НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Най-малко 13 души са пострадали при протестите на летището в Барселона

ТАСС: Най-малко 13 души са пострадали при протестите на летището в Барселона

14 Октомври 2019 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Барселона. Най-малко 13 души бяха ранени в резултат на протести на привърженици на каталунската независимост. Това съобщи испанският вестник El Pais, цитиран от TACC.
Според изданието от 13 пострадали 10 са получили наранявания в района на първи терминал на летището на каталунската столица, където се провежда мащабна демонстрация след обявяването на присъдите срещу лидери на сепаратисткото движение. Според вестника, по време на сблъсъци с протестиращите, полицията е използвала полистиролни куршуми.
Една от организациите, подкрепящи независимостта на региона, призова за парализиране на работата на първи терминал на летището в Барселона. Редица от събралите успяха да получат самолетни билети, за да преминат полицейски контрол на входа на терминала. В резултат служителите на реда решиха да блокират достъпа до летището на каталунската столица. Сега около 8 хиляди души са се събрали около първия терминал и протестиращите не спират да пристигат.
Въпреки че стана известно, че 24 полета са отменени поради протеста, се отчитат и много закъснения. Досега служителите на реда задържаха един човек, който възнамеряваше да стигне до летището на каталунската столица. Сега сепаратистката организация обещава да организира протест на летището в Мадрид, което да бъде парализирано с помощта на 1 200 коли.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Протести усложняват работата на летище „Ел Прат“ в Барселона и движението по пътищата в Каталуния, Испания

МВнР: Протести усложняват работата на летище „Ел Прат“ в Барселона и движението по пътищата в Каталуния, Испания

14 Октомври 2019 | 20:35 | Агенция "Фокус"
Барселона. Продължават започналите тази сутрин протести в град Барселона, Испания, като към момента сериозен брой демонстранти има и се насочват към международното летище „Ел Прат“. Блокиран е Терминал-1 на летището. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).
По данни на испанските власти 10 души са ранени на летището, нито един от тях - сериозно. Няма данни за пострадали български граждани.
По информация на посолството ни в Мадрид ситуацията в Барселона от сутринта е динамична и постоянно се променя. Към момента на летище „Ел Прат“ са били отменени 67 полета. Персоналът за обслужване на клиенти на различните компании препоръчва на засегнатите пътници да не напускат терминалите.
Към момента Каталунската транспортна служба (Servei Català de Trànsit) информира за следните затворени от демонстранти пътни артерии: C-31 (посока от Ел Прат към Кастелдефелс), B-210 край град Гава (провинция Барселона), C-17 край град Вик (провинция Барселона), национален път N-II край град Матаро (провинция Барселона), C-31/C-252 и GI-632 край град Вергес (провинция Жирона) и също така C-37 край град Керол (провинция Тарагона), N-249 – между селищата Есплуга де Франколи и Валс (провинция Тарагона), B-20 (булевард „Диагонал”) и В-10 (квартал Барселонета посока Льобрегат) в самия град Барселона.
В испанските медии има информация, че една от протестиращите групи е обявила мобилизация като насочва около 1200 автомобила и към летището в Мадрид „Барахас“.
Съветваме българските граждани, които пребивават в Каталуния или възнамеряват да посетят тази автономна област, да планират придвижването си внимателно, като предвидят сериозен времеви толеранс за достигане на целта на пътуването си, особено до международното летище “Ел Прат” в Барселона. Препоръчваме им да избягват протестите и големите струпвания на хора, както и да се спазват указанията на местните сили за сигурност – полиция, Гражданска гвардия, Mossos d’Esquadra, Guardia Urbana de Barcelona и т.н.
Информация за затворени поради стачни действия пътища може да се получи от Каталунската транспортна служба (Servei Català de Trànsit), като службата публикува информация и на своя интернет сайт - тук.
Посолството на България в Мадрид, както и Генералното ни консулство в Барселона следят ситуацията и са готови да оказват съдействие при необходимост.
Българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Мадрид на телефони: +34 913455761; +34 913456651, дежурни телефони в извънработно време: + 34 913 455 761; + 34 913 456 651,
с Генералното консулство на България в Барселона - на телефон 0034 619 217 097.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Каталунците излязоха на протести след присъдите на техните лидери

The Guardian: Каталунците излязоха на протести след присъдите на техните лидери

14 Октомври 2019 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Барселона. Каталунците бързо реагираха на новината, че девет техни лидери са признати за виновни за организирането на референдума и обявяването на независимост и съдиите са постановили строги присъди между девет и 13 години и минути след произнасянето на присъдата улиците на Барселона и други големи градове започнаха да се пълнят с протестиращи, пише британският вестник The Guardian.
Атмосферата остана спокойна и полицията поддържаше дискретно присъствие, но имаше усещането за колективно недоволство и гняв. По-голямата част от каталунците, сепаратистки настроени или не, считат обвиненията и произнесените присъди за непропорционални.
Един протестиращ в Барселона носеше плакат, на който пишеше: Не съм за независимост, но и не съм идиот.
Централната част Барселона беше почти непроходима за движение, тъй като протестиращите се събираха на различни места в града. Ученици и студенти изпълниха улиците и скоро към тях се присъединиха офис-служители и общински чиновници.
Един студентски съюз призова за „масово неподчинение“, като апелира студентите да бъдат „точката на копнежа на народното движение за независимост“.
Протестната група „Демократично цунами“, която беше създадена, за да канализира реакцията срещу присъдата, призова привържениците да блокират главния терминал на летището в Барселона, което доведе до временно блокиране на полетите.
Хиляди протестиращи се събраха на площад „Каталуния“ в Барселона.
Голямо множество се събра пред сградата на Върховния съд в Барселона.
В Жирона около шест хиляди демонстранти се събраха пред седалището на испанското правителство в провинцията. Местната власт в Жирона прекрати всички официални дейности, както и в Тарагона, вторият по големина град на Каталуния.
Засиленото полицейско присъствие на ключови транспортни центрове попречи на протестиращите да блокират основните железопътни и пътни връзки, както са правили в миналото, но някои по-маловажни пътища бяха блокирани в северната част на региона. Националният железопътен оператор Renfe заяви, че влаковите услуги работят нормално.
Каталунската футболна федерация отмени всички мачове и тренировки в знак на солидарност със задържаните лидери, докато футболният клуб Барселона осъди присъдите и призова за диалог.
Комитетите за отбрана на републиката, група за директни действия, призоваха за "постоянна мобилизация".
"Народът управлява и правителството се подчинява", казаха те в изявление, предупреждавайки каталунското правителство да не отстъпва от ангажимента си за създаване на независима каталунска република.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Възстановени са полетите на летище „Ел Прат“ в Барселона, след като по-рано работата му бе спряна заради протести в града

МВнР: Възстановени са полетите на летище „Ел Прат“ в Барселона, след като по-рано работата му бе спряна заради протести в града

14 Октомври 2019 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Барселона. Летище „Ел Прат“ в Барселона, Испания, функционира в нормален режим, съобщи операторът на летището АЕНА, след като по-рано през деня работата му бе спряна заради протести в града. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).
Към момента са възстановени полетите, както и движението на метрото към летището. Пътниците са съветвани предварително да се осведомяват за статуса на своя полет.
По информация на Генералното ни консулство в Барселона някои от основните кръстовища в града са блокирани от демонстранти, но градският транспорт се движи без проблеми.
Генералното ни консулство в Барселона следи ситуацията и е готово да оказва съдействие при необходимост. Българските граждани могат да се свържат с Генералното консулство в Барселона на телефон 0034 619 217 097.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Испанските власти издадоха нова заповед за арест на Карлес Пучдемон

AFP: Испанските власти издадоха нова заповед за арест на Карлес Пучдемон

14 Октомври 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Властите на Испания издадоха нова заповед за арест на бившия председател на Женералитата на Каталуния Карлес Пучдемон, една от ключовите фигури в организирането на референдума и последвалото обявяване на независимост на североизточния автономен регион, предава AFP.
По-рано през деня Върховният съд на Испания осъди деветима каталунски лидери на лишаване от свобода за срок от 9 до 13 години за противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства. Прокуратурата настоя за по-строги наказания за обвиняемите. Тя призова на бившия вицепредседател на Женералитата на Каталуния Ориол Жункерас да бъде наложено наказание за 25 г. затвор.
„Върховният съд осъди Ориел Жункерас на 13 г. затвор... на основание противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства", се казва в решението на институцията. Трима други министри на Барселона бяха осъдени на по 12 г. лишаване от свобода.
Пучдемон, който живее в изгнание в Белгия, обяви за кошмарни присъдите на Върховния съд на Испания срещу част от водачите на сепаратисткото движение в испанската автономна област. „Общо 100 години затвор. Какъв кошмар“, написа Пучдемон в „Туитър“. „ Трябва да реагираме. Заради бъдещето на нашите синове и дъщери. Заради демокрацията. Заради Европа. Заради Каталуния“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Испанският премиер призова за „нова глава“ в отношенията с Каталуния

AFP: Испанският премиер призова за „нова глава“ в отношенията с Каталуния

14 Октомври 2019 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Министър-председателят на Испания Педро Санчес призова за „обръщане на страницата“ в отношенията с Каталуния, след като 12 от лидерите на североизточния регион бяха осъдени за ролята им в събитията от есента на 2017 г., предава AFP.
„След решението на ВС трябва да обърнем страницата към мирно съществуване с Каталуния на база диалог… Можем да започнем нова глава на модерна, плурална и толерантна Каталуния, която заема заслужено място в Испания“, изрази увереност премиерът.
Върховният съд на Испания осъди деветима каталунски лидери на лишаване от свобода за срок от девет до 13 години за противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства. Прокуратурата настоя за по-строги наказания за обвиняемите. Тя призова на бившия вицепредседател на Женералитата на Каталуния Ориол Жункерас да бъде наложено наказание за 25 г. затвор.
„Върховният съд осъди Ориел Жункерас на 13 г. затвор... на основание противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства", се казва в решението на институцията. Трима други министри на Барселона бяха осъдени на по 12 г. лишаване от свобода.
Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон обяви за кошмарни присъдите на Върховния съд на Испания срещу част от водачите на сепаратисткото движение в испанската автономна област.
„Общо 100 години затвор. Какъв кошмар“, написа Пучдемон в „Туитър“. „ Трябва да реагираме. Заради бъдещето на нашите синове и дъщери. Заради демокрацията. Заради Европа. Заради Каталуния“.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

La Vanguardia: Жителите на Барселона се сибират на протест срещу присъдата на каталунските лидери

La Vanguardia: Жителите на Барселона се сибират на протест срещу присъдата на каталунските лидери

14 Октомври 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Барселона. Жителите на Барселона излизат по улиците на града в спонтанен протест срещу решението на Върховния съд да издаде присъди за лишаване от свобода за срок между 9 и 13 г. на каталунските политици и лидери, участвали в организирането на референдума и последвалото обявяване на декларацията за независимост на североизточния регион, съобщава местното издание La Vanguardia.
По данни на редакцията има концентрации на хора на някои от ключовите места в каталунската столица, включително пред сградата на кметството и висшия съдебен орган в региона. Отбелязва се, че се наблюдава и засилено полицейско присъствие.
Върховният съд на Испания осъди деветима каталунски лидери на лишаване от свобода за срок от девет до 13 години за противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства. Прокуратурата настоя за по-строги наказания за обвиняемите. Тя призова на бившия вицепредседател на Женералитата на Каталуния Ориол Жункерас да бъде наложено наказание за 25 г. затвор.
„Върховният съд осъди Ориел Жункерас на 13 г. затвор... на основание противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства", се казва в решението на институцията. Трима други министри на Барселона бяха осъдени на по 12 г. лишаване от свобода.
Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон обяви за кошмарни присъдите на Върховния съд на Испания срещу част от водачите на сепаратисткото движение в испанската автономна област.
„Общо 100 години затвор. Какъв кошмар“, написа Пучдемон в „Туитър“. „ Трябва да реагираме. Заради бъдещето на нашите синове и дъщери. Заради демокрацията. Заради Европа. Заради Каталуния“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Карлес Пучдемон нарече "кошмар" присъдите срещу каталунските политици

ТАСС: Карлес Пучдемон нарече "кошмар" присъдите срещу каталунските политици

14 Октомври 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон обяви за кошмарни присъдите на Върховния съд на Испания срещу част от водачите на сепаратисткото движение в испанската автономна област, предава ТАСС.
„Общо 100 години затвор. Какъв кошмар“, написа Пучдемон в „Туитър“. „ Трябва да реагираме. Заради бъдещето на нашите синове и дъщери. Заради демокрацията. Заради Европа. Заради Каталуния“.
Според решението на съда, регионалните политици, които участваха в организирането на референдума за независимост на Каталуния през 2017 година, са осъдени на лишаване от свобода до 13 години. Част от тях са признати за виновни в подстрекателство към метеж и изразходване на държавни средства за лични цели. Максимална присъда получи бившият заместник-председател на регионалното правителство Ореол Хункерас.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ВС на Испания осъди деветима каталунски лидери на лишаване от свобода за срок от 9 до 13 години

AFP: ВС на Испания осъди деветима каталунски лидери на лишаване от свобода за срок от 9 до 13 години

14 Октомври 2019 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Върховният съд на Испания осъди деветима каталунски лидери на лишаване от свобода за срок от 9 до 13 г. за противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства за тяхната роля в неуспешния опит за обявяване на независимост на североизточния регион през есента на 2017 г., предава AFP.
Прокуратурата настоя за по-строги наказания за обвиняемите. За бившия вицепредседател на Женералитата на Каталуния Ориол Жункерас тя поиска 25 г. затвор.
„Върховният съд осъди Ориел Жункерас на 13 г. затвор... на основание противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства", се казва в решението на институцията. Трима други министри на Барселона бяха осъдени на по 12 г. лишаване от свобода.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): ВС на Испания ще обяви присъдите срещу каталунските сепаратисти

El Pais (Испания): ВС на Испания ще обяви присъдите срещу каталунските сепаратисти

14 Октомври 2019 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Очаква се в рамките на деня Върховният съд на Испания да обяви присъдите срещу 12-те каталунските лидери, които организираха референдум и обявиха отделянето на североизточния регион от състава на страната, съобщава националният ежедневник El Pais.
Подсъдимите са изправени пред обвинения, вариращи от противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства за ролята им в бурните събития от есента на 2017 г. Миналата седмица ВС на Испания изключи бунта от списъка с обвиненията. Но сред обвиненията срещу каталунските политици остава това за противодържавна дейност. Всеки един от 12-мата обвиняеми ще получи присъда според степента им на участие в събитията от есента на 2017 г. От редакцията поясняват разликата в обвиненията за организиране на бунт и противодържавна дейност. В първия случай се търси отговорност за поведение, което е било насочено към промяна на структурата на държавата, докато второто е насърчаване на действия за предотвратяване на прилагането на действащите закони.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Около десет хиляди излязоха в Барселона на митинг-шествие за национално единство

AFP: Около десет хиляди излязоха в Барселона на митинг-шествие за национално единство

12 Октомври 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Барселона. Хиляди хора, които се противопоставят на каталунската независимост, излязоха в столицата на региона в събота, националния празник на Испания, на фона на очакването в понеделник на присъдата в процеса срещу водещи каталунски сепаратисти, предава AFP.
Според полицията и местните власти в митинг-шествието са участвали около десет хиляди души, което е значително по-малко от участниците в подобна демонстрация преди две години – тогава по улиците на Барселона излязоха 65 хиляди души припомня агенцията.
Празникът отбелязва пристигането на италианския изследовател Христофор Колумб в Америка през 1492 г., а някои от празнуващите в Барселона изразиха надежда каталунските сепаратисти да бъдат осъдени на ефективни срокове затвор.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ВС на Испания ще обяви присъдата срещу каталунските сепаратисти в понеделник

Reuters: ВС на Испания ще обяви присъдата срещу каталунските сепаратисти в понеделник

11 Октомври 2019 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Върховният съд на Испания се очаква да обяви присъдата срещу каталунските сепаратистки лидери в понеделник, 14 октомври, предава Reuters, като се позовава на източник от кръговете на магистратите в Мадрид,
12-те каталунски политици и граждански лидери са изправени пред обвинения, вариращи от бунт до противодържавна дейност, злоупотреба с публични средства за ролята им в организирането на референдума през 2017 г. и последвалото едностранно обявяване на независимост на североизточния регион.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): ВС на Испания изключи бунта от списъка с обвиненията срещу каталунските лидери

El Pais (Испания): ВС на Испания изключи бунта от списъка с обвиненията срещу каталунските лидери

11 Октомври 2019 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Върховният съд на Испания изключи бунта от списъка с обвиненията срещу каталунските лидери, които организираха референдум и обявиха отделянето на североизточния регион от състава на страната, съобщава националният ежедневник El Pais.
Присъдата, предвидена в закона за организиране на бунт, е между 15 и 20 г. лишаване от свобода. Но сред обвиненията срещу каталунските политици остава това за противодържавна дейност. Всеки един от 12-мата обвиняеми ще получи присъда според степента им на участие в бурните събития от есента на 2017 г. Решението на магистратите се очаква да бъде оповестено в началото на следващата седмица.
От редакцията поясняват разликата в обвиненията за организиране на бунт и противодържавна дейност. В първия случай се търси отговорност за поведение, което е било насочено към промяна на структурата на държавата, докато второто е насърчаване на действия за предотвратяване на прилагането на действащите закони.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Каталунските сецесионисти призоваха за масово неподчинение на втората годишнина от референдума

El Pais: Каталунските сецесионисти призоваха за масово неподчинение на втората годишнина от референдума

2 Октомври 2019 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Барселона. Каталунското регионално правителство във вторник отбеляза втората годишнина от референдума за независимост на 1 октомври 2017 година с публично обръщение, в което гражданите на автономната област се призовават да съживят духа от опита за отделяне, за да напреднат към създаването на Каталунска република, пише испанското издание El Pais.
Стоейки в двора на Палау де ла Женералитет, сградата, в която се помещава областната изпълнителна власт, регионалният премиер Ким Тора и неговият заместник Пере Арагонес, прочетоха реч, с която казаха на каталунското общество да запали този дух, за да отговори на „предизвикателствата на бъдещето“.
Заобиколени от други високопоставени правителствени служители, Тора и Арагонес обещаха „да се движат напред към Каталунска република без никакви извинения. Ще го направим по единствения начин, по който знаем как: демократично и мирно“.
Също във вторник, други сецесионистки лидери – представители на партиите „Заедно за Каталуния“, „Каталунската републиканска левица“ (КРЛ) и крайно-лявата CUP, както и гражданските движения ANC и Omnium Cultural – прочетоха манифест, призоваващ за „масов отговор, основан на ненасилствена борба и гражданско неподчинение“ на предстоящото решение на Върховния съд за съдбата на 12-те лидери, които оглавиха незаконния опит за отделяне от Испания през 2017 година. Движението за независимост широко очаква тези лидери да бъдат признати за виновни за бунт - престъпление, което включва дълги срокове в затвора.
Миналата седмица Тора защити публично девет лица, които бяха арестувани по подозрение, че подготвят насилствени действия на или около годишнината на референдума. Заподозрените са обвинени в терористични престъпления, след като полицията иззе материал за изработване на бомби и инструкции как да се правят взривни вещества, според разследването. Тора каза миналата седмица, че има опит „да се създаде фалшив разказ за насилие в Каталония“.
„Ние обещаваме да продължим, докато не постигнем свобода за политическите затворници и връщането на изгнаниците“, каза каталунският лидер, визирайки следствените сецесионистки лидери и своя предшественик Карлес Пучдемон, който избяга от Испания, за да избегне ареста и сега живее в Белгия.
„Регионалното правителство смята, че духът на този ден (1 октомври 2017) и дните, които последваха, особено 3 октомври (когато имаше улични демонстрации в протест срещу полицейскитеарести и последвлото обръщение на крал Фелипе VI към нацията), е духът, с който трябва да посрещнем бъдещите предизвикателства, особевно по пътя към Каталунската република, която ще бъде неизбежна и която искаме да изградим за всички“, заяви Арагонес.
Тора изрази съчувствие към гражданите, които пострадаха по време на полицейските акции, проведени в този ден в опит да спрат гласуването, което беше обявено за неконституционно от Върховния съд на Испания. Той каза, че „2,3 милиона граждани излязоха да гласуват и защитиха урните. Каталунското общество като хранилище на граждански и политически права ги защитава въпреки последствията, въпреки че е пребито и нападнато от сили, изпратени от испанската държава“.
Анкета, публикувана през май от Центъра за проучвания на общественото мнение (CEO), установи, че 48,6% от респондентите отхвърлят сецесията от Испания в сравнение с 44,1% през март.

Превод и редакция:Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Каталунците напомниха на Мадрид за стремежите си към независимост

„Известия“: Каталунците напомниха на Мадрид за стремежите си към независимост

1 Октомври 2019 | 22:39 | Агенция "Фокус"
Барселона. На годишнината от референдума за независимост на Каталуния - 1 октомври - в региона отново се провеждат митинги. Преди две години Мадрид обяви за незаконно гласуването, при което 90% от гражданите на северозападния регион подкрепиха отделянето му от Испания. Въпреки това, към днешна дата в кръговете на сепаратистите има разцепление, а каталунските лидери лидери губят доверие на международната сцена. Но въпреки това не е задължително протестите за независимост да стихнат, пише руският вестник „Известия“.
Две години след бурните събития, привържениците на независимостта на Каталуния продължават да организират демонстрации, за да припомнят своите цели и изисквания, но броят на поддръжниците на идеята за отделяне на региона от централната власт в Мадрид неизбежно намалява, заявиха за изданието от Държавния секретариат по въпросите за Испания в света към Министерството на външните работи в Мадрид.
Според представители на секретариата движението за независимост на Каталуния е разделено между онези, които са готови по всякакъв начин да търсят отделяне на региона, и тези, които възнамеряват да действат стриктно в рамките на съществуващия закон – т.е. чрез диалог с официалните власти в Мадрид.„Броят на последните се увеличава с всеки изминал ден“, обясниха от секретариата.
От ведомството са категорични, че подобно разделение вреди на сепаратистите, „особено в контекста на забележима загуба на доверие на международната арена“.
Отделът не даде своите прогнози по отношение на това колко участници се очакват на демонстрациите, но припомни, че броят на хората, събрали се на неотдавнашен митинг в Барселона навръх националния празник на Каталуния, е най-ниският след 2012 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: В Деня на Каталуния сепаратистите се зарекоха да се борят за независимост от Испания

El Pais: В Деня на Каталуния сепаратистите се зарекоха да се борят за независимост от Испания

12 Септември 2019 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Барселона. Привържениците на независимостта отбелязаха Деня на Каталуния, известен в региона като Диада, с демонстрация, с която организаторите искаха да покажат силата на движението преди предстоящата присъда по делото на сецесионистките лидери във Върховния съд на Испания, пише испанското издание El Pais.
Около 600 хиляди души, според местната полиция, се събраха в Барселона в сряда вечерта по случай годишнината от падането на града през 1714 година в хода на Войната за испанското наследство.
Техният лозунг беше: „Цел: независимост“, като това се случва две години след неуспешния опит за обявяване на такава, който завърши с временно отнемане на самоуправлението на автономния регион.
Докато тогавашният каталунски лидер Карлес Пучдемон успя да избяга от Испания с няколко свои съмишленици и се установи в Брюксел, други членове на неговото правителство бяха арестувани и хвърлени в следствен арест, където са и досега. Върховният съд, където се води делото срещу 12-те лидери за нелегален опит за обявяване на независимост от февруари, очакват присъдите си през първата половина на октомври.
Водещите членове на марша направиха публични изявления, в които обещаха да продължат да работят за независимост, въпреки факта, че сепаратисткото движение вече е политически разделено в сравнение с 2017-та, годината на нерегламентирания референдум и едностранното обявяване на независимост.
„Днес, хиляди от нас излязоха под много простия лозунг: „Цел:независимост“ и това е нашето предизвикателство“, заяви Ким Тора, настоящият лидер на Каталуния, в края на митинга. „Днес приключва един период и започва отговорът ни към властите. Ще поставим целта за независимостта в центъра на политическите действия“.
„Когато несправедливостта е законът, гражданското неподчинение е право и ние няма да се откажем от защитата на правата си чрез ненасилствена борба, за да променим реалността и несправедливите закони“, заяви Марсел Маури, вицепредседател на сецесионистката асоциация Omnium.

Нов консенсус

По-рано през деня дъждът не попречи на традиционното предлагане на цветя в подножието на статуята на Рафаел Казанова, герой от обсадата на Барселона от 1714 година.
Говорителят на каталунския парламент Роджър Торент подчерта, че предшественикът му Карме Форкадел остава в следствения арест, докато чака решението на Върховния съд. „Ние сме част от друга изключителна Диада поради съществуването на политически затворници“, каза той.
Торент, от Каталунската републиканска партия (ERC), смята, че предстоящото решение на съда ще отвори нов политически цикъл, в който ще е необходимо да се „изграждат широки мнозинства, съществуващи в тази страна, които твърдят, че не искат репресии , че искат демократично общество и споделят републиканска програма“.
Каталунската социалистическа партия (PSC) и Units per Avancar (Обединение за напредък) бяха единствените несепаратистки партии, които взеха участие в церемонията по полагане цветя, където поискаха „нов консенсус“ за преодоляване на разделението между каталунците, които са за и срещу независимостта.
Други ненационалистически партии направиха изявления в тази посока.
„Уморени сме от това да бъдем изключвани от сепаратистите от празненствата, които трябва да бъдат за всички. Уморени сме да чуваме Тора и неговото правителство да говорят от името на всички каталунци. Нито Диадата нито Каталуния принадлежат само на тези, които искат да ни отделят от останалата част на Испания“, написа в „Туитър“ Лаура Вилчес от „Сиудаданос“ („Гражданите“).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Проведе се годишния митинг за независимост за Каталуния в Барселона

AFP: Проведе се годишния митинг за независимост за Каталуния в Барселона

11 Септември 2019 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Барселона. Около 600 хил. души взеха участие в годишния митинг в Барселона за независимост за Каталуния, по данни на местната полиция, предава AFP.
Протестиращите са чувствително по-малко от присъствалите близо милион души на миналогодишното шествие.
Протестът се провежда на националният празник на Каталуния, познат като „Диада“, и идва малко преди испанският съд да произнесе присъдите на 12 сепаратистки каталунски лидери, които бяха обвинени за ролята си в движенията за независимост в региона.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Изправят пред съда каталунския президент Ким Тора заради неподчинение

AFP: Изправят пред съда каталунския президент Ким Тора заради неподчинение

12 Юли 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Барселона. Сепаратистският президент на Каталуния Ким Тора ще бъде съден за неподчинение, след като отказа да премахне символите на своето движение от обществени сгради, съобщи висшия съд на испанския регион, предава AFP.
Най-висшият трибунал на Каталуния заяви в изявление, че ще започне производство срещу Ким Тора "за престъплението неподчинение", но не съобщи кога ще образува делото срещу него.
Прокурорите в региона на Североизточна Испания призоваха на Тора да му бъде забранено да заема публична длъжност в продължение на 20 месеца, което ще направи невъзможно той да остане президент на региона.
През март испанските избирателни власти наредиха на Тора да премахне сепаратистките символи от обществените сгради, за да уважава институционалния неутралитет преди парламентарните избори.
Те се противопоставиха по-специално на банер пред сградата на централното правителство на региона, в който се чете „Свобода за политически затворници и изгнаници“ до жълта лента, показваща подкрепа за задържаните каталунски сепаратистки лидери.
Каталунското правителство игнорира два крайни срока, за да свали банера, преди най-накрая да го направи непосредствено преди планирана полицейска намеса.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Прокурорът нарече опита за отцепване на Каталуния „преврат“

АFP: Прокурорът нарече опита за отцепване на Каталуния „преврат“

4 Юни 2019 | 21:53 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Опитът за отцепване на Каталуния от 2017 г. беше "държавен преврат", целящ да "унищожи испанската конституция", заяви прокурорът Хавиер Сарагоса в заключителната си пледоария по делото на 12 сепаратисти в Мадрид, цитира думите му AFP
Сарагоса каза пред Върховния съд, че "държавният преврат" е опит да се замени правния ред чрез незаконни средства.
Каталунските сепаратистки лидери са съдени от 12 февруари заради ролята си в организирането на референдум за отцепване, въпреки съдебната забрана, последвана от декларация за независимост през октомври 2017 г.
Девет от 12-те се намират в затвора и са смятани за "политически затворници" от привърженици на независимостта в североизточния район - твърдение, категорично отхвърлено от Сарагоса.
"Не преследваме политически мнения", каза той.
„Обвиняемите са подсъдими за това, че "се опитали да унищожат испанската конституция от 1978 г.", използвайки "насилие, когато е било необходимо", добави той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.