НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Влошена метеорологична обстановка и катастрофи (ОБЗОР)

Влошена метеорологична обстановка и катастрофи (ОБЗОР)

24 Юни 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
София. Началото на седмицата бе белязано от проливни дъждове и катастрофи. Жълт код за валежи и гръмотевични бури важеше за 19 области в страната. Предупреждението на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) бе в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София-град, София област, Благоевград, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново, Габрово и Русе. Вследствие на проливните дъждове бяха получени редица сигнали, заради интензивните валежи няма пострадали хора.
Най-много количества валежи бяха отчетени от НИМХ в столицата, където за периода от 15.00 до 18.00 ч. бяха регистрирани 23 л/кв. м. Освен това над столицата премина и буря. Тя причини проблеми с електрозахранването в кв. „Люлин“, Банкя и село Железница. Бурята в София предизвика изключвания на тока по периферията на града.
Междувременно шест екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община извършиха обходи на терен. Екипите ще останат в готовност и през нощта. До 18.00 ч. екипите на дирекцията отреагираха на 24 сигнала за завирявания от наноси и листна маса, както и за паднали клони в града. Столична община наблюдава критични места на реки и водни обекти, като няма опасност от разливи на реките. Водните количества от язовирите "Суходол" 2, "Мрамор" и "Мърчаево" се изпускат контролирано. Заради валежите се стигна до временно затруднение на движението на тролейбусите по линия 6 и 7 през кръстовището на бул. „Петър Дертлиев“ и ул. „Вл. Динчев“ поради завиряване. Движението бе възстановено, след като екипи на пожарната бяха изпратени на място.
От столичната пожарна отработиха 42 сигнала на територията на София. Основната част от тях са за паднали клони, наводнени дворове и приземни етажи, части от уличната и пътната инфраструктура. Няколко от тях са за късо съединение. Аварийно-спасителни екипи на пожарната реагираха на 40 сигнала в Пловдив заради проливните дъждове. Пожарните екипи се отзоваха основно на сигнали за наводнени мазета, приземни етажи и дворове, като и паднали дървета, вследствие на проливни дъждове. На места работата на екипите от РДПБЗН-Пловдив продължава.
20 л/кв. м бяха отчетените количества валежи от 15.00 до 18.00 ч. в Шумен. Репортер на Радио „Фокус“ - Шумен съобщи за ситна градушка.
В първия ден от седмицата станаха и редица пътнотранспортни произшествия. Инцидент бе регистриран на автомагистрала „Хемус“. Вследствие на верижна катастрофа жена бе откарана в УМБАЛ „Св. Анна“, а по-късно от лечебното заведение съобщиха, че тя е на 64-годишна възраст и че е с опасност за живота. Пострадалата е с фрактура на бедрена кост и съчетана коремна травма. От областното пътно управление в Благоевград предупредиха, че пътните настилки в областта са мокри и хлъзгави. В Благоевградско бяха регистрирани няколко инцидента. Лек автомобил и камион катастрофираха на автомагистрала „Струма“ при км 59. Водачът на лекия автомобил и пътник са транспортирани за преглед в лечебно заведение.
Същия ден два товарни автомобила катастрофираха на второкласен път – 84 Краище – Баня. Инцидентът се размина без тежко пострадали. Временно движението по път I-1 София-Кулата в участъка Симитли – Кресна се осъществява в една лента също заради пътнотранспортно произшествие.
Освен тези инциденти през деня около 15.30 часа на пътя Бургас - Созопол, непосредствено след кв. "Крайморие" в областния град, също стана катастрофа между камион и лек автомобил с бургаска регистрация, с метанова уредба. Вследствие на произшествието възникна запалване, което обхвана и двете превозни средства.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Аварийно-спасителни екипи на пожарната са реагирали на 40 сигнала в Пловдив заради проливните дъждове и на 42 в столицата

МВР: Аварийно-спасителни екипи на пожарната са реагирали на 40 сигнала в Пловдив заради проливните дъждове и на 42 в столицата

24 Юни 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
София. Аварийно-спасителни екипи на пожарната са реагирали на 40 сигнала в Пловдив заради проливните дъждове и на 42 в столицата. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Информацията е към 19.00 ч.
До този период аварийно-спасителни екипи в Пловдив са реагирали над 40 сигнала, подадени на спешния телефон 112. Пожарните екипи са се отзовали основно на сигнали за наводнени мазета, приземни етажи и дворове, като и паднали дървета, вследствие на проливни дъждове. На места работата на екипите от РДПБЗН-Пловдив продължава.
В София пожарникари са отработили 42 сигнала. Основната част от тях са за паднали клони, наводнени дворове и приземни етажи, части от уличната и пътната инфраструктура. Има и няколко сигнала за късо съединение.
От МВР съобщават, че вследствие на влошената метеорологична обстановка няма пострадали хора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: 23 л/кв. м са отчетените валежи в София

НИМХ: 23 л/кв. м са отчетените валежи в София

24 Юни 2019 | 18:53 | Агенция "Фокус"
София. 23 л/кв. м са отчетените количества валежи в София за времето от 15.00 до 18.00 ч. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Валежите са отчетени в кв. „Младост“. За периода от 15.00 до 18.00 часа са регистрирани 20 л/кв. м валежи в Шумен, 6 л/кв. м са измерените количества дъжд в Пазарджик.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЧЕЗ Разпределение: Бурята и гръмотевиците са причинили проблеми с електрозахранването в кв. „Люлин“, Банкя и село Железница

ЧЕЗ Разпределение: Бурята и гръмотевиците са причинили проблеми с електрозахранването в кв. „Люлин“, Банкя и село Железница

24 Юни 2019 | 17:26 | Агенция "Фокус"
София. Бурята и гръмотевиците са причинили проблеми с електрозахранването в кв. „Люлин“, Банкя и село Железница. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ Разпределение. В резултат на бурята и гръмотевиците в София е имало изключвания на тока по периферията на града. Екипи на ЧЕЗ ще направят изследвания, за да се установи дали някъде има повреда.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Рачев: Валежната обстановка с голям интензитет и териториален обхват ще приключи в сряда, в четвъртък ни очаква доста слънчево и топло време

Проф. Георги Рачев: Валежната обстановка с голям интензитет и териториален обхват ще приключи в сряда, в четвъртък ни очаква доста слънчево и топло време

24 Юни 2019 | 17:11 | Агенция "Фокус"
София. Валежната обстановка с голям интензитет и териториален обхват ще приключи в сряда, в четвъртък ни очаква доста слънчево и топло време. Това каза климатологът проф. Георги Рачев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод валежната обстановка, обхванала почти цялата страна. Той отчете, че и сега времето не е студено. „Там, където има бури, обикновено температурата бързо се понижава. В София от 26 градуса, днес температурата падна на 18 градуса и отново започна да се увеличава. Това се случва навсякъде, където има валежи. Четвъртък ще е топло с температури между 27 и 32 градуса. Петък и събота отново ще има едно допълнително лабилизиране на атмосферата. В неделя, понеделник и вторник ще има неочаквано хубаво типично юнско време. От вторник следващата седмица ни очаква доста по-топло време с температури между 29 и 34 градуса“, допълни още проф. Рачев. По думите му нищо чудно на места температурите да достигнат и 35 градуса. Той увери, че Джулай морнинг ще бъде посрещната със сравнително хубаво време, много много слънце и високи температури. „Валежите ще намалеят и това ще бъде чак към 4-5 юли – слънчево и горещо, типично юлско време“, допълни още той.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Силен дъжд, примесен с градушка, вали в града

Шумен: Силен дъжд, примесен с градушка, вали в града

24 Юни 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Шумен. Силен дъжд, примесен с градушка вали в Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Валежът е придружен и с вятър. Градушката е ситна. Улиците и тротоарите бързо се напълниха с вода.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Рачев, климатолог: Вали дъжд в Софийско и Рило-Родопския масив, буря има между Ямбол и Сливен

Проф. Георги Рачев, климатолог: Вали дъжд в Софийско и Рило-Родопския масив, буря има между Ямбол и Сливен

24 Юни 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
София. Вали дъжд в Софийско и в Рило-Родопския масив, съществена буря има между Ямбол и Сливен. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ климатологът проф. Георги Рачев. „На други места грее слънце. На нос Емине отчетоха 33 градуса, в района на Варна е 31 градуса. По морето е много добра, здрава, хубава юнска жега. Този модел ще се запази през следващите три дни, като процесите на интензивни валежи, свързани с гръмотевична дейност, ще се преместят малко повече в източна посока“, обясни климатологът. Той уточни, че утре и в сряда ни очакват такива валежи. „Може би най-съществен ще бъде утрешният ден, когато над планинските райони на почти цялата страна, особено в Северна България има условия за интензивни валежи. На някои места могат да бъдат по-продължителни от този типичен летен характер, когато валежите са 10-15 минути, в някои случаи до половин час. Нищо чудно да има места, в които да се събере валежна сума от порядъка на 30, 40, дори 50 л/кв. м.“, каза още проф. Рачев. По думите му това е трудно за прогнозиране и службите трябва да бъдат нащрек, за да могат да реагират, ако има локални разливи на реки. Климатологът проф. Рачев допълни, че метеорологичната обстановка се дължи на обикновени и доста делнични синоптични процеси. „От Северозападна България нахлу малко по-хладен въздух, който допълнително лабилизира атмосферата“, допълни още проф. Рачев.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Трафопост се е запалил след като е бил ударен от мълния

София: Трафопост се е запалил след като е бил ударен от мълния

24 Юни 2019 | 15:49 | Агенция "Фокус"
София. Трафопост се е запалил след като е бил ударен от мълния. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Трафопостът e на кръстовището на булевард "Константин Величков" и улица "Симеон". Пожарът е погасен и няма пострадали.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Шест аварийни екипа на Столична община извършват обходи във връзка с валежите и реагират на сигнали

София: Шест аварийни екипа на Столична община извършват обходи във връзка с валежите и реагират на сигнали

24 Юни 2019 | 15:35 | Агенция "Фокус"
София. Шест екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община извършват обходи на терен във връзка с валежите и реагират на сигнали. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Екипите са отработили сигнали за завиряване на улици в район „Витоша“, „Илинден“. Наблюдават се критични места на реки и водни обекти.
Във връзка с обилните валежи над София временно бе затруднено движението на тролейбусите по линия 6 и 7 през кръстовището на бул. „Петър Дертлиев“ и ул. „Вл. Динчев“ поради завиряване. Движението е възстановено, след като екипи на пожарната бе изпратени на място.
В момента градският транспорт се движи навсякъде по маршрутите си.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 София: Проливен дъжд вали в града

София: Проливен дъжд вали в града

24 Юни 2019 | 15:10 | Агенция "Фокус"
София. Проливен дъжд вали над столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Дъждът е придружен с гръмотевична буря. Пътните настилки в столицата са мокри. „Фокус“ призовава водачите да шофират внимателно и да спазват правилата за движение.
Жълт код за валежи и гръмотевични бури е в сила за почти цялата страна. Кодът важи за 19 области в страната, сред които София- град и София област.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Движението на транспортния тунел на „Лъвов мост“ е възстановено, след като бе затруднено поради почистване на наноси

София: Движението на транспортния тунел на „Лъвов мост“ е възстановено, след като бе затруднено поради почистване на наноси

24 Юни 2019 | 09:52 | Агенция "Фокус"
София. Движението на транспортния тунел на „Лъвов мост“ в София се извършва нормално. По рано днес поради почистване на наноси бе затруднено движението в тунела в посока „Люлин“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Екипите на „Аварийна помощ и превенция” са отреагирали на 10 сигнала за завирявания  и паднали клони на дървета

София: Екипите на „Аварийна помощ и превенция” са отреагирали на 10 сигнала за завирявания и паднали клони на дървета

24 Юни 2019 | 06:53 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с интензивните валежи през нощта в София 6 екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция” на Столична община са извършили обходи на терен и са отреагирали на сигнали. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община . Към момента градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути. Екипите на „Аварийна помощ и превенция” са отреагирали на 10 сигнала за завирявания и паднали клони на дървета. Поради наноси по пътните платна в транспортния тунел на Лъвов мост се организира почистване и движението в посока „Люлин” ще е затруднено.
За днес за София е обявен жълт код по данни на Националния институт по метрология и хидрология. Очакват се валежи и гръмотевични бури, по-интензивни в следобедните часове.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.