НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Милена Катошева: Димитър Димов се превръща в любимец на българите заради общочовешките теми, по които пише

Д-р Милена Катошева: Димитър Димов се превръща в любимец на българите заради общочовешките теми, по които пише

25 Юни 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Димитър Димов се превръща в любимец на българите заради общочовешките теми, по които пише. Това каза главният уредник в къщата музей „Димитър Димов“ д-р Милена Катошева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 110 години от рождението на писателя Димитър Димов. „Той се ражда в Ловеч на 25 юни, но не живее там, а прекарва детството си в Дупница. След това – на около 10-годишна възраст, се премества със семейството си в София. Тук той става студент по ветеринарна медицина. Специализацията му в Испания е един от основните моменти от неговия живот, който никога не пропускаме, когато говорим за него“, заяви д-р Катошева и посочи, че тя се отразява силно върху него като личност и творчеството му. „Важни са и романите, които създава, както и научните трудове, за които се пише по-малко и по-малко се знае. Другият ключов момент от живота му според мен са събитията, които се случват около романа „Тютюн“, заяви тя.
Д-р Катошева обясни, че това, което превръща Димитър Димов в любимец на българите, са темите, по които пише - общочовешки теми и ценности, които винаги съществуват независимо от времето.
Тя припомни, че къщата музей „Димитър Димов“ започна нова инициатива за онлайн беседи с български училища в чужбина. „Идеята е това нещо да се превърне в традиция и много училища да проявят интерес. Първата беседа, която проведохме, беше с българското училище в Париж. Идеята е моя, но дойде в разговор с директорката Румяна Шибилева. И така осъществихме скайп връзка, чрез която учениците от Париж имаха възможност да разгледат музея дори и от стотици километра. Надявам се да има интерес и и други училища да се включат“, коментира д-р Катошева.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Асоциация
Асоциация "Българска книга" 10 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.