НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Десислава Атанасова: Тази седмица трябва да се гласува намаляването на партийната субсидия

Десислава Атанасова: Тази седмица трябва да се гласува намаляването на партийната субсидия

24 Юни 2019 | 08:34 | Агенция "Фокус"
София. Тази седмица се очаква Комисията по бюджет и финанси да завърши доклада си относно намаляването на партийните субсидии и промените да бъдат гласувани на второ четене в Народното събрание. Това заяви в интервю за предаването на <бТВ „Тази сутрин” заместник-председателят на Комисията по правни въпроси в парламента Десислава Атанасова.
„ДПС има внесено едно предложение – 0 лв. субсидия и отворено финансиране от физически и юридически лица. Това предложение е получило одобрение в Комисията по бюджет и финанси. ГЕРБ държи на своето предложение за субсидия от 1 лв.”, заяви тя.
Атанасова каза, че политическите сили се „пазарят” за партийното финансиране. „ДПС и БСП променят през ден позицията си. В нашата позиция няма да има промяна и се надявам законодателната промяна да стане факт тази седмица”, допълни тя.
Относно предложените по-високи глоби за разхождане на куче без повод или намордник, Атанасова посочи, че в България опасните породи кучета не са дефинирани и няма забрани за отглеждането им.
„Недобросъвестните стопани трябва да бъдат във фокуса на този дебат, защото в парковете хората спазват правилата – те разхождат кучетата си с повод”, каза Атанасова. В момента глобата за подобно нарушение е 100 лв. От ГЕРБ предлагат санкцията за разхождане на агресивно куче без намордник да стане 1000 лв., а за животно над 5 кг – 300 лв. Това става на фона на зачестилите нападения на кучета над хора.
„Очевидно е, че тези глоби в момента не дават резултат да се спазва законодателството. Ако в урбанизираните територии създадем някаква регулация, то в малките села има глутници кучета, които са изоставени още като новородени. Те се превръщат в агресивни, тях никой не ги е чипирал, обезпаразитил”, заяви депутатът.
Атанасова заяви, че при причиняване на телесна повреда или смърт от куче – собственикът носи наказателна отговорност. Тя каза още, че по-високите глоби целят да дисциплинират гражданите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов, президент (2002-2012): Няма да е излишно, ако държавата остави в режим на диета партиите

Георги Първанов, президент (2002-2012): Няма да е излишно, ако държавата остави в режим на диета партиите

24 Юни 2019 | 08:31 | Агенция "Фокус"
София. Няма да е излишно, ако държавата остави в режим на диета партиите. Това каза Георги Първанов, президент на България в периода 2002 – 2012г., в интервю за предаването „Тази сутрин“ на бТВ относно темата за намаляване размера на партийните субсидии. „Субсидиите за пореден път показаха колко изкривен е българският политически дебат. Няколко седмици поред гледаме как партиите отново занимават хората със собствено партийните си въпроси. Има толкова значими и тежки проблеми на самите хора, обществото и държавата, но ние сме се вторачили в субсидиите“, коментира той.
„Няма да е излишно ако държавата остави в режим на диета малко партиите. Аз самият съм бил лидер на БСП в най-тежкото време без един лев субсидия“, припомни бившият президент. „С АБВ сега направихме една кампания също без субсидия – значи може и така“, изтъкна Първанов. „Трето, не е въпросът във фасадата дали ще кажем германски или американски модел на финансиране, ако ние не разбием същността - корпоративния вот – тежкото и огромно купуване на гласоподаватели, което въври под рафта. Всичко друго е измислено, всички е имитация“, обясни той. „Големите пари се въртят, те не са получени от субсидиите, те се въртят под рафта и те определят вота“, добави бившият президент. „Всичко е договорено и реализирано под рафта. Всичко е схема“, каза още той, като посочи, че предизборните кампании в страната са сведени до минимум.
Попитан как вижда резултатите на БСП в последните избори, той отговори: „Левицата е в криза и това трябва да си го кажем. В криза е голямата парламентарната левица на опозицията. Трябва промяна, трябва единение вътре в самата БСП. Такива не виждаме. Трябва консолидация не само на левицата, 1999 г. спечелихме местните избори с консолидация на цялата опозиция и това беше успешно“, добави той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, ПП "Атака": Ако партиите се лишат от субсидии, то някак си може да върнат доверието на хората към политиците

Волен Сидеров, ПП "Атака": Ако партиите се лишат от субсидии, то някак си може да върнат доверието на хората към политиците

23 Юни 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Ако партиите се лишат от субсидии, то някак си може да върнат доверието на хората към политиците. Това каза лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров в предаването „Неделя 150“ по БНР. Дали олигархията ще се замесва в политиката според него е въпрос на регулация и законови норми. „Да се направи така, че да няма съмнения, че една партия ще бъде купена от някой олигарх. Ако щете и сега е възможно да станат такива неща. Може да е незаконно, но да са заловили някой, че е купувал партии? Няма такъв случай“, каза той. Сидеров допълни, че ако няма субсидии на партиите, може да се появят млади политици, които да работят за интересите на народа си. „Внасяли сме в парламента проекторешение да се премахнат субсидиите. Разбира се, обвързано с възможност партиите да се рекламират и да пропагандират своите идеи, защото политическият пазар е пазар на идеи в медиите без заплащане. Това са основните пера, особено по време на кампания, за които изхарчват парите на партиите“, обясни той. Сидеров подчерта, че като сума субсидиите са по-малко от колкото пари се харчат например за държавните медии или за парламента. „Няма да цъфне и върже българската нация с махането на субсидиите, няма да стане стандартът по-голям. Но очевидно те дразнят, защото отдавна хората са загубили доверие в политическите партии, тъй като животът им не се подобрява така, както искат“, обясни той. Сидеров подчерта, че "Атака" категорично е „за“ махането на субсидиите. „Гласувахме миналата седмица „за“ в залата. В петъка трябваше практически да се оформи промяната в бюджета. Там вече дадоха заден от ГЕРБ, защото имаше някакви разговори с НФСБ без наше участие. Аз не виждам причина за промяна. Миналата сряда всички гласувахме „за“ да падне на 1 лев субсидията, след седмица изведнъж се появиха някакви колебания. Но те са се обърнали към Борисов да се отложи промяната в бюджета“, каза още Сидеров. „Това за мен е нелогично, защото когато си се съгласил предишната седмица субсидията да падне и идва момента да го направиш технически, ти изведнъж се дърпаш. Може би са се надявали, че няма да се съгласува и няма да стане“, обясни лидерът на "Атака".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Весела Лечева, БСП: Предложението на ДПС и ГЕРБ за субсидиите е евтин популизъм

Весела Лечева, БСП: Предложението на ДПС и ГЕРБ за субсидиите е евтин популизъм

23 Юни 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. „Предложението на събралите се ДПС и ГЕРБ за субсидиите, е евтин популистки ход, който да отговори на протестния вот“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Весела Лечева в ефира на БНР, съобщиха от пресцентъра на БСП. Тя обясни, че е бил предложен да се въведе американски модел. „Звучи красиво и внушително, но няма как да бъде предложен за 10 минути. Той има поне 200 страници ограничения и в едно заседание с едно гласуване няма как България да стане като Америка“, категорична е тя. По нейните думи е засегнато демократичното функциониране на политическата система и няма как БСП да подкрепи това. „Ние сме за преразглеждане на субсидиите и начина, по който се финансират политическите партии, но това не трябва да измества задълбочения анализ на дефицитите на политическата система в България и какви биха били политическите последици от промяната на модела на финансиране“, подчерта Лечева. Тя припомни, че БСП е поискала дебат за партийните субсидии, но никой, освен ДПС, не се е явил. „Дебатът е не само за намалението на субсидиите, но и за начина, по който се разходват. Основателни въпроси са разходите за концерти и благотворителност – това политическа дейност ли е? Разговорът трябва да се състои върху контрола на изразходване на партийни и бюджетните средства, защото управляващата партия може да си позволи да изразходва средства от бюджета абсолютно безконтролно по време на кампании“, каза още народният представител. Тя допълни, че трябва да се обсъди и начинът, по който функционират медиите, какъв трябва да бъде достъпът до тях на политическите сили, участващи в кампании.
„Намаляването на ДДС върху храните го предлагаме още от алтернативния бюджет миналата година, когато представихме „Визия за България“. Това е и практиката в цяла Европа“, припомни Лечева. Според нея трябва да се отговори на въпроса за бедността, огромното социално неравенство в България и цените на основните продукти. „Голяма част от нашите съграждани си купуват лекарства от Турция и Гърция, заради високите цени у нас. Предлагаме смислен и сериозен дебат по отношение на диференцирани ставки на ДДС, но вместо това има заядливо и на инат законодателство и решения“, коментира Весела Лечева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Субсидиите на партиите трябва да бъдат намалени, но не и спрени

Крум Зарков, БСП: Субсидиите на партиите трябва да бъдат намалени, но не и спрени

22 Юни 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. Субсидиите на партиите трябва да бъдат намалени, но не и спрени. Това заяви в "Седмицата" на Дарик радио зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков, съобщиха от пресцентъра на БСП. Според него начинът, по който се води публичният дебат в България, включително и по този въпрос, прави невъзможно намирането на правилен отговор. "Ангажираме се в абсолютно състезание към дъното, към това кой ще хвърли нещо по-атрактивно в медиите", допълни социалистът. По думите му е очевидно, че 11 лв. на глас е много, което се вижда и от това, че партии успяват и да спестяват. "От друга страна 1 лев, или 0 лева означава пълен блокаж на политическата дейност, с изключение на тези, които могат да се доберат до частни дарения. Не е въпрос на един човек или една партия да отсече дали да е 5 лв. 9 лв. или колко точно. Трябва обаче да се проведе обществено приемлив дебат", категоричен бе той. Зарков подчерта, че до този дебат се стига именно под обществения натиск, породен от недоволството на хората от това как функционират партии и желание те да бъдат наказани. По думите му ограничението на финансиране на партиите от бизнес в момента е постижение и връщането назад не е правилен ход. "Очевидно е, че в българските условия отварянето на финансирането ще доведе до официализиране на една неприятна ситуация - политическите партии ще защитават интереса не на своите избиратели, а на своите спонсори", коментира той. Зарков подчерта, че БСП стои твърдо и на позицията си за връщане на наддадените над 11 лв. средства. На въпрос за диференцирана ставка на ДДС Крум Зарков посочи, че левицата е предлагала това да бъде за храни от първа необходимост и лекарства и ще продължи да се бори за това. По думите му обаче е важно да бъдат взети обосновани решения и да бъдат изработени механизми за прилагането им, които реално да доведат до намаляване на цените на тези стоки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Париж празнуват 75 години от освобождението на града. 25 август 2019 година
В Париж празнуват 75 години от освобождението на града. 25 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.