НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Ученици четоха откъси от Рибния буквар в Асеновград

Пловдив: Ученици четоха откъси от Рибния буквар в Асеновград

21 Юни 2019 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Асеновград. В Градска библиотека „Паисий Хилендарски” в Асеновград бе представено юбилейно издание на Рибния буквар на д-р Петър Берон по повод 195 години от неговото написване и 220 години от рождението на автора му. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от отдел „Връзки с обществеността“ на Общината. Книгата представи Димитър Томов. Освен буквара, Димитър Томов представи и изданието „250 г. История славянобългарска”. И двете книги са съставени от сканирани копия на оригиналите и адаптирана част на съвременен български език. Ученици от Професионална гимназия „Цар Иван Асен II” прочетоха избрани откъси от Рибния буквар и се запознаха с нравоученията от едно време, които се оказват валидни и до днес.
Димитър Томов подари на Градската библиотека по една книга от двете издания, за да могат асеновградчани да се докоснат до автентичността и богатството на тяхното съдържание. С тази премиера приключиха и събитията на Община Асеновград, посветени на Паисиевите дни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: С представяне на юбилейното издание на Рибния буквар на Петър Берон завършват Паисиевите дни в Асеновград

Пловдив: С представяне на юбилейното издание на Рибния буквар на Петър Берон завършват Паисиевите дни в Асеновград

21 Юни 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Асеновград. С представяне на юбилейното издание на Рибния буквар на Петър Берон завършват Паисиевите дни в Асеновград. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив директорът на Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград Милена Марковска. Представянето ще се състои от 14.00 часа в културната институция и е под надслов „Словото на първите будители”. „Тази година се навършват 220 години от рождението на д-р Петър Берон и съответно 195 години от издаването на „Рибен буквар“. Поканили сме ученици от града, които ще се включат в програмата. Най-активно участие ще вземат от ПГ „Цар Иван Асен II“ в Асеновград. Ще видим това уникално библиографско издание, което включва фототипните текстове и съответно вариант с новата азбука. Учениците ще четат откъси от Рибния буквар, ще обсъдим ролята и делото на първите будители. След това всяко едно училище ще получи такава книга, като подарък и спомен от програмата „Паисиеви дни‘ 2019“, каза директорът на Градската библиотека Милена Марковска.
Паисиевите дни в Асеновград започнаха на 19 юни, като сред събитията бяха „Ден за Паисий“ в лятната музейна школа в Старинното училище „Свети Георги“, самостоятелен рецитал на Виктория Стефанова от литературен клуб „Орфей” към НЧ „Св. преп. Паисий Хилендарски”, поклонение пред паметната плоча на Паисий Хилендарски пред параклис „Св. Козма и Дамян” и „Св. Стефан”, също Читалня на открито.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.