НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Красимир Божанов, Дирекция „Модернизация на администрацията“: Не във всички наблюдавани администрации ще има санкциониране

Красимир Божанов, Дирекция „Модернизация на администрацията“: Не във всички наблюдавани администрации ще има санкциониране

20 Юни 2019 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. Не навсякъде в наблюдаваните администрации ще се наложи санкциониране. Очакваме подобрение чрез конструктивни мерки. Това каза директорът на дирекция „Модернизация на администрацията“ на Министерски съвет Красимир Божанов пред журналисти след представянето на резултатите от проверките на административното обслужване в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вицепремиерът Томислав Дончев изпрати писма до администрациите, в които са констатирани слабости с искане в 1-месечен срок да бъдат отстранени проблемите или да се представи план как това да се случи“, припомни той и допълни, че за тези констатации ще бъдат уведомени инспекторатите. „Ако има виновни служители, ще приветстваме да има наказания там, където е проявено непрофесионално отношение, както в случаите, където цели звена не са наясно с нови нормативни изисквания за отпаднали документи, които трябва да се представят“, заяви Красимир Божанов. „Няма да уволняваме служители. Всяка администрация носи отговорност за изпълнението на изискванията, уволнението е най-тежкото наказание“, коментира той. По думите му това, че някой не знае правилата, не винаги е основа да бъде уволнен. „Това не е вина на хората на гишета, а на техните ръководители, които е трябвало да осигурят качествен мениджмънт на целия процес“, изтъкна Божанов. „Не се очаква служителят сам да се запознава с нормативните изисквания. Зад дейността на хората зад гишетата стоят вътрешни правила, които действат“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Здравко Сечков: Все още администрации изискват от гражданите документи, които трябва да се движат по служебен път

Здравко Сечков: Все още администрации изискват от гражданите документи, които трябва да се движат по служебен път

20 Юни 2019 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. Въпреки отпадналата нормативна необходимост от предоставянето на определен документ, администрации все още изискват от гражданите да предоставят документ, вместо информацията да се движи по служебен път между администрациите. Това каза Здравко Сечков от изпълнителя на наблюдението „СМТ България“ ЕООД пред журналисти след представянето на резултатите от проверките на административното обслужване в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Сечков обясни, че това се наблюдава по отношение на декларациите за придобити имоти, за свидетелствата за съдимост и за други документи. „Любезността и отзивчивостта към заявителя на услугата са субективни. Можем да попаднем на служител, който в този ден не е в добро настроение, но това не означава, че администрацията е нелюбезна“, коментира той. „Имаме констатации за дълго чакане за предоставяне на услуга. В КАТ са най-фрапантните и тежки примери. В случая нашият заявител беше с номер 149 в 11.00 часа“, посочи той. „Най-дългото регистрирано време за получаване на услуга е в столичния КАТ за подмяна на свидетелство за управление на МПС- 6 часа“, заяви Здравко Сечков. „Наблюдаваните администрации са на централно, териториално и местно ниво. Има администрации, които работят значително по-добре, както и такива с пропуски. Не може всички администрации да бъдат под общ знаменател“, посочи той. „Наблюдавахме доколко се спазват нормативните изисквания, доколко процесът за предоставяне на услугата е качествен, доколкото съществува обмен между администрациите и доколко гражданите се „товарят“ с предоставяне на документи, които не би следвало да се предоставят“, поясни Сечков. „Наблюдението е извършено в периода от 19 април до 30 май, в 13 администрации за 15 услуги, с 10 тайни клиенти“, каза още той.
„Фокус“ припомня: На 19 юни вицепремиерът Томислав Дончев даде срок до един месец за отстраняване на нарушения при административното обслужване на гражданите и бизнеса. След постъпили сигнали за проблеми при административното обслужване на гражданите и бизнеса, са изпратени тайни клиенти в отделни институции, които да осъществят обективен външен контрол върху начина, по който се предоставят услугите. В обхвата на наблюдението са включени общо 13 централни и местни администрации и 15 конкретни услуги, по които са предвидени мерки за намаляване на регулаторната тежест. Представените доклади след проверката показват, че на много места все още не са изпълнени законови задължения на администрацията, не са променени процедурите и образците на документите и не са приложени приетите облекчения за гражданите и бизнеса.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.