НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Times: Борис Джонсън ще договори търговска сделка с Тръмп ако стане премиер

The Times: Борис Джонсън ще договори търговска сделка с Тръмп ако стане премиер

15 Юли 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Фаворитът за следващ премиер на Великобритания Борис Джонсън ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп в рамките на първите два месеца, след като заеме поста министър-председател, за да договори с него търговска сделка за след Брекизт, пише британското издание The Times.
„Ключът за всичко е САЩ. Ако постигнем търговска сделка с Америка ще се върнем много бързо на пазара за други споразумения. Това ще насърчи другите да осъзнаят, че сме сериозни“, цитира вестникът думите на съюзник на Джонсън.
Бившият външен министър е готов да замине за САЩ веднага щом е възможно ако стане премиер, за да осигури частично споразумение преди крайния срок за излизане на Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври, пише изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Guardian: Тереза Мей ще предупреди потенциалните си наследници, че Брекзит без сделка заплашва бъдещето на Великобритания

Guardian: Тереза Мей ще предупреди потенциалните си наследници, че Брекзит без сделка заплашва бъдещето на Великобритания

3 Юли 2019 | 23:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей ще предупреди потенциалните си наследници, че Брекзит без сделка заплашва бъдещето на Обединеното кралство в последната си реч в Шотландия като премиер, пише ляво-либералното британско издание The Guardian.
Май ще разкрие и планове за преглед на ролята на отделите на Уайтхол за различните съставни части на Обединеното кралство, като се очаква това да доведе до увеличаване на преките разходи на правителството на Великобритания в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.
Тя ще замине за Шотландия в петък, по време на дългоочаквания дебат между претендентите за неин наследник начело на Консервативната партия Борис Джонсън и Джереми Хънт.
Последните проучвания на общественото мнение в Шотландия показват по-голяма подкрепа за независимостта, особено ако Джонсън стане министър-председател и реализира Брекзит без сделка. Анкетата на Panelbase за Sunday Times миналия уикенд постави положителния вот на 49%, , като 51% предпочитат референдум, ако Великобритания напусне ЕС.
Никола Стърджън, първият министър на Шотландия, пише, че посещението на Мей е „отчаян акт на премиер, който е показал нулево уважение към шотландския парламент по време на мандата си“.
Тя добави: „Шотландският народ, а не за премиерът на торите, трябва да решават какво бъдеще искаме за нашия парламент и държава“.
Стърджън заяви, че иска нов референдум за независимост през следващата година и е внесла законодателство, което да позволи провеждането на референдуми в Шотландия.
И Джонсън, и Хънт изключиха възможността да й предоставят тези правомощия, но старши шотландски тори се страхуват, че кризата около Брекзит и очакваната победа на Джонсън в изборите за лидерство ще увеличи значително подкрепата за ранен референдум за независимост.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Великобритания ще влезе в рецесия при Брекзит без споразумение

The Independent: Великобритания ще влезе в рецесия при Брекзит без споразумение

3 Юли 2019 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит без споразумение ще подтикне Великобритания към рецесия, прогнозира най-голямата световна агенция за кредитен рейтинг, като добави гласа си към подобни предупреждения от икономисти, пише британският вестник The Independent
Дори Джереми Хънт - който казва, че като министър-председател ще изведе Обединеното кралство от ЕС без сделка, ако е необходимо - призна, че това може да причини почти толкова икономически щети, колкото и финансовата криза от 2008 г., която доведе до тежка рецесия и остави 2.7 милиона души без работа.
"Ние вярваме, че без споразумение, британската икономика вероятно ще влезе в рецесия", се казва в последния годишен анализ на британската кредитоспособност от страна на Moody's, една от трите най-големи световни кредитни агенции за инвеститори.
„Британският паунд, който вече отслабва след гласуването на Брекзит, ще бъде подложен на нов натиск. Инфлацията ще нарасне временно… ще намали реалните заплати през първите две до три години след Брекзит. Това от своя страна ще окаже влияние върху потребителските разходи и ще намали растежа."
Самото правителство на Обединеното кралство, както Moody's отбеляза, през ноември изчислява, че напускането на ЕС без споразумение би намалило БВП между 6,3 и 10,7 на сто в продължение на 15 години.
В същото време световната икономика се задъхва, подкопана от напрежението, породено от търговската война на Доналд Тръмп, главно с Китай, но и със заплахи за Европа и Мексико. Като предвестник на бъдещите събития, по-слабото търсене от чужбина е основен двигател за неочаквано рязко свиване на производството във Великобритания през юни.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Финансовият министър на Великобритания: Брекзит без сделка може да струва 90 милиарда лири

Финансовият министър на Великобритания: Брекзит без сделка може да струва 90 милиарда лири

2 Юли 2019 | 23:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът на финансите на Великобритания Филип Хамънд предупреди претендентите за председател на управляващата Консервативна партия, че Брекзит без сделка може да струва на икономиката на страна 90 милиарда лира, пише авторитетното британско издание The Times.
Канцлерът засили атаките си срещу обещанията за разходи на Борис Джонсън и Джереми Хънт и каза, че напускането на ЕС без споразумение няма да остави пари за планираните им действия.
Освен това той направи най-явния си намек досега, че може да гласува срещу правителството на торите, за да предотврати Брекзит без сделка.
„Вярвам, че зависи от Камарата на общините, на която ще продължа да бъда горд член, да гарантира, че това няма да се случи“, заяви Хамънд пред депутатите. Очаква се той да загуби работата си, когато новият премиер встъпи в длъжност.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Влиятелни лейбъристи влязоха в тежък публичен сблъсък около Брекзит

Independent: Влиятелни лейбъристи влязоха в тежък публичен сблъсък около Брекзит

30 Юни 2019 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Разделението в Лейбъристката партия за Брекзит отново експлоадира публично, след кат о влиятелни функционери влязоха в остър спор относно позицията на партията, пише британското ляво-либерално издание Independent.
Джон Макдонъл, министърът на финансите в сянка, заяви, че Работническата партия трябва „да действа сега“, ако иска да има обществено гласуване за одобряване на сделка с ЕС при всички обстоятелства, но Лен Макклъски, лидерът на профсъюза „Юнайт“, заяви, че партията трябва да се фокусира върху „зачитането на референдума от 2016-та година“ и да реализира Брекзит.
Както се твърди, Макклъски е отказал да подкрепи промяна в политиката на лейбъристите, когато лидерът на партията Джереми Корбин се е срещнал с водачите на профсъюзи миналата седмица, за да им предложи фракцията да подкрепи референдум за всяка сделка за Брекзит, която бъде приета от парламента.
Докато мнозина депутати от Лейбъристката апртия очакваха, че промяната ще бъде обявена след срещата, генералният секретар на „Юнайт“ се противопостави на идеята и принуди Корбин да обяви, че се нужда от още време за „консултации“. Новото отлагане предизвика ярост сред еврофилите в работническото движение, които са категорични в желанието си да не се съобразят с резултатите от референдума през 2016 година.
Макклъски заяви пред Би Би Си, че няма нужда да се прибързва с промяна на настоящата политика на партията, която е да се договри собствена сделка за Брекзит.
Настоявайки, че г-н Корбин няма да бъде "тормозен", за да промени позицията си, той каза: "Реалността в момента е, че се провеждат много дебати. След европейските избори аз призовах хората да се успокоят. Изглежда има паническо бързане да установим различна позиция от тази, която лейбъристката партия има вече няколко години, която зачита референдума за 2016 г. и се опитва да договори сделка, която ще обедини нацията.
"За съжаление имаме премиер, който направи огромни грешки и правителство, което не е в състояние да реализира Брекзит, а ние имаме добре финансирано лоби за оставане в ЕС, което вкара нацията в токсична ситуация“.
Той добави: "Имаме политика, че нищо не трябва да се сваля от масата, включително работнческата алтернатива. Нашата алтернатива е да получим Брекзит, който зачита резултата от референдума, но всъщност го прави със споразумение, което ще задоволи 48-те процента, които искат оставане в Съюза“.
Предполагайки, че всяко решение за това дали да се иска нов референдум, може да бъде отложено до годишната конференция на лейбъристите през септември, генералният секретар на „Юнайт“ заяви: "Няма да бързаме да правим нищо. Имаме политическа конференция след 12 седмици“.
Но г-н Макдонел каза, че е разочарован от закъснението в подкрепата на втория референдум. Той призна, че е очаквал промяна в политиката да бъде обявена миналата седмица, но каза, че синдикалните лидери са поискали „повече време“.
Македонел заяви в неделя пред Sky News: "Опитвам се да кажа, че трябва да действаме сега и Джереми каза преди месец, че ще върнем този въпрос на хората“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Борис Джонсън може да не стане премиер дори да спечели изборите за председател на Консервативната партия

The Guardian: Борис Джонсън може да не стане премиер дори да спечели изборите за председател на Консервативната партия

30 Юни 2019 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън може да бъде блокиран за министър-председателския пост във Великобритания дори да бъде избран за лидер на Консервативната партия, заявиха двама водещи конституционни експерти пред британското ляво-либерално издание The Guardian.
Тъй като депутатите от фракцията заплашват да оттеглят подкрепата си за партията под неговото управление, Джонсън е предупреден, че може да му бъде попречено да се засели на Даунинг стрийт, ако стане ясно, че не може да събере мнозинство в Камарата на общините.
Това е последният признак на парламентарната криза, която може да срещне Джонсън след избирането му. Той рискува да включи кралицата в политиката и може да върне Тереза Май обратно в безизходицата на Брекзит; Като настоящ премиер, тя ще бъде ключова в препоръката до двореца, в която той трябва да бъде призован да формира следващото правителство.
Легитимността на Джонсън ще бъде оспорена, ако само шепа депутати от торите заявят, че не могат да подкрепят неговата администрация, според професорите Робърт Хазел и Мег Ръсел от конституционното звено на UCL, Лондонския университет. Докато Мей вече се бори с малко работно мнозинство, двама консерватори - Доминик Грийв и Кен Кларк - вече посочиха, че няма да могат да подкрепят администрация, която да напусне ЕС без сделка и което Джонсън е готов да направи.
Професорите заключават, че Джонсън „не е задължително” да стане министър-председател, ако победи Джеръми Хънт и стане лидер на Консервативната партия в края на юли. Правилникът на кабинета, който обхваща промените в правителството, не се занимава с необичайните обстоятелства, които бяха създадени в парламента от дилемата с Брекзит.
„Ключовият тест е дали новият лидер на консерваторите е в състояние да получи доверието на Камарата на общините“, пишат те. „Дали новият лидер на Консервативната партия може да получи парламентарното доверие, очевидно е под съмнение, предвид коментарите на консервативните депутати, че не могат да подкрепят новото правителство. Правителството има само мнозинство от трима, включително ДЮП, така че само малък брой бунтовници са достатъчни, за да загуби мнозинството си“.
„Един възможен сценарий е група тори да са толкова притеснени заради спечелилия кандидат, че да обявят оттеглянето на подкрепата си незабавно, щом станат известни резултатите от гласуването за лидерството – т.е., преди да бъде назначен новият премиер. Това ще постави кралицата и тези, които я съветват пред сериозна дилема – защото няма да е ясно дали новият лидер на Консервативната партия ще получи мнозинство“.
Изтъкнат депутат от Консервативната партия посочи, че просто се констатира реалността, когато се казва, че Джонсън трудно ще формира правителство. Той обаче прогнозира, че на Джонсън ще му бъде позволено да го направи в края на юли, но вероятно ще бъде изправен пред вот на недоверие, когато депутатите се върнат от лятната ваканция. „Много е вероятно той да може да създаде администрация и кризата по отношение на неговата легитимност да не дойде до септември“, каза политикът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Борис Джонсън води на Джереми Хънт с 22% преди гласуването за нов лидер на Консервативната партия

The Daily Express: Борис Джонсън води на Джереми Хънт с 22% преди гласуването за нов лидер на Консервативната партия

30 Юни 2019 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън потвърди статута си на фаворит за наследник на Тереза Мей начело на Консервативната партия на Великобритания, като според последното проучване на общественото мнение той води с 22% пред опонента си Джереми Хънт, пише британското евроскептично издание The Daily Express.
Анкетата на Observer, проведена на 26 и 27 юни, показа, че 52% от респондентите ще подкрепят бившия кмет на Лондон в предстоящото гласуване, докато за неговия противник са казали,че ще гласуват само 30% от респондентите. Останалите 18% все още не са взели решение. Що се отнася до Брекзит, редовите консерваторите в огромното си мнозинство имат доверие на Джонсън, който обеща да прекрати членството на Великобритания в Съюза до 31 октомври тази година.
Над 71% от торите смятат, че е най-вероятно фаворитът за премиер да изпълни обещанието си и Обединеното кралство да празнува „Хелоуин“ извън ЕС. За разлика от това, само 10% от репондентите са на мнение, че Джереми Хънт може да реализира Брекзит в посочения срок, а останалите 19% не са сигурни.
Проучването убедително заключи, че Джонсън ще бъде в най-добра позиция да се справи и да победи Джереми Корбин, ако се проведат общи избори.
Повече от 61% считат, че бившият външен министър най-вероятно ще победи лидери на лейбъристите. Междувременно, само един от пет (19%) вярват, че Хънт може да победи Корбин на избори, а 20% не дават конкретен отговор.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express:  Паника от Брекзит без сделка: ЕС ще загуби 1 милион работни места и 228 милиарда лири

Daily Express: Паника от Брекзит без сделка: ЕС ще загуби 1 милион работни места и 228 милиарда лири

27 Юни 2019 | 20:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Европа е изправена пред опасността да загуби един милион работни места в случай на Брекзит без сделка, пише британското евроскептично издание The Daily Express, като се позовава на резултатите от изследване, публикувано в четвъртък.
Ръководителите на ЕС ще бъдат принудени да смекчат опустошителния икономически шок за най-големите индустрии на блока в случай, че Великобритания излезе от Съюза без споразумение, според доклада на университета в Льовен. Икономиката в целия ЕС ще се свие с 228 милиарда британски лири веднага след като лидерите не успеят да убедят следващия премиер на Великобритания да подкрепи споразумението за Брекзит на Тереза Мей. Докладът, поръчан от името на Министерството на външните работи на Фландрия, предупреждава, че сценарият ще доведе до загуба на 1,2 милиона работни места.
Ирландия, Белгия и Нидерландия ще бъдат по-тежко засегнати, като Дъблин трябва да компенсира пълната загуба на 50,330 работни места или 2,58% от цялата й работна сила.
Лео Варадкар също ще бъде принуден да понесе загубата на 9 милиарда паунда, ако Великобритания напусне блока без сделка.
Белгия също ще понесе подобни загуби, като северната европейска страна губи 2.35% от своя БВП и 42.390 работни места.
Държавата, известна със своята бира и шоколад, се очаква да види своята индустрия за храни и напитки най-силно засегната от Брекзит без сделка.
Германия и Франция страдат най-много от загубите на работни места, но цифрите представляват по-малък процент от цялото им население.
Ангела Меркел ще бъде изправена пред 291 930 безработни, а Емануел Макрон - общо 141 320, според проучването.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Всички в бъдещ кабинет на Борис Джонсън трябва да са за излизане от ЕС на 31 октомври, с или без сделка

The Telegraph: Всички в бъдещ кабинет на Борис Джонсън трябва да са за излизане от ЕС на 31 октомври, с или без сделка

27 Юни 2019 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Кабинетът на Борис Джонсън ще бъде съставен от хора, които са поели ангажимент Великобритания да излезе от Европейския съюз на 31 октомври, заяви бившият кмет на Лондон, цитиран от консервативното издание The Telegraph.
В интервю пред Conservative Home, фаворитът за наследник на Тереза Мей като премиер и лидер на торите, заяви, че тези, които ще работят с него, ако бъде избран за министър-председател, „трябва да са обединени“ около излизането от Съюза на 31 октомври, с или без сделка.
„Разбира се, че искам да имам широк спектър от таланти в правителството си, правителството, което ще оглавя, но очевидно хората трябва да са обединени около много, много, много малката вероятност, и подчертава, че това е много, много, много малка възможност, че ще трябва да излезем при тези условия“, заяви Джонсън.
Попитан отново дали наистина „всеки член от вашия кабинет, когато ги назначавате, трябва да се ангажира с излизане на 31 октомври, с или без сделка“, бившият външен министър заяви: „Да, това ще е политиката на правителството“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Борис Джонсън е решен да реализира Брекзит без сделка. Как могат да го спрат депутатите?

The Guardian: Борис Джонсън е решен да реализира Брекзит без сделка. Как могат да го спрат депутатите?

26 Юни 2019 | 20:26 | Агенция "Фокус"
Лондон. Какво могат да направят депутатите, за да спрат Брекзит без сделка. Тъй като Борис Джонсън настоя, че като премиер ще изкара Обединеното кралство от Европейския съюз до края на октомври на всяка цена, това е въпрос, който ще бъде задаван често през следващите месеци, пише левичарското британско издание The Guardian в материал, представен без редакторска намеса.
Ако, както се очаква, Джонсън се нанесе на Даунинг стрийт номер 10 следващия месец, той няма да има достатъчно време да договори нова сделка за Брекзит с ЕС. Нещо повече, той смята, че заплахата от излизане без споразумение е ключова, за да се спечели концесия от Брюксел в последната минута. От това следва, че правителството на Джонсън ще се старае да запази опцията на масата.
Проблемът? Въпреки настояването на Джонсън, че депутатите се приближават до идеята, парламентаристите са страстно против и обещават да направят каквото могат, за да го спрат. Но какво всъщност могат да направят тези депутати, за да спрат Брекзит без сделка?
В изказване пред програмата „Днес“ в четвъртък сутринта, доскорошният претендент за лидерското място в Консервативната партия и сегашен твърд поддръжник на Джонсън Доминик Рааб, предположи, че като премиер бившият кмет на Лондон може просто да игнорира парламентарните усилия за спиране на Брекзит без сделка. Той посочи, че всяко предложение на депутатите по този въпрос „ще има нулев правен ефект“ и може да бъде заобиколено.
Този възглед се споделя от много парламентарни поддръжници на Джонсън. Те твърдят, че независимо че парламентът може да гласува многобройни предложения, призоваващи Джонсън да отложи член 50 ли да изключи сценария без сделка, той може да ги игнорира. Дори предложение за наказание, според което народните представители могат да блокират заплатата на премиера в протест срещу такова решение няма да има голям ефект. Едва ли Джонсън е зле с парите, или ще се засегне.
Поддръжниците на Джонсън твърдят, че за разлика от Тереза Мей, той наистина е готов да реализира Брекзит без сделка. Както ми каза един от министрите на кабинета: „Проблемът с Брекзит без сделка не беше, че депутатите няма да го направят, а че министър-председателят няма да го направи.“ Според някои Мей не е направила реални усилия в борбата срещу поправката Куупър/Летуин, която принуждава правителството да иска удължаване на член 50.
Ако предложението се провали, има драстичен вариант на вот на недоверие към правителството. Ако мнозинството от депутатите гласува против правителството, то ще падне. Ако не бъде сформирано ново правителство, ще последват избори. Никой не може да предположи как след това общините ще спрат Брекзит без сделка - но ако Обединеното кралство проведе общи избори, очакваме Брюксел да предостави кратко удължаване, за да разреши въпроса.
Има ли достатъчен брой гласове? И Амбър Ръд и Тобиас Елууд казсват, че знаят за достатъчно депутати от торите, които биха гласували срещу правителството, ако моментът е подходящ. Но и двамата подчертаха, че самите те не биха стигнали толкова далеч да гласуват срещу собственото си правителство.
Единствените двама народни представители от Консервативната партия, които обявиха публично, че биха се решили на такава стъпка са Кен Кларк и Доминик Грийв. Със заплахите, че повече няма да бъдат номинирани за депутати, може на повърхността да излязат още парламентаристи, които сметнат, че няма какво повече да губят. Но ще трябва да са повече, предвид това, че няколко евроскептични лейбъристи може да се въздържат и да способстват излизането на Великобритания от ЕС.
Оттук следва, че всякакви схеми на лейбъристите за вот на недоверие преди лятната ваканция – която ще започне веднага щом встъпи в длъжност новият премиер – ще бъдат преждевременни. Повечето консерватори на ръба казват, че ще обмислят подобни действия, ако вярват, че всяка възможност е изхабена и вече няма шанс за Брекзит със сделка. Съюзниците на Джонсън смятат, че най-вероятно такъв вот може да има през есента, когато всичко около Брекзит ще е по-ясно.
Предвид това, че вот на недоверие се възприема като червена линия, няма друга опция за сваляне на правителството и предотвратяване на Брекзит без сделка. Консерваторите може да откажат да да гласуват бюджета и по този начин да спрат парите на правителството и да го блокират. Излизането в стачка може да изпрати ясно послание, без да се преминава към сваляне на собственото си правителство. Но това също е много смел акт.
И накрая, имаме Джон Бекроу, описван като „председател активист“ от някои тори. Много проевропейски консерватори се надяват на Бекроу – че той ще намери начин как да реализира тези планове без да има нужда да се гласува срещу правителството.
Оттук следва, че парламентарният конфликт около Брекзит без сделка, най-вероятно ще се превърне в игра на блъфове - и лагерът на Джонсън залага на това депутатите да мигнат първи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Либералдемократите работят по план за сваляне на правителството на торите и поставяне на лейбърист за премиер

The Telegraph: Либералдемократите работят по план за сваляне на правителството на торите и поставяне на лейбърист за премиер

26 Юни 2019 | 20:02 | Агенция "Фокус"
Лондон. Високопоставени либерладемократи работят над план за сваляне на правителството на Консервативната партия и изпращане на високопоставен лейбърист за премиер без провеждане на предсрочни избори, пише британското консервативно издание The Telegraph.
Сър Ед Дейви, който се бори с Джо Уинстън за правото да наследи сър Винс Кейбъл като лидер на партията, заяви, че работи над план за съставяне на правителство на националното единство, оглавено от ветерана лейбърист Хилари Бен или Ивет Куупър.
Сър Дейви заяви, че новата администрация ще бъде формирана ако бъде спечелен вот на недоверие срещу правителството на Консервативната партия.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ЕС изключва преразглеждането на сделката за Брекзит

ТАСС: ЕС изключва преразглеждането на сделката за Брекзит

26 Юни 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз напълно изключва възможността за преразглеждане на настоящото споразумение относно условията за излизане на Обединеното кралство от Общността, дори ако Лондон ще трябва да напусне ЕС без сделка. Това заяви в сряда на пресконференция в Брюксел представителят на Европейската комисия Наташа Берто, предава TACC.
„Да, мога да потвърдя, че няма да преразгледаме споразумението, както многократно сме повтаряли", каза тя, отговаряйки на въпрос от журналисти относно това дали ЕК ще откаже да преразгледа сделката дори в случай на „развод" без споразумение.
От Берто също беше поискано да опише очакванията на Брюксел по отношение на лидера в надпреварата за поста министър-председател на Обединеното кралство Борис Джонсън. В отговор тя увери, че Брюксел е готов да работи в дух на сътрудничество с всеки правителствен лидер на Обединеното кралство.
Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., т.е. две години след подаването на писмено уведомление за изтегляне. Въпреки това депутатите от Камарата на общините на парламента на Обединеното кралство отхвърлиха проектоспоразумението за сроковете за Брекзит, което премиерът Тереза Май постигна по време на преговорите с европейските лидери. Те гласуваха срещу него три пъти. В резултат на това ЕС се съгласи да отложи датата на Брекзит от първо до април-май, а после до 31 октомври тази година.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Великобритания излиза от ЕС на 31 октомври с или без сделка

Борис Джонсън: Великобритания излиза от ЕС на 31 октомври с или без сделка

25 Юни 2019 | 17:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън обеща Великобритания да излезе от Европейския съюз на 31 октовмри със сигурност и увери, че ще избере напускане без сделка, ако това е нужно, за да се спази крайния срок, пише левичарското британско издание The Guardian.
В интервю пред местно радио, лидерът за наследник на Тереза Мей на поста министър-председател каза, че промени в споразумението за оттегляне или политическата декларация, договорени от Мей, няма да са достатъчни.
„Искам повече от промяна“, обясни политикът. „Трябва ни ново споразумение за напускане – ако ще излизаме на базата на такова“.
По време на началния етап на лидерския процес бившият външен министър беше обвинен, че е изпращал различни послания на различни депутати, като казал на евроскептиците, че датата 31 октомври е окончателна, а е бил по-неясен с другите.
Но в последното интервю той бе категоричен. „Готвим се за излизане на 31 октомври. Да става каквото ще“. Помолен да потвърди това, Джонсън добави. „Направи го или умри. Да става каквото ще“.
По-рано в интервю пред LBC Radio, най-вероятният следващ британски премиер отхвърли идеята, че плановете му за Брекзит могат да бъдат осуетени от бунтовни депутати от неговата Консервативна партия, като посочи, че фракцията „гледа в бездната на разгрома“, ако не реализира плана за излизане.
Джонсън поясни, че „ще разделим елементите на настоящото споразумение за оттегляне – трябва да вземем подлежащите на оздравяване“, за да се търси нов договор с ЕС и да се подготви нова сделка.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Борис Джонсън изключи удължаване на срока за Брекзит

The Independent: Борис Джонсън изключи удължаване на срока за Брекзит

25 Юни 2019 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Лондон. Кандидатът за наследник на Тереза Мей на лидерския пост в Консервативната пария Борис Джонсън изключи възможността за ново удължаване на срока за Брекзит, съобщава националният ежедневник The Independent. Претендентът за Даунинг стрийт 10 бе категоричен, че Обединеното кралство ще напусне структурите на Европейския съюз до 31 октомври тази година – и нито ден по-късно.
Джонсън отново отказа да обсъди подробно инцидента от преди няколко дни, когато полицията се е отзовала на сигнал за битов скандал. В интервю пред ВВС той определи като „просто несправедливо“ въвличнае на любимите му хора в битката на политическата арена.
По-рано през деня стана ясно, че победителят в надпреварата за лидерския пост в Консервативната партия и премиер на Обединеното кралство ще бъде обявен на 23 юли. Към настоящия момент фаворит за поста е бившият министър на външните работи на страната – Борис Джонсън. Негов съперник е сегашният първи дипломат на Лондон Джереми Хънт.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Новият британски премиер ще бъде обявен на 23 юли

AFP: Новият британски премиер ще бъде обявен на 23 юли

25 Юни 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Победителят в надпреварата за наследник на Тереза Мей на лидерския пост в Консервативната партия и премиер на Обединеното кралство ще бъде обявен на 23 юли. Това обявиха от управляващата в Лондон партия, предава AFP.
Към настоящия момент фаворит за поста е бившият министър на външните работи на страната – Борис Джонсън. Негов съперник е настоящият първи дипломат на Лондон Джереми Хънт.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Evening Standard: Депутати от Консервативната партия може да блокират Брекзит без сделка

Evening Standard: Депутати от Консервативната партия може да блокират Брекзит без сделка

24 Юни 2019 | 23:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън и Джереми Хънт днес предупредиха, че дузина депутати от Торите са готови да се противопоставят на новия министър-председател, за да спрат Брекзит без сделка, пише лондонския Evening Standartd.
Министърът в министерството на отбраната Тобиас Елууд подчерта, че "голям" брой консервативни депутати, включително министри, са решени да предотвратят напускане на съюза без споразумение.
Неоспоримите опоненти на Брекзит без сделка се страхуват, че ще нанесат големи икономически щети, които заплашват да разбият Обединеното кралство и ще навредят на репутацията му на световната сцена.
Елууд каза пред вестника: „Правителство, което активно се стреми към Брекзит без сделка, няма да има подкрепата на значителен брой депутати, включително министри. Има поне дузина хора, които искат да напуснат ЕС - но с работеща сделка. "
Малък брой депутати от Тори също биха могли да откажат да подкрепят новия министър-председател с гласуване за доверие, ако той е решен да настоява за напускане без сделка, което дори може да се случи в рамките на дни след встъпването му в длъжност.
Водещият кандидат за лидер на торите Джонсън твърди, че Обединеното кралство трябва да напусне на 31 октомври, със или без сделка, като настоява, че това е "изключително възможно".
По време на среща с членове на партията в събота Хънт каза, че ще „напусне„ 100% “без сделка, ако споразумението е извън обсега на 31 октомври, но не се обвърза с конкретен ден
И двамата са изправени пред препятствието, че депутатите вече са гласували, за да се противопоставят на напускане без сделка, а председателят Джон Беркоу е дал ясно да се разбере, че парламентът няма да бъде заобикалян.
Днес Хънт изключи възможността да поиска избори, ако стане премиер, а парламентът блокира Брекзит без сделка и призова Джонсън да направи същото.
"Общите избори ще бъдат катастрофални, защото бихме поставили в Даунинг стрийт някой, който няма да достави Брекзит" каза той пред програмата "Днес", предполагайки, че лейбъристите ще спечелят.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Борис Джонсън възнамерява да живее с Кари Симъндс на Даунинг стрийт 10 въпреки скандала

The Telegraph: Борис Джонсън възнамерява да живее с Кари Симъндс на Даунинг стрийт 10 въпреки скандала

24 Юни 2019 | 08:08 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън възнамерява да живее с приятелката си Кари Симъндс на Даунинг стрийт номер 10 въпреки скандала, заради който бе извикана полиция в сегашния им дом, пише британското консервативно издание The Telegraph, позовавайки се на свои източници, като поставя тази новина за акцент на деня.
Приятели на Джонсън настояват, че нищо не се е променило във връзката на двойката, след като те бяха записани в разгара на бурен скандал от съседите си.
Според тях, Джонсън възнамерява да се ожени за Симъндс, когато разводът с втората му съпруга Марина Уийлър бъде финализиран.
Още преди скандала в ранните часове на петък циркулираха слухове, че Джонсън и новата му партньорка са се разделили, като един източник дори твърдеше, че най-вероятният бъдещ премиер на Великобритания вече спи на дивана.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Преднината на Борис Джонсън намалява след шумен домашен скандал

The Independent: Преднината на Борис Джонсън намалява след шумен домашен скандал

24 Юни 2019 | 04:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. Одобрението към Борис Джонсън е претърпяло сериозен спад след бурна разправия с приятелката му, широко отразена от медиите, тъй като избирателите заявяват, че личният му живот има значение в надпреварата премиерския пост, пише The Independent.
Предимството на досегашния любимец на избирателите от консерваторите е намаляло наполовина след инцидента в ранните часове на петък сутринта - и съперникът му Джереми Хънт взе преднина сред широката общественост.
Повече от половината от гласоподавателите заявиха, че личният живот на Джонсън е от значение за способността му да бъде министър-председател, а три четвърти - за характера на кандидата.
„Необичайно е да се види личният живот на един политик, който има такова ниво на изтъкнатост сред гласоподавателите“, каза Деймиън Лайонс Лоу, главен изпълнителен директор на проучването Survey.
Джонсън отказа да даде обяснение за шумовете и крясъците в апартамента, който той споделя с Кари Симондс, въпреки че това хвърля сянка върху неговата кандидатура за премиерския пост.
Вместо това, Джонсън настояваше, че аудитория от членове на консерваторите искат да знаят „какви са моите планове за моята страна и за партията“.
"Не мисля, че искат да чуят за такива неща", заяви бившият външен министър в Бирмингам.
Проучването обаче, за The Mail в неделя, установи, преднината на Джонсън сред гласоподавателите Тори е спаднала повече от наполовина, от 27-пункта до само 11.
Изследването проведе второто проучване в събота - след разкриването на инцидента, докато първото му проучване беше завършено в четвъртък.
Сред като в четвъртък от всички избиратели 36% подкрепяха Джонсън и едва 28% подкрепяха Хънт преди скандала, то второто проучване постави Джонсън на второ място с 29%, а Хънт на първо място с 32%.
Междувременно съседът, който предупреди полицията и The Guardian за инцидента, защити действията си, като заяви, че политическите лидери трябва да бъдат "държани отговорни за всичките си думи, действия и поведение".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Проевропейските тори ще дадат шестседмична пробация на Борис Джонсън на Даунинг стрийт 10

The Times: Проевропейските тори ще дадат шестседмична пробация на Борис Джонсън на Даунинг стрийт 10

23 Юни 2019 | 23:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. На Борис Джонсън ще бъде дадена шестседмична пробация на премиерския пост в Обединеното кралство, преди група депутати от Консервативната партия, решила да избегне на всяка цена излизането на страната от структурите на Европейския съюз без споразумение, се опита да свали правителството, пише британският национален ежедневник The Times.
Джонсън ще наследи работно мнозинство от три гласа, ако спечели надпреварата за лидерския пост в КП, резултатът от която ще стане ясен на 23 юли.
Смята се, че миналата седмица консерваторът Джулиан Смит е предупредил ръководителите на предизборната кампания на Джонсън, че лейбъристите се подготвят да внесат в парламента вот на недоверие. Това трябва да се случи на 25 юли, поясняват от редакцията. Смит добави, че ще е необходима само "шепа" депутати от торите, за да разбият администрацията на Джонсън.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Преднината на Борис Джонсън намалява след шумен домашен скандал

The Independent: Преднината на Борис Джонсън намалява след шумен домашен скандал

23 Юни 2019 | 21:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Одобрението към Борис Джонсън е претърпяло сериозен спад след бурна разправия с приятелката му, широко отразена от медиите, тъй като избирателите заявяват, че личният му живот има значение в надпреварата премиерския пост, пише The Independent
Предимството на досегашния любимец на избирателите от консерваторите е намаляло наполовина след инцидента в ранните часове на петък сутринта - и съперникът му Джереми Хънт взе преднина сред широката общественост.
Повече от половината от гласоподавателите заявиха, че личният живот на Джонсън е от значение за способността му да бъде министър-председател, а три четвърти - за характера на кандидата.
„Необичайно е да се види личният живот на един политик, който има такова ниво на изтъкнатост сред гласоподавателите“, каза Деймиън Лайонс Лоу, главен изпълнителен директор на проучването Survey.
Джонсън отказа да даде обяснение за шумовете и крясъците в апартамента, който той споделя с Кари Симондс, въпреки че това хвърля сянка върху неговата кандидатура за премиерския пост.
Вместо това, Джонсън настояваше, че аудитория от членове на консерваторите искат да знаят „какви са моите планове за моята страна и за партията“.
"Не мисля, че искат да чуят за такива неща", заяви бившият външен министър в Бирмингам.
Проучването обаче, за The Mail в неделя, установи, преднината на Джонсън сред гласоподавателите Тори е спаднала повече от наполовина, от 27-пункта до само 11.
Изследването проведе второто проучване в събота - след разкриването на инцидента, докато първото му проучване беше завършено в четвъртък.
Сред като в четвъртък от всички избиратели 36% подкрепяха Джонсън и едва 28% подкрепяха Хънт преди скандала, то второто проучване постави Джонсън на второ място с 29%, а Хънт на първо място с 32%.
Междувременно съседът, който предупреди полицията и The Guardian за инцидента, защити действията си, като заяви, че политическите лидери трябва да бъдат "държани отговорни за всичките си думи, действия и поведение".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Консервативни депутати може да свалят Борис Джонсън от премиерския пост ако се опита да излезе от ЕС без сделка

London Evening Standard: Консервативни депутати може да свалят Борис Джонсън от премиерския пост ако се опита да излезе от ЕС без сделка

23 Юни 2019 | 00:02 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият Генерален прокурор и член на Консервативната партия Доминик Грейв предупреди Борис Джонсън, че депутатите на торите могат да го свалят от поста, ако стане премиер и се опита да изкара Великобритания от Европейския съюз без сделка, пише британското издание London Evening Standard.
В слабо прикрита заплаха към фаворита в съревнованието за поста на Тереза Мей, Грийв настоя, че голям брой депутати от Консервативната партия са готови да го свалят от креслото на министър-председателя през октомври, за да предотвратят Брекзит без сделка.
Сега Джонсън е сред последните двама в изборите за лидер на торите заедно с Джереми Хънт и настоя, че Обединеното кралство трябва да излезе от Съюза на настоящия краен срок – 31 октомври.
Но в интервю пред Би Би Си Грийв подчерта, че ако новият премиер предприеме рисковете да изкара страната без сделка на 31 октомври, „не мисля, че този министър-председател ще оцелее много дълго“.
„Разбира се, премиерът може да използва абсолютното си право след това да обяви парламентарни избори. Но това ще бъде катастрофално за бъдещето на Консервативната партия“, отбеляза още той.
Запитан дали ще гласува срещу правителството на евентуален вот на недоверие, за да предотврати излизането без сделка, Грейв заяви: „Ако премиерът настоява да излезем от ЕС на 31 октомври без сделка... тогава съм напълно убеден, че ще има голям брой консервативни депутати, които ще се противопоставят. И които ще направят всичко по силите си, за да го предотвратят. Мисля, че броят им е значителен“.
В отговор на това дали кралицата ще трябва да се включи, той каза: "Трябва да се има предвид, че ако една администрация падне на вот на недоверие, има 14 дни, за да се създаде нова."
Грийв добави: „Не е задължително начело да е Джереми Корбин. Може да е друг консервативен премиер. Може да е всеки, който може да събере мнозинство в Камарата на общините. В такъв случай ще трябва да има вот на доверие“.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Консервативни депутати може да свалят Борис Джонсън от премиерския пост ако се опита да излезе от ЕС без сделка

London Evening Standard: Консервативни депутати може да свалят Борис Джонсън от премиерския пост ако се опита да излезе от ЕС без сделка

22 Юни 2019 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият Генерален прокурор и член на Консервативната партия Доминик Грейв предупреди Борис Джонсън, че депутатите на торите могат да го свалят от поста, ако стане премиер и се опита да изкара Великобритания от Европейския съюз без сделка, пише британското издание London Evening Standard.
В слабо прикрита заплаха към фаворита в съревнованието за поста на Тереза Мей, Грийв настоя, че голям брой депутати от Консервативната партия са готови да го свалят от креслото на министър-председателя през октомври, за да предотвратят Брекзит без сделка.
Сега Джонсън е сред последните двама в изборите за лидер на торите заедно с Джереми Хънт и настоя, че Обединеното кралство трябва да излезе от Съюза на настоящия краен срок – 31 октомври.
Но в интервю пред Би Би Си Грийв подчерта, че ако новият премиер предприеме рисковете да изкара страната без сделка на 31 октомври, „не мисля, че този министър-председател ще оцелее много дълго“.
„Разбира се, премиерът може да използва абсолютното си право след това да обяви парламентарни избори. Но това ще бъде катастрофално за бъдещето на Консервативната партия“, отбеляза още той.
Запитан дали ще гласува срещу правителството на евентуален вот на недоверие, за да предотврати излизането без сделка, Грейв заяви: „Ако премиерът настоява да излезем от ЕС на 31 октомври без сделка... тогава съм напълно убеден, че ще има голям брой консервативни депутати, които ще се противопоставят. И които ще направят всичко по силите си, за да го предотвратят. Мисля, че броят им е значителен“.
В отговор на това дали кралицата ще трябва да се включи, той каза: "Трябва да се има предвид, че ако една администрация падне на вот на недоверие, има 14 дни, за да се създаде нова."
Грийв добави: „Не е задължително начело да е Джереми Корбин. Може да е друг консервативен премиер. Може да е всеки, който може да събере мнозинство в Камарата на общините. В такъв случай ще трябва да има вот на доверие“.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Полицията е разпитвала Борис Джонсън заради жалба на съседите

The Guardian: Полицията е разпитвала Борис Джонсън заради жалба на съседите

22 Юни 2019 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Съседите на бившия външен министър на Великобритания Борис Джонсън в нощта срещу петък са извикали полиция в дома му, където той живее с приятелката си Кери Саймъндс, пише британското левичарско издание The Guardian.
Както съобщава вестникът, жителите на съседния апартамент са се изплашили за сигурността на Саймъндс, тъй като са чули звуци от голям скандал, но полицаите, които са провели разговор с нея и Джонсън, са стигнали до извода, че няма причини за безпокойство.
„В 00:24 в петък, 21 юни, полицията (на Южен Лондон) реагира на позвъняване, постъпило от местен жител. Позвънилият се опасявал за своята съседка“, съобщиха на Guardian от полицията. „Полицаите са говори с всички, които са били в апартамента... и всички са били невредими. Не бяха регистрирани поводи за безпокойства и явни признаци за нарушения на закона, както и причини за намеса на полицията“.
Един от съседите на Саймъндс, в чийто апартамент живее сега Джонсън, от своя страна, съобщи пред изданието, че около полунощ зад стената е чул силна кавгал. Според него, оттам се чувал звук от счупена посуда, женски виукове „не ме пипай“ и „изнасяй се от дома ми“, както и упреци в егоизъм. На записите, попаднали в редакцията на Guardian, се чува как мъж, предполагаемо Джонсън, отказва да си тръгне и моли неговият „ноутбук“ да бъде оставен в покой, след което се чува звук на падащ предмет. Събеседникът на изданието предполага, че причина за скандала може да е била чаша червено вино, която, съдейки по отделни крясъци, Джонсън е разлял на дивана на приятелката си.
В момента бившият кмет на Лондон и фаворитът на премиерската надпревара е в процес на развод с активистката по правата на човека Марина Уилър, с която е живял 25 години. Причината за развода е неговата любовна връзка със Симондс, която преди това е била прес-секретар на Консервативната партия. Джонсън се разделя на два пъти с Уилър - през 2004 и 2010 г., но и двата пъти се върна при жена си и нещата не стигнаха до развод. Според съобщенията на британските медии, романсът му с журналистката Петронела Уайът и изкуствоведа Хелън Макинтайър са били причините за разделите между съпрузите.Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Борис Джонсън и Джереми Хънт ще се състезават за поста лидер на Торите

The Guardian: Борис Джонсън и Джереми Хънт ще се състезават за поста лидер на Торите

21 Юни 2019 | 05:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джеръми Хънт и Борис Джонсън остават в надпреварата за следващия премиер на Великобритания, след като Хънт победи Майкъл Гоув само с два гласа в петия и последен кръг на гласуването от консервативните депутати, пише британският вестник The Guardian.
Джонсън спечели 160 гласа срещу 77 за Хънт и 75 за Гоув. Имената на Джонсън и Хънт ще бъдат представени на около 140 000 членове на Консервативната партия, които имат крайната дума. Според проучванията Джонсън е преобладаващият фаворит да вземе ключовете за „Даунинг стрийт“ 10 следващия месец, пише The Guardian.
И на двамата предстоят серия от срещи с партийните членове, на които двамата ще представят плановете си за Брекзит. Джонсън многократно е обещавал, че ще изведе Великобритания от Европейския съюз преди последния краен срок от 31 октомври, със или без споразумение. Той си осигури подкрепата на много депутати, включително здравния министър Мат Хенкок, който отпадна от състезанието миналата седмица, като обеща да обедини страната.
Джонсън каза в четвъртък на Evening Standard: "Мисля, че е време да се върна в политиката, но предстои доста сериозна работа."
По-рано през деня, в четвъртия кръг на гласуването, министърът на вътрешните работи, Саджид Джавид, отпадна от състезанието, а Гоув се озова пред Хънт.
След като беше елиминиран, Джавид каза, че се надява кандидатурата му да бъде пример за децата, които изглеждат и се чувстват малко по-различно от своите съученици, тези, които нямат толкова играчки, или частни учители, тези, които се чувстват като аутсайдери и се чудят дали „възможностите“ са само за други хора ”.
Но скептиците относно това дали Джонсън е правилният човек да управлява страната се надяваха, че Гоув, като истински“брекзитиър“, ще е по-вероятно да го засенчи в очите на членовете на партията.
В Уестминстър имаше широко разпространени слухове, че лагерът на Джонсън може умишлено да даде някои гласове на Хънт, когото смятаха за по-лесен кандидат срещу когото да се изправи.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от сръбския си колега Александър Вучич. 15 юли 2019 г.
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.