НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”: Починалото от тежко заболяване дете е диагностицирано навреме и е лекувано по най-добрите стандарти и с най-добрите медикаменти

УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”: Починалото от тежко заболяване дете е диагностицирано навреме и е лекувано по най-добрите стандарти и с най-добрите медикаменти

20 Юни 2019 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. Починалото от тежко заболяване дете е диагностицирано навреме и е лекувано по най-добрите стандарти и с най-добрите медикаменти. Това се посочва в позиция на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ” във връзка със случая на починалото тежко болно дете, което се лекуваше в лечебното заведение. От там уверяват, че детето, независимо от тежкото вродено състояние, предшестващо и усложняващо последвалото онкологично заболяване, е диагностицирано навреме и е лекувано по най-добрите стандарти и с най-добрите медикаменти. "В резултат на това е постигната ремисия от над две години. Настъпилият рецидив преди около два месеца е наложил ново, интензивно лечение, отново съобразено с международните стандарти", допълват от ИСУЛ.
По отношение на детайлите за финансовото обезпечаване на лечението, непокривано от НЗОК по обичайния път, от болничното заведение уточняват, че за тези повече от две години от родителите не са взети никакви средства за лечение, нито е предявявано искане за такова. "Дискусията около фактура, цени, дарителски сметки за лечение, дати на внасяне на документи и пр. засягат усложнената процедура за покриване на лечението извън списъка за реимбурсирани медикаменти на НЗОК. Тя създава напрежение и опасения не само сред близките и обществеността, но и отделя изключителен ресурс от времето на не многото лекари, които работят с една от най-тежките патологии – онкологичните заболявания при деца", посочват от болницата. "Не сме съгласни и имаме доказателствата на документи, с нито едно от твърденията, отправени в прессъобщението на НЗОК на 19 юни. Съзнавайки, че проблемът е административен; че НЗОК едва от два месеца има отговорността за обезпечаването на този финансов ресурс; че детската онкохематология и осигуряването й с лекарства извън рутинното финансиране, изискват специфична компетентност, максимална оперативност и опростеност, ръководството на УМБАЛ „Ц. Йоанна – ИСУЛ” предлага среща с ръководството на НЗОК и ръководството на Изпълнителна агенция „Медицински надзор” за изясняване на конкретния казус, но и за отстраняване на бъдещи възможни недоразумения", допълват още от ИСУЛ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Михайлов, БСП: Поради административни безобразия едно дете не получи необходимото лечение за онкозаболяването си

Проф. Георги Михайлов, БСП: Поради административни безобразия едно дете не получи необходимото лечение за онкозаболяването си

20 Юни 2019 | 10:00 | Агенция "Фокус"
София. „Поради административни безобразия, едно дете не получи необходимото лечение, което е възможно на територията на страната, а на всичкото отгоре – часове преди смъртта му, на неговите близки беше връчена фактура за 14 000 лв., която задължава близките да заплатят това лечение. 20 години съм прекарал между тези деца, за мен това не е само нелепо, но и е чудовищно“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Михайлов, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той помоли депутатите да почетат с едноминутно мълчание паметта на починалото дете, чиито средства за лечение на онкозаболяване са били забавени от Здравната каса.
Проф. Михайлов отправи молба към председателя на заседанието да бъдат извикани директорът на НЗОК и Директорът на агенцията по медицински надзор, за да дадат обяснение за този нелеп случай. „Аз самият съм бил свидетел, след това сливане на агенции в тази „мегаагенция“ за медицински надзор – колко много са затруднени детските онколози при изписването на лечение. Затова ви моля – да се явят тук директорът на НЗОК и директорът на Агенция „Медицински надзор“ и да дадат обяснения за този случай“, каза още Михайлов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „БСП за България“ призова за изслушване на директора на НЗОК и на Агенцията по медицински надзор в парламента за случая с починало от сериозно заболяване дете

ПГ на „БСП за България“ призова за изслушване на директора на НЗОК и на Агенцията по медицински надзор в парламента за случая с починало от сериозно заболяване дете

20 Юни 2019 | 09:13 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България“ призова за изслушване на директора на НЗОК и на Агенцията по медицински надзор в парламента за случая с починало от сериозно заболяване дете. Това обяви проф. Георги Михайлов, член на Здравна комисия и депутат от ПГ на „БСП за България“ в декларация от името на група във връзка с починало от тежка болест дете и във връзка със започнала проверка по случая, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„През последните 24 часа нашето общество стана свидетел на една нелепа смърт на българско дете със сериозно, но лечимо заболяване, което поради нелепи административни безобразия не получи необходимото лечение, което е възможно на територията на страната. На всичкото отгоре часове преди смъртта му на неговите близки беше връчена фактура за 14 хил. лв.“, каза още проф. Михайлов. Той призова и за минута мълчание в памет на детето, но до това не се стигна.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Дефицит на средства във Фонда за лечение на деца няма

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Дефицит на средства във Фонда за лечение на деца няма

20 Юни 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
София. Ще поканя всички на заседанието на Комисията по здравеопазване, на което ще изслушаме управителя на НЗОК и се надявам, че това ще бъде от полза на всички. Ако има дефицит на административен капацитет, той да бъде запълнен, защото дефицит на средства няма във Фондът за лечение на деца. Средствата за този вид лечение се осигуряват от държавния бюджет, те не са от средствата, които са предвидени за здравноосигурителни плащания. Това каза в интервю за предаването на Нова телевизия "Здравей, България" Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ. „Поемам ангажимент да направя изслушване в Комисията по здравеопазване, за да може да се изясни в тези три месеца, в които функционира Фондът за лечение на деца в рамките на НЗОК, какви проблеми има, какви са сроковете за отговор на преписките и какво се случва, за да може да гарантираме прозрачност на тази законодателна реформа и тя трябва да бъде в интерес на децата“, допълни още Даниела Дариткова.
„Средствата идват директно със субсидия от Министерство на здравеопазването. Трябва да се оптимизират административните процедури, за да може всяко дете да получи най-доброто лечение, което му се полага в най-доброто място“, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НЗОК: Спекулациите със съдбите на болни деца се превръщат в лоша практика

НЗОК: Спекулациите със съдбите на болни деца се превръщат в лоша практика

19 Юни 2019 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София. Спекулациите със съдбите на болни деца се превръщат в лоша практика. Това съобщиха от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) във връзка с публикации в медиите и дискусии на неправителствени организации в социалните мрежи за онкоболно дете, което се лекуваше в Университетската болница „Царица Йоанна - ИСУЛ".
„Изнасянето на невярна информация води до публичното заклеймяване на една институция, която професионално и стриктно изпълнява законовите си ангажименти към здравноосигурените лица, не е в полза на пациентите. Удовлетворяването на нечии лични амбиции на лица, пряко свързани със схеми за източване на публични средства от бившия Център „Фонд за лечение на деца“ нямат нищо общо с грижата за живота и здравето на болните", посочват от НЗОК.
НЗОК поднася своите искрени съболезнования на семейството на починалото дете и отправя апел да се прекрати злоупотребата с мъката на близките.
„Заявлението от майката на починалото детенце за заплащането на два лекарствени продукта, неразрешени за употреба на територията на Р България, необходими за лечението на детето ѝ, е подадено на 25.април т.г. в НЗОК. Към заявлението липсва задължителна медицинска документация от страна на Университетската болница „Царица Йоанна - ИСУЛ". НЗОК е изискала липсващите документи", заявяват от НЗОК.
„До 30 май 2019 г., когато Специализираната комисия разглежда случая за втори път, не е постъпила изисканата медицинска документация от лечебното заведение. Комисията констатира, че все още от ИСУЛ няма предоставен протокол от лекарско-контролна комисия на лечебното заведение. Въпреки това, поради кратките нормативни срокове, Комисията предлага на управителя на НЗОК наличната медицинска документация, макар и непълна, да бъде изпратена за становище на двама външни експерти - задължително изискване на Наредба №2 от 2019 г. Писмата към консултантите са изпратени на 31. май т.г. по куриер и на електронна поща", посочват от НЗОК.
Университетската болница „Царица Йоанна - ИСУЛ" е представила последния изискуем медицински документ на 6 юни т.г., като отново не е предоставила информация за цените на двата неразрешени за употреба на територията на Р България медикамента.
„На 6 юни т.г. е проведена среща за уточняване на начина на процедиране по подадените заявления за заплащането на двата продукта между Специализираната комисия за разглеждане на заявленията в НЗОК и проф. Добрин Константинов от Университетската болница „Царица Йоанна - ИСУЛ", и доц. д-р Валерия Калева - от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Постигнати са договорености по всички неясни въпроси по процедурата за отпускане на лекарствените средства, като това е отразено в писмен документ.
На 13 юни т.г. са получени задължителните по процедурата становища от външни консултанти, но към момента лечебното заведение все още не е представило на НЗОК документ за цените на двата продукта. Документът е постъпил в институцията на 18 юни т.г., след като е специално изискан от НЗОК. Управителят на НЗОК още същият ден - 18 юни 2019 г., е издал заповед за одобряване на заплащането на цялата сума в размер на 23 377,40 лв., по цени, официално заявени от Университетската болница „Царица Йоанна - ИСУЛ", допълват от НЗОК.
„Междувременно от майката на болното дете са поискани около 14 000 лв. от страна на лечебното заведение за заплащане на извършеното вече лечение. Видно от посочените суми, налице е неяснота за несъвпадението в цените, поради което, към настоящия момент, НЗОК е сезирала Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ към Министерството на здравеопазването за цялостна съвместна проверка по случая.
Гореописаната процедура по никакъв начин не е възпрепятствала провеждането на лечението на детето и то е приложено в определените от лечебното заведение срокове и терапевтична схема.
Обръщаме се към родителите, които кандидатстват за лечение в НЗОК, при възникнали проблеми, неясноти и всякакви въпроси, да се обръщат към Националната здравноосигурителна каса:
Телефоните за връзка с комисиите са: 02 9659 116 и 02/ 9656 193.
Приемна за гражданите - ул. „Кричим“1, с приемно време всеки работен ден, в интервала от 09.00 часа до 12.00 часа и от 14.00 часа до 15.30 часа", посочват от НЗОК.
На сайта на институцията – www.nhif.bg, линк „Услуги за граждани“, подрубрика „Лечение в България и чужбина“ е публикувана информация за документите, които задължително се представят от заявителя при кандидатстване за лечение.
„Подрубриката „Лечение в България и чужбина“ може да се намери директно най-горе, над логото на институцията, на заглавната страница на портала.
В подрубриката може да проследите и статуса на Вашето заявление или това на Вашето дете", съобщават от НЗОК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.