НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Слава Соколова, Община Кюстендил: За поредна година ще бъде връчена наградата „Златен печат”

Слава Соколова, Община Кюстендил: За поредна година ще бъде връчена наградата „Златен печат”

21 Юни 2019 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. За поредна година в Кюстендил ще бъде връчена наградата „Златен печат”. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Слава Соколова, старши специалист „Координатор – направление художествена самодейност и читалища“ към Община Кюстендил. „През цялата година, като финалът е Празника на черешата, читалища и сдружения взимат участия в наши празници и получават грамота със златен печат в различните категории. Дали за участие в черешов щанд, дали за най – едра череша, дали е за Панагия, дали за плодородие, дали за Деня на любителското творчество, те всички получават грамота със златен печат. За най – добре представилите се, разбира се. След това се събират тези грамоти и тези, които имат най – много златни печати, получават приз първо, второ и трето място за това, че са били най – активни през годината и освен плакет, получават и парична награда, което е стимул за участие и в същото време старание да се поощри старанието на някои читалища или сдружения, които наистина хвърлят много сили, за да се представят добре на нашите празници”, каза Слава Соколова. По думите й без читалищата традиционните за Кюстендил празници няма как да се случат. Според нея самият празник е подпомогнат от читалищата, без тях няма как да се получат тези красиви щандове, няма как да се получат дори фолклорните програми , навсякъде читалищата присъстват в тези общински празници.
Соколова отбеляза също, че от далечни времена черешата е пренесена в бита и фолклора на кюстендилеца. На 22 юни като част от Празника на черешата в Кюстендил ще се състои и традиционният фолклорен празник „Черешчица род родила”. „Тази година празникът ще бъде на 22 юни и ще започне веднага след официалното откриване на самия Празник на черешата. Тази година ще вземат участие предимно наши състави и гости от Република Северна Македония. Ще могат да се видят предимно хора, поканили сме предимно танцови състави, защото следващата седмица е един от най – големите фолклорни фестивали – „Пауталия”, който е следващата седмица, след Празника на черешата. Така че ние сме избрали предимно наши състави, които са се представили отлично на първи март – Деня на любителското творчество, където има комисия, която определя кои състави да участват в най – важните ни празници”, каза Слава Соколова. Ще вземат участие около 310 участници. Програмата ще започне около 12.00 часа и ще завърши около 16.00 часа. „Казва се „Черешчица род родила”, защото имаме в Кюстендил една кюстендилска песен, която се казва точно така - черешчица род родила на две веши три череши… и ние взехме мотото на този фолклорен празник да бъде тази кюстендилска песен”, каза Слава Соколова.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лозен Йрданов, студио „Дебют” – Кюстендил: Нашата идея е спектакълът„Античността оживява на „Хисарлъка”  да се превърне в една атракция

Лозен Йрданов, студио „Дебют” – Кюстендил: Нашата идея е спектакълът„Античността оживява на „Хисарлъка” да се превърне в една атракция

21 Юни 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Нашата идея е спектакълът„Античността оживява на „Хисарлъка” да се превърне в една атракция. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Лозен Йорданов, ръководител на студио „Дебют” – Кюстендил. „Това, което мога да кажа за самия спектакъл е, че той ще бъде в две сценични пространства. Едното сценично пространство е горната част при делвите, където е голямата част на стената, където публиката ще може да види римските боеве и част от тези ритуали на лечебната минерална кюстендилска известна вода. Ще може да забележат дори, това което са измислили младежите, една много важна роля на Асклепион, който идва да лекува един от римските бойци, но след това цялото това нещо като едно красиво шествие се пренася във второто сценично пространство покрай стената, така наречената сцена Базиликата, където вече ще видим едни други ритуали, свързани с огъня, с пречистването. Всичко това е плод на работата, на изследванията, на тези 30 младежи, които ще участват в самия спектакъл”, посочи Йорданов.
По думите му целта на проекта е това място да се превърне в една известна бъдеща туристическа атракция, която и гости на град Кюстендил, а и кюстендилци да могат да виждат като част от празниците на града. „Това е идеята на проекта и с тази идея, с тази основна цел на проекта кандидатствахме за финансиране с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум. Така че ние успяхме, имаше 16 проекта в цялата страна, ние спечелихме с този проект, това е основната цел. Не само еднократно да се покаже това нещо, а да стане традиция всяка година горе на крепостта, защото от проекта ще останат костюми, които измислиха младежите и ще могат да се правят и други интересни неща на Късноантичната крепост Хисарлъка”, каза Йорданов.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Десет нови сорта череши ще бъдат представени от Института по земеделие на Празника на черешата в града

Кюстендил: Десет нови сорта череши ще бъдат представени от Института по земеделие на Празника на черешата в града

21 Юни 2019 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Десет нови сорта череши ще бъдат представени от Института по земеделие на Празника на черешата в Кюстендил. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил директорът на научния институт доцент д-р Илияна Кришкова. По думите ѝ става въпрос за нови сортове череши, които имат перспектива за отглеждането им на територията на страната. Близо 60 сорта череши ще бъдат подредени и на изложбените маси на научния институт. „Все още не може да се даде обща оценка за реколтата от череши тази година. В едни райони имаше измръзване, но в други райони черешите се запазиха и в момента дърветата са доста натоварени с плод. Тази година запазилите се череши са с много добро качество. Плодовете са много едри. Дори в пунктовете са изкупуване черешите са с много добро качество”, каза Илияна Кришкова. По думите ѝ в следващата седмица се очаква да започне брането на късните сортове череши. С около една седмица напред върви кампанията тази година.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп ще вземе участие в Празника на черешата в града

Кюстендил: Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп ще вземе участие в Празника на черешата в града

21 Юни 2019 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. С благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, ще вземе участие в традиционния Празник на черешата в град Кюстендил - родния град на епископа.
Никола Петков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Проектът „Античността оживява на „Хисарлъка” ще бъде част от Празника на черешата

Кюстендил: Проектът „Античността оживява на „Хисарлъка” ще бъде част от Празника на черешата

21 Юни 2019 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Проектът „Античността оживява на „Хисарлъка” ще бъде част от Празника на черешата в Кюстендил. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил. Празничната програма ще започне от 21.00 часа на Късноантична и средновековка крепост „Хисърлъка“, където всички гости и жители на Кюстендил ще имат възможността да се потопят в атмосферата на античността. Римски боеве, лечебни обреди и огнени ритуали ще са само част от магията на проекта „Античността оживява на „Хисарлъка”, създаден от 50 младежи на сдружение „Дебют“.
Празникът на черешата ще се проведе за дванадесета поредна година, съвместно с Института по земеделие. Програмата е до 23 юни и включва разнообразни събития, чрез които центърът на града ще се преобрази в своеобразна платформа, обединяваща търговци, занаятчии, производители на череши, любители и гости на празника. Тази година в празничния концерт ще участват групата „4Magic” „ Диана Експрес”.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Къща на занаятите ще бъде издигната за Празника на черешата в града

Кюстендил: Къща на занаятите ще бъде издигната за Празника на черешата в града

20 Юни 2019 | 20:27 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Къща на занаятите ще бъде издигната за Празника на черешата в града. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Борислав Крумов, председател на сдружение „Роден край”. По думите му идеята е да се улеснят занаятчиите, при демонстрациите на автентични занаяти и традиции. „Къщата ще бъде истинска атракция за стотиците наши и чуждестранни туристи, още повече в нея ще бъдат пресъздадени характерни за нашия регион занаяти. Тя е с размери 3 на 2 метра, като външната й част ще бъде изцяло украсена с череши и цветя. Пред нея задължително ще поставим 10 кошници с най-сочните и вкусни кюстендилски череши“, каза Борислав Крумов. 86-годишният кошничар Димчо Занев ще бъде една от атракциите на празника, като в къщата на занаятите той ще показва сръчност и умения при изработката на кошници. По традиция за всички жители и гости на областния град ще има изложени различни сувенири, като акцентът в тях ще бъде отново черешата.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Третият ден от Празника на черешата е посветен на темата „Череши в кухнята”

Кюстендил: Третият ден от Празника на черешата е посветен на темата „Череши в кухнята”

20 Юни 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Третият ден от Празника на черешата е посветен на темата „Череши в кухнята”. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Дима Укалска, началник на отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил. 23 юни е отреден за кулинарния фестивал, който се случва за трета поредна година. Водещ отново ще бъде Драгомир Драганов, като освен кулинарната надпревара, ще има и кулинарни демонстрации. „Тази година ще имаме безалкохолни плодови коктейли, демонстрирани от Виолет Вьорнер. За децата и за възрастните, които обичат състезанията, отново ще има състезателни игри с череши. Те започват от 12.00 часа, а записването е същият ден от 10.00 до 12.00 часа, като игрите са за силни мъже, за сръчни жени и за всички, които обичат да похапват череши”, каза Дима Укалска. Силните мъже ще клякат с шесткилограмова касетка с череши за определено време. Сръчните жени ще изваждат костилки от череши отново за време. И тези, които обичат череши, ще се надпреварват кой повече череши ще изяде за определено време. В 14.00 часа в неделния ден ще се обявят резултатите от кулинарната надпревара и с това завършва празникът. „Всеки, който желае да посети празника, е добре дошъл. Едва ли с думи може той да се опише, той е многоцветен и пъстър, така както сортовете на черешите са толкова много”, каза Дима Укалска.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Общината организира състезателни игри за Празника на черешата в града

Кюстендил: Общината организира състезателни игри за Празника на черешата в града

18 Юни 2019 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Община Кюстендил организира състезателни игри за Празника на черешата в града. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил. Игрите ще се проведат на 23 юни от 12.00 часа в градинката пред общината. Едната игра е за силни мъже – клякане с касетки с череши. В нея могат да участват мъже или момчета, на които се предоставят по една 6-килограмова касетка с череши. Целта е да се направят най-много клякания за 1 минута. Втората игра е за сръчни жени – изваждане на костилки на череши. В играта могат да участват жени или момичета, на които се предоставят по една купа с череши, празна купа и пособия за изваждане на костилки. Състезателното време е 2 минути. Третата игра е за всички, които обичат черешите – надяждане с череши. Играта представлява традиционно за празника надяждане с череши. Участниците получават купа с по 1 кг. череши, а победителите са тези, които са изяли най-много череши за две минути. За първите трима победители от всяка игра има парични награди – 100 лв., 70 лв. и 40 лева.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.