НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Служба по кадастър – Варна: Част от разораната територия на плаж „Камчия-север“ е със зараждащи се дюни

Служба по кадастър – Варна: Част от разораната територия на плаж „Камчия-север“ е със зараждащи се дюни

21 Юни 2019 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Варна. Резултатите от проверката на територията на плажа „Камчия – север“, направена от експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна, показват, че разораната територия засяга 1178 кв. м зараждащи се дюни, попадащи върху морския плаж, и 377 кв. м от активната плажна ивица. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Служители на РИОСВ – Варна са извършили проверка на терен и са предоставили на Службата по геодезия, картография и кадастър във Варна координати на засегнатите териториивВъв връзка със сигнала за разораване на дюни в района на „Бункера“ в землището на село Близнаци. Службата по геодезия, картография и кадастър – Варна е нанесла предоставената от проверката на РИОСВ информация върху приетата специализирана карта на морски плаж „Камчия-север“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Експерти от РИОСВ са издали предписание за незаконни изкопни дейности на устието на река Камчия

Варна: Експерти от РИОСВ са издали предписание за незаконни изкопни дейности на устието на река Камчия

21 Юни 2019 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Варна. След планова проверка на 17 юни тази година, експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна са издали предписание срещу незаконни изкопни дейности със специализирана техника в коритото и по устието на река Камчия. Това съобщават от РИОСВ. От там уточняват, че извършителят е бил установен, като му е връчен акт за установяване на административно нарушение. С цел възстановяване на засегнатите природни местообитания както и естествения облик на защитена местност „Лонгоза“, от РИОСВ са издали предписание на извършителя да премахне новообразуваната дига от пясък и каменини блокове (парчета, късове), която възпрепятства естественото оттичане на река Камчия. Защитена местност „Лонгоза“ е бивша буферна зона около резервата „Камчия“ и попада в защитени зони от екологичната мрежа „НАТУРА 2000“ – „Камчия“, определена съгласно Директивата за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна и „Комплекс Камчия“, определена съгласно Директива за опазване на дивите птици.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова от проверка на морски плаж Камчия-север, част 1: Прокуратурата е сигнализирана за нарушена цялост на дюна

Министър Николина Ангелкова от проверка на морски плаж Камчия-север, част 1: Прокуратурата е сигнализирана за нарушена цялост на дюна

21 Юни 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Варна. Констатирахме преминаване на автомобили, има разрушена цялост на дюната и прокуратурата е сигнализирана, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която бе на проверка на морски плаж Камчия-север, част 1, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. Спешната инспекция на място е съвместна на експерти от Министерството на туризма и РИОСВ-Варна след получен сигнал до двете институции. Няма стопанин на тази част от ивицата, за да може веднага да се потърси отговорност съгласно договора.
Министърът поясни, че се очаква прокуратурата да направи проверка, за да се установи кой е нарушителят. Информирана е и Агенцията по геодезия, картография и кадастър, за да се изясни дали тези дюни са нанесени в специализираната кадастрална карта съгласно изискванията. Там са описани дюните, които са защитени. Ако се установи нарушение, прокуратурата ще прецени дали е престъпление по Наказателния кодекс, където за такива нарушения има глоба до 10 000 лв. и затвор до 3 години. Санкцията ще бъде и по Закона за защитените територии, ако се установи, че дюната попада в тях, каза министърът.
Инициирахме приетите промени в ЗУЧК именно за да бъдат конкретизирани административно-наказателните разпоредби както по отношение на опазване на дюните, така и по отношение на неохраняемите плажове. За да предотвратим и случаи като този, заяви министър Ангелкова. Тя добави, че екипите на Министерството на туризма проверяват и неохраняемите плажове, но първо са тези, които са отдадени на концесия и наем. Имаше необходимост от по-строги санкции за тези ивици - те са 20 хил. лв. при повторно нарушение.
Строителството върху дюните е абсолютно забранено съгласно чл. 17 от действащия ЗУЧК. Това означава, че ако има такова, то е незаконно и незабавно трябва да бъде премахнато. Законодателството е изключително строго и забранява и сега строителството върху пясъка и плажната ивица, няма значение дали е дюна. Законът е приет през 2008 г. В момента се прави регистър какви разрешения са издавани от общините, стана ясно от думите на министър Ангелкова.
Що се отнася до текстовете за къмпингуването в ЗУЧК, първоначално в рамките на представените предложения Министерството на туризма беше изразило отрицателно становище, тъй като смятаме, че всички предложения трябва да бъдат обсъдени максимално широко. Но в рамките на дискусията и след удължаването на срока обсъдихме това с народните представители и всички сме на мнение, че решенията трябва да се взимат в режим на диалог, балансирано, с участието на всички заинтересовани страни, за да се гарантира опазването на околната среда.
Относно къмпингуването Министерството на туризма твърдо подкрепя този вид туризъм, той е част от цялостния продукт на дестинация България. Надявам се, че заедно ще намерим необходимия баланс, заяви министър Ангелкова. Тя информира, че за понеделник е насрочена среща на министрите, чиито ведомства трябва да изготвят специализираната наредба. Документът ще детайлизира правилата, по които да се осъществява къмпингуването, така че то да е максимално щадящо околната среда и да бъде възприето от всички с отношение по темата. Важно е това, което се приеме като правила, да бъде изпълнимо и полезно. Още в началото на следващата седмица ще може да съобщим какви са първоначалните разговори и дискусии, които сме стартирали. Веднага след това и в широк формат, с всички заинтересовани страни, ще започне обсъждането. До влизането в сила на наредбата се отлага действието на тези текстове на закона, акцентира в заключение министър Ангелкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: РИОСВ е предприела действия по два случая на нарушения в района на Камчия

Варна: РИОСВ е предприела действия по два случая на нарушения в района на Камчия

20 Юни 2019 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Камчия. По разпореждане на министъра на околната среда и водите Нено Димов експерти на РИОСВ - Варна незабавно са извършили проверка по постъпил сигнал за разораване на дюни в КК „Камчия“. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Установено е, че на плажната ивица - в района на местност „Бункера“, на територия с приблизителна обща площ около 1,7 дка, има следи от преминаване на превозно средство и отъпкване на единична сухолюбива растителност. По време на проверката на терен не е установена техника и извършване на дейности.
Предприети са действия за изясняване на обстоятелствата, снети са координати на засегнатата територия и е поискана информация от Службата по геодезия, картография и кадастър - Варна за наличие на дюни. За случая е уведомена Окръжна прокуратура - Варна и е информирано Министерството на туризма.
След направена проверка в Регистъра на защитените природни обекти в териториалния обхват на РИОСВ - Варна и наличната към момента цифрова информационна система за защитените зони от екологичната мрежа „Натура 2000“, е установено, че гореописаната територия не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, но частично попада в защитена зона за опазване на дивите птици BG0002060 „Галата“, обявена със Заповед № РД-127/10.02.2012 г. на министъра на околната среда и водите.
Същевременно по друг случай, при който при планова проверка на 17 юни 2019 г. в защитена местност „Лонгоза“ бяха установени незаконни изкопни дейности със специализирана техника в коритото и по устието на река Камчия, беше установен извършителят и му беше връчен акт за установяване на административно нарушение. С цел възстановяване на засегнатите природни местообитания както и естествения облик на защитена местност „Лонгоза“ днес РИОСВ - Варна издаде предписание на извършителя да премахне новообразуваната дига от пясък и каменни блокове (парчета, късове), която възпрепятства естественото оттичане на река Камчия.
Защитена местност „Лонгоза“ е бивша буферна зона около резервата „Камчия“ и попада в защитени зони от екологичната мрежа „Натура 2000“ - „Камчия“, определена съгласно Директивата за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, и „Комплекс Камчия“, определена съгласно Директива за опазване на дивите птици.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.