НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Димитър Димитров: УНСС разкрива нова магистърска специалност „Управление на миграционните процеси“ от есента

Проф. Димитър Димитров: УНСС разкрива нова магистърска специалност „Управление на миграционните процеси“ от есента

25 Юни 2019 | 08:39 | Агенция "Фокус"
София. УНСС разкрива нова магистърска специалност „Управление на миграционните процеси“ от есента. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. д-р Димитър Димитров, завеждащ катедра „Национална и регионална сигурност” в УНСС. „Това ще бъде нова, интердисциплинарна магистратура, която ще включва участието на 5-6 катедри от университета, тъй като материята е сложна и многопластова. Създава се и нов изследователски център за управление на миграционните процеси, ръководител на който ще бъде доц. Надя Миронова“, обясни той. Проф. Димитров коментира още, че науката, не само националните и европейски служби, трябва да участва в противодействието на незаконния миграционен трафик.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. д-р Димитър Димитров, УНСС: Усъвършенстват се каналите за незаконен трафик на мигранти, необходими са координирани действия за предотвратяването му

Проф. д-р Димитър Димитров, УНСС: Усъвършенстват се каналите за незаконен трафик на мигранти, необходими са координирани действия за предотвратяването му

25 Юни 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
София. Усъвършенстват се каналите за незаконен трафик на мигранти, необходими са координирани действия за предотвратяването му. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. д-р Димитър Димитров, завеждащ катедра „Национална и регионална сигурност” в УНСС. Операцията „Халифакс“ е добър пример, който показва, че има взаимодействие между различни служби и това трябва да подейства успокоително на обществото. „В началото се наблюдаваха масови превозвания на мигранти в тирове, но сега, както виждаме от операция „Халифакс“ и от последните действия, нещата са доста по-рафинирани. Хората, които се занимават с тази дейност вече имат много по-добра комуникация, работят в мрежа. Предполагам, че са усъвършенствали и начина на плащане –мигрантите в началото носеха много пари в брой, бяха привлекателни за нападение и за такива „диви превози“, а сега вече нещата са доста по-организирани. Имат квартири в България, в съседните страни, изчакват удобен момент. Усъвършенстването на тези незаконни канали за миграция трябва да ни притеснява“, обясни проф. Димитър Димитров. Той коментира още, че миграционните процеси имат вълнови характери, като уточни, че в момента има затишие, но съществуват предпоставки за повторното му разбуждане. Проф. Димитров обърна внимание, че трябва да се прави разлика между бежанци и мигранти. Едните бягат от войната, а другите просто търсят друго поприще, добави той.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.