната мрежа „Фейсбук“ - докато Тимерманс не предложи да се преустанови излъчването.
Борисов е член на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), доминиращата политическа сила на континента от десетилетия. Но Манфред Вебер, кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия не успя да получи подкрепа, което накара германския канцлер Ангела Меркел да предложи сделка, която да даде поста на Тимерманс. Тази идея не се понрави на много лидери на ЕНП, но Борисов изглеждаше отворен за разговори.
"В момента се прави компромис - Вебер ще поеме парламента и Вие ще вземете Комисията, така че исках да чуя от вас", каза Борисов пред холандеца, след като се поздравиха с прегръдка в дипломатическата мисия на България в ЕС. "Работихме чудесно през годините."
Тимерманс кимна в знак на съгласие, повтаряйки българската дума за прекрасно - "прекрасно."
Тогава Борисов представи списък с "това, което е важно за нас" - включително плановете за международен газов хъб в България, желанието на София да се присъедини към Шенгенската зона на ЕС и наблюдението на ЕС, която следи усилията на България за борба с корупцията (което българското правителство се надява Брюксел да приключи).
"Исках да Ви видя да обсъждате тези неща", каза Борисов пред Тимерманс.
Въпреки че Тимерманс не е член на политическото му семейство, Борисов - бивш бодигард и пожарникар, който доминира в българската политика - предполага, че това няма да бъде пречка.
"Кой ще надделее в този случай не е от такова значение. Честно казано, Вебер има дългогодишен опит в парламента, докато Вие имате повече опит в Комисията, като първи вицепрезидент", каза Борисов.
"Има някои държави-членки на ЕС в Централна и Източна Европа, които имат известни опасения, но аз им казах, че вярвам във Вашата почтеност," добави Борисов, очевидно позовавайки се на критики от страни като Унгария и Полша, които са обвинявани от Тимерманс за отстъпление от върховенството на закона.
Борисов заяви, че е обсъдил кои трябва да получат най-високите постове в ЕС с Меркел, както и с лидерите на Испания, Франция и Холандия.
"Днес ние разговаряхме с Педро (Санчес), Еманюел (Макрон), (Марк) Рюте, Ангела (Меркел) и други колеги, че е много по-добре да се излезе с решение, отколкото да се упорства", каза той.
Тимерманс отговори: "Да, съгласен съм. Мисля, че винаги сме работили много добре. Винаги съм бил откровен и честен с Вас и винаги съм изразявал възхищението си от това, което правите в борбата срещу организираната престъпност във Вашата страна. Имаме много откровени дискусии. Това е основата, на която ценя нашето приятелство. "
Тогава Тимерманс се обърна към камерата. "Не съм сигурен, че трябва да записваме всичко това", каза той.
В този момент излъчването прекъсна.

Превод: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Лидерите на ЕС не се споразумяха, Европейският съвет продължава във вторник

АFP: Лидерите на ЕС не се споразумяха, Европейският съвет продължава във вторник

1 Юли 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на ЕС отложиха за вторник продължаването на преговорите, целящи намиране на изход от задънената улица за номиниране на кандидатите за водещите позиции на блока, заяви в понеделник говорителят на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от AFP.

Очаквайте подробности!

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EURAKTIV: Европейските лидери не се разбраха за ръководните постове, ЕНП се разбунтува срещу Меркел

EURAKTIV: Европейските лидери не се разбраха за ръководните постове, ЕНП се разбунтува срещу Меркел

1 Юли 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейските лидери не се разбраха за ръководните постове, ЕНП се разбунтува срещу Меркел, пише електронното издание EURAKTIV.
В ранните часове на 1 юли, лидерите на ЕС не успяха да постигнат консенсус относно разпределението на най-важните постове в Европа, тъй като консерваторите от Централна и Източна Европа отхвърлиха план, одобрен от Ангела Меркел, който щеше да постави социалиста Франс Тимерманс начело на нова Европейска комисия.
Първият опит за постигане на споразумение относно определянето на новите ръководители на институции на ЕС се провали на 21 юни.
Три работни места в ЕС са в очакване: председателството на Европейската комисия, председателството на Европейския съвет и върховният представител на ЕС за външните работи.
Председателството на Европейския парламент също е вакантно, но то следва отделен път, като се очаква новоизбраните членове на ЕП да изберат своя нов ръководител по време на встъпителната пленарна сесия на Парламента в сряда (3 юли).
През уикенда лидерите от Германия, Франция, Испания и Холандия се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака, за да преодолеят задънената улица.
Групата, която представлява трите най-големи политически семейства в Европа (ЕНП, социалистите и либералите), постигна съгласие, че ръководството на Комисията в идеалния случай трябва да бъде възложено на Франс Тимерманс, социалистическия кандидат.
Като част от споразумението „Осака“, ЕНП трябваше да получи Европейския парламент и главния пост на външната политика на ЕС, докато либералите - председателството на Европейския съвет.

Бунтът на ЕНП срещу сделката в Осака

Сделката в Осака бе възприета като голяма отстъпка от германския канцлер Ангела Меркел от името на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), която спечели най-много места в Европейския парламент след изборите за ЕС на 26 май. ЕНП обаче отказа да приеме компромиса от Осака и повтори, че техният водещ кандидат спечели изборите и трябва да получи председателството на Комисията.
Съобщава се, че „бунтът“ срещу Меркел е станал, след като тя напусна срещата на ЕНП, проведена вчера в рамките на подготовката за срещата на ЕС. „Меркел представлява Германия, а не ЕНП“, каза Паулу Рангел, португалският вицепрезидент на ЕНП. Пристигайки вчера на срещата на върха на ЕС, българският премиер Бойко Борисов по същество каза същото: "Меркел представлява германската партия, а не ЕНП". Антонио Таяни, настоящият председател на Европейския парламент, който също е от ЕНП, заяви, че ще бъде "невъзможно" дясноцентристите да гласуват за социалистически кандидат, заявявайки, че това ще противоречи на волята на хората.
„За нас водещ кандидат означава кандидат от политическата сила, която печели изборите“, каза Таяни след среща с лидерите на ЕС.
Таяни заяви също, че в сряда Европейският парламент ще гласува за избор на нов президент, независимо дали лидерите на ЕС постигнат компромис по новия шеф на Комисията.
Европейският парламент трябва да гласува доверие на новия председател на Европейската комисия, определен от лидерите на ЕС по време на пленарна сесия в средата на юли.
„За мен е много важно да се избегне междуинституционален конфликт между Съвета и Парламента“, каза Меркел пред репортери преди да се отправи към заседателната зала на Съвета.
Именно твърдото противопоставяне на споразумението, постигнато в Осака, отложи вчера началото на срещата за почти три часа, защото някои лидери се опитаха да намерят решение на безизходната ситуация в разговорите на четири очи.
Неназован дипломат каза, че разделенията в семейството на ЕНП са отчасти отговорни за липсата на напредък. Тъй като лидерите на ЕНП продължиха да поддържат линията си, Туск прекрати срещата на върха около 23 часа за двустранни разговори с лидерите на ЕС. Тези разговори продължиха почти пет часа.
Българският премиер Бойко Борисов се срещна с кандидата на социалистите Франс Тимерманс в Постоянното представителство на България и му каза, че се оформя компромис, според който холандецът ще заеме върховната длъжност на Комисията, а Вебер - работата на парламента. Двуминутно видео беше публикувано на страницата на Борисов в социалната мрежа „Фейсбук“.
В двустранните си разговори Туск е разговарял за алтернативни кандидати за ЕНП за върха на Комисията: главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние, изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева и ирландският премиер Лео Варадкар.
Варадкар е един от водещите критици на „компромиса от Осака“, заедно с Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия). Дипломатическите източници казаха на EURACTIV, че това трио е „странно“, защото Варадкар няма никаква амбиция да напусне работата си като ръководител на ирландската изпълнителна власт.
Възможността встъпителната сесия на Европейския парламент да започне без номинация за нов председател на Европейския парламент добави спешност на дискусията.
Дипломат от ЕС призна, че „лидерите на ЕС осъзнават факта, че е за предпочитане тази вечер да се направи избор“, за да се избегне избирането на председател на парламента, различен от Вебер.
"Гласуването в ЕП в сряда може да доведе до значителни промени в пакетната сделка", заяви дипломатът на ЕС.
Друга трудност е да се посочат кандидатите за позициите на председателя на Европейския съвет и върховния представител на ЕС за външната политика с кандидат, представляващ центристката група „Обнови Европа“, и да осигури баланс между половете.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.