НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Милка Христова, БСП-София: 414 хил. лв. е загубата на дружеството „Чистота Искър“ за първото тримесечие на 2019 г.

Милка Христова, БСП-София: 414 хил. лв. е загубата на дружеството „Чистота Искър“ за първото тримесечие на 2019 г.

11 Юли 2019 | 12:41 | Агенция "Фокус"
София. 414 хил. лв. е загубата на дружеството „Чистота Искър“ от първото тримесечие на 2019 г. Това каза пред журналисти зам.-председателят на СОС от групата на БСП Милка Христова във връзка с проверката на прокуратурата на дружеството „Чистота Искър“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Христова припомни, че след направен доклад по отношения на работата в дружеството, са констатирани нарушение и той е изпратен за разглеждане от страна на прокуратурата. Милка Христова добави, че на 19 юни е поискала да се запознае с конкретните резултати от доклада, но все още не е получила отговор. „Аргументите, с които докладът беше изпратен в прокуратурата са наличие на конфликт, роднински назначения, източване на фирмата, наемане на техника, която се отчита, че работи, а тя не работи“, поясни тя. „Столичните общински съветници имат достъп до този доклад, защото той не може да бъде засекретен, дори в него да има престъпни деяния, те не са свързани с нарушаване на сигурността на държавата, която единствено позволява засекретяване на доклада“, уточни Христова. „Крайно време е този доклад да стане достояние на общинските съветници и да се вземат адекватни мерки,“ добави тя.
„За първото тримесечие имаме минус 414 хил. лв. загуба, при 2,7 млн. лв. печалба само преди три години. В момента се говори неофициално, тъй като не е отчетено второто тримесечие, че вървим към 1 млн. загуба“, отбеляза Христова. Според нея ако не се вземат мерки, дружеството е пред фалит.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата ще разследва дружеството „Чистота Искър“ (ОБЗОР)

Прокуратурата ще разследва дружеството „Чистота Искър“ (ОБЗОР)

27 Юни 2019 | 15:14 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата ще разследва дейността на дружеството „Чистота Искър“ ЕАД. Първоначално проверката е била възложена от кмета на София Йорданка Фандъкова, непосредствено след като е получила сигнал за злоупотреби. Към момента проверката е приключила и резултатите показват изключително сериозни нарушения. След редовно заседание на Столичния общински съвет Фандъкова обяви, че провиненията са свързани основно с подбора на кадри, сключването на договори и превъзлагане на дейности, което не е в компетенциите на дружеството. Проверката е продължила 3 години.
В началото на миналата година в резултат на нарушенията беше освободен управителят на "Чистота Искър" Юлиан Михайлов. Той беше уволнен заради договора за наем на техника с "Грийн партнерс" за 12 млн. лв. На негово място в Съвета на директорите на "Чистота Искър" беше избран Стефан Пейков. Обвиненията към Михайлов са, че сключвал още договори неправомерно, без конкурси, възлагал е дейности без процедури, а при проверката от Столична община има данни за конфликт на интереси и източване на пари.
Зам.-председателят в Столичния общински съвет от БСП Милка Христова заяви пред журналисти, че групата им ще настояваме да се запознае с резултатите от проверката, защото общинските съветници имат право на информация. Според нея за пореден път кметът на София Йорданка Фандъкова се опитва да „дръпне завесата“ с изявлението, че докладът е предаден на прокуратурата, с което се смята, че случаят е приключен. „Категорично заявявам, че това не може да се случи, защото даването на доклада на прокуратурата не означава, че случаят е засекретен и общинските съветници нямат право на информация за това какво се случва в дружеството, за да постигнем резултат от 2,7 млн. лв. – печалба 18 хил. и изключително лоши практики с източване на дружеството, неправомерни сключени договори и конфликт на интереси“, обясни тя. „Тези въпроси не могат да бъдат предмет само на прокуратурата. Ние сме длъжни и настояваме да се запознаем с този доклад, защото каква е гаранцията дали тези лоши практики не продължават и в този момент“, допълни Христова.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милка Христова, БСП-София: Настояваме да се запознаем с резултатите от проверката на дружеството „Чистота Искър“, общинските съветници имат право на информация

Милка Христова, БСП-София: Настояваме да се запознаем с резултатите от проверката на дружеството „Чистота Искър“, общинските съветници имат право на информация

27 Юни 2019 | 12:16 | Агенция "Фокус"
София. Настояваме да се запознаем с резултатите от проверката на дружеството „Чистота Искър“, общинските съветници имат право на информация. Това каза Милка Христова, зам.-председател на Столичния общински съвет от БСП, във връзка с проверката на дружеството „Чистота Искър“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За пореден път кметът на София се опитва да дръпне завесата с изявлението, че докладът е предаден на прокуратурата, с което се смята, че случаят е приключен“, отбеляза Христова. „Категорично заявявам, че това не може да се случи, защото даването на доклада на прокуратурата не означава, че случаят е засекретен и общинските съветници нямат право на информация за това какво се случва в дружеството, за да постигнем резултат от 2,7 млн. лв. – печалба 18 хил. и изключително лоши практики с източване на дружеството, неправомерни сключени договори и конфликт на интереси“, обясни тя. „Тези въпроси не могат да бъдат предмет само на прокуратурата. Ние сме длъжни и настояваме да се запознаем с този доклад, защото каква е гаранцията дали тези лоши практики не продължават и в този момент“, допълни Христова.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Проверката на дружеството „Чистота Искър“ показа сериозни нарушения, предала съм ги на прокуратурата

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Проверката на дружеството „Чистота Искър“ показа сериозни нарушения, предала съм ги на прокуратурата

27 Юни 2019 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. Проверката на „Чистота Искър“ приключи. Тя установява изключително сериозни нарушения. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с възложената от нея проверка на „Чистота – Искър“ ЕАД, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По тази причина аз лично съм я изпратила на прокуратурата. Това, което правя винаги, когато установявам някакви проблеми“, обясни тя. „Получих миналата година много сериозен сигнал и както винаги този сигнал беше предаден на органите за проверка. Проверяващите установиха и други нарушения“, заяви тя. „Установени са нарушения по подбор на кадри, сключване на договори, превъзлагане на дейности, които дружеството не може да прави. Става дума не само за отпадъците, на и за рекултивация на депата“, коментира още Фандъкова. Срокът на проверката е била 3 години.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милка Христова поиска информация от кмета Йорданка Фандъкова за констатациите от проверката на "Чистота Искър" ЕООД

Милка Христова поиска информация от кмета Йорданка Фандъкова за констатациите от проверката на "Чистота Искър" ЕООД

19 Юни 2019 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. Заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова внесе официално питане, свързано с констатациите от проверката на "Чистота Искър" ЕООД. Това съобщиха от пресцентъра на БСП - София. Както е известно, на сесията на СОС на 13-и юни бяха приети годишните финансови отчети на общинските търговски дружества. В коментара си по тях Милка Христова засегна редица проблеми, които наложиха тенденцията към прогресивно влошаване на икономическите резултати от дейността на "Чистота Искър" ЕООД в последните години. Данните показват, че от 2,7 млн. лв. през 2014 г., печалбата за 2018-а е намаляла до едва 18 000 лв.
"Насочих вниманието на колегите общински съветници и върху следния факт - Столична община възлага пряко, без ЗОП, на "Чистота Искър" ЕООД дейностите по сметопочистване на районите "Люлин", "Красна поляна" и "Красно село", както и зимното почистване на Природен парк "Витоша", територията на район "Панчарево" и район "Витоша" на стойност около 12 млн. лв., пише в питането си Милка Христова. - От тази сума дружеството изразходва около 11,3 млн. лв. - 94% за "външни услуги" под формата на договори за наем на техника, които по същество представляват договори за осъществяване на дейностите от подизпълнител. По този начин грубо се заобикаля и се нарушава ЗОП".
По време на сесията миналия четвъртък Милка Христова постави въпроса и за извършената проверка от отдел "Вътрешен контрол" на Столична община по повод сигнал за наличие на редица нарушения, извършвани от ръководството на "Чистота Искър" ЕООД. "Тази проверка би трябвало да е проверявала и законосъобразността на посочените по-горе "външни услуги", реализирани чрез договори за наем на техника", пише още тя и в тази връзка задава редица въпроси на кмета Йорданка Фандъкова:
1. Изготвен ли е и кога докладът на отдел "Вътрешен контрол" на Столична община по извършената проверка по сигнал на дейността на "Чистота Искър" ЕООД?
2. Ще предоставите ли и кога същия на общинските съветници?
3. При проверката установени ли са нарушения съответно:
- на ЗОП чрез сключване по същество на договори с подизпълнители, без правно основание и конкурс, под формата на наем на техника;
- чрез назначения в дружеството на роднини на лица от управляващия персонал;
- закупуване на материали, в т.ч. геотекстилни материали без конкурс и на каква стойност;
- конфликти на интереси и какви;
- сключване на граждански договори в нарушение на закона и за какви дейности;
- злоупотреби от страна на управителя на дружеството и други длъжностни лица;
- неправилно водено счетоводство дружеството и манипулирани данни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.