НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ген. Андрей Боцев: Смолян трябва да се гордее със 101-ви Алпийски полк

Ген. Андрей Боцев: Смолян трябва да се гордее със 101-ви Алпийски полк

20 Юни 2019 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Смолян. Алпийския полк в Смолян стана такъв благодарение на политическото и военното ръководство, защото тук действително е мястото, където трябва да има такова формирование. Това заяви на брифинг в Смолян началникът на отбраната ген. Андрей Боцев по време на Националната информационна кампания „Вижте отблизо българската армия“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян . Той посочи, че мястото на полка е в Смолян, където теренът е труден, местността е пресечена и условията са по-специални. „Смолян трябва да се гордее с полка, защото всяка година пътищата ги прави проходими този полк, а не фирмите, които сключват договори. Тази година за пореден път полка беше 7-8 дни на терен и прочисти всички пътища от снега през зимата. 15 военнослужещи бяха наградени от премиера с по 600 лв., от министъра също с парична награда и с предметни награди от мен“, каза още ген. Боцев.
Нели ГЕРГЬОВСКАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген Андрей Боцев: Военната професия е престижна, сигурна като работно място и със стабилни доходи

Ген Андрей Боцев: Военната професия е престижна, сигурна като работно място и със стабилни доходи

20 Юни 2019 | 19:31 | Агенция "Фокус"
Смолян. С Националната информационна кампания „Вижте отблизо българската армия“ искаме да покажем на хората, че военната професия е престижна, сигурна като работно място и със стабилни доходи. Това каза пред журналисти началникът на отбраната ген. Андрей Боцев по време на Националната информационна кампания „Вижте отблизо българската армия“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Над 800 лв. е чистата стартовата заплата на редник без един ден служба. „Военната служба е мъжка професия независимо, че и жени служат в армията и в определени случаи жените не отстъпват на мъжете по нищо“, поясни ген. Боцев. По отношение на риска при военната професия той посочи, че ако се спазват мерките за безопасност няма как да се случи инцидент и допълни, че няма учение, занятие, подготовка без предварителен инструктаж. Ген. Боцев подчерта, че професията на войника е отговорна, тъй като 24 часа военослужещите са на разположение, винаги трябва да я явят при повикване, ходят на мисии, но в България се избягваме участието в мисии с големи рискове.
Началникът на отбраната посочи, че към момента са приключили няколко конкурса в Сухопътни войски. „От над 188 места, имаме подадени документи от 470 човека и е попълнена бройката и това прави 2 към 1 явяването. През 2016-2017 г бяхме стигнали процент за 3 места, един кандидат. Пречупихме ръста на напускащите армията и тези, които сме ги приели. През 2018 г. приключихме с над 150 приети кадрови войници повече от напусналите българската армия. Мисля, е кампанията е много добра и правилна стъпка и се надявам да попълним по-големия комплект. Сега предстои анализ, защото в момента имаме пуснати конкурси и дори преди три дни подписахме заповедта и военно-въздушните сили за 77 човека и в момента текат конкурси за над 500 човека. За тях ще имаме данни към края на юли месец като приключат конкурсите. Така че, аз мисля че до лятната пауза добре се развиват нещата. След този анализ за всички свободни места, които са останали отново ще обявим конкурс от септември, за да може до края на годината да приключим с останалите свободни места“, обясни ген. Боцев.
Той уточни, че комплекта в армията на офицери, сержанти и войници е около 20 %, а с Националната кампания искат да агитират младите хора и да има повече желаещи да постъпят в армията. „Голямо предимство за кандидатите е доброто образование. Ние правим модернизационни проекти в трите вида въоръжени сили с високо технологична техника и въоръжение и на нас ни трябва обучен личен състав, за да може да използват техниката и да изпълняват задачите, които са поставени. Физическата подготовка също е важна“, подчерта началникът на отбраната. Той посочи, че през миналата година от явилите се на конкурси, около 30 % отпадат по медицински показатели и 30 % отпадат на физическа подготовка. Това е голям проблем и затова трябва да има повече желаещи да попълнят състава на българската армия, каза още ген. Андрей Боцев.

Нели ГЕРГЬОВСКАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Андрей Боцев: Направихме редица подобрения при кандидатстването и одобряването на кадрови войници

Ген. Андрей Боцев: Направихме редица подобрения при кандидатстването и одобряването на кадрови войници

20 Юни 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Смолян. Направихме редица подобрения при кандидатстването и одобряването на кадрови войници. Това заяви пред журналисти началникът на отбраната ген. Андрей Боцев по време на Националната информационна кампания „Вижте отблизо българската армия“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Той отбеляза, че отдавна са били поставили въпроса за промяна в процедурата за подбор на кадрови войници, защото действително е имало изисквания, които са възпрепятствали работата. „Получаваше се така, че кандидати, издържали тестове и изпити за определена позиция, заради факта, че за длъжността се иска допуск до класифицирана военна информация, който излиза по закон до 3 месеца, започваха работа на други места, тъй като този срок е твърде дълъг. Затова беше тази процедура, за да можем да ги назначаваме след като са издържали конкурса, дават клетва, изпращаме ги за начална подготовка, през това време допуските излизат и директно се назначават на определените длъжности“, поясни ген. Боцев.
Той уточни, че и има и други подобрения в медицинските изисквания, тъй като наредбата е била от 70-те години на миналия век и изискванията са били много високи. „Там също сме намалили някои показатели, но в никакъв случай не сме намалили изискванията към кандидатите. Изискванията не влияят на военна служба. Например имаше изискване, в което се посочваше, че не може да се приеме войник ако диоптъра му е от 0,5 нагоре. Сега младите хора почти всички носят очила и това не им пречи на работата, затова сега показателят е вдигнат на 1 диоптър.“, обясни ген. Боцев. Той допълни, че са намалили и сроковете за подаването и обработката на документи във военните окръжия и по-бързото им предоставяне във военните формирования за организиране на изпитите и тестовете на кандидатите за кадрови войници.

Нели ГЕРГЬОВСКАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.