НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Владимир Путин продължи контрасанкциите с две години

ТАСС: Владимир Путин продължи контрасанкциите с две години

24 Юни 2019 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският президент Владимир Путин подписа указ, който удължава до 31 декември 2020 г. някои специални икономически мерки срещу държави, наложили санкции на Руската федерация. Документът е публикуван на официалния портал за правна информация, предава TACC.
Правителството е натоварено да осигурява реализирането на мерките за изпълнение на този указ и, ако е необходимо, да прави предложения за промяна на продължителността на тези насрещни санкции.
В друг документ Путин е променил нормите на първоначалния указ за контра-санкции от 6 август 2014 г. По-специално, документът установява разрешение за транзитни превози на стоки през Русия "при условие, че се гарантира тяхната проследимост с помощта на система за управление, базирана на технологията GLONASS". В този случай тези стоки трябва да бъдат запечатани и водачите, участващи в транзита на този товар, трябва да имат съответните регистрационни талони. В допълнение, сега указът изрично разрешава вноса на стоки под санкционен режим от физически лица за лична употреба.
Подобни изменения бяха направени и в постановлението от 22 октомври 2018 г. за контрасанкции срещу Украйна.
През март 2014 г., във връзка със ситуацията в Украйна, Европейският съюз и редица страни, включително САЩ, Канада, Австралия, Япония, Швейцария, Нова Зеландия и Исландия, започнаха да налагат санкции срещу Русия. По-специално се появиха списъците със санкции срещу руски физически и юридически лица. Ограничителните мерки включват забрана за влизане, замразяване на сметки. Освен това бяха въведени така наречените секторни санкции: активите на компаниите, попадащи под тях, не бяха замразени, а бяха наложени ограничения за средносрочни и дългосрочни кредити.
В отговор на тези действия на 6 август 2014 г. руският президент Владимир Путин подписа указ "За прилагането на някои специални икономически мерки за осигуряване на сигурността на Руската федерация". На следващия ден, въз основа на документа, руското правителство наложи забрана върху вноса на редица хранителни продукти от Съединените щати, Европейския съюз, Норвегия, Австралия и Канада.
След като страните-членки на ЕС разшириха санкциите си срещу Русия на 22 юни 2015 г., на 24 юни Путин удължи ембаргото с нов указ още една година. Впоследствие той беше удължен два пъти, последният път – на 12 юли 2018 г. - до края на 2019 година.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски в щаба на партията си
Владимир Зеленски в щаба на партията си "Слуга народа" след победата на предсроч...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.