НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов: България показа как да бъде еднакво полезна за себе си и за своите съседи, без да засяга ничии интереси

Премиерът Бойко Борисов: България показа как да бъде еднакво полезна за себе си и за своите съседи, без да засяга ничии интереси

26 Юни 2019 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Пловдив. България показа как да бъде еднакво полезна за себе си и за своите съседи, без да засяга ничии интереси. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на втория Пловдивски икономически форум, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Преди месец с премиера Ципрас започнахме изграждането на интерконекторната връзка с Александруполис – Димитровград“, припомни Борисов и благодари на професионалистите, които правят газовите тръбопроводи, с които се е видял по време на обиколките си из страната.
„Иска ми се да изградим връзката с Александруполис до магистрала „Марица“, скоростен път или магистрала, спокойно той може да бъде публично-частно партньорство. От 1 август ни е готова тол системата. Ако тръгнем от София до Бургас или от София до Истанбул, се кара по магистрали, има нова жп линия. Магистрала „Струма“ е към своя финал също така. Ние можем да се свържем всички и да изградим магистрали, стоките да пътуват. Имаме редкият шанс на тази територия – Балканите, да направим един прекрасен бизнес климат. Има огромни възможности за бизнеса. Това е Европа, това е Европейския съюз. Тогава може да говорим с колко ще се вдигнат и доходите, и пенсиите. На база именно това, другото са празни приказки“, заяви премиерът Борисов.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Правителството продължава да строи и ремонтира на пълни обороти пътната инфраструктура в страната

Премиерът Бойко Борисов: Правителството продължава да строи и ремонтира на пълни обороти пътната инфраструктура в страната

26 Юни 2019 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Правителството продължава да строи и ремонтира на пълни обороти пътната инфраструктура в страната. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на втория Пловдивски икономически форум, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Новите инвеститори гледат за колко време ТИР-овете стигат до границата и затова с финансовия министър Владислав Горанов разширяваме двойно КПП-то на Калотина, защото не може да се поеме трафика“, посочи още министър-председателят в Пловдив. По думите му само на границата на САЩ с Мексико има по-голям трафик от този на границата ни с Турция. „57 000 автомобила минават на денонощие по автомагистрала „Тракия“. Тъкмо я построихме и тя отесня“, коментира премиерът Борисов и посочи, че за първи път през последните години България повече изнася за Германия отколкото внася. „И то не само високотехнологична продукция, не само плодове и зеленчуци или цветни метали, а преработена продукция. Консервната ни промишленост се обърна от Русия към Италия и Германия и то на пълни обороти“, подчерта премиерът.
Той изброи важните за региона съвместни проекти, по които се работи – пристанища, магистралите, жп линиите, газопроводи, като отбеляза, че България продължава да се стреми към прогнозируема данъчна политика, намаляване на сивия сектор, квалифициране на работната ръка. Бойко Борисов подчерта още, че правителството продължава да осигурява трайно инвестиции в образованието – двойно увеличение на учителските заплати, както и средства в образователната инфраструктура.
Тони МИХАЙЛОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: България е в икономически възход, ако искате да го спрем – има начин

Премиерът Бойко Борисов: България е в икономически възход, ако искате да го спрем – има начин

26 Юни 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Пловдив. България е в икономически възход, ако искате да го спрем – има начин. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на втория Пловдивски икономически форум, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Премиерът показа графика, на която отчетливо се вижда възходът на българската икономика през 80-те и 90-те години, след което през 2000-та се отчита срив. „Нека тези политически партии, които са управлявали тогава да си направят извода имат ли право да говорят за преход. Чак когато ние идваме на власт отчита подем. 15 години тотална загуба на тази държава вследствие на тези управления. Това са фактите, а когато фактите говорят и Конфуций трябва да мълчи“, каза Борисов.
Премиерът подчерта, че възходът на българската икономика се дължи на изключително добра данъчна среда, работа на приходни агенции, реформи и това, че българската икономика се преориентира към машиностроенето, електрониката и металургията. „Четири пъти се е вдигнал износът ни в електронната промишленост, два пъти в машиностроенето. Затова е този ръст, затова и принадената стойност остава тук. За последните 10 години два пъти повече са се вдигнали доходите. Много е лесно да се говори. Но доходи се вдигат с бизнеса, с тези, които правят брутния вътрешен продукт и добавената стойност. Това вдига заплатите, това генерира пенсиите, а ние можем да се погрижим за полицаите и военните“, посочи Бойко Борисов и отбеляза, че тази година ще има „огромен харч“ за българските военни, за да бъдат те адекватни на тези в Гърция, Турция и региона.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерите на България и Северна Македония Бойко Борисов и Зоран Заев ще открият втория Пловдивски икономически форум

Премиерите на България и Северна Македония Бойко Борисов и Зоран Заев ще открият втория Пловдивски икономически форум

26 Юни 2019 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Премиерите на България и Северна Македония Бойко Борисов и Зоран Заев ще открият втория Пловдивски икономически форум, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите. Форумът ще се проведе в хотел „Империал“ в града днес и утре, като над 55 международни експерти са потвърдили участието си в тематичните панели. Сред темите, които ще се обсъждат на двудневното събитие, ще бъдат европейската перспектива пред Западните Балкани, очакванията от новия Европейски парламент и новата Еврокомисия, демографските и здравни проблеми, пътната карта на България към „чакалнята“ на Еврозоната – ЕРМ II, привличането на чужди инвестиции, енергийната и цифрова политика на ЕС и много други.
Пловдивският икономически форум се организира от Делфийски икономически форум със седалище Атина и от Центъра за либерални стратегии.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.